─┅═══✿❥︎🕋🕋❥︎✿═══┅─
❁◁یکی از امامان شیعه که با مسمومیت زهر توسط حاکمان وقت به شهادت رسیدند، امام حسن عسکری علیه السلام است.
❏ دوران امامت ایشان همزمان با خلافت معتمد عباسی مصادف شد که در ماه بهار سال 260 هجری قمری امام را بدست یکی از نزدیکانشان مسموم و به شهادت رساندند.
✸ دوران امامت ایشان که 6 سال بیشتر نبود تماما تحت کنترل نظامی حکومت و یا در زندان سپری شد.امام که از مسمومیت زهر بیمار شده بودند در خانه بسر می بردند.
✪ حاکمان مخالف امام برای فریب افکار مردم، علاقه دروغین خود را به امام را به هرشکل ممکن مانند حاضر کردن طبیبان وانمود میکردند تا بدین وسیله اشراف اطلاعاتی بر عملکرد محبان امام هم داشته باشند.اما شدت مسمومیت امام خیلی زود به این اتفاقات پایان داد و در همان روزهای نخستین ماه ربیع امام به شهادت رسیدند
─┅════༅𖣔1⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃🕋🕋🍃✿══┅─
❥︎◁نسب امام حسن عسکری علیه السلام با هشت واسطه به علی بن ابیطالب علیه السلام نخستین امام شیعیان میرسد.
❍ پدرش امام هادی علیه السلام، دهمین امام شیعیان اثناعشری است. به نقل از منابع شیعی، مادرش کنیز بود و حُدیث یا «حدیثه» نام داشت.
❀ در برخی از منابع نام او «سوسن»،«عسفان» و سلیل نیز ثبت شده است. امام عسکری علیه السلام برادری به نام جعفر داشت که به جعفر کذاب معروف است.
● او پس از شهادت امام عسکری علیهالسلام ، ادعای امامت کرد و با انکار تولد فرزندی برای او، به عنون تنها وارث او مدعی میراث آن حضرت شد. سید محمد و حسین دیگر برادران او بودهاند.
─┅════༅𖣔2⃣𖣔༅═══┅─
─┅═══✿❥︎🕋🕋❥︎✿═══┅─
❁◁لقبهای وی را هادی، نقی، زکی، رفیق و صامت ذکر کردهاند. برخی از مورخان لقب •خالص• را هم گفتهاند.
❏ ابن الرضا نیز لقبی است که امام جواد علیه السلام، امام هادی علیه السلام و امام حسن عسکری علیه السلام به آن شهرت یافتهاند.
✸ لقب °عسکری° نیز مشترک میان امام هادی علیه السلام و امام حسن عسکری علیه السلام، است زیرا هر دو در شهر سامرا اقامت اجباری داشتند. «عسکر» عنوان غیرمشهوری برای سامرا بوده است.
✪ همچنین به خاطر اشتراک نام •حسن• میان ایشان و امام حسن مجتبی علیه السلام، ایشان را °حسن اخیر° نیز خواندهاند.
۞ کنیه وی •ابومحمد• بود. در بعضی منابع کنیههای ابوالحسن، ابوالحجه، و ابوالقائم نیز به کار رفته است.
─┅════༅𖣔3⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃🕋🕋🍃✿══┅─
❥︎◁بیشتر منابع تولد ایشان را در مدینه دانستهاند با این حال از تولد او در سامرا نیز سخن رفته است.
❍ بیشتر منابع متقدم امامیه ولادت حضرت را در ربیعالثانی سال 232ق دانستهند. در روایتی به نقل از امام حسن عسکری نیز همین تاریخ ذکر شده است.
❀ برخی دیگر از منابع امامیه و اهلسنت ولادت حضرت را در سال 231ق نیز نوشتهاند. شیخ مفید در •مسار الشیعة• ولادت امام را 10 ربیعالثانی آورده است.
● در قرن ششم قمری این قول به حاشیه رفت و تولد حضرت در 8 ربیعالثانی شهرت یافته است که قول مشهور نزد امامیه نیز هست.
─┅════༅𖣔4⃣𖣔༅═══┅─
─┅═══✿❥︎🕋🕋❥︎✿═══┅─
❁◁بر اساس اکثر منابع شیعه، تنها فرزند امام عسکری، امام زمان عجل... مسمّا به •محمد• است.
❏ از علمای اهل سنت نیز کسانی چون ابن اثیر، شبلنجی و ابن صباغ مالکی نیز نام محمد را به عنوان فرزند امام عسکری ذکر کردهاند.
✸ درباره فرزندان حضرت، اقوال دیگری هم وجود دارد و او را دارای سه پسر و سه دختر شمردهاند. خصیبی افزون بر امام مهدی عجل... از دو دختر به نامهای فاطمه و دلاله نام برده و ابن ابیالثلج افزون بر آن امام، پسری به نام موسی و دو دختر به نامهای فاطمه و عایشه °یا ام موسی° را برشمرده است،اما در برخی کتب انساب، نامهای ذکر شده، خواهران و برادران امام حسن عسکری علیه السلام هستند که شاید با فرزندان او خلط شدهاند.
✪ در مقابل، برخی از منابع اهل سنت وجود فرزندی برای امام عسکری را انکار کردهاندکه به احتمال این دیدگاه به خاطر مخفی بودن ولادت امام دوازدهم و عدم اطلاع آنان از تولد وی بوده است.
─┅════༅𖣔5⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃🕋🕋🍃✿══┅─
❥︎◁دوره امامت امام عسکری علیه السلام با سه خلیفه عباسی همزمان بود: معتز عباسی °۲۵۲-۲۵۵ق°، مهتدی °۲۵۵-۲۵۶ق° و معتمد • ۲۵۶-۲۷۹ق •شاید نخستین موضع سیاسی ثبت شده
❍ در زندگی امام حسن عسکری علیه السلام مربوط به زمانی باشد که امام حدود بیست سال داشت و پدرش هنوز زنده بود.
❀ ایشان در نامهای به عبدالله بن عبدالله بن طاهر از امیران صاحب نفوذ در دستگاه عباسی، که از دشمنان مستعین، خلیفه وقت به شمار میآمد، خلیفه را فردی طغیانگر خواند و ساقط شدن او را از خدا خواست.
─┅════༅𖣔6⃣𖣔༅═══┅─
─┅═══✿❥︎🕋🕋❥︎✿═══┅─
❁◁یکی از عواملی که اوضاع سیاسی را برای امام عسکری علیه السلام و شیعیان سختتر میکرد شهرت یافتنِ قیام امام دوازدهم عجل.. بود.
❏ شیخ مفید دوران امامت امام عسکری علیه السلام را روزگار سخت توصیف کرده است
✸ وی معتقد است در مذهب امامیه آمدن امام منتظَر مشهور شده بود و خلیفه که میدانست شیعیان انتظار آمدن او را میکشند در جستجوی فرزند امام عسکری علیه السلام بود و تلاش و کوشش بسیاری برای اطلاع یافتن از آن حضرت میکرد.
✪ به همین دلیل بود که امام عسکری علیه السلام ولادت فرزندش را مخفی کرد. شیخ طوسی بر این باور است که امام عسکری علیه السلام با توجه به این شرایط بود که در وصیت خود موقوفات و صدقاتش را به مادرش حُدیث احاله داد.
─┅════༅𖣔7⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃🕋🕋🍃✿══┅─
❥︎◁برخی از منابعی که به تحلیل وقایع تاریخی عصر امام عسکری علیه السلام پرداختهاند، معتقدند که ایشان اقداماتی برای آمادهسازی ورود شیعه به عصر غیبت انجام داد:
❍ سخن گفتن امام عسکری علیه السلام با اصحاب خود از پسِ پرده و اینکه بیشتر فعالیتهای مربوط به امام، توسط وکیلان او انجام میگرفت را از جمله این اقدامات دانستهاند
❀ امام عسکری برای آموزش نحوه حل مسائل علمی، گاه پاسخ سؤالهای فقهی را به صورت کامل بیان نمیکردو گاه نیز به بیان قاعدهای کلی میپرداخت تا فقها بتوانند به کمک آن، به پاسخ برسند.
● بعضی اوقات نیز امام برای پاسخ به پرسشهای فقهی مراجعه به کتابهای حدیثی شیعه را پیشنهاد میدادبا اینگونه اقدامات، جامعه شیعه آموزش میدید تا مشکلات و مسائل فقهی و عقیدتی خود را بدون نیاز به مراجعه به امام حاضر حل کند.
─┅════༅𖣔8⃣𖣔༅═══┅─
─┅═══✿❥︎🕋🕋❥︎✿═══┅─
❁◁امام عسکری علیه السلام پس از شهادت، در کنار پدرش امام هادی علیه السلام دفن شد. بعدها در این مکان زیارتگاهی ساخته شد که به حرم عسکریین مشهور است.
❏ حرم امامین عسکریین در سالهای 1384و 1386ش به دست تروریست های تکفیری تخریب شد،
✸ تخریب حرم عسکریین به این رخدادها اشاره دارد. بازسازی حرم در سال 1389ش آغاز و در سال 1394ش پایان یافت.
─┅════༅𖣔9⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃🕋🕋🍃✿══┅─
❥︎◁در کتاب °انسان 250 ساله° براساس بیانات مقام معظم رهبری پیرامون سبک زندگی سیاسی و مبارزاتی امام حسن عسکری علیه السلام آمده است..
❍ باید به این نکته در زندگی ائمه علیه السلام توجه داشته باشید که این بزرگواران، دائم در حال مبارزه بودند؛ مبارزهای که روحش سیاسی بود. زیرا کسی هم که در مسند حکومت نشسته بود، مدّعی دین بود.
❀ او هم ظواهر دین را ملاحظه میکرد. حتّی، گاهی اوقات نظر دینی امام علیها السلام را هم میپذیرفت. °مثل قضایایی که در مورد •مأمون• شنیدهاید که صریحاً نظر امام علیه السلام را قبول کرد.° یعنی ابایی نداشتند که گاهی نظر فقهی را هم قبول کنند.
● چیزی که موجب میشد این مبارزه و معارضه با اهل بیت وجود داشته باشد، این بود که اهل بیت، خودشان را •امام• میدانستند. میگفتند....ما امامیم
─┅════༅𖣔🔟𖣔༅═══┅─
─┅═══✿❥︎🕋🕋❥︎✿═══┅─
❁◁حضرت باقر علیهالسّلام، در منی که رفته بود، فرمود..إِنَّ رَسُولَ اللهِ کانَ الْاِمامُ. و همه را یک به یک برشمرد تا به خودش رسید و فرمود...من امامم.
❏ اصلاً بزرگترین مبارزه علیه حکّام همین بود. چون کسی که حاکم شده بود و خود را امام و پیشوا میدانست، میدید شواهد و قرائنی که در امام لازم است، در حضرت هست و در او نیست و این موجود را برای حکومت، خطرناک میشمرد؛ چون مدّعی است. حکّام، با این روح مبارزه میجنگیدند و ائمّه علیهمالسّلام هم مثل کوه ایستاده بودند.
✸ بدیهی است که در این مبارزه، معارف، احکام فقهی و خُلقیّات و اخلاقیّاتی که ائمّه ترویج میکردند، جای خود را دارد. تربیت شاگردِ بیشتر و ارتباطات شیعی، روزبهروز گستردهتر شد. شیعه را اینها نگهداشت.
✪ شما مرامی را در نظر بگیرید که دویست و پنجاه سال علیه آن حکومت شده است! اصلاً باید هیچ چیزیش نماند؛ باید بهکل از بین برود؛ ولی شما ببینید الان دنیا چه خبر است و شیعه به کجا رسیده است!
─┅═══༅𖣔1⃣1⃣𖣔༅═══┅─
─┅══✿🍃🕋🕋🍃✿══┅─
❥︎◁این نکته را باید در اشعاری که دربارهی امام صادق، امام هادی و امام عسکری علیهمالسّلام خوانده میشود، به خوبی دید. اینها مبارزه میکردند و برای همین مبارزه هم جانشان را از دست دادند.
❍ راهی است که رو به هدفی مشخّص ادامه دارد. گاهی یکی برمیگردد، یکی از این طرف میرود؛ اما هدف یکی است ، این بزرگواران از امام حسین علیه السلام که پایه گذاشت، موفقتر بودند،
❀ چون بعد از شهادت امام حسین علیه السلام •ارتّد الناس بعد الحسین الا ثلاثه• هیچ کس نماند،
● اما در زمان امام هادی علیه السلام شما نگاه کنید، تمام دنیای اسلام را ائمه علیها السلام زیر قبضه گرفته بودند، حتی بنیعباس هم درماندند، نمیدانستند، چه کار کنند، رو به شیعه آوردند.
اللّهــمَّعَجِّـــلْلِوَلِیِّک الفَــرَج
پــــایـــــان قسمت اول
─┅═══༅𖣔1⃣2⃣𖣔༅═══┅─