💠مرکز مطالعات و پاسخ به شبهات حوزه های علمیه با همکاری انجمن معرفتشناسی به صورت مجازی برگزار میکند:
🔵 نشست علمی مجازی «روششناسی آیت الله مصباح یزدی در پاسخ به شبهات»
🔰 سخنرانان:
🎤 حجت الاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی
🎤 حجت الاسلام والمسلمین عبدالله محمدی
⏰زمان: پنجشنبه 2 بهمن 1399 ساعت 8 الی 10
📺 پخش زنده از طریق آپارات و اینستاگرام از طریق لینکهای زیر:
► aparat.com/pasokhtv/live
► instagram.com/pasokhtv
🖇برای جزئیات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید:
https://www.andisheqom.com/
➡️@spasokh
روششناسیمواجههعلامهمصباحرهباشبهات.mp3
50.87M
صوت جلسه روش شناسی علامه مصباح یزدی ره در پاسخ به شبهات و افکار انحرافی
👤 عبدالله محمدی عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت وفلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
5.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹|#تیزر گفتگوی امشب
🔸با حضور حجت الاسلام عبدالله محمدی
#برنامه_ای_ویژه
امشب ۲۹بهمن ماه حوالی ساعت ۲۱
در صفحه ردا در آپارات و اینستاگرام
#منشور_روحانیت
🔰با ما همراه باشید...👇
https://instagram.com/revayat.reda?igshid=vr2d6b4d5zh2
✅ایتا👇
https://eitaa.com/joinchat/3014721590C521de86109
20.49M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
معرفی کتاب پایه های فکری جنگ نرم
👤 عبدالله محمدی عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت وفلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
هدایت شده از یا حفیظ و یا علیم
📚ناگفته های غیبت(1)
📕معمولا فلسفه غیبت عدم آمادگی امت یا حفاظت از جان امام زمان (عج) معرفی میشود. اما این حقایق بخشی از حکمت غیبت امام است. غیبت، علاوه بر این موارد حکمتهای دیگری نیز دارد که کمتر از آن بحث شده است. غیبت، منحصر به حضرت مهدی (عج) نیست، بلکه بسیاری از انبیا و اولیا نیز غیبت داشتند. غیبت نیز همانند دیگر سنتهای الهی راهی برای کمال انسان بوده است و باید آن را در طرح کلی ظهور حداکثری توحید در هستی معنا کرد. پیامبرانی چون شیث، نوح، هود، یوسف، موسی، عیسی هر کدام غیبتهایی داشتند.
📗با وجود تفاوتهای میان انواع غیبت، همه آنها در این امر مشترک بودند که وسیله ای برای کمال معنوی بشریت بودند. البته افرادی که از طریق غیبت رشد کردند و سطح کمال هر کدام متفاوت بود. اکنون به برخی از حکمتهای تربیتی غیبت اشاره میشود:
🔰یک) گاهی غیبت به دلیل عدم آمادگی امت است. در برخی مقاطع زندگی حضرت موسی (ع) قوم بنی-اسرائیل آمادگی قیام و همراهی با نبیّ الهی را نداشتند و به همین دلیل از حضور حضرت موسی (ع) محروم شدند. ظلم و جور مردم یکی از عوامل دورشدن ایشان از ولیّ الهی بوده است.
🔰دو) گاهی خود غیبت عاملی برای کمال امت به شمار میرود. ظاهرگرایی از نخستین شگردهای شیطان بود که در طول تاریخ در اشکال گوناگون جلوه گر شد. در عوض، عبور از ظاهر به باطن و منحصر ندانستن حقایق و عوامل در امور ظاهری از نخستین ضروریات حرکت کمالی در دین است. جریان باطل می¬کوشد حقایق، علل، لذتها و رنج¬ها را منحصر به امور تجربی و مادی نشان دهد. این شیوه از دیرباز در مواردی همچون گوساله سامری تا نگرشهای پوزیتویستی معاصر استمرار داشته است.
📕 به همین مناسبت میتوان حقیقت غیبت را نیز رزمایشی برای دورشدن از اتکاء به حس و تجربه گرایی دانست. مومنین باید تمرین کنند بدون حضور فیزیکی و مشاهده حسّی بتوانند امام خود را شناخته، به او ایمان آورند و تکالیف خود را نسبت به وی انجام دهند. در مقایسه با مشرکان و کفاری که حتی با دیدن معجزات نیز ایمان نیاوردند، مومنانی یافت میشوند که بدون آنکه حتی یکبار امام خویش را دیده باشند، یا از وی کرامتی حسیّ مشاهده کرده باشند، ایمانی راسخ به او دارند. با توجه به همین نکات، ائمه (ع) مشتاق زیارت این عده قلیل خالص بودند. «آه آه شوقا الی رویتهم»(بحار2/46) تمرین دادن شیعیان بر محدودشدن ارتباط فیزیکی با امام خویش از زمان امام جواد (ع) آغاز شده بود. ارتباط فیزیکی و حضوری شیعیان از همان زمان با امام محدودتر و محدودتر شد.
📕دوران کرونا نیز تمرینی برای عبور از همین ظاهرگرایی شمرده میشود.
👤عبدالله محمدی، عضو هیئت علمی موسسه حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi
هدایت شده از یا حفیظ و یا علیم
📕ناگفته های غیبت (2)
🔰همانطور که گفته شد بیشتر انبیا غیبت داشته و فلسفه غیبت منحصر به عدم آمادگی امتها نیست، بلکه آثار تربیتی دیگری نیز دارد که به برخی اشاره شد. دیگر فواید غیبت عبارتند از:
🔰سه) در میان کمال و رشد عمومی مومنان در دوران غیبت، گاه غیبت اسباب رشد مضاعف شماری از یاران خاص اولیای الهی میشود. همانگونه که قبلا گفته شد شرط موفقیت هر نبیّ یا ولیّ الهی همراهی یاران مقاوم و با انگیزه است. وظیفه یاران اصلی اولیای الهی آن است که بتوانند دیگر افراد را با خود همراه سازند. چنین کمالی در دوران غیبت بیشتر و روشن تر آشکار میشود. غیبت سبب رشد یاران خاص اولیای الهی خواهد شد. این افراد در دوران غیبت، راهبری امت اسلامی را مشق میکنند.
🔰چهار) گاهی غیبت، کمالی برای خود نبیّ یا امام شمرده میشود.
غیبتهای محقق در طول تاریخ هر کدام مصداق یک یا چند نمونه از حکمتهای یادشده بود. برای نمونه قوم حضرت موسی (ع) بعد از نجات از غرق، دوباره پرستش خدایی محسوس را طلب کردند و نشان دادند هنوز آمادگی کافی را کسب نکرده اند.
وَ جاوَزْنا بِبَني إِسْرائيلَ الْبَحْرَ فَأَتَوْا عَلى قَوْمٍ يَعْكُفُونَ عَلى أَصْنامٍ لَهُمْ قالُوا يا مُوسَى اجْعَلْ لَنا إِلهاً كَما لَهُمْ آلِهَةٌ قالَ إِنَّكُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُون(اعراف:138)
🔰غیبت قوم بنی اسرائیل از سویی به دلیل عدم آمادگی ایشان بود و از سویی موقعیتی برای عبادت حضرت موسی(ع) و استکمال شخصی وی بود. در همان زمان برخی یاران و نزدیکان حضرت موسی(ع) نیز نیابت محدود از ایشان را تمرین کردند.
غیبت حضرت مهدی (عج) را نیز نباید منحصر به حکمت نخست کرد. اینچنین نیست که فقط به دلیل عدم آمادگی شیعیان، غیبت به طول انجامیده باشد. حتی اگر شیعیان آمادگی تشکیل حکومت را داشته باشند، نیز غیبت ناگزیر است. زیرا غیبت راهی برای کمال امت بوده است.بلکه غیبت حضرت مهدی(عج) می¬تواند مجموعه ای از کمالات یادشده را دربرداشته باشد.
📕در روایات آمده است که غیبت یکی از امتحانات الهی است و از آنجا که امتحانات امم پیشین در امت اسلام نیز تکرار میشود، تحقق غیبت اجتناب ناپذیر است. غیبت نیز سبب دیگر ابزارهای هدایت، مرز میان مومنین و غیرمومنین را آشکارتر میسازد. همانگونه که قرآن با آنکه برای مومنین شفاء و رحمت است برای ظالمین خسارت است.
وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنينَ وَ لا يَزيدُ الظَّالِمينَ إِلاَّ خَسارا)اسرا:82)
🔰به همین ترتیب غیبت هم بخشی از سنت خالص سازی است که سبب میشود انسانهای سعید در سعادت خود خالصتر شده و افراد شقی نیز شقاوت خود را بیشتر آشکار کنند.
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی مؤسسه حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi