💠 انسان و قرآن
«انسان و قرآن» یکی دیگر از #عناوین_دروس_سطح_2_اخلاق اسلامی است که انتظار میرود دانشپژوه در فراگیری این درس، با ماهیت، ابعاد، ویژگیها، منزلت و جایگاه انسان در قرآن کریم آشنا گردد.
سرفصلهای این درس عبارتند از:
1. کلیات: مفاهیم، ضرورت و اهمیت، پیشینه و منابع؛
2. خلقت انسان (منشأ خلقت، مراحل تکوّن انسان و ساختار وجودی انسان در قرآن)؛
3. ظرفیتهای انسان در قرآن (کرامت، احسن تقویم، اسفل السافلین، تحمل امانت الهی، وحیپذیری و خلافت)؛
4. ویژگیهای انسان در قرآن (فضائل و رذائل انسان در قرآن؛ شکور، حلیم، صبور، حنیف، اوّاه، منیب و... و عجول، هلوع، منوع، مسرف، کفور و...)؛
5. مسؤولیت و تکلیف انسان (بلوغ،عقل، اختیار)؛
6. تغییر و تحول انسان (آگاهی، اراده و اختیار، تغییرپذیری، شکل گیری شخصیت).
📿 کانال رسمی مرکز تخصصی اخلاق:
@AkhlaqHad
#معرفی_کتاب برای درس«انسان و قرآن»:
💠 کتاب «انسانشناسى در قرآن» برگرفته از کتاب «انسانشناسی» آیت الله مصباح یزدی رحمت الله علیه است، توسط حجتالاسلام و المسلمین آقای محمود فتحعلی در قالبی آموزشی در دوازده درس با هدف ارایه مباحث انسانشناسی از دیدگاه قرآن، تدوین و نگارش یافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در سال 1388 برای اولین بار چاپ و منتشر شده است.
🔸 بخشیهایی از مباحث این کتاب عبارتند از:
1. تعریف انسانشناسی و انواع آن با اشاره به اهمیت و ضرورت انسانشناسی و ویژگیهای انسانشناسی دینی؛
2. تبیین مسأله آفرینش انسان با اشاره به منشأ آفرینش و مراحل آن در قرآن؛
3. توضیح مفهوم و ملاک خلافت الهی؛
4. تبیین مسأله اختیار انسان و شرایط اختیار و انتخاب و معیار آن؛
5. اثبات معاد و پاسخ به شبهاتی درباره آن و تشریح رابطه دنیا و آخرت.
📿 کانال رسمی مرکز تخصصی اخلاق:
@AkhlaqHad
#گزارش_آموزشی
تعداد دورههای برگزار شده در تخصصی اخلاق دارالهدی:
🔹 تاکنون هشت دوره، اخلاق سطح ۳ در مرکز تخصصی اخلاق دارالهدی برگزار شده است که در حال حاضر، دانشپژوهان دوره هشتم، مشغول به تحصیل هستند.
🔸 همچنین اولین دوره سطح ۲ نیز از سال تحصیلی جاری مشغول به تحصیل شدهاند.
یک دوره سطح چهار، رشته تربیت اخلاقی نیز فارغالتحصیل شدهاند.
📿 کانال رسمی مرکز تخصصی اخلاق:
@AkhlaqHad
💠 تأثیر علم طب بر اخلاق
#استاد_سلطانی:
امام باقر عليه السلام فرمودهاند:
«اِعلَمْ أنَّهُ لا عِلمَ كطَلَبِ السَّلامَةِ و لا سَلامَةَ كسَلامَةِ القَلبِ؛ بدان كه هيچ علمى مثل طلب سلامت، و هيچ سلامتىاى، مانند سلامت قلب نيست».
🔸 از اين روايت، فهميده مىشود علمى كه به سلامت آدمى مىپردازد، برتر از علوم ديگر، و علمى كه سلامتى قلب را تأمين مىكند، برتر از علم سلامت است. از اينجا جايگاه و اهميت علم #طب و نقش آن در #اخلاق دانسته مىشود.
📿 کانال رسمی مرکز تخصصی اخلاق:
@AkhlaqHad
💠 ضرورت تخصصی #اخلاق
🔸 برخی آقایان میگویند ما روش اخلاقی به این معنا را قبول نداریم، همان سبکی خوب است که در برخی حوزهها متداول بوده که استاد درسی، اخلاق را مراعات کند و نگاه طلاب به او باشد.
🔹 این حرف، حرف متینی است؛ ولی در صورتی که استاد درسی در این زمینهها توجیه باشد. این سبکی که ما پیش میرویم، اساتید درسیمان هم توجیه نخواهند بود و ضرورت یک دوره تخصصی و کار کردن در مسائل اخلاقی برای ساماندهی و جهتدهی مسائل معنوی و اخلاقی و تربیت دورهها و پایههای اولیه مهم است، چون بعدها همینها اساتید میشوند. خُب ما الآن روی اینها کار کنیم.
🔸 این چه تصوری است که ما فکر کنیم که اساتید درسی باید مراعاتهایی را داشته باشند بدون اینکه ما وارد این قضیه شویم، خُب این امکان ندارد. این فضایی که الآن ایجاد شده است، تأمینکننده سؤالات و خواستههای معنوی بتمامه نیست و حتما باید بیشتر کار شود.
🔹 شاید برخی بفرمایند که این اخلاق، نظری خواهد بود و اثری نخواهد داشت. در حالی که اینطور نیست، اگر بخواهیم اینگونه تجزیه و تحلیل کنیم، تمام دستورات دین خدا نظری خواهد بود.
🔸 ما در مسائل اخلاقی برنامههای مدوّن داریم، علمای ما مجرّبات داشتهاند و غیر از اینها وقتی یک ساختار کامل به طلبه القاء شد، در این زمینه بسیار متفاوت خواهد بود و در آینده میداند که چه کند یا میداند که بزرگان چه میکردهاند.
(حجت السلام و المسلمین #حاج_شیخ_جعفر_ناصری در جمع دانش پژوهان مرکز تخصصی اخلاق)
📿 کانال رسمی مرکز تخصصی اخلاق:
@AkhlaqHad