✅ سواد رسانه ای به افراد کمک خواهد کرد تا:
🔺بفهمند که چگونه پیام های رسانه ای تولید معنامی کنند.
🔺تشخیص دهند که چه کسی یا چه کسانی پیام های مختلف رسانه ها را تولید می کنند.
🔺تشخیص دهند که سازندگان رسانه ها از مخاطبان چه می خواهند و چه انتظاراتی از مخاطبان برای باور کردن پیام ها و عمل بر اساس آنهادارند.
🔺از نوع و نحوه عملکرد ابزارهای اقناعی رسانه هاآگاه شوند.
🔺توانایی تشخیص سوگیری ها، چرخش ها، اطلاعات نادرست و دروغ ها را داشته باشند.
🔺پیام ها و محتویات رسانه ای خودشان را تولیدکنند و اشاعه دهند.
🔸در همین راستا لازم به تاکید بر ابعاد مختلف سواد رسانه ای است. بدین ترتیب سواد رسانه ای را می توان از جنبه های مختلف موردتوجه قرار داد. از جمله اینکه:
▫️سواد امری فرهنگی است.
▫️سواد رسانه ای امری انتقادی است.
▫️سواد رسانه ای امری تغییر پذیر و خلاق است.
✅ چرا سواد رسانه ای مهم است؟
🔺تاثیرات روزافزون رسانه در فرآیندهای دموکراتیک در جوامع امروزی
🔺نرخ بالای مصرف رسانه ای و اشباع جامعه توسط رسانه ها
🔺تاثیر رسانه بر شکل دادن به دریافت ها، باورها،و نگرش ها
🔺اهمیت فزاینده ارتباطات و اطلاعات بصری
🔺اهمیت اطلاعات و جامعه و نیاز برای آموزش مادام العمر
کپی ممنوع ارسال با فورد وارد جایز
اطلاعاتی مفید در خصوص جنگ نرم
جنگ نرم حداقل در شش سطح بررسی می شود:
1️⃣ - ویژگی های جنگ نرم:
۱- پیچیده بودن
۲- آرام و بی صدا
۳- غافلگیر کننده
۴- پیشرفته
۵- هنرمندانه
۶- سازماندهی شده
۷- سریع و پرشتاب
۸- دقیق نبودن مرز های خودی و غیر خودی.
2️⃣ - روش های اعمال جنگ:
۱- فریب مردم
۲- شایعه پراکنی
۳- شبهه افکنی در جامعه
۴- کارشکنی در برنامه ها
۵- نفوذ ( نفوذ در اشخاص - نفوذ در ارکان - نفوذ در برنامه ها و تصمیمات).
۶- برخی اغتشاشات صنفی
3️⃣ - ابزارهای جنگ نرم:
۱- رسانه ؛ به عنوان مهمترین ابزار جنگ نرم شامل : ماهواره، اینترنت، فضای مجازی
۲- سلبریتی ها از هر قشری( هنرمند، ورزشکار، شاعر، خواننده و ....)
4️⃣ - اهداف جنگ نرم:
۱- تغییر باورها و اعتقادات
۲- تغییر افکار و اندیشه ها
۳- تغییر رفتار
۴- تغییر ساختار ( هدف غایی)
5️⃣ - پیامدهای جنگ نرم:
۱- سست کردن مقاومت ملی
۲- از بین بردن وحدت و انسجام
۳- به هم ریختن آرامش روانی جامعه
۴- ایجاد دوقطبی های کاذب و عمیق کردن برخی شکاف های سطحی و جزئی موجود
۵- تقویت گرایشات به خارج از مرزها
۶- تغییر سبک زندگی از شیوه بومی ، سنتی و اسلامی به لوکس گرایی و مصرف زدگی ۷- تغییر نگاه طهارتی مردم به برداشت صرفا بهداشتی( سگ چون واکسن زده و با شامپوی لوکس شستشو می شود پس نگهداریش در منزل بلا اشکال است! ).
۸- ترویج بی تفاوتی نسبت به محیط اطراف و اطرافیان، چه این اطراف، همسایه یا شهر دیگری باشد یا کشوری دیگر.
و.......
6️⃣ - راههای مقابله با جنگ نرم:
۱- تکیه به خداوند و رعایت تقوا و تعبد
۲- بصیرت افزایی
۳- نیکوکاری
۴- تقویت همبستگی
۵- خدمت به مردم
۶- شایسته گزینی
۷- مبارزه با فساد
۸- صداقت با مردم
۹- حضور در مراسم
۱۰- تقویت روحیه ایثار
۱۱- تقویت امید در جامعه
۱۲- باور به نقش جوانان
۱۳- توجه جدی به پرورش کودکان و دانش آموزان
۱۴- تسهیل ازدواج
۱۵- توجه به معیشت مردم
۱۶- اعتقاد به اصل " ما می توانیم "
۱۷- ساده زیستی و پرهیز از اسراف
۱۸ - مصرف کالای داخلی
۱۹ - تلاش در جهت رفع محرومیت
۲۰- کاهش فاصله های غیر ضروری و غیر لازم میان مردم و مسئولین.
جنگ امروز امتداد جنگ هشت ساله دیروز است، اما به مراتب سخت تر و پیچیده تر.
📺 جذاب ولی تخدیر کننده !
🔺تلویزیون و رسانه های دیداری با ما چه می کنند؟
📺 تلویزیون علی رغم جذابیت زیادی که دارد، ذهن انسان را تنبل میکند!
🔺تلویزیون همه دادههای مورد نیاز را در اختیار ذهن مخاطب قرار میدهد (تصویر و صدا، همراه با برقراری نسبتهای بین آنها و انتقال احساسات)، مانند غذای کاملا جویده شده که وارد معده میشود (جدای از سالم یا ناسالم بودن غذا) و کار خاصی روی آن صورت نمیگیرد.
🔹پیری زودرس ذهن بشر
🔺در نتیجه، در درازمدت ذهن مخاطب دچار نوعی تنبلی میشود و همواره خواهان محتوای آماده و راحت الحلقوم است تا نیاز به فکر و تجزیه و تحلیل نباشد، شاید بتوان آن را پیری زودرس ذهن بشر امروزی دانست که هر روزه با رشد و گسترش رسانهها و ابزارهای نوین (گوشیهای هوشمند، عینکهای واقعیت مجازی و...) بر شدت آن افزوده میشود.
🔹 کتاب ؛ انتخاب بهتری است
🔺در صورتی که رسانهای مانند کتاب یا رادیو، مدام ذهن را درگیر تصویرسازی و تجزیه و تحلیل دادهها میکنند تا فهم درستی از پیام متون رسانهای داشته باشد.
🔺بنابراین ذهن مخاطب رسانههایی چون کتاب و رادیو، همواره فعال و خلاق است و در مقابل، مخاطبین رسانه.های نوین، ذهنی خسته و سرشار از اطلاعات غیرضرور دارند که بسیاری از دادهها بدون تجزیه و تحلیل وارد ذهن آنها میشود.
🔹تعادل در استفاده از رسانه ها
🔺پس باید "رژیم منطقی"در استفاده از رسانهها اتخاذ کنیم [متعادل مصرف کنید و کتاب را فراموش نکنید] تا علی رغم بهره بردن از جذابیتهای نوین ر۳سانهای، همواره ذهنی فعال و خلاق داشته باشید
#سواد_رسانه
#امنیت_سایبری🔸آنتیویروس
وجود یک آنتیویروس قوی و بهروز شرط اصلی محافظت از حریم شخصی در محیطهای اینترنتی است. نرمافزار رایگان Malwarebytes نیز نرمافزار سبک و مفیدی برای شناسایی بدافزارها محسوب میشود. هر از چند گاه ان را روی کامپیوترتان اجرا کنید تا از نبود بدافزارهای آسیبرسان اطمینان حاصل کنید.
#امنیت_سایبری🔸 لینک ناشناس
💢کلیک روی لینکی ناامن، فایلی مشکوک یا اغوا کننده در ایمیل شما یا در یک وبسایت ناشناس میتواند کامپیوترتان را به سرعت آلوده کند و به #هکرها اجازه دهد با نصب #بدافزار کنترل وبکم #کامپیوتر شما را به دست بگیرند.
به همین خاطر سعی کنید حتیالمقدور از کلیک روی #لینک ناشناس در #اینترنت خودداری کنید.
💻بایدها و نبایدهای ورود به مدرسه آنلاین/ مادرها به این نکات توجه کنند
یادگرفتن درس و انجام تکالیف در شیوه آنلاین که از حدود دو هفته دیگر شروع میشود، نیاز به مقدماتی دارد که باید از الان فراهم کرد. این مدرسه آنلاین ضرورتهایی دارد که باید کم کم مقدماتش را فراهم کنید تا بچه به درستی درس را یاد بگیرد و تکالیفش را انجام دهد.
⏪مکان آرام
همیشه یک مکان آرام و بدون سروصدا را انتخاب کنید؛ دقت کنید در مکانی که کودک میخواهد تکالیفش را انجام دهد، مواردی که باعث حواسپرتی او میشود مانند تلویزیون و ... نباشد تا با حواس جمع و دقت بالا بتواند کارش را انجام دهد.
⏪فناوری، تعطیل!
وقتی کودک میخواهد تکالیفش را انجام دهد، موبایل و تبلت و هرگونه وسیله بازی را که باعث میشود حواس کودک پرت شود، از او بگیرید. وقتی هم که قرار است آنلاین درس بخواند به او بیاموزید که ابزار فقط برای درس در اختیار اوست.
⏪برنامهریزی داشته باشید
اگر برای کودک برنامهریزی کنید و در منزل قانون داشته باشید؛ کودک به انجام دادن کارها طبق برنامه عادت میکند و آنها را بدون هیچ اجباری انجام میدهد. حتما در برنامه روزانه کودک، استراحت و زنگ تفریح را فراموش نکنید و با چیدن برنامههای جذاب او را به انجام تکالیف تشویق کنید.
⏪صریح بیان کنید از کودک چه میخواهید
کودک باید بداند شما چه توقعی از او دارید و دقیقا چه کارهایی باید انجام بدهد. برای روشن شدن برنامهها حتما با حوصله و سر فرصت با او صحبت کنید و قوانینتان را صریح به او بگویید.
⏪تشویق فراموش نشود
کودکان دوست دارند مورد تشویق و تمجید قرار بگیرند. اگر بعد از انجام به موقع تکالیفش او را تشویق کنید و بگویید که به او افتخار میکنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت. میتوانید برای کارهای سختتر و مهمتر جایزه هم در نظر بگیرید؛ البته نه به صورتی که تبدیل به وظیفه شود. حتما به کودک بگویید از اینکه تکالیفت را به موقع و مرتب انجام دادهای از تو راضی هستم. مهم است که بداند به چه دلیلی از او راضی هستید.
⏪رشوه ممنوع
برخی والدین برای اینکه کودک تکالیفش را انجام دهد، به او رشوه میدهند. رشوه دادن برای اینکه فرزند درس بخواند و تکالیفش را انجام دهد، بدترین کار ممکن است؛ چون کودک هیچ تمایلی به انجام این کارها ندارد و فقط برای امتیازهایی که در نظر گرفتهاید، دارد درس میخواند و هیچ لذت و بار مثبتی در این کار وجود ندارد.
⏪صبور باشید
همیشه کارها همانگونه که ما میخواهیم پیش نمیرود. ممکن است گاهی فرزندان در یک زمانهایی انرژی لازم برای انجام تکالیف را نداشته باشند، انعطاف داشته باشید و اجازه بدهید فرزند با حال خوب به انجام تکالیف بپردازد تا حس خوبی به آن کار داشته باشد و حس اجبار را از او دور کنید.
⏪با و ظایفتان آشنا باشید
درس خواندن، انجام تکالیف، آماده کردن وسایل و ... همه از وظایف کودک است؛ مسئولیتهای فرزندتان را به دوش نکشید و به جای او درس نخوانید و تکالیف را انجام ندهید. شما به عنوان حامی فقط باید راهنمای کودک و در کنارش باشید، بقیه کارها وظیفه اوست.
💢 قیام حسین(ع)؛ رسانهای به عظمت تاریخ
💢عاشورا محصول انحراف، سکوت، فریب و تحریف...
◾️در زمانه ای که کذب و نیرنگ فراگیر و چهره جهان اسلام را پوشانده بود حقانیت از میانه حج، راهی سرزمینی شد که بنا بود تاریخ ساز و تا قیام قیامت سرخی خونش ضامن برافراشته بودن بیرق حقطلبی در عالم باشد. اما این سوال همواره مطرح است که چطور مردمان آن زمانه توانایی تشخیص میان حق و باطل را نداشتند و چگونه برای اقدام علیه فرزند پیامبر(ص) متقاعد شده بودند؟ و اگر ما آن زمان میزیستیم در میان کدام سپاه بودیم؛ یزید یا حسین(ع)؟
◾️از این منظر باید نگاهی انداخت به شرایط حاکم بر افکار عمومی آن روزگار و شیوههای عملیات روانی و رسانهای سردمداران آن زمان و تکنیکهای اقناع مخاطبان جهت اقدام علیه فردی که حقانیتش از روز روشنتر بوده است.
◾️بیشک عملیات روانی از زمان خلقت انسان تا به امروز در شکلهای گوناگون رایج و در دوران مختلف همواره در راستای جهت دهی به افکار عمومی جهت نیل به نتیجهای خاص بهکار برده شده است. در عملیات روانی، جنگ، جنگ کلمات و شایعات در راستای تزلزل عقل و تغییر رفتار و اعمال است.
◾️در آن دوران حاکمان وقت سعی در القای دعو امام حسین(ع) برای خلافت و ریاست را داشتند و آنچه مورخان نگاشتهاند حاکی از برجسته سازی ادعای غلط و پنهان سازی واقعیت یعنی مخالفت امام(ع) با تحریفها و بدعتها در دین از سوی حاکمان آن روزگار است.
◾️قلب واقعیتها، برجستهسازی، دروغ و انگارهسازی های صورت گرفته همگی در وارونهسازی حق و باطل و جا به جایی حقیقت و دروغ نقش آفرینی کردند و اینگونه بود که در کنار بمباران خبری علیه امام حسین(ع)، وعدههای اعطای مقام و پاداش، بالابردن هزینههای حمایت از امام معصوم و... همگی سبب انحراف افکار عمومی از حق و حقیقت به ظلم و انحراف شد.
◾️دستگاه جور که تخصص ویژهای در وارونه نمایی و تغییرات جدی در حوزه دین رسول الله(ص) داشت، با استفاده از همین تکنیکهای عملیات روانی با برچسب زنی و خبیثانهترین روشها خود را نماینده دین معرفی کرده و امام (ع) را سدی در برابر اجرای دین حقیقی و دشمن با پیامبر(ص). این در حالی است که امام حسین (ع) بارها علت قیام خود را نه دستیابی به حکومت که مقابله با محو دین و ظهور بدعت عنوان کردند.
◾️در این میان اما سکوت خواص و بی تفاوتی آنها، به وقوع واقعه عاشورا کمک کرد. واقعه عاشورا را باید محصول #انحراف، #سکوت، #فریب و #تحریف دانست. عاشورا زاییده #جهل توام با خودکامکی و زیادهخواهی مردمی بود که در این نقطه مهم تاریخی درست نیندیشیدند و دقیق اقدام نکردند.
◾️در نهایت خون حسین، تفکر حسین و حقانیت حسین پیروز واقعی است. حقیقت از میان ظلمات سربرآورد و تا امروز روشنیراه جویندگان راه حق شده است. قیام حسین؛ #رسانهای به بلندا و عظمت تاریخ است و عاشورا #عظیمترین_تولید_رسانهای تا ابد خواهد بود با تمام ویژگیهای پیام و پیامرسانی و تاثیرات بر مخاطب.
✅و در پایان اینکه:
نباید تصویر کنیم این فریبکاری مختص آن دوران بوده است. این رویه امروز در سیل خروشان پیامها و بازار داغ رسانههای نوین و شیوههای جدید عملیات روانی نیز وجود دارد. ما به این جمله باور داریم که کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا. تشخیص مرز میان حق و باطل و ناخواسته در خدمت ظلم قرار نگرفتن و تلاش برای حق و عدالتطلبی آنچیزی است که امروز اگر میخواهیم در صف دشمنان دین قرار نگیریم، باید سرلوحه بینش و منش ما باشد. حسینی شدن فراتر از نظر، به عمل نیاز دارد.
اخلاق در فضای مجازی
رعایت این نکات به معنای رعایت اخلاق انسانی و اسلامی، چه در فضای مجازی و چه در محیط کار، به شدت توصیه میشود!
چند نکته درمورد فضای مجازی وجود دارد:
۱- این محیط ساخته ما نیست و متناسب با فرهنگ ما ساخته نشده و همین امر ممکن است سوء برداشت هایی برای افرادی ایجاد کند، به خصوص برای کسانی که از فرهنگ سنتی اجتماعی، تازه به این محیط وارد شدهاند. مثلا در محیطی مانند اینستاگرام، از علامت قلب برای پسند و مورد تایید بودن استفاده می شود؛ چیزی که در فرهنگ ما نشان از علاقمندی دارد و صرفا در روابط خصوصی نزدیک بین دو دوست یا همسران به کار میرود و اگر کسی متوجه تفاوت معنای این علامت در فضای مجازی با فضاهای دیگر نشود، می تواند موجب سوء برداشت و باعث سوق داده شدن به سمت روابط غیر منطقی شود. هرچند شیطنت دست اندرکاران فضای مجازی و اثرات روحی ناخودآگاه که استفاده از این علائم بین دو نامحرم به خصوص در پیام های خصوصی ایجاد می کند را نمیتوان نادیده گرفت، اما درهرصورت، این کاربر است که باید متوجه مفهوم این علامت در فضای مجازی" به معنای تایید" باشد و به صِرف استفاده کسی از این علامت، به خودش اجازه ورود به حریم خصوصی او را ندهد.
۲- برای افراد بسیاری اعم از خانم یا آقا، پیش آمده که در فضای مجازی، به سؤال یا تأييد یا صحبت دیگران در پیامهای خصوصی، "به صرف رعایت احترام" پاسخ داده اند، اما پس از آن با مشکلات بعدی مواجه شدهاند و فرد مقابل، این رعایت احترام را به پای توجه و علاقمندی گذاشته و هربار بیش از پیش وارد حریم خصوصی وی شده است که متأسفانه این مورد برای بانوان بیشتر مشکلزا میشود چراکه تمایل کمتری به برخورد جدی و سلبی دارند.
اینجا باید گفت همان ابتدا که متوجه شدید طرف مقابل شما متوجه حریم بین خود و شما نیست، تذکر دادن، حق و البته وظیفه شماست. اگر قدرت "نه" گفتن ندارید و این برای شما سخت است، این امکان وجود دارد که به راحتی طرف مقابل را بلاک کنید، پیش از این که بخواهد کار به دعوا و یا توهین کردن بیانجامد.
۳- ممکن است برای افراد با موقعیت های شغلی مختلف، بسیار پیش بیاید که لازم باشد در موقعیت شغلی خود، پاسخگوی افراد متعددی باشند و در بین مخاطبان، مسلما کسانی هم هستند که اعتقادی به حفظ حریم و فاصلهی لازم در ادبیات گفتاری و نوشتاری ندارند. اگر فردِ مقابلِ شما، به جای ادبیاتِ رسمی، از ادبیات خودمانی استفاده کرد و مثلا به جای "شما"، از "تو"، "خودت" و افعال دوم شخص مثل "رفتی"، "گفتی"،"برو"، "بیا" و مانند اینها استفاده کرد، شما با استفاده از "ادبیات رسمی" در پاسخ خود، به وی یادآور و متذکر شوید که باید حواسش به ورودش به حریم خصوصی شما باشد و اگر با یادآوری های ضمنی متوجه نشد یا تغییری در عملکرد او ایجاد نشد، حتما مرتبهی بعدی به او تذکر مستقیم بدهید. کسی به جز خانواده، اقوام درجه یک و دوستان نزدیک(مسلما همجنس!) اجازه استفاده از ادبیات خصوصی با شما را ندارد، پس تردید یا خجالت به خود راه ندهید و دراینباره با کسی رودربایستی نداشته باشید!
۴- در فضای مجازی هم با دیگران همان رفتاری را انجام بدهیم که دوست داریم با ما و افراد خانواده ما انجام شود. اگر دیدن ورود دیگران به حریم خصوصی همسر، پدر، مادر، فرزند دختر یا فرزند پسر و خواهر یا برادر ما باعث ناراحتی و عصبانیت ما می شود، هنگام پیام دادن به دیگران هم باید به خود یادآوری کنیم که متن پیام صوتی، تصویری یا نوشتاری من باید به گونه ای باشد که اگر اطرافیان او یا اطرافیان من در جریان این مکالمه قرار گرفتند، از دیدن آن آزرده خاطر نشوند.
۵- گاهی ارسال برخی استیکرها و ایموجی ها هم معنیِ نقض حریم خصوصی دیگری و تمایل به صمیمیت بیش تر را می دهد. در انتخاب و ارسال استیکر و ایموجی بسیار دقت کنید. اگر ایموجی یا استیکری که بتواند منظور شما را به شکلی متشخصانه، بدون ورود به حریم خصوصی دیگران و بدون ارسال پیام ضمنی نامناسب به یک نامحرم، به دیگران برساند، پیدا نکردید، اول آن که استیکرهای پراستفاده مورد نیاز خود را دانلود کنید، مثلا در محیطی مانند واتساپ و تلگرام می توانید استیکرهای مناسبی که توسط دیگران ارسال شده را برای خود ذخیره کنید، دوم آن که اگر استیکر مناسب دراختیار نداشتید، حتما به جای استفاده از استیکر، کمی زمان گذاشته و منظور مورد نظر خود را بنویسید. مسلما این قدر صرف زمان، به امکان ایجاد برداشت اشتباه در ذهن مخاطبتان می ارزد.
ارسال استیکر دسته گل های متعدد به یک نامحرم هم حتما معنای نامناسبی از نیت شما را در ذهن او ایجاد خواهد کرد.
۶- درفضای مجازی باید به "بار معنایی کلمات و جملات" توجه بیش تری کنیم، چراکه در فضای مجازی و ادبیات نوشتاری، حالت چهره و لحن گفتار ما مشخص نیست، بنابراین باید از کلماتی استفاده کنیم که منظور ما را مستقیم و دقیق به صریح ترین شکل ممکن بیان کنند و در ذهن فرد مقابل،
چه با ایجاد یک حس عاطفی نادرست و چه با ایجاد حس توهین یا طعنه و تمسخر، شبهه ای ایجاد نکنند.
۷- گروه های مجازی نباید به جایی برای چت کردن و خوش و بش بین نامحرمان تبدیل بشوند ، بلکه اگر گروهی با هدفی مشخص فعالیت می کند، هدف فعالیت باید برای همه مشخص باشد و همواره حفظ بشود. یادمان باشد خوش و بش و خنده و شوخی و ارسال استیکرهای شوخی و خنده در یک گروه مختلط، حتی اگر گروهی رسمی باشد و هدف مشخصی را هم دنبال کند، کار درستی نیست و می تواند کم کم به روابط صمیمانه بیش تر و غیررسمی شدن ادبیات بین افراد بیانجامد و سرانجام نادرستی پیدا کند.
همچنین خوش و بش و خنده و شوخی دو خانم با هم در یک جمع مجازی، همانگونه که در یک جلسه و در جمع حضوری جالب نیست، در یک گروه مجازی مختلط که حکم یک جلسه عمومی را دارد نیز نادرست است. خوش و بش های خصوصی با دوستان را باید به پیام های خصوصی واگذار کرد.
۸-گاهی برخی افراد، تصور می کنند برای این که از جو جامعه دور نباشند و اصطلاحا عقب مانده محسوب نشوند، باید حتما بعضی اسامی و اصطلاحات را بدانند و از آن ها سردربیاورند یا استفاده کنند.
یادمان باشد "دانستن همه چیز"، همیشه یک حُسن محسوب نمی شود! اتفاقا گاهی "ندانستن" حُسن است! ندانستن اطلاعات بی فایده و چیزهایی که دانستن آنها مستلزم و از ملزومات فساد اخلاقی و بی فرهنگی بوده، یک حسن است. دانستن نام و شناختن چهره افرادی که نام آن ها با فساد اخلاقی یا بی اخلاقی فرهنگی گره خورده است، نه تنها حسن محسوب نمی شود بلکه نشان دهنده مؤانست نادرست و انحطاط اخلاقی فرد است، بنابراین باافتخار نام بردن از بعضی مظاهر فساد و انحطاط اخلاقی، نه تنها شخصیت افراد را پیش چشم شنونده آن افت می دهد، بلکه ممکن است موافق اعمال خلاف آن افراد به نظر برسد و یا حتی متهم به همسو بودن با آن ها شود.
۹- اخلاق ها، رفتارها و عادات خوب درفضای مجازی را تشویق کنیم و به اشتراک بگذاریم و با تایید آن ها، اولا آن اخلاق خوب را ترویج و تایید کنیم، درثانی فرد مروج آن را تشویق کنیم، سوم آن که هرچه تعداد افرادی که یک اخلاق و عادت خوب را پسندیده اند بیش تر باشد، افراد بیش تری تحت تاثیر آن قرار می گیرند و موجب ترویج آن اخلاق خوب می شود و جو فضای مجازی هم اخلاقی تر می گردد و افراد بیش تری تمایل به اشتراک گذاری و انجام اخلاق و عادات اخلاقی مثبت پیدا می کنند.
۱۰- اخلاق و رفتار نادرست در فضای مجازی را تایید نکنیم، هر پسند در فضای مجازی به معنای تایید و ترویج یک پست است و الگوریتم های تعبیه شده در شبکه هایی همچون اینستاگرام، به ترویج و انتشار و مشاهده بیش تر آن ها کمک می کند.
نهی از منکر با زبانی پسندیده، پای پست هایی که شاید اتفاقی با آن ها مواجه شده باشیم، هرچند نظر مخالف عده ای را برانگیزد، می تواند به کم شدن محتواهای نادرست کمک کند.
البته درمورد محتواهای بسیار نامناسب اخلاقی مثل پست هایی با محتوای برهنگی یا بدن نمایی و یا محتواهای ضدانقلاب و دشمنان ملی، عدم مراجعه، بی توجهی، بلاک کردن و ایجاد مانع برای نمایش مجدد در صفحه شما، برخورد مناسب تریست، چراکه خودِ مشاهده و نظر دادن (چه مثبت و چه منفی و با هر منظور) باعث رونق گرفتن آن پست، مشاهده افراد بیش تر، نمایش مجدد پست هایی از آن دست برای شما و اطرافیان و دوستان و فالورها و فالوئینگ های شما و انتشار بی اخلاقی در فضای مجازی می شود
۱۱- الگوی اخلاقی ممانعت از گفتگوی بی مورد را فراموش نکنیم!
معمولا گام اول مناسبات غیراخلاقی، ابتدا صحبت های اخلاقیِ بیمورد و غیرلازم است، سپس کم کم به سمت تعارفات، خاطرهگویی، درد دل کردن و کم کم به گفتگوهای صمیمانهتر متمایل میشود و در نهایت به گفتگوهای صمیمانه و غیراخلاقی و روابط نادرست منجر می شود.
پس به گفته قرآن کریم "لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَان"(گام های شیطان را پیروی نکنید)، از گام های اولیهی شکل گیریِ روابط نادرست و پشیمانی های بعدیِ آن، پیشگیری کنیم.
۱۲- ممکن است گاهی با پست هایی مواجه شوید که به شدت عصبانیت یا ناراحتی شما را برانگیخته کند! اخلاق در فضای مجازی حکم می کند از این پست ها عبور کنید، یا مانند آنچه در واقعیت محتمل است، قدری تأمل کرده، آبی بنوشید و سپس با احترام و با استفاده از کلمات مناسب، بدون توهین به افراد، نظر خود را ثبت کنید.
فحاشی و بی ادبی در فضای مجازی، علاوه بر انتشار انرژی منفی در این فضا و ترویج بددهنی و زشت نویسی، بر کودکان و نوجوانانی که از این فضا استفاده می کنند، اثر سوء بسیار دارد. همچنین در پست هایی که با افرادی که به فحاشی و زشت نویسی عادت دارند روبرو می شوید، حتما به آن ها درباره اثر منفی زشت نویسی تذکر بدهید.
۱۳- هنگام به اشتراک گذاری بعضی مطالب و تصاویر، همواره به یاد داشته باشید که کودکان و نوجوانان زیادی در این فضا حضور دارند و ما در مقابل آنچه در معرض دیدن و شنیدن آنها قرار م