🔹 دکتر هادی موسوی، عضو هیئت علمی گروه فلسفه علوم انسانی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه دیدگاه های خود در رابطه با تاسیس دانشی با عنوان فلسفه اجتماعی، توسط علامه طباطبایی ره را ارائه کرد.
🔸 در این نشست مطرح شد که در تاریخ علمی ما، افراد شاخصی تحت ایده دانش، به تولید و توسعه علوم اجتماعی و انسانی پرداختند، اما غلبه ایده اسلامی سازی و عبارت علوم انسانی اسلامی، موجب شده تا این افراد شاخص شناخته نشوند. افرادی چون علامه طباطبایی، گرچه دستگاهی فکری برای مطالعه اجتماع ارائه داده، پایههای فلسفه اجتماعی را دهها سال پیش بنها نهادند، اما مرجعیت علم رایج و توقف در واژگان مصطلح آن، موجب شده تا محققان ما توان دیدن اینگونه ایدهها را نداشته باشند.
🔻 گزارش این نشست را در آدرس زیر مطالعه فرمایید:
https://rihu.ac.ir/fa/news/37622
#نظریهپردازی_قرآنی
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr/182
⬅ شهید صدر نوع تجربه در علوم انسانی را متفاوت از نوع تجربه در علوم طبیعی میداند. و این در واقع به بحث تاریخی بودن تجربه در علوم انسانی باز میگردد؛ چرا که بر خلاف تجربه در علوم طبیعی امکان تکرار تجربه و حذف برخی عوامل مرتبط و باقی ماندن عامل واحدی برای سنجش نوع و میزان اثرگذاری مؤلفه های مرتبط بر یک پدیده تاریخی در دسترس نیست. (ن. ک: اقتصادنا، 1433: ص 102)
⬅ این تفکیک نوع تجربه در علوم انسانی و علوم طبیعی، از مبانی تأثیرگذار در اندیشه فلسفه علمی شهیدصدر است، که توجه به آن راهگشای ورود به مباحث علوم اجتماعی دینی است.
#شهید_صدر
#نظریهپردازی_قرآنی
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr/182
◀️معرفی کتاب«درآمدی به مطالعات قرآن و نظریه پردازی در علوم انسانی»
✅در دوره سیطره علوم انسانی برآمده از مبانی غیرالاهی و غیرحقیقی بر فکر و کنش افراد و جوامع بشری، رجوع به قرآن کریم چراغ راهی است فراروی بشریت برای یافتن راه حقیقت و دانشهای حقیقی. این مهم در دهههای اخیر اندیشمندان اسلامی را بر آن داشت تا با رجوع به این منبع معرفتی آسمانی و برداشت مفاهیم و نظریههای علمی از آن، رهتوشهای برای گام نهادن در مسیر تحول علوم انسانی برگیرند. اما آنچه در رجوع به کتاب خالق هستی اهمیت دارد، نه هرگونه برداشت و فهم، بلکه آن برداشت و فهمی است که از رهگذر یک روش معتبر یا همان «تفسیر معتبر» بگذرد. کتاب «درآمدی به مطالعات قرآن و نظریهپردازی در علوم انسانی» درصدد است تا با ملاک قرار دادن شاخصهها و معیارهای عام علوم انسانی و تفسیر قرآن، نمونههایی از مطالعات قرآنی در عرصه علوم انسانی را ارزیابی کند. این ارزیابی، آسیبها و امتیازات نمونهآثار موجود را آشکار و سنخ عناصر روششناختی کلان برای نظریهپردازی قرآنی را نمایان میسازد. در این طرح، پژوهشگران عرصه علم دینی و علوم انسانی قرآنی بهسوی «تفسیر موضوعی» سوق داده میشوند؛ گونهای اجتهادی از روش فهم متن دینی که با اکتشاف نظریههای علمی قرآن، توان آشکار ساختن ظرفیت پاسخگویی دین به مسائل اساسی زندگی بشر را داراست.
📎لینک دریافت فهرست و تهیه کتاب:
yun.ir/cnyrtd
🖌نویسندگان: علیرضا محمدی فرد و هادی موسوی
#شهید_صدر
#نظریهپردازی_قرآنی
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr/182
لینک 30 صفحه نخست کتاب:👇
https://rihu.ac.ir/file/download/gsiBook/1642393164-motaleat-qurani1-30.pdf
لینک ورود به جلسه: https://b2n.ir/o.ensani معرفی کتاب«درآمدی به مطالعات قرآن و نظریه پردازی در علوم انسانی»
🖌نویسندگان: علیرضا محمدی فرد و هادی موسوی
#شهید_صدر
#نظریهپردازی_قرآنی
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr/182
صوت جلسه معرفی کتاب «درآمدی به مطالعات قرآن و نظریه پردازی در علوم انسانی»
🔰لزوم توجه به «رویکرد علمی» در نظریه پردازی دینی و قرآنی
🔸پیشفرضهای معرفتی و عناصر روششناختی تحقیق، پیش از تلاش برای نظریّهپردازی علمی، باید صورتبندی و تبیین شده باشد تا پژوهشگر بتواند در یک فرایند علمی و روشمند، نظریّهای علمی ارائه کند. رویکردها و پارادایمهای علمی مختلف، عهدهدار ارائه این پیش فرض ها و عناصر روش شناختی هستند. در واقع، تحقیق و نظریّهپردازی در تمام مراحل تولید علم، از انتخاب مسئله، روش پاسخگویی به مسئله و... ، همه براساس چارچوب نظری و روش از پیش پذیرفتهشده محقّقان هر رویکرد انجام میگیرد و یک محقّق نمیتواند بدون توجّه به آنها، به «نظریهپردازی» در علوم اجتماعی ورود پیدا کند (فلسفه روش تحقیق در علوم انسانی، ایمان: 20-23، و 36).
🔸در آثار شهیدصدر نیز به مفهوم «رویکرد علمی» توجّه شده است. بهعنوان نمونه، وی با اشاره به نظامهای مختلف علمی رایج در یکی از شاخههای علوم انسانی، یعنی علم اقتصاد، تفاوت این نظامها را در رویکرد (= مذهب) علمی آنها میداند، که منجر به نظامهای علمی مختلف میشود (صدر، اقتصادنا: 5، 143 و 148 و ...). این رویکردها زمینهساز پژوهشهای علمی آن نظام علمی در واقعیّت زندگی اجتماعی بشر هستند. از دیدگاه وی، اسلام نیز رویکرد علمی مستقل و ویژه خود را داراست (همان: 149-154) و نظام اجتماعی اسلام و علم اقتصاد اسلامی، مبتنی بر این رویکرد اسلامی شکل میگیرد (همان: 33-34).
🔻بر این اساس، هر تحقیق نظریّهپردازانه، هرچند در قالب تفسیرموضوعی یا علوم اجتماعی دینی، در جریان تولید و پیشرفت خود ناچار از استفاده از پیشفرضها و قواعد علمی از سنخ فلسفی، اصولی، کلامی و ...، است که در جامعه اسلامی، ثابت شده و یا بهنحو اصول موضوعه پذیرفته شدهاند. این اصول، در واقع، هدایتکننده کار علمی هستند و در فضای تولید علوم انسانی دینی، با عنوان رویکردهای علم دینی عرضه شدهاند.
#شهید_صدر
#نظریهپردازی_قرآنی
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr/182
▪ بشریت دیر یا زود به اسلام خواهد رسید؛ زمانی که به شکست تجربههایی که در دوران بسیار بسیار درازمدت خود، انجام داده است، ایمان بیاورد؛ دورانی که در پی یافتن آیین زندگی، پشت سر گذاشت و همچنان این دوران را ادامه میدهد تا اینکه در نهایت در ساحل اسلام، دین طبیعت انسانی و حیات، لنگر میاندازد. (بارقهها، ص٣٣۴)
#شهید_صدر
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr