💠 گوشههایی از سبک تربیتی و حال و هوای جلسات عرفانی مرحوم حاج میرزا محمّد اسماعیل دولابی - بخش سوّم
🔸 نهم بهمن سالروز عروج مرحوم حاج اسماعیل دولابی
▪️ح) فروتنی و تواضع، محبّت و صمیمیّت، چهرهی باز و سیمای متبسّم از یک سو، و هیمنه و شکوه و عظمت و هیبت خدایی مرحوم دولابی از سوی دیگر، آیینهی جمال و جلال الهی بود که هر بینندهای را از یک سو جذب و شیفتهی او نموده و از سوی دیگر به اجلال و تعظیم وا میداشت.
▪️هـ) تکیهی اصلی آن بزرگ در سلوک الی الله بر محبّت و عشق بود و به استناد حدیث اولوالالباب که متن آن در بخش مسیر سلوک کتاب شریف «مصباح الهدی» آمده است، روش اهل تحصیل و ریاضت و عبادت را توصیه نمیفرمود، به این خاطر که اغلب، فرد را مغرور علم و عمل خویش ساخته و در نتیجه سالک، بیشتر، خود را رونده میبیند و کمتر به اینکه خدا برندهی اوست توجّه میکند. ایشان معتقد بود که آن مقدار از سختی و شداید را که شخص برای تعالی و تکامل نیاز دارد، خداوند به طور طبیعی در جریان زندگی او پیش میآورد و اگر انسان شداید و مصائب زندگی خود را با روح تسلیم و رضا، به گوارائی پذیرا باشد و در ارتباطات خود با دیگران براساس محبّت و اخلاق شایسته رفتار کند و تکالیف معمول شرعی خود را انجام داده و حلال و حرام الهی را مراعات کند و در حدّی که رغبت و شوق دارد به صورت متعادل به مستحبّات بپردازد، به کمال نایل میشود و نیازی به تدارک و تحمیل ریاضات خاص و تصنّعی نخواهد داشت. لذا روش تربیتی آن بزرگ با زندگی معمول شخص در جامعه کنونی کاملاً قابل جمع بود و همچون روش برخی اهل ریاضت و خلوت و چلّهنشینی و ...، فرد را از جریان عادی زندگی خارج نمیکرد.
▪️ط) زبان بیتکلّف و به دور از اصطلاحات مرحوم دولابی، در عین تو در تو بودن و عمق توصیف ناشدنی کلام وی، این امکان را فراهم میساخت که هم نوجوانان و تازهواردان به فضای جلسات، احساس کنند برای فهم آنچه ایشان بیان میکرد، با دشواری مواجه نیستند و در نتیجه در حدّ خود، از آن بهرهمند شوند، و هم راهیافتگان و سالکان پرسابقه و عالمان و فرهیختگان پرمایه، از بیانات وی، گوهرهای ناب معرفت به دست آورند. نگاه عمیق و عبرتآموز مرحوم دولابی، این امکان را برای وی فراهم ساخته بود که از سادهترین رخدادها و پدیدههای این عالم، بلندترین درسهای معرفت و حکمت را بیاموزد و با اشاره به آنها، دستپروردگان خود را نیز به برخورداری از چنین دید و نگاهی رهنمون شود.
📝 به یاد شورآفرین بزم محبّت و ولاء
《 یادمان چهلمین روز هجرت فقید سعید حاج میرزا محمّد اسماعیل دولابی 》
🖋 استاد مهدی طیّب ۸۱/۱۲/۱۹
@ahlevela_channel
🔴 پرسش :
سلام. در مورد ختم سورۀ واقعه، آیا حتماً باید سورههای یک روز را پشت سر هم و بدون فاصله خواند یا میتوان در فواصل زمانی مختلف در یک روز خواند؟ و آیا این ختم فقط برای رزق و روزی هست؟ و نیّت برای آن چگونه باید باشد؟
🔵 پاسخ :
سلام. ختم سورۀ واقعه فقط برای روزیِ مادّی نیست؛ انجام این ختم، نورانیت و خیرات و برکات فراوانی را برای فرد درپی خواهد داشت، انشاءالله.
ختم را به نیّت قربة الی الله بجا آورید. بهتر است در بین خواندن تکلّم نشود، اما اینگونه نیست که اگر بالاجبار حرف زدید، به ختم ادامه ندهید.
ترجیحاً بهتر است در یک مجلس و قبل از غروب آفتاب و رو به قبله خوانده شود؛ اما اگر مقدور نبود، میتوان تقسیم کرد؛ مثلًا صبح در یک مجلس دو بار و بعد از ظهر هم دو بار تلاوت شود.
خدا یارتان باشد.
#پرسش_و_پاسخ - ۵۰۷
@ahlevela_channel
کانال اهل ولاء
💠#حديث ١٠٨٠ امام صادق عليه السّلام فرمودند: ابتدا خداوند را مدح و ستايش كنيد، سپس به گناهان خود اقرا
💠#حديث ١٠٨١
حضرت محمّد صلّی الله عليه و آله و سلّم فرمودند: فتوّت و بزرگمنشی ما خاندان رسالت، عفو و اغماض از کسی که به ما ظلم کرده و بذل و عطا به کسی که ما را محروم نموده است.
🔅مُرُوَّتُنا اَهلَ البَیتِ اَلعفْوُ عَمَّن ظَلَمَنا وَ إعطاءُ مَن حرَمَنا.
تحف العقول، ص ٣٧
@ahlevela_channel
✔️ باید خود را خلاص و فارغ کرد. هر که را به تو ظلم کرده، ببخش و از خدا هم بخواه او را ببخشد. به هر کس هم خوبی کردهای، فراموش کن.
🔻عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی🔻
🔸خوب است انسان جای پا و نشانی نداشته باشد و در خدا گم شود. کار خوبمان را فراموش کنیم، کار بدمان را هم زود استغفار کنیم و فراموش کنیم تا بینشان شویم.
🔸باید خود را خلاص و فارغ کرد. هر که را به تو ظلم کرده، ببخش و از خدا هم بخواه او را ببخشد. به هر کس هم خوبی کردهای، فراموش کن. کسانی هم که حقّی بر تو دارند، حقّشان را ادا کن و برایشان دعا کن و از خدا بخواه حقّشان را ادا کند. به هر کس بدهکاری، از خدا و پیامبر و امامان بخواه کمکت کنند که حقّش ادا شود. این کار را بکن تا برای ملاقات و یاد خدا سرِ فراغت پیدا شود.
🔺مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب🔺
#فراغت_از_طلبها_و_بدهیها
@ahlevela_channel
clip-sajdeh.mp3
1.23M
💎 سجده به مثابه یک عبادت مستقل
🔅 در شبانه روز بهخصوص در دل شب حداقل یک سجدۀ طولانی داشته باشید.
🔅 هرگاه در سیر و سلوک دچار قبضهای روحی شدید، از سجده بهره ببرید.
▫️استاد مهدی طیّب
@ahlevela_channel
کانال اهل ولاء
💠#حديث ١٠٨١ حضرت محمّد صلّی الله عليه و آله و سلّم فرمودند: فتوّت و بزرگمنشی ما خاندان رسالت، عفو و
💠#حديث ١٠٨٢
حضرت محمّد صلّی الله عليه و آله و سلّم فرمودند: بر شما باد عفو و اغماض را. عفو و گذشت بر عزت و سرافرازی بنده میافزاید، شما گذشت داشته باشید خداوند شما را عزیز و سرافراز میگرداند.
🔅عَلیكُم بِالعَفِو فَاِنَّ العَفْوَ لایزیدُ العَبدَ اِلاّ عِزاًّ فَتَعافُوا یُعِزُّكُمُ اللهُ.
اصول کافی، ج ٣، ص ١٦٧
@ahlevela_channel
✔️ بگو خدایا منِ ضعیف و کوچک از کسانی که به من بدی کردند گذشتم، تو که قوی و بزرگی هم بدیهای من را ببخش.
🔻عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی🔻
🔸دو رکعت نماز بخوان و بعد بگو خدایا هر کس را به من بدی کرده است بخشیدم، تو هم او را ببخش. بعد بگو خدایا منِ ضعیف و کوچک از کسانی که به من بدی کردند گذشتم، تو که قوی و بزرگی هم بدیهای من را ببخش و هر کس را هم که به او بدی کردهام، از من راضی کن. خدا میتواند از خزانههای خودش آنقدر به او بدهد تا از تو راضی شود. به هر کس هم که خوبی کردهای، فراموش کن؛ آنوقت سر فراغت پیدا میکنی که با خدا و اولیائش بنشینی.
🔸تو از کسانی که اذیتت کردهاند، بگذر تا خدا هم کاری کند که کسانی که اذیتشان کردهای، از تو بگذرند.
🔺مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب🔺
#فراغت_از_طلبها_و_بدهیها
@ahlevela_channel
Moraghebe-ghabl-az-khab-890306.mp3
3.68M
💠 دستورالعمل پیامبر اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم به حضرت زهرا علیها السّلام
⭐️ هر شب قبل از خواب ۳ بار سورۀ توحید را بخوان که یک ختم قران است.
⭐️ یک تسبیحات اربعه بگو که یک عمره است:
▫️ﺳُﺒﺤﺎﻥَ ﺍللهِ ﻭَﺍﻟﺤَﻤﺪُللهِ ﻭَ ﻻﺍِﻟﻪَﺍِلّاﺍﻟﻠّﻪُ ﻭَﺍﻟﻠّﻪُ ﺍَﻛﺒﺮ
⭐️ همۀ انبیاء را از خود راضی کن با گفتن:
▫️ﺍَﻟﻠّﻬﻢَّ ﺻَﻞِّ ﻋَلی ﻣُﺤَﻤَّﺪٍ ﻭَآﻝِ ﻣُﺤَﻤَّﺪٍ وِّ صَلِّ ﻋَلَی جَمیعِ ﺍﻻَﻧﺒِﻴﺎﺀِ ﻭَﺍﻟﻤُﺮﺳَﻠﻴﻦ
⭐️ برای همۀ مؤمنین و مؤمنات طلب مغفرت کن با گفتن:
▫️ﺍَﻟﻠّﻬُﻢَّ ﺍﻏﻔِﺮ ﻟِﻠﻤُﺆﻣِﻨﻴﻦَ ﻭَﺍﻟﻤُﺆﻣِﻨﺎﺕ
▪️اذکار متعدّدی برای قبل از خواب روایت شده تا انسان در حال ذکر به خواب برود و در بستر معنوی از این عالمِ ظاهر به عالمِ مثال وارد شود
▪️نفس و شیطان زمانی که انسان یله و رهاست و کار مشخصی ندارد بیشترین هجوم را میآورند تا او را آلوده به افکار زشت و اعمال ناپسند کنند
▪️هنگامی که شخص در فضای معنوی از این عالم منقل شود، در عالم رؤیا هم رؤیاهای معنوی خواهد دید
▪️یکی از جاهایی که انسان میتواند خود را بسنجد و به لایههای عمیقتر وجود خود پی ببرد که چه مقدار پاک و مهذّب شده است، رؤیاهایی است که شب میبیند...
@ahlevela_channel
کانال اهل ولاء
💠#حديث ١٠٨٢ حضرت محمّد صلّی الله عليه و آله و سلّم فرمودند: بر شما باد عفو و اغماض را. عفو و گذشت بر
💠#حديث ١٠٨٣
حضرت محمّد صلّي الله عليه و آله و سلّم فرمودند: خداوند يار قرضدار است تا قرض خود را بپردازد به شرط آنكه قرض وى بر خلاف رضاى خدا نباشد.
🔅إِنَّ اللّهَ تَعالى مَعَ الدّائِنِ حَتّى يَقْضىَ دَيْنَهُ مالَمْ يَكُنْ دَيْنُهُ فيما يَكْرَهُ اللّهُ.
نهج الفصاحه، ص ٣٠٣، ح ٧٣٣
@ahlevela_channel
✔️ من به همهی اهل دنیا و اهل آسمان و زمین بدهکارم، چرا که همهی آنها دست به دست هم دادند تا من به وجود آمدم و ارزاق مادّی و معنوی را برای من تهیّه کردند.
🔻عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی🔻
🔸من به همهی اهل دنیا و اهل آسمان و زمین بدهکارم، چرا که همهی آنها دست به دست هم دادند تا من به وجود آمدم و ارزاق مادّی و معنوی را برای من تهیّه کردند؛ پس به آنها مدیون هستم، و من از ادای حقّ آنها عاجزم و غیر از خدا هم هیچ کس نمیتواند اداء حق کند. اتّفاقاً شما و دیگران هم همینطور هستید. همهی ما نسبت به اداء دین و حق مفلس هستیم و اَلمُفلِسُ فِی اَمَانِ اللهِ: شخص مفلس در امان خدا است. اگر به این حقیقت اعتراف کردی، خدا خودش حقّ آنها را ادا میکند.
🔺مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب🔺
#فراغت_از_طلبها_و_بدهیها
@ahlevela_channel
هدایت شده از کانال اهل ولاء
🌿 دستورالعمل ختم سورۀ واقعه
☀️ ماههای قمری که روز دوشنبه آغاز میشود.
☀️ دعای ختم هر روز
☀️ دعای روزهای پنجشنبه
#ختم_سوره_واقعه
@ahlevela_channel
adat-ebadat-malakat_429541949(1).mp3
2.72M
💎 عادات، عبادات و مَلَکات
🔅با تکرار کردن کارهای خوب، عادت حاصل میشود.
🔅عادت به عبادت منجر میشود.
🔅عبادت هم معرفت ایجاد میکند و بعد مَلَکات فاضله در فرد به وجود میآید و ...
@ahlevela_channel