اگر در روزه واجب معينى مثل روزه رمضان از نيت روزه گرفتن برگردد، روزهاش باطل است ولى چنانچه نيت كند كه چيزى را كه روزه را باطل میكند بجا آورد، در صورتى كه آن را انجام ندهد روزهاش باطل نمیشود.
در روزه مستحب و روزه واجبى كه وقت آن معين نيست مثل روزه كفاره، اگر قصد كند كارى كه روزه را باطل میكند انجام دهد، يا مردد شود كه به جا آورد يا نه، چنانچه به جا نياورد و پيش از ظهر دوباره نيت روزه كند، روزه او صحيح است.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🔰روزههاى مستحب:
روزه تمام روزهاى سال غير از روزههاى حرام و مكروه كه گفته شد مستحب است و براى بعضى از روزها بيشتر سفارش شده است كه از آن جمله است:
1- پنجشنبه اول و پنجشنبه آخر هر ماه، و چهارشنبه اولى كه بعد از روز دهم ماه است و اگر كسى اينها را بجا نياورد مستحب است قضا نمايد و چنانچه اصلا نتواند روزه بگيرد مستحب است براى هر روز يك مد طعام يا 6/12 نخود نقره به فقير بدهد.
2- سيزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه.
3- تمام ماه رجب و شعبان و بعضى از اين دو ماه اگر چه يك روز باشد.
4- روز عيد نوروز، روز بيست و پنجم و بيست و نهم ذیقعده، روز اول تا روز نهم ذیحجه، روز عرفه ولى اگر بواسطه ضعف روزه، نتواند دعاهاى روز عرفه را بخواند، روزه آن روز مكروه است، عيد سعيد غدير،18 ذیحجه، روز اول و سوم محرم، ميلاد مسعود پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله و سلم، 17 ربيع الاول روز مبعث حضرت رسول اكرم صلى الله عليه و آله و سلم، 27 رجب و اگر كسى روزه مستحبى بگيرد واجب نيست آن را به آخر برساند بلكه اگر برادر مؤمنش او را به غذا دعوت كند، مستحب است دعوت او را قبول كند و در بين روز افطار نمايد.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🔰روزههاى حرام و مكروه:
روزه عيد فطر و قربان حرام است و نيز روزى را كه انسان نمیداند آخر شعبان است يا اول رمضان، اگر به نيت اول رمضان روزه بگيرد، حرام میباشد.
روزه مستحبى اولاد اگر اسباب اذيت پدر و مادر يا جد شود، جايز نيست، بلكه اگر اسباب اذيت آنان نشود، ولى او را از گرفتن روزه مستحبى جلوگيرى كنند، احتياط واجب آن است كه روزه نگيرد.
اگر پسر بدون اجازه پدر روزه مستحبى بگيرد و در بين روز پدر او را نهى كند، بايد افطار كند.
كسى كه میداند روزه براى او ضرر ندارد، اگرچه دكتر بگويد ضرر دارد بايد روزه بگيرد و كسى كه يقين يا گمان دارد كه روزه برايش ضرر دارد اگرچه دكتر بگويد ضرر ندارد بايد روزه نگيرد و اگر روزه بگيرد، صحيح نيست، مگر آن كه به قصد قربت بگيرد و بعد معلوم شود ضرر نداشته.
اگر انسان احتمال بدهد كه روزه برايش ضرر دارد و از آن احتمال ترس براى او پيدا شود، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد، نبايد روزه بگيرد و اگر روزه بگيرد صحيح نيست، مگر آن كه به قصد قربت گرفته باشد و بعد معلوم شود ضرر نداشته.
كسى كه عقيدهاش اين است كه روزه براى او ضرر ندارد، اگر روزه بگيرد و بعد از مغرب بفهمد روزه براى او ضرر داشته، بايد قضاى آن را بجا آورد.
غير از روزههايى كه گفته شد، روزههاى حرام ديگرى هم هست كه در كتابهاى مفصل گفته شده است.
روزه روز عاشورا و روزى كه انسان شك دارد روز عرفه است يا عيد قربان مكروه است.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
📚 پرداخت کفاره و فدیه به افراد واجب النفقه
💠 سؤال: آیا می توانم کفارۀ عمد و غیر عمد را به دامادم که فقیر محسوب می شود، بدهم؟
✅ جواب: اشکال ندارد ولی باید توجه داشت که کفاره عمد به شصت فقیر (جداگانه) پرداخت می شود؛ بنابر این اگر کفاره عمدی باشد فقط می توانید یک مد طعام به ایشان بدهید.
لازم به ذكر است پرداخت کفاره و فدیه به کسانی که واجب النفقه انسان محسوب می شوند (مانند فرزند و مادر)، صحیح نیست.
#احكام_روزه #احكام_كفارات
⚜️ @Ahkaam ⚜️
animation.gif
108.3K
🌸امام علی علیه السلام:
النَّظَرُ إلَي الخُضرَةِ نُشرَةٌ
نگاه كردن به سبزه موجب شادابي است
نهج البلاغه ، حكمت ۴۰۰
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢یوم الشک💢
✅روزى كه انسان شك دارد آخر ماه شعبان است يا اول ماه رمضان، «يومالشك» مىنامند. با توجه به اينكه در بين مردم، گفتوگو مىشود كه در شب آن روز، ماه ديده شده يا نه و يا كسانى كه شهادت به ديدن ماه مىدهند شرايط لازم را ندارند، باعث شك و ترديد مىشود آن روز به اين عنوان، نام گرفته است. گرفتن روزه آن روز نه تنها واجب نيست بلكه اگر كسى به نيت ماه رمضان روزه بگيرد، كار حرامى انجام داده است و چنانچه كسى بخواهد آن روز را روزه بگيرد، بايد به نيت ماه شعبان يا روزه قضا (اگر به ذمه داشته باشد)، بگيرد.
📚توضيح المسائل مراجع، م. 1568
⚜️ @Ahkaam ⚜️
⁉️شخصى از سال گذشته و از سال جارى روزه قضایى دارد، آیا هنگام قضا کردن لازم است تعیین کند که روزه سال قبل یا سال جارى است؟
همه مراجع: شخصى که چند سال روزه قضایى دارد، هنگام قضا کردن مىتواند اینگونه نیت کند که روزههایى را برعهده من است قضا مىکنم و لازم نیست تعیین کند که روزه کدام سال است و قضاى هر کدام را که اول بگیرد مانعى ندارد، ولى اگر وقت قضاى رمضان آخر تنگ باشد، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد قضاى رمضان آخر را بگیرد و اگر رمضان آخر را نگیرد کفاره تأخیر دارد.
[ امام ، توضیحالمسائل، م 1698، باید رمضان آخر را بگیرد؛ توضیح المسائل، صافى، م 1707؛ سیستانى، م 1668؛ نورى، م 1695 احتیاط مستحب اول قضاى رمضان آخر را بگیرد؛ فاضل، استفتاآت، ج 2، بخش روزه، س 403؛ سیستانى، توضیحالمسائل، م 1669؛ امام، تحریرالوسیله، بخش قضاء روزه رمضان، م 5.]
⚜️ @Ahkaam ⚜️
⁉️آیا واجب است روزههایى که سال گذشته به خاطر عذرى قضا شده تا قبل از رسیدن ماه رمضان بعد قضا کند؟
آیات عظام امام، خامنهاى، مکارم و فاضل: باید تا قبل از رمضان بعد قضا شود.[ دفتر مراجع.]
آیتالله سیستانى: واجب نیست.[ دفتر.]
تبصره . طبق نظر همه مراجع اگر تا رمضان بعد قضا نشود کفاره تأخیر دارد.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#احکام_شرعی
💠 در وجوب روزه ی ماه مبارک رمضان و علامت داخل شدن آن و عدد ایّام آن 💠
🖊در بیان فضیلت ماه رمضان...
◈و در کافی و تهذیب و ثواب الاعمال و مجالس از ابوبصیر روایت کرده که حضرت باقر علیه السلام فرمود که در آخر شعبان حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود؛
ای جماعت مردمان، این ماه رمضان است که خداوند شما را به آن مخصوص کردن است و رسیده و آن سیّد ماه هاست و در آن یک شب است خوب تر از هزار ماه و درهای دوزخ در آن بسته میشود و در های جنت در آن باز است هرکه این ماه را بیابد و سبب مغفرت برای خود فراهم نکند خداوند او را از رحمت خودش دور نماید و هر که والدین خود را از خودش راضی نکند تا اینکه باعث مغفرت او شود خداوند او را از رحمت خودش دور نماید و هرکه من در نزد او ذکر شوم و به من صلوات نفرستد خداوند او را از رحمت خودش دور کند.
🔻اسناد؛
∙کافی ج ۴ ص ۶۷ ح ۵
∙فقیه ج ۲ ص ۵۹ ح ۲۵۵
∙فضائل اشهر الثلاثه ص ۷۵ ح ۵۵
∙ثواب الاعمال ص ۸۹ ح ۴
∙امالی صدوق ۵۶ ح ۲
∙تهذیب ج ۴ ص ۱۹۲ ح ۵۴۹
✍و احادیث در فضل ماه رمضان بسیار است.
#احکام_شرعی
⚜️ @Ahkaam ⚜️
⁉️کسى که به واسطه بیمارى، نتوانسته روزههاى ماه رمضان را بگیرد؛ اگر چند سال قضاى آن را به تأخیر اندازد، تکلیف چیست؟
همه مراجع: اگر بیمارى او در میان سال خوب شد، باید روزهها را قضا کند و اگر به سال بعد انداخت، علاوه بر قضاى روزه، باید براى هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد اما اگر بیمارى او تا سال بعد ادامه یافت - به طورى که نمىتوانست قضا کند - فقط باید براى هر روز، یک مد طعام به فقیر بدهد.
[ توضیحالمسائل مراجع، 1705، 1709؛ وحید، توضیحالمسائل، م 1713، 1717.]
⚜️ @Ahkaam ⚜️