⛔️ تحلیل وضعیت انتخاباتی اصلاح طلبان ( قسمت دوم )
تحریم انتخابات یا حضور جدی!؟
به رغم تفاوتهای چندوجهی شرایط فعلی با دورههای پیشین، اصلاحطلبی همچنان با تحریم انتخابات غریب و نامأنوس است، هرچند این امر غیرمحتمل هم نیست. اما درباره مشارکت در انتخابات دو استراتژی کلی وجود دارد. یکی همان مشارکت مشروط است و چهرههایی چون حجاریان و شکوریراد نیز آن را ترویج میکنند. مسیری که در آن، افرادی چون محمدرضا عارف و عبدالواحد موسوی لاری ائتلاف اصلاح-اعتدال را در خط پایان میبینند.
استراتژی دوم حضور بیقید و شرط در انتخابات است که خود دو طیف را شامل میشود؛ گروهی از اصلاحطلبان همچون بهزاد نبوی، محسن رهامی و بخشی از حزب کارگزاران که همچنان بر ائتلاف با اصولگرایان میانهرو (یا همان معتدلین) اصرار میورزند. باتوجه به تجربه ناخوشایند مردم از لیست امید در مجلس دهم، احتمالا در صورت ارائه لیست امید برای انتخابات مجلس 98، این لیست با اقبال عمومی مواجه نخواهد شد. شرایط فعلی ناشی از عملکرد اصلاحطلبان و دولت مورد حمایت آنها نشان میدهد کمتر کسی به منتسبین حسن روحانی ولو با «تَکرار» خاتمی رای میدهد. شاید تحریم انتخابات به بهانههایی مثل «رد صلاحیت گسترده اصلاحطلبان توسط شورای نگهبان» دستاویز خوبی برای فرار از قبول مسئولیت شرایط نامناسب به وجود آمده توسط دولت روحانی(مورد حمایت اصلاحطلبان و خاتمی) باشد؛ با وجود اینکه در شرایط جاری، بخش زیادی از مردم علت عملکرد نقد برانگیز دولت را به علت قرابت گفتمانی و خواستگاه مشترک با جریان اصلاحات میدانند.
انتظار برای اعلام نتایج قطعی احراز صلاحیتها
حسین کمالی، عضو شورای هماهنگی اصلاحات،درباره آخرین وضعیت لیست انتخاباتی اصلاح طلبان گفت: «هنوز تایید صلاحیتها قطعی نشده است؛ افرادی که تایید صلاحیت نشدهاند، طبق اعلام شورای نگهبان اعتراض کردهاند. نتیجه اعتراض ها باید مشخص شود تا براساس آن لیست انتخاباتی بسته شود؛ فعلا این سردرگمی برای اصلاح طلبان ایجاد شده است. من درباره قهر از صندوق رای اطلاعی ندارم و اگر اصلاح طلبان جایی نامزد داشته باشند رای می دهند. مجلس مهم است، انتخابات مهم است. مردم با انتخابات سرنوشت و آینده خود را مشخص میکنند. برخی با دخالتهایی که انجام میدهند باعث می شوند اثرات مثبتی بر جای نگذارند».
ائتلاف «اعتدالیون» و «اصلاح طلبان»
اصلاحطلبان ادعا میکنند که دیگر نمیخواهند با اعتدالیون ائتلاف کنند. اصل این تفکیک بین «اعتدالیون» و «اصلاحطلبان» یک اقدام راهبردی در زدودن ننگ هزینه دولت اصلاحاتساخته از پیشانی اصلاحطلبی است. با این که بحثهای زیادی در ماههای گذشته مبنی بر حضور مستقل اصلاحطلبان در انتخابات مطرح شده و اصلاح طلبان ادعا دارند که نمیخواهند در مجلس یازدهم زلفشان را به زلف روحانی گره بزنند و حتی به دنبال این هستند که گره زلف خود را از زلف روحانی باز کنند یا حتی مطرح کردند که مردم انتقادات و نارضایتیهایی نسبت به عملکرد روحانی دارند و جریان اصلاحات میخواهد که این انتقادات و اعتراضات شامل حال اصلاحات نشود، اما پیش بینی میشود در صورت تحقق لیست واحد، مجدداً حامیان دولت و اصلاحطلبان را دوشادوش یکدیگر ببینیم.
قهر با صندوقهای رای!؟
بعید به نظر میرسد مشی اصلاح طلبان قهر با صندوقهای آرا باشد. تجربه دوره قبل تهران اثبات کرد که اصلاح طلبان توانستهاند با یک لیست شامل افراد ناشناس وارد مجلس شوند. اصلاح طلبان در انتخابات مجلس یازدهم حضور مییابند و با جریان سازی توسط شبکههای اجتماعی حقیقی و مجازی تلاش میکنند تا رقابت سختی با اصول گرایان را رقم بزنند.
سناریوی دوقطبیسازی و طرح برخی شعارهای احساسی توسط اصلاحطلبان در انتخابات مجلس یازدهم به منظور جلب آرا مردم به نفع اصلاحطلبان از رویکردهای این جناح خواهد بود. این شیوه اصلاحطلبان مسبوق به سابقه بوده است. اینکه مردم را در انتخاب بین بد و بدتر قرار دهند تا مردمی که از عملکرد آنها دلسرد هستند را وادار کنند به نفع اصلاح طلبان پای صندوقهای آرا بیایند و بین بد و بدتر (البته بنابر تحلیل آنها از اوضاع) انتخاب کنند.
◀️ ادامه دارد
🔼بارزانی: تداوم حضور نظامیان آمریکا در عراق ضروری است!
🔹رئیس منطقه کردستان عراق به رغم تظاهرات ضد آمریکایی و مصوبه پارلمان این کشور، خواستار تداوم حضور نظامیان تروریست آمریکا در عراق شد.
🔹منطقه کردستان عراق همچنین در صدد است میزبان بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در عراق باشد.
✳ تحلیل وضعیت انتخاباتی اصلاح طلبان ( قسمت سوم و پایانی )
دوقطبیسازی فضای انتخابات؛ مثل همیشه!
اصلاحطلبان در انتخابات آینده به صورت گفتمانی شرکت خواهند کرد. در سال 96 سعی کردند با رأی سلبی و ایجاد هراس نسبت به رقیب آرا مردم را جلب کنند. سال 94 نیز با گفتمان برجام و مذاکره پیروز شدند. در انتخابات مجلس98 ممکن است با گفتمان «می خواهم زندگی کنم» یا «مردم باید در جریان تحریمها قرار بگیرند و واقعیتهای تحریمها و FATF را بدانند» در رقابتها شرکت کنند. اینگونه وانمود خواهند کرد که جریان مقابل میخواهد کشور را به موضع مقابله با دنیا سوق دهد و ما دنبال این هستیم که شرایط زندگی مردم را بهبود ببخشیم. جریان اصلاحات با این شعارها میخواهند به صورت گفتمانی در انتخابات شرکت کنند و احتمال ائتلاف آنها با حامیان دولت نیز وجود دارد.
علاوه بر این چون در جریان اصولگرایی حرکتی آغاز شده است که احتمال رسیدن به لیست واحد وجود دارد لذا برای اینکه از یک سو احتمال موفقیت طرف مقابل را کاهش دهند و از سوی دیگر در انتخابات دو قطبی ایجاد کنند تا بتوانند مردم را پای صندوق رأی بیاورند، احتمالاً جریان اصلاحات و حامیان دولت در انتخابات مجلس98 ائتلاف خواهند کرد.
مشخصا اصلاحطلبان هنوز همه نقشه خود را برای حضور در انتخابات مجلس یازدهم اعلام نکردند و در حال برآورد اوضاع هستند و به دنبال این هستند که رقیب اصولگرای خود را در بیخبری قرار دهند تا رقیب نداند آنها چه تحرکی خواهند داشت.
سرلیستی انصاری در لیست واحد اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس 98
از میان نامزدهای جریان اصلاحات که وارد انتخابات مجلس شده اند «مجید انصاری» سابقه انقلابی و مسئولیت بیشتری دارد (اگر نقشآفرینی در فتنه 88 را نادیده بگیریم). از میان نامزدهای جریان اصلاحات در مجلس یازدهم، وی در سالهای اخیر سعی کرده است که مواضع ساختارشکنانه و قانون گریزانه نداشته باشد. اگر اصلاحطلبان بتوانند اکثریت مجلس یازدهم را به دست بیاورند انصاری میتواند یکی از گزینههای ریاست مجلس باشد.
در میان افرادی که در لیست اصلاح طلبان حضور دارند، مجید انصاری ازشناخته شده ترینها است. ممکن است اصلاحطلبان بخواهند سنتشکنی کرده و یک خانم را به عنوان سرلیست معرفی کنند اما با حضور انصاری، بعید است که جریانات اصلاحطلب این تصمیم را اتخاذ کنند.
ضرورت بازسازی اصلاحات
در این میان نمی توان نظرات اصلاح طلبانی را نادیده گرفت که فراتر از امر انتخابات، بر ضرورت بازنگری در جبهه اصلاحات و بازتعریف مبانی اصلاحطلبی تأکید دارند. افرادی چون «محمدرضا تاجیک» که گفته است: «جریان اصلاحطلبی نیازمند تأمل جدی است و ضرورت دارد که در ساختارها و رویکردها بازنگری اساسی صورت بگیرد تا آیندهای متفاوت رقم زده شود. باید بررسی شود که چه کارهایی انجام شده و چه کارهایی انجام نشده است و باید تمام بحرانهای امروز اصلاحطلبی واکاوی شود و تازمانیکه با چنین رویکردی عمل نشود، نباید با تکیه بر پخمگانِ نخبهنما وارد میدان انتخابات شد؛ نمیتوان با اتکا به افرادی که آبروی اصلاحات را بردهاند و فضای سیاسی را سیاه کردهاند، رأی مردم را اخذ کرد. اگر قرار است که اصلاحات در انتخابات آبرویی داشته باشد، لازم است که از نیروهای جوان و نخبه استفاده شود تا در این صورت بتوان امید داشت که گفتمان اصلاحطلبی و نه گفتمان مبتنی بر استمرار قدرت ادامه یابد. اکنون شرایطی مهیا شده که افرادی وارد میدان انتخابات میشوند که اصلاحات را در پستوهای سیاست دفن کردهاند».
اصلاحات در محاق یا فرصتی برای تجدید قوا؟
شرایط حاکم بر فضای انتخاباتی کشور حاکی از عدم اقبال عمومی به اصلاح طلبان است. فارغ از اینکه آیا اصلاح طلبان به لیست واحد برای حضور در انتخابات مجلس 98 میرسند یا نه، و گذشته از مسئله سرلیستی مجید انصاری یا فرد دیگری در لیست نهایی انتخاباتی اصلاح طلبان، نکته قابل توجه دیگری در مورد این جریان سیاسی وجود دارد. اصلاح طلبان بعد از کمرنگ شدن احتمال پیروزیشان در انتخابات مجلس شورای اسلامی به عنوان مردمیترین قوه در حکومت اسلامی، باید آسیبشناسانه به وقایع چند سال اخیر بنگرند. اگر آسیبشناسی درست و واقعبینانهای صورت پذیرد، اصلاحطلبان میتوانند با اصلاح ساختار و گفتمان خود به دامان مردم و انقلاب برگردند و اگر بر روش قبلی اصرار کنند، احتمالا شاهد مواضع رادیکالتری از این جناح سیاسی خواهیم بود و به مراتب هزینهزایی آنان برای حاکمیت و مردم بالاتر خواهد رفت.
✳ شبهات انتخاباتی
❎ مردم مجبورند از میان نامزدهایی که با حذف انواع و اقسام گرایش ها از گردونه انتخابات در سبد انتخاب مردم قرار گرفته اند، انتخاب کنند. بدون اینکه نامزد مطلوب خود را بیابند، فقط به دلیل تقویت نهاد انتخابات و نیز تقویت کشور و ایران به میدان می آیند و رای می دهند. آن وقت متهم می شوند که وضعیت کشور محصول رای آنان است. درحالی که آنان فقط 10 درصد در نتیجه انتخابات نقش داشته اند.(عباس عبدی یادداشت روزنامه اعتماد)
🔺پاسخ: این ادعا در نزدیکی هر انتخابات مکرر تکرار می شود. #انتخابات_آزاد، #انتصابات به جای انتخابات، #تقلّب، #صیانت_از_آراء ... کلیدواژه هایی هستند که بارها از سوی جریان های خاص و همزمان ضدانقلاب و حتی مقامات غربی درباره انتخابات ایران مطرح می شود.
واقعیت این است که این شبهات پاسخ های بسیاری دارد و بسیار هم پاسخ گفته شده. اما منفعت برخی جریان ها در تکرار مکرر آن است تا دروغ گوبلزی(وزیر پروپاگاندای هیتلر و خالق نظریه دروغ بزرگ) مورد باور افکار عمومی قرار بگیرد.
1️⃣ اگر این ادعاها درست بود، باید دولت، مجلس و شوراها همواره در دست یک جناح یا طرز تفکر می ماند. درحالیکه چنین نیست و طی حداقل شش سال گذشته، دولت، اکثریت مجلس و شورای شهر بسیاری نقاط کشور در دست یک تفکر خاص سیاسی بوده که البته همان تفکر همواره معترض انتخابات است.
2️⃣ چرا این جریان سیاسی هیچ وقت پاسخگوی فساد مالی، اخلاقی و یا موضع گیری های رادیکالی هم راستا با دشمنان برخی چهره های سرشناسش نیست و فقط وقت انتخابات از رد صلاحیت این چهره ها می نالد؟ بهتر نیست به جای فرافکنیِ علت ردصلاحیت، با شفافیت مراقب رفتارهای خلاف قانون بازیگران جریان خود باشند؟
3️⃣ هر مطّلعی می داند تمام کشورهای دموکراتیک دنیا سازو کارهای خاص خود را برای ورود به انتخابات دارند؛ بدون اینکه نخبگان جامعه این سازوکارها را در تنافی با آزادبودن انتخابات تلقی کنند. به عنوان مثال در امریکا فرآیند استصواب که درون دو حزب دموکرات و جمهوریخواه اعمال میشود، چنان سنگین است که میبینیم کارکشتهترین سیاستمداران و سناتورها خیلی قبل از اینکه اصلاً به مرحلهٔ نامنویسی برسند، حذف می شوند. این فرایند بسته موجب شده بیش از صد حزب دیگر امریکایی اجازه نفس کشیدن در انتخابات را پیدا نکنند. «دادگاه قانون اساسی» در ترکیه، «شورای قانون اساسی» و «دیوان عالی عدالت» در فرانسه، «دادگاه قانون اساسی» در آلمان، «مجلس نمایندگان» و «سنا» در آمریکا، «مجلس عوام» در انگلستان و «دادگاه قانون اساسی» در روسیه، نقش نظارتی مشابه شورای نگهبان در جمهوری اسلامی را ایفا مینمایند.
4️⃣ مشارکت مردم ایران در انتخابات همواره از متوسط مشارکت مردمی بسیاری از دموکراتیک ترین کشورها بیشتر است و این نشان از خوشبینی مردم به سازوکار انتخابات و علاقه به مشارکت در تعیین ساختار سیاسی کشور است. گرچه تبلیغات غربی ها و بلندگو های داخلی شان همیشه سعی می کند خلاف این را تصویر بکشد.
✳دستگیری فردی در قم که مبادرت به شکستن شیشههای هشت بانک دولتی کرد
🔹فرمانده انتظامی استان قم گفت: فردی که مبادرت به شکستن شیشههای هشت بانک دولتی در خیابانهای شهر قم کرده بود و از اهالی یکی از استانهای همجوار بود، دستگیر شد که این شخص ۲۰ مورد سابقه داشته و کارتن خواب بود و از نظر روانی نیز سالم نبود.
🔴آمریکا در گردآب عراق
🔷اخراج نیروهای آمریکا از عراق، آغاز دومینوی خروج نیروهای ایالات متحده از منطقه خواهد بود. با این شرایط آیا آمریکا میتواند مطالبهی مردم عراق را مدیریت و مهار نماید؟
🔷سردمداران کاخ سفید با این انگاره که مطالبهی اخراج آمریکا از عراق یک واکنش هیجانیِ حاکمیت، جریانهای سیاسی و مردم عراق به شهادت #سردار_سلیمانی و #ابو_مهندس است، ابتدا سعی کردند با وقت کشی و خریدن زمان، فوران "خشم و نفرت" نسبت به آمریکا را کنترل نمایند. در همین راستا و در گام دوم، حریهی "فشار و تحریم" علیه عراق در دستور اقدام واشنگتن قرار گرفت. افروخته ساختن آتش فتنه و بیثبات سازی در برخی شهرهای عراق، گام سوم آمریکا برای مدیریت ادراک در این کشور بود. در ادامهی این روند و در گام چهارم، کاخ سفید در صدد برآمد با ایرانی ساختن مطالبهی خروج نیروهای آمریکایی از عراق، با جابجایی افکار عمومی و تغییر گفتمان، زمینه ساز به قدرت رساندن متحدان سیاسی خود در بغداد گردد.
🔹با این تفاسیر حضور #میلیونی مردم عراق در راهپیمایی ضد آمریکایی در بغداد، عملا همه تلاشهای آمریکا را تا این مرحله با شکست مواجه کرده است. از این رو ایالات متحده مترصد تجزیهی عراق بر اساس تقسیمبندی مذهبی-طایفهای خواهد شد و دقیقا همان کاری را با عراق ممکن است انجام دهد که پیش از این، با آخرین موج بیداری اسلامی انجام داد. البته در چنین شرایطی تنها گزینه مردم عراق #نهضت_مقاومت برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشورشان خواهد بود.
دکتر رضا سراج