🔹استاد عبدالله پور: از تفاسیر بلاغی دیگر نام ببرید؟ آیا المیزان تفسیری بلاغی است؟
🔸استاد سلامی: المیزان تفسیری قرآن به قرآن است که نکات بلاغی هم دارد، در همین مورد بحثی در آیه «ثمّ انّ علینا حسابهم» است و ایشان با ملا فتح الله کاشانی اختلافی در ذیل این آیه دارند. تفسیر ملا فتح الله کاشانی به زبان فارسی است که دارای نکات بلاغی نیز می باشد. اما متاسفانه طلبه ها آگاهی نسبت به آن ندارند؛ در همین آیه ملا فتح الله کاشانی می فرماید این آیه دلالت بر حصر دارد، اما علامه طباطبایی این مفسر بزرگ که هر چه در شان ایشان بازگو کرده اند، به جا و صحیح بوده است چنین دلالتی را در این آیه نفی می کند؛ البته برای درک ابعاد آراء ایشان بسیار باید کار کرد که اگر اساتید طلاب را تشویق به تحقیق و پژوهش کنند و بر این امر اهتمام داشته باشند، ایصال به مطلوب و اکمال نعمت است و اگر در زمان خود بنده نیز چنین می بود بسیار بهتر و پسندیده تر می بود. اما متاسفانه شرایط اینگونه نبود!
🔹استاد عبدالله پور: به مجمع البیان نیز مراجعه می کنید؟
🔸استاد سلامی: در مجمع البیان نیز نکات بلاغی به صورت پراکنده وجود دارد که اگر تفحص شود،نکات زیبایی پیدا خواهد شد! به عنوان نمونه برای من یک نکته ای جالب بود که در بحث تشبیه در برخی از آیات قرآن کریم علاوه بر «مثل»، «کاف» زائده نیز ذکر شده است، مانند: «مثلهم کمثل الذی استوقد نارا». من از استادی که مقداری بر بلاغت علم داشته بود، پرسیدم اما ایشان خوب نتوانست بنده را قانع کند که یک کدام از این دو زائده است، البته از آقای حجت هاشمی نیز سوال کردم به این صورت که روضه ی ایشان شرکت کرده و آخر جلسه یک سوال این چنینی پرسیدم. بنده هرکجا کسی را پیدا کنم که عالم باشد فرصتی ایجاد می کنم تا از ایشان استفاده کنم؛ بعداز آن به تفسیر مجمع مراجعه کردم که در آنجا تصریح کرده به زائده بودن شده بود؛ حال بنده دلیلی محکم دارم تا به شاگردم مطلبی را بگویم.
🔹استاد عبدالله پور: صاحب مجمع در آغاز نمی خواست تفسیر بنگارد، بلکه قصدش این بود که یک دوره انواع علوم قرآن را بنویسد! لذا عنوان کتاب ایشان نه «مجمع البیان فی تفسیر القرآن»، بلکه «مجمع البیان لعلوم القرآن» است؛ لذا مقدمه دراز دامن مجمع، چونان مقدمه دوازده بند تفسیر صافی در علوم قرآن است. به تفسیر «البحرالمحیط» ابوحیان الاندلسی نیز مراجعه ای داشته اید؟
🔸استاد سلامی: مجمع البیان دریاست، نکات ناب و احادیث زیبایی در آن ذکر شده است! اما نسبت به تفسیر البحر المحیط خیرمراجعه ای نداشتم.
🔹استاد رضایی: «حورالعین» که فرمودید چه کلمه ای است؟
🔸استاد سلامی: «حور» جمع «احور» و «حوراء» و «عین» جمع «اعین» و «عیناء» است.
🔹 استاد رضایی: صرف کنید از اول تا صیغه ششم؟
🔸استاد سلامی: «احور»، «احوران»، «احورون»، «حوراءٌ»، «حوراءان» و «حوراوان»، «حورائات».
🔹استاد رضایی: سه اشکال داشت! «احورُ»، «احوران»، «حُور»! چرا که جمع سالم ندارد. چون شرط جمع مذکر سالم این است که مونث آن با «تاء» باشد! سپس «حوراءُ» چون غیر منصرف است، تنوین نمی گیرد! همچنین «حوراوان» دو وجهی نیست بلکه یک وجه دارد، اگر الف ممدود باشد قلب به واو میشود و بعد صیغه ششم که مثل صیغه سوم باز هم «حُور» می شود و هم جمع «احور» است و هم جمع «حوراء»! البته برای جمع مونث سالم شرطی ندارد و «حوراوات» نیز گفته می شود.
🔹استاد عبدالله پور: بفرمایید در مما «مما زرقنا هم ینفقون» ادماج در این بخش از آیه چگونه است؟ ابن عاشور می گوید و بنده از آن نقل میکنم.
🔸استاد سلامی: ادماج یکی از مباحث کم کاربرد است که الان حضور ذهن ندارم و باید مراجعه کنم.
🔹استاد رضایی: تبارش را بگویید؟ یعنی در کدام علم قرار دارد؟
🔸استاد سلامی: علم بدیع!
🔹استاد عبدالله پور: همینقدر کافی است. آرزوی توفیق و سربلندی!
🏫«قرارگاه زبان و ادبیات حوزه علمیه خراسان»
🆔 @Arabicliteraturehozehkh
🔸استاد سلامی: یک نکته دیگر عرض کنم، چون حاجآقای رضایی در کتب منتخب ادعیه حرم دستی داشته اند، الآن نگاه کنید بین بنیاد پژوهش ها و کتب منتخب ادعیه اختلافنظری هست و کسانی باید در پی آن باشند. در فرازی از دعای ندبه «یا ابن الاطائب المطهرین» «اطائب» و «اطایب» که در منتخب ادعیه حرم «اطایب» اما در نسخه بنیاد پژوهش ها «اطائب» بهکاررفته است، اما بر اساس آنچه از آقای ربانی در رابطه با کلمه «مقاییس» شنیده ام باید «اطایب» باشد!
🔹استاد عبدالله پور: از معجم مقاییس اللغة استفاده می کنید؟ یک خصیصه ممتاز در کتاب مقاییس را بگویید!
🔸استاد سلامی: خیلی کم مراجعه می کنم! «معجم مقاییس اللغة» به معانی مشترک می پردازد. «مقاییس» نیز که می گویند از «مقیاس» به معنای اصل است! یعنی یک واژه که چندین معنی برای آن ذکرشده را در معنای مشترکی که میان آن ها وجود دارد، جمع کرده است. بهعنوان نمونه ماده «جنّ» به معنای مخفی شد یا پنهان شد، «جنین» به معنای پوشیده و چندین کلمه دیگر، از این موارد را ذکر میکند.
🔹استاد عبدالله پور: عنوان این کتاب را میتوانید توضیح بدهید؟
🔸استاد سلامی: «مقاییس» جمع «مقیاس» که به آن اصل نیز میگویند، در کتاب «مقاییس اللغة» محوریتی که آن معنای مشترک باشد را بهعنوان اصل بیان می کند که در میان مشتقات آن ماده وجود دارد! مثال زدم واژه «جنّ» که مشتقات دیگری مانند: «جنین»، «اجنه» و ... دارد که تمامی این واژه ها خلاصه در این اصل معنایی می¬شود.
🔹استاد عبدالله پور: حال اگر در این مقیاس جمع نشود چه؟ مؤلف تحت چه عنوانی به کار می برد؟
🔸استاد سلامی: نمی دانم!
🔹میگوید شاذ است! یعنی اگر نتوانست، معنای کاربردی را در یک اصلی که گاهی در یک اصل و گاهی در دو و یا سه اصل جای می گیرد را برگرداند! به عبارتی دیگر درجایی که نتوانسته باشد به آن گوهر معنایی برگرداند، می گوید این استعمال شاذ و نادر است! «الدلالة المحوریة» دلالت محوری در یک کلمه گاهی رجوع به یک اصل دارد و گاهی دو یا سه اصل و این مقاییس که فرمودید از مقیاس یعنی همان اصول که در کتاب ایشان ذکرشده است! اما مرحوم مصطفوی همه اینها را به یک اصل کاهش می دهد. یعنی گوهر معنایی یگانه و نه چندگانه و اگر نتواند به یکی از این اصول برگرداند البته اعتراف نمی کند ولی داخل در شاذ قرار میدهد.
🔹استاد رضایی: کانال قرارگاه را نیز دنبال میکنید؟ فایلهای صوتی را چطور؟
🔸استاد سلامی: بله بنده به همان ضابطه ای که ذکر کردم، پیگیری میکنم! البته نه اینکه همه را دنبال کنم! ولی برخی ها را مانند تفسیر جنابعالی را، بحثهای آقای ربانی بیرجندی که ایشان نیز بسیار با سواد هستند و متأسفانه ما طلاب مشهد برخلاف طلاب قم، قدر داشته هایمان را نمی دانیم! ایشان نیز یکی از همین داشته هاست که بسیار متواضع می باشند! البته به جهت مشغله های درسی و نیز امور مسجد که عمل به وظیفه آخوندیمان هست، نتوانسته ام که همه را گوش کنم! البته سوا لاتی را که داشته باشم نیز از طریق ارتباط با شما رفع می کنم.
🏫«قرارگاه زبان و ادبیات حوزه علمیه خراسان»
🆔 @Arabicliteraturehozehkh
#اطلاع_رسانی
💎«تحلیل انتقادی تفسیر التحریر و التنویر ابن عاشور»
🔹ارائه دهنده: استاد نجم الدین خلف الله ( استاد دانشگاه لوران فرانسه)
♨️استادان ناقد:
🔸حجت الاسلام و المسلمین استاد نجف علی میرزایی (پژوهشگر علوم قرآنی)
🔸استاد ابوالفضل خوش منش (عضو هیات علمی دانشگاه تهران)
📅 شنبه ۱۴۰۰/۰۱/۲۸ مصادف با چهارم ما مبارک رمضان
🕰ساعت ۱۸
🖇لینک ورود به جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/csir.ut/enter
🏫«قرارگاه زبان و ادبیات حوزه علمیه خراسان»
🆔 @Arabicliteraturehozehkh
💻#معرفی_منبع درباره
#علوم_ادبی_و_اهمیت_آن #روش_شناسی #تحلیل_ادبی #استاد_محمد_عشایری_منفرد
🔉#صوتی_فارسی
💎روش شناسی تحلیل متن
👨🏫استاد محمد عشایری منفرد
🖨نشر تمامی محتوای این کانال، فقط با اشتراک گذاری پیوند آن مجاز است!
🏫«قرارگاه زبان و ادبیات حوزه علمیه خراسان»
🆔 @Arabicliteraturehozehkh
💻#معرفی_منبع درباره
#دانش_زبان_و_ادبیات_قرآن_کریم #علم_صرف_قرآن_کریم #تفسیر_ادبی_قرآن_کریم #استاد_عباس_عبدالله_پور
🔉#صوتی_فارسی
💎تفسیر صرفی قرآن کریم (از جلسه ۱۴ تا جلسه ۱۷) (صوتِ درس های قبلی، پیش از این در همین کانال بارگذاری گردیده و این درس ها ادامه دارد ....)
👨🏫استاد عباس عبدالله پور
🖨نشر تمامی محتوای این کانال، فقط با اشتراک گذاری پیوند آن مجاز است!
🏫«قرارگاه زبان و ادبیات حوزه علمیه خراسان»
🆔 @Arabicliteraturehozehkh
💻#معرفی_منبع درباره
#علم_بلاغت_عربی #جواهر_البلاغة #تدریس_جواهر_البلاغة_استاد_محمد_عشایری_منفرد #استاد_محمد_عشایری_منفرد
🔉#صوتی_فارسی
💎تدریس کتاب جواهر البلاغة (جلسه ۱ تا ۳)
👨🏫استاد محمد عشایری منفرد
🖨نشر تمامی محتوای این کانال، فقط با اشتراک گذاری پیوند آن مجاز است!
🏫«قرارگاه زبان و ادبیات حوزه علمیه خراسان»
🆔 @Arabicliteraturehozehkh