4_5785243178739175490.mp3
18.84M
🎧 بخشی از پیوندهای البرز و شهریار
رادیو البرز
برنامه زنده پاتوق هنر
گفت و گوی تلفنی سیف الله باقریها با حسین عسکری + شعر خان ننه با صدای استاد شهریار
شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۲
۲۰ دقیقه
🔗 البرز پژوهی @alborzology
4_5785243178739175491.mp3
15.84M
🎧 سخنرانی دکتر احسان الله شکراللهی نویسنده و پژوهشگر البرزی
در آیین بزرگداشت ابوریحان بیرونی به میزبانی انجمن همگرایی مواریث تمدن ایرانی
تهران، خانه اندیشمندان علوم انسانی، دوشنبه ۱۳ شهریور ۱۴۰۲
۱۷ دقیقه
🔗 البرز پژوهی @alborzology
🔹درخت اورس (هورس) روستای کندر
بخش آسارا
شهرستان کرج
استان البرز
۲۸ شهریور ۱۴۰۲
[نمادهای سه گانه تصویب شده در چهل و هشتمین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان البرز (اول تیر ۱۳۹۸): ۱. محوطه باستانی ازبکی: نماد فرهنگی و تاریخی؛ ۲. درخت ارس (هورس): نماد گیاهی؛ ۳. عقاب طلایی: نماد جانوری]
🔗 البرز پژوهی @alborzology
انجمن علمی تاریخ دانشگاه خوارزمی برگزار میکند:
موضوع نشست:
🔹تاریخ نگاری در عصر سلجوقی
سخنرانان:
دکتر کوروش فتحی
مدیر گروه تاریخ دانشگاه فرهنگیان استان البرز
دکتر آرش سلیمانی
مدرس تاریخ دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تهران
دبیر نشست:
علیرضا گرشاسبی
زمان:
پنج شنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۲
ساعت ۱۵
لینک نشست: (گوگل میت)
https://meet.google.com/hdn-psjc-fxj
شرکت در این نشست برای عموم آزاد است.
🔗 البرز پژوهی @alborzology
🔹برگی از تاریخ استان البرز
این گواهی شهادت حسن گروسی رزمنده ۱۷ ساله کرجی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است که به امضای سردار احمد آجرلو فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کرج رسیده است. امضا کننده پنج سال بعد از صدور این گواهی به شهادت رسید.
🔗 البرز پژوهی @alborzology
بازتاب....
🔹حکایت کاروانسرای زعفرانيه!
سلام و عرض ادب. تقدیر و تشکر از زحمات جنابعالی در امر البرزپژوهی و شناساندن افتخارات و امتیازات و ویژگی های خاص تاریخی و فرهنگی این استان کهن به البرزیان شکوهمند و ایران عزیزمان.
در خصوص یکی از کاروانسراهایی که ثبت جهانی شده اند یک مطلب تاریخی هست که خدمتتان ارسال می کنم.
"در ساختن كاروانسرای زعفرانيه نيشابور كه هنوز ويرانههای آن ميان نيشابور و بيهق (سبزوار) برپاست، ياد مي كنند كه بازرگانی چينی برای آنكه رونق بازار چين را به رخ بازرگانان ايرانی كشد، يك كاروان زعفران به ايران گسيل داشت و به كاروانسالار فرمود كه هر آينه زعفران را به كسی بفروشد كه يكجا توان خريد آن را داشته باشد؛ و بازرگان كه از راه شمال شهرهای ايران را پيموده بود و خريدار نيافته بود و به هر کجا که می رسید خودنمایی نموده و می گفت که در ایران کسی توان خرید زعفران های ما را نداشت! هنگام بازگشت، در نيشابور به جايی رسيد كه بازرگانی كاروانسرا مي ساخت. از وی چگونگی را پرسيدند و او داستان را باز گفت. بازرگان نيشابوری را غيرت به جوش آمد و زعفران را يكجا از او بخريد و بفرمود تا در زير پي ساختمان كاروانسرا ريزند! به كاروانسالار گفت به چين بازگرد و بگو كه كاروان زعفران شما را در ايران در گل پی كاروانسرا ريختند...
نام اين كاروانسرا زعفرانيه گرديد و تا سالها از آن بوی خوش زعفران می آمد."
✍ جعفر آزادزعیم
دبیر ادبیات فارسی مدارس کرج
۳۰ شهریور ۱۴۰۲
🔗 البرز پژوهی @alborzology
تازه های البرزشناسی
🔹چشمهای آشنا: مستندی داستانی از مبارزات حجتالاسلام والمسلمین مهدی قدس محلاتی
مؤلف: محمدحسین نیکنامیان
ناشر: موزه عبرت ایران
رقعی، ۱۶۸ صفحه
سال چاپ: ۱۴۰۰
این کتاب، مستندی داستانی از مبارزات شیخ مهدی قدس محلاتی، روحانی البرزی است. در دوران حکومت پهلوی از پانزده سالگی مبارزاتش را شروع کرد و از آن موقع طعم کتک ماموران کلانتری شهرشان را چشید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مسئولیتهای سیاسی و اجتماعی در شهر کرج داشت. او در ۴ بهمن ۱۴۰۰ درگذشت.
🔗 البرز پژوهی @alborzology
4_5794261514844115188.pdf
856K
✍ گستره جغرافیایی زبان تاتی و ارتباط آن با زبان پهلوی اشکانی (پارتی)
نوشته دکتر جهاندوست سبزعلی پور
مجله زبان شناسی و گویش های خراسان، دانشگاه فردوسی مشهد
سال پانزدهم، شماره ۳۰، بهار ۱۴۰۲، صفه ۵۳
[در این مقاله، مطالبی درباره گویش های بومی البرز آمده است]
🔗 البرز پژوهی @alborzology
🔹برگی از تاریخ استان البرز
زندگی و زمانه میرزا عبدالغفار غفرانی
🔗 البرز پژوهی @alborzology
🔹برگی از تاریخ استان البرز
زندگی و زمانه میرزا عبدالغفار غفرانی
چنان که می دانید تا اوایل قرن گذشته کرج یکی از قصبه های غرب تهران بود از سال ۱۳۱۶ شمسی به بخش و سپس در سال ۱۳۳۳ تبدیل به شهرستان شد .
نزدیکی کرج به تهران و برخی عوامل دیگر این امکان را در ضمینه گسترش و توسعه امور فرهنگی و آموزشی و مذهبی را به کرج نمی داد.
یکی از اولین شخصیت هاي شکل دهنده روحانیت جهت رفع مسائل دینی و احکام شرعی و مذهبی توسط آقا میرزا عبدالغفار غفرانی برای اولین بار در منطقه کرج امروز (مرکز فعلی استان البرز) پا گرفت.
بدین ترتیب وی اولین معلم و مدرس و مروج اخلاق و تربیت و احکام شرعی در حوزه شهرستان کرج و روستای های تابعه هستند .
مرحوم حجت الاسلام میرزا عبدالغفار غفرانی متولد ۱۲۳۷ شمسی روستای خوزنکلا (واقع در جاده چالوس) و ساکن در کلاک بودند. وی در سن جوانی برای کسب علم بیشتر عازم تهران می شود برای سهولت رفت و آمد به تهران و حضور بیشتر در کرج و روستای های اطراف در روستای کلاک سکونت گزیدند.
ایشان سخنران و واعظ بسیار توانمند در مسائل دینی و احکام شرعی و آگاه به مسائل روز بود.این عالم ربانی از احترام و محبوبیت خاصی در بین مردم منطقه برخوردار بود.
وی در کنار کار کشاورزی و رفع مسائل دینی و اختلافات خانوادگی و اجتماعی در زمان خود دفتر محضر عقد و ازدواج هم در شهر کرج دایر کرده بودند.
این روحانی عالیقدر و پیشکسوت شهر کرج در مجالس درس مراجع تقلید و مجتهدینی چون آیت الله کاشانی و آیت الله شیخ حسین لنکرانی شرکت و بهره میبرد، و در مناسبت های مذهبی در مسجد جامع کرج به ایراد سخنرانی می پرداختند.
جا دارد از دیگر روحانیون مطرح کرج در سال های پایانی عمر آقا میرزا عبدالغفار از: آقا میرزا نقی اویسی، آقای جندقی، آقای زابلی، آقای عمادالدین شهیدی، آیت الله مدرسی یزدی، آقا شیخ حسین اویسی یاد گردد.
مرحوم آقا میرزا غفار کتابخانه ای نفیس و ارزشمندی با بیش از پانصد جلد کتاب در منزل داشتند که پس از رحلت ایشان توسط فرزندان وی در سال ۱۳۴۶ به کتابخانه مسجد جامع کرج اهدا گردید.
مرحوم میرزا عبدالغفار غفرانی پس از طي سال ها عمر پر برکت که تماماً در کنار مردم و در خدمت مردم بود در اول مهر ۱۳۳۲ در سن ۹۵ سالگی دار فانی را وداع گفتند.
مزار این عالم ربانی واقع در گورستان باستانی کلاک بالا قرار دارد.
به نقل از کتاب اولین های کرج
✍ حسن شاهمحمدی
۳۰ شهریور ۱۴۰۲
تصاویر مربوط به این یادداشت
🔗 البرز پژوهی @alborzology
4_5796513314657800697.pdf
1.24M
🔹درباره مهندس نادر مستوفی محصصی
دانش آموخته سال ۱۳۲۰ شمسی از مدرسه فلاحت و دانش آموخته سال ۱۳۳۴ شمسی از دانشکده کشاورزی کرج
- برداشت از کانال تلگرامی کتابخانه دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
🔗 البرز پژوهی @alborzology
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 برگی از تاریخ استان البرز
اعزام رزمندگان تیپ نینوا از لشکر ۱۰ سیدالشهدا به خط مقدم جنگ تحمیلی عراق علیه ایران
خرمشهر
سال ۱۳۶۴ خورشیدی
🔗 البرز پژوهی @alborzology
🔹این شهید البرزی و دغدغه سرطان زا بودن پلاستیک
خانواده «شهیدان نژادفلاح» از نمادهای فرهنگی و هویتی استان البرز به شمار می روند که ریشه در روستای خور از توابع شهرستان ساوجبلاغ دارند. یکی از چهار برادر شهیدان نژادفلاح، «سردار شهید شعبان علی نژادفلاح» است که در سال ۱۳۳۷ خورشیدی زاده شد. در نوجوانی به پدرش حاج عباس علی در کشاورزی کمک می کرد و هم به خوبی درس می خواند. دیپلم گرفت و در آزمون انتخاب دانشجویان پزشکی اعزامی به هند پذیرفته شد اما به جهت وقوع انقلاب اسلامی از رفتن به آن کشور منصرف شد.
یک سال پس از پیروزی انقلاب، به عضویت سپاه درآمد و تا شهادتش در سال ۱۳۶۵، مسئول بهداری سپاه کرج و لشکر ۱۰ سیدالشهداء بود. می گویند در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، یک کوله پشتی پُر از دارو و ابزارآلات درمانی، همه دارایی جنگی و سلاح کاری او بود. از رزمندگان قدیمی البرز همانند حاج علی آقا کرمی خاطراتی شیرین و شگفت از اثرگذاری های او بر مردم، رزمندگان، اسیران دشمن و اهالی نجیب استان های غربی و جنوبی ایران شنیده ام که در وقتی مناسب آن ها را منتشر خواهم کرد.
اما در این مجال به مناسبت هفته دفاع مقدس می خواهم سندی مربوط به این شهید گرانقدر را برای نخستین بار منتشر کنم. شهید شعبان علی نژادفلاح در ۲۹ دی ۱۳۶۳ نامه ای صریح و هوشمندانه به فرمانده پادگان شهید باهنر (ستاد سپاه ناحیه کرج) می نویسد و درباره استفاده از ظروف پلاستیکی در آن جا تذکر می دهد. او که در ۱۹ آذر ۱۳۶۳ نامه دیگری در این باره ارسال کرده بود، صراحتاً اعلام می کند که این ظروف، «سرطان زا» هستند.
عموماً در شرایط بحرانی ناشی از جنگ، بسیاری از استاندارهای سلامت، بهداشت و محیط زیست، به جهت اضطرار و شرایط ویژه نادیده گرفته می شوند. اما سردار شهید نژادفلاح در اوج جنگ هم دغدغه سلامت ایرانیان را دارد و به خوبی حق مسئولیتش در بهداری سپاه کرج را ادا می کند.
آگاهی داشته باشیم شهدا برای همایش و نمایش و شعار و به اصطلاح آیین های بزرگداشت (بخوانید ختم) نیستند. شهدا نمونه های واقعی و روشن از «سبک زندگی مسئولانه و معنوی» در این عالَم پر هیاهو هستند.
پیشنهاد می کنم این نامه خواندنی - که برگی از تاریخ دفاع مقدس استان البرز است - زینت بخش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی و اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز شود.
حسین عسکری
۳۰ شهریور ۱۴۰۲
این یادداشت در خبرگزاری ایسنا👇
https://www.isna.ir/news/1402070100079/
تصویر نامه مورد اشاره
🔗 البرز پژوهی @alborzology
«سینما هجرت کرج» بخشی از خاطره و هویت فرهنگی و بومی همه البرزیان به ویژه کرجی های عزیز است. این سینمای خاطره انگیز بیش از نیم قرن قدمت دارد.
شنیده شده که شورای اسلامی شهر و شهرداری کرج قصد دارند به بهانه «قدیمی بودن» و «فرسوده بودن»، کهن ترین سینمای استان البرز را تخریب کنند! اتفاقاً چون قدیمی است باید حفظ شود. بی تردید تخریب این مکان یادمانی به هویت تاریخی و فرهنگی شهر کرج و البرزیان آسیب های جدی و جبران ناپذیری خواهد زد.
اگر ساختمان آن مشکل ایمنی دارد، می توان با یک عملیات مرمت اضطراری، آن را نجات داد و حفظ کرد. به نظرم تبدیل این سینما به «موزه فرهنگ و هنر استان البرز»، یکی از گزینه های پیش رو می تواند باشد.
لطفاً به نام نوسازی شهر، نمادهای کهن و فرهنگی آن را از بین نبرید. شاید ثبت این سینما در «فهرست آثار ملی ایران» از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز، خطر نابودی را از آن دور کند...
کوته کنم سخن چو ازین نظم مدعا
تاریخ تازه ای است که خواهد شدن عیان
حسین عسکری
۲ مهر ۱۴۰۲
🔗 البرز پژوهی @alborzology
4_5800932320609309452.pdf
727.9K
🔹شجره نامه یا تبار نامه اولاد ذکور خاندان صادقیان (شَهْرُک - طالُقان)
تهیه کننده و گردآورنده: فریبرز صادقیان
بازنویسی و ترسیم: محمدرضا صادقیان
۲۰ شهریور ۱۴۰۲
🔗 البرز پژوهی @alborzology