فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ ۖ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ ﴿١٥٩﴾
[ای پیامبر!] پس به مهر و رحمتی از سوی خدا با آنان نرم خوی شدی، و اگر درشت خوی و سخت دل بودی از پیرامونت پراکنده میشدند؛ بنابراین از آنان گذشت کن، و برای آنان آمرزش بخواه، و در کارها با آنان مشورت کن، و چون تصمیم گرفتی بر خدا توکل کن؛ زیرا خدا توکل کنندگان را دوست دارد .(۱۵۹)
فَبِمَا رَحْمَةٍ = پس به سبب رحمت
مِنَ اللهِ = از خدا
لِنْتَ لَهُمْ = نرمخو شدی برایشان
وَلَوْ كُنْتَ = و اگر بودی
فَظًّا = بد خلق و تند خو
غَلِيظَ الْقَلْبِ = سنگدل
لَانْفَضُّوا = پراکنده شدند
مِنْ حَوْلِكَ = از اطرافت
فَاعْفُ عَنْهُمْ = پس در گذر از ایشان
وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ = و طلب آمرزش کن برای ایشان
وَشَاوِرْهُمْ = و مشورت کن با ایشان
فِي الْأَمْرِ = در کار
فَإِذَا عَزَمْتَ = پس هرگاه عزم کردی
فَتَوَكَّلْ = پس توکل کن
عَلَى اللهِ = بر خدا
إِنَّ اللهَ = همانا خدا
يُحِبُّ = دوست می دارد
الْمُتَوَكِّلِينَ = توکل کنندگان
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
(آيه ١٥٩) -فرمان عفو عمومى! اين آيه نيز ناظر به حوادث احد است، زيرا بعد از مراجعت مسلمانان از احد، كسانى كه از جنگ فرار كرده بودند، اطراف پيامبر را گرفته و ضمن اظهار ندامت، تقاضاى عفو و بخشش مىكردند. خداوند در اين آيه، عفو عمومى آنها را صادر كرد و پيامبر صلّى اللّه عليه و آله با آغوش باز، خطاكاران توبه كار را پذيرفت. نخست اشاره به يكى از مزاياى فوق العادۀ اخلاقى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله كرده، مىفرمايد: «در پرتو رحمت و لطف پروردگار، تو با مردم مهربان شدى در حالى كه اگر خشن و تندخو و سنگدل بودى از اطراف تو پراكنده مىشدند» (فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ) . سپس دستور مىدهد كه «از تقصير آنان بگذر، و آنها را مشمول عفو خود گردان و براى آنها طلب آمرزش كن» (فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ) . بعد از فرمان عفو عمومى، براى زنده كردن شخصيت مسلمانان و تجديد حيات فكرى و روحى آنان دستور مىدهد كه باز هم «در كارها با آنها مشورت كن و رأى و نظر آنها را بخواه» (وَ شاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ) . سپس قرآن در ادامه مىافزايد: «اما هنگامى كه تصميم گرفتى (قاطع باش و) بر خدا توكل كن، زيرا خداوند متوكلان را دوست دارد» (فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ) . همان اندازه كه به هنگام مشورت بايد، نرمش و انعطاف به خرج داد، در موقع اتخاذ تصميم نهايى بايد قاطع بود. بنابراين، پس از برگزارى مشاوره و روشن شدن نتيجۀ مشورت، بايد هر گونه ترديد و دو دلى و آراء پراكنده را كنار زد و با قاطعيت تصميم گرفت و اين همان چيزى است كه در آيۀ فوق از آن تعبير به «عزم» شده است و آن تصميم قاطع مىباشد. ضمنا از اين آيه استفاده مىشود كه توكل بايد حتما بعد از مشورت و استفاده از همۀ امكاناتى كه انسان در اختيار دارد قرار گيرد.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 343
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بعد از آشنایی با ترجمه و تفسیر این آیه حفظ آن براتون خیلی آسون میشه
بعد از حفظ شدن آن چند بار آن را از حفظ بخونید
و سپس وصل کنید به آیه ی قبل
مراحل وصل آيات را به ترتیب انجام بدین
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_435
🌹 #آیه_159 #سوره_آل_عمران
🌸 فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظّاً غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّواْ مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِى الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
🍀 ترجمه: پس به خاطر رحمتى از طرف خدا با آنها مهربان گشته اى و اگر خشن و سنگدل بودى، از دور تو پراكنده مى شدند. پس از آنان درگذر و براى آنها طلب آمرزش كن و در امور با آنان مشورت نما، پس هنگامى كه تصمیم گرفتى بر خداوند توكّل كن. قطعاً كه خداوند توكّل كنندگان را دوست مى دارد.
🌷 #فبما: پس به خاطر
🌷 #لنت: از ریشه لین به معنای نرم شدن است
🌷 #فظا: تند خوی
🌷 #غلیظ_القلب: سنگدل
🌷 #انفضوا: پراکنده شدند
🌷 #حولک: اطراف تو
🌷 #اعف: از آنها در گذر
🌷 #استغفر: طلب آمرزش کن
🌷 #شاورهم: با آنها مشورت کن
🌷 #عزمت: تصمیم گرفتی
🌷 #متوکلین: توکل کنندگان
🔴 #شأن_نزول_آيه: اگرچه محتواى آیه دستورات كلّى است، ولی نزول آیه درباره ى بعد از #جنگ_اُحد است. زیرا مسلمانانى كه در جنگ احد فرار كرده و شكست خورده بودند، در آتش افسوس و ندامت و پشیمانى مى سوختند. آنان اطراف پیامبر را گرفته و عذرخواهى مى نمودند، خداوند این آیه را نازل نمود و نیز با این آیه دستور عفو عمومى آنان را صادر نمود.
🌸 #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم با آغوش باز، خطاکاران توبه کار را پذیرفت. نخست می فرماید: فبما رحمة من الله لنت لهم و لو کنت فظا غليظ القلب لانفضوا من حولك: پس به خاطر رحمتی از طرف #خدا با آنان مهربان گشته ای و اگر خشن و سنگدل بودی، از اطراف تو پراکنده می شدند. آدمى اگر اخلاق خوش و نرمی داشته باشد خیلی هوادار پیدا می کند نمونه آن #اخلاق_پیامبر_اسلام است که نرم خویی از ویژگی های اخلاق پیامبر است. سپس #قرآن به پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم دستور می دهد فاعف عنهم و استغفر لهم: پس از آنان در گذر و برای آنها طلب آمرزش کن. حالا که آمدند گذشته ها گذشت و پس از #عفو آنها برای آنها از خداوند متعال طلب آمرزش کن.
🌸 و شاورهم فی الأمر: و در کارها با آنان #مشورت کن فإذا عزمت فتوکل علی الله إن الله يحب المتوکلین: پس هنگامی که تصمیم گرفتی بر خداوند #توکل کن. قطعاً که خداوند توکل کنندگان را دوست می دارد. همان اندازه که به هنگام مشورت باید نرمش و انعطاف نشان داد، در موقع تصمیم نهایی باید جدی بود. بنابراین پس از مشاوره و روشن شدن نتیجه مشورت، باید هر گونه شک و تردید و دو دلی را کنار زد و با قاطعیت تصمیم گرفت و این همان چیزی است که در آیه از آن به کلمه #عزم تعبیر شده است و آن تصمیم قاطع می باشد. همچنین از این آیه استفاده می شود که #توکل باید حتماً بعد از مشورت و استفاده از همه امکاناتی که انسان در اختیار دارد قرار گیرد.
🔹 پيام هاى آیه159سوره آل عمران
✅ #نرمش با مردم، یک هدیه ى الهى است.
✅ افراد #خشن و سختگیر نمى توانند مردم دارى كنند.
✅ نظام حكومتى #اسلام، بر مبناى محبّت و اتصال به مردم باید باشد.
✅ #رهبرى و #مدیریّت_صحیح، با عفو و عطوفت همراه است.
✅ خطاكارانِ #پشیمان و گنهكاران شرمنده را بپذیرید و جذب كنید.
✅ ارزش #مشورت را با ناكامى هاى موسمى نادیده نگیرید.
✅ در مشورتِ #پیامبر، تفقّد از نیروها، شكوفایى استعدادها، شناسایى دوستان از دشمنان، گزینش بهترین رأى، ایجاد محبّت و علاقه و درس عملى براى دیگران نهفته است.
✅ #استغفارِ_پیامبر درباره ى امّتش، به دستور خداست. پس مورد قبول نیز هست.
✅ در كنار #فكر و #مشورت، توكّل بر خدا فراموش نشود.
✅ ابتدا #مشورت و سپس #توكّل، راه چاره ى كارهاست، خواه به نتیجه برسیم یا نرسیم.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
5.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
159» فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَ شاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
(اى رسول ما!) پس به خاطر رحمتى از جانب خدا (كه شامل حال تو شده،) با مردم مهربان گشتهاى و اگر خشن و سنگدل بودى، (مردم) از دور تو پراكنده مىشدند.
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
#سوره_ال_عمران
#آیه159
.................................................
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
AUD-20220403-WA0007.mp3
3.18M
🌙 #ماه_رمضان
🌴شب زیارتی امام حسین(ع)
⏯ #شور احساسی
🍃افطارها به کام دلم زهر می شود
🍃ارباب ما گرسنه و تشنه شهید شد
🎤 #حسین_طاهری
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#شب_جمعه
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
5.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
#تلاوت_قرآن
🎙 قاری:
#استاد_محمد_عمران
📖 سوره مبارکه فاطر ( آیه ۹)
┅═✼✿✵📖✵✿✼═┅┄
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
با عضویت در این کانال به سادگی و رایگان حافظ و یا قاری قرآن کریم شوید و از اساتید قرآنی در آموزش دروس قرآنی بهرمند گردید. 😊😊😊
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈