🌺دعای روز سوم ماه مبارک رمضان🌺
۱ - متن و ترجمه دعا
]
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِیهَ وَ بَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِیهِ وَ اجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ بِجُودِکَ یَا اَجْوَدَ الْاَجْوَدِین
خدایا، در این روز، مرا هوش و بیداری نصیب فرما و از سفاهت، جهالت و کار باطل دور گردان، از هر خیری که در این روز نازل میفرمایی، مرا نصیب بخش، به حق جود و کرمت، ای جود و بخشش دارترین عالم.
خدایا در این ماه رمضان روزی کن که من هوشیار بشوم و حافظه پیدا کنم و از خواب غفلت بیدار بشوم! انسان اگر بیدار بشود خیلی لذت میبرد، نوع انسانها در غفلت هستند لذا در ماه رمضان از خدا درخواست کنید که از خواب غفلت بیدار شویم.
۲ - انواع جهل
[]
جهل بر دو نوع است
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِیهَ»
ذهن بیشتر به ادراکات کلی گفته میشود، و تنبیه به تطبیق بر جزئیات و فهم مصادیق کلی، اطلاق میگردد؛ گاهی شخص، اصل مسئله را نمیداند و گاهی تطبیق بر مورد را نمیداند؛ همانطوری که در حدیث عقل و جهل از معصوم نقل شده است که اساس همه بدبختیهای انسان جهل است.
واقعیت این است که اساس بدبختی بشر، در جهل و نبود علم است؛ حتی کسی که میداند سیگار مضر است اما باز میکشد، فکر میکند تحمل این ضرر در مقابل لذتی که میبرد چیزی نیست! و نمیداند ضرر این بیشتر است و حدیث جنود عقل و جهل به خوبی این مسئله را روشن کرده است.
جهل هم بر دو نوع است، گاهی جهل بر قواعد کلی و مسئله اصلی است و گاهی در تطبیق بر صغرویات قضیه و مصادیق آن است، از خدا میخواهیم که در هر دو جهت دست ما را بگیرد.
۳ - علت ضعیفی حافظه
[]
یکی از نعمتهای بزرگ خدا ذهن است در این دعا از خدا درخواست ذهن و حافظه میکنیم، اگر میبینید حافظه ضعیف است و حافظه درست و حسابی نداریم علت آن گناه است؛ به نامحرم که نگاه کنی حافظه میرود.
شخصی به دانشمندی مراجعه میکند و میگوید؛ من حافظه ندارم آن دانشمند گفت: گناه نکن و علت آن را هم ذکر کرد و گفت: علم یک نوع فضیلت و برتری است و خدا این برتری را به شخص گنهکار نمیدهد لذا کسی که اهل گناه است مجتهد و ملا نمیشود و اگر بخواهد ملا بشود و به درد مردم بخورد باید حافظه داشته باشد و لازمه آن ترک گناه است.
مرحوم آیتالله بروجردی گاهی در درس شعرهای سیوطی میخواندند؛ با این که حدود هفتاد الی هشتاد سال از زمانی که سیوطی میخواندند و مجتهد شده بودند فاصله بود، ولی به علت دوری از گناه از حافظه بسیاری قوی برخوردار بودند.
۴ - دعایی برای تقویت حافظه
]
خدایا در این روز مرا از کارهای باطل و سفیهانه دور گردان؛ غیبت نکنم، دروغ نگویم و.. سفاهت به معنای؛ کار بی خردانه و بچگانه است پس از خدا؛ حافظه بخواهیم و ترک گناه کنیم؛ این دعا را هم بعد از هر نماز بخوانید:
«عَنِ النَّبِیِّ (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) قَالَ لِاَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ (علیهالسلام) اِذَا اَرَدْتَ اَنْ تَحْفَظَ کُلَّمَا تَسْمَعُ وَ تَقْرَاُ فَادْعُ بِهَذَا الدُّعَاءِ فِی دُبُرِ کُلِّ صَلَاةٍ وَ هُوَ «سُبْحَانَ مَنْ لَا یَعْتَدِی عَلَی اَهْلِ مَمْلَکَتِهِ سُبْحَانَ مَنْ لَا یَاْخُذُ اَهْلَ الْاَرْضِ بِاَلْوَانِ الْعَذَابِ سُبْحَانَ الرَّءُوفِ الرَّحِیمِ اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی فِی قَلْبِی نُوراً وَ بَصَراً وَ فَهْماً وَ عِلْماً اِنَّکَ عَلَی کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ»
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در این حدیث خطاب به امیرالمومنین علی بن ابیطالب (علیهالسّلام) میفرمایند: ای علی؛ اگر میخواهی که هر چیزی را که میشنوی و مطالعه و قرائت میکنی بخاطر بسپاری بعد از هر نماز این دعا را بخوان ««سبحان من لا یعتدی...»»
که باعث تقویت حافظه میشود؛ قرآن حفظ کنید؛ حافظه زیاد میشود؛ خواندن آیت الکرسی حافظه را زیاد میکند و...
در ادامه دعای روز سوم از خدا طلب بیداری از خواب غفلت میکنیم؛ وَ بَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِیهِ: خدایا در این روز مرا از کارهای باطل و سفیهانه دور گردان؛ غیبت نکنم، دروغ نگویم و ... سفاهت به معنای؛ کار بی خردانه و بچگانه است.
۵ - معنای سفیه
[]
«وَ بَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِیهِ»
خدایا در این ماه مرا از سفاهت و تنبیه دور کن، سفاهت درست مقابل ذهن و آگاهی است؛ سفیه کسی است که حقیقت را نمیفهمد و گاهی سفاهت در مقابل رشد به کار میرود؛ رشد یعنی رو به تکامل بودن و لازمه رشد درک حقیقت است پس سفاهت به معنی نفهمی و جهالت است، اما کلمه تمویه به معنای ظاهر سازی کردن و حقیقت را به گونه دیگری جلوه دادن است، در حقیقت تمویه در مقابل تنبیه است در تنبیه شخص، آگاه نسبت به حقیقت شی است. اما در تمویه، با یک ظاهر سازی؛ خلاف حقیقت را در ذهن خود جای داده است، بشر برای سعادت خود باید هم حقایق را بفهمد و هم مراقب
باشد که امر غیر واقعی به جای امر واقعی در ذهنش ننشیند.
۶ - درخواست خیر از خدا
]
«وَ اجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ»:
همه خیرها در این فراز است
خدایا نصیب و بهرهای از هر خیری که در این ماه نازل میکنی روزیم فرما؛ ماه رمضان، ماه نزول جمیع خیرات است، میهمانی خدایی است که اکرم الاکرمین است و در حقیقت کریمی جز او نداریم، آنگاه از چنین کریمی درخواست میکنیم که هر خیری که در این ماه داری روزی ما بفرما این درخواست بسیار مهمی است.
خوشا به حال کسانی که با روزهداری کامل در اخلاق و رفتار به این دعا مترنم هستند و از خداوند چنین خیری را میخواهند و خدا هم با کرم خویش به ایشان لطف میکند، مهم این است شخصی که دعا را میخواند، متوجه این مطلب باشد، این دعا چقدر توسعه دارد. «وَ اجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ»؛ دعا کننده در این عبارت، انواع خیرات را درخواست میکند، سئوال میکنیم، انواع خیرات را برای کجا میخواهد؟ در این دنیا، یا در آخرت و یا در عالم برزخ؟ دایره این دعا وسیع است و همه عوالم وجودی را در بر دارد، حتی در زندگی شخصی و اجتماعی خویش خیراتی متصور است که از خدا میخواهیم که ما را از همه این خیرات بهرهمند گرداند.
۷ - معنا و مقام جود
]
در انتهی میگوییم:
«بِجُودِکَ یَا اَجْوَدَ الْاَجْوَدِین»: خدایا متوسل میشوم به مقام جوادی تو.
جود به بخشش رایگان بدون توقع عوض، اطلاق میگردد، خداوند جواد است و در مقابل همه نعمتهایی که داده است از ما مطالبهای ندارد، اما این که او را اجود الاجودین میخوانیم، به دلیل این است که گاهی کثرات را میبینیم و گاهی توجهمان به واحد من جمیع الجهات است، کما این که در معنای ارحم الراحمین نیز این معنا بررسی شد. تمام نعمتها و از جمله جود از ذات احدیت سرچشمه گرفته است، بنابراین یک جواد بیش نداریم و هو الله و او خداست.
اما، گاه جودهای مردمی را میبینیم و میگوییم همه جود دارند و جودهای مردمی هم درجاتی دارد و بعضی جود بیشتر دارند و اجود هستند و خدا از همه جوادها و اجودها، اجود است.
۸ - چگونگی دور کردن شیطان]
شیطان چگونه از ما دور میشود؟
رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: آیا شما را خبر ندهم به اموری که اگر به آن امور عمل کنید شیطان از شما دور میشود؛ مثل دور بودن مشرق از مغرب؟!
اصحاب گفتند: بله یا رسول الله؛ حضرت فرمودند: روزه بگیرید چرا که روزه صورت شیطان را سیاه میکند. یکی از کارهای خیر روزه گرفتن است از خدا بخواهیم که در ماه رمضان مریض نشویم و توفیق روزهداری داشته باشم یکی از کارهای خیر دیگر صدقه است؛ صدقه دادن هم پشت شیطان را میشکند «و کَسْرَ ظَهره» و در ادامه آمده است مواظبت بر عمل صالح؛ نماز شب و دوستی با خدا و استغفار ریشه شیطان را قطع میکند:
«عَلیُّ بْنُ اِبْرَاهِیمَ عَنْ اَبِیهِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُغِیرَةِ عَنْ اِسْمَاعِیلَ بْنِ اَبِی زِیَادٍ عَنْ اَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَنْ آبَائِهِ(علیهمالسلام) اَنَّ النَّبِیَّ (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) قَالَ لِاَصْحَابِهِ اَ لَا اُخْبِرُکُمْ بِشَیْءٍ اِنْ اَنْتُمْ فَعَلْتُمُوهُ تَبَاعَدَ الشَّیْطَانُ مِنْکُمْ کَمَا تَبَاعَدَ الْمَشْرِقُ مِنَ الْمَغْرِبِ قَالُوا بَلَی قَالَ الصَّوْمُ یُسَوِّدُ وَجْهَهُ وَ الصَّدَقَةُ تَکْسِرُ ظَهْرَهُ وَ الْحُبُّ فِی اللَّهِ وَ الْمُوَازَرَةُ عَلَی الْعَمَلِ الصَّالِحِ یَقْطَعُ دَابِرَهُ وَ الِاسْتِغْفَارُ یَقْطَعُ وَتِینَهُ وَ لِکُلِّ شَیْءٍ زَکَاةٌ وَ زَکَاةُ الْاَبْدَانِ الصِّیَامُ »
و در آخر حدیث گفته شده است «و لکلِ شیٍ زکات و زکاتُ الابدان الصیام» که هر چیزی زکاتی دارد و زکات بدنهای شما روزه است
7.76M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
دیدن هلال رمضان از ایستگاه فضایی بینالمللی
🔹فضانورد اماراتی (سلطان النیادی) این فیلم را از نخستین روز ماه رمضان، طلوع و غروب خورشید با فاصله چند ثانیه و هلال ماه رمضان از پنجره ایستگاه فضایی بین المللی در توییتر منتشر کرد.
@AkhbareFori
دعای اوّل:
دعای حضرت عیسی عليهالسلام
قرآن كريم در آيه ي صد و چهاردهم سوره ي مائده به دعا و درخواست غذاي آسماني حضرت عیسی عليه السلام و مراسم عيد اشاره ميكند و ميفرمايد:
(قَالَ عِيسَي ابْنُ مَرْيَمَ الَّلهُمَّ رَبَّنَآ أَنزِلْ عَلَيْنَا مَآئِدَةً مِّنَ السَّمَآءِ تَكُونُ لَنَا عِيداً لّاَوَّلِنَا وَءَاخِرِنَا وَءَايَةً مِّنكَ وَارْزُقْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرزِقِينَ).
«عيسي پسر مريم گفت: «خدايا! (اي) پروردگار ما! از آسمان غذايي بر ما فروفرست؛ كه عيدي براي اوّل ما و آخر ما، و نشانه اي از تو باشد؛ و ما را «روزي» ده؛ و تو بهترين «روزي» دهندگاني. »
نكتهها و اشاره ها:
۱. درخواست عيسي عليه السلام از خدا بسيار مؤدبانه و محترمانه بود؛ يعني او درخواست ساده ي حواريون و ياران خويش را در قالب زيباي دعا در آورد و بيان كرد، تا حاكي از ادب و روح حق طلبي و ملاحظهي مصالح عمومي باشد؛ يعني مسائل معنوی و اجتماعی بر مسائل گروهی و اقتصادی مقدّم است.
۲. عيسي عليه السلام درخواست حواريون را اصلاح كرد؛ يعني حواريون در درخواست خود، نخست خوردن را مطرح كرده بودند و سپس فوايد معنوي، مثل اطمينان را، ولي حضرت عيسي عليه السلام اول نكات معنوي، مثل عيد بودن و نشانه بودن را مطرح كرد، سپس به رزق اشاره نمود.
۳. وقتي حضرت عيسي عليه السلام از خدا درخواست ميكند، دو بار نام خدا را ميبرد- در حالي كه معمولًا در دعاهاي قرآن يك بار «ربّنا» وجود دارد- و در آخر دعا نيز صفتي مناسب با درخواست خويش ميآورد. اين آموزه اي براي دعاگويان جهان است. و شاید هم، به خاطر اهمیّت این حادثه و پیامدهای آن باشد.
۴. یکی از نکتههایی که از ارتباط اين آيه با آیات قبل: (قال الحواریون یا عيسي...) استفاده میشود این است که توسّل به اولیای خدا برای قضای حوایج جایز است.
۵. حضرت عيسي عليه السلام فقط براي خود و ياران حاضر خود دعا نمي كند، بلكه براي اول تا آخر، يعني همه ي مردم و نسلها دعا ميكند؛ لذا برای پيامبران، مردم تاریخ و نسلها مطرحاند نه مردم عصر و دوران خود.
۶. واژه ي «عيد» در اصل به معناي بازگشت است؛ از اين رو به روزهايي كه مشكلات رفع ميشود و پيروزي و راحتي بازمي گردد عيد گفته ميشود؛ و به عيدهاي اسلامي، مثل فطر نيز عيد گفته ميشود، چون آلودگيهاي انسان برطرف ميشود و صفا و پاكي فطري روح و جان باز ميگردد.
از امام علي عليه السلام حكايت شده كه هر روز كه در آن نافرماني خدا نشود، آن روز عيد است.
۷. عيد گرفتن و برگزار كردن جشن همراه با غذاي نيكو، مورد توجه پيامبران الهي بود و قرآن هم آن را حكايت و در واقع تأييد ميكند. و در این رابطه باید گفت که میلاد اولیای خدا و بعثت پیامبر (ص) کمتر از مائدهی آسمانی نیست.
۸. در احاديث اسلامي آمده است كه نزول غذاي آسماني بر ياران عيسي عليه السلام، در روز يكشنبه اتفاق افتاد؛ و شايد يكي از علل احترام مسيحيان براي روز يكشنبه همين باشد.
۹. در مورد نوع غذاي آسماني، در قرآن كريم سخني گفته نشده است، اما در احاديث اسلامي از امام باقر عليه السلام حكايت شده كه «غذاي مذكور، چند قرص نان و چند ماهي یا گوشت بود».
۱۰. حضرت عيسي عليه السلام در دعا، به جای مسالهی خوردن به الاهی بودن مائده توجّه می کند: (آية منک).
آموزهها و پيام ها:
۱. در اديان الهي، عيد و جشن وجود دارد.
۲. رهبران الهي، براي مردم عيد به ارمغان بياورند.
۳. دعاهاي خود را مؤدبانه از خدا بخواهيد.
۴. در دعاهاي خود، اول به جنبههاي معنوي و معرفتي و سپس به جنبههاي مادي توجه نماييد.
۵. رهبران ديني به خواستههاي مردم توجه كنند و براي تحقق آنها دعا كنند۱.
۶. از آيات و نشانههای الاهی، باید همیشه درس گرفت: (لاوّلنا و آخرنا).
۷. در همهی امور و از جمله در درخواستها و دعاهای خود، به خدا توجّه کنید و به سراغ دیگران نروید: (و انت خیر الرّازقین)۲.
۱.تفسیر قرآن مهر، ج ۵، ص۲۶۱.
۲. تفسير نور، ج ۲، ص ۳۹۷.
🌴 احسن الحدیث 🌴
ویژهی نکتههای قرآنی اعم از تفسیر، علوم قرآن، معرفی آثار قرآنی و...
https://eitaa.com/ahsanalhadis1
https://eitaa.com/ahsanalhadis2
ادامهی نکتههای مرتبط با دعای اوّل در آیهی بعدی: مائده ۵/ ۱۱۵.
(قٰالَ اللّٰهُ إِنِّی مُنَزِّلُهٰا عَلَیْکُمْ فَمَنْ یَکْفُرْ بَعْدُ مِنْکُمْ فَإِنِّی أُعَذِّبُهُ عَذٰاباً لاٰ أُعَذِّبُهُ أَحَداً مِنَ الْعٰالَمِینَ).
خداوند فرمود: من آن (مائده) را بر شما نازل میکنم، امّا هر کدام از شما بعد از آن کفر ورزد، او را چنان عذاب خواهم کرد که هیچ یک از جهانیان را آن گونه عذاب نکنم.
نکته ها:
۱- داستان نزول مائده به صورتی که در قرآن آمده است، در انجیل نیامده است. [۱]
۲- در روایات آمده است: «پس از نزول مائده، برخی کافر شده، به صورت خوک درآمدند». [۲]
۳- در بعضی روایات میخوانیم: «آنچه نازل شد نان و گوشت بود». [۳]
۴- اگر برای یاران عیسی علیه السلام غذای آسمانی نازل شد، طبق روایات، برای رسول خدا صلی الله علیه و آله هم میوه ی بهشتی نازل گردید که منشأ پیدایش فاطمه ی زهرا علیها السلام شد. [۴].
۵- دعای پیامبران مستجاب میشود. رَبَّنٰا أَنْزِلْ عَلَیْنٰا... إِنِّی مُنَزِّلُهٰا
۶- آنان که به علم و یقین و شهود میرسند، مسئولیّت سنگین تری دارند و کیفر تخلّفشان هم سخت تر است. فَمَنْ یَکْفُرْ بَعْدُ مِنْکُمْ... پس کسانی که به مقام علم و شهود دست نیافته اند، از قهر خداوند دورترند.
۷- عذاب خداوند، درجاتی دارد. «عَذٰاباً لاٰ أُعَذِّبُهُ أَحَداً»
۸- آن که توقّع بیشتری دارد ومائده ی آسمانی میخواهد، باید تعهّد بیشتری هم داشته باشد: (مٰائِدَةً مِنَ السَّمٰاءِ... عَذٰاباً لاٰ أُعَذِّبُهُ أَحَداً)۵.
۱. تفسیر نمونه.
۲. تفسیر المیزان.
۳. تفاسیر نورالثقلین ومجمع البیان.
۴. بحار، ج۴۳، ص۵.
۵. تفسير نور، ج ۲، ص ۳۹۸.
🌴 احسن الحدیث 🌴
ویژهی نکتههای قرآنی اعم از تفسیر، علوم قرآن، معرفی آثار قرآنی و...
https://eitaa.com/ahsanalhadis1
https://eitaa.com/ahsanalhadis2
.:
لطافت ها و ظرافتهای اعجاز قرآن کریم
🔸بزرگ ترین دلیل بر اعجاز قرآن کریم تحدی قرآن است؛ تحدی یعنی مبارز و معارض خواستن واین تحدی عناصر گوناگونی دارد مانند فصاحت و بلاغت، خبرهای غیبی، عدم اختلاف و تناقض، معارف بلند علمی وتربیتی که یکایک باید مورد توجه قرار گیرد.
تحدی قرآن در تمام این عناصر در سه مرحله از قوی تر به ضعیف تر صورت گرفته است؛ ابتدا که قرآن کانل هم نشده بود فرمود جن و انس جمع شوید و مانند قرآن را بیاورید؛ "قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَىٰ أَن يَأْتُوا بِمِثْلِ هَٰذَا الْقُرْآنِ لَا يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيرًا"
بعد می فرماید همگی جمع شوید و ده سوره مثل سوره های قرآن را بیاورید؛
"أَمْ يَقُولُونَ افْتَرَاهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِّثْلِهِ مُفْتَرَيَاتٍ وَادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ" (بلکه ﻣﻰ ﮔﻮﻳﻨﺪ: ﺍﻭ ﺍﻳﻦ ﻗﺮﺁﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻧﺰﺩ ﺧﻮﺩ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﻭ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ ﻧﺴﺒﺖ ﻣﻰ ﺩﻫﺪ ﺑﮕﻮ : ﺍﮔﺮ ﺭﺍﺳﺘﮕﻮﻳﻴﺪ ، ﺷﻤﺎ ﻫﻢ ﺩﻩ ﺳﻮﺭﻩ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺁﻥ ﺑﻴﺎﻭﺭﻳﺪ ﻭ ﻫﺮ ﻛﺲ ﺭﺍ ﻏﻴﺮ ﺧﺪﺍ ﻣﻰ ﺗﻮﺍﻧﻴﺪ، ﺑﻪ ﻳﺎﺭی ﺧﻮﺩ ﺩﻋﻮﺕ ﻛﻨﻴﺪ. هود۱۳)
🔸وقتی از اوردن ده سوره هم عاجز شدند به اوردن یک سوره دعوت نمود
"وَإِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِّمَّا نَزَّلْنَا عَلَىٰ عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِّن مِّثْلِهِ وَادْعُوا شُهَدَاءَكُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ صَادِقِين"
ﻭ ﺍﮔﺮ ﺩﺭ ﺁﻧﭽﻪ ﻣﺎ ﺑﺮ ﺑﻨﺪﻩ ﺧﻮﺩ ] ﻣﺤﻤّﺪ (صلی ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ) ] ﻧﺎﺯﻝ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻳﻢ ، ﺷﻚ ﺩﺍﺭﻳﺪ [ ﻛﻪ ﻭحی ﺍلهی ﺍﺳﺖ ﻳﺎ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺑﺸﺮ ] ﭘﺲ یک سوره ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺁﻥ ﺭﺍﺑﻴﺎﻭﺭﻳﺪ ، ﻭ [ ﺑﺮﺍی ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ] ﻏﻴﺮ ﺍﺯ ﺧﺪﺍ ، ﺷﺎﻫﺪﺍﻥ ﻭ ﮔﻮﺍﻫﺎﻥ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻓﺮﺍ ﺧﻮﺍﻧﻴﺪ ، ﺍﮔﺮ [ ﺩﺭ ﮔﻔﺘﺎﺭ ﺧﻮﺩ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻗﺮﺁﻥ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺑﺸﺮ ﺍﺳﺖ ﻧﻪ ﻭحی ] ﺭﺍﺳﺘﮕﻮﻳﻴﺪ .(بقره ۲۳)
و سپس با زبان نفی، تحریص وتحریک به اوردن می کند "فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا وَلَن تَفْعَلُوا فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ"
(ﻭ ﺍﮔﺮ ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ﺭﺍ ﺍﻧﺠﺎم ﻧﺪﺍﺩﻳﺪ ﻛﻪ ﻫﺮﮔﺰ ﻧﻤﻰ ﺗﻮﺍﻧﻴﺪ ﺍﻧﺠﺎم ﺩﻫﻴﺪ، ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﺍﺯ ﺁتشی ﻛﻪ ﻫﻴﺰﻣﺶ ﻣﺮﺩم ﻭ ﺳﻨﮓ ﻫﺎﻳﻨﺪ ، ﺑﭙﺮﻫﻴﺰﻳﺪ، ﺁتشی ﻛﻪ ﺑﺮﺍی ﻛﺎﻓﺮﺍﻥ ﺁﻣﺎﺩﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ .بقره۲۴)
🔸حال این اصل تحدی و هم اورد طلبی قران است و این عناصر فراوانی دارد که پایین ترین آنها فصاحت و بلاغت است.
🔸یکی از عناصر اعجاز قرآن کریم، خبر های غیبی قرآن است. نفس پیش گویی هایی که همگی محقق شدند دلیل بر وحی بودن قرآن است چرا که احدی جز خداوند، دانای به غیب نیست.
"قُل لَّا يَعْلَمُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ الْغَيْبَ إِلَّا اللَّهُ" (ﺑﮕﻮ: ﺩﺭ ﺁﺳﻤﺎﻥ ﻫﺎ ﻭ ﺯﻣﻴﻦ ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﺟﺰ ﺧﺪﺍ ﻏﻴﺐ ﻧﻤﻰ ﺩﺍﻧﺪ. نمل۶۵)
🔸نکته مهمی که در اخبار غیبی قرآن هست این است که خبر های قرآن از آینده، همگی برخلاف پیش گویی و پیش بینی های کاهنان و خبرگان در آن حوزه بوده است.
خبر پیروزی پیامبر بر تمام دین ها در جزیرة العرب با وجود عقاید حاکم در آن زمان، خبر از پیروزی رومیان بر امپراطوری ایران پس از گذشت هشت سال از شکست سنگین رومیان، پیروزی مسلمین در جنگ بدر و احزاب با عدد بسیار کم سپاه اسلام، خبر قطعی از فتح مکه و این گونه موارد همه بر خلاف قواعد جامعه شناسی و اصول انقلاب و رسوم جنگ بوده است.
از: استاد غلامعباس هاشمی
با عرض سلام و ارادت به همهی دوستان و عزیزان.
دهم فروردین هر سال یاد آور دهم فروردین ۱۳۵۷ شمسی سالگرد رحلت پدر گرامی است؛ لذا برای شادی روح آن عزیز سفر کرده مرحوم یوسف محبّی ابن محبعلی و دیگر سفر کنندگان بخوانیم سورهی مبارکهی حمد و اخلاص همراه با صلوات بر محمد و آل محمد.
دعای دوّم:
دعای بندگان خاصّ خدا
قرآن كريم در آيه ي هفتاد و چهارم سوره ي فرقان به ويژگي ديگر بندگان خاص خدا، يعني دعاها و آرزوهاي بلند آنان براي خانواده و رهبري جامعه ي خويش اشاره ميكند و ميفرمايد:
(وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوجِنَا وَذُرِّيتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا).
«و كساني كه ميگويند: « [اي پروردگار ما! از همسران ما و نسل ما به ما روشني چشمان ببخش، و ما را پيشواي پارسايان (خود نگه دار) قرار ده.»
نكتهها و اشاره ها:
۱. بندگان خاص خدا، داراي آرزوهاي بلند و همّتي عالي هستند. آنان در مورد خانواده و رهبري جامعه ي خويش نقشههاي عالي مطرح ميكنند و نه تنها خود در اين راه ميكوشند، بلكه در دعاهاي خود از خدا ميخواهند كه آنان را در اين موارد ياري رساند.
۲. بديهي است كه مقدمه ي درخواست همسران و فرزندان نيكويي كه نور چشم انسان و مايه ي افتخار جامعه باشند، آن است كه افراد در تربيت خانواده ي خويش همّت گمارند و آنها را با معارف عالي اسلام و قرآن آشنا سازند تا زمينه ي استجابت دعاي خود را فراهم آورند.
۳. «قُرة اعيُن» در اصل به معناي سردي و خنكي چشم است و در اين جا كنايه از كسي است كه مايه ي سرور انسان شود. معادل فارسي اين عبارت نور چشم يا چشم روشني است.
۴. بندگان خاص خدا در مورد رهبري جامعه ي اسلامي طرحهاي بلندي دارند و از خدا ميخواهند كه آنان را پيشواي پارسايان قرار دهد.
بديهي است كه مقدمه ي اين درخواست آن است كه اسباب و لوازم پيشوايي را در خود فراهم و خود را الگوي جامعه سازند تا بتوانند هم خود هدايت شوند و هم ديگران را راه نمايي كنند.
۵. در برخي احاديث از اهل بيت عليهم السلام روايت شده كه اين آيه (و امامت مطرح شده در آن) در مورد امام علي عليه السلام يا امامان بعد از اوست.
البته مقصود اين گونه احاديث بيان مصداق كامل آيه است، و گرنه بندگان خاص خدا و امامت آنها منحصر در امامان اهل بيت عليهم السلام نيست، و شامل هر انسان شايسته اي كه به مقام بندگي خاص خدا برسد ميشود.
البته روشن است كه هر كس به اندازه ي شعاع وجودي خود ميتواند پيشوايي برخي از مردم را در جهتي خاص به عهده گيرد.
۶. پيشوايي مردم براي خدمت به آنان مطلوب است، اما اين پيشوايي هنگامي نيكوست كه منصبي الهي باشد و مردم افرادي باتقوا و خودنگه دار باشند، چراكه رهبري غير الهي غالباً قدرت طلبي و فساد به دنبال دارد و مردم بي تقوا براي رهبر خود مشكل آفرين و پرزحمت هستند.
آموزهها و پيام ها:
۱. در مورد خانواده، نسل آينده و رهبري جامعه ي اسلامي دعا كنيد.
۲. در مورد خانواده، آيندگان و رهبري مردم، طرحها و آرزوهاي بلند داشته باشيد.
۳. تقاضاي رياست معنوي و امامت الهي بر پارسايان، مذموم نيست، بلكه مطلوب است (چراكه اين عشق به خدمت است نه تشنگي قدرت)۱.
۴- انسان در برابر همسر و فرزند و نسل خود متعهّد است و باید برای عاقبت نیکوی آنها تلاش و دعا کند. رَبَّنٰا هَبْ لَنٰا مِنْ أَزْوٰاجِنٰا...
۵- در تربیت علاوه بر علم وتلاش باید از خدا نیز کمک خواست. رَبَّنٰا هَبْ لَنٰا...
۶- فرزند صالح، نور چشم است. «قُرَّةَ أَعْیُنٍ»
۷- تشکیل خانواده وداشتن همسر و فرزند و دعا برای بدست آوردن آنها، مورد توجّه اسلام است. رَبَّنٰا هَبْ لَنٰا...
۸- در دست گرفتن مدیریّت جامعه، آرزوی عبادالرحمن است، زیرا عهده دار شدن امامت و رهبری متّقین، ارزش است. «وَ اجْعَلْنٰا لِلْمُتَّقِینَ إِمٰاماً»
۹- در دعا به حداقل اکتفا نکنید، بلند همّت باشید. «وَ اجْعَلْنٰا لِلْمُتَّقِینَ إِمٰاماً» (خدایا ما
را در رسیدن به کمال، رهبر متّقین قرار ده، نه آنکه تنها از متّقین باشیم)
۱۰- بندگان خدا، وحدت هدف و وحدت کلمه دارند. «إِمٰاماً» و نفرمود: /«ائمة».
(ممکن است کلمه«امام»به جای«ائمة»، رمز آن باشد که در جامعه اسلامی رهبر باید یک نفر باشد)۲.
۱. ر.ک: . تفسير قرآن مهر، ج ۱۴، ص ۳۲۴-۳۲۶.
۲. ر.ک: تفسیر نور، ج ۶، ص ۲۸۸.
🌴 احسن الحدیث 🌴
ویژهی نکتههای قرآنی اعم از تفسیر، علوم قرآن، معرفی آثار قرآنی و...
https://eitaa.com/ahsanalhadis1
https://eitaa.com/ahsanalhadis2
🔰 چگونه به خواب های رحمانی دست یابیم؟
🔸 افعال اخلاقی هر یک در دریافت های درونی انسان نقشی دارند. نفس تقوی از عوامل دریافت علم است واتقوا الله و یعلمکم الله که این واو عطف است یعنی خدا به وسیله تقوی چیزهایی می دهد و نیز دانش عطا می کند. از ترک واجبات و فعل محرمات اجتناب کنید تا خداوند به شما خیلی چیز ها از جمله دانش عطا نماید. همچنین در سوره اعراف فرمود یکی از آثار تقوا بصیرت در امور حتی بصیرت در مواجهه با فریب ها و وسوسه های شیطان است.
إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ
( اعراف٢٠١)
در سوره حجرات فرموده اهل ایمان چون اهل صدق و راستگو هستند در ایمانشان تردید و شک راه پیدا نمی کند یعنی دروغ و دروغگویی تردید در باورها را نیز همراه دارد
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ (حجرات١٥)
از همین روی می توان گفت صداقت و راستگویی در حدی که نفس را مهذب به صدق نماید باعث می شود دریافت ها و کشفیات و شهودات انسان بدون خطا باشد از همین روی تردیدی در آن راه پیدا نمی کند.
ابن سینا در وصیت نامه اش می نویسد اگر انسان از دروغ اجتناب کند و از هر چیز عاری از حقیقت دوری نماید و در مخیله خویش هم حتی مجال ورود به آن ندهد برای نفس او این صداقت حالتی ثابت و ملکه گردد. در نتیجه خوابهایش نیز راست شده و آنچه در خواب می بیند واقعیت خواهد داشت.
از: استاد غلامعباس هاشمی همدانی
@tafsirmoqaran
46.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥نامه قاطع زید بن صوحان به همسر پیامبر🎥
🛎 چرا أمیرالمؤمنین (علیه السّلام) کوفه را بر مدینه ترجیح داد؟
💎کوفه نخبگانی چون زید دارد...
🔰 شیخ محمّد مهدی طبّاخیان
🔻لمّا قدموا البصرة كتبت عائشة إلى زيد بن صوحان...
📜تاریخ الرّسل و الملوک، ج۴، ص۴۷۶
الکامل فی التاریخ، ج۲، ص۳۱۹
عقدالفرید، ج۳، ص ۲۱۷
شرح نهج البلاغه، ج۶، ص۲۲۶ (عن حسن البصری) و مفید، الجمل، ص۴۳۱ .
🔻وَ رُوِيَ أَنَّ عَائِشَةَ كَتَبَتْ مِنَ اَلْبَصْرَةِ إِلَى زَيْدِ بْنِ صُوحَانَ إِلَى اَلْكُوفَةِ:
🔸مِنْ عَائِشَةَ زَوْجِ اَلنَّبِيِّ إِلَى اِبْنِهَا زَيْدِ بْنِ صُوحَانَ اَلْخَالِصِ، أَمَّا بَعْدُ فَإِذَا أَتَاكَ كِتَابِي هَذَا فَاجْلِسْ فِي بَيْتِكَ وَ خَذِّلِ اَلنَّاسَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ حَتَّى يَأْتِيَكَ أَمْرِي.
📜اختیار معرفة الرجال (رجال الکشی)، ج ۱، ص ۶۷
🔹فكتب إليها من زيد بن صوحان إلى عائشة بنت أبي بكر، أما بعد فإن الله أمرك بأمر و أمرنا بأمر أمرك أن تقري في بيتك و أمرنا أن نجاهد و قد أتاني كتابك فأمرتني أن أصنع خلاف ما أمرني الله فأكون قد صنعت ما أمرك الله به و صنعت ما أمرني الله به فأمرك عندي غير مطاع و كتابك غير مجاب و السلام.
📜بحار الأنوار، ج ۳۲، ص ۱۳۶
🔶 @Nahj_Et
زیارت نامهی حضرت خدیجه (س)
السَّلامُ عَلَیْكِ یا اُمَّ الْمُؤْمِنِینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْكِ یا زَوْجَةَ سَیّـِدِ الْمُرْسَلِینِ، اَلسَّلامُ عَلَیْكِ یا اُمَّ فاطِمَةَ الزَّهْراءِ سَیِّدَةِ نِساءِ الْعالَمِینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْكِ یا أَوَّلَ الْمُؤْمِناتِ، اَلسَّلامُ عَلَیْكِ یا مَنْ أَنْفَقَتْ مالَها فِی نُصْرَةِ سَیِّدِ الاَْنْبِیاءِ، وَ نَصَرَتْهُ مَااسْتَطاعَتْ وَدافَعَتْ عَنْهُ الاَْعْداءَ، اَلسَّلامُ عَلَیْكِ یا مَنْ سَلَّمَ عَلَیْها جَبْرَئِیلُ، وَ بلَّغَهَا السَّلامَ مِنَ اللهِ الْجَلِیلِ، فَهَنِیئاً لَكِ بِما أَوْلاكِ اللهُ مِنْ فَضْل، وَالسَّلامُ عَلَیْكِ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَكاتُهُ .