📣 چه معیارهایی باعث رد صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری میشود؟
✅ #شورای_نگهبان
تکبر کم کن از این اوج پرآشوب و پوشالی
تو چون فواره ای دائم سرت بالا نمی ماند
#هادی_معراجی
7.5M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌿 اگر کسی میخواد کاری برای #غدیر بکنه
الان باید خودشو آماده کنه...!
https://eitaa.com/aliesmaeili48
26.83M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎞 زیبای های حیات وحش جنوب استان اردبیل
سه قلو زایی کل و بز در منطقه حفاظت شده آق داغ شهرستان خلخال و منطقه حفاظت شده دربند مشکول شهرستان کوثر
کل و بز گونه شاخص حیات وحش جنوب استان اردبیل است.
🆔️ @doenews
شهید جمهور
قهرمان محیط زیست
گزارشی از برخی از اقدامات دولت مردمی انقلابی در سازمان حفاظت محیط زیست
به مناسبت هفته محیط زیست
۱۶لغایت ۲۲خرداد
#سهم_من_در_تداوم_حیات
🆔️@doenews
سلام و عرض ادب و احترام خدمت دوستان بزرگوار .مدتی است عزیزان مشغول بحث و بررسی نامزد های انتخاباتی هستند .
بنده معمولا وارد چنین مباحث پراکنده نمی شوم .
اما برای روشن شدن حق و باطل فقط یک سوال کافیست از نامزد های محترم .
سوال بعد دفاع مقدس چه ساختار سیاسی اقتصادی تا دولت شهید خدمت در ایران وجود داشت و اجرا می شد .
عزیزان جواب این سوال تمامی آنچه را که لازم است بشما می دهد .
ضمنا کاندیدای فعلی بر چه مبنای سیاسی برنامه دارد در اصلاح ساختار
جواب بنده
از شروع دولت هاشمی ساختار کلی دولت با استراتژی لیبرال دمکراسی غربی شروع شد
بعد هاشمی خاتمی این رویه را به آسترا تژیک سوسیالیستی تغییر داد
دولت احمدی نژاد آسترا تژیک معینی نداشت
دولت روحانی هم استراتژی نداشت بلکه همان سیاستهای تلفیقی هاشمی و خاتمی را با عدم کفایت مدیریتی اجرا کرد
دولت شهید رئیسی اولین دولت انقلابی بود که همان استراتژی امامین انقلاب را که انقلاب با نه شرقی و نه غربی جمهوری اسلامی را احیا می کردند .
منظور از نه شرقی نه غربی حضرت امام ره این نبود که ما هیچ روابطی با شرق و غرب داشته باشیم بلکه آسترا تژی و فرهنگ آنها بود .و جمهوری اسلامی احیای تمدن ایرانی اسلامی بود .که متاسفانه توسط غربگرایان نفوذی به بیراهه رفت
در استراتژی جمهوری اسلامی ثروت بطور مساوی از طرف دولت بین مردم تقسیم می شود یعنی با کمک دولت تعاونی های مردمی شکل گرفته و هر کسی به اندازه کارش بهره می برد .ام در ساختار سرمایه داری .مردم برده سرمایه داران شده این وظعیت کنونی ایران و جهان بوجود می آید
ضمنا تولید داخلی چون بنفع سرمایه داران ایران نبوده فروش مواد خام و واردات اوج می گیرد بر خلاف درون گرایی حضرت آقا و آرمانهای انقلاب طبقات اجتماعی از هم فاصله می گیرند .و عدالت اجتماعی خانواده دین و فرهنگ دچار آسیب های فراوانی می شود .همین زندگی تجملی و چپاول و غارت و آقا زادگی حاصل آن ایدئو لوزی های غربی لیبرالیست
حال ببینیم کدام یک از نامزدهای انتخاباتی تا کنون با کدام ساختارها کار کرده بودند اکنون برای اصلاح ساختار چه استراتژیی را دنبال خواهند کرد .
نظر سنجی به اتفاقاتی بستگی دارد که در چند روز آینده رقم خواهد خورد
رقابت جدی بین قالیباف و جلیلی و پزشکیان خواهد بود
اگر جلیلی بعنوان کاندیدای پوششی آمده باشد مشخص شود قالیباف برنده انتخابات خواهد شد
و اگر جلیلی کنار نرود
پزشکیان رئیس جمهور خواهد شد
https://eitaa.com/aliesmaeili48
🔺چهرههای سیاسی که از انتخابات چهاردهم باز ماندند.
https://eitaa.com/aliesmaeili48
کلام تلخ ولی صادقانه را بپذیر
بهانه است؟ چه بهتر! بهانه را بپذیر
چو برده ای که امیدش به روز آزادی ست
صبور باش و به تن تازیانه را بپذیر
پرنده بودن خود را مبر ز یاد ولی
کنون که در قفسی آب و دانه را بپذیر
نشاط عشق به رنج وجود می ارزید
ملال این سفر جاودانه را بپذیر
کسی برای ابد با کسی نمی ماند
زمانه است رفیفا! زمانه را بپذیر
#فاضل_نظری
اطلاعیه شماره ۲ ستاد انتخابات کشور
ستاد انتخابات کشور عصر یکشنبه با انتشار اطلاعیه شماره ۲، اسامی نامزدان انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری را که از سوی شورای نگهبان مورد تایید قرار گرفته است، اعلام کرد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور، متن اطلاعیه به این شرح است:
در اجرای ماده ۶۰ قانون انتخابات ریاست جمهوری، به آگاهی مردم شریف ایران اسلامی می رساند، اسامی نامزدهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران که صلاحیت آنان مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته است، به ترتیب حروف الفبا به شرح زیر است.
۱- آقای مسعود پزشکیان فرزند محمد علی
۲- آقای مصطفی پور محمدی فرزند محمد حسن
۳- آقای سعید جلیلی فرزند محمد حسن
۴ - آقای علیرضا زاکانی فرزند حسین
۵- آقای سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی فرزند سید حسن
۶ - آقای محمد باقر قالیباف فرزند حسین
براساس ماده ۶۶ قانون صدرالذکر، فعالیت انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری رسما از تاریخ اعلام اسامی آنان به وسیله وزارت کشور آغاز و تا ۲۴ ساعت قبل از شروع اخذ رای یعنی ساعت ۸/۰۰ صبح روز پنجشنبه مورخ ۱۴۰۳/۴/۷ خاتمه می پذیرد.
ستاد انتخابات کشور
#شهید_جمهور
#حماسه_جمهور
https://eitaa.com/aliesmaeili48
هدایت شده از فرهاد الماسی
خ. قسمتی از تاریخچه بررسی استراتژیک دولتها قابل توجه عزیزانی که با خلاصه متن بنده مشگل داشتند
بررسی تاریخچه مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری؛
سرنوشت تولید استراتژی در دولتهای هاشمی، خاتمی و احمدینژاد/ اتاق فکر دولت اعتدال به دست چه کسی خواهد افتاد
گروه سیاسی - خبرگزاری مهر؛ مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری در دولت هاشمی تشکیل شد ولی به دلیل انتقادهای اعضا نسبت به دولت که عمدتا از طیف رادیکال جریان چپ بودند، چندان مورد توجه رئیس جمهور وقت قرار نگرفت، در دولت اصلاحات به دلیل همسویی با رئیس جمهور وقت فرصت تاثیرگذاری پیدا کرد و سرانجام دولت محمود احمدی نژاد آن را به حالت نیمه تعطیل رها کرد.
با تشکیل دولت یازدهم و روی کار آمدن حسن روحانی، این روزها اخبار متعددی از گوشه و کنار کشور درخصوص انتصاب ها و عزل و نصب های جدید به گوش می رسد. روندی که همواره با تشکیل هر دولت و سازوکار جدید، امری اجتناب ناپذیر و حتمی است.
در این بین اما یکی از مراکزی که نه تنها انتصاب جدید در آن اما و اگرهایی را در محافل سیاسی به دنبال داشته بلکه فعالیت آن به عنوان یک مرکز پژوهشی بعد از سالها خاموشی و وضعیت نیمه تعطیل خود به محل بحث در میان صاحب نظران تبدیل شده «مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری» است که این روزها در انتظار انتصاب ریاست جدید به سر می برد.
چندی پیش گمانه زنی هایی مبنی بر اینکه قرار است حسام الدین آشنا از سوی حسن روحانی یه عنوان مسئول این مرکز منصوب شود به گوش رسید که البته این خبر تایید و تکذیب های را به همراه داشت.
از سوی دیگر اخباری درباره انتصاب ریاست جدید مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام به گوش می رسد، محمدرضا عارف و محمد شریعتمداری از گزینه های هستند که این روزها در محافل رسانه ای و سیاسی کم و بیش از آنها برای تصدی در این مرکز نام برده می شود.
حال باید دید مرکزی که ماهیتی جز تحقیقات و پژوهش در زمینه مسائل مختلف ملی و امنیتی ندارد در دولت اعتدال و امید به دست چه کسی سپرده خواهد شد.
تشکیل مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری/ توصیه های مرکز بررسیها تاثیری بر ایده های هاشمی نداشت
ایده تشکیل مرکز بررسیهای استراتژیک، زمانی شکل گرفت که اکبر هاشمی رفسنجانی سکاندار دولت جمهوری اسلامی ایران بود، اما این مرکز به دلیل در برداشتن اعضایی که در حقیقت در زمره منتقدان دولت وقت بودند، چندان مورد توجه رئیس جمهور نبود.
پس از رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی و روی کار آمدن دولت هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور وقت سعی کرد تا صرفنظر از پست های کلیدی اقتصادی، سایر پست ها را به طور متناسب در بین دو جریان راست و چپ توزیع کند.
همزمان با قدرت گرفتن جناح راست در مجلس سوم و فشار روی دولت هاشمی و به تبع آن کنار زدن عناصر اصلی طیف چپ از پستهای کلیدی دولت، سرانجام در بین سالهای 66 تا 67 مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری تاسیس شد و با حکم هاشمی رفسنجانی موسوی خوئینیها به عنوان اولین رییس این مرکز انتخاب و با انتخاب وی چهرههایی مانند عباس عبدی، سعید حجاریان، محسن کدیور و... در معاونت های مختلف این مرکز فعال شدند؛ این روند اما در پشت صحنه، نفوذ تئوریسینی کم حاشیه یعنی دکتر حسین بشیریه را به همراه داشت که در سال 1361 با دكتراى «تئورى سياسى» از دانشگاه ليورپول انگلستان به تهران آمد و در مرکز ترجمه تئوریهای «دموکراتیزاسیون» برای گذار از سنت به مدرنیته به تحقیق نشست.
حسین بشیریه
به رقم آنکه میان اعضای مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری و رئیس جمهور وقت رابطه مستقیم وجود داشت، اما این رابطه نزدیک به معنای تاثیرگزاری مستقیم آن بر روی ایدههای هاشمی رفسنجانی نبود.
براساس اساسنامه مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری تدوین نظریه های کارشناسی نسبت به حوادث جاری کشور به منظور تأثیرگذاری بر راهبرد ملی و سیاستهای امنیتی کشور و ارائه آن به رییس جمهور و دستگاهها و مراجع در زمره وظایف این مرکز قرار داشت از این رو گزارشهای پژوهشی مرکز بررسیهای استراتژیک مستقیماً روی میز هاشمی رفسنجانی قرار میگرفت که حاوی توصیههای راهبردی برای حاکمیت فرهنگِ سیاسی مدرن بر کشور بود.
مرکز بررسیهای استراتژیک جایی برای مهار منتقدان هاشمی / در دوره هاشمی مدیران مرکز به خاتمی نزدیک بودند
تیم مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری به هاشمی پیشنهاد داد تا توسعة لیبرال متوازن در اقتصاد و سیاست را به طور همزمان پیش ببرد. به رقم آنکه هاشمی رفسنجانی نیز به تدریج در فکر پیادهسازی یک «فرهنگِ مدرن» بود اما در شیوه و عمل، ادبیاتی بسیارمتفاوت با راهبردهای پیشنهادی تیم موسوی خوینیها و حجاریان داشت. در حقیقت استراتژیستهای مرکز در بحث توسعه با هاشمی اختلاف نظر داشتند.
در حقیقت در این دوره، مرکز بررسیهای استراتژیک هویتی پرتناقض داشت چرا که اغلب اعضاء ارشد آن از منت