♨️امروز هم باب شهادت بسته نیست.
🔰رهبر معظم انقلاب ۷۸/۶/۸
✅امروز هم باب شهادت بسته نیست. ما امروز در میدان کار و سازندگی هستیم. جنگی نداریم؛ اما آن دشمنی که نمیخواهد ملت ایران کشور خود را بسازد، گاهی حوادثی را بر ما تحمیل میکند. همین ناامنیها، همین قاچاقها، همین تهدیدها و همین شرارتها، موانعی است که دشمن بر ملت ایران تحمیل میکند. من قبل از این مراسم، فرزند شهیدی را در اینجا زیارت کردم که پدر او چند ماه قبل در مقابله با اشرار شهید شده است. این هم شهادت ارزشمندی در راه خداست. این هم همان «حضور در لحظه» است.
⬇️صوت بیانات استاد را در تبیین همین موضوع #بشنوید👇
eitaa.com/fater290/811
#کلام_ولی #شهادت
@fater290
#معرفی_کتاب
📚تعلیقات بر مصباح الانس
🔰امام خمینی (ره)
🔅کتاب مصباح الأنس با نام کامل «مصباح الأنس بین المعقول و المشهود» کتابی است در شرح مزجی شمس الدین محمد بن حمزه فَناری، مشهور به ابن فناری (۸۳۴ - ۷۵۱ق)، به زبان عربی، بر مهمترین اثر صدرالدین قونَوی؛ یعنی «مفتاح الغیب» یا «مفتاح غیب الجمع و الوجود»، از شاگردان نامدار محیالدین عربی. متن و شرح، هر دو، از منابع مهم عرفان نظری و از متون آموزشی در این رشته میباشند. شارح، به تأسی مولف مفتاح الغیب در تبیین قواعد کشفی به لسان عقل، سعی بلیغی نموده و کوشیده است تا هماهنگی عرفان و برهان و عقل و دل و شهود و نظر را نشان دهد
🔅حضرت امام خمینی (ره) این کتاب را نزد استاد بزرگوارشان آیت الله شاه آبادی تلمّذ کرده اند. امام در ابتدای این کتاب می فرماید: «قد شرعنا قرائة هذا الكتاب الشّريف لدى الشّيخ العارف الكامل استادنا فى المعارف الألهيّة حضرة الميرزا محمّد على الشّاه ابادى الإصفهانى دام ظلّه فى شهر رمضان المبارك سنة 1350. ص209»
🔅رهبر انقلاب ماجرای درخواست امام خمینی (ره) از آقای شاه بادی را به نقل از امام خمینی چنین توضیح می دهند: «گفتند اوّلی که ایشان مرحوم آقای شاه آبادی را در قم دیده بودند، یک کسی گفته بود آن که شما دنبالش میگردید، این است. مرحوم شاه آبادی چند سالی هم در قم مانده بودند. ایشان گفتند که من و فلانی ـ یک کس دیگری را اسم آوردند، که من حالا یادم نیست ـ دو نفری رفتیم پیش ایشان و گفتیم یک درسی برای ما شروع کنید. ایشان اول امتناع میکرد، اما بعد با اصرار زیاد ما گفت: خب، حالا چه میخواهید؟ منظومه، اسفار، فلان؟ گفتیم نه، ما از این چیزها گذشتهایم؛ «مصباح الانس» میخواهیم. ایشان گفت: اِ، «مصباح الانس»؟! خانه ایشان ظاهراً گذر جدّا بود. امام میگفتند از مدرسه دارالشفاء یا فیضیه تا گذر جدّا با ایشان همین طور رفتیم، تا اینکه بالاخره ایشان را وادار کردیم که برای ما «مصباح الانس» بگوید. امام از اول هم از «مصباح الانس» شروع کرده. ایشان خیلی هم به عرفان علاقه مند بودند. میدانید تبحر امام بیشتر در عرفان بود، بیش از فلسفه ـ یعنی امام متبحر و منغمر در عرفان بودند ـ خب، در فلسفه هم که ایشان بلاشک استاد بودند؛ 91/11/23»
🔅البته تحصیل این کتاب نزد آقای شاه آبادی به اتمام نرسیده است. در اواسط کتاب به نقل از امام بیان شده است که: «الى هيهنا قرات الكتاب عند شيخنا العارف الكامل الشّاه ابادى روحى فداه و قد اتّفق انتقاله الى طهران فصرت محروما من فيضه دام ظلّه ص251». اما نکته قابل توجه این است که امام با رفتن استادشان، تحصیل و تعلیقه بر کتاب را رها نکرده اند و آن را به اتمام رسانده اند.
🔅مطلب مهم و جالب در مورد این کتاب، نحوه پیدا شدن آن برای اولین بار در همدان است. در مقدمه این کتاب آمده است که: «في سنة 1362 شمسيّة التقى احد طلاب الحوزة العلميّة في مدينة «همدان» ببائع متجوّل يحمل معه كتابين جاء بهما الى مدرسة علميّة يريد بيعهما، احدهما «شرح فصوص الحكم» الآنف الذّكر و الآخر كتاب مخطوط، فاشتراهما بخمسين تومانا، و مع تصفّحه الكتاب و تأمّله فيه تستثير انتباهه تعليقات خطيّة كتبت في حواشي الكتاب بخطّ حسن و بذيل كلّ تعليقة منها توقيع «السّيّد روح اللّه الخميني». لم يكد الطّالب يصدّق ما رآه، فحمل الكتابين مستبشرا ليقدّ مهما الى آية اللّه النّوري امام جمعة «همدان» آنذاك و الّذي كان يعرف خط الامام و خطّ نجله الشّهيد المرحوم آية اللّه السّيّد مصطفى الخميني، فتعجبه هذه الصّدفة الغريبة و يقدّم هديّة مناسبة للطّالب المذكور ثمّ يأخذ الكتابين و هما «شرح فصوص الحكم» مع تعليقات الامام دام ظلّه- كما ذكرنا- و الثاني تعاليق الشهيد السّيّد مصطفى الخميني رحمه اللّه على الجزء الأوّل لكفاية الاصول، و يحملهما الى سماحة الامام دام ظلّه حيث قدّم له جزيل الشّكر.»
🔅در مقدمه کتاب درباره تعلیقات امام و همچنین احاطه حضرت امام بر علم لغت چنین آمده است: «و من الجدير بالذّكر، ان الامام لا يستخدم عادة في تأليفاته و كتاباته، المسوّدة و المبيضّة و كلّما يكتبه انّما يتمتّع بالبداهة و السّرعة و بدون شطب و تغيير و بالاضافة الى محتواه العميق فانّه يمتاز بالبداعة و البلاغة و حسن التعبير و جمال الخطّ، الّا انّ مضيّ نصف قرن- و كما اشرنا اليه- على هذه النّسخة القيّمة و ظهور آثار من التّلف و الاستهلاك في بعض الموارد، الزم علينا من اجل الاطمئنان على صحّة الاستنساخ ان نعرض هذه الموارد على سماحته دام ظله و بالرّغم من كثرة اعماله و كبر سنّه الشريف و مرور عشرات السّنين على كتابة هذه التعاليق فقد اجاب سماحته بالبداهة على هذه الموارد، كتبيّا او شفاهيّا و وضّحها لنا بمنتهى الدّقّة، و قد اتّضحت لنا خلال ذلك سعة اطّلاع الامام و تعمّقه في اللّغة ايضا؛ فعلى سبيل المثال، ورد في المتن كلمة «اقحاط» و استظهر الامام في التعليقة صفحة (158) ان المراد به الضّرب الشّديد و اضاف بقوله: «لم نجد في اللّغة مادته». فقمنا بالبحث و التّنقيب عن الكلمة حتّى وجدنا في كتاب «لسان العرب» كلمة «قحيط» بمعنى «شديد» و قدّمناه ضمن مجموعة من الأسئلة الى سماحته ظنّا منّا بأنّنا قد كشفنا شيئا جديدا، فاجابنا دام ظلّه بالجواب التّالي الّذي ننشره «1» بخط يده تبرّكا و تيمّنا: «محتمل است لازم معنى را ذكر كرده باشد چون قحطى موجب شدت است».
🔅یکی از عبارات مهم حضرت امام در این کتاب، در مورد چگونگی «ربط» و «تعلق جعل به ماهیت» است. ایشان می نویسد: «الحقّ الحقيق بالتّصديق عند المشرب الأحلى و الذّوق الأعلى انّ الوجود العامّ لا يمكن ان يشار اليه و ان يحكم عليه بحكم لا عين الحقّ و لا غيره لا مفيض و لا مفاض لا هو من الأسماء الألهيّة و لا الأعيان الكونيّة بل كلّما يشار اليه انّه هو هو غيره لأنّه صرف الرّبط و محض التّعلّق و كلّما كان كذلك فهو معنى حرفى لا يمكن ان يحكم عليه بشئ اصلا و لهذا يقتضى ذوق التألّه ان تكون المهيّات مجعولة و مغاضة و ظاهرة و امّا الوجود فنسبة المجعوليّة اليه باطلة و مع انّه مشهود كلّ احد و لا مشهود الّا هو لا يمكن ان يحكم عليه بانّه مشهود او موجود او ظاهر او غير ذلك من الأسماء و الصّفات و بهذا جمعنا بين القول باصالة الوجود و مجعوليّة الماهيّة و بين قول العرفاء الشّامخين القائلين بانّ المهيّة مجعولة و بين قول بعض ارباب المعرفه و بعض ارباب التّحقيق القائلين بانّ الوجود مجعول و المهيّات اعتباريّة فافهم و اغتنم. ص288»
⬇️لینک دانلود کتاب👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/lib/emam/talighe-bar-fossos-v-mesbaholons.pdf
#در_مدرسه_امام_خمینی
#عرفان #کتابخانه_مجازی
@fater290
♨️ #معرفی_کانال: افق مبین
🔸این کانال متعلق به برادر ارجمند و دوست و هم بحث قدیمی و حال حاضر بنده، آقای سید محمد هاشمی است. ایشان الحمدلله از اساتید خوب، جوان و خوشفکر حوزه در سطح مقدمات و سطح عالی هستند.
🔸در فلسفه و اصول و فقه تخصص قابل توجهی دارند. و از همان ابتدای ورود به حوزه در اندیشه های امام و آقا و علامه طباطبایی و شهید مطهری، تحقیق و پژوهش داشته اند و الآن یکی از اساتید مطرح آثار شهید مطهری هستند. همچنین برخی از تدریس هایشان به زبان انگلیسی است.
🔸امسال هم شنیده ام که رسائل بخش اول رو تدریس می کنند. اگر پایه 7 هستید، حتما در کلاس ایشان شرکت کنید.
📸عکس بالا مربوط به اردوی راهیان نور سال ۹۱ است.
♨️پیشنهاد می کنم که در #حتما در این کانال عضو بشید و از آثار و نوشته های ایشان استفاده ببرید.
⬇️لینک عضویت👇👇
https://eitaa.com/joinchat/264306724Cb12f03d82d
درسگفتار راهبردی #مسئله_یابی_قیاسی
💠 ارائه از: استاد علی فرحانی از اساتید سطوح عالی
🔰🔰🔰🔰🔰
📌این صوت یکی از صوتهای خوب از مجموعه صوتی #طلبه_موفق است که با عنوان «منطق تولید و یادگیری گزاره های متسلسل و قوانین سیر محتوایی» سابقا در کانال #فاطر منتشر کردیم و به تازگی کانال خوب راهبرد اون رو بازنشر کرده. حتما گوش کنید. 👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/audio/heda-va-maha/download.php?file=03-raveshha-v-maharathaye-elmamoozi/040-manteghetolid-v-yadgiri-gozarehaye-elm@almorsalat.mp3
@fater290
#پیام_شما 👆👆
🌀در مورد میزان و روش و کاربردی خواندن ادبیات، توصیه اکید بنده استماع جلسات فاضل ارجمند استاد مقدسی است.
🌀این جلسات رو گوش کنید و طبقش عمل کنید. ۴جلسه هستند و معرفی جلسات رو قبلا تو کانال گذاشتیم.
⬇️لینک دانلود👇👇
http://ostadfarhani.ir/morsalat/shagerdan/adabiate-karbordi-moghaddasi/
✅کانال معارج @maarejj هم کانال شخصی ایشونه که قراره یه دور به مسئله آسیب شناسی تدریس ادبیات در حوزه بپردازن.
@fater290
المرسلات
♨️سلسله جلسات «بررسی هماهنگی نظام انسان شناسی امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی (ره)» 🔰ارائه: استاد
♨️سلسله جلسات «بررسی هماهنگی نظام انسان شناسی امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی (ره)»
🔰ارائه: استاد شیخ علی فرحانی
✅4مین جلسه از این جلسات در روز یکشنبه 99/5/5 برگزار شد. موضوع این جلسه ادامه بحث اصالت وجود و وحدت شخصیه بود که استاد مشارب مختلف فلسفی خصوصا دیدگاه آیت الله جوادی آملی و مصباح یزدی را تبیین می کردند. همچنین پس از بحث اصالت وجود وارد در بحث «وجود رابط» شدند و این بحث را از دیدگاه امام و علامه تبیین کردند.
❄️نکته قابل توجه اینکه دیدگاه حضرت امام در مورد وجود رابط را از کتاب مناهج بیان کردند. کتاب مناهج حضرت امام، علاوه بر مباحث اصولی، مشحون از دیدگاه های فلسفی ایشان است. امام به مناسبت تبیین برخی مباحث عقلی علم اصول و نقد نظرات برخی از اصولیین مثل آقاضیاء، به مباحثی همچون وجود رابط، اصالت وجود و تشکیک، قاعده الواحد و ... پرداخته اند.
⬇️صوت این جلسه را از لینک زیر دانلود کنید👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/maaref/hamahangi-emam-v-allame-99-sadr/04-hamahangi-99.5.5.mp3
#پای_درس_استاد #عرفان #فلسفه
#در_مدرسه_امام_خمینی #در_محضر_علامه
@fater290
هدایت شده از معارج
📝 #یادداشت
💠 #آسیب_شناسی_آموزش_ادبیات
🔻 #بخش_دوم
✅ برای یادگیری یک زبان، باید به دو جنبه اساسی توجه نمود:
1️⃣ قواعد #دستوری آن زبان
2️⃣ استعمال های #کاربردی آن زبان
🔆 بر اساس این دو جنبه اساسی، شیوه های آموزش زبان به دو شیوۀ #دستور_زبان_محور و #مکالمه_محور تقسیم می شود.
🔻 در شیوۀ دستور زبان محور ابتدا قواعد دستوری آن زبان آموزش داده می شود. در مرحله بعد زبان آموز با لغات آن زبان آشنا می شود و در نهایت توانایی فهم آن زبان را پیدا می کند.
🔻 در شیوۀ مکالمه محور در ابتدا قواعد دستوری به مقدار #ضروری و اولیه در حدّ آموزش الفبای آن زبان و قوانین ابتدایی به زبان آموز آموزش داده می شود و در ادامه با استفاده از صوت و تصویر و ... جملات و #عبارات پرکاربرد آموزش داده می شود. در ضمن آموزشِ مکالمه، معانی #لغات نیز بیان می گردد و دایره لغات ذهن زبان آموز توسعه می یابد. همچنین کم کم قواعد اصلی و اساسی (نه مباحث فرعی و اختلافی) تعلیم داده می شود.
🔆 در آموزش زبان بستگی به #غرضی که از این آموزش قصد می شود یکی از این دو روش انتخاب می گردد؛ ولی وجه مشترک این دو روش این است که در هر دو روش برای بالابردن کیفیت آموزش، مباحث تئوری و کاربردی به صورت #متناسب باید آموزش داده شود.
♨️ نکته مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که با تفکیک بین جنبه تئوری و کاربردی در اولین قدم باید مشخص گردد که زبان آموزش در هر یک از این دو جنبه باید تا چه سطحی آموزش ببیند و مهارت پیدا کند.
🔆 متاسفانه در فرآیند آموزش زبان عربی در حوزه این دو جنبه برای طلاب به خوبی تبیین نمی شود و غالبا طلبه ای که در سه سال اول طلبگی زبان عربی را می آموزد نمی داند که این دو جنبه را باید از یکدیگر تفکیک کند و در هر یک از این دو جنبه، نقطه مطلوب چیست و با چه روشی باید به نقطه مطلوب دست یافت.
🔆 برای تشخیص #شیوۀ_صحیح آموزش ادبیات عرب و یافتن راه کاری جهت افزایش کیفیت و بازده آن، لازم است سؤالات ذیل به ترتیب پاسخ داده شوند:
🔺 به طور واضح و شفاف مشخص گردد که #هدف از آموزش ادبیات عرب در حوزه چیست؟
🔺 با توجه به این هدف کدام یک از شیوه های آموزش زبان باید به کار گرفته شود؟
🔺 بر اساس اهداف آموزشی، در مباحث تئوری و دستور زبان، طلبه باید به چه میزان و در چه سطحی تسلط داشته باشد؟
🔺 بنابر هدفِ تحصیلِ ادبیات در حوزه، روش صحیح کابردی سازی مباحث چیست؟
⚠️ #نکته: پاسخ سوالات فوق باید در دو مرحله بیان گردد:
1️⃣ روش صحیح در فضای آموزشی موجود و با استفاده از کتبی که در حال حاضر در حوزه تدریس می شود.
2️⃣ برنامه و روش پیشنهادی در فضای ایده آل.
📌 ان شاء الله در یادداشت های بعدی به مرور این سؤالات را بررسی خواهیم کرد.
#یادداشت
#روش_تحصیل
#ادبیات_کاربردی
@maarejj
#مقاله_صوتی
🔉🔉 مراتب عالم از نگاه عرفا
🔰استاد علی فرحانی
🔹استاد در این صوت، تصویری اجمالی و اولیه را از مراتب عالم از نگاه عرفا ترسیم می کنند. #حتما #بشنوید.
⬇️ لینک دانلود👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/audio/falsafe-erfan/maratebe-aalam-az-negahe-aref.mp3
#پای_درس_استاد #فلسفه #عرفان
@fater290
#پیام_شما 👆👆
الحمدلله همه دوستان در این زمینه مسلط هستند و آثار استاد شهید رو تدریس کرده اند. همین چند روز پیش در یکی از موسسات قم، یه دوره برگزار شد و اساتید زیر در این دوره آثار شهیدمطهری رو تدریس کردند👇
حجت الاسلام هاشمی
@smhashemi128
حجت الاسلام جواهری
@smojtabaamin
حجت الاسلام قیلاوی زاده
@ghilavi
حجت الاسلام مقدسی
@m_mahdi1384
همچنین این دوستان از اساتید موسسه بینش مطهر قم هستند.
@fater290
#دعای_عرفه
🔹ادعیهای که از ائمه اطهار وارد شده است این هم یک سفرهای است، پهن شده است برای اینکه همه از آن استفاده کنند، هرکس به مقدار فهمش. و اکثراً چیزهایی است که عامه مردم از آن استفاده میکنند و فقراتی در ادعیه هست که فلاسفه از آن استفاده میکنند. فقراتی هست که عرفا از آن استفاده میکنند. فقراتی هست که خاصه اولیا باید از آن استفاده کنند.
🔹همین در دعای عرفهای که حضرت سید الشهدا- سلام الله علیه- در روز عید خوانده، در روز عرفه خواندهاند، این دعا اکثراً چیزهایی است که اکثر بینندگان از آن استفاده میکنند، لکن در بین آن یک چیزهای دیگری هست که استفاده از او مشکل است، حتی برای عرفای بزرگ اَ یَکُونُ لِغَیْرِکَ الظُّهُورْ حتی اینکه ما لَیسَ لَکَ این تعبیر غیر از این است که هُوَ الْمُظْهِرُ، اَ یَکُونُ لِغَیْرِکَ الظُّهور ما لَیْسَ لَکَ یعنی ظهور همه از توست، ظهور توست مَتی غِبْتَ حَتّی تَحْتاجُ الی دَلیل چه وقت غائب بودی؟ هیچ وقت غائب نبودی، از تو باید استدلال به دیگران بشود، نه از دیگران استدلال به تو، و هکذا.
🔹این از نعمتهای بزرگی است که برای بندگان خدا آمده است، و هر کس به اندازه خودش از او استفاده میکند. و بسیاری هم هستند که گمان میکنند استفاده کردند، لکن واقع مطلب بسیار مشکل است. یعنی بعضی امور است که تصدیقش آسان است لکن تصورش مشکل. بعضی از مسائل هست که تصور، انسان نمیتواند بکند، لکن تصدیقش میکند، و مسائل که مال اهل معرفت است از این جور مسائل هستند، تصدیق میشود کرد به اینکه هو الظاهر، لکن تصور هو الظاهر یک تصوری است که بسیار مشکل است، مگر برای آنهایی که خاصه اولیا هستند.
امام خمینی (ره)؛ 27 شهریور 1362
#در_مدرسه_امام_خمینی
#ادعیه #مناجات
@fater290
🔺ايکونُ لِغَيرِک مِنَ الظُّهورِ ما لَيسَ لَک؟
🔰شهید مطهری
🔸مسئله بالاتر اينکه آيا انسان کامل اسلام انسان سالک است؟ انساني است که مرحله به مرحله و قدم به قدم پيش رفته؟ انساني است که سير و سلوک کرده و منزل به منزل جلو رفته؟ بله. علي عليه السلام ميگويد: وَ تَدافَعَتْهُ الْابْوابُ الي بابِ السَّلامَةِاز اين در به آن در ميرود و در ديگري به روي او باز ميشود و منزل ديگري [را پشت سر ميگذارد] تا به دري ميرسد که به آن «باب السلامه» ميگويند. به آنجا که برسد، به نهايت راه رسيده است.
🔸آيا «قرب به حق» درست است؟ بدون شک. مسلّم است که انسان اگر به آنجا برسد، بين او و خدا حجابي نيست و خدا را با ديده دل ميبيند. او ديگر مثل ما نيست [که لازم باشد برايش اينطور استدلال کنند:] به آسمان نگاه کنيد تا خدا را کشف کنيد، به زمين نگاه کنيد تا خدا را کشف کنيد، به برگ درخت نگاه کنيد تا خدا را کشف کنيد. خدا براي او از اين برگ درخت و اين زمين و آسمان روشنتر است. مگر امام حسين عليه السلام همين مطلب را نفرموده است: ايکونُ لِغَيرِک مِنَ الظُّهورِ ما لَيسَ لَک؟ شخصي از علي عليه السلام پرسيد: آيا خدا را ديدهاي؟ فرمود: من اصلًا خدايي راکه نديده باشم عبادت نکردهام! بعد براي اينکه او خيال نکند منظور، ديدن خدا با چشم است که خدا در يک [جايي] قرار گرفته باشد، فرمود: لا تَراهُ الْعُيونُ بِمُشاهَدَةِ الْعِيانِ وَ لکنْ تُدْرِکهُ الْقُلوبُ بِحَقائِقِ الْايمانِ. با چشم سر، او را نديدهام ولي با چشم دل ديدهام، شهودش کردهام.
📚انسان کامل ص۱۵۹
#اندیشه_مطهر #معارف #لقاءالله #عرفه #دعای_عرفه
@fater290
هدایت شده از حیدریون
استفاده از ساعات عرفه..
از ظهر تا غروب...
#عرفه
🔰🔰
https://eitaa.com/Heidarieun
.
⁉️آیا به صورت جمعی دعا بخوانیم یا به تنهایی؟
🌐جواب این سوال را از متن کتاب اقبال اثر سید بن طاووس بخوانید👇👇
✅أقول: و امّا هل الاجتماع يوم عرفة أفضل أو الانفراد :فاعلم انّ الأحاديث وردت انّ اجتماع أربعين في الدّعوات و قضاء الحاجات، يقتضي تعجيل الإجابات و تفريج الكربات، و وردت أحاديث انّ الدعاء في السّر أفضل الدعاء و أبلغ في الظفر بالإجابة. و إذا كانت الاخبار على هذه السبيل فينبغي ان يكون على نفسه بصيرة في كلّ كثير و قليل، فان عرف من نفسه انّ اجتماعه بالنّاس لا يشغله عن مولاه و انّه يكون أقرب له إلى رضاه، فالاجتماع لمثل هذه القويّ من العبّاد أفضل من الانفراد، و ان كان يعلم من نفسه انّ الاجتماع بالعباد يشغله عن سلطان المعاد، فهذا ينبغي له ان يعمل على الانفراد. و جملة الأمور انّ المراد من العبد المبالغة في إخلاص الأعمال، فكيف قدر على الظفر بهذه الحال، فليبادر إليها و يعتمد عليها.
📚اقبال ج۲ ص۶۸
#اخلاق_و_عرفان #ادعیه #عرفه
@fater290
♨️«روش شناسی اجتهاد»، انحراف یا کشف جدید؟
🔰محسن ابراهیمی @ebrahimi845
🔸مدتی است که در برخی محافل حضوری و مجازی، اساتید و طلاب، عنوان «روش شناسی اجتهاد» را به کار می برند و بر لزوم توجه به آن تاکید می کنند و مزایا و فوائدی را برای آن بر می شمرند.
🔸بر اساس آن مقداری که بنده مباحث و نوشته های پیرامون این عنوان را بررسی کردم، به این نتیجه رسیدم که توجه به این مسئله لازم و ضروری است و اگر طلاب آن را رعایت کنند در کیفیت و سرعت تحصیل آنها اثر گذار خواهد بود.
🔸اما نکته ای که به ذهنم رسید این بود که آن توضیحی که در مورد «روش شناسی اجتهاد» و مزایای آن بیان می شود، چیزی است که در علوم حوزوی بر عهده علم اصول است و محتوای آن جدید نیست. توضیح آنکه:
♻️برای کشف احکام شرعی در هر عصر و زمانی، لازم است که به منابع دین مراجعه و بر اساس آنها مسائل مورد نیاز را استخراج کرد. مراجعه به منابع نیاز به یک نظام فکری دارد که بر اساس آن تقدیم و تاخر و جایگاه هر کدام از ادله مشخص باشد. باید مشخص بشود که از کدام از اخبار می توان استفاده کرد؟ جایگاه شهرت و اجماع چیست؟ چه موقع میتوان از اصول عملیه استفاده کرد؟ در تعارض بین ادله چکار باید کرد؟ عقل چه جایگاهی در استنباط احکام دارد؟ و سوالات زیادی از این قبیل.
🔸مجموع این سوالات در کنار هم یک نظام منسجم و مرتبط به هم را به دست می دهد که یک فقیه بر اساس این دستگاه وارد در ادله می شود و به استنباط می پردازد. از آنجایی که بررسی هر کدام از این سوالات در ضمن استنباط ، اشکالاتی را در پی دارد، علمای اسلامی علمی را به بررسی این دستگاه استنباطی اختصاص داده اند و نام آن را «اصول فقه» نامیده اند. کاری که در علم اصول انجام می شود این است که سازوکار ادله و جایگاه هر کدام مشخص می شود. و واضح است که جایگاه این علم، مقدم بر علم «فقه» است.
♻️با این توضیح مشخص می شود که «روش شناسی اجتهاد»، همان علم «اصول فقه» است و چیزی غیر از آن نیست. هدف از علم اصول بدست آوردن یک دستگاه استنباطی است که به وسیله آن دستگاه استنباطی وارد در ادله می شویم و بر اساس آن استنباط می کنیم. در نتیجه به عنوان مثال مراد از «روش شناسی اجتهاد آیت الله خویی» همان «بررسی دستگاه استنباطی آیت الله خویی» است که ایشان در آثار اصولی خود به صدد تبیین آن بوده اند و اگر هم نکاتی را در آثار فقهی خود و در حین استنباط بیان و یا اعمال کرده اند، محل نقد و بررسی آن در علم اصول است.
❌غرض از تبیین این همانی بین «روش شناسی اجتهاد» و «اصول فقه» این نیست که همه فقها نظرات اصولی خود را قبل از فقه تبیین و در حین استنباط آن را اعمال کرده اند و برای بدست آوردن نظام استنباطی آنها نیازی به بررسی کتب فقهی آنها نیست، و همچنین غرض این نیست که علم اصول فعلی، هیچ مشکلی ندارد و نسبت به مسائل مورد نیاز در اجتهاد، جامع و مانع است بلکه معتقدیم که علم اصول نیاز به اصلاح دارد، همچنین به این معنا نیست که همه فقها و اصولیین، نگاه منسجم و نظام واره ای به علم اصول داشته اند، بلکه نگاه برخی از فقها و اصولیین به علم اصول، مجموعه ای از مسائل متشتت است.
👈غرض این است که وقتی علمی به نام «اصول فقه» در تراث علمی حوزه وجود دارد و متکفل بحث روش شناسی اجتهاد است، افزودن عناوین جدید، سبب سرگردانی بیشتر طلاب می شود و احیانا پس از مدتی در کنار علم اصول، باید کتب روش شناسی اجتهاد را نیز بخوانند. همچنین از لوازم منفی این اصطلاح سازی، بی استفاده ماندن تراث ارزشمند بزرگان علمای ما در کتب اصولی است.
📌به نظرم رسید که دلیل شیوع این عنوان جدید می تواند این مسئله باشد که در دوره ای که هنوز هم ادامه دارد به دلیل نگاه ناصحیح برخی از حوزویان به علم اصول (نگاه جزیره ای و اصالی به علم اصول) این علم مورد نقد و انتقاد واقع شد و ارزش خود را در ذهن طلاب از دست داد. اما از آنجایی که اجتهاد بدون داشتن یک دستگاه استنباطی قبل از ورود به فقه، امکان ندارد، احساس نیاز به دستگاه استنباطی، برخی اساتید را به خلق عنوانی جدید اما با همان محتوای سابق واداشت.
✅پیشنهاد بنده این است که به جای به کار بردن این عنوان، از همان عنوان علم اصول استفاده کنیم و بحث «روش شناسی اجتهاد» را چیزی غیر از «علم اصول» ندانیم و درعوض به اصلاح دید طلاب و اساتید به علم اصول (اینکه علم اصول متکفل تبیین روش شناسی اجتهاد و بدست دادن نظام استنباطی است) و همچنین تهذیب علم اصول (اضافه کردن مسائل مورد نیاز و حذف کردن مسائل غیر لازم) بپردازیم. آنگاه نتیجه این می شود که طلاب خواهند دانست که اولا روش شناسی اجتهاد و داشتن یک نظام استنباطی قبل از ورود به فقه لازم است و ثانیا برای کسب یک روش ثابت در اجتهاد باید علم اصول فقه را قوی و نظام واره و به صورت یک علم منسجم و به عنوان مقدمه اجتهاد بخوانند ثالثا همینطور که برخی از اساتید بیان کرده اند، مدت زمان تحصیل علم فقه کوتاه تر می شود.
#یادداشت #روش_شناسی_اجتهاد #اصول_فقه #اصول
@fater290
♨️ #اطلاعیه
✅برنامه تدریس های استاد علی فرحانی
1⃣ پنجمین جلسه بررسی هماهنگی نظام انسان شناسی امام خمینی و علامه طباطبایی، فردا (یکشنبه)، ساعت 10صبح، خیابان مصلی، کوچه10، پلاک23
2⃣تدریس کتاب تعادل و تراجیح امام خمینی، فردا (یکشنبه)، ساعت 14عصر، موسسه مفتاح، خ سمیه، بین کوچه 26 و 28
📌کسانی که صوت جلسات قبل را استماع کرده اند، میتوانند سوالات خود را برای ما ارسال کنند. سعی میکنیم که به دست استاد برسانیم که به آنها پاسخ دهند.
@fater290
#پیام_شما 👆👆
⬇️لینک دانلود صوت مجموعه جلسات اخلاقی استاد علی فرحانی باعنوان "علم قبل از تزکیه"
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/maaref/elme-ghabl-az-tazkie/
@fater290
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢آشنایی با کتاب مصباح الهدایه، اثر عرفانی امام خمینی
🔰استاد علی فرحانی
📌 مشاهده در اینستاگرام👇👇
https://www.instagram.com/tv/CDZE9Qoppkv/?igshid=61br20safoe4
#پای_درس_استاد #علی_فرحانی #عرفان #مصباح_الهدایه #در_مدرسه_امام_خمینی
@fater290
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید: تفاوت تربیت عرفانی و تربیت عمومی
🔰استاد علی فرحانی
❄️استاد در این فیلم که بخشی از پنجمین جلسه تبیین هماهنگی نظام انسان شناسی امام و علامه ۹۹/۵/۱۲ است، به بررسی تفاوت تربیت عمومی و تربیت عرفانی بر اساس سیره علامه طباطبایی و کتاب الولایه و سیره امام خمینی می پردازند. ایشان می فرمایند: تنها کسی که در حال حاضر بر اساس مدل صحیح تربیت اسلامی سیر میکند، رهبر معظم انقلاب است.
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی #در_محضر_علامه #عرفان #تربیت_اسلامی #در_مدرسه_امام_خمینی
@fater290
♨️ #بشنوید: ۵مین جلسه تبیین هماهنگی نظام انسان شناسی امام و علامه طباطبایی
🔰استاد علی فرحانی
✅موضوع این جلسه که دیروز ۹۹/۵/۱۲ برگزار شد، بحث معقولات ثانی فلسفی از نگاه امام و علامه بود. واقعا شیرین و بسیار قابل استفاده بود. #حتما بشنوید. در این جلسه استاد توضیح مختصری از ابتدای نظام ریاضی وار علامه در کتاب بدایه و نهایه بیان کردند و سپس معقولات ثانی را از نگاه علامه تبیین نمودند و پس از آن همین نگاه را از آثار امام خمینی خصوصا کتاب تقریرات فلسفه تشریح کردند.
⬇️لینک دانلود صوت👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/maaref/hamahangi-emam-v-allame-99-sadr/05-hamahangi-99.5.12.mp3
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی #در_مدرسه_امام_خمینی #در_محضر_علامه #فلسفه #عرفان
@fater290