✳️طبق اطلاعات رسیده تعداد کدهای ثبت نامی در بورس کالا برای خرید خودرو از 750 هزار کد عبور کرده است.
✳️ مکرون و دو راهی تعیینکننده برای حفظ الیزه!
🔹تظاهرات گسترده امروز یکشنبه در فرانسه و بسط دامنه اعتصابات عمومی به مشاغل جدید، مکرون را گرفتار وضعیت سختی کرده است.
🔹او که هنوز درک صحیحی از مناسبات قدرت و رابطه «دولت-ملت» پیدا نکرده، با اصرار بر سیاستهای جنجالی، پاریس را به کانون اصلی بحران در اروپا تبدیل کرده است.
🔹بنابر آمار رسمی بیش از ۹۶۰ هزار و بنابر آمار غیررسمی بالغ بر سه میلیون نفر در شهرهای مختلف راهپیمایی کردهاند.
🔹حضور پرُرنگ دانشآموزان و دانشجویان در تظاهرات اخیر بهوضوح نشان از پیوند بازنشستگان و جوانان مقابل سیاستهای تحمیلی و ریاضتی مکرون دارد.
🔹مکرون اکنون بین یک دوراهی خودساخته قرار گرفته؛ اصرار بر اصلاحات اقتصادی فرانسه را به انبار باروت در اروپا تبدیل میکند و عقبنشینی به معنای از بین رفتن تنها شاخصه دولت اوست.
🔹مکرون در این دو راهی، سرنوشتی به نام «پیروزی» یا «مدیریت بحران» ندارد، بلکه او صرفامیتواند ماهیت و شکل شکست اقتصادی یا سیاسی خود را تعیین کند!
✳️ارتباط دلار و بورس
در خصوص چرایی عدم واکنش بورس به دلار درحال حاضر سوالات زیادی پرسیده میشود و گاهی عنوان میشود ارتباط دلار و بورس قطع شده!
به نظر من بورس از منظر زمانی به دنبال پر کردن آخرین شاخهی اصلاحی خود است و این ارتباطی با دلار ندارد. معمولا بورس با کمی تاخیر نسبت به سایر بازارها به دلار واکنش نشان میدهد. همانطور که پیشتر عرض کردم بعد از پر شدن زمان این شاخهی اصلاحی میانه، موج صعودی قدرتمندی در بازار شکل خواهدگرفت و کف سهامی که در این شاخهی اصلاحی لمس میشوند تا ۲ سال دیگر لمس نخواهد شد. به عبارت دیگر یکی از پر قدرتترین موجهای صعودی بازار بعد از این شاخهی اصلاحی میانه در بازار را خواهیم دید که از نظر من در برخی سهام بازدهی بیشتری نسبت به سال ۹۹ را رقم خواهد زد.
#محسن_عباسی
✳️ افزایش حضور مردم در راهپیمایی 22 بهمن را چگونه تحلیل کنیم؟
✍ افزایش محسوس مشارکت مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن در کل کشور گزارههای مهمی را پیش رو قرار میدهد:
1⃣ شاید اولین و مهمترین سوال این باشد که علت این افزایش محسوس حضور مردمی چیست؟ پاسخ اولیه همان موضوع همیشگی است و آن اینکه دشمن هرگاه در کشور دشمنی خود را همانند اغتشاشات اخیر نمایانتر میکند، واکنش و حضور مردم به صورت تصاعدی افزایش پیدا میکند. به همین دلیل به یکباره افزایش سی درصدی در کل کشور را مشاهده میکنیم و در برخی مناطق مثل سیستان و بلوچستان و کردستان که اقدامات دشمن ملموستر شد، افزایش حضور از نقاط دیگر کشور هم بیشتر است. اگر سیاستمداران عاقلی در حاکمیت آمریکا و به خصوص اروپا باقی مانده، حداقل یکبار باید به این گزاره فکر کنند که اگر خروجی ماهها طراحی اطلاعاتی و سیاسی که در قالب اغتشاشات اخیر تجلی یافت، اینک تبدیل به افزایش سی درصدی حضور مردم در سالگرد پیروزی انقلاب ایران آنهم در 44 سالگی شده، ادامه اصرار به افزایش دشمنی با جمهوری اسلامی چه دستاوردی برای آنها خواهد داشت و پیامدهای آن در میان مردم ایران چه خواهد بود. ضمن اینکه قاعدتاً و بر اساس عقلانیت سیاسی، زمان آن رسیده که دنیای غرب از خام شدن مجدد به دست برخی مشاوران ایرانی خائن عبرت بگیرد.
2⃣ اما آنچه از حضور کمی مهمتر است، حضور کیفی مردم است که عظمت ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ را بسیار بیشتر میکند. ملتی که در سختترین شرایط تحریم اقتصادی تاریخ معاصر و شدیدترین جنگ جهانی رسانهای قرار دارد، حضور تک تک مردمش در دفاع از انقلاب اسلامی ایران، چندین برابر ارزشگذاری باید شود. واقعیت این است که مجموع و ترکیب حضور کمی و کیفی مردم در سالهای اخیر، بسیار جلوتر از حضور گسترده و پرشور مردم در سالهای اول انقلاب است.
3⃣ اگر واکنش به اغتشاشات اخیر مهمترین دلیل افزایش حضور کمی و کیفی مردم در ۲۲ بهمن امسال باشد، یک ارزیابی مهم می توان ارائه کرد و آن اینکه در صورت افزایش احساس تهدید خطر برای کشور، حتما حضور کمی مردم بیش از آنچه در ۲۲ بهمن امسال شاهد بودیم، اتفاق خواهد افتاد. این ارزیابی البته نکته جدیدی نیست و سالهاست اتاق فکرهای آمریکایی نیز به نوعی آن را مطرح کردهاند و به همین دلیل یکی از اصلیترین محاسبات آنها برای عدم اقدام نظامی ولو کوتاه و مختصر علیه ایران همین است که با ملموسشدن تهدید و احساس خطر از طرف دشمن، شاهد شکلگیری وحدت بیسابقه در ایران خواهند بود.
4⃣ تلاش برای ترمیم و افزایش رضایت عمومی از طریق جبران خطاها، اصلاح برخی رویهها و افزایش خدمات، اینک باید اصلی ترین واکنش مسئولین برای ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ باشد ولی در نسخه های حکمرانی که گروههای سیاسی، تصمیم ساز و تصمیم گیر میپیچند این موضوع را نباید غفلت کنند که واکنش مردم به تهدید و برنامه دشمن، نه تنها انفعالی نیست بلکه شیب تصاعدی پیدا میکند و روی عمق معرفت و رفتار انقلابی مردم بیش از گذشته سرمایهگذاری کنند و از اصلاح انحرافی و غیرانقلابی مسائل اقتصادی، معیشتی و فرهنگی مردم بپرهیزند.
*مهدی جهان تیغی
✳️فرزین رئیس کل بانک مرکزی:
🔹نیازهای مردم را در بازار ازاد در 600 صرافی و 150 شعبه صرافی بانکی در حال عرضه و تامین ارز هستیم . نرخ رو به کاهش است و رو به کاهش خواهد بود . متاسفانه یک جریانی در حال قیمت سازی است .
🔹 پیشنهاد میکنم چند تا خبرنگار بروند و ببینند نرخ چند است ! نرخ درهم را با معاملات صوری افزایش میدهند .
🔹 به اندازه کافی ربع سکه عرضه میکنیم که حباب آن کم شود . ابزار مشتقه و عملیات سوآپ ارزی را راه اندازی خواهیم کرد.
✳️ راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلا تا پایان هفته
رئیس کل بانک مرکزی:
🔹مرکز مبادله ارز و طلا در آخرین جلسه شورای پول و اعتبار تصویب شد و برای ساماندهی و توسعه معاملات ارز و طلا است.
🔹به دلیل مشکلات فنی به موقع آماده نشد اما تا پایان هفته راهاندازی میشود.
🔹در گام اول کلیه نیازهای ارزی مردم مثل دانشجویی و مسافری و درمانی تامین میشود.
🔹در هفته آینده ربع سکه هم که حباب زیادی دارد در این بازار عرضه خواهد شد تا حباب آن کاهش بیابد.
🔹در گامهای بعدی ابزارهای مشتقه ارزی و عملیات سوآپ را هم راهاندازی خواهیم کرد.
🔹یک جریانی تلاش میکند قیمتهای بالایی را ایجاد کند که از مردم تقاضا میکنیم به آنها توجه نکنند.
🔹خبرنگاران به سبزه میدان و صرافیها مراجعه کنند تا نرخ سازی این جریانها به دور از واقعیت را متوجه شوند.
🔹صرافیها و شعب بانکهای ارزی منتخب در ۷ روز هفته فعال هستند.
🔹در ۳ روز تعطیل اخیر ایران یا امروز که دبی تعطیل بود نرخ درهم را با نرخ سازی بالا میبردند.
✳️چرا مشکلات اقتصادی کشور حل نمیشود؟
در ابتدا باید گفت که اقتصاد جنبهها و بخشهای گوناگونی دارد و مشکلات در حوزههای مختلف مانند تولید، توزیع، کشاورزی، دیپلماسی اقتصادی، تورم و مشکلات معیشتی و ... هر کدام مسائل و پاسخهای خاص خود را دارند که تلاش این پرسمان هم در حد توان و مقدور این است که به برخی از آنها پاسخ اجمالی بدهد.
اما در یک رویکرد کلان، نباید عملکرد نظام در حوزه حل مشکلات اقتصادی را به صورت صفر و صدی دید. در بسیاری از حوزهها، به جرات میتوان ادعا کرد که نظام در حل مشکلات مردم موفق عمل کرده اما چون حل شده است دیگر دیده نمیشود.
مثلا مشکل تأمین ارز و واردات واکسن کرونا، قطعی گسترده برق در برخی از فصول تابستان زمان دولت گذشته، بیمه سلامت اقشار ضعیف، کسری بودجه، تأمین کالاهای اساسی، فروش نفت و دهها مورد دیگر رفع شده است و نمیتوان گفت که مشکلات اقتصادی حل نمیشود.
نکته دوم اینکه اهتمام به حل واقعی مشکلات اقتصادی مردم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. مثلا در مهرماه که به دلیل شیوع زود هنگام آنفلوآنزا، کشور با کمبود آنتیبیوتیک مواجه شد بلافاصله برای رفع مشکل اقدام نمود و ضمن واردات این دارو، تولید آن در کشور ظرف مدت یک ماه 4 برابر شد و به لطف الهی مشکل حل شد. یعنی در ذهن دولتمردان و سایر مسئولان کشور اراده حل مشکلات وجود دارد.
به نظر میرسد منظور اصلی از این سئوال، حل نشدن برخی از مشکلات معیشتی مردم است که دلیل عمده آن نیز مشکل تورم است. حل این مشکل نیازمند اصلاحات ساختاری است. برای رفع این مشکل باید در گام اول بودجه کشور اصلاح شود تا از محل کسری بودجه، تورمی به جامعه تحمیل نشود و در گام بعدی تولید رونق بگیرد تا در کنار حل مشکل بودجه، مشکل بیکاری نیز مرتفع شود.
در این راستا، عملکرد دولت سیزدهم در برخی حوزهها مثبت بوده و در برخی دیگر تغییر چندانی نداشته است. مسئولین با افزایش درآمدهای ترانزیتی بخشی از مشکل کمبود درآمدهای دولت را حل کردهاند که اثر کاهشی بر تورم دارد. مالیات بر تولید را در سال جاری 5 درصد و در بودجه سال 1402 نیز 7 درصد کاهش دادهاند.
عدم استقراض از بانک مرکزی برای کنترل تورم نیز در این راستا مؤثر بوده است ولیکن در برخی حوزهها مانند نظارت بر بازار، کنترل قیمت مسکن و اجارهبها که سهم بالایی در هزینه خانوارها دارد، اصلاح نظام توزیع، جلوگیری از خلق پول و شبه پول در بانکها و ... به اهداف مورد انتظار نرسیده است که باید به نوبه خود هم مورد نقد واقع شود و هم بر سرعت روند اصلاح موانع و مطالبه این کار افزوده شود.
دلیل دیگر کندی حل مشکلات اقتصادی، ماهیت و ساختار اقتصاد ایران است، اقتصاد ایران از گذشته گرفتار مشکلات مزمن ساختاری با رویکرد اقتصاد لیبرالیو سرمایهداری است و زمانی به سمت اصلاح این مشکلات حرکت خواهد کرد که انقلابی در این ساختارها به وجود آید.
از جمله این مشکلات در اقتصاد ایران این است که اقتصاد کشور ما به معنی واقعی کلمه مردمپایه نیست. اگرچه بخش خصوصی، بخش تعاونی و بخش مردمی به منزله ظرفیتهای لازم و مناسب در طراحی اقتصاد کشور آمده است، اما به طرز مطلوبی فعال نشده و نتوانستهاند نقش خودشان را پیدا کنند.
از دیگر ضعفهای ساختاری اقتصاد ما دانش بنیان نبودن آن در اکثر حوزههاست؛ ساختارهای معیوب دیگر مانند نظام معیوب مالیاتی، گمرکی، بانکی، بهرهوری، بودجهریزی یارانهها و توزیع نیز نقش قابلملاحظهای در کندی روند حل مشکلات اقتصادی ایران دارند.
✳️مردم چقدر بیشتر نسبت به آخرین راهپیمایی در جشن تولد انقلاب شرکت کردند؟
🔸البرز، زنجان، لرستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، ایلام، قزوین، اصفهان، خراسان جنوبی، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد: ۲۰٪
🔷تهران، فارس، خراسان شمالی، اردبیل، چهارمحال و بختیاری، هرمزگان، کرمان، همدان، یزد و مازندران: ۳۰٪
🔸کردستان ۱۰۰٪
🔸خراسانرضوی: ۸۰٪
🔷سمنان: ۵۰٪
🔷سیستانوبلوچستان: ۴۵٪
🔸بوشهر: ۴۰٪
🔷گیلان: ۲۵٪
🔸خوزستان ۱۰٪
درصدهای افزایش نسبت به سال ۹۸ یعنی پیش از شیوع کروناست.
1پرسمان سیاسی ویژه سوالات و شبهات اقتصادی.pdf
494.4K
♦️کتاب پرسمان سیاسی
ویژه سوالات و شبهات اقتصادی
✳️ رئیس بانک مرکزی: مردم میتوانند در سایت ice.ir نرخ روزانه ارز را ببینند
🔹یک جریان قیمتساز تلاش میکند قیمتهای بالایی را ایجاد کند. مردم در ۷ روز هفته میتوانند نیازهای ارزی خود را از ۶۰۰ صرافی و ۱۵۰ شعبه بانکی تامین کنند.
✳️رئیس بانک مرکزی: از هیچ تلاشی برای کاهش نرخ ارز چشمپوشی نخواهیم کرد
🔹در ۳ روز اخیر کشور تعطیل بود اما جریان قیمتساز با معاملات صوری نرخ درهم را افزایش داد.
🔹امروز هم بازار دبی تعطیل است؛ خب چگونه نرخ درهم افزایش پیدا کرد؟ اینها همچنان نرخ سازیِ غیرواقعی میکنند. نمیگذاریم جریان قیمتساز در کارش موفق شود.