✳️نرم شدن مواضع امارات در قبال ایران
«طحنون بن زاید» مشاور امنیت ملی امارات دیروز (15 آذرماه) به تهران آمد و با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیسجمهور کشورمان دیدار کرد. با توجه به آنکه کشور امارات در سالهای اخیر دنبالهرو سیاستهای آمریکا و عربستان در منطقه بوده است، سؤالات زیادی در خصوص اهداف این سفر مطرح است.
گزارههای خبری: 1- انور قرقاش «مشاور سیاسی رئیس امارات متحده عربی» با انتشار توییتی اعلام کرد: «سفر شیخ طحنون بن زاید به تهران در راستای تلاشهای امارات متحده عربی با هدف تقویت پلهای ارتباطی و همکاری در منطقه و حفظ منافع ملی انجام شده است». 2- سیمون هندرسون (مدیر برنامه سیاست خلیجفارس و انرژی در موسسه واشنگتن) در واکنش به سفر این مقام اماراتی به ایران گفته است: «ایران خود را مرکز خاورمیانه میداند. آنها خود را کشور مسلط بر خاورمیانه میدانند. ایرانیها خود را ازنظر جمعیت بزرگتر میبینند و ازنظر ذخایر نفت و گاز نیز ایران بزرگتر است. ایران ازنظر طبیعی و موقعیتی نیز کشور مسلط بر خلیجفارس است. آنها میخواهند کشورهای دیگر نیز از این موضوع آگاه باشند و به ایران پایبند باشند. امارات در خلیجفارس در حاشیه است». 3- عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رأیالیوم نیز در مقاله جدید خود مینویسد: «سفر طحنون بن زاید به ایران ازاینجهت حائز اهمیت است که بیانگر نرم شدن مواضع امارات در قبال ایران است. در سالهای اخیر سیاست خارجی و منطقهای کشورهای شورای همکاری خلیجفارس (بهاستثنای قطر)، مبتنی بر تشدید محاصره ایران و ایجاد ناآرامی و آشوب داخلی در این کشور بوده است. زمانی که این کشورها به اهداف خود نرسیدند، سیاست مذکور خود را حتی به شکل موقت کنار گذاشتهاند و بهدنبال بهبود روابط با ایران هستند».
گزاره تحلیلی: سفر مشاور امنیت ملی امارات به تهران را میتوان از دو جنبه موردبررسی قرار داد؛ اول آنکه کشورهای حاشیه خلیجفارس به این نتیجه رسیدهاند که آمریکا بهعنوان یک ابرقدرت در حال افول و رژیم صهیونیستی بهعنوان کشور در حال سقوط توان دفاع از کشورهای حاشیه خلیجفارس را ندارد. خروج آمریکا از افغانستان و شکست رژیم صهیونیستی در جنگ سیفالقدس در نوار غزه در کنار افزایش قدرت محور مقاومت در منطقه سبب شده تا کشورهایی همچون امارات در فکر کاهش تقابل خود با محور مقاومت باشند. دومین نکته آنکه ازآنجاییکه دولت سیزدهم سیاست خارجی خود را بر مبنای حفظ و توسعه روابط با کشورهای منطقه بهویژه کشورهای جنوب خلیجفارس تعریف کرده است، فضای تعامل بیشتری بین ایران و امارات بهوجود آمده است. گفتوگوهای تلفنی بین حسین امیرعبداللهیان و شیخ عبدالله بن زائد آل نهیان، وزرای خارجه ایران و امارات و سفر اخیر معاون سیاسی وزیر خارجه به ابوظبی، مسیر بازتعریف روابط دو کشور را هموارتر ساخته است. از سوی دیگر اظهارات دوستانه انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی دولت امارات که گفته بود تنش با ایران به سود هیچیک از کشورهای منطقه نیست، نشان میدهد که امارات بهخوبی به نقش تأثیرگذار ایران در حفظ ثبات منطقه پی برده است.
فرهاد کوچک زاده
✳️سخنگوی قوه قضائیه: پرونده ای هنوز برای روحانی در دادگستری تشکیل نشده است
🔹خدائیان: دستگاه قضایی در رسیدگی به جرم افراد خط قرمز ندارد و در این ایام به جرایم افرادی رسیدگی شد که جزو مسئولان عالی رتبه نظام بودند.
🔹با توجه به اینکه رئیس جمهور سابق، روحانی است در دادگاه ویژه روحانیت به موضوع رسیدگی میشود و باید از این مرجع پرسید که آیا پرونده ای تشکیل شده است یا خیر. اما در دادگستری پرونده ای تشکیل نشده است.
✅سخنگوی دستگاه قضا: در ماجرای اصفهان ۱۳۰ نفر بازداشت شدند
🔹به جز افرادی که تیراندازی کردند، مابقی با قرار وثیقه آزاد شدند.
✳️رئیس کل بانک مرکزی:
🔹دسترسی قابل توجه به منابع ارزی؛ اوضاع به زودی بهبود مییابد
🔹خوشبختانه در سال جاری دسترسی این بانک و در مجموع دسترسی سیستم اقتصادی کشور به منابع ارزی بهبود قابل ملاحظه ای داشته است.
🔹از نظر ورود ارز به کشور در شرایط بسیار خوبی هستیم و پیش بینی من این است که در آینده نزدیک اوضاع رو به بهبود خواهد رفت.
🔹کل تأمین ارزی که در کشور و برای واردات تمام کالاها صورت گرفته معادل ۳۶ میلیارد دلار است که بخشی از آن در سامانه نیما و بخشی دیگر از طریق بانکی تأمین شده است. این مقدار به مراتب از مجموع ارز تامین شده در سال گذشته بیشتر است.
🔹در سال جاری بازگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی معادل ۲۲.۴میلیارد دلار بوده است که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۵ درصد افزایش داشته است.
🔹در سال جاری عرضه ارز در سامانه نیما توسط صادرکنندگان معادل ۲۰ میلیارد دلار بوده است که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۷۰ درصد افزایش داشته است.
🔹تسهیل بازگشت ارزهای صادراتی از طریق ارائه مشوق های صادراتی و ایجاد تبادل مستقیم بین صادرکنندگان و واردکنندگان در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.
🔴 صف ارز جمع می شود
✳️رئیس بانک مرکزی:
🔹یک ماه آینده که سامانه خرید فروش ارز باز شود قیمت ثابت و صف های خرید جمع می شود!!!!!
✳️مسدود شدن حساب بانکی ۷۰۰ دلال ارزی
🔹مدیرکل مبارزه با قاچاق کالا و ارز وزارت اطلاعات: با اشراف اطلاعاتی سربازان گمنام امامزمان همه حسابهای بانکی بیش از ۷۰۰ نفر از فعالان غیرمجاز ارزی در سطح کشور شناسایی و مسدود شد.
🔹 اسامی این دلالان ارزی جهت تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شد. گردش برخی از حسابهای مسدود شده در ۹ ماهه سالجاری بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
✳️*در خصوص افزایش نرخ ارز
علی محمدی
افزایش نرخ دلار در بازار آزاد نگرانی هایی را در بین تولید کنندگان و مردم نسبت به آینده قدرت ریال و تورم در بازار ایجاد کرده است. از این حیث گمانه زنی های منفی نسبت به آینده نرخ ارز در ماه های پیش رو بیشتر شده است.
* اگر چه در تعیین نرخ دلار عوامل سیاسی و اقتصادی نقش اصلی را دارد، ولکن موضوعات مربوط به تکنیکال نیز در تعادل عرضه و تقاضای ارز موثر است. در ماه گذشته دولت با رسانه ای کردن مباحث فنی مربوط به حذف ترجیحی و ادعای حذف آن در دی ماه، تقاضای ارز را در بازار افزایش داد. این موضوع باعث شد تا با افزایش تقاضا،مقاومت تکنیکالی ۲۸۲۰۰ شکسته شود. و این اولین گام در افزایش قیمت دلار شد. مقاومتی که برای چند ماه سقف نرخ ارز بود، اکنون تبدیل به حمایتی معتبر شده است که شکست آن مستلزم تلاش زیاد و هدر رفت منابع است.
* ما در کشور با اقتصادی مواجه هستیم که فاقد یک نظام ارزی منسجم است. نظام ارزی که در آن بانک مرکزی به عنوان بازیگر قدرتمند، ناظر، هدایتگر و کنترل کننده بتواند نقش اساسی را ایفا کند. بدیهی است که بانک مرکزی برای ایفای این نقش، نیازمند داشتن بازو های قدرتمند در بازار ارز و پشتیبانی نهادهای امنیتی است. اما متاسانه محدودیت در تامین منابع، وجود نرخ های مختلف ارز، بازارهای چندگانه، مانع از تشکیل این نظام ارزی شده است.
نکته سوم انتظارات سیاسی است که بخش زیادی از آن توسط رسانه های غربی القا می شود و موجبات سفته بازی و سوداگری را بوجود آورده است. این گروه از سوداگران که از طریق فضای مجازی مبادرت به افزایش نرخ ارز می نمایند عمدتا از کانالهای امنیتی و اقتصادی بیرون جهت دهی می شوند. جالب اینجاست که با وجود اینکه اکثر بازار کالا از طریق ارز نیما،سنا و ترجیحی تامین می شود اما نرخ بازار آزاد با وجود ناچیزترین میزان مبادله، بیشترین تاثیر هیجانی و تورمی را بر بازار کالا دارد. این گروه نقش پیاده نظام غرب در ایران را بازی می کنند و هدف اصلیشان عینی سازی به القای رسانه های غرب زده در خصوص شرطی سازی اقتصاد به مذاکره است.
🔚در شرایط که اقتصاد کشور در وضعیت خاصی از حیث انتظارات منفی نسبت به آینده قرار گرفته است باید تصمیمات اقتصادی در حوزه سیاست های پولی، مالی و نظام ارزی با حساسیت خاصی اتخاذ و رسانه ای شود. اگر چه متاثر از اقدامات دولت گذشته، نرخ ارز وابستگی فزاینده و کاذبی نسبت به انتظارات سیاسی پیدا کرده است، اما باید با اصلاح نظام ارزی، نقش بانک مرکزی را در کنترل بازار ارز پررنگ کرد و در این زمینه نهادهای امنیتی نیز باید سرشاخه های سوادگری و سفته بازی ها را پیرامون دلار کنترل و مهار کنند.