ر نیز کفایت میکند.
س: اگر بالكن شبستان مسجد كه عدهاى از مردان در آن مكان به امام اقتدا مىكنند داراى ديوارى باشد كه نمازگزاران در صف اول بالکن نتوانند صف جماعت را ببينند آيا اين اتصال صحيح است.
ج) محل اشکال است و احتياط ترک نشود.
س: اگر امام جماعت كارى كند كه به فتواى مرجع تقليد ما مبطل نماز باشد ولى احتمال بدهيم كه مرجع تقليد امام جماعت آن را مبطل نداند حكم اقتدا به اين امام جماعت چيست؟
ج) در فرض مذكور اقتدا به امام جماعت صحيح نيست.
س. تعریف، مفهوم و محدوده اصطلاح حُسْن ظاهر در احراز عدالت امام جماعت را به صورت شفاف و روشن بیان بفرمایید.
ج. حسن ظاهر یعنی رفتار و کردار شخص به گونهای است که نشانه مواظبت او بر امور شرعی و طاعات و ترک محرمات است، و اگر لغزشی از او سر بزند فوراً پشیمان میشود و توبه میکند.
س: آيا اين سخن صحيح است كه مىگويند طلاب نمىتوانند به غير از طلبه براى نماز جماعت اقتدا كنند؟ منظور از روحانى چه کسى است؟
ج) با دسترسى به روحانى به غير روحانى اقتدا نکنند، و منظور از روحانى کسى است که علاوه بر داشتن صلاحيتهاى لازم، ملبس به لباس مقدّس روحانيت نيز باشد.
س: وقتى كه مىخواهيم به امام جماعت در ركوع متصل شويم آيا بايد صبر كنيم كه ايشان در ركوع قرار بگيرند و بعد تكبير را بگوييم يا مىتوان در حال رفتن امام به ركوع تكبير را گفت؟ و اگر شک در رسيدن به ركوع امام كرديم وظيفه ما چيست؟
ج) در ركعت اول و دوم خواه امام در حال قرائت يا در حال ركوع باشد داخل شدن در جماعت اشكال ندارد و در ركعت سوم و چهارم اگر پيش از ركوع امام به وى اقتداء نموده بايد حمد و سوره را خودش بخواند و اگر وقت براى خواندن سوره ندارد بايد لااقل حمد را تماماً بخواند و به ركوع امام برسد و اگر بداند كه با خواندن حمد به ركوع امام نمیرسد احوط آن است كه پيش از ركوع امام داخل نشود و اگر در حال ركوع امام اقتداء كرده و به مقدار ركوع خم شده و شک دارد كه به ركوع امام رسيده يا نه، نماز صحيح است ولى فرادا است.
س: آيا اگر مأموم مساوى با امام بايستد نماز كداميک باطل است؟
ج) بنابر احتياط جماعت باطل است و نماز امام در هر حال صحيح است و اگر مأموم به وظيفه منفرد عمل کند نمازش به طور فرادا صحيح است.
س: اگر کسى خودش مىداند که عدالت ندارد و گروهى مثلاً در يک ميهمانى خانوادگى به هنگام نماز او را به عنوان امام جماعت انتخاب کنند آيا مىتواند جلو بايستد و نماز بخواند يا بايد از اين کار پرهيز نمايد؟
ج) نماز آنان که او را عادل دانستهاند، صحيح است و بهتر آن است که قبول نکند ولى اگر قبول کرد هم نماز خودش و هم نماز مأمومين صحيح است.
س: اگر مأموم در قرائت ركعت اول اقتدا كند و به علت جمعيت زياد جماعت يا به علل ديگر رفتن ركوع امام را متوجه نشود و موقعى متوجه مىشود كه امام به سجده رفته در اين حال ركوع را انجام داده و خود را به سجده اول يا دوم امام مىرساند آيا در اين صورت نماز وى باطل است يا خير؟ اگر به سجده دوم امام هم نرسد و در تشهد به امام رسيد چه صورت دارد؟
ج) در فرض مذکور اگر خود را به سجده امام برساند، نمازش صحيح است و در غير اين صورت نماز جماعتش باطل شده و نماز فرادا مىشود و مکلّف بايد بقيه نماز را فرادا به آخر برساند.
س: اداى نماز در مساجد بصورت فرادا در هنگامى که نماز جماعت يوميه در آن توسط روحانى مسجد در حال برگزارى است چه حکمى دارد؟
ج) اين عمل اگر تضعيف نماز جماعت و اهانت و بىاحترامى به امام جماعت محسوب شود، جايز نيست.
س: گاهى مشاهده مىشود كه هنگام برپايى نماز جماعت در مسجدالحرام و مسجدالنبى، بعضى از حجاج از مسجد خارج مىشوند و يا در كنارى ايستاده و تماشا مىكنند، لطفا نظر مبارك را در اين باره مرقوم فرماييد.
ج) بايد جداً از اين كار اجتناب كنند.
س: برپايى نماز جماعت در ادارات چه حکمى دارد؟
ج) با توجه به اهميت خاص نمازهاى يوميه و تأکيد زيادى که بر اقامه نماز در اول وقت شده است و با توجه به فضيلت بسيار زياد نماز جماعت، مناسب است کارمندان، روشى را اتخاذ کنند که بتوانند در خلال ساعات کار ادارى نماز واجب را به صورت جماعت در اول وقت و در کمترين زمان بخوانند ولى بايد به گونهاى مقدمات اين کار را فراهم کنند که نماز جماعت در اول وقت بهانه و وسيله براى تأخير انداختن کارهاى مراجعهکنندگان نشود.
س: چگونه مىتوان به عدالت امام جماعت پى برد؟
ج) از هر راهى که اطمينان به عدالت حاصل شود، اگر چه با اقتداى عدّهاى از اهل بصيرت و صلاح باشد کافى است بلکه حسن ظاهر نيز کفايت مىکند و در صورتى که عدالت محرز بوده، شک و ترديد فعلى مانع اقتدا نيست.
س: آيا خواندن نمازهاى ظهر و عصر و مغرب و عشا در زمان فضيلت و بطور فرادا افضل است يا اينکه هر دو نماز در وقت نماز اول و به جماعت خوانده شود؟
ج) هر دو را با جماعت بخوانيد افضل است.
س: کسى که میخواهد نماز جماعتش را به فرادا
تبديل کند آيا در همه جاى نماز مثلاً بعد از دو سجده مىتواند اين کار را بکند يا جاهاى خاصى دارد؟
ج) محل خاصى معتبر نيست.
س. در صورتی که در نماز جماعت، امام به قنوت (که مستحب است) برود و مأموم سهواً به رکوع رفته و به دلیل اصل تبعیت، مجدداً به همان قنوت ملحق شود، حکم چیست؟
ج. نماز مأموم در فرض مذکور صحیح است، هر چند احتیاط مستحب است که در این صورت نماز را اعاده کند.
س: در صورتى که نماز جماعت در مسجد ديگر غير از مسجد محله پربارتر باشد (از نظر تعداد شرکت کنندگان يا از نظر معنويت حاکم بر سخنرانى و يا فضاى مسجد) آيا براى شرکت در هر يک از اين مساجد (مسجد محله و مسجد ديگر) مختار هستيم و اساساً شرکت در کداميک افضل است؟
ج) نسبت به شركت در هر يك از اين مساجد مخيّريد، هر چند مسجدى كه جامع است يا جمعيت شركت كنندگان در نماز جماعت آن بيشترند افضل است.
س: آيا در نماز جماعت، امام بايد نيت جماعت بکند؟
ج) نيّت جماعت لازم نيست ولى اگر بخواهد فضيلت نماز جماعت را درک کند بايد قصد جماعت نمايد.
س: اگر شخصى شك كند كه به ركوع امام (موقع اتصال به نماز جماعت) رسيده است يا خير؟ وظيفهاش چيست؟
ج) اگر به مقدار ركوع خم شود و چنين شكى كند، نماز او به صورت فرادا صحيح است.
س: آيا اقتدا كردن به امام جماعتى كه نمازش شكسته است صحيح مىباشد؟
ج) مانع ندارد هر چند كراهت دارد.
س: در صورتى كه بخواهيم در روز جمعه نماز ظهر و عصر خود را به صورت فرادا در منزل بخوانيم آيا بايد صبر كنيم تا نماز جمعه تمام شود يا اينكه مىتوانيم در اول وقت نماز را بجاى بياوريم؟
ج) صبر كردن لازم نيست.
س: آيا هنگامى که امام جماعت نماز عصر را برگزار مىنمايد ، کسى که نماز ظهر را نخوانده مىتواند به امام جماعت اقتدا کند؟ اين مورد در خصوص نماز مغرب و عشا نيز مورد سؤال است.
ج) مانع ندارد.
س. آیا در نماز جماعت به محض قامت بستن امام میتوان اقتدا کرد یا باید منتظر شد تا صفهای جلوتر اقتدا کنند؟
ج. بعد از تکبیر امام اگر صف جلو آماده نماز و تکبیر گفتن آنان نزدیک باشد، کسی که در صف بعد ایستاده، میتواند تکبیر بگوید ولی احتیاط مستحب آن است که صبر کند تا تکبیر صف جلو تمام شود.
س: موقع نماز جماعت آيا فرد مىتواند از جهت ارتفاع پايينتر از امام جماعت (تقريباً حدود 3 پله) قرار گيرد و به او اقتدا کند؟
ج) جايز نيست که مکان امام جماعت بلندتر از مکان مأمومين باشد.
س. در نماز جماعت فاصله بین صفها چند متر یا سانتی متر باید باشد؟
ج. اگر بین جای سجده مأموم و جای ایستادن امام بقدر گشادی بین دو قدم (حدود یک متر) فاصله باشد اشکال ندارد، و نیز اگر بین انسان و مأمومی که جلوی او ایستاده و انسان به وسیله او به امام متصل است به همین مقدار فاصله باشد، نمازش اشکال ندارد.
س: اگر امام جماعت به خاطر سنّ زيادش نتواند نماز را تند بخواند اگر ما ذکر را زودتر از او بگوييم، آيا اشکال دارد و از ثواب جماعت کم مىشود؟ من مثلاً مىخواهم ثواب زيادى در نماز جماعت بگيرم آيا درست است که ذکر بيشتر بگويم و به اين خاطر از امام جماعت جلو بزنم؟
ج) در اذکار نماز متابعت از امام جماعت لازم نيست ولى در افعال نماز لازم است.
س: تغيير نيّت در اثناى نماز جماعت به فرادا چه حكمى دارد؟
ج) اشکال ندارد.
س. اگر امام جماعت در حال قرائت تشهد باشد و مأموم یک رکعت دیرتر اقتدا کرده باشد، نشستن در حالت تجافی واجب است یا میتوان به صورت معمولی هم نشست؟ ذکر تشهد چه طور، قرائت آن واجب است یا خیر؟
ج. ذکر و تسبیح لازم نیست؛ ولی احوط آن است که تجافی کند و اگر نکرد جماعتش یا نمازش باطل نمیشود.
س: در نماز جماعت نماز امام تمام شده و يکى از مأمومين در حال ادامه نماز خود به صورت فرادا است آيا مىتوان به او اقتدا کرد؟
ج) اشكال ندارد.
س: اگر كسى تکبيرهالاحرام را قبل از امام بگويد حکمش چيست؟
ج) نماز خود را بايد به صورت فرادا بخواند.
س: در نماز جماعت آيا واجب است نيّت كنيم به فلان امام جماعت يا امام جماعت حاضر اقتدا مىكنيم؟
ج) بايد امام را معين نماييد ولى دانستن اسم او لازم نيست مثلاً اگر نيّت كنيد: «اقتدا مىكنم به امام حاضر» نمازتان صحيح است.
س: آيا مىتوان در نماز ادا به امام جماعتى كه نماز قضا را بجا مىآورد، اقتدا كرد؟
ج) اگر نماز قضاى حتمى باشد، مانع ندارد.
س. اگر در رکعت دوم نماز جماعت اقتدا کنیم، آیا در رکعت سوم امام(دوم خودمان)، باید هم حمد و هم سوره را بخوانیم، یا خواندن حمد به تنهایی کافی است؟ آیا باید به رکوع رکعت سوم امام، برسیم؟ اگر نرسیدیم چه؟
ج. اگر میدانید به رکوع امام میرسید باید حمد و سوره را بخوانید. و الا فقط حمد را بخوانید و اگر به رکوع امام هم نرسیدید خود را در سجده به امام برسانید و نماز به جماعت صحیح است و در صورت اخیر بهتر است که احتیاطا نماز را دوباره بخواند.
س. آیا اقتدا به امام جماعتی که حدود ۳۰ درجه از جه
ت قبله منحرف گردیده است، صحیح میباشد؟ و حدّ مجاز برای این مطلب چقدر است؟
ج. اگر امام جماعت با داشتن دلیل معتبر شرعی – مانند اطمینان یا بیّنه – به آن جهت ایستاده است، اقتدا اشکال ندارد، در غیر این صورت اقتدا صحیح نیست.
س: آيا مأمومى که بيمار است و روى تخت يا ويلچر نماز مىخواند، موجب قطع اتصال صفها مىشود؟
ج) مجرّد آن موجب قطع اتصال نمىشود.
س: آيا مأموم مرد تمام اذکار را بايد آرام بخواند يا اين که برخى اذکار (مثل قنوت يا ذکر رکوع و سجود) را مىتواند بلند بخواند؟
ج) مكروه است مأموم ذكرهاى نماز را طورى بگويد كه امام بشنود.
س: لطفاً بفرماييد در محلهاى شيعى که احتمال اختلاف نيست آيا مجاز هستيم در نماز جماعت بين حمد و سوره براى نشر سنت حقيقى پيامبر "الحمد لله" را بلند بگوييم؟
ج) مکروه است که مأموم ذکر را بگونهاى بگويد که امام بشنود و براى نشر سنّت حقيقى پيامبر «الحمدلله» را آهسته بگوييد.
س: اگر در انتهاى نماز جماعت هنگام ذكر سلام كمى جلوتر يا عقب تر از امام جماعت نماز را به پايان ببريم آيا در نيّت جماعت اشكالى ايجاد مىگردد؟
ج) اشكال ندارد.
س: در نمازهايى كه حمد و سوره در آنها بايد بلند خوانده شود اگر در نماز جماعت در ركعت آخر به امام ملحق شويم آيا پس از ايستادن براى ركعت دوم بايد حمد و سوره را بلند بخوانيم؟
ج) در فرض سؤال بايد قرائت را بلند بخوانيد.
س: آیا نمازگزار در بین نماز جماعت میتواند بدون آنکه حالت نماز خود را به هم بزند از صف عقبی به صف جلویی تغییر مکان دهد؟
ج. اگر در حال حرکت، اذکار واجب نماز را نگوید، اشکال ندارد.
س. شنیدهام که نظر مبارک در مورد کسی که نمازش را به جماعت خوانده این است که اعادهی آن نماز با جماعت دیگر وجهی ندارد، خواهشمند است در این خصوص و اینکه اگر جماعت دوم از جهاتی رجحان داشته باشد، آیا حکم همین است یا خیر؟
ج. نمازی که فرادا خوانده است میتواند با اقتدا به امام جماعتی اعاده نماید و یا اینکه برای جماعتی امامت کند و نمازی را که برای جماعتی امامت کرده میتواند یک بار دیگر برای جماعت دیگر امامت کند، در غیر این دو صورت اعاده وجهی ندارد؛ هر چند جماعت دوم دارای رجحان باشد.
س: اگر فرد از خاطرش برود كه گوشى تلفن همراه خود را قبل از نماز جماعت خاموش نمايد و در بين نماز، گوشى زنگ بزند، آيا مىتواند گوشى را از جيب در آورده و خاموش نمايد؟
ج) خاموش كردن آن اگر صورت نماز را بهم نزند اشكال ندارد.
س. در صورتی که امام جماعت، علاوه بر خواندن نماز بهصورت تمام، یکبار دیگر نماز را احتیاطاً شکسته هم بخواند، آیا میتوان در نماز احتیاطی شکسته اقتدا کرد؟
ج. اقتدا به نمازی که احتیاطاً خوانده میشود، صحیح نیست مگر اینکه مأموم هم همان احتیاط را بخواهد رعایت کند.
س. اگر قبل از اتمام تسبیحات اربعه در نماز جماعت، امام به رکوع رفت، آیا باید تسبیحات را تمام کرده سپس به رکوع برویم یا برای متابعت از جماعت تسبیحات را ناتمام بگذاریم؟
ج. چنانچه خوف آن را دارید که اگر تسبیحات را تمام کنید، به رکوع امام نمیرسید، در صورتی که یک بار آن را خواندهاید، باید آن را رها کرده و به رکوع بروید.
س: اگر نماز جماعت ظهر به امامت فردى و نماز جماعت عصر به امامت فرد ديگرى برگزار گرديد و پس از نماز عصر، امام جماعت اول (نماز ظهر) بيان کرد که من براى نماز وضو نداشتهام، وظيفه مأمومين در اين باره چيست؟ آيا دوباره بايد نماز ظهر و عصر را بجا آورند؟ و يا اينکه فقط نماز ظهر کافى است؟ و يا نماز مأمومين صحيح است؟
ج) در فرض سؤال نماز مأمومين صحيح است.
س: اگر بعد از نماز متوجه شوند که از اول نماز جماعت، اتصال صفوف برقرار نبوده است، نماز نمازگزاران چه حکمی دارد؟
ج. اگر نمازگزاران رکنی را – مانند رکوع – اضافه نکرده باشند، نمازشان صحیح است.
س: امام جماعت در ركعت سوم و مأموم ركعت دوم نماز است. در صورتىكه مأموم بخواهد سوره حمد را تا آخر بخواند امام سر از ركوع برمىدارد و وارد سجده مىشود. در اين حال آيا مأموم مىتواند سوره حمد را رها نموده و همراه امام ركوع را بهجا آورد؟ يا اينكه بايد سوره حمد را تا آخر بخواند و اگر به ركوع امام نرسيد، بعد از حمد سوره را نيز بخواند و نمازش را فرادا نمايد؟
ج) بايد حمد را تا آخر بخواند و اگر در سجده دوم هم به امام برسد، نماز جماعتش صحيح است.
س: در آخر نماز، امام جماعت سلام نماز را سريع مىخواند و سلام مأموم به طول مىكشد آيا مأموم پس از پايان نماز امام بايد نيت فرادا نمايد و يا اينكه خودبهخود و بدون عدول از جماعت به فرادا، تبديل به فرادا مىگردد؟
ج2) لازم نيست نيت فرادا كند.
س: در نماز جماعت براى اينكه مأموم به سجده امام برسد، آيا مىتواند در ذكر ركوع يك بار «سبحان الله» بگويد و به سجده برود يا خير؟
ج) بايد ذكر را كامل بگويد و خود را به سجده برساند و در صورتى كه به سجده اول نرسيده، در سجده
دوم ملحق شود.
س: اگر به هنگام نماز جماعت مشكلى براى امام جماعت پيدا شود بهطورى كه نتواند به نماز ادامه دهد، در اين صورت وظيفه مأمومين چيست؟
ج) اگر در صف جلو فرد واجد شرايطى بود و جلو ايستاد مأموم مىتواند بقيه نماز را با او ادامه دهد يا فرادا بخواند.
س: اگر امام جماعت در حين نماز اشتباه كند مثلاً در ركعت دوم پس از سجده دوم بدون خواندن تشهد بلند شود در اين صورت چگونه بايد او را متوجه اشتباه كرد؟
ج) لازم نيست او را متوجه كنيد شما به وظيفه خود اقدام نماييد.
س: اگر كسى در ركعت چهارم نماز چهار ركعتى به امام اقتدا كرد، هنگامى كه امام تشهد و سلام را مىخواند آيا بايد تا پايان نماز امام جماعت به صورت تجافى بنشيند يا اين كه مىتوان قبل از خواندن تشهد از طرف امام بلند شده و ركعت دوم را شروع كند؟
ج) در ركعت آخر تجافى لازم نيست، گرچه موافق احتياط است.
س: اگر نماز امام و مأموم، هر دو احتياطى است يعنى هر دو براى يك ميّت نماز مىخوانند يا براى دو ميّت ولى هر دو نفر نماز فوت شده حتمى ندارند، آيا اين جماعت درست است يا نه؟
ج) اگر جهت احتياط امام و مأموم يكى باشد، اقتدا مانع ندارد.
س. در دعوایی، شخصی روحانی و امام جماعت میداند حق با کدام یک از متخاصمین است. اما برای ادای شهادت در محکمه حاضر نمیشود و از شهادت دادن کتبی نیز خودداری مینماید. عمل این روحانی از نظر شرعی چه حکمی دارد و آیا از عدالت ساقط میشود؟
ج. صِرف امر مذکور تا زمانی که احراز نشده شهادت ندادن او بدون مجوّز شرعی بوده، موجب سقوط عدالت نیست.
س. آیا بهواسطه افراد یا فرد ممیّز و غیر مکلّف اتصال نماز جماعت برقرار میشود؟ مکلّفین چگونه باید اتصال برقرار کنند تا نمازشان صحیح شود؟
ج. اگر بین کسانی که در یک صف ایستاده اند بچه ممیز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است میتوانند اقتدا کنند.
س: اگر مأموم سهواً يا بهخاطر ندانستن مسأله در ركعت اول و دوم حمد و سوره را بخواند، آيا نمازش صحيح است يا بايد اعاده و قضا نمايد؟
ج) در فرض سؤال، اعاده و قضا ندارد.
س: برخى نمازگزاران، موقع اقامهى مثلاً نماز عصر به جماعت ملحق مىشوند و با اقتداى نماز ظهر خويش به امام، معمولاً زمان انجام قنوت در ركعت دوم از جماعت منفصل و بقيه نماز ظهر را به صورت فرادا اقامه كرده تا اين كه در ركعت سوم مجدداً به جماعت محلق و نيت اداى دو ركعت نماز عصر بنمايند. از آن جايى كه به نظر بعضىها اقامه نماز به شكل فوق محل اشكال است، مستلزم اعلام نظر مبارك حضرتعالى به مؤمنين مىباشد.
ج) اشكال ندارد.
س: اگر امام جماعتى بعد از [گفتن] تكبيرهالاحرام و اقتداى مأمومين، نمازش را به دليل اشتباهى بشكند و مجدّداً تكبيرهالاحرم بگويد، حكم نماز مأمومين چيست؟
ج) در فرض سؤال، نماز مأمومين به صورت فرادا صحيح است.
س. آیا مأمومی که میداند امام چند درجه [به میزان کم] از قبله منحرف ایستاده است میتواند به وی اقتدا کند؟ و در صورت صحّتِ اقتدا، وظیفهی مأموم در رعایت جهت قبله چیست و آیا مأموم وظیفه دارد امام را از انحرافش از قبله آگاه کند؟
ج. اگر انحراف امام به مقداری است که عرفا رو به قبله محسوب میشود، اقتدا مانع ندارد و لازم نیست جهت دقیق قبله را به امام اطلاع بدهد و مأموم باید جهت صحیح را مراعات نماید.
س: حداكثر فاصله ميان افراد در جماعت چه از بغل و چه از پشت تا چهقدر باشد نماز جماعت صحيح است؟
ج) اگر به اندازه گشادى بين دو قدم (حدود یک متر) فاصله باشد، اشكال ندارد.
س۱: چه ويژگىهايى را بايد در مسلمان مؤمن احراز كنيم تا بتوانيم نماز جماعت را به امامت او ادا كنيم؟ (صفات امام جماعت، اعم از صفات سلبى يا ثبوتى). س۲: در چه حالاتى نزد شارع، تبديل نماز جماعت به فرادا قبيح نيست؟ اگر بدون دليل نماز جماعت را تبديل به فرادا كنيم موجب بطلان و وجوب اعاده نماز مىشود؟
ج۱) امام جماعت بايد عاقل، عادل، شیعه دوازده امامی، حلالزاده و بنابر احتیاط بالغ باشد و نماز را صحیح بخواند و اگر مأموم مرد است امام هم مرد باشد. ج۲) عدول از جماعت به فرادا در همه حالات نماز جایز است هر چند که اضطراری در بین نباشد ولی احتیاط آن است که تا ضرورتی هر چند دنیایی برایش پیش نیامده قصد فرادا نکند.
س. نظر مبارک تان راجع به روشن یا خاموش نمودن گوشی همراه، ضمن اقامه نماز چیست؟
ج. اگر از حالت نمازگزار خارج نشود، اشکال ندارد؛ لکن با توجه به اهمیت حضور قلب در ن
مناسبت: روز نیروی دریایی
موضوع: #احکام_نماز_در_کشتی_و...
❓حكم نماز خواندن در كِشتی و هواپيما و قطار و اتومبيل در حال حرکت به چه شكل میباشد؟
✅ اگر وقت كافى برای خواندن نماز در حال استقرار نداشته باشيد، میتوانيد در كشتی و هواپيما و اتومبيل (و قطار) در حال حركت، نماز بخوانيد و جهت قبله را در خواندن نماز رعايت نماييد و در اتومبيل میتوانيد به مقداری كه ممكن است برای ركوع و سجود خم شويد.
📚 توضيح المسائل دوازده مرجع، ج١، ص۵١٢، م٨٨٠
❓چنانچه نماز در هواپیما (کشتی و...) مانع استقرار و طمأنینه نشود و سایر شرایط، مثل قیام و رکوع و سجود مراعات گردد ولی جهت قبله را ندانند، آیا نماز در چنین حالتی جایز است و وظیفه چیست؟
✅ اگر فرد میتواند (تا پایان وقت) علم و اطمینان به قبله پیدا کند و نماز را در وقت بخواند باید صبر کند، ولی اگر نماز قضا میشود به هر طرف که گمان بیشتر دارد، نماز بخواند و اگر هیچ راهی برای یافتن جهت قبله ندارد و گمانش هم به هیچ طرف نمیرود بنابر احتیاط باید به چهار طرف نماز بخواند و اگر برای چهار طرف وقت ندارد، به هر اندازه که وقت دارد نماز بخواند.
📚 استفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
@ahkamerouzz
مناسبت: سالروز رحلت مرجع عالیقدر حضرت آیتالله العظمی محمد علی اراکی (ره)
موضوع: #زیارت_قبور_علماء
✅ زیارت قبور علماء مستحب است.
📚 جواهر الکلام، ج۲۰، ص۱۰۳.
✅ همچنین فقها بر استحباب نماز گزاردن نزد قبور اولیای الهی و عالمان ربانی تصریح کردهاند.
📚 العروة الوثقی، ج۲، ص۴۰۲.
@ahkamerouzz
موضوع: #احکام_تقلید
✅ کسی که به تکلیف رسیده برای شناخت احکام دین و عمل به آنها سه راه دارد:
1️⃣ «اجتهاد»: یعنی استنباط و استخراج احکام شرعی و قوانین الهی از مدارک و منابع قطعی که نزد فقهای اسلام مقرر و ثابت شده است.
2️⃣ «احتیاط»: یعنی عمل کردن به طوری که مطمئن شود وظیفهی شرعی خود را انجام داده است، مثلاً کاری را که بعضی از مجتهدین حرام میدانند و بعضی دیگر حـرام نمیدانند به جا نیاورد و کاری را که بعضی واجب میدانند و بعضی دیگر واجب نمیدانند، انجام دهد.
3️⃣ «تقلید» یعنی در احکام دین به مجتهد جامعالشرائط مراجعه کردن، و به عبارت دیگر بر طبق تشخیص و فتوای او اعمال شرعی را به جا آوردن.
📚 رساله آموزشی امام خامنهای (مدظلهالعالی)
@ahkamerouzz
📚فهماندن مطلبی به دیگران هنگام نماز
✅ اگر كلمهای را با قصد ذكر بگويد، مانند اینکه بگويد: «الله اكبر» و موقع گفتن آن، صدا را بلند كند تا مطلبی را به ديگری بفهماند، اشكال ندارد ولی چنانچه به قصد اینکه مطلبی را به كسی بفهماند ذکری بگويد؛ اگرچه قصد ذكر هم داشته باشد، نماز باطل میشود.
🔷 رساله نماز و روزه مسأله ٣٢٨
#احکام_نماز #مبطلات_نماز
@ahkamerouzz
موضوع: #احکام_تقلید
✅ مکلف اگر در احکام دین مجتهد نیست باید از کسی که مجتهد است تقلید کند و یا به احتیاط رفتار نماید.
✅ تقلید، علاوه بر این که ادلهی لفظی دارد، عقل نیز حکم میکند که شخص ناآگاه به احکام دین باید به مجتهد جامع الشرائط مراجعه کند.
✅ از آن جایی که عمل به احتیاط، مستلزم شناسایی موارد و چگونگی احتیاط و صرف وقت بیشتر است، بهتر آن است که مکلف در احکام دین از مجتهد جامع الشرائط تقلید (تبعیت) کند.
📚 رساله آموزشی امام خامنهای (مدظلهالعالی)
@ahkamerouzz
موضوع: #احکام_تقلید
✅ راههای شناخت مجتهد جامعالشرایط برای تقلید (تبعیت) از او عبارتند از:
1️⃣ ایجاد «اطمینان»، چه از راه شهرت فراگیر میان مردم و چه از راه تجربهی شخصی و چه از راههای دیگر؛
2️⃣ شهادت دو نفر عادل از اهل خبره، هر چند موجب اطمینان نشود.
تذکر: اگر بینهی شرعی (مثل شهادت دو نفر عادل و اهل خبره) بر صلاحیت و جامعالشرائط بودن مجتهدی اقامه شود، تا زمانی که بینهی شرعی دیگری که معارض آن باشد پیدا نشود، آن بینه حجت شرعی است و به آن اعتماد میشود...
📚 رساله آموزشی امام خامنهای (مدظلهالعالی)
@ahkamerouzz
مناسبت: سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
موضوع: #احکام_تبعیت_از_قانون
❓مخالفت با قوانین و مقررات (حکومت اسلامی) چه حکمی دارد؟ و آیا موارد ترک عمل به قوانین از موارد امر به معروف ونهی از منکر محسوب میشوند؟
✅ مخالفت با قوانين و مقررات و دستورات دولت اسلامی که بهطور مستقيم توسط مجلس شورای اسلامی وضع شده و مورد تأييد شورای نگهبان قرار گرفتهاند و يا با استناد به اجازه قانونی نهادهای مربوطه وضع شدهاند، برای هيچکس جايز نيست و در صورت تحقّق مخالفت توسط فردی در اين خصوص، بر ديگران تذکر و راهنمايی و نهی از منکر لازم است؛ (البته با وجود شرايط نهی از منکر)
❓انجام اعمالی که به نظر کارمند، مخالف قانون هستند، ولی مسئول بالاتر ادعا میکند که اشکال ندارد و خواهان انجام آنهاست، چه حکمی دارد؟
✅ کسی حق عمل نکردن به قوانين و مقررات حاکم بر ادارههای دولتی و عمل بر خلاف آنها را ندارد و هيچ مسئولی نمیتواند از کارمند تقاضای انجام کاری خلاف قانون را بنمايد و نظر مسئول اداره در اين رابطه اثری ندارد!
📚 اجوبة الاستفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
@ahkamerouzz