اولین اسکناس ایران!
725 سال پیش در چنین روزی، گیخاتوخان مغول که حاکم ایران بود، فرمان چاپ پولی کاغذی به نام «چاوِ مبارک» را داد. این پول کاغذی در «چاوخانه» تبریز تولید شد.
مردم که تمایلی به معامله با این پول نداشتند، آن را «چاو نامبارک» مینامیدند و گیخاتوخان مجبور شد به مدت کوتاهی فرمان چاپ آن را لغو کند!
🗞 @Ancients ⏳
ايرانيان به علت سهولت دسترسی به معادن کانیهای مسی در هزاره پنجم قبل از میلاد اولین توليد کننده، مصرف کننده و صادر کننده لوازم مسی در دنيای پيش از تاريخ بوده اند.
🗞 @Ancients ⏳
کلاه درایران قدیم غیراز جنبه تزئینی نشانی ازشغل ، نژاد ، و طبقه اجتماعی بوده است.
تاج(یکپارچه،باز،بسته)مخصوص پادشاهان و دیهم، سبک،کلاهراسته، دستار ،باشلق(شبیه کلاخود)
و کلاه نمدی بین افرادقبایل رایج بوده است.
🗞 @Ancients ⏳
▫️قدیمی ترین اسطرلاب ساخته شده بدست ایرانیان:
شگفت آور است درود بر دانشمندان فرهیخته ایرانزمین
این اسطرلاب با استفاده از طرح ابوریحان بیرونی ساخته شده است که نشان داد چگونه می توان از چرخ دنده برای نشان دادن انقلاب خورشید و ماه (منظور تغییر وضعیت خورشید و ماه) و تغییر نسبت درجه این دو با هم استفاده کرد ، این ساعت مکانیکی فوق العاده دقیق قدم بزرگی در ساخت ماشین آلات مکانیکی و پیشرفته دقیق در علم نجوم بود ، این تقویم حرفه ای برای تعیین دقیق تاریخ قمری توسط دانشمندان ایرانی استفاده می گردید.
ابوریحان بیرونی نخستین دانشنامه ستارهشناسی در کشورهای اسلامی را تدوین کرد، و در آن از حرکت سیارات و گردش زمین به دور خورشید نوشت.
مکان : موزه تاریخ علم ویپل در کمبریج انگلستان
🗞 @Ancients ⏳
#ضرب_المثل #سرش_کلاه_رفت
هنگامی که کسی فریب دیگران را بخورد میگویند : « سرش کلاه رفت .» و اگر فریب بزرگی باشد ؛ می گویند : « کلاه گشادی سرش رفت. »
در گذشته شاید تا صد سال پیش برای کیفر دادن گناهکاران ، بر سرشان کلاه خنده داری که از آن زنگوله و چیزهای مسخره آویخته بودند و جامه ای خنده آور می پوشاندند و در کوچه های شهر در برابر دیدگان مردم رو به دُم خر می نشاندند تا بینندگان به آنان بخندند و این گنهکاران پشیمان و شرمنده شوند و آبرویشان همه جا برود و برای دیگران مایه ی اندرز گردند .
از آنجا که در نتیجه ی سادگی و غفلت بسیاری از افراد فریب فریبکاران را می خوردند و گرفتار این کلاه خنده دار می شدند ؛ این سخن در میان مردمان زبانزد شد . هر کس فریب می خورد می گفتند سرش کلاه رفت یا سرش کلاه گذاشتند.
🗞 @Ancients ⏳
زِ نامردان عَلاج درد خود
جُستن بدان ماند
که خار از پا بُرون آرد کَسی
با نیش عَقرب ها...
( صائب تبریزی )
🗞 @Ancients ⏳
این مردم ظاهر بین
به سر آستین آدم نگاه می کنند.
سر آستین آدم اگر کهنه باشد
هر کلامش اگر در و گوهر هم باشد
آن را ور نمی چینند
(محمود دولت آبادی)
🗞 @Ancients ⏳
کمان رستم
درخت گردوی با 13 قرن حیات در شهر بزرگترین باغ گردوی جهان در شهر "شهمیرزاد" "استان سمنان" مقاوم سازی شده و در راه ثبت آثار معنوی است. این درخت گردو کهن سال به شکل کمان در آمده است.
🗞 @Ancients ⏳
یکی از شهرهایی که در دهستان مزینان بخش مرکزی شهرستان داورزن استان خراسان رضوی، قرار گرفته با نام مزینان شناخته می شود
این شهر ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح به طور رسمی بنیان نهاده شد. شهر مزینان نشانه تاریخ کهن ایران زمین است. این شهر با توجه به نامش جایگاه دانشمندان به حساب می آید.
🗞 @Ancients ⏳
♦️تصویری قدیمی از گنبد سلطانیه ( بزرگترین گنبد آجری جهان)
(سال ۱۲۱۹)
🗞 @Ancients ⏳
کرونا میراث جهانی ۷۷ کشور را تعطیل کرد
فهرست میراث جهانی یونسکو شامل ۱۱۲۱ محوطه طبیعی، فرهنگی و مختلط (طبیعی و فرهنگی) است که شیوع ویروس کرونا موجب تعطیلی بسیاری از این محوطه ها شده و بر اساس اعلام مرکز میراث جهانی یونسکو از میان ۱۶۷ کشوری که میزبان میراث جهانی یونسکو هستند، محوطه های موجود در ۷۷ کشور (۴۳ درصد از سایت های جهانی) ناگزیر به تعطیلی این محوطه ها شده اند.
چین و ایتالیا هر کدام 55 محوطه، بیشترین میراث جهانی یونسکو را میزبانی می کنند و پس از آن اسپانیا (48)، آلمان (46)، فرانسه (45)، هند (38)، مکزیک (35)، بریتانیا (32)، روسیه (29) و ایران و آمریکا هر کدام با 24 محوطه جهانی قرار دارند.
🗞 @Ancients ⏳
پرده قلابدوزی رشتی بهرام و گلاندام
هنرهای تزیینی از آنجا که زینت خانهها بودهاند قصههای بسیار از اهل خانه شنیده و برای گفتن دارند. این قصهها گاه بر دل و جانِ اثر، گاه بر صورت آن نشستهاند. این پرده قصهای از بهرام گور با دو حکایت دارد. قصه از دل خمسه نظامی برآمده است. از بالای پرده که به پایین بنگریم، نخست قصه بهرام و هفت گنبد را میبینیم. بهرام با هفت دختر هفت پادشاه هفت اقلیم ازدواج میکند، هر یک را در هفت گنبد به هفت رنگ جای میدهد و هر روز به یکی از گنبدها میرود و از هر دختر قصهای میشنود. به پایینتر که چشم میگردانیم تصویر دیگر از بهرام میبینیم. این بار قصه بهرام و کنیزش گلاندام به چشم میآید؛ ماجرای «کار نیکو کردن از پر کردن است»! قصهای که بر پرده نقش بسته، قصه دوخت این اثر است و حکایت از ممارست و هنرمندی دوزنده دارد. پرده بر ماهوت سیاه با نخ ابریشم و پشم و کاموا قلابدوزی رشتی شده است.
🗞 @Ancients ⏳