#قسم_راست
#برداشت_های_نادرست_از_احکام
❗️ بعضی از مردم فکر میکنن که اگه قسم راست بخورن، اشکال نداره.
📛 درحالیکه اینطوری نیست.
✍️ قسمخوردن، حتی اگه راست باشه هم مکروهه. حالا اگه دروغ باشه که دیگه نگو و نپرس؛ هم حرامه و هم از گناهان کبیره است.
🔺توضیحالمسائل مراجع، ج۲، ص۵۵۸، م۲۶۷۵.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#کراهت_چادر_مشکی
❓چرا خانمها باید چادر مشكى بپوشن؟ مگه پوشيدن لباس مشكى مكروه نیست؟
🔰 سؤال خوبیه. بیاید از قسمت دوم سؤال شروع کنیم: آیا واقعاً پوشیدن لباس مشکی مکروهه؟
📚 آیات عظام سیستانی و مکارم:
نه دخترم. پوشیدن لباس مشکی مکروه نیست.
📚 [آقای] خامنهای عزیز: لباس مشکی فقط برای نماز مکروهه و در غیر نماز، اشکالی نداره.
📚 بقیه مراجع: بله دخترم. پوشیدن لباس مشکی مکروهه؛ اما...
✅ یک استثنا هم داره و اونم عباست. عبا اگه مشکی باشه، مکروه نیست. چادر هم نوعی عبا حساب میشه و بههمینخاطر، چادر مشکی مکروه نیست.
🔰 پس پوشیدن چادر مشکی طبق نظر هیچ مرجعی اشکال نداره.
🔺 آيات عظام امام خمينى، فاضل و صافى، توضيحالمسائل مراجع، م۸۶۵؛ رهبری، سایت لیذر؛ نورى، رساله، م۸۶۶؛ وحيد، رساله، م۸۷۲؛ تبريزى، استفتائات، س۱۶۱۷؛ دفتر بهجت؛ مكارم، استفتائات، ج۱، س۱۱۹؛ همان، ج۲، س۱۵۲؛ سيستانى، sistani.org، (لباس)، س۲ و دفتر؛ پرسمان احکام.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#سؤالات_شما
سلام خسته نباشید؛ برای رد ظالم مبلغاش رو میتونیم بهعنوان عیدی به بچههای یتیم و فقیر بدیم؟
مکارم شیرازی
#پاسخ
ــــــــــــــــ
🌺 سلام علیکم 🌺
اگه برای پرداخت ردمظالم از نماینده یا دفتر مرجعتقلید اجازه گرفتین، میتونین بهنام عیدی یا هدیه به فقیر بدین .
❄️أللّهُمَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمًَدٍ وَعَجِّلْ فَرَجَهُم❄️
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠سجده های واجب قرآن:
🌺در هریک از چهار سوره سجده (الم تنزیل)، فصلت (حم سجده)، نجم و علق، یک آیه سجده واجب وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، باید پس از پایان آیه فوراً سجده کند و اگر فراموش کند، هر وقت یادش آمد باید سجده را انجام دهد.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠اگر مُهرمان گم شد یا بچه آن را برداشت، تکلیفمان چیست؟
🌷اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است (مانند خاک، سنگ، چوب) در دسترس باشد، باید بر همان سجده کند، در غیر این صورت، اگر وقت وسعت دارد، باید نماز را بشکند و دوباره با چیزی که می توان بر آن سجده کرد نماز بخواند.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
﷽
#راه_فرار_از_دروغ
🦋 رسول خدا، محمّد مصطفی (صلّی الله علیه و آله): «إِنَّ فِى الْمَعَارِيضِ لَمَنْدُوحَةً عَنِ الْكَذِب».. توی حرفهای سربسته و لفّافه، راهباریکهای برای فرار از دروغ وجود داره. (نهج الفصاحة، ص۳۳۰)
⭕️ تا حالا هی از بدیهای دروغ گفتیم؛ ولی باید مراقب یه چیز باشیم و اون اینکه: دروغ نگفتن به معنی این نیست که باید همه حرفهای راست رو بزنیم!😶 این یه دوگانه غلطه که خیلی از ما گرفتار اون هستیم و فکر میکنیم: «یا باید دروغ بگیم و یا باید راست بگیم و راه سوّمی وجود نداره!» فکر میکنیم نتیجه پرهیز از دروغ اینه که هر حرف راستی رو بذاریم کف دست طرف مقابل، حالا هرچی بعدش میخواد پیش بیاد بیاد! عزیزم! حرف رُک و راست بعضی وقتا خودش دردسر درست میکنه! به عنوان نمونه:👇👇
👵🏻 فرض کنین پیرزنی از فامیل، که هیچکس رو نداره، با درد زانو و هزار مریضی دیگه پاشده و با کلّی شوق و علاقه برای من و شما نهار درست کرده و بعد از خوردن نهار، نظر ما رو درباره غذا میپرسه؛ ولی واقعیت اینه که غذا خیلی چنگی به دل نمیزنه؛ این وسط اگه راست بگیم و بهروش بیاریم، همه زحماتش رو به باد دادیم و بنده خدا رو دلشکسته کردیم؛ اگرم از غذاش تعریف کنیم و دلش رو شاد کنیم، یه دروغ روی دستمون میمونه! چی کار باید بکنیم واقعاً⁉️⁉️
😕 متأسفانه فکر ما همیشه صفر یا صدیه؛ درحالیکه اگه یه نموداری رسم کنیم که یه طرفش دروغ گفتنِ صریح و یه طرفشم راست گفتنِ صریح باشه، بین این دو تا درجاتی وجود داره که میشه نه دروغ گفت و نه راست، و قضیه رو فیصله داد. ✌️
✅ راههای زیادی برای پرهیز از دروغ گفتن و دوری از راستگفتنهای جنجالبرانگیز وجود داره که هرکس از این راهها به شکل مناسبی استفاده کنه، میبینه بعضی جاها که آدم گیر میکنه، چقدر راحت میتونه دروغ نگه و در عین حال راست هم به زبون نیاره!
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢 وجوب فوری حج
✍🏻 پاسخ:
بر هر شخص مستطیع در طول عمر، بیش از یک بار حج واجب نیست که آن «حَجَّةالاسلام» نام دارد. ضمنا وجوب حج فوری است بدین معنا که در صورت تحقق شرایط استطاعت، باید در همان سال نسبت به انجام حج مبادرت نماید و به تأخیر انداختن آن بدون عذر، جایز نیست.
💢 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢 خون آمدن از دهان هنگام نماز
💠 سوال:
اگر در حال نماز دهان نمازگزار مثلا بر اثر کشیدن دندان خون بيايد، چه وظیفه ای دارد؟
✍🏻 پاسخ:
نباید خون را فرو ببرد و اگر بتواند بدون فرو بردن خون و نجس شدن بدن و لباس، نماز را ادامه دهد، مانعی ندارد و نماز صحیح است.
✅نکته:
خون و آب خونى را نبايد خورد، مگر اينكه حالت اضطرار پيدا شود كه به مقدار ضرورت و يا با مخلوط شدن و مستهلك شدن با آب دهان اشكال ندارد.
🔺 بخش استفتائات پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#حدیث_روز
امام علی علیه السلام
▫ حَسبُ المَرءِ مِن كَمالِ المُرُوَّةِ تَركُهُ ما لا يَجمُلُ بِهِ ، ومِن حَيائِهِ أن لا يَلقى أحَدا بِما يَكرَهُ
▫ در كمال مروّت [و شخصيتِ] آدمى ، همين بس كه آنچه را زيبنده او نيست ، ترك گويد ، و در كمال حياى او ، همين بس كه با هيچ كس برخوردى كه خوشايندِ او نيست ، نكند.
▫ كشف الغمّة: ج ٣ ص ١٣٧
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💬سوال: آیا قضای روزه پدر و مادر بر فرزندان واجب است؟
✅ پاسخ:
📄آيتالله خامنهاى :
بر پسر بزرگتر واجب است که نمازهایی که از پدر و مادرش فوت شده و از روی طغیان و نافرمانی نبوده، بعد از مرگ آنها به جا آورد، بلکه اگر از روی طغیان و نافرمانی هم ترک کرده باشد بنابر احتیاط مستحب باید به همین طور عمل کند.
اگر پدر یا مادری اصلاً نماز نخوانده باشد بنابر احتیاط واجب در این صورت هم قضای نمازها بر پسر بزرگتر واجب است.
📄 آیت الله مکارم شیرازی:
بر پسر بزرگتر واجب است نمازها و روزه هایى که والدین بر اثر عذر شرعى ترک کرده و موفّق بر قضاى آن نشده اند را بجا آورد، و نسبت به غیر آن وظیفه اى ندارد. مگر اینکه وصیّتى کرده باشند که مطابق آن باید عمل کرد. هر چند در صورت امکان شایسته است فرزندان نسبت به آنچه بر آنها واجب نیست نیز اقدام کنند.
📄 آیت الله وحید خراسانی:
اگر پدر نمازهاى واجب خود را به جا نياورده باشد ، و مى توانسته است قضا كند ـ و بنابر احتياط ـ هر چند از روى نافرمانى ترك كرده باشد ، يا صحيح به جا نياورده باشد ، بر پسر بزرگترش واجب است كه بعد از مرگش به جا آورد ، يا براى او اجير بگيرد ، و قضاى نمازهاى مادر بر او واجب نيست هر چند احوط است.
📄 آیت الله سیستانی:
اگر پدر نماز خود را بجا نیاورده باشد و میتوانسته است قضا کند، چنانچه از روی نافرمانی ترک نکرده باشد، بر پسر بزرگترش ـ بنا بر احتیاط واجب ـ است که بعد از مرگش بجا آورد، یا برای او اجیر بگیرد. و قضای نمازهای مادر بر او واجب نیست، هرچند بهتر است.
---------------------
📚 پی نوشت:
توضیح المسائل ده مرجع، م 1712 و 1390؛ امام، تحریر الوسیله، ج 1، القول فی صلاه القضا، م 16.
>>> برگرفته از کتاب «رساله مصور»، ج 2، موسسه اطلس تاریخ شیعه، ص 2
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢كلاه گيس💢
آيا استفاده از كلاه گيس به جاى روسرى كفايت مى كند؟
آيات عظام امام، خامنه اى و فاضل: بنابر احتياط واجب، بايد كلاه گيس را از نامحرم پوشاند.
آيات عظام بهجت و وحيد: اگر باعث مفسده شود، جايز نيست.
آيات عظام تبريزى، سيستانى، صافى، مكارم و نورى: خير، كلاه گيس خود يك نوع زينت است و بايد از نامحرم پوشانده شود.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🔶#احکام_شرعی
🔶#نماز
🔶#احکام_قرائت
🔹مسأله بر مرد واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند
🔹 و بر مرد و زن واجب است حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند
🔶مسأله مرد باید در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتی حرف آخر آنها را بلند بخواند.
🔴در جایی که باید حمد و سوره را بلند بخواند، اگر عمداً یک کلمه را آهسته بخواند نماز باطل است، هم چنین در جایی که باید آهسته بخواند، اگر یک کلمه را بلند بخواند نماز باطل می شود.
🔹مسأله زن می تواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود باید آهسته بخواند.
🔹🔹
—————————
منبع :
سایت هدانا.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#جایگاه_توریه
🔰 از مثالهای قبلی معلوم میشه که: «توریه دروغ نیست»؛ چون نیّت گوینده یه حقیقته و حرفی هم که میزنه قابل تفسیر به اون معنا هست، هرچند شنونده بهخاطر ذهنیّت خودش ممکنه اونو جور دیگهای تفسیر کنه، و روشنه که اشتباه شنونده توی فهم حرف من و شما، ارتباطی به من و شمای گوینده نداره.
❓خب یه سؤال! آیا توریه رو میشه همیشه استفاده کرد، یا اختصاص به موارد ضرورت داره؟
❌✅ فتوای بعضی از مراجع اینه که توریه مال مواقع اضطراره نه اینکه مثل نقلونبات توریه کنیم؛ به این استفتاء از مرحوم آیتالله تبریزی توجّه کنین:👇
❓سؤال: توريه كردن درصورتىكه مصلحتى در آن نباشد و سبب مفسدهاى هم نگردد، بلكه صرفاً براى مزاح و شوخى باشد، شرع چه حكمى براى آن داده است؟
✅ جواب: بسمه تعالى؛ توريه داخل كذب نيست و در موارد تقيه يا خوف ضرر مالى يا جانى مانعى ندارد، امّا مطلق توريه يعنى در تمام موارد، ثقه بودن انسان را از بين مىبرد، واللّه العالم.
👈 بعضی دیگه از مراجع مثل آیتالله مکارم شیرازی معتقدن توریه اختصاص به موارد ضرورت نداره. ایشون فرمودن:
«توريه مشروط به حال ضرورت نمىباشد؛ هرچند بهتر، رعايت ضرورت است.»
✅✅ نکته قابل دقّت اینکه توریه گرچه مشروط به موارد ضرورت هم نباشه، قطعاً باید فقط توی موارد اضطرار ازش استفاده کرد، چون اگه توریه توی صحبتهای آدم زیاد بشه، اطرافیان دیگه بهش اطمینان نمیکنن و اعتبار آدم زیر سؤال میره و مردم میگن: «فلانی همیشه کارش پیچوندنه!» بههمینخاطر مرحوم آیتالله تبریزی فرمودن: «مطلق توريه يعنى در تمام موارد، ثقه بودن انسان را از بين مىبرد.»
😉✌️ یه مثال بزنم که معلوم بشه نباید هر وقتی سراغ توریه رفت: اگه دقّت کرده باشین توی گردنههای خیلی خطرناک یه جاده خاکی توی سینه کوه رو به بالا درست میکنن تا اگر کسی ترمز برید به جای سقوط توی دره از این جاده خاکی بالا بره و ماشینش متوقف بشه؛ 🚨این گریزگاه مال موقع ضرورته و آدم عاقل بیخودی توی حالت عادی با ماشین ازش بالا نمیره؛ 📍توریه هم یه گریزگاهه برای فرار از دروغ وقتی انسان توی سراشیبی، در معرض سقوط در پرتگاهه. پس از بهکار بردن وقت و بیوقت توریه به شدّت پرهیز کنیم.
📌نکته دیگه اینکه اگه یه جایی انسان مجبور شد از باب ضرورت «دروغ» بگه، «توریه» بر «دروغ» مقدّم هست و اگر با «توریه» بشه قضیه رو فیصله بده، حق نداره «دروغ» بگه.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
گرفتن کمیسیون در قبال رهن کامل خانه توسط بنگاه
❓سؤال: با توجه به این که رهن کامل از لحاظ شرعی اشکال دارد، پولی را که بنگاه و مشاور املاک از همچنین قراردادی می گیرند حلال است؟
✅ پاسخ:
🔹آیت الله خامنه ای: اگر اجرت گرفته شده بنگاه در قبال رهن کامل منزل نباشد بلکه برای مقدمات کار مثل نشان دادن منزل و واسطه شدن برای انجام اصل معامله و یا مکتوب کردن اجاره نامه باشد، اشکال ندارد.
🔹آیت الله مکارم: در فرض سوال کسب درآمد از چنین قراردادی حرام است و باید به صاحبان وجه برگشت داده شود.
✔️منبع: استفتاء از سایت آیات عظام خامنه ای و مکارم
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#تأخیر_غسل_جنابت
#برداشت_های_نادرست_از_احکام
❗️بعضی از مردم فکر میکنن که اگه جنب شدن، میتونن تا نزدیکیهای زمان قضاشدن نماز صبر کنن و بعد، وقتی دیگه زمانی برای غسل نمونده بود، با تیمم بدل از غسل، نماز بخونن.😒
📛 درحالیکه این درست نیست.
✍️ نمازی که اینطوری خونده شده، باطل نیست؛ اما بهخاطر این تأخیر عمدی گناه کردین.
🔺العروة الوثقى، فصل فىالتیمم، م۲۶.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠حکم برداشتن عمدی یکی از مواضع سجده از زمین:
🌺اگر هنگامی که ذکر سجده گفته می شود، یکی از هفت عضو عمداً از زمین بلند شود، نماز باطل میشود. ولی موقعی که ذکر گفته نمی شود، اگر ـ غیر از پیشانی ـ عضوی از زمین بلند شود، اشکال ندارد.
اگر پیش از تمام شدن ذکر، پیشانی سهواً از مهر بلند شود، نباید دوباره بر مهر گذاشته شود و باید آن را یک سجده حساب کند. ولی اگر عضو دیگری غیر از پیشانی سهواً از زمین بلند شود، باید دو مرتبه بر زمین گذاشته شود و ذکر گفته شود.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❌اگر از روی فراموشی یا ندانستن مساله، جایی را که واجب است بلند بخوانیم را آهسته خواندیم یا برعکس؛ آیا نمازمان باطل می شود⁉️
🌹اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسأله باشد، نمازش صحیح است و چنانچه هنگام خواندن حمد و سوره یا تسبیحات متوجه شود، لازم نیست مقداری را که به اشتباه، بلند یا آهسته خوانده، دوباره بخواند.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
📚 سهم زن از ارث شوهر
💠 سؤال: در خانواده ای که ابتدا فرزند و سپس شوهر از دنیا رفته است، سهم الارث زن از شوهر، یک چهارم است یا یک هشتم؟
✅ جواب: اگر زوج، فرزند یا نوهٔ دیگری ندارد، سهم الارث زوجه، یک چهارم است.
#احکام_ارث #ارث_زن
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢 عدم عمل به نذر قربانی
💠 سوال:
🔷 اگر نذر کرده باشیم گوسفندی را در زمان خاص ذبح کنیم ولی به نذر عمل نکنیم، آیا فقط کفاره کافی است ؟
✍🏻 پاسخ:
◀️ آیت الله خامنه ای: همین که کفاره عمل نکردن به نذر را بدهید، کافی است. کفاره شکستن نذر عبارت است از اطعام ده فقیر یا پوشاندن آنها و در صورت عدم تمکن، سه روز روزه گرفتن.
🔹اگر صیغه مخصوص نذر* را نخواندهاید،اختیار امر با خود شما می باشد و الزامی ندارید.
🔸* صیغه نذر عبارت است از «لله علیّ أن افعل کذا...» و میتواند ترجمه آن را بگوید که عبارت است از « براى خدا بر من است كه فلان کار را انجام بدهم». و اگر بگوید: "برای خدا نذر می کنم فلان کار را انجام دهم" بنابر احتیاط واجب باید به آن عمل کند. اما با صرف عبارت "نذر مى کنم"، نذر شرعي محقق نمى شود.
◀️ آیت الله مکارم شیرازی: اگر ضیغه نذر ولو به فارسی خوانده شده و توانایی عمل به آن را داشته اید و عمدا تخلف کرده اید کفاره دارد و احتیاط این است که قضای نذر را نیز به جا آورید.
🔺 استفتا از سایت آیت الله خامنه ای/ شماره استفتاء: 6z55ypr
🔺 استفتا از سایت آیت الله خامنه ای/ کد رهگیری : 140102060084
📎 #احکام
📎 #احکام_نذر
📎 #کفاره_نذر
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#پشت_سر_هم_بودن_در_غسل
#برداشت_های_نادرست_از_احکام
❗️بعضی از مردم فکر میکنن که موقع غسل، باید کارهای غسل رو باید پشتسر هم انجام بدن.
📛 درحالیکه این درست نیست.
✍️ میشه سر و گردن رو صبح بشوری، طرف راست رو ظهر و طرف چپ رو شب و اشکالی هم نداره.. 🙂
⭕️ سؤال: بهنظرتون میشه بین غسل دستشویی هم رفت؟ 😶
🔺توضيحالمسائل مراجع، م۳۸۰؛ توضيحالمسائل، نورى، م۳۸۱.
⚜️ @Ahkaam ⚜️