5⃣سیاست فرهنگى :
انقلاب اسلامى ایران با هدف نشر و گسترش اندیشه و پیام اسلام ، استقلال فرهنگ ، تکامل روحى و اخلاقى ، تحقق کامل فرهنگ اسلامى در عین اهتمام به درک مقتضیان زمان ، اولویت خود را بر برنامهریزى و اصلاح فرهنگ جامعه و نهادینه کردن آن مطابق با نیازهاى توسعه در جامعه دینى قرار داد و سیاست فرهنگى برگرفته از جهانبینى و انسانشناسى اسلامى بر اساس احترام به کرامت انسانى ، سرشت معنوى بشر ، خیرخواهى ، کمالجویى ، آرمانطلبى ، استقلالگرایى ، آزادىخواهى ، عزتنفس و قدرت ایمان را محور فعالیتهاى خود قرار داد
8)
در این زمینه مىتوان به اهداف فرهنگ انقلابى اسلامى در پرتو این سیاست نرمافزارى اشاره کرد :
- رشد و تعالى فرهنگ اسلامى - انسانى و بسط پیام و فرهنگ انقلاب اسلامى در جامعه و جهان .
- استقلال فرهنگى و زوال مظاهر منحط و مبانى نادرست فرهنگهاى بیگانه و پیراسته شدن جامعه از آداب و رسوم منحرف و خرافات . -
آراسته شدن به فضائل اخلاقى و صفات خدایى در مسیر وصول به مقام انسانى متعالى .
- بازشناسى و پاسدارى از مواریث و سنن تاریخى ، دینى ، ادبى و هنرى . - شناخت جامع فرهنگ و مدنیت اسلام و ایران و ترویج اخلاق و معارف اسلامى .
- تقویت تفکر و تعقل و قدرت نقادى و انتخاب در عرصهى تلاقى و تعارض افکار و نضج فرهنگ آزاداندیشى ، خردورزى ، نظریهپردازى و نواندیشى دینى .
- مقابله با خرافات و موهومات و جمود و تحجر فکرى ، مقدس مآبى و ظاهرگرایى و مقابله با افراط در تجددطلبى و خودباختگى در برابر بیگانگان .
انقلاب اسلامى توانست به بازسازى تمدن اسلامى بر اساس تبیین اصول دینى و ارزشى و تقویت فضاى عمومى و جامعه مدنى اسلامى و ارتقاى آگاهىهاى دینى و سیاست جهان اسلام مبادرت ورزد .
9)
🅱 در سطح تحلیل منطقهاى
در زمره ابعاد قدرت نرمافزارى انقلاب اسلامى ایران در سطح منطقهاى مىتوان به مواردى از جمله بازسازى تمدن اسلامى ، ارتقاى بیدارى اسلامى ، احیاى هویت جهان اسلام ، محوریت ثبات منطقهاى و جهانى کردن مبارزه با صهیونیسم اشاره کرد که ذیلاً به تجزیه و تحلیل این جنبهها پرداخته مىشود
10)
1⃣بازسازى تمدن اسلامى
انقلاب اسلامى ایران با اعطاى خودباورى فرهنگى به ملتهاى مسلمان و بهرهگیرى از فناورىهاى مدرن ارتباطى براى انتقال پیام نواندیشى دینى در جهان اسلام توانست رویکرد تمدنى خود را به منصه ظهور رساند .
افزون بر این ، انقلاب اسلامى تقویت بنیادهاى تمدن اسلامى را از رهگذر اهتمام به چهار سطح تحلیل در این تمدن مدنظر قرار داد
11)
▪️نخست در سطح تحلیل فردى ، رفتار مسالمتآمیز و نیکوى هر فرد با دیگران براساس راستگویى ، رأفت ، وفادارى ، احسان و اخلاق شایسته را ارج نهاد .
▫️ دوم در سطح تحلیل اجتماعى بر تعامل جوامع مسلمان بر اساس همکارى فرهنگى و بازرگانى و تحکیم روابط دوستى و مودت و اخوت تأکید نمود .
▪️سوم در سطح تحلیل سیاسى بر ضرورت تعامل دولتها با ملتها و اهتمام رهبران سیاسى به خواستههاى ملتهاى مسلمان پاى فشرد و
▫️ چهارم در سطح تحلیل فرهنگى بر تبادل اندیشهاى میان تمدن اسلامى و سایر تمدنها تأکید ورزید .
12)
2⃣ارتقاى بیدارى اسلامى
درخشش خورشید انقلاب اسلامى موجب شد بارقههاى امید در جهان اسلام پدیدار شده و امید به حاکمیت آرمانهاى اسلامى و اصول و عقاید دینى مبتنى بر فطرت پاک انسانى از جمله حقجویى ، استقلال خواهى ، عدالتطلبى ، آزادى خواهى ، ظلمستیزى ، استکبارستیزى و حمایت از مظلوم دو چندان گردد .
انقلاب اسلامى توانست با ارتقاى آگاهى و بیدارى گسترده در بین مردم مسلمان ، محروم و مستضعف جهان اسلام ، روحیه شهامت و شجاعت لازم در آنان را براى مبارزه ایجاد کند و با ایجاد خودباورى نسبت به توان و امکانات درونى و تشویق لزوم شناخت فزونتر نسبت به تجربهى تاریخى وعملى جنبش آزادىبخش ، جرأت حرکتهاى مردمى را براى مبارزه بر اساس اندیشههاى انقلابى اسلام فزونى بخشد .
انقلاب اسلامى به عنوان نقطهى آغاز خیزش تفکر اسلامى توانست با شکلدهى به قشر جدیدى به نام نخبگان نرمافزارى به عنوان تولید گراناندیشه و تفکر اسلامى به احیاى ارزشهاى دینى مبادرت ورزد و با تبیین تلائم و پیوند و سازگارى اسلام ، دمکراسى ، هویت اسلامى را به مسلمانان باز گرداند و عزت و اعتماد به نفس را در میان آنان ایجاد کند .
13)
3⃣احیاى هویت جهان اسلام
انقلاب اسلامى ایران نشان داد که دین مىتواند عنصرى تأثیرگذار بر نظام تصمیمگیرى جهانى قلمداد گردد و جهان اسلام با تکیه بر باورها و هنجارهاى بومى از توان و قدرتمندى لازم براى شکلدهى به ساختارهاى اجتماعى و سیاسى برخوردار است .
انقلاب اسلامى این خودباورى را به ملتهاى مسلمان اعطا کرد که مىتوان با شناخت دقیق از فرهنگ اسلامى و باز تعریف آرمانهایى چون استقلال ، آزادى ، عزت و عدالت و با تکیه بر الگوى تفکر ، آگاهى ، تصمیمگیرى و اطلاعرسانى باب خلاقیت اسلامى را گشود .
14)
4⃣محوریت ثبات منطقهاى
انقلاب اسلامى ایران با ایفاى نقش سازنده در زمینه بازتولید منافع مشترک منطقهاى ، مبارزه با تروریسم ، توسعه همکارىهاى اقتصادى ، سیاسى و فرهنگى ، حمایت از روند ثبات منطقهاى بر اساس امنیت دستهجمعى ، تباین الگوى توسعه همهجانبه و درونزا ، بیدارى اسلامى و احیاى تفکر و ارزشهاى دینى ، جایگاه محورى در کمربند طلایى ایران - سوریه - لبنان درمنطقه ، الهامبخشى در خاورمیانه براساس الگوى مردمسالارى دینى ، تبیین مدل بومى اصلاحات درونزا در نظامهاى خاورمیانه ، بهرهگیرى از قدرت اطلاعاتى و رسانه اى براى تبیین پیام عدالت ، صلح و عزت ، پیروى از الگوى تعامل مؤثر و سازنده با کشورهاى اسلامى ، اتخاذ دیپلماسى فعال و مؤثر در سیاست خارجى در اساس اصول عزت ، حکمت و مصلحت ، عضویت فعال و اثرگذار در سازمانهاى منطقهاى و فرامنطقهاى در جهت ارتقاى نقش دین در عرصه تصمیمسازى ، تقویت راهبرد ، تقویت جایگاه ایدئولوژى در نظام تصمیمگیرى منطقهاى و جهانى ، گسترش همکارىهاى سازنده ، مؤثر و چندجانبه منطقهاى و فرامنطقهاى براساس « منطقهگرایى نوین » و ارتقاى سطح آگاهى و بیدارى ملتهاى منطقه ، توانست به اتخاذ تمهیداتى خلاق و سازنده براى تبدیل تهدیدها به فرصتها و یا خلق فرصتهاى نوین مبادرت ورزد
15)
5⃣جهانى کردن مبارزه با صهیونیسم
پس از پیروزى انقلاب اسلامى ایران ، حمایت از حرکتها و نهضتهاى آزادىبخش به ویژه در فلسطین از نقش و جایگاه ویژهاى برخوردار شد .
انقلاب اسلامى ایران با تبیین اینکه « اسلام راهحل ، و جهاد وسیله اصلى است » به مبارزات مردم فلسطین و انتفاضهى آنان جنبهاى فراملى بخشید و مبارزه با رژیم صهیونیستى را جهانى کرد .
16)
🆎در سطح تحلیل بین الملل
شرایط بروز قدرت نرم طى سالهاى اخیر به شکلى باورنکردنى تغییر یافته است .
انقلاب اطلاعات و جهانى شدن ، جهان را دستخوش تغییرات بنیادین ساخته است و موجب شکلگیرى جوامع و شبکههاى مجازى شده که مرزهاى کشورها را در هم نوردیده و همکارىهاى فراملى و عاملان غیرحکومتى را گسترش بخشیده است . قدرت نرم سازمانهاى بینالمللى غیردولتى موجب جلب و جذب شهروندان براى ایجاد ائتلافهاى بین ملتى شده است .
با توجه به اهمیت شبکهها و رسانهها به عنوان عوامل تسهیلکننده سیاستهاى بازیگران و گسترش دهنده به دیپلماسى عمومى ، بازیگران روابط بینالمللى اتخاذ رویکرد فعال ، مبتکرانه و انتخابگر را در فرآیند جهانى شدن در دستور کار خود قرار دادهاند .
17)
واقعیت آن است که در جهانى که همه از اطلاعات اشباع هستند آنچه از اهمیت برخوردار است اطلاعات نیست بلکه توجه ماست و این توجه طبیعتاً به سمت اطلاعات معتبرتر جلب مىشود . از این رو شایسته است وجود نرمافزارى قدرت بینالمللى انقلاب اسلامى از جمله به چالش کشیدن هژمونى فرهنگى غرب ، گشایش جنبه ثالث در نظام بین الملل و پرچمدارى انقلاب فرهنگى جهانى مورد مداقه قرار گیرد .
18)
1⃣به چالش کشیدن هژمونى فرهنگى غرب
انقلاب اسلامى ایران با هدف متحولسازى محیط بینالمللى از رهگذر تحول و دگرگونى در افکار و اذهان و فراهم ساختن شرایط ذهنى براى تغییر قواعد و هنجارهاى بینالمللى توانست با تفکرات رهایىبخش خود نظام سلطه را زیر سؤال برد و پیام سیاسى اندیشه استکبار ستیزى ، استقلالطلبى و راهبرد نه شرقى و نه غربى را براى جهانیان آشکار سازد . انقلاب اسلامى ایران نه تنها به چالش فکرى و سیاسى با غرب مبادرت ورزید که توانست با اتکاء به قدرت نرمافزارى خود و باز تعریف نسبت نوین از معنویت و سیاست ، الگوى روش زندگى و مدل جدید اجتماعى جایگزین را نمایان سازد .
19)