🔰اشتغال یا فعالیت اجتماعی؟ مسئله این است..
قسمت اول
در گفتمان زن شرقی فعالیت اجتماعی محلی از اعراب ندارد و در گفتمان زن غربی تنها فعالیت اجتماعی قوامبخش هویت او شناخته میشود و اشتغال زن دارای ارزش ذاتی به حساب میآید. اما آنچه در گفتمان اسلام در رابطه با این وجه از زنانگی مورد نظر است نه این است و نه آن. برای درک بهتر آنچه مد نظر اسلام است، باید به سراغ ادبیات کسی برویم که در عصر حاضر بیشتر از همه زن را شناخته و با نگاه اسلام آشنا است: «در مورد وظایف اجتماعی، تکالیف زن و مرد یکسان است. نقشها مختلف است امّا تکالیف یکسان است. یعنی هم زن، هم مرد برایشان جهاد واجب است منتها جهاد مرد یک جور....، جهاد زن یک جور دیگر است.» در ادبیات رهبر انقلاب که خلف صالح امام خمینی (ره) است، جهاد برای زنان گونهی دیگری معنا میشود. چراکه همیشه وقتی صحبت از جهاد زنانه به میان میآید، به طور معمول به روایتی از رسول اکرم صلیالله علیه و آله ارجاع داده میشود که «جهاد المرأه حسن التبعل» و جهاد زن را تنها «شوهرداری نیکو» تفسیر میکنند. اگرچه همین «حسن التبعل» هم بخواهد درست فهم شود، تنها شوهرداری صرف و گسسته از اجتماع و ولایت نیست. دلیل بر این مدعی شرحی است که رهبر انقلاب بر این روایت آوردهاند: «حسن التبعل یعنی چه؟ عدهای خیال میکنند جهاد زن این است که فقط وسایل راحتی مرد را فراهم کند. حسن تبعل فقط این نیست؛ این جهاد نیست؛ جهاد این است که زنان مبارز، مؤمن و فداکار وقتی شوهرهایشان مسئولیتهای سنگینی دارند، بار آن سنگینی به میزان زیادی روی دوش آنها میافتد. شماها مأموریت دارید. خدمات شما همین طور است. وقتی مرد خسته میشود، اثر خستگی او در خانه ظاهر میشود. وقتی به خانه میآید، خسته، کوفته و گاهی بد اخلاق است...حالا این خانم اگر بخواهد جهاد بکند، جهاد او این است که با این زحمتها بسازد و آنها را برای خدا تحمل کند؛ این میشود حسن التبعل.»
در معنای دقیقتر میتوان گفت«در واقع ولایت مرد، ولایت مستقلی نیست. بلکه ولایت مرد بر زن هم ذیل ولایت خدا و پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله و ولایت ائمه علیهم اسلام و ولایت نواب عام است.» یعنی در اینجا هم جهاد زن در جهت تقویت جبههی حق و در حمایت از شوهرانی است که در عرصهی جهاد حضور دارند و برای تحقق ولایت خداوند بر روی زمین در تلاشند. نکتهی قابل تأمل دیگری که در بیان ابتدایی رهبر انقلاب نهفته است، ارائهی مفهومی از فعالیت اجتماعی زنان است که در دنیای مدرن کمتر به آن توجه میشود و یا اصلا توجه نمیشود. اطلاق عنوان جهاد به فعالیت اجتماعی زنان یعنی برهم زدن تصور رایج کنونی که اشتغال صرفا مادی زنان را به مثابه فعالیت اجتماعی میداند و تلاش میکند با ارزشگذاری غلط، اشتغال زنان را تنها وجه حضور اجتماعی آنان قلمداد کند. درک این بیان حکیمانه زمانی بیشتر میشود که مفهوم جهاد را از منظر ایشان مورد مداقه قرار دهیم: «جهاد یعنی تلاش در مقابله با دشمن...یعنی تلاشی که هدفگیری در مقابل دشمن در آن وجود داشته باشد؛ این جهاد است. در اصطلاح اسلامی و منطق اسلامی، جهاد این [کاری] است که در مقابل دشمن انجام میگیرد. شما [اگر] کار اقتصادی بکنید برای مقابله با دشمن، میشود جهاد؛ کار علمی و تحقیقی بکنید برای مقابله با دشمن، میشود جهاد؛ حرف بزنید، تبیین کنید برای خنثی کردن وسوسه دشمن، میشود جهاد؛ اینها همه جهاد است.»
بنابراین وقتی زن علاوه بر دو ساحت فردی و خانوادگی در ساحت اجتماعی نیز مکلف است، فعالیت اجتماعی او باید حالتی جهادگونه داشته باشد نه اینکه صرفا شاغل باشد. البته این به معنای نفی اشتغال زنان نیست، بلکه معنابخشی حقیقی به فعالیت آنان در ساحت اجتماع است. به عنوان مثال شغل یک زن میتواند معلمی باشد اما این اشتغال زمانی دارای ارزش است که نگاه او به شغلش، به منزلهی میدانی برای جهاد با دشمن و خنثیسازی توطئههای آنها در تخدیر اذهان جوانان و نوجوانان و تربیت نسلی فرهیخته و مؤمن باشد. استاد صفایی حائری در مورد نقش معلم مینویسد: «در این قرن وحشی، شدیدترین نیازها، نیاز جهت دادن و شکل دادن و کشف کردن استعدادهاست. نیاز رهبری کردن و تربیت نمودن و بارور ساختن است.» بنابراین اشتغال زن اگر در تقابل با خنثیسازی فتنههای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دشمن باشد ارزشمند است. نکتهی دیگری که در مورد فعالیت اجتماعی زنان باید مورد توجه قرار گیرد، توجه به بسترسازی مناسب با حضور زنان در اجتماع است. به عبارتی ساخت یک جامعه بدون در نظر گرفتن تفاوت جنسیتی کاری ناعادلانه و بر خلاف اصل «عاشروهن بالمعروف» قرآن است. هرچند غالبا این عبارت در رابطه با رفتار مردان با زنان در محیط خانواده مورد توجه قرار گرفته است.
قسمت دوم
@aghletarif
قسمت دوم
علامه طباطبایی معاشرت به معروف را به محیط اجتماعی نیز بسط داده و در تفسیر آن میفرماید: «معاشرتى كه از نظر مردان معروف و شناخته شده، و در بين آنها متعارف است، اين است كه يك فرد از جامعه، جزئى باشد مقوم جامعه، يعنى در تشكيل جامعه دخيل باشد، و دخالتش مساوى باشد با دخالتى كه ساير اعضا دارند، و در نتيجه تاثيرش در بدست آمدن غرض تعاون و همكارى عمومى به مقدار تاثير ساير افراد باشد.» ایشان با تأکید بر طبیعت واحد بشریت و با استناد به کلام خداوند که «بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ» میفرمایند: «مردم همگى و بدون استثنا چه مردان و چه زنان شاخههايى از يك تنه درختند، و اجزا و ابعاضى هستند براى طبيعت واحده بشريت، و مجتمع در تشكيل يافتن، محتاج به همه اين اجزا است، همان مقدار كه محتاج جنس مردان است، محتاج جنس زنان خواهد بود.» اگرچه علامه بر ضرورت مشارکت زنان در ساختن اجتماع تأکید دارند، اما این تأکید ابدا به معنای برابری جنسیتی و تشابه نقشهای اجتماعی زن و مرد در جامعه نیست. چراکه ایشان در ادامه بیان میکنند: «اين حكم عمومى منافات با اين معنا ندارد، كه هر يك از دو طايفه زن و مرد خصلتى مختص به خود داشته باشد، مثلا نوع مردان داراى شدت و قوت باشند، و نوع زنان طبيعتا داراى رقت و عاطفه باشند، چون طبيعت انسانيت هم در حيات تكوينى و هم اجتماعيش نيازمند به ابراز شدت و اظهار قوت است، و هم محتاج به اظهار مودت و رحمت است.» از این رو زن و مرد از نظر وزن و اثر وجودی که در جامعه دارند باید حالتی متعادل داشته باشند.
بر خلاف آنچه مد نظر اسلام است که توجه به جنسیت و ضرورت مشارکت هر دو جنس در ساختن اجتماع است، آنچه امروز در جامعهی غربی شاهدیم عدم توجه به اصل جنسیت در ساخت جامعه و به محاق رفتن هویت زن و ساختارهایی است که تماما ضد زنانگیاند. از همین رو است که در تمدن مدرن شاهد روز افزون خشونت، بیعاطفگی و نابودی خانواده هستیم. چراکه در این تمدن اصالت با جنس مرد است و زن باید تلاش کند خود را به پای مرد برساند. در حالیکه «هر رویکرد و فرهنگی که مرد یا زن را به صورت مطلق، اصل قرار دهد و دیگری را فرع بداند، اساسا غلط است. در جوامعی که مرد به سمت اصل بودن یا توهم اصل بودن حرکت کرده است و وجود زن، به عنوان وجودی فرعی دیده شده، به دنبال این افراط، مشکلاتی پیش آمده که ضد خود را تولید کرده است...اگر حرکت صحیحی بخواهد شکل بگیرد، باید بر مبنای وجود مکمل زن و مرد باشد. این طور نیست که یکی اصل و دیگری فرع باشد.»(عابدینی؛ کتاب اهلی بیتیها)
اگر بخواهیم در این معنا دقیقتر شویم باید بدانیم برتر دیدن یک جنس و تفاوت قائل شدن بین آنها از نظر ارزش انسانی به ضعف نگاه توحیدی ما برمیگردد. این معنا را با این عبارت از کتاب «زن آنگونه که باید باشد» بهتر میتوان درک کرد: « هر وقت در قلب شما نسبت به زن و مرد از نظر ارزش دوگانگی پیدا شد بدانید به همان اندازه شیفتگی نسبت به خدا در قلب شما کم شده است. اگر تمام نظرتان به احد باشد هیچ وقت در مخلوقات خدا دوگانگی نمیبینید که بخواهید یکی را پائینتر از دیگری به حساب آورید واقعا دوگانگی نمیبینید چون دوگانگی وجود ندارد. حتی اگر قلب شما دوگانگی دید و به ذهنتان آمد که زن مهمتر از مرد است یا مرد مهمتر از زن و بعد هم به خودتان تذکر دادید که هیچ کدام مهمتر از دیگری نیستند بدانید در نظـر بـه مخلوقات خداوند نگاه کاملی ندارید.» بنابراین جامعه به همان میزانی که نیاز به اقتدار مردانه دارد به عواطف زنانه نیز محتاج است.
✍️مریم اردویی
@aghletarif
تصويرى از شهيده مليكا حسينى، امدادگر شهيد هلال احمر در حادثه گلزار شهداى كرمان
دیدن این تصویر من را به یاد رزان نجار امدادگر شهید فلسطینی در غزه انداخت.
برای اسرائیل فرقی نمیکند فلسطین، لبنان، ایران، عراق، سوریه و یا هر جای دنیا که باشی.
دشمن، دشمن است.
من و تو باید جبهه را درست تشخیص دهیم.
@maryamordouei
🔰 دوستان، دشمن را بزنید.
زمانیکه روحانی پس از پنج سال مواضع دشمن شادکن و رساندن کشور به مرز ناامنی و بحران، موضعی انقلابی گرفت و با این تهدید که «نفت برای همه یا هیچ کس» از بستن تنگهی هرمز سخن گفت، خبر نامهای از سردار شهید سلیمانی رسانهای شد که در حمایت از موضع روحانی نوشته بود: «دست شما را برای ایراد این سخنان به موقع، حکیمانه و صحیح میبوسم.» موضعی که حتی به مذاق خیلی از انقلابیها خوش نیامد و سردار را به باد تندترین نقدها گرفتند.
حالا امروز و وسط معرکهای جهانی بر علیه ایران و جبههی مقاومت وقتی خصم زبون و نامرد، خسته و عاجز در میدان نبرد رو در رو و از پس کینههای بدر و خیبر و حنین «أَحْقاداً بَدْرِيَّةً وَ خَيْبَرِيَّةً وَ حُنَيْنِيَّةً وَ غَيْرَهُنّ» به ترور کور مردمان بیگناه و زائران مزار آن مقتدر محبوب روی آورده است، عزیزانی که غمشان قابل درک و سینههاشان مالامال از زخمهای نامردانهی خصم دون است، یقهی دشمن را رها کرده و رو به تضعیف جبههی خودی آوردهاند و با کوبیدن نیروهای امنیتی بار تقصیر این ترور ناجوانمردانه را متوجه نیروهای نظامی دانسته و بر اقتدارشان خش میاندازند. «نقطه قوت ما»را ضعف و «نقطه ضعف دشمن» را نقطه قوت و دست برتر او در میدان نبرد تفسیر میکنند.
دوستان و هم جبههایهای عزیز! به حسن نیت و مطالبهی حقتان ایمان دارم. اما این رسمش نیست در وسط میدان نبرد یقهی دشمن را رها کرده و یقهی دوست را بگیریم، هر چند منتقدشان باشیم. شاگردان مکتبی حاج قاسم بدانید:
«علی تنهاست بی مردم
ولی در خواب گمراهی بماند بی علی مردم»
✍مریم اردویی
@aghletarif
سید حسن نصرالله:
شهدای امروز مزار شهید سلیمانی مرا به یاد این صحبت امام خامنهای انداخت: دشمنان و صهیونیستها از #قاسم_سلیمانی_شهید بیشتر میترسند ...
📢رهبر انقلاب: جنایتکاران سنگدل بدانند که سربازانِ راه روشن سلیمانی رذالت و جنایت آنان را تحمل نخواهند کرد/ این جنایتکاران بدانند که از هم اکنون آماج قطعی سرکوب و مجازات عادلانه خواهند بود/ این فاجعه آفرینی پاسخ سختی در پی خواهد داشت باذن الله
👈حضرت آیتالله خامنهای درپی شهادت جمعی از زائران مزار شهید سلیمانی در حادثه تروریستی در مسیر گلزار شهدای کرمان پیامی صادر کردند.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به شرح زیر است.
📝بسم الله الرّحمن الرّحیم
دشمنان شرور و جنایتکار ملت ایران، بار دیگر فاجعه آفریدند و جمع زیادی از مردم عزیز را در کرمان و در فضای معطّر مزار شهیدان، به شهادت رساندند.
ملت ایران عزادار شد و خانوادههای زیادی در سوگ جگر گوشگان و عزیزان خود غرق ماتم شدند. جنایتکاران سنگدل نتوانستند عشق و شوق مردم به زیارت مرقد سردار بزرگشان شهید قاسم سلیمانی را تحمل کنند. بدانند که سربازانِ راه روشن سلیمانی هم رذالت و جنایت آنان را تحمل نخواهند کرد. چه دستهای آلوده به خون بیگناهان و چه مغزهای مفسد و شرارتزا که آنان را به این گمراهی کشاندهاند، از هم اکنون آماج قطعی سرکوب و مجازات عادلانه خواهند بود. بدانند که این فاجعه آفرینی پاسخ سختی در پی خواهد داشت باذن الله.
اینجانب در عزای خانوادههای مصیبت دیده با آنان همدل وهمراهم و صبر و تسلّای آنان را از خداوند متعال مسألت میکنم. روح مطهر شهیدان انشاءالله میهمان بانوی دو عالم و مادر شهیدان حضرت صدیقهی طاهره سلام الله علیها است. با مجروحان حادثه همدردی میکنم و شفای آنان را از درگاه الهی خواستارم.
سیّدعلی خامنهای
۱۴۰۲/۱۰/۱۳
🔻بعد از زخم برداشتن شیر ، نوبت حضور لاشخورها فرا می رسد ...
رباتها، مواجببگیرها، میلیشیاهای کامنت به دست و توئیتگذار به صف شدند تا اذهان بسیط و تخدیرشده را مغلوب کنند. حالا این وسط وقتی ما صحبت از انفعال و بیعرضگی نیروهای امنیتی میکنیم، زمین بازی را واگذار و روایت دشمن را پذیرفتهایم. الان وقت انتقاد نیست.
مطالبهی انتقام و اعلام حمایت از نیروهای امنیتی با تخریب و منفعل نشان دادن آنها متفاوت است.
@maryamordouei
هدایت شده از فکرت
6.06M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🇮🇷 این نزدنها نشانهی نمیتوانیمها نیست؛ نشانهی تدبیر است.
▪️انتقاد از انتقام سخت حاج قاسم سلیمانی اگر نشانهای از یاس و مرعوب شدن داشته باشد، بیانصافی است. نزدن، همیشه نشانه نتوانستن نیست.
🎙حجتالاسلام محسن قنبریان در محفل چهاردهم فکرت
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
@Fekrat_Net
دوستان لطفاً و خواهشاً وقت بذارید و این یک ساعت و نیم ویدئو رو ببینید
اندازهی ده تا کلاس، بصیرت رسانهای میاره
چرا اینقدر اصرار دارم؟ چون اینجوری فضا و شرایطی که درش هستیم رو بهتر درک میکنیم، اینکه ما در یک جنگ سرد قرار داریم که یک جنگ اطلاعاتیه و بسیااااار ابعاد پیچیدهای داره, دیدن این کلیپ کمک میکنه تحت تأثیر تحلیلهای غلط قرار نگیریم
https://www.aparat.com/v/xy3LD
@maryamordouei