#معرفی_کتاب
📍تفسیر درست از معنی و جایگاه «الهیات» لازمۀ طرح «الهیات تمدنی» بر پایۀ آموزههای وحیانی اسلام است.
📚 کتاب «الهیات تمدنی» که با تأکی بر اندیشههای کلامی علامه سید منیرالدین حسینی الهاشمی نوشته شده است، در یک دورۀ سهجلدی الهیات را به صورت روشمند و همراه با حجیت و در سطحی تمدنی مطرح میسازد.
📝نویسنده: محمدرضا خاکی قراملکی، عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم قم
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
مطهری و مسئله شفاعت
🔹 مسئله #شفاعت یک چالش دینی است.
نه اینکه مربوط به گذشته باشد
امروزه هم چالشی دینی است
🔸 در سطح علمی، فرقههای و اندیشمندان پرسشها و مسائلی مربوط به شفاعت را مطرح میکنند که عموماً در کتابهای اعتقادی مطرح شده
🔺 اما یک سطح عمومی هم دارد
اینکه مردم از آن تلقی درستی ندارند
🔹 در این بین شهید مطهری به زیبایی این مسئله را برای مردم تبیین میکند تا نگاهی غلط به مسئله شفاعت شکل نگیرد.
🔸 مطهری مبتنی بر اصل «الدنیا مزرعة الآخرة» و مبتنی بر در همتنیدگی مناسبات مادی و معنوی، شفاعت را در یک تفسیر، به بروز و تجلی هدایتگری معصومان (ع) در این دنیا تفسیر میکند. (ر.ک:عدل الهی ص 229)
📍این گونه دیگر شفاعت #پارتی_بازی نیست؛ بلکه مسیری است که اعمال ما در این دنیا آن را رقم میزند.
📌 شفاعت امام حسین (ع) در واقع تجلی هدایتگری حضرت در این دنیاست. همانگونه که جریان قیام حضرت، جریانی روشنگر و هدایتکننده بود.
این نگاه خیلی مهم است
این نگرش هم پرسشهای علمی درباره شفاعت را پوشش میدهد و هم تلقی عرفی از آن و نگاه پارتیبازی به آن را اصلاح میکند.
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
جایگاه اخلاق در حرکت علمی بشر
💡 آیا دین و به صورت خاص اخلاق، موجب سوگیری در امر پژوهش علمی میشود یا علم را از انحراف دور میکند؟
علامه طباطبایی، معتقد است اگه قوای نفسانی انسان به درستی تعدیل و تهذیب نشود، روند «تفکر» و «حرکت علمی» بشر به انحراف کشیده میشود.
ایشان میفرماید:
📝 «چه بسا افراط آدمى و فرو رفتنش در بر آوردن نيازهای يك قوه از قواى متضادش و بازماندن از نيازهاي ساير قوايش باعث آن شود كه در افكار و معارفش منحرف گشته و در نتيجة تحكيم و ترجيح خواستهها و مشتهيات و پيشنهادهاى يك قوه بر خواستههاى ساير قوا، به اين گمراهى بيفتد كه تصديقهاى آن قوه را نيز بر تصديقهاى ساير قوا تحكيم دهد، و سرانجام فكر و ذكرش تنها پيرامون خواستههاى آن دور بزند.»
📍المیزان ج۵، ص۴۳۸
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
نقش اقتصاد در فرهنگ و اخلاق جامعه
📍این مسئلهای است که در دوران معاصر افکار بسیاری از اندیشمندان را به خود درگیر کرده است.
🔻 علامه طباطبایی در این زمینه مینویسد:
🔸️مهم ترین چیزى که جامعه انسانى را بر اساس خود پایدار مى دارد، اقتصادیات جامعه است که خدا آن را مایه قوام اجتماعى قرار داده؛ و ما اگر انواع گناهان و جرائم و جنایات و تعدیات و مظالم را دقیقا آمارگیرى کنیم و به جستجوى علت آن بپردازیم خواهیم دید که علت بروز تمامى آنها یکى از دو چیز است:
🔹️یا فقر مفرطى است که انسان را به اختلاس اموال مردم از راه سرقت، راهزنى، آدم کشى، گرانفروشى، کم فروشى، غصب و سایر تعدیات وادار مى کند،
🔹️و یا ثروت بىحساب است که انسان را به اسراف و ول خرجى در خوردن، نوشیدن، پوشیدن، تهیه سکنى و همسر، و بى بند و بارى در شهوات، هتک حرمتها، شکستن قرقها و تجاوز در جان، مال و ناموس دیگران وامى دارد.
📚 تفسیر المیزان، ج۹، ص۳۳۰
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
رابطۀ سلطۀ سیاسی و فساد اخلاقی
در فلسفۀ سیاسی و شیوۀ حکمرانی هر مکتب نگاهی خاص به مناسبات میان مباحث اخلاقی جامعه و معماری قدرت حاکم بر آن وجود دارد. شهید مطهری به رویکرد قدرتهای غیر الهی برای سلطه بر جوامع اشاره میکند:
💡تاریخ بشر نشان میدهد که هرگاه قدرتهای حاکم میخواهند جامعهای را تحت سلطه خود قرار دهند و آن را استثمار کنند، تلاش میکنند تا روح جامعه را فاسد کنند و برای این منظور تسهیلات شهوترانی را برای مردم زیاد میکنند و آنها را به شهوترانی ترغیب میکنند.
💡نمونه عبرتانگیزی از این شیوه کثیف، فاجعهای بود که در اسپانیای مسلمان- که یکی از سرچشمههای #رنسانس به حساب میآمد و از پیشرفتهترین تمدنهای اروپا محسوب میشد- برای مسلمانان اتفاق افتاد.
💡 مسیحیان برای خارج کردن اسپانیا از چنگ مسلمانان، از راه فاسد کردن روحیه و اخلاق جوانان مسلمان وارد عمل شدند. تا آنجا که توانستند وسائل لهو و لعب و شهوترانی را به سهولت در اختیار مسلمانان قرار دادند و در این کار تا آنجا پیش رفتند که حتی سرداران و مقامات دولتی را نیز فریفتند و آنان را آلوده ساختند و به این ترتیب توانستند عزم و اراده و نیرو و شجاعت و ایمان و پاکی روح مسلمین را از میان بردارند و آنها را به آدمهایی زبون و ضعیف و شهوتران و شرابخواره و زنباره مبدل کنند. و پر واضح است که غلبه و پیروزی بر چنین مردمی کار دشواری نیست.
📗📍 آشنایی با قرآن، ج۱، ص۷
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
#معرفی_کتاب
📚 «اسلام و مسئله ملیت»
شمامل یک دیباچه، سه سخنرانی و یک ضمیمه از شهید متفکر آیتالله مطهری است.
📍دیباچه با عنوان «ایران و اسلام» از دو مقاله از استاد شهید تشکیل شده است. تفصیل این مقاله در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران از آن شهید، آورده شده است.
📍بخش بعدی شامل سه سخنرانی شهید مطهری است که در تقریباً سال ۱۳۴۷ هجری شمسی در انجمن اسلامی مهندسین ایراد شده است. نوارهای صوتی آن سخنرانیها در دست نیست و این بخش تنظیمشده متنی است که در همان زمان از نوار صوتی پیاده شده و در اختیار آن شهید قرار گرفته است.
بخش ضمیمه مقالهای با عنوان «خدمات ایرانیان به فرهنگ اسلامی تا قرن پنجم» است.
📍مطالعه این کتاب، برای خواننده، روشن و ثابت میکند که نهتنها تقابلی میان اسلام و ملیت ایرانی وجود ندارد، بلکه اساسا اسلام، جزیی از ملیت مردم ایران است و هیچ ملتی به اندازه ایرانیان از روی عشق و علاقه، به اسلام خدمت نکرده است.
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
انسان اقتصادی.mp3
4.3M
انسان؛ اقتصاد و رشد
#انسان_شناسی یکی از مهمترین ارکان تمدن است.
با این حال باید دانست که آیا انسانشناسی #تمدن_اسلامی با انسانشناسی #تمدن_غربی تفاوت دارد؟ اگر آری؛ تفاوت در چیست؟
حجة الاسلام قنبریان پاسخ میگوید.
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
پیشتازی زنان در اثرگذاری بر جریانات اجتماعی
📍نگاه شهید مطهری در مسئله نسبت #زن و جامعه و #حضور_اجتماعی_زن این نیست که فقط زن اجازه حضور در جامعه را دارد یا نه؟
🔺از نگاه وی، زن الهام بخش است.
🔹یعنی نه تنها زن میتواند در متن جامعه حضور داشته باشد بلکه الهامبخش به مردان نیز هست.
📌شهید در آینده انقلاب اسلامی ایران، ص210 میگوید اگر زن پیشتاز جریانات اجتماعی باشد، نه تنها از حضور مردان جلوگیری نمیکند بلکه نیروی مردان در مسائل اجتماعی را چندبرابر میکند.
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
نسبت انقلاب اسلامی با مسئله زن
🔹علت اینکه برخی جامعهشناسان، #انقلاب_اسلامی را پیشبینی نشده و خاص میدانند، آن است که به خاطر مناسبات خودشان و تبلیغات خودشان باورشان شده که دین با #زن مشکل دارد و زنان قطعا در جبهه مقابل انقلاب اسلامی خواهد بود.
📍ولی اطلاع دقیقی از محیط اسلامی ایران نداشته و ندارند که اساساً انقلاب اسلامی نه تنها با زن مشکلی ندارد بلکه خود انقلاب ثمره حضور جدی زنان است.
آینده انقلاب اسلامی ایران، ص ۲۱۰
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
پرسشی صریح از شهید مطهری درباره تمدن اسلامی!
📍اگر اسلام قادر بود ملتی را نجات بدهد و #تمدنی و فرهنگی بهوجود آورد، چطور در طول این چهارده قرن یک نمونه هم نتوانست ایجاد کند؟
📝 پاسخ شهید: اسلام پنج قرن، تمدنی را در سه مرکز بزرگ (اندلس، مصر، و بغداد و ایران) به وجود آورد که مجموع اینها را «تمدن اسلامی» مینامند.
شما از قول جامعهشناسان #غرب در نظر بگیرید. مثلا #توین_بی که یک مورخ جامعه شناس در زمان خودمان بود و چهار پنج سال بیشتر نیست که مرده است تمدنهای عالم را تقسیم بندی کرده است. سی و چند تمدن در دنیا تشخیص داده، بعد بعضی را کنار زده و بعضی را درجه اول در نظر گرفته تا به پنج تمدن رسیده است. باز برخی از آنها را کنار زده و به سه تمدن رسانده است. در میان آن سه تمدن بزرگ جهانی یکی را #تمدن_اسلامی میشناسد.
📚 آینده انقلاب اسلامی ایران، ص142
📌این یعنی هم اسلام میتواند و هم توانسته تمدنسازی کند.
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
#معرفی_کتاب
#دیوید_هیوم حدود سیصد سال پیش مسئلهی اراده آزاد را غامضترین مسئلهی فلسفی خوانده و #جان_سرل هم امروزه دربارهی آن چنین میگوید: «مسئلهی ارادهی آزاد مسئلهای غیرعادی در میان مسائل فلسفی معاصر است؛ به نحوی که ما به داشتن پاسخی ناظر به آن هرگز نزدیک هم نشدهایم». او ادامه میدهد که مسائل زیادی است که ما راهحلی برای آن نداریم اما مسئلهی خاص ارادهی آزاد این است که «بدون آن نمیتوانیم به زندگی خود ادامه دهیم».
کتاب «ارادهی آزاد و چالشهای علمی و فلسفی معاصر» به نقش اراده در اختیار و نقش عوامل بیرونی بر اراده انسان به مباحث زیر میپردازد:
✓جبر گرایی فلسفی و فیزیکی
✓برهان پیامد
✓برهان شانس
✓اراده آزاد و چالشهای علمگرایانه
✓بستار فیزیکی و علیت ذهنی
✍️ نویسندگان: نیما نریمانی، روزبه زارع، جمال خداپور و نیلوفر شاهیننیا
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت
📍دین حق محدود کردن آزادی را دارد!؟
🔍قرآن میگوید «لاَ إِكْرَاهَ فِى الدِّين» بنابراين، آزادى اصل و مقدّم بر دين است و اساساً وجود و اعتبار دين در پرتو آزادى معنا پيدا مىكند.
حال كه جايگاه آزادى قبل از دين است و دين زاييده و #محصول_آزادى است، دين هرگز نمىتواند آزادى را محدود كند.
📝 ضمن تأیید قسمت اول (ارزشمندی انتخاب دين در فضا و شرايطى آزاد) باید دانست که قسمت دوم سفسطه است زیرا انسان بعد از اینکه آزادانه دین را پذیرفت، مجموعه دين اعم از امور اعتقادى و دستورات عملى را نيز پذيرفته است و به لوازم اين پذيرش كه عمل و راهپويى در قالب اين اعتقادات و فرامين عملى است گردن نهاده، آزادانه خود را تابع اوامر و نواهى خداوند متعال ساخته است.
🖍 #مثال : افرادی که #آزادانه به استخدام نيروهاى پلیس درمىآيند، بعد از استخدام و پذيرفتن آزادانه، حقّ تخطّى از قوانين و مقرّرات حاكم بر نيروهاى آن را ندارند.
📚پرسشها و پاسخها، ج۳، رابطه دین و آزادی
🌱 اندیشۀ رضوان
https://eitaa.com/andishehrezvan_offical
📎 ایتا I سایت