فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞مستند جنگ نرماندی
🎥زبان:انگلیسی
🎥زیرنویس فارسی:ندارد
@amniatemeli
🔺مفهومگرایی (Conceptualism)
مفهوم شناسی یک نظریه فلسفی است که وحدت در کثرت را چارچوبی انتزاعی در درون ذهن اندیشمند میداند. از دید این نظریه، که پیوندی بین نامگرایی و واقعگرایی فلسفی نیز هست، وحدتی بین اشیاء خارج از ذهن ناظر مستقل وجود ندارد.
مفهومگرایی در فلسفه مدرسی
حکیمی به نام آبلار نخستین مدرسی است که در حوزه علمیه پاریس هزارن مستمع داشته است . وی در نزاع کلیات نظری را ابداع نموده که حد وسط میان دو نظر اهل تسمیه و اهل تحقیق بوده است هم چنین بسیار نزدیک به نظر ارسطو است . او بر این عقیده بود که کلیات نه بر اساس آنچه واقع گرایان می پندارند دارای حقیقتی مستقل در خارج است و نه بر اساس آنچه نام گرایان می پنداشتند صرفا نامی است که بر دسته از اشیا شبیه به هم اطلاق میشود بلکه وی معتقد بود که کلیات دارای وجود ذهنی و حقیقت تصوری هستند . به همین خاطر معتقدان به این مکتب را مفهوم گرا یا به تعبیر خود تصور گرا می نامند .
مفهومگرایی مدرن
مفهومگرایی به شکل صریح یا ضمنی از سوی بیشتر متفکرین اوایل دوران مدرنیته از جمله #رنه_دکارت، #جان_لاک و #گوتفرید_لایبنیتس پذیرفته شده بود. گاه حتی فلسفه متفاوت #ایمانوئل_کانت، که عقیده داشت قواعد انتزاعی (وحدت) هیچ ربطی به اشیاء خارجی ندارند چرا که به شکلی انحصاری از پیشینی به وجود آمدهاند، نیز به این مفهوم خوانده شدهاست. با این حال فلسفه مفهومگرایی مختص به فلسفه کانتی نیست چرا که سؤالاتی که به این فلسفه منجر میشوند در فلسفه معرفتشناسی پیشاکانتی نیز مطرح میگردند.
@amniatemeli
33.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥ویدیو / قمار تزار جواب داد؟
@amniatemeli
فاصله تدریجی آسیای مرکزی از روسیه
حمله تروریستی به تالار شهر کروکوس مسکو در مارس ۲۰۲۴ که منجر به کشته شدن 140 نفر شد، باعث سرکوب کارگران آسیای مرکزی در روسیه شده و روابط بین این منطقه و روسیه را تحت فشار فزایندهای قرار داده است.
چهار مظنون مسلح دستگیر شده همه شهروندان تاجیکستان هستند، یک کشور آسیای مرکزی که…
مرکز: #Asia_Times
نویسنده: #ANASTASSIYA_MAHON
لینک منبع اصلی؛
https://asiatimes.com/2024/06/wary-of-ukraine-central-asia-slowly-distancing-from-russia/
@amniatemeli
🛑 بزرگترین اقتصادهای دنیا و سرانه تولید ناخالص داخلی در سال جاری میلادی
♨️ ایالات متحده
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۲۸ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۸۳/۱۰۰ دلار.
♨️ جمهوری خلق چین
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۱۸/۶ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۱۳/۲۰۰ دلار.
♨️ آلمان
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۴/۷ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۵۶/۰۰۰ دلار.
♨️ ژاپن
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۴/۳ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۳۴/۶۰۰ دلار.
♨️ هند
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۴/۱ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۲/۹۰۰ دلار.
♨️ انگلستان
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۳/۶ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۵۲/۴۰۰ دلار.
♨️ فرانسه
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۳/۲ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۴۸/۲۰۰ دلار.
♨️ ایتالیا
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۲/۳ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۳۸/۹۰۰ دلار.
♨️ برزیل
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۲/۳ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۱۱/۰۰۰ دلار.
♨️ کانادا
🔻 تولید ناخالص داخلی: ۲/۲ تریلیون دلار؛
🔻 سرانه تولید ناخالص داخلی: ۵۵/۵۰۰ دلار.
@amniatemeli
🔺تحلیلی بر انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری ایران
به قلم: مانی محرابی
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه
انتخابات ریاست جمهوری ایران در شرایطی برگزار خواهد شد که احزاب سیاسی برنامه ریزی خاصی برای این امر در این زمان نداشتند یا اگر برنامه ریزی ای برای سال 1404 صورت گرفته بود هم، در عدم آمادگی احزاب و چهره های سیاسی برای سال 1403 شکی نیست.
مسئله سبب پدید آمدن شرایطی شده که اساسا در جهان سیاست، خاص و غیرمعمول است، پس طبیعی است که شرایط احزاب و چهره های سیاسی نیز در آستانه این انتخابات، خاص و غیرمعمول باشد. به همین دلیل ثبت نام نامزدها به صورت گسترده انجام شده، به نوعی که در میان آنها نامزدهای هم حزب و بسیار نزدیک به هم وجود دارند که در شرایط عادی باید یکی از آنها برای انتخابات ورود می کرد.
این مسئله که در هر دو طیف اصولگرا و اصلاح طلب رخ داده نشان از این است که نامزدها تصمیم گرفته اند فعلا ثبت نام کنند تا بعدا و پس از تایید صلاحیت برای معرفی گزینه اصلی به مشورت بنشینند. شرایط خاص انتخابات در این دوره مسبب این واقعه است و طبیعتا احزاب و طیف های سیاسی نتوانستند مانند هر دوره از مدت ها پیش به برنامه ریزی و رایزنی در این مورد بپردازند که البته کاملا طبیعی است.
با این حساب و بر اساس شرایط موجود، قطعا در طول تبلیغات انتخاباتی شاهد کناره گیری ها و ائتلاف هایی نیز خواهیم بود. نکته مهم در این باره این است که دولت مستقر در انتخابات حضور ندارد و از این لحاظ انتخابات پیش رو شبیه به انتخابات پایان دوره هشت ساله دولت ها برگزار می شود. به دلیل همین عدم حضور دولت مستقر در انتخابات، جا به جایی قدرت میان طیف های سیاسی محتمل است.
همواره فضای سیاسی کشور در زمان انتخابات خصوصا انتخابات ریاست جمهوری به طور کامل تحت تاثیر این مسئله قرار می گیرد و مناظرات انتخاباتی نیز مزید بر علت می شود تا جو انتخاباتی سنگینی در کشور حاکم شده و به تبع آن به طور ناگهانی میزان مشارکت عمومی در انتخابات افزایش می یابد.
ترکیب این فضای انتخاباتی و فضای عمومی فعلی کشور که تحت تاثیر شهادت رئیس جمهور فقید ایران است، شرایطی را رقم خواهد زد که تحت آن، افکار عمومی کشور رئیس جمهور آینده را با رئیس جمهور فقید که در دوره قبلی آن را انتخاب کرده است مقایسه خواهد کرد و به نوعی نگرش و گرایشات سیاسی و حتی فردی وی به معیار غیر رسمی انتخاب رای دهندگان تبدیل خواهد شد.
https://spnfa.ir/20240609/-%D8%AA%D8%AD%D9%84%DB%8C%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%DA%86%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D9%87%D9%85-%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86--20731300.html
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢دوره های تاریخ فلسفه از آغاز تا اکنون
▪️فلسفه یونان باستان و هلنیستی تا پست مدرنیسم
@amniatemeli
🔺مولفههای مهم جنگ سایبری:
الف: جنگ سایبر معمولا بین دولت ها و با انگیزه سیاسی رخ می دهد، اما این جنگ میتواند از طریق روش های متفاوت، بازیگران غیردولتی را نیز درگیر نماید و سبب شکل گرفتن چالش های امنیتی گسترده برای اشخاص، شرکت های بازرگانی، حکومت ها و سازمانهای بین المللی شده است.
ب: قدرت نامتناسبی را به بازیگران کم اهمیت و کوچک فضای سیاسی و اقتصادی می دهد و حمله کنندگان میتوانند بدون ترس از شناخته شدن، یا حتی مجازات، به اهداف خود دست یابند.
ج: مسأله دیگری که بر شدت پیچیدگی فضای سایبر می افزاید، این است که در این فضا نمیتوان هیچ چارچوب اخلاقی، ارزشی یا هنجاری مشخصی برای مبارزه و درگیری تعریف نمود.
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥چرا سقراط از دموکراسی بیزار بود؟
@amniatemeli
هدایت شده از ابوقاسم
برخی عزیزان از صحبت های ما درباره جنگ روسیه و اوکراین و موضوع مذاکرات اینگونه برداشت کردند که بنده حامی یک جریان خاص هستم
حقیقتا اینجور نیست من هیچ ارادتی به جریان اصلاحات نداشته و ندارم نسبت به اصولگرایان هم ارادت جریانی ندارم ،البته ممکنه برخی از آن ها را،قبول داشته باشم اما عموما آن ها نیز در کنار اصلاحات قصورات زیادی در مدیریت کشور داشتند
مساله ای که درباره جنگ روسیه و اوکراین عرض کردم را جور دیگری می گویم ،سال ها خاورمیانه یکی از مهم ترین چالش های ایران و غرب بود و همچنان این چالش وجود دارد غربی ها خواستار تغییر رفتار منطقه ای ایران هستند اما خب این خواسته کاملا استعماری و زورگویانه است.
با این وجود موضوع خاورمیانه و جایگاهی که ایران در آن دارد مورد پذیرش غرب قرار گرفت و ارتباطات سیاسی در قالب مذاکرات هسته ای و غیره ادامه پیدا کرد.
اما جنگ اوکراین خب یک نقطه عطف تاریخی برای غرب بود و اهمیت اروپا برای آن ها بمراتب بیشتر از خاورمیانه است و برای همین است که آن ها تنش ها با تهران را به اوج رساندند.
البته ایران اعلام کرد که حاکمیت روسیه بر استان های دونتسک و لوهانسک و کریمه را به رسمیت نمی شناسد
این بسیار مهم بود.
و از طرفی هم در کنار کاهش تعهدات برجامی، شعله های تنش را در خاورمیانه به نقطه بی سابقه ای رساند و برخی مقامات کشور صحبت از امکان تغییر سیاست های هسته ای ایران در صورت فعال شدن پلن بی و بازگشت قطعنامه های شورای امنیت کردند
البته نتانیاهو برای تشدید تنش ایران با اروپا استقبال می کند اما خب ریشه های ادبیات راهبردی که برخی مقامات کشور درباره موضوعات هسته ای به میان آوردند به تشدید تنش های احتمالی با اروپا بازگشت دارد و جنگ خاورمیانه نیز که حد آستانه تنش را به سطح بالایی رساند و ایران با موشک های بالستیک سرزمین های اشغالی را هدف قرار داد معادله بسیار سرنوشت ساز و راهبردی در منطقه ایجاد کرد.
استفاده هوشمندانه از پرونده خاورمیانه و حمله موشکی ۱۴ آوریل ایران به اسراییل برای آمریکا بسیار عجیب بود
خوانش ما از مذاکرات پنهانی و غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان بدون حضور اروپا بازی دوگانه و پیچیده بایدن است که سعی می کند شرایط به سمت ایران هسته ای نرود موضوعی که صهیونیست ها بشدت در حال برجسته سازی آن هستند.
ایران در تلاش است که با ادبیات بازنگری در برنامه هسته ای به اروپا و آمریکا پیام صریحی بدهد که زنجیره ای از سیاست های غلط غرب بویژه فعال شدن پلن بی و قطعنامه ها و ابر معامله بایدن در خاورمیانه که با واکنش ۷ اکتبر روبه رو شد و همچنین شیطنت های اسرائیل ایران را بکلی مجاب به یک تصمیم گیری تاریخی کند
بنابراین صحبت های آقای کمال خرازی درباره تغییر دکترین هسته ای ایران بسیار بموقع و دقیق و هوشمندانه است بویژه اینکه این ادبیات بعد از حمله با موشک های بالستیک به اسرائیل انجام شد
ابوقاسم
🔴 چرا عربستان چین را دوست دارد؟
🔺عربستان سعودی بزرگترین منبع نفت چین است و چین بیش از هر کشور دیگری نفت عربستان را خریداری میکند.
🔺عربستان سعودی بزرگترین شریک تجاری چین در خاورمیانه است و چین به طور کلی بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی است.
🔺چین همچنین سرمایهگذار مهمی برای برنامههای جاهطلبانه محمدبنسلمان به منظور توسعه اقتصادی فراتر از نفت است که با عنوان چشمانداز سعودی ۲۰۳۰ شناخته میشود.
🔺بسیاری از پروژههای این طرحها به طور طبیعی با ابتکار کمربند و جاده چین مطابقت دارند.
🔺امروز چین به عربستان سعودی در ساخت موشکهای بالستیک سوخت جامد خود کمک میکند.
🔺یکی از جذابیتهای رژیم سعودی در برخورد با چین در زمینههای اقتصادی یا نظامی این است که پکن به کمبودهای حقوق بشر کشورهای شریک خود توجهی نمیکند.
@amniatemeli
🔺١٤ دوره انتخابات ریاستجمهوری در یک نگاه
🔹نگاهی به ادوار گذشته ریاستجمهوری
@amniatemeli
32.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥مهندسی شگفت آور ایرانیان در ساخت کاریز یا قنات در چند هزار سال پیش
@amniatemeli
❇️ #معرفی_کتاب
نام کتاب:
گرایشهای سیاسی در خاورمیانه و امنیت ملی ایران
نویسنده:
حمید احمدی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران
نشر نی
پژوهشهای موجود پیرامون امنیت ملی ایران و چالشها و تهدیدات بیرونی فراروی آن بیشتر تحت تأثیرات مطالعات بینالمللی بهویژه مطالعهٔ تأثیرات استراتژیک و ژئوپلیتیک ناشی از سیاست ابرقدرتها یا بازیگران منطقهای بوده است. پژوهش کنونی بر زمینهٔ کمتر شناخته شده، اما بسیار مهم دیگر، یعنی تأثیر اندیشهها و گرایشهای سیاسی محیط پیرامونی بر امنیت ملی ایران متمرکز شده است. از آنجا که اندیشهها و گرایشهای سیاسی در خاورمیانه بر سه محور ناسیونالیسم، چپ مارکسیستی و اسلامگرایی استوار بودهاند، نویسنده نگاه این گرایشها و جریانها و دولتهای طرفدار آنها به ایران و تأثیر سیاستهای ناشی از این گرایشها بر امنیت ملی کشورمان را بررسی و تحلیل کرده و ضمن ارائهٔ تعریف فراگیر و نوینی از امنیت ملی ایران، آن را برآیند امنیت سرزمینی، نظامی، اقتصادی، سیاسی، انسانی و هویتی ایران و مردم ایران قلمداد میکند.
نویسنده راهکارهای مورد نظر خود را نیز در عرصهٔ سیاست خارجی، توسعهٔ اقتصادی و سیاستگذاری هویتی برای از میان برداشتن یا کاهش این تهدیدات و تأمین امنیت فراگیر ملی ایران، ارائه کرده است.
@amniatemeli
38.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥از منازعه تحریم ـ مشارکت در انتخابات عبور کردهایم
🔸️ پرویز امینی، استاد علوم سیاسی: گارد اجتماعی و نیروهای سیاسی نسبت به مشارکت گشوده است.
🔸️رادیکالیزم در ایده و عاملان داخلی و خارجی آن تضعیف شده است و ظرفیت ایجاد منازعه تحریم ـ مشارکت در انتخابات پیشِرو را ندارد.
🗂منبع: تسنیم
@amniatemeli
🔺کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی
#آمار
منبع: دیتاک
@amniatemeli
🔺جاسوسی و نقض امنیت ملی
🔸جاسوسی سایبر، به عملی اشاره دارد که به منظور به دست آوردن اسرار حساس، اختصاصی و یا اطلاعات طبقهبندی شده از افراد، رقبا، گروهها، دولتها و دشمنان، برای استفاده نظامی، سیاسی یا اقتصادی با استفاده از روشهای بهرهبرداری غیر قانونی در اینترنت، شبکه، نرمافزار و یا رایانه صورت میگیرد.
2. خرابکاری
فعالیتهای نظامی که با استفاده از ماهواره و رایانه برای اختلال در تجهیزات دشمن صورت میپذیرد، خرابکاری نام دارد. زیرساختهای برق، آب، سوخت، ارتباطات، حمل و نقل و... ممکن است در جنگ مجازی در معرض خطر باشند. سایر تهدیدها میتواند شامل سرقت اطلاعات کارتهای اعتباری، اختلال در برنامهی قطارها و یا حتی بازار سهام باشد.
3. شبکه برق
شبکههای انتقال برق، به دلیل وابستگی به فضای مجازی و اینترنت، از مهمترین هدفها در جنگ مجازی محسوب میشوند. در سال 2009م. دولت ایالات متحده بیان داشت که دولتهای چین و روسیه قصد داشتند تا با نفوذ نرمافزاری در شبکههای برق در این کشور، در آن اختلال ایجاد کنند. از سوی دیگر و در نقطه مقابل نیز حملات نظامی به شبکههای انتقال برق برای از کار انداختن اینترنت، از موارد مورد توجه در جنگ مجازی است.
@amniatemeli
40.73M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥ببینید: اینک آخرالزمان!
🔺قسمت اول
@amniatemeli
🌎 نفوذ آمریکا در جهان عرب با افزایش نفوذ چین رو به افول است
🌿 نشریه فارن افرز در یادداشت قابل توجهی نوشت با افزایش طول مدت درگیری عملیات نظامی ارتش اسرائیل در داخل غزه، تأثیر پیامدهای آن را بر جهان عرب و ایالات متحده میبینیم و اینکه جنگ باعث شد روند روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و چند کشور عربی مختل شود. پیش از این، بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی روند عادی سازی روابط با اسرائیل را آغاز کرده بودند و به نظر می رسید عربستان سعودی نیز آماده پیوستن به آنها باشد. با این حال، حمله و پاسخ نظامی اسرائیل در غزه، این پیشرفت را متوقف کرد.
🔹از آن زمان، عربستان سعودی تا زمانی که اسرائیل اقدامات ملموسی برای تأسیس دولت فلسطین انجام ندهد، از عادی سازی روابط خودداری کرده است. اردن در نوامبر 2023 سفیر خود را از اسرائیل فراخواند و سفر برنامه ریزی شده بنیامین نتانیاهو به مراکش لغو شد. تظاهرات گستردهای در سراسر جهان عرب در اعتراض به اقدامات اسرائیل و بحران انسانی که در غزه برگزار شد. در اردن و مراکش، معترضان خواستار پایان دادن به معاهدات صلح کشورهایشان با اسرائیل شدند و از بی توجهی به نظر مردم، توسط دولتهایشان ابراز ناراحتی کردند.
🔹پیامدهای جنگ در غزه به ایالات متحده نیز سرایت کرد، زیرا افکار عمومی عرب به شدت علیه مهمترین و قویترین متحد اسرائیل تغییر جهت داده است. نظرسنجیهای مؤسسه «عرب بارومتر» نشاندهنده کاهش چشمگیر جایگاه آمریکا در میان شهروندان عرب است که به درگیری غزه نسبت داده میشود. در تونس، دیدگاههای مثبت نسبت به ایالات متحده از 40 درصد قبل از روز 7 اکتبر به 10 درصد کاهش یافت. کاهش مشابهی در اردن (از 51 درصد در سال 2022 به 28 درصد در اوایل 2024) و لبنان (از 42 درصد به 27 درصد) مشاهده شد.
🔹این تغییر به نفع چین تمام شده است که محبوبیت آن در منطقه افزایش یافته است. پس از عملیات نظامی اسرائیل در داخل غزه، حداقل نیمی از پاسخ دهندگان در همه کشورهای مورد بررسی، دیدگاه مثبتی نسبت به چین داشتند. در اردن و مراکش، محبوبیت چین حداقل 15 درصد افزایش یافتهاست. با وجود حمایت محدود از تلاشهای چین برای حمایت از حقوق فلسطین، این آمار نشاندهنده نارضایتی عمیق از سیاستهای ایالاتمتحده است. بیش از 60 درصد از پاسخدهندگان در پنج کشور عربی، بر این باور بودند که ایالات متحده از حقوق اسرائیل حمایت میکند، در حالی که کمتر از 17 درصد احساس میکردند که ایالات متحده از حقوق فلسطین دفاع میکند، که کمترین آن 2 درصد در اردن بود.
@amniatemeli
43.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥معجزه اقتصادی ویتنام، معروف به دوی موی"
🔺بخش اول
🗣️زبان اصلی با زیرنویس فارسی
@amniatemeli
📛۸ کشور اول جهان در کسب بالاترین درآمد گردشگری در سال ۲۰۲۳
به ترتیب:
⚪️آمریکا
⚪️اسپانیا
⚪️بریتانیا
⚪️فرانسه
⚪️ایتالیا
⚪️امارات
⚪️ترکیه
⚪️استرالیا
@amniatemeli
🟡 عصر چندجانبهگرایی محدود و خرده ائتلاف ها
💬 «چندجانبهگرایی»، یکی از آشناترین و دیرپاترین مفاهیم روابط بین الملل است. این مفهوم به شکل گیری سازمانهایی بزرگ برای پیگیری اهداف و منافع مشترک کشورهای عضو اشاره دارد، سازمان ملل متحد، سازمان تجارت جهانی، اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب، اتحادیه آفریقا و سازمان ناتو از جمله نهادهایی هستند که براساس منطقه چندجانبهگرایی شکل گرفته اند. امروزه اما با مشخص شدن محدودیتهای این دست سازمان ها از جمله ناکارآمدی و ساختار عریض و طویل و فرایندهای اجماع سازی نسبتا دشوار، روابط بینالملل باعث شده مفهومی جدید و البته شرقی تحت عنوان "Minilateralism" در سال های اخیر مطرح شود...
اینفوگرافی
@amniatemeli
🔺نظم سایکس-پیکو پس از 100 سال همچنان پابرجاست
📚بحران دولت-ملت در خاورمیانه
📥حمید احمدی
🖇تفاوت ایران با خاورمیانه جدید این بود که ایران با همه آنچه در سالهای قبل از کف داده بود، هسته اصلی خویش را حفظ کرده بود. در مورد عثمانی، دولت فروپاشید و بخشهای عربی آن به چند کشور تبدیل شد. همان قدر که ایرانیان از قراردادهایی مانند «گلستان» و «ترکمان چای» نفرت دارند، اعراب از قرارداد سایکس-پیکو بیزارند اما تفاوتی که اشاره شد بسیار کلیدی است. علاوه بر این، پان ایرانیسم بسیار با پان عربیسم و پان تورکیسم متفاوت بوده و است.
🖇در ذات پان عربیسم و پان ترکیسم نوعی الحاقگری هست؛ یعنی آنها مایلند سرزمینهای دیگری را به کشورهای خود الحاق کنند و مشخصا میخواهند سرزمین بگیرند. ولی در ایران، پانایرانیزم بیشتر واکنشی به این دو جریان بوده است. تلاشهایی در ایران برای مناطق از دست رفته بوده، اما هیچ حزب سیاسیای بر این مبنا شکل نگرفته است. حتی جریان پان ایرانیزمی را که محمود افشار شروع کرد و هنوز وجود دارد، به فکر بازگرداندن بحرین و افغاستان به خاک ایران نیست و بحث هویت فرهنگی را مطرح میکند.
🖇به هر روی تکلیف ایران در این خاورمیانه باستانی روشن است، اما آیا شرایط جدید مرزهای سایکس-پیکو که به جز ایران عمده مرزهای پیشین منطقه را جا به جا کرد، پابرجا خواهد ماند؟ آیا نیروهای خودخوانده «دولت اسلامی» خواهند توانست این نظم را چنان که در مقطعی در سوریه و عراق بر هم زدند، به کل از بین ببرند؟ واضح است که داعش اولین نیروی مخالف مرزهایی که در روندهای پس از قرارداد سایکس-پیکو به وجود آمدند، نیست. حتی این مرزها پیش از این به چالش کشیده شده بودند، ولی دگردیسی کامل آنها دور از ذهن است.
🖇پان عربیستها دو بار این نظم را به چالش کشیدهاند. یکی در سال 1919 که جلسه تمام احزاب و جریانهای ناسیونالیستی در دمشق برگزار شد و همه اعراب در مخالفت با نظم سایکس-پیکو به تاسیس یک دولت واحد عربی به نام سوریه دست زدند، اقدامی که البته به سرعت شکست خورد چون نیروهای درگیر در آن نظم و سازماندهی نداشتند و ارتش فرانسه هم دخالت کرد و دوم چالشی است که ناصر ایجاد کرد. قرارداد معروف جمهوری متحده عربی بود که قرار بود مصر و سوریه را یکی کند و بعد عراق را شامل شود. واقعیت این است که سایکس-پیکو ناخواسته مسائلی را ایجاد کرد که بعدا دردسرساز شد، اما هرگز از بین نرفت.
🖇دلیل آن بود که جنبشهای مخالف آن خود دچار تضاد بودند. حزب بعث در دهه 1940 برای بر هم زدن نظم سایکسپیکو به وجود آمد و خود از مشوقان وحدت مصر و سوریه و حامی جمهوری متحده عربی بود. ولی وقتی که این جمهوری شکل گرفت، آنها متوجه شدند که ناصر و ناصریزم هژمونی پیدا کردهاند و این تنها مورد نبود. خود مصریها نیز در مقطعی که به فکر فدراسیون بودند، هژمونی خود را بر سوریها غالب میدیدند. حتی وقتی سادات و قزافی و حافظ اسد فدراسیون جماهیر عرب درست کردند، در سال 1971 به بنبست خوردند. تجربه سوریه و عراق هم در اوایل دهه هشتاد سرنوشت مشابه داشت.
🖇با تقسیمبندی جدید خاورمیانه، رهبرانی ظهور کردهاند که دیگر در فکر کشور واحد نیستند. منافع نخبگان سیاسی اکنون در بر هم خوردن این نظم نیست. آنها هویت و اقتداری پیدا کردهاند که حاضر به ترک آن نیستند. اگر روزی اتحاد هم منفعتی داشته باشد، هر رهبری خود میخواهد رئیس موجودیت تازه باشد. این است که از هم پاشیده شدن نظم سایکسپیکو آسان نیست. داعش چالش جدیتر و گستردهتری درست کرد که آن هم به خاطر شرایط خاص حاکم بر سوریه و عراق بود. عراق پس از صدام و سوریه پس از بهار عربی درگیر شرایطی شدند که ترکتازی داعش را ممکن کرد ولی این نیرویی ماندگار نیست که بتواند بیش از این چالشبرانگیز باشد. خلا سرزمینی به داعش فرصت بروز داد اما حالا تقریبا همه دشمن آن هستند و او را از بین خواهند برد.
🖇نظم سایکسپیکو ساختاری شده و به هم خوردنی نیست چون منافع نخبگان و تودهها براساس این نظم، شکل گرفته است. تضاد طبقاتی میان کشورهای عرب نیز دلیل بسیار مهمی است. اگر سوریه کشوری فرودست و عراق فرادست آن است، تغییر نظم دشوار خواهد بود. اگر نگوییم که نظم سایکس-پیکو از بین رفتنی نیست، قطعا میتوانیم بگوییم که فروپاشی کامل آن بسیار بسیار دشوار است. از دوره باستان چنین نظمهایی بسیار شکل گرفتهاند و تبدیل به واقعیت شدهاند، واقعیتهایی که تغییر اساسیشان، بیشتر خیالی رمانتیک است.
@amniatemeli
44.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔘معجزه اقتصادی ویتنام، معروف به دوی موی"
بخش دوم
🗣️زبان اصلی با زیرنویس فارسی
✍️ترجمه:پایگاه خبری انتخاب
@amniatemeli
🔴 منفورترین دوگانه انتخاباتی تاریخ ایالات متحده
🔹 بر اساس نظرسنجی جدید موسسه پیو، درحالی که حدود 5 ماه به انتخابات آمریکا باقی مانده است، بخش قابل توجهای از آمریکاییها نسبت به دو نامزد موجود نظر مثبتی ندارند.
🔹 بنابر این نظرسنجی، دوگانه بایدن و ترامپ در انتخابات 2024 منفورترین دوگانه تاریخ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از زمان برگزاری این نظرسنجی است. چرا که یک چهارم آمریکاییها دیدگاه مثبتی به این دو نامزد ندارند.
لینک منبع
https://www.pewresearch.org/short-reads/2024/06/14/biden-trump-are-least-liked-pair-of-major-party-presidential-candidates-in-at-least-3-decades/
@amniatemeli