سقوط تعداد قابل توجهی از شهرهای افغانستان به دست «طالبان» مباحث زیادی را در سطح منطقهای و بینالمللی و از جمله در ایران پدید آورده است. سؤال اصلی این است که با این تحولات که عمدتاً صبغه نظامی- امنیتی دارد، سرنوشت افغانستان چه میشود؟ و آیا در پس این روند، شکلگیری یک «حکومت مقتدر مذهبی» است یا آغاز جدیدی
بر آنارشی امنیتی و از هم گسیختن هرچه بیشتر پایههای نظام اجتماعی افغانستان؟ برای پاسخ بر این سؤال توجه به مطالب زیر اهمیت دارد:
1- کشور «جمهوری اسلامی افغانستان» 652840 کیلومترمربع مساحت و حدود 40 میلیون نفر جمعیت دارد. 77 درصد از مردم این کشور به زبان فارسی و بقیه به دو زبان پشتو و ازبکی تکلم مینمایند.
99 درصد مردم آن مسلمانند و در بیش از ده گروه قومی شامل پشتونها، تاجیکها، هزارهها، ازبکها، ایماقها، ترکمنها، بلوچها، پشهایها و سادات قرار دارند. در این بین پشتونها با حدود 16 میلیون نفر، 39/5 درصد، بزرگترین گروه قومی افغانستان به حساب میآیند که از پیروان دو مذهب اهل سنت (اکثریت) و تشیع (اقلیت) شکل گرفته است. گروه دوم تاجیکها هستند که 32/5 درصد یعنی حدود 13 میلیون نفر جمعیت دارند و عمدتاً سنی مذهب میباشند و بیشتر در شهرهای هرات، مزارشریف، کابل و غزنی زندگی مینماید. گروه قومی سوم، هزارهها هستند که 20 درصد یعنی حدود 8 میلیون نفر جمعیت دارند که در ولایات مختلف افغانستان توزیع شدهاند. گروه قومی چهارم، ترکتبارها- ازبکها- هستند که 10 درصد یعنی جمعیت آنان حدود 4 میلیون نفر میباشد.
جمعیت شیعه که حدود 7 میلیون نفر میباشد، در میان تاجیکها، پشتونها، قزلباشها، سادات، هزارهها و بقیه توزیع شده است. شیعیان عمدتاً در ولایات بامیان، مالستان، بلخاب، سرپل، ناوور، کابل، مزار شریف، هرات، دایکندی، غزنی، شیخ علی، لعل، سرجنگل و جاغوری زندگی میکنند و شهر محوری و تاریخی آنان بامیان به حساب میآید.
بنابراین کاملاً واضح است که هیچ قومی در افغانستان وجود ندارد که بتواند ادعا کند اکثریت مطلق جمعیت را داشته و در نتیجه حق دارد حکومت و کشور و سازمانهای آن را در قبضه خود قرار دهد.
البته از نظر مذهبی، با توجه به اینکه بین 75 تا 80 درصد مردم، تابع مذهب حنفی هستند، طبعاً حکومت از نظر قوانین و حقوق اساسی، از اصول این مذهب پیروی میکند. کما اینکه الان هم اینگونه است اما در عین حال این نکته را باید در نظر داشت که تقسیمبندیهای داخلی افغانستان مانند عراق، لبنان و... نه بر مبنای مذهب بلکه بر مبنای قومیت قرار دارد و از این منطق تبعیت مینماید.
2- گروه طالبان که از حدود 1370 و در جریان جنگهای داخلی افغانستان سربرآورده و در فاصله سالهای 1375 تا 1380 حکومت را در این کشور به دست گرفته است و گفته میشود مثلث آمریکا، پاکستان و سعودی در شکلگیری اولیه و رشد آن نقش اساسی داشتهاند، حداکثر 30 درصد جامعه متنوع افغانستان را نمایندگی میکند. چه اینکه طالبان با توجه به صبغه مذهبی و دستور کاری که- تحت عنوان امارت اسلامی- برای خود تعریف نموده است، نمیتواند اقوام غیرپشتون را مخاطب خود داشته باشد. در میان پشتونها هم سه جریان وجود دارد؛ یک جریان مذهبی سنی که از نظر تعلیمی از مدارس حقانی و... پاکستان تغذیه میشود، یک جریان مذهبی شیعه پشتون و یک جریان غیرمذهبی سنی پشتون که از ایدههای غیرمذهبی جانبداری مینماید. جریان مذهبی اول یعنی طالبان اگر سه چهارم کل پشتونها را هم جذب نماید، 30 درصد یعنی حدود 12 میلیون نفر از مردم افغانستان را نمایندگی مینماید.
آنچه الان از سوی گروه طالبان دنبال میشود سیطره مطلق بر افغانستان و کنار زدن عملی سهم و حق بقیه اقوام و طوایف است و این یعنی سیطره یک اقلیت 30 درصدی بر کل افغانستان. این در حالی است که تاجیکها با داشتن حدود 13 میلیون نفر جمعیت، اقلیتی بزرگتر را شکل میدهند. در اینجا دو نکته وجود دارد یک نکته این است که میان بیان و قول طالبان، از یک سو باسابقه و از سوی دیگر با عمل فاصله اساسی وجود دارد.
«طالبان امروز» اصرار دارد ما قبول کنیم با طالبان گذشته و حکومت مطلوب فعلی آنان با حکومت امارات گذشته، تفاوت بنیادی دارد. ولی روشی که طالبان برای سیطره بر افغانستان در پیش گرفته است، وادارکردن بقیه طوایف و مذاهب به تمکین در برابر سیطره مطلق خود است و این در واقع نوعی جدید از «تمامیتخواهی» این گروه میباشد که اگر بر افغانستان مسلط گردد، قطعاً برای ساکت کردن دیگران دست به سلاح میبرد و به قول و قرارهای فعلی خود پشت میکند.
طالبان الان بر شکلگیری امارت اسلامی تأکید دارد و از آن کوتاه نمیآید و حال آنکه حدود 70 درصد از مردم و اکثریت قاطع اقوام، مخالف این ایده هستند. طالبان «قانون اساسی» که به تصویب اکثریت مردم رسیده را رد کرده و حتی به اصلاح آن بسنده نمیکند. طالبان دقیقاً به دلیل اینکه نمیتواند بیش از 30 درصد مردم را
نمایندگی کند، با برگزاری انتخابات پارلمانی یا ریاستجمهوری موافق نیست و به یک «لویه جرگه» میاندیشد که اعضای آن بر مبنای اکثریت پشتون و اقلیت دیگران منصوب شده باشند و این به معنای آن است که تا سالهای بعد هم مردم حق و سهم واقعی در تشکیلات دولتی نخواهند داشت.
طالبان با حمله به مناطق شمالی در حال جنگ با اقوام تاجیک، هزاره، ازبک و... میباشد و هر روز تعدادی از طرفین در این جنگ کشته میشوند این به معنای وقوع دوباره یک جنگ قومی در افغانستان است طالبان، اصرار دارد بگوید ما با مسالمت شهرهای شمالی را تسخیر کرده و بنای جنگ نداریم ولی این واقعیت ندارد و صدها کشته و هزاران آواره مناطق شمالی، بطلان این ادعا را آشکار میکند. طالبان اصرار دارد بگوید ما با شیعیان کار نداریم و مرزهای جمهوری اسلامی ایران را هم محترم میشماریم ولی روش طالبان که توسل به زور برای سیطره بر افغانستان است، آینده شیعیان و مرزهای کشور ما را با ابهام مواجه کرده است. البته شیعیان قادر به دفاع جدی از خود هستند و جمهوری اسلامی ایران اجازه کمترین تعرض به مرزهای خود را نمیدهد، اما سخن بر سر این است که این همه با هزینههایی از سوی شیعیان و جمهوری اسلامی مواجه خواهد بود و نمیتواند نگرانکننده نباشد.
3- نکته دیگر این است که به دلیل آنچه در بخش قبلی گفته شد، استقرار حکومت مطلقه طالب به این سادگی هم که آنان و آمریکا تصور کردهاند، میسر نیست. ما شاهد بودهایم که طالبان در فاصله سالهای 1375 تا 1380 نتوانست سیطره مطلق پیدا کند و لذا در طول این دوره، جنگ در مناطق شمالی این کشور استمرار پیدا کرد. الان هم طالبان نمیتواند 100 درصد خاک را به تصرف درآورده و امارات خود را بدون توافق با دیگران و بدون ارائه یک چشمانداز روشن از حکومتی فراگیر، مردمی و دربردارنده حقوق همه اقوام مستقر نماید. همین الان که رسانههای طالبان تصویر پیروزی مطلق این گروهها را به نمایش گذاشتهاند، بیش از 50 درصد یعنی 183 شهرستان
از 369 شهرستان افغانستان را در سیطره خود ندارد و جنگ و درگیری سخت
در 136 شهرستان ادامه دارد و این در حالی است که طالب مدعی است بر حدود 90 درصد افغانستان سیطره یافته است. حکومت مورد نظر طالب یک حکومت نیست، صحنهای از آشوب دائمی میان اقوام است و این چیزی نیست که با تغییر ادبیات طالبان- در حالی که بر اصلیترین عناصر فکری سابق خود تأکید میکند- دگرگون گردد.
4- در این میان سهم آمریکا خیلی مهم است. آمریکا براساس وظیفه خود باید در طول 20 سال گذشته که در دو بخش سیاسی و امنیتی- نظامی این کشور تسلط داشته است، ارتش افغانستان را برای به دست گرفتن مسئولیتهای نظامی- امنیتی آموزش میداد و تجهیز میکرد. نه اینکه 20 سال پس از آنکه با ادعای مقابله با طالبان این کشور را اشغال کرده،- به دلیل ناتوان شدن- طرحی که مشخصات کامل یک توطئه دارد را به اجرا بگذارد که نتیجه آن درگیری نظامی در بیش از 136 شهرستان- 37 درصد خاک این کشور- باشد. الان سؤال اساسی این است که درگیریهای قومی که امروز در نتیجه مذاکرات دوحه بر افغانستان سایه افکنده است، چه لایههای پنهانی دارد؟ آیا آمریکا نمیدانست که طالب نمیتواند به تنهایی بر افغانستان مسلط شود؟ پس چرا برای ایجاد موازنه قدرت بین طالبان و دولت پشتون اشرف غنی کاری نکرده و با عدم تجهیز ارتش و جلوگیری از تجهیز آن توسط دیگران، عملاً افغانستان را به صحنه درگیری تبدیل کرده است؟ آیا از این پس طالبان در نقش گروه نیابتی آمریکا برای مهار مخالفان آمریکا در افغانستان و منطقه عمل خواهد کرد؟
✍ برادران و خواهرانم!
جهان اسلام پیوسته نیازمند #رهبری است؛
رهبری متصل و منصوب شرعی و فقهی به معصوم. خوب میدانید منزّه ترین عالِم دین که جهان را تکان داد و اسلام را احیا کرد، یعنی #خمینی_بزرگ و پاک ما، #ولایت_فقیه را تنها نسخه نجاتبخش این امت قرار داد؛ لذا چه شما که به عنوان شیعه به آن اعتقاد دینی دارید و چه شما که به عنوان سنّی اعتقاد عقلی دارید، بدانید [باید] به دور از هرگونه اختلاف، برای نجات اسلام خیمه ولایت را رها نکنید. خیمه، خیمهی رسول الله است. اساس دشمنی جهان با جمهوری اسلامی، آتش زدن و ویران کردن این خیمه است.
والله والله والله این خیمه اگر آسیب دید، بیت الله الحرام و مدینه، حرم رسول الله و نجف، کربلا، کاظمین، سامرا و مشهد باقی نمیماند؛ قرآن آسیب میبیند
🍃حاج #قاسم_سلیمانی
https://eitaa.com/joinchat/2061434900Cc21bea41cb
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍️علی حسین:سرکرده داعش که تیر خلاص به سربازان آموزشی پادگان اسپایگر عراق میزد و آنان را به رودخانه پرتاب می کرد و در بریدن سر مردم بیگناه و شیعیان مشارکت داشت توسط نیروهای حشد الشعبی ( مقاومت عراق) یاران ابومهدی المهندس در فروشگاه در بغداد دستگیر شد.
5.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید| گاهی دوستان ما یک حرفی هم نسبت به ما می زنند، خب بزنند!
🔸اگرنیت آنان صالح است، آنها ثواب خود را خواهند برد، به ما هم ضرری نخواهد رسید.
٩٢/٢/٢۴
30.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⛔️ دیدن این فیلم، جرم نیست.
نشر آن وظیفه همه است.
⭕️ استاد کامران غضنفری:
جرائم حسن روحانی حکم فساد فی الارض دارد و طبق قانون، مجازات آن اعدام است.
✍🏻 فراخوان عمومی:
کانال فریاد ابوذرها از همه دلسوزان انقلاب درخواست دارد برای تعجیل در محاکمه حسن روحانی همه تلاش خود را در فضای مجازی و حقیقی بکار بگیرند.
از جمله پیشنهادات:
1⃣ تشکیل ستادهای مردمی پیگیری محاکمه حسن روحانی در همه شهرها
2⃣ راه اندازی پویش محاکمه روحانی درفضای مجازی
3⃣ نوشتن عبارت«محاکمه حسن روحانی» روی شیشه ماشین ها
4⃣ تشویق مردم به مطالبه گری
5⃣ درخواست از چهرهها برای مطالبهگری و تهیه و پخش کلیپ
6⃣ پیاده روی به سمت مراکز عدلیه در همه شهرها و درخواست محاکمه حسن روحانی
7⃣ نشر گسترده اتهامات حسن روحانی در بین مردم
8⃣ درخواست اخراج او از مجلس خبرگان
9⃣ درخواست خلع لباس او از دادگاه ویژه
🔟 شرکت در دومین پیاده روی قم-تهران برای پیگیری موضوع محاکمه .
#محاکمه_فوری_حسن_روحانی
#خلع_لباس
#اخراج_از_خبرگان
📣 کانال فریاد ابوذر ها
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
https://eitaa.com/joinchat/2105147472C6dbbeb6c44
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
هدایت شده از صدای حوزه 📣
🔵برادر عزیز جناب آقای رئیسی
با آرزوی موفقیت و سربلندی در مسیر تحقق آرمانهای انقلاب و خدمت به مردم
⚠️لازم است توجه بفرمایید
🔻شاید ریشهکنی فقر آسان نباشد، اما در جامعهای #احساس_فقر باشد خیلی بد است
🔻شاید افراد دچار افسردگی زیاد نباشند، اما در جامعهای #احساس#افسردگی باشد خیلی بد است
🔻ملت ایران وابستگی ندارد، اما اگر در جامعه #احساس_وابستگی باشد خیلی بد است
🔻امروز در ایران خفقان نیست، اما اگر ذهنیت جامعه #احساس_خفقان باشد خیلی بد است.
🔻🔻و . . . . .
🔻امروز کشور تحولات فراوانی دارد، اما اگر #احساس_عدم_تحول باشد خیلی بد است.
🔶🔻جناب آقای رئیسی
سپردن هر یک از مناصب، بویژه در سطوح عالی به افرادی از سلولهای سرطان باندهای قدرتطلب اصولگرا اصلاحطلب و #محافظهکاران ، به ویژه مدیران دولت های ۵ و ۶ هاشمی مغروق، ۷ و ۸ خاتمی باغی و ۱۱ و ۱۲ حسن فریدون و #ساکتین و #محافظهکاران حامی این خائنان، قطعا #احساس_عدم_تحول به دنبال خواهد داشت!!!
⚠️⚠️و این برای شما بسیار بد است و هزینههای آن دامنگیر انقلاب و ولایت خواهد شد.
توفیق شما را در مسیر تحول، از خداوند متعال خواستاریم
وفقنا الله وایاکم لمرضاته
.#نجات_تاریخ صدای رسای انقلاب در خدمت شما
👇👇👇
https://eitaa.com/joinchat/1737359374C70e3695ffe
🔸مهمترین عامل حال خوب «شُکر» است
🔸هدف محوری شیطان این است که انسانها شاکر نباشند؛ یعنی حالشان بد باشد
➖ قرآن میفرماید: شیطان از هر طرف به انسانها حمله میکند تا نگذارد آنها شاکر بمانند «لاَ تَجِدُ أَکْثَرَهُمْ شَاکِرِینَ» شیطان هیچ چیزی را نمیتواند در زندگی ما جابجا کند، نه میتواند ثروت ما را کم و زیاد کند نه روزیمان را. تنها کارش وسوسه و عملیات روانی است.
➖تمام تلاش شیطان برای این است که حال آدم را بد کند و روش او هم این است که ما را به «ناشکری» بکشاند؛ چون مهمترین عامل حال خوب «شکر» است و مهمترین عاملی که موجب میشود حال آدمها بد بشود، ناشکری است.
➖شاکر نبودن یعنی داشتن همۀ بدیها. اگر شکر از تو گرفته شود جای آن یا حسادت میآید یا تکبر یا حرص یا طمع یا هزار مشکل دیگر! درحالیکه اگر انسان، شاکر باشد این گرفتاریها را نخواهد داشت.
➖شکر، مجموعهای از حالهای خوب را در انسان ایجاد میکند و مجموعهای از حالهای بد را از بین میبرد. اگر آدم شاکر باشد هزارتا بدی را کنار میگذارد. اگر احساس حسادت و عداوت به دیگران پیدا نمیکنی، پس غرق شکر هستی.
➖اگر شاکر باشی هیچوقت افسوس و غصۀ گذشته را نمیخوری و به خدا سوءظن پیدا نمیکنی. سوءظن، حال آدم را بد میکند مخصوصاً سوءظن به خدا.
➖اصلِ حال خوب و بهترین حال خوب، شکر نعماتی است که انسان دارد. خیلی از انواع حال خوب به پای شکر نمیرسند. مثلاً انگیزه و امید داشتن برای موفقیت، یک نوع حال خوب است. اما قیمت حال خوبِ در اثر شکر، بالاتر از آن است.
➖حال خوب در اثر شکر یعنی همین الان هم موفق هستی و این احساس، در کنارش استرس نیست، اما در کنار امید به موفقیت یک استرس هست، اینکه «اگر موفق نشوم چه؟!» حال شکر، حال پیروزی است؛ حال پس از موفقیت است نه حال امید به موفقیت.
🔹علیرضا پناهیان
👈🏻 متن کامل:
Panahian.ir/post/6918
#حال_خوب
@Panahian_ir
هدایت شده از بیان حقّ
9.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺️تجمع دامداران استان چهارمحال و بختیاری مقابل استانداری
🔹️جلسه فوقالعاده استانداری برای حل مشکلات دامداران شهرکردی/ دامداران خوشحال بازگشتند به دنبال مشکلات متعددی که اخیرا برای دامداران شهرکردی ایجاد شده، ظهر امروز در جلسهای در استانداری چهارمحال و بختیاری به مشکلات این قشر رسیدگی شد و دامداران از مصوبات این جلسه ابراز رضایت داشتند.
♦️تا روز یکشنبه منتظر عمل به وعده ها خواهیم بود...با جمعیت بیشتر خواهیم آمد.
#تجمع #استانداری #چهارمحال_وبختیاری #شهرکرد #لبنیات #دامداری #مردم
#مطالبه_مردمی
✅حزب اللّه چهارمحال و بختیاری
🔻🔻🔻🔻🔻🔻
https://eitaa.com/joinchat/2749104215Cf04ec3180d
هدایت شده از بیان حقّ
9.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺️تجمع دامداران استان چهارمحال و بختیاری مقابل استانداری
🔹️جلسه فوقالعاده استانداری برای حل مشکلات دامداران شهرکردی/ دامداران خوشحال بازگشتند به دنبال مشکلات متعددی که اخیرا برای دامداران شهرکردی ایجاد شده، ظهر امروز در جلسهای در استانداری چهارمحال و بختیاری به مشکلات این قشر رسیدگی شد و دامداران از مصوبات این جلسه ابراز رضایت داشتند.
♦️تا روز یکشنبه منتظر عمل به وعده ها خواهیم بود...با جمعیت بیشتر خواهیم آمد.
#تجمع #استانداری #چهارمحال_وبختیاری #شهرکرد #لبنیات #دامداری #مردم
#مطالبه_مردمی
✅حزب اللّه چهارمحال و بختیاری
🔻🔻🔻🔻🔻🔻
https://eitaa.com/joinchat/2749104215Cf04ec3180d