#گزارش 📰
🖊چهارمین جلسه از سلسله نشست های تفسیر سوره یوسف، در تاریخ ۱۴۰۲٫۸٫۲۳ با ارائه، دکتر محسن رجبی قدسی (عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم) برگزار شد.
📌خلاصه مطالب
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎 انجمن علمی، نگاهی نو به اندیشه ورزیدن
🆔@anjomanelmiquran110
🔹ایشان، در ابتدا به مرور مباحث گذشته پرداختند و پس از آن وارد واحد موضوعی چهارم و پنجم شدند، که خلاصهای از مطالب آن به این شرح است:
🔻منظور از «و قال نسوة فی المدینة» چند زن درباری است؛ نسوه جمع قلة بین 3 تا 9 زن را شامل می شود، اینان مکری دارند که علیه یوسف اجرا خواهند کرد. امّا آیا خود آنان این مکر را طرّاحی کرده اند ؟ یا این مکر را نیز خائنین (عزیز مصر و دار و دستۀ او ) کشیده اند و به دست آنان داده اند که اجرا کنند؟
🔻وقتی عزیز مصر و دار و دستۀ او نتوانستند یوسف را برده و غلام حلقه به گوش خود کنند، به نظر آنان رسید که برای مدّتی او را به زندان بیندازند: ثمّ بدا لهم (نه بدا لهنّ: دقّت کنیم) من بعد ما رأوا الآیات لیسجننه حتی حین (یوسف،35)
🔻مقصد این داستان، آموزش تأویل أحادیث (فهمیدن پشت صحنۀ حوادث و پیش بینی حوادث آینده) که فراتر از تعبیر خواب است می باشد. پس برای فهم قصه باید به آغاز و پایان سوره یوسف با هم توجه شود.
🔻طبق آیه ۳۶، عزیز مصر، آشپز و ساقی مخصوص پادشاه را به زندان میاندازد تا به یوسف بفهماند همه کارۀ مصر منم نه پادشاه مصر و و تو چاره ای جز فرمانبری از من نداری. در تفسیر طبری به نقل از ابن مسعود و ... آمده است که آن دو همزندانی یوسف در سلول انفرادی یوسف اصلا خوابی ندیده بودند، بلکه به آن دو دیکته شده بود که این مطالب را به یوسف بگویند.
از قراینی که مؤیّد این مطلب است می توان به این نکته دقت کرد که پس از خواب یوسف و مَلِک، تعبیر «رؤیا» (لا تقصص رؤیاک/ یا ایها الملا افتونی فی رءیای) به کار رفته درحالی که پس از مطالب این دو، تعبیر «رؤیا» برای آنچه آن دو دیده اند به کار نرفته است.
حجة الاسلام دکتر علی راد در کتاب پارادایم جمال یوسف نشان داده است زیبایی بی مانند یوسف یک شهرت بی اساس است و یوسف از نظر جمال یک انسان معمولی بوده است.
🔹️ انجمن علمی و کتابخانه دانشکده علوم قرآنی مشهد برگزار میکنند:
🔸️نشست رونمایی و معرفی کتاب:
"رویکردهایی به قرائات قرآن"
مشاهده و آشنایی با کتاب
✒با ارائه :
سرکار خانم دکتر الهه شاهپسند
(مولف کتاب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم )
🗓سهشنبه ۷ آذر ماه ساعت ۱۲:۴۵
مکان برگزاری:
سالن جلسات دانشکده علوم قرآنی مشهد مقدس
🔗لینک مجازی:
https://meet.quran.ac.ir/mashhad
#نشستعلمی
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎انجمن علمی، نگاهی نو برای اندیشه ورزیدن
🆔@anjomanelmiquran110
ℹ️ کارت ویزیت الکترونیکی
http://zil.ink/anjomanelmiquran
◼️حضرت فاطمةُ(س) : مَن أصعَدَ إلَی اللّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ، أهبَطَ اللّهُ عز و جل إلَیهِ أفضَلَ مَصلَحَتِهِ .
▪️حضرت فاطمةُ(س): هر که عبادت خالصانه خود را به درگاه خدا فرا برد، خداوند عز و جل بهترین کاری را که به صلاح اوست برایش فرو فرستد.
📚عدّة الدّاعي: ص۲۱۸
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎 انجمن علمی، نگاهی نو به اندیشه ورزیدن
🆔@anjomanelmiquran110
#گزارش 📰
🖋پنجمین جلسه از سلسله نشستهای تفسیر سوره یوسف در تاریخ ۱۴۰۲/۰۸/۳۰، با ارائه دکتر محسن رجبی قدسی (عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم) برگزار شد.
🔹در این قسمت، رکوع 6و7 سوره از آیۀ 43 تا ۵۷ تفسیر گردید.
📌 خلاصهای از مطالب
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎 انجمن علمی، نگاهی نو به اندیشه ورزیدن
🆔@anjomanelmiquran110
🔺آیه۴۳: «مَلِک»، پادشاه و شخص اوّل مملکت مصر در خواب میبیند که هفت گاو چاق، توسط هفت گاو لاغر خورده میشوند و همچنین هفت سنبلهٔ سبز را دید که در نگاه بعدی خشک شدند؛
🔺آیه۴۴: معبّران دربار از روی درماندگی به پادشاه مصر میگویند: که خوابها پریشان اند و نمیتوانند آنها را تعبیر کنند.
🔺«آیه ۴۵»: در اینجا ساقی پادشاه، یوسف را به یاد میآورد و از پادشاه میخواهد تا او را نزد یوسف بفرستد تا رؤیای او را تعبیر کند.
🔺«آیه۴۶»: ساقی، خواب را برای یوسف صدّیق بدون کم و کاستی بازگو میکند و از او تعبیرش را میخواهد. یوسف صدّیق نیز بی درنگ در زندان تعبیر و تأویل آن را می گوید:
🔺«آیه۴۷و ۴۸»: هفت گاو چاق نشانهٔ هفت سال آباد و پر از محصول و هفت گاو لاغر نشانهٔ هفت سال خشک و کم باران است، دیدن هفت سنبلهٔ سبز که خشک شدند در واقع راهکار خداوند است که باید هفت سال اولیه را بسیار کشت کنند و خوشه های خشک شدۀ گندم یا ذرت یا جو را بدون اینکه از غلاف و پوسته خارج کنند در مکانهایی خشک نگهداری کنند تا برای سالهای قحطی سالم بماند.
🔺«آیه۴۹»: بعد از دوران قحطی، سالی پر باران میآید.(یُغاثَ النّاس)
🔺«آیه۵۰»: سپس، ساقی گفتههای یوسف را برای پادشاه بازگو کرد و او نیز دستور داد تا یوسف را نزد او بیاورند، اما یوسف ذوق زده نشد و بلافاصله از زندان بیرون نیامد و به فرستاده پادشاه گفت که باید وضعیت آن چند زن درباری که در آن حادثه دستان خود را بریدند مشخص گردد، چراکه یوسف خواستار آزادی حقیقی خودش و آنان بود.
🔺«آیه۵۱»: بعد از جویا شدن علت حادثه از زنان درباری توسط ملک، آن زنان و پس از آن همسر عزیز مصر به بیگناهی و صدیق بودن یوسف اقرار کردند.
🔺«آیه ۵۲و۵۳»: اغلب مفسران معتقدند که این آیات سخن یوسف است، در حالیکه این ادامه سخنان همسر عزیز مصر است: نزد ملک اقرار می کنم تا یوسف بداند من به او خیانت نکردم و همۀ آن مکرها، کید خائنین (عزیز مصر و همراهانش) بود که در غیاب یوسف علیه او طرّاحی می شد و من هم به سبب پیروی از نفس أمّاره ام با کید و مکر آنان همراهی می کردم ...
🔺«آیات۵۴،۵۵ و۵۶»: بعد از روشن شدن حقایق، پادشاه مصر، یوسف را از خاصّان و مقرّبان خود گرداند و [با برکنار کردن عزیز خیانتکارش] اختیارات کشور مصر (عزیزی مصر) را به یوسف صدّیق داد تا وضعیت را سامان دهد...
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎 انجمن علمی، نگاهی نو به اندیشه ورزیدن
🆔@anjomanelmiquran110
💠 انجمن علمی دانشکده علوم قرآنی مشهد برگزار میکند:
⚜ نشست علمی، با عنوان:
🔹سیری در اندیشههای کلامی شیخ مفید
⚜باحضور:
🔹دکتر محسن دیمهکار گراب(عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم)
🗓 چهارشنبه ۸ آذر ماه ساعت ۱۷:۴۵
🔗 لینک شرکت برخط:
https://meet.quran.ac.ir/mashhad
#نشستعلمی
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎 انجمن علمی، نگاهی نو به اندیشه ورزیدن
🆔@anjomanelmiquran110
🛑مخاطبین گرامی
❗️متأسفانه، نشست رونمایی و معرفی کتاب امروز، برگزار نمیگردد❗️
🛑 زمان برگزاری این نشست، متعاقباً اعلام خواهد شد🛑
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
💎انجمن علمی، نگاهی نو به اندیشه ورزیدن.
🆔@anjomanelmiquran110