هدایت شده از دین و حکمرانی
📝مرجعیت سایتی، فقاهت تلگرامی
🔰 فضای مجازی و ظهور نومراجع و آیت الله پندارها
⭕️ برگ اول- حوزه و مرزهای بسته
🔹در سنت علمی حوزه های علمیه شیعی، کلاس درس ملاک اصلی تعیین میزان علمیت و دانش بود. خامی و پختگی طلاب جوان در کلاس های درس اساتید بزرگ آشکار و علمیت اساتید بر اساس میزان شاگردان و توان رقابت علمی با علمای هم عصر خود سنجیده می شد. رسانه عملی و انحصاری نیز شاگردان و عالمان هم عصر بودند که داستان های فضل اساتید را سینه به سینه منتقل کرده و جایگاه مرجعیت حال و آینده را متاثر می ساختند.
🔹سنجش علمی در مدل سنتی عموما کارگشا بود که در کنار تقوای عالمان موجبات کارآمدی سیستم اجتهاد و مرجعیت را فراهم آورده بود. همین امر باعث می شد تا یگانه مسیر رسیدن به درجات علمی و جایگاه های اختصاصی حوزوی صرفا از طریق جهد علمی و تهذیب نفسانی میسر گردد؛ مسیری که برای به بار نشستن به دهه ها تلاش مستمر نیاز داشت.
🔹ظهور برخی رسانه ها همانند تلگراف، رادیو، تلفن و تلوزیون در نسل اول خود هر چند می توانست ابزاری در راستای تبلیغ فردی قلمداد شود اما عدم فراگیری این ابزار و همچنین زاویه داشتن حوزه های علمیه با نهادهای حکومتی صاحب رسانه باعث شد سیستم سنتی دستخوش تغییر چندانی نشود و صرفا در موارد محدودی این ابزار به عنوان وسیله ای برای مقابله شبهات و تاثیرگذاری سیاسی محدود مورد استفاده قرار گیرد.
⭕️ برگ دوم- انقلاب اسلامی و فرصت های جدید ( مهاجرت از حوزه)
🔸تا پیش از انقلاب اسلامی هویت طلبگی در تحصیل و تدریس و تبلیغ محدود و اشتغالات دولتی عملا خارج از چارچوب حوزه تلقی می شد اما انقلاب اسلامی عرصه جدیدی در جایگاه اجتماعی و سیاسی طلاب و نقش های آنان ایجاد کرد. حجم انبوهی از شغل های دولتی و غیر دولتی اختصاصی همانند عضویت در مجلس خبرگان ، ریاست قوه قضاییه، 6 جایگاه در شورای نگهبان، نهادهای نمایندگی در ارگان های مختلف، نهادهای تبلیغی و پژوهشی اختصاصی و..... در کنار بیشمار اشتغالات غیر اختصاصی مانند نمایندگی مجلس، ریاست جمهوری، پست های مختلف دولتی، استادی دانشگاه، قضاوت،وکالت و...... باعث شد تا مسیر حرکتی حوزویان دستخوش تغییر اساسی شود.
🔸این فرصت های جدید بر خلاف گذشته بیش از جایگاه علمی سنتی، به کاغذی نیاز داشتند که با نام مدرک علمی شناخته می شد و این سرآغاز نهضت مدرک گرایی، کوچ به دانشگاه و دکتر زدگی در حوزه های علمیه بود. تنور مدر گرایی چنان داغ بود که اولویت اصلی قرار گرفتن پیشوند دکتر بجای حجت الاسلام و عناوین مشابه بود. جایگاه های ممکن یکی پس از دیگری پر می شد و روحانیون وارد عرصه های اداری و روزمره می شدند.
🔸در این دوران تنها نیاز علمی داشتن همان مدرک دکترا بود که تهیه آن خارج از حوزه منوط به حضور در دانشگاه ها و اختلاط با دانشجویان بود و در درون حوزه نیز شبه مدرکی با عنوان معادل در اختیار افراد قرار می گرفت که دانشگاه نرفته ها نیز از قافله مدرک گرایی جا نمانند و در کنار آن سرعت کوچ علمی اندکی کنترل شود.
🔸این مدرک گرایی مدل علمی گذشته را در سطوح میانی و پایین حوزه دستخوش تغییر کرد اما در سطوح بالاتر و در میان اساتید برجسته و مراجع و مجتهدین باقی مانده از دوران گذشته سیستم گذشته همچنان معتبر و پابرجا بود.
⭕️ برگ سوم- تثبیت ( انسداد و سرگردانی)
🔹با فراگیر شدن مدرک گرایی و کوچ از حوزه تعداد زیادی وارد عرصه های مختلف اشتغالات اداری شدند و عملا از وظایف اصلی حوزوی فاصله گرفتند. گاها تلبس به لباس روحانیت یا بیان خاطرت شیرین حجره نشینی و گعده های دوستانه طلبگی تنها رشته اتصال این گروه با سابقه حوزوی خود بود.
🔹در این زمان جامعه با تصویری جدید از روحانیت مواجه شده بود و جایگاه و نقش اجتماعی متفاوتی برای این گروه شکل گرفته بود. هویت سنتی طلبگی دستخوش تغییر شد و اشتغالات اداری و علمی در قالب دانشگاه یا پژوهشگاه تصویری غالب برای کسانی بود که از شر و شور اوایل طلبگی خلاص شده بودند و عموما به تحصیل همزمان حوزه و دانشگاه روی آورده بودند.
🔹مشکل اصلی اشباع این ظرفیت های کاری و عدم امکان ورود طلبه های تازه وارد به عرصه هایی بود که سال های در آرزوی آن بودند، موقعیت های متعددی که گاها توسط یک طلبه دیگر تصاحب شده بود آن هم نه به دلیل برتری علمی که صرفا بواسطه کمتر بودن عدد سال تولد. این به معنای سرگردانی و ابهام در آینده برای کارجویان جدید حوزه تلقی می شد که به شدت بحران آفرین بود.
🆔 @fekratt
هدایت شده از دین و حکمرانی
🔹حوزه اصیل اما کم کم با وفات استوانه های علمی خود که بجا مانده از دوران تحصیل و تبلیغ و تدریس بودند خالی از وزنه های مقتدر علمی می شد و این به معنای تغییر نسل و جابجایی اساتید از یک سطح به سطح بالاتر بود. این در حالی بود که نسل اول حوزویان دکتر یا خارج از کشور درس خوانده با طی کردن مسیر موفقیت در دانشگاه ها احساس می کردند که فرصتی مناسب برای بازگشت به اصل خود یافته اند. فرصتی که می توانست جایگاه اجتماعی آنان را ارتقا دهد و علاوه بر یک شخصیت دانشگاهی به عالمی در درون حوزه تبدیل و کرسی درس مشخصی نیز برای خود اختیار کنند.
⭕️ برگ چهارم- بازگشت ( راه حلی برای همه)
🔸بازگشت در واقع راهکاری برای حل دو بحران بالا تلقی می شود. میانسالانی که سودای اجتهاد و اعتبار علمی در دورن حوزه ه را دارند عموما با پشتوانه مدرک و رزومه علمی دانشگاهی اقدام به برگزاری کلاس های درس خارج آن هم در قامت فقه مضاف و علوم جدید با عناوین عجیب و غریب می کنند و با استفاده از مواهب مالی که ناشی از سال ها تصدی مناصب دولتی و ارتباطات حاصل از آن است، موسسات متعدد و مختلفی را تاسیس می کنند.
🔸این موسسات نیز به نوبه ی خود نیاز طلاب جوان به آینده کاری را تامین می کنند و در قبال این اشتغال تنها چیزی که طلب می کنند وابستگی به شخص مسئول موسسه و تبلیغ آن فرد برای رسیدن به جایگاه مناسب در درون حوزه است.
🔸ده ها مورد از این موسسات متعلق به افراد و شخصیت های چنینی در حوزه قابل مشاهده است که در ازای ترسیم دورنمای شغلی، صرفا شرافت علمی را خریده و وفاداری را طلب می کنند. وفاداری بی قید و شرط برای تایید هرآنچه که گفته می شود و انجام هرآنچه دستور داده می شود.
⭕️ برگ پنجم- رسانه ( مرجعیت سایتی تا فقاهت تلگرامی)
🔹محصول انحراف حوزه از مسیر سنتی خود و تسلیم وفاداری توسط طلاب جوان، ظهور نسل جدید مدعی فقاهت و مرجعیت است که سواد چندانی ندارند اما از قدرتی جدید بهره می برند و آن چیزی نیست جز رسانه .
🔹ظهور ابزارهای ارتباط جمعی جدید همانند تلگرام و اینستاگرام و غیره باعث شد تا امکان تبلیغ افکار سطحی و فاقد بنیان علمی خارج از مسیر مرسوم حوزه ها فراهم شود. اگر در مسیر سنتی اندیشه ها بعد از نقد و بررسی در درون حوزه ها از طریق طلاب سینه به سینه منتقل می شد اما اکنون هر فردی می تواند در کانال شخصی خود ادعاهای افسانه ای کند و به عناوین مختلف همچون آیت الله و مجتهد کامل و عارف واصل خود را بنامد بدون آنکه حوزه اصیل بر آن نظارتی داشته باشد یا آن را ارزیابی کند.
🔹این ابزار در کنار موسسات اقماری، طیف عجیبی از مدعیان را تولید کرده است که خود را وارثان حقیقی بزرگان حوزه می نامند و گاها قدم در مسیر مرجعیت می گذارند. مدعیانی که با کامنت و لایک و فالوور محبوبیت خود را به رخ می کشند و بر اساس تعداد سخنرانی ها در گروه های مختلف مرجعیت علمی و فقهی خود را ثابت می کنند.
🔹این مسیر چنان مبتذل شده است که طلاب کم سن و سال نیز در کانال های مختلف خود را آیت الله می نامند و زندگی نامه علمی خیالی خود را منتشر می کنند که جز جناب انیشتین که بدلیل یهودی بودن طرد شده الباقی بزرگان علم داخل و خارج شاگردان دست به سینه او بوده اند.
🔹 برخی ریش سفید کرده های حوزه که می دانند ظرفیت علمی مناسب اجتهاد و مرجعیت را ندارند نیز احساس عقب ماندگی کرده و داعیه مرجعیت را از طریق سایت و رسانه علنی می کنند تا از غافله عقب نمانند.
🔹برخی نیز که بدون سرسپردگی های حزبی و سیاسی شان محلی از اعتبار ندارند و یا ریزه خوار خان مرحوم والدشان بوده ، از مواهب مالی و سیاسی آقازاده بودن برای مرجع سازی خود بهره می برند هم نباید فراموش کرد.
🔹با درک مسیر فوق می بینیم آنچه در سال های گذشته رخ داده و آنچه در روزهای اخیر از اعلام مرجعیت برخی رخ داده است چندان عجیب نبوده و محصول بذری است که سال های گذشته کاشته شده است.
🔹اختصاص مسئولیت ها و اعتبار علمی دولتی به افراد فاقد صلاحیت، ایجاد سازوکار اجتهاد دولتی در قالب امتحان گیری برای مجلس خبرگان، نهضت مدرک گرایی و کوچ علمی به دانشگاه ، عدم نظارت علمی بر مدعیان نوظهور حوزه و فقه های مضاف خیالی و گسترش بی منطق موسسات و پژوهشگاه های شخص محور از ریشه های اصلی این امر تلقی می شود.
🔹آنچه مسلم است این طیف مرجعیت خواه و خود علامه پندار توان تاثیر گذاری بالایی در آینده حوزه علمیه را دارند که در صورت نبود سازوکار مناسب سنجش و رتبه بندی علمی و جلوگیری از رشد قارچ گونه ی موسسات مبلغ اشخاص، در کوتاه مدت شاهد ابتذال مرجعیت بدست این افراد خواهیم بود، اتفاقی که برخی موارد آن هم اکنون قابل مشاهده است.
🆔 @fekratt
هدایت شده از محمدتقی اکبرنژاد
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺حوزه نجف 100 گام از حوزه قم عقب است./حوزه نجف فقط در نجف است، حتی تا بصره نتوانسته نفوذ کند!/ آیت الله سیستانی بارها به حوزویان نهیب زده که چرا وارد مسائل حکومتی نمی شوید!
▪️"حجت الاسلام رهدار" مدیر مؤسسه فتوح اندیشه
🎥مشاهده فیلم کامل مصاحبه:
aparat.com/v/h5sYA
➖➖➖➖➖
✅ برنامه اینترنتی چهارسو: @chaharsootv
🆔 @feghahat
هدایت شده از بر پا
ظلم به بهجت ها
🌱جدایی معنویت از دنیا یک بیماری وارداتی از دنیای شرک آلود مدرن است. دنیایی که گویا در آن خدای آسمانها از خدای زمین جدا است. برای همین نه #حکومت را باید متصل به او دانست و نه #سبک_زندگی را. خدای دنیای غربیها خدای خالق است ولی خدای رب نیست. ربوبیت را رها کرده تا انسان آغشته به دنیا هر کار میخواهد بکند. اسمش این است که انسان را محور قرار داده اند کاش انسان محور بود آنچه محور است حیوانیت انسان است؛ شکم و زیر شکم انسان است که محور است.
🌱معنویت در این اندیشه یعنی فرار از دنیا یعنی #رهبانیت. این خط و این هم نشان اگر خواستید معنویت مدرن را بشناسید ویژگیهایش اینها است اولا بوی رهبانیت از او به شدت استشمام میشود. ثانیا ربطی به زندگی و حیات ندارد ثالثا ربطی به قدرت و حکومت ندارد رابعا ربطی به مبارزه و قهر و غلبه ندارد خامسا ربطی به عموم مردم ندارد سادسا ربطی به علم و فهم و عقلانیت ندارد سابعا ربطی به فقه و شریعت و اقامه ندارد.
🌱با این زاویه نگاه کسانی که حقیقتا عارف نیستند بلکه ناقصند، عارف میبینیم. و آنانکه عارفند حقیقتا، ناقص توصیف میکنیم و این ظلم به آنها است. بلایی که سر توصیف #آیت_الله_بهجت آوردیم. همو که بر مزارش به درستی حک شده #العبد.
🌱چنان جالب تحریفش کرده ایم که به چشمهایمان هم شک کرده ایم. ما به چشم دیدیم این همان کسی است که بعد از مرگش تشییع جنازه ای با آن وسعت انجام شد در حالیکه کسانی که او را یک رجل منزوی و جدای از مردم تقریر میکنند. دیدیم به چشم که رهبر انقلاب از توصیه های او خاطره نقل میکند که ذکر ثبت قلوبنا علی دینک را توصیه میکرد و درد تثبیت انقلاب داشت و برای رفع بلا از حرکت انقلاب و رهبری اش نسخه های معنوی میداده. دیدیم که صدای حزب الله لبنان بعد او در آمد و اعلام درد کردند همان مجاهدین صف مقدم مقابله با طاغوت. دیدیم #آیت_الله_مصباح_یزدی که مشهور به حضور در صحنه های انقلاب است پانزده سال در محضرش تلمذ میکرده و آیت الله #صدیقی ها و #ری_شهری ها شاگردیش کرده اند. بهجت را خواهشا #سکولار بازخوانی نکنیم. آیت الله بهجت اهل دین خاتم بود؛ دین ناب شیعی. دین جامع ، دین اهل حکومت و مبارزه.
🌱یکی از اساتید ما نقل میکرد از آیت الله بهجت پرسیدم نسبت شما با امام خمینی چگونه بود؟ دو دستش را در هم گرفت و گفت قبل انقلاب اینطور بودیم بعد اشاره به آسمان کرد و گفت بعد انقلاب ایشان این مقدار با من فاصله پیدا کرد. او خود میدانست #عارف_کامل کیست و #صراط_مستقیم چگونه است . لذا دست گیری هم که میکرد در همین جهت بود. او میدانست کرامت معنوی نگاه کردن پشت سر بدون سر برگرداندن و مرگ اختیاری و #طی_الارض نیست کرامت آن است که یک امت را دچار انقلاب و تحول روحی کنی و دنیا را بر سر #شیطان_بزرگ خراب کنی خمینی وار. و این ظهور عرفان ناب است.
@ali_mahdiyan
هدایت شده از محرمانه
محرمانه
🔴 جنایات اینستاگرامی هنوز ادامه دارد...
در روزهای اخیر، خبرهای ناخوشایندی از تهدید همسر، فرزندان و بستگان درجه اول روحانی شهید #مصطفی_قاسمی از سوی نوچهها و رفقای بهروز حاجیلو (قاتل شهید قاسمی) که در درگیری با نیروهای انتظامی کشته شد، به گوش میرسد.
این تهدیدها سبب شده است تا رفتوآمد خانواده روحانی شهید همدان با محدودیتهایی مواجه شود.
اراذل و اوباش تهدید کردهاند انتقام خون #بهروز را از اعضای خانواده این شهید خواهند گرفت.
👌 #محرمانه کانال حرفهایها
http://eitaa.com/joinchat/361299968Ca15e2013ea
محرمانه را به دیگران هم معرفی کنید
هدایت شده از اقدام و عمل
🔸در روزهای اخیر مطالب نادرستی در شبکه های مجازی منتشر شده تحت این عنوان که چون شامگاه شنبه ۲۸ اردیبهشت ماه کامل و در حالت بدر قرار دارد، پس اعلام عدم رویت آن در آغاز ماه اشتباه بوده است.
🔹در پاسخ به این شبهه باید بیان کرد:
گردش ماه به دور زمین، حداقل سه نوع تقویم قمری ایجاد می کند.
1⃣ تقویم قمری نجومی:
گردش ماه به دور زمین به نسبت ستارگان زمینه آسمان.
این گردش ۲۷.۳ شبانه روز طول می کشد.
▫️بر این مبنا از قرار گرفتن ماه در یک موقعیت مشخص در یکی از صورت های فلکی تا تکرار دوباره اش ۲۷.۳ شبانه روز فاصله می افتد.
2⃣ تقویم قمری هلالی:
گردش ماه به دور زمین به نسبت خورشید.
این گردش ۲۹.۵ شبانه روز طول می کشد.
▫️بر اساس این گردش، از یک شکل خاص ماه (اهله ماه) تا تکرار دوباره آن ۲۹.۵ روز فاصله است.
شبه کامل بودن ماه شب چهارده مربوط به همین گردش است.
3⃣ تقویم قمری شرعی (رویتی):
از رویت هلال تا رویت دوباره هلال، یک ماه قمری محسوب می شود.
در این مدل طول یک ماه قمری ۲۹ یا ۳۰ روز خواهد شد.
▫️این مدل کاملا با دو معیار قبلی متفاوت بوده و مبتنی بر عامل انسانی است.
در این مدل، هلال های شب اول ماه که برای نوع انسان قابلیت رویت پیدا می کند، سه حالت خواهند داشت:
▫️هلال جوان و کم سن
▫️هلال میانسال
▫️هلال مسن (پیر)
در هلال های جوان اهله ماه و به تبع آن بدر دیرتر رخ داده و ممکن است حتی به ندرت به شب شانزدهم بکشد.
اما در هلال های پیر به عکس، اهله زودتر رخ داده و ممکن است بدر و ماه کامل در شب سیزدهم رخ دهد.
از نکات جالب توجه در تقویم قمری شرعی، اتفاق نظر همه مذاهب اسلامی اعم از شیعه و سنی، بر حدیت شریف نبوی صوموا لرویته و افطروا لرویته و ملاک بودن رویت هلال (طریقا یا موضوعا) برای حد آغاز و پایان یک ماه قمری است.
🔅لذا براساس این معیار همانطور که پرنوری هلال و مکث زیاد بعد از غروب خورشید بالای افق دلیل شب دوم بودن نیست؛ بدر و کامل بودن ماه نیز ،علامت شب چهاردهم نیست.
(سید رضا قلمکاریان اصفهانی)
💠 مرکز پاسخگویی به شبهات
@kebrya
هدایت شده از سیره علما
...میروند
🔶دو خانم با هم دربارۀ اینکه گرد و خاک جارو شده را کجا بریزند دعوا و داد و بیداد میکردند و نزدیک بود که کار به کتک کاری بکشد.
.
🔶آیت الله العظمی حاج شیخ علی محمد بروجردی(ره) که در مسیر بازگشت از مسجد بود، بدون هیچ نصیحت و توصیهای، فوراً عبایشان را در میآورند و پهن میکنند و خاکها را در آن میریزند و عبا را بر میدارند و به خانه خود میروند.
.
🔶یکی از خانمها نقل میکند که این رفتار مرحوم حاج شیخ آن قدر در ما تأثیر گذاشت که منشأ رفاقت ما دو خانم گردید.
.
🔶تصویر آیت الله العظمی حاج شیخ علی محمد بروجردی رضوان الله تعالی علیه
کانال سیره علما @sireolama
هدایت شده از نکات و تمثیلات آیت الله حائری شیرازی
🔹آیت الله حائری شیرازی رحمت الله علیه🔹
🔸چرا مشکلات زیادی داریم؟🔸
ما باید برای حلِّ همه مشکلات عالَم فرمول داشته باشیم. اینکه میبینید ما مشکل دارتر از کشورهای دیگر هستیم، تعجبی ندارد. چون آن کسی که میخواهد مداوا کند باید راهکار کاربردی بدهد. هر کدامتان در زندگی مشکلاتتان بیشتر است میخواهند تو را سازنده گروه بیشتری بکنند.
جمهوری اسلامی، پنجاه سال جان کندن است، لگد خوردن است، اذیت شدن است. تعارف هم نداریم؛ یکی از آنها جنگ است، یک موردش هشت سال دفاع مقدس هست، یک موردش جنگ نرم و این بساط هایی است که الان داریم، [اینقدر باید از این ابتلائات داشته باشیم] تا اسلام را «عملاً» بشناسیم و راهِ اجرایش را بتوانیم بفهمیم.
@haerishirazi
هدایت شده از کانال رسمی مرکز مدیریت حوزه های علمیه
15.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 ببینید | شعرخوانی حجتالاسلام مهدی پرنیان از شاعران طنزپرداز یزدی در #دیدار_شاعران با رهبرانقلاب. ۹۸/۲/۳۰
💥کانال رسمی مرکزمدیریت حوزههای علمیه👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/329121809Cc8e3511428
امام خامنه ای:
مکتب فلسفی #صدرالمتالهین همچون شخصیت و زندگی خود او، مجموعه در هم تنیده و به وحدت رسیدهی چند عنصر گرانبها است. در فلسفه او از فاخرترین عناصر معرفت یعنی عقل منطقی، و شهود عرفانی، و وحی قرآنی، در کنار هم بهره گرفته شده، و در ترکیب شخصیت او تحقیق و تأمل برهانی، و ذوق و مکاشفه عرفانی، و تعبد و تدین و زهد و انس با کتاب و سنت، همه با هم دخیل گشته، و در عمر علمی پنجاهساله او رحلههای تحصیلی به مراکز علمی روزگار، با مهاجرت به کهک قم برای عزلت و انزوا، و با هفت نوبت پیاده احرامی حج شدن، همراه گردیده است.
پیام به کنگره بزرگداشت #ملاصدرا
۱خرداد۱۳۷۸