eitaa logo
اندیشه ورزان بصیر قم
4.2هزار دنبال‌کننده
18.9هزار عکس
483 ویدیو
1.4هزار فایل
مشاهده در ایتا
دانلود
✳️ قیمت سکه افزایشی است؟ 🔹️ قیمت سکه امامی از ابتدای سال تاکنون حدود ۶۴ درصد افزایش یافته است. پایان اسفند ماه سال گذشته قیمت این سکه ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بود، اما در بازار امروز با نرخی بیش از ۲۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خرید و فروش شد. 🔹️یک هفته‌ای می‌شود که قیمت سکه وارد کانال کم نوسانی شده است. هفته پیش سکه ۲۲ میلیون تومان بود و امروز روی نرخ ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله می‌شود. حالا باید منتظر افزایش قیمت سکه باشیم یا کاهش آن؟ 🔹️در حال حاضر نیز سکه یک هفته‌ای می‌شود که در موضع عقب نشینی قرار دارد. به نظر می‌رسد برای افت قیمت سکه به اخبار قوی از توافق یا اقدام مثبت دیگری نیاز هست. البته احتمال نوسان در همین محدوده برای حدود ۲ هفته نیز دور از ذهن نیست. اقتصاد سنج
✳️ ۳ میلیارد دلار در قالب سهمیه ۲۰۰۰ دلاری فروخته شد/خروج ۱۰ میلیارد دلار ارز به صورت اسکناس و حواله 🔹کمیسیون اقتصادی مجلس در گزارشی از دلایل تنش ارزی اخیر، از برآورد خروج ۱۰ میلیارد دلار ارز به صورت اسکناس و حواله با اتکا به فرایندهای رسمی و پرداخت ۳ میلیارد دلار در قالب سهیمه ۲۰۰۰ دلاری در ۹ ماهه امسال خبر داد. 🔹میزان فروش روزانه ارز در بازار متشکل از حدود ۱۲ میلیون دلار در شهریورماه به ۲۵ میلیون دلار در اواخر آذر رسیده است. 🔹پیش‌بینی می‌شود که مجموع فروش اسکناس در صرافی‌ها در نه ماهه سال جاری بین ۳.۵ تا ۴.۵ میلیارد دلار باشد. 🔹از طرفی تا اوایل آذرماه سال جاری، روزانه ۱۰۰ هزار دلار اسکناس به متقاضیان سفر به خارج از کشور با نرخ ۲۹.۱۰۰ تومان ارائه می‌شد.
✳️ ایران جزو ۵ توربین ساز برتر جهان 🔻مدیرعامل توانیر: 🔹روزی در این کشور برای تعویض روغن یک ترانسفورماتور باید از کارشناسان خارجی استفاده می‌کردیم، اما امروز به خودکفایی بیش از ۹۸ درصد در ساخت تجهیزات صنعت برق رسیده‌ایم. 🔹به همت نخبگان کشورمان، ایران جزو ۵ کشور توربین‌ساز برتر در دنیا شده است 🔹طی ۴ دهه گذشته در ظرفیت نصب شده برق در کشور  ۱۳ برابر رشد تولید داشته‌ایم و در منطقه و بین کشور‌های خاورمیانه رتبه اول را داریم.
✳️اگر به موقع ۴ تا پتروپالایشگاه‌ می‌ساختیم، تحریم ایران غیرممکن بود ▪️احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: تولیدات پتروپالایشگاه همواره مشتری خودش را در جهان دارد و مانند نفت خام قابل ردیابی و تحریم نیست. اگر ۱۰ یا ۱۵ سال زودتر ۴ واحد پتروپالایشگاهی ساخته بودیم در برابر تحریم‌ها غصه نداشتیم.
✳️بازدهی بازارها در هفته دوم دی ماه ۱۴۰۱ 📉 قیمت دلار قیمت دلار در این هفته ۴/۸۳ درصد نسبت به هفته اخیر کاهش بازدهی داشت. این در حالی است که در هفته ابتدایی دی ماه بازدهی دلار ۶/۵۷ درصد نسبت به هفته ماقبل رشد داشت. قیمت دلار در معاملات بازار آزاد طی یک هفته ۲۰۰۰ تومان کاهش داشت. 📈 قیمت طلا طلا این هفته با ۱۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان کاهش قیمت با بازدهی منفی ۵/۷۶ درصدی همراه بود. قیمت طلا در روز پنج‌شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۱، به یک میلیون و ۹۱۵ هزار و ۳۰۰ تومان‌ رسید. این در حالی است که هر گرم طلا در روز ۸ دی ۱۴۰۱ یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله می‌شد. 📉 قیمت سکه این هفته در حالی بازدهی بازار سکه ۱۰/۴۷ درصد منفی بود که هفته گذشته این بازار ۱۹/۴۷ درصد رشد داشت. 📈 بورس شاخص کل بورس تهران در هفته اخیر با رشدی مناسب به عدد یک میلیون و 647 هزار واحدی رسید و در این هفته با کاهش 4.2 درصدی، سطح یک میلیون و 579 هزار واحد را تثبیت کرد. از سوی دیگر، تمامی شاخص‌ها در این هفته روند نزولی داشتند؛ به طوری که شاخص کل هم‌وزن با افت 1.6 درصدی در ارتفاع 473 هزار و 199 واحدی قرار گرفت.
✳️آیا سیاست افزایش نرخ بهره می تواند در بلندمدت تورم را کنترل کند؟ سال های سال نرخ های سود بانکی بالا در سیستم بانکی کشور تجربه می‌شود ولی نرخ تورم کماکان بالاست. سیاست‌گذاران پولی عموماً از سیاست انقباضی برای کاهش تقاضای کل و خنک کردن تورم بهره می‌گیرند لیکن برای مدت محدود نه برای دهه یا دهه ها. از سوی دیگر منطق بهره مندی از سیاست پولی متناسب با شرایط تورمی در این است که افزایش نرخ بهره می‌تواند نرخ استقراض را بالا ببرد تا هزینه پول بالاتر رود و مصرف عمومی کاهش یابد و متعاقبا تقاضای کل کاهش یابد و منجر به خنک شدن تورم شود. به عبارتی افزایش نرخ بهره به پرهزینه‌تر شدن دریافت اعتبار توسط خانوار منجر می‌شود و خانوارها کمتر مصرف می‌کنند و در نتیجه تقاضای کاهش یافته و تورم آرام می‌گیرد. سوال اصلی اول اینکه، چقدر این استدلال برای بازار پولی ما کار می‌کند؟! مصرف خانوار به چه میزان به اعتبار وابسته است؟ آیا افزایش نرخ سود می‌تواند موجبات کاهش مصرف خانوارها را فراهم آورده و به کاهش نرخ تورم منجر شود. بعید است مصرف خانوارها وابستگی زیادی به اعتبارگیری خانوارها داشته باشد. به طور ساده افزایش نرخ سود با هدف گران‌تر شدن پول و به تبع آن کاهش مصرف عمومی در اقتصاد ما راه‌گشا به نظر نمی رسد. بدین ترتیب بر اثر بخشی افزایش نرخ سود بر کاهش تورم با استدلال ارائه شده تردیدهای جدی وجود دارد. یک ادعای جدی؛ مجرای انتقال سیاست پولی در ایران کار نمی‌کند. از سوی دیگر مطالعات نشان می‌دهد در ایران، تورم با نقدینگی ارتباط مستقیم دارد. بدین معنی که با افزایش نقدینگی، تنور تورم گرم‌تر می‌شود. سوال اصلی دوم اینکه، چه عاملی باعث افزایش نقدینگی می‌شود؟ آیا افزایش نرخ سود بانکی می‌تواند موجب کاهش نقدینگی در اقتصاد شود؟ نقدینگی در اقتصاد به دو بخش پول و شبه پول تقسیم می‌شود. بخش بزرگی از نقدینگی همان شبه پول است که در واقع همان سپرده های اشخاص (حقیقی و حقوقی) در بانک‌هاست. در بخش سپردها نیز بخش بزرگی از سپرده ها به سپرده های غیردیداری اختصاص دارد که همان سپرده های متصل به نرخ سود است. آنچه واضح است، هر چه نرخ سود بانکی بالاتر باشد، سپرده های مدت دار با سرعت بیشتری افزایش می‌یابد و به نقدینگی بالاتر منجر می‌شود. بدین ترتیب می‌توان ادعا کرد افزایش نرخ سود بانکی خود عامل جدی در افزایش نقدینگی است. نکته ای که سیاست‌گذاران پولی کشور باید به آن توجه کنند، اینست که اقتصادهای مختلف دینامیک‌های خاص خود را دارند، و نسخه ای که در یک اقتصاد کار می‌کند، لزوما در اقتصاد دیگری کارایی نخواهد داشت (یا کارایی کمتری خواهد داشت). شاید اساسا بالا نگه‌داشتن نرخ سود بانکی و بالاتر بردن آن به منظور کاهش تورم در اینجا سیاست کارآمدی نیست (تجربه سال‌های گذشته نیز می‌تواند بر این ادعا صحه بگذارد). وقتی تکرار یک مسیر ما را به هدف نمی‌رساند، باید به درستی مسیر تردیدهای جدی داشته باشیم و مسیرهای جایگزین را نیز امتحان کنیم. حسن کاظم زاده
✳️حذف رانت و چرخه‌های دلالی با عرضه خودرو در بورس 🔹قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بخشی از تقاضای بازار خودرو، مصرفی نیست، گفت: عرضه خودرو در بورس باعث حذف رانت و کنار رفتن چرخه‌های دلالی در بازار شده که نشان می‌دهد بهترین، عادلانه‌ترین و کم هزینه‌ترین روش در اقتصاد، عرضه در بورس کالا است. 🔹وی با بیان اینکه حذف رانت، بهترین مستند و دلیل برای اعلام کارآمدی بورس است، افزود: عده‌ای اعلام می‌کنند رشد قیمت خودرو به دلیل عرضه در بورس کالا است که این ادعا قطعاً درست نیست، چراکه همه می‌دانیم به دلیل کاهش ارزش پول ملی، افراد زیادی برای حفظ ارزش پول خود به خرید خودرو روی آورده‌اند و به عبارتی بخشی از تقاضای بازار خودرو، مصرفی نیست. 🔹قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: وقتی نرخ ارز بالا می‌رود، تقاضا در بازارهای طلا، مسکن و خودرو نیز افزایش می‌یابد که امروز موثرترین راه برای کاهش فاصله تقاضای زیاد و عرضه محدود، استفاده از بستر شفاف بورس است.