در کتاب دینکرد آمدهاست که در دوران ساسانی در بندرسیراف و بندر هرمز نوعی دانشکده افسری به نام "ناو ارتشتارستان" به آموزش و پرورش افسران نیروی دریایی ایران میپرداخت!
@AsrTarikh
2500 سال پیش كار ساختن آبراهی ميان دريای سرخ و رود نيل در مصر به منظور عبور كشتیهای ايران از خليج فارس به مديترانه تكميل شد. این آبراه به دستور داریوش بزرگ ساخته شد و پس از تکمیل داریوش شخصا از آن بازدید کرد.
مصر سال 525 پیش از میلاد توسط کمبوجیه پسر کوروش تصرف شده بود و بیش از 120 سال یک ساتراپی (ایالت) ایران بود!
@AsrTarikh
تصویر قدیمی دروازه ایشتار ، دروازهای که کورش بزرگ از آن گذر وبابل را تسخیر کرد
پیش از آنکه به موزه پرگامون برلین منتقل شود.
@AsrTarikh
با از بینرفتن امپراتوری هخامنشی در سال 330قبل از میلاد بهدست اسکندر مقدونی، سکههای اسکندری جایگزین سکههایی با طرح کماندار پارسی شدند.
روی این سکهها که به شکل سکههای هخامنشی ضرب میشد، تصویر اسکندر نقش بسته بود و پشت آن، تصویر زئوس، خدای یونانیان به چشم میآمد و بدین ترتیب سکه پارسی که دریک نام داشت و اولین پول بین المللی جهان بود و در سرتاسر قلمرو هخامنشیان دارای اعتبار بود رو به فراموشی سپرده شد!
@AsrTarikh
▪️حلقه ازدواج ریشه ایرانی دارد
حلقه ی ازدواج یک رسم چند هزار ساله ی ایرانی برگرفته از حلقه ی مهر در آئین میترائیسمِ ایران است.
آیا میدانستید حلقه ای که امروزه در تمام دنیا هنگام ازدواج زن و شوهر به دست هم میکنند برگرفته از حلقه ی مهر در آئین میترائیسمِ ایران است؟
در آئین میترائیسم بارزترین نشانه ی میترا که ایزد بزرگ این آئین است، حلقه ی مهر بوده که در بیشتر نقشهای بجا مانده از میترا در دست وی دیده میشود حلقه ای که به وضوح آن را در دست فروهر نیز میبینید.
میترا ایزد مهر و محبت و پیمان بوده و بیشتر از سه هزار سال پیش کسانی که در ایران پیمان زناشویی می بستند آن را به نشانه ی پیروی از میترا به دست می کردند و با اینکار هم ارادت خود را به میترا نشان میدادند هم از او که ایزد مهر و پیمان است یاری می گرفتند تا همیشه بر سر پیمانی که می بندند استوار باشند چرا که میترا پیمان شکنان را دوست ندارد.
امروز مردم تمام دنیا بدون اینکه بدانند یکی از کهنترین رسمهای ایرانی متعلق به میترا را بجا می آورند و افسوس که حتی خود ایرانیها نیز از آن اطلاعی ندارند،غیر از تعداد بسیار بسیار محدود
@AsrTarikh
ژاپنی ها تا قرن 19 دندانشان را سیاه میکردند. این کار فقط جنبه زیبایی و آرایشی نداشته، بلکه از دندان محافظت و آهن بدن را تامین میکرده. رنگ سیاه از آهن، دانه سماق و اسید استیک تهیه میشد.
@AsrTarikh
کاشی زرین فام با نقش سیمرغ
قدمت: ایلخانی
محل کشف/ساخت: نامعلوم
در مرکز این کاشی لعابدار که با نقوش گل و برگ سفید و قهوهای تزئین شده است، سیمرغی در حال پرواز دیده میشود.
«سیمرغ» نام یک چهره اسطورهای افسانهای ایرانی است. پرندهای نیرومند، درشت اندام، فراخ بال که گویا جثهای انسانی داشته است. پیش از اسلام در اوستا و آثار پهلوی و بعد از اسلام ابتدا در حماسههای پهلوانی، سپس در حماسههای عرفانی حضور پررنگی داشته است. از جمله این سیمرغها میتوان به سیمرغ ساسانی، سیمرغ شاهنامه، سیمرغ عطار و سیمرغ موجود در هنر عصر ایلخانی اشاره کرد.
هنرمندان در کاشیهای دوره ایلخانان مغول و تیموری از نقش سیمرغ در تزئینات بناها استفاده کردهاند.
@AsrTarikh
"مسجد جامع ساوه" از جمله مساجد اولیه ایران بوده که ساخت و تکمیل آن از قرون اولیه اسلام آغاز شده و تا دوره قاجار ادامه داشته است و به عنوان مجموعهای با معماری ایرانی اسلامی و ذوق هنرمندان کشورمان در دورههای مختلف مورد توجه پژوهشگران است. تاکنون تاریخ ساخت مسجد جامع ساوه تعیین نشده، اما قدیمیترین اسناد یافت شده، کتیبههایی است که در قرن چهارم نوشته شدهاند؛ که بر این اساس، این مسجد هزار سال عمر دارد و در دورههای مختلف توسط هنرمندان ایرانی تزئین و مرمت شدهاست. بهطوریکه نوسازیهای انجامشده موجب شدهاست که اثری از بنای اولیه مسجد در روزگار کنونی باقی نماند. این مسجد تماماً از خشت و گل ساختهاست و در نوع خود بینظیر میباشد.
این مسجد مشتمل بر یک صحن و گنبدی در جنوب، دو ایوان، یک مناره، چند شبستان، محرابهایی متعدد و قدیمی با خطوط کوفی و دو محراب از دوره صفویه با خط ثلث است.
@AsrTarikh