فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کفتار ها بدانند عقاب ها آماده شکار جدید در قفقاز اند
بهتر است مشغول لاشخوری های در حد قد و قواره خودتان باشید و در میدان بزرگ تر ها وارد نشوید
ابوقاسم
هنوز جای نگاه های سطحی به جنگ قره باغ که مدیریت آن با اسرائیل و ترکیه بود وبرخی آن را جنگ اسلام و کفر نامیده بودند و مقامات را با اشتباهات محاسباتی روبه رو کردند درد می کند
حالا همان افراد سطحی نگر که کاری جز داد و هوار کشیدن بلد نیستند از رژیم اسرائیلی علي اف انتقاد می کنند و به آن ها هشدار می دهند
شما بودید که جنگ یک رژیم اسرائیلی با یه کشوری ارمنی رو جنگ اسلام و کفر نامیدید اما بخاطر نداشتن فهم استراتژیک درباره ماهیت جنگ قره باغ دقیقا خواسته های الهام علی اف را محقق ساختید و آن هم تلقی این جنگ به جنگ اسلام و کفر بود.
این همه هزینه سازی نکنید بگذارید استراتژيست های کشور تصمیم بگیرند، ایران بایک جنگ جهانی در قفقاز روبه رو است و مساله ما اصلا آذربایجان نیست
تغییراتی که أذربيجان بدنبال آن است کانون نقشه های دقیق آمریکا و اسرائیل برای آرایش جدید در جغرافیای انرژی و برهم زدن منطقه جهت جلوگیری از کریدور ها و راه های ترانزیتی است.
صرف نظر از اینکه چه کسی و با چه لباسی باشد ما دیگه نباید اجازه بدیم که کسی بخواد نسبت به منافع ملی این مملکت چشم پوشی کند
ابوقاسم
تنش های اخیر میان ایران و آمریکا در سوریه سیگنال متقابل طرفین برای واکنش به توافق با اعراب حاشیه خلیج فارس است.
ایران بدنبال این است که مساله حضور آمریکا در منطقه را به دو شیوه حل و فصل کند
کاهش تنش با اعراب با ضمانت چین که خب حضور آمریکا در کشورهای عربی به بهانه مهار ایران را تا حدودی بی خاصیت می کند.
و عملیات نظامی بر علیه آمریکا در سوریه و عراق، اتفاق دو شب گذشته در شرق سوریه در همین مقیاس تعریف می شود که آمریکا باید بداند جایی در عراق و سوریه ندارند.
آمریکا نیز این سیگنال را مخابره کرد که به راحتی از دست از خاورمیانه یا همان غرب آسیا برنخواهد داشت
ابوقاسم
با تمام اختلافاتی که ممکنه در کشور وجود داشته باشد
سلیقه های سیاسی و فکری متنوع درباره موضوعات مختلف حکمرانی و...
اما وقتی صحبت درباره تغییر ژئوپلیتیکی به میان بیاد همگی این فهم را دارند که باید برای مهار این مساله متحد بشوند.
مساله تغییر ژئوپلیتیکی در قفقاز صرفا تغییر در مرزها و تکه ای از خاک نیست بلکه تغییر در تاریخ وحکمرانی جغرافیا است
این تغییر ژئوپلیتیکی المان های قدرت ما در قفقاز را از بین می برد، مهم ترین المان و شاخص ممتاز برای ما موقعیت جغرافیایی است، دست بردن در جغرافیای منطقه معادله قدرت را برای بازیگران در قفقاز جنوبی تغییر خواهد داد
برای همین ایران هرگز نسبت به این مساله کوتاه نخواهد آمد
ابوقاسم
ابوقاسم
🔸شرکت دولتی انرژی آذربایجان با نام سوکار، انتقال نفت از قزاقستان به ترکیه را آغاز کرد. نفت از طریق
انتقال نفت از قزاقستان به ترکیه از طریق جمهوری باکو نتیجه ای جز تقویت برنامه الهام علی اف در تحولات قفقاز ندارد.
هرچه کشورهای حوزه آسیای مرکزی وارد این مسیر تجاری و انتقال انرژی از طریق باکو به ترکیه و اروپا شوند حمایت سیاسی و معادلات برای تغییر ژئوپلیتیکی به نفع باکو را تقویت می کند
ابوقاسم
مرحوم رستم قاسمی وزیر سابق راه و شهرسازی:من به همکارانم گفتهام که شده ساختمان وزارت راه و شهرسازی را بفروشیم، باید هزینه ساخت راه آهن رشت-آستارا را تأمین کنیم.
قطعه رشت آستارا در محور شمال و قطعه چابهار_زاهدان_بیرجند_مشهد_سرخس
دو حلقه مفقوده برای تکمیل خط ریلی کریدور شمال جنوب و ابریشم است که آن قدر از اهمیت ویژه ای برخوردار است که رهبر انقلاب مجوز استفاده سیصد میلیون یورویی از صندوق ذخیر توسعه ملی برای خط ریلی چابهار زاهدان را صادر کردند.
قطعه چابهار_زاهدان مشکل تامین اعتبار ندارد و صرف نظر از سرمایه گذاری های خارجی درحال انجام است و قسمت خاش_زاهدان به اندازه 155 کیلومتر تکمیل شده است.
قسمت چابهار، کنارک، نیکشهر، ایرانشهر به خاش درحال انجام است و پیش بینی می شود در اواسط سال1402 خط ریلی چابهار_زاهدان تکمیل و به بهره برداری برسد.
قسمت دیگر این پروژه از زاهدان به بیرجند_مشهد و سرخس است که به احداث بیش از هفتصد کیلومتر خط ریلی نیاز دارد
البته باتوجه به اینکه زاهدان هم اکنون از طریق خط ریلی بم_کرمان_بافق به سمت شمال یعنی کاشمر_مشهد و سرخس متصل است وهمچنین از طریق بافق به بندر عباس و اصفهان و یزد نیز اتصال ریلی دارد در کوتاه مدت مشکلی در این قسمت از اتصال ریلی شمال جنوب وجود ندارد.
مشکل اساسی قسمت رشت_آستارا است که متاسفانه تا الآن فقط بیست کیلومتر پیشرفت داشته است
این مسیر برای ریل گذاری 160 کیلومتری به اعتبار 20 هزار میلیارد تومانی نیاز دارد که باید هرچه سریعتر فکری برای آن بشود.
البته مشکل اساسی در کشور نبود ذهنیت استراتژيک و راهبردی است، اگر ذهنیت راهبردی وجود داشت بجای ایجاد خط ریلی کم اهمیت میان شهرهای مختلف، بایست خط ریلی چابهار_سرخس يا رشت_آستارا أحداث می شد آن هم نه الان بلکه بیست سال پیش.
ابوقاسم
یکی از مهم ترین المان های تاثیر گذاری که یک کشور میتونه داشته باشه جغرافیای سر راست هست
یعنی جغرافیایی که ماهیتی ترانزیتی داره و اونه که میگه کریدور باید از چه ناحیه ای شروع و به کجا ختم بشه
ایران از اون دست کشورهاست که مثلث آسیای مرکزی، قفقاز و خلیج فارس رو بهم وصل میکنه و یک شاه راه اتصالی اروپا به شرق آسیا، غرب آسیا و آسیای مرکزی و جنوب غرب آسیا حتی آفریقا است.
جغرافیایی که پهنای خشکی آن میتونه واسطه ها و کشورهای مختلف رو کنار بزاره و مستقیما مسیر اتصالی کشورهای آسیایی و اروپایی باهم بشه
این همان حکمرانی جغرافیا و تأثیرگذاری آن بر سیاست است که بیشتر درباره آن صحبت می کنیم
ابوقاسم
📌اهمیت عربستان برای چین
یکی از مولفه های سیاست خارجی چینی ها نسبت به منطقه غرب آسیا این است که آن ها برخلاف آمریکا بدنبال شکل دادن ائتلاف امنیتی و نظامی یا حضور نظامی در ژئوپلیتیک غرب آسیا نیستند.
این یعنی چینی ها مسیر دقیقی برای تامین منافع تجاری و اقتصادی از جمله انرژی را انتخاب کردند.
چینی ها نزدیک به 72 درصد نفت خام را از دیگر کشورها وارد می کنند، 50 درصد از این میزان نفت از غرب آسیا وارد چین می شود و از حجم نفت صادراتی غرب آسیا بیش از 25 درصد آن توسط عربستان به چین صادر می شود.
بنابر این سعودی ها از اهمیت زیادی برای چین برخوردار است.
ارزش مبادلات تجاری عربستان و چین بیش از 88 میلیارد دلار است، این یعنی روابط تجاری و اقتصادی این دو کشور در سطح خیلی رضایت بخشی برای طرفین است، چینی ها برای تامین نیاز های ضروری خود به غرب آسیا و عربستان سعودی احتیاج دارند و برای رسیدن به این موضوع هیچ نیازی به حضور نظامی و امنیتی در این منطقه ندارند، چینی ها با دور نگه داشتن سیاست های تجاری و اقتصادی خود از مسائل امنیتی یا گسترش توان نظامی در منطقه ، چتر بزرگی از ارتباطات با سایر کشورها ایجاد کرده اند تا با آن منافع خود را تامین کنند.
چین یکی از بزرگ ترین سرمایه گذاران برای توسعه زیرساخت ها، تاسیس بنادر، جاده، ریل و... در عربستان، امارات و مصر است. سیاست متعادل چینی ها در غرب آسیا صرفا برای این است که آن ها به تامین منافع خود فکر می کنند وبرای برخی تنش های بی فایده میان رقبای منطقه ای منافع بلند مدت خود را قربانی نمی کنند.
ابوقاسم
🔸تلاش عربستان بر این بود که نظم منطقه ای ایده آل خود را بر حوزه کشورهای غرب آسیا و فراتر از آن حاکم کند
اشتباه محاسباتی سعودی ها این بود که گمان کردند می توانند نظمی که تنها با محوریت و آقایی خود و بدون حضور بازیگران مهم، نظیر ترکیه، ایران و مصر شکل بگیرد راه اندازی کنند و بتوانند ائتلاف بزرگِ بدون رقیب را در منطقه خلق کنند.
دیری نپایید که ایران وارد منازعات منطقه ای شد و محور جدیدی را برای کنش گری ایجاد کرد تا تصورات و خیالات سعودی ها برای ائتلاف بزرگ را از بین ببرند.
در سال 2015 وقتی برجام شکل گرفت سعودی ها از آن پیام دیگری برداشت کردند، تلقی آن ها از برجام، سیاست آمریکا برای متعادل سازی روابط با ایران بود(این یعنی متعادل سازی روابط ایران وعربستان) این تلقی آن ها را بر این داشت که مخالف سرسخت برجام باشند و آن را به عبور آمریکا از شریک راهبردی خود یعنی عربستان تعبیر کنند.
سعودی ها از سیاست حیله گرایانه آمریکایی ها مشخصا فقط سیاست متوازن را آموختند و این آموزه مسیر جدیدی برای سعودی ها باز کرد، ترسیم تبادلات تجاری و اقتصادی گسترده با چین و روسیه و آغاز گفت وگو ها با ایران برای عادي سازی روابط. یاشاید آماده سازی خود برای منطقه بدون آمریکا.
بهترین درس سعودی ها از برجام این بود که آمریکایی ها برای آن ها کافی نيستند
سعودی ها برجام را بر خلاف مسیر یکه تازی خود در منطقه تفسیر کردند چراکه به تعبیر آن ها، برجام میلیارد ها دلار ارز به دست ایران رساند وبرنامه های منطقه ای و هسته ای ایران را بیش از پیش فعال کرد.
نکته مهمی که خواستم بر آن مانور دهم این بود که مصر هرگز وارد نظم منطقه ای ایده آل سعودی ها نشد....
ابوقاسم
🔸مصر و عربستان
عربستان و مصر دو کشور بسیار مهم و تاثیرگذار در جهان عرب هستند.
این موضوع به عوامل مختلفی نظیر جایگاه تاریخی، فرهنگی و دینی و همچنین موقعیت ژئوپلیتیکی این دو کشور باز می گردد.
مصري ها همیشه از دخالت کشورها از جمله عربستان رنج برده و این موضوع تمرکز مصري ها برای بازیابی موقعیت خود در جهان عرب را از بین برد.
مصرِ قوی و منسجم بدون تردید یک تهدید قطعی برای سعودی ها در منطقه است و آن ها تا به الآن مصري ها را از تحولات مهم منطقه و جهان عرب دور نگه داشتند.
مصر از منظر پتانسیل جمعیتی و قدرت نظامی و همچنین پیشینه تاریخی به مراتب از سعودی ها جلو تر اند اما اقتصاد ضعیف و مشکلات ناشی از فقر آن ها را از کنشگری فعالانه تر دور ساخته است
مصري ها نه در جنگ سوریه و نه در جنگ یمن وارد ائتلاف سعودی اماراتی نشدند این موضوع می تواند علل مختلفی داشته باشد
اول اینکه مصري ها برای بازیابی جایگاه واقعی خود در منطقه و همچنین تقویت اقتصاد ضعیف به دنبال سیاست متعادل در منطقه هستند سیاستی که بارها خشم سعودی ها را بر انگیخت
دوم اینکه مصری ها نمی خواهند از عربستان سعودی که صرفا در اقتصاد از آن ها ممتاز اند فرمانبرداری کنند و به اجرای سیاست های عربستان مشغول شوند.
ابوقاسم