✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 پیغام قرآنی روز گذشته، نکتهء مهمی به ما آموخت که قرار شد امروز بخوانیم.
روز گذشته در آیات ۷ و ۸ و ۹ غافر، خواندیم که یکی از بزرگترین موهبت الهی در حق مومنان اینست که فرشتگان مقرب خداوند سبحان برای مومنین دعا می کنند:
💚 👈 خواندیم که ابتدا برای مومنین طلب آمرزش می کنند، که این امر، علاوه بر اینکه مقدمه اى براى رسیدن به هر نعمت بزرگ است، خود مطلوب بالذات است. چه موهبتى از این بالاتر که انسان احساس کند پاک و پاکیزه شده و خدا از او راضى است و او نیز از خدایش راضى؟ قطع نظر از مسئلهء بهشت و دوزخ، این احساس براى بندگان خدا، پرافتخارترین و باشکوهترین احساس است.
💚 👈 در مرحلهء دوم تقاضاى دور داشتن مومنان را از عذاب جهنم مى کنند، که این خود، مهمترین وسیلهء آرامش روان آنهاست که مطمئن باشند اگر توبه کنند و خود را از گناه پاک کنند، درهای دوزخ به رویشان بسته خواهد شد.
💚 👈 در مرحلهء سوم برای مومنین تقاضاى بهشت مى کنند، نه تنها براى خود مومنین بلکه براى بستگانشان نیز تقاضا میکنند.
💚 👈 و مهم اینکه، از آنجا که غیر از دوزخ در صحنهء قیامت ناراحتى هاى دیگرى نیز وجود دارد که مهم و قابل ملاحظه است، مانند هول محشر، رسوائى در برابر خلایق، طول حساب، و امثال آن، در چهارمین بخش از دعایشان از خدا مى خواهند که مؤمنان را از هر گونه بدى و مکروه در آنروز، دور دارد تا با فراغت خاطر و احترام و تکریم وارد بهشت جاویدان شوند.
✅ ✅ اما نکتهء مهمی که از این آیات می آموزیم، آداب دعا کردن است:
👈 نخست، خداوند را با صفات جمالش صدا بزنیم و از او طلب آمرزش کنیم (که این آمرزش، مستلزم توبه و جبران است).
سپس از آتش دوزخ به او پناه ببریم و بخواهیم که دوزخ را از ما دور بدارد.
سپس از خداوند منان، بهشت را برای خود و نزدیکان و بستگانمان بخواهیم. ( پس برای ارتقاء ایمان نزدیکان و بستگانمان که دوستشان داریم و مایلیم در بهشت کنار هم باشیم، بکوشیم که نعمتهای خداوند فقط با دعاکردن نصیب انسان نمیشود، بلکه باید برای رسیدن به مطلوب، تلاش کرد).
و در پایان از خدا بخواهیم، نه تنها آتش دوزخ را از ما دور بدارد، بلکه ما را از همهء بدیهایی که در قیامت وجود دارد نیز مصون بدارد.
✅ 👈 جالب توجه اینکه، حاملان عرش در این دعا، روى پنج وصف از مهمترین اوصاف الهى تکیه مى کنند:
ربوبیت، رحمت، قدرت، علم و حکمت او.
بهترین دعا آنست که با نام ربوبیت پروردگار، آغاز شود (ربنا). درست است که نام مبارک الله، جامع ترین نامهاى خداست، ولی ربوبیت خدا از نخستین لحظات وجود انسان آغاز مى شود، و تا آخر عمر او و بعد از آن ادامه دارد، و انسان را غرق الطاف الهى، مى کند، بنابراین خواندن خداوند به این نام در آغاز دعاها از هر نام دیگر، مناسب تر و شایسته تر است.
🌺 پس برای ارتقاء ایمان خود و دیگران تلاش کنیم که مهمترین شرط استجابت دعا، تلاش است و تلاش است و تلاش.
و برای آخرتی آباد برای خود و دیگران دعا کنیم و دعا کنیم و دعا کنیم.
👈 که خداوند در آیهء ۷۷ فرقان فرمود:
🌹 قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ...
بگو: پروردگارم براى شما ارزشى قائل نیست اگر دعاى شما نباشد.
🍃 دعا یعنی می دانم همهء بزرگی، تو هستی و همهء کوچکی، من هستم.
🍃 دومین شرط مهم استجابت دعا اینست که در عین تلاش برای رسیدن به مقصود، زمان بدهیم و صبوری کنیم.
⚫⚫⚫ منتها، نه اینکه آنقدر زمان بدهیم و صبوری کنیم تا میهمان ما را بکشند و سید مقاومت را ببلعند!!!!!!!!
و ما باز همچنان زمان بدهیم و صبوری کنیم!!!!!!!!!
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
🌹🌹 قَاتِلُوهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللَّهُ بِأَيْدِيكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ.
با آنها پیکار کنید، که خداوند آنانرا به دست شما مجازات کرده و رسوا مى سازد. و شما را بر آنها یارى مى دهد. و سینهء گروه مؤمنین را شفا مى بخشد ( و آرام می کند ). ۱۴
🌹 وَيُذْهِبْ غَيْظَ قُلُوبِهِمْ ۗ وَيَتُوبُ اللَّهُ عَلَىٰ مَن يَشَاءُ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ.
و خشم دلهاى آنانرا از میان مى برد. و خدا توبه هرکه را بخواهد (و شایسته ببیند)، مى پذیرد. و خداوند، دانا و حکیم است. ۱۵ توبه.
⚫ مرگ بر صهیونیست ⚫
🌹🌹 النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا ۖ وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ.
(عذاب فرعونیان) آتش است که هر صبح و شام بر آن عرضه مى شوند. و روزى که قیامت برپا شود (مى فرماید) فرعونیان را در سخت ترین عذابها وارد کنید. ۴۶ غافر.
تفسیر: این آیه بخوبى دلالت دارد به اینکه، عذاب اول، عذاب برزخى است که بعد از این دنیا و قبل از قیام قیامت است و کیفیت آن عرضه و نزدیکى به آتش دوزخ است.
تعبیر به غدو و عشى، به معنی (صبح و شام)، یا اشاره به دوام این عذاب است، یعنى همواره و همیشه، و یا اشاره به انقطاع عذاب برزخى است که تنها در مواقع صبح و شام که مواقع قدرت نمائى فراعنه، و عیش و نوش آنها بوده، به آن گرفتار مى شوند.
👈 البته از تعبیر صبح و شام نباید تعجب کرد، که مگر در عالم برزخ، چنین امورى هست؟ زیرا در آیات قرآن آمده که حتى در قیامت نیز صبح و شام وجود دارد.
🍃 چنانکه در آیهء ۶۲ سورهء مریم مى خوانیم:
وَ لَهُمْ رِزْقُهُمْ فِیْها بُکْرَةً وَ عَشِیّاً:
براى آنها (بهشتیان) صبح و شام، روزى مخصوصى است.
👈 در قرآن کریم، آنقدر که به قیامت پرداخته شده از برزخ، اطلاعات زیادی بیان نشده.
حقیقت اینست که، آگاهى بر خصوصیات برزخ، تأثیر زیادى بر مسائل اعتقادى نمى گذارد و شاید به همین جهت کمتر دربارهء آن در کتاب الله، بحث شده است، ولى قرآن، اصل وجود عالم برزخ را با صراحت بیان داشته است.
👈 👈 علاوه بر آیهء مورد بحث، آیاتى که دربارهء حیات جاویدان شهیدان، بعد از مرگ سخن مى گوید، و از پاداش هاى فوق العادهء آنها بحث مى کند، نیز گواه بر وجود نعمتهاى برزخى است.
🌸 پیامبر بزرگوار اسلام فرموده اند:
هنگامیکه یکى از شما از دنیا مى رود، جایگاه او هر صبح و شام به او عرضه مى شود، اگر بهشتى باشد جایگاهش را در بهشت، و اگر دوزخى باشد جایگاهش را در آتش، و به او مى گویند: این جایگاه تو در روز قیامت است (و همین امر باعث شادى یا عذاب روح او مى شود).
در تفاسیر متعددی این حدیث آورده شده، از جمله درالمنثور.
🌸 و امام صادق در بارهء این آیه فرموده اند:
این در دنیا قبل از روز قیامت است، زیرا آتش قیامت صبح و شام ندارد ( و دائمی است).
سپس فرمود: اگر آنها در قیامت تنها صبح و شام در آتش دوزخ، عذاب شوند، پس باید در میان صبح و شب، سعادتمند باشند، اما چنین نیست. این، مربوط به برزخ است پیش از روز قیامت، آیا سخن خدا را (بعد از این جمله) نشنیده اى که مى فرماید: هنگامیکه قیامت برپا مى گردد فرمان داده مى شود، آل فرعون را در اشد عذاب وارد کنید.
مجمع البیان، ج۸، ص۸۱۸.
👈 گفتگوی فرعونیان در دوزخ، فردا إن شاءالله.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
⚫ مرگ بر صهیونیست ⚫
👈 در پیغام قرآنی روز گذشته خواندیم فرعون و پیروانش وارد دوزخ میشوند و در آنجا با یکدیگر گفتگو می کنند 👇
🌹🌹 وَإِذْ يَتَحَاجُّونَ فِي النَّارِ فَيَقُولُ الضُّعَفَاءُ لِلَّذِينَ اسْتَكْبَرُوا إِنَّا كُنَّا لَكُمْ تَبَعًا فَهَلْ أَنتُم مُّغْنُونَ عَنَّا نَصِيبًا مِّنَ النَّارِ.
(به خاطر بیاور) هنگامى را که در آتش دوزخ با هم به گفتگو و ستیزه مى پردازند. ضعیفان به مستکبران مى گویند: ما پیرو شما بودیم، آیا شما (امروز) سهمى از آتش را به جاى ما پذیرا مى شوید؟! ۴۷ غافر.
تفسیر: منظور از ضعفا کسانى هستند که ایمانشان ضعیف است و علم کافى ندارند و در صدد تحقیق و مطالعه هم بر نمی آیند تا آگاهی خود را بر کفر و انحراف بالا ببرند و از این ضعف و بیخبری نجات پیدا کنند، و چشم و گوش بسته به دنبال سردمداران کفر، حرکت مى کنند که قرآن از آن سردمداران کفر بعنوان مستکبران یاد کرده است.
■ بدون شک، این پیروان در قیامت مى دانند که رهبران آنها نیز گرفتار عذابند، و کمترین توانائى براى دفاع از آنها ندارند، و با کنار رفتن پرده های جهل و ابهام در آنروز، متوجه میشوند که رهبران گمراهشان هیچگونه قدرتی ندارند، بهمن دلیل آنها را به سخره گرفته و می گویند آیا سهمی از عذاب ما را بر عهده می گیرید؟
👈 مستکبران، در پاسخ این سخن، سکوت نمى کنند، اما جوابى مى گویند که، از نهایت ضعف و زبونى آنها حکایت دارد، چنانکه قرآن در آیهء بعد به آن اشاره کرده مى فرماید:
🌹 قَالَ الَّذِينَ اسْتَكْبَرُوا إِنَّا كُلٌّ فِيهَا إِنَّ اللَّهَ قَدْ حَكَمَ بَيْنَ الْعِبَادِ.
مستکبران مى گویند: ما همگى در آن هستیم، زیرا خداوند در میان بندگانش (بعدالت) حکم کرده است. ۴۸ غافر.
اگر مى توانستیم مشکلى را از شما حل کنیم، از خودمان حل مى کردیم، هیچ کارى از ما در اینجا ساخته نیست.
👈 در این هنگام پیروان گمراه، رو بسوى خازنان دوزخ و مأموران عذاب مى کنند و به آنان می گویند:
🌹وَقَالَ الَّذِينَ فِي النَّارِ لِخَزَنَةِ جَهَنَّمَ ادْعُوا رَبَّكُمْ يُخَفِّفْ عَنَّا يَوْمًا مِّنَ الْعَذَابِ.
و آنها که در آتشند به مأموران دوزخ مى گویند: از پروردگارتان بخواهید یک روز عذاب را از ما بردارد. ۴۹ غافر.
👈 ولى مراقبان دوزخ مى گویند:
🌹قَالُوا أَوَلَمْ تَكُ تَأْتِيكُمْ رُسُلُكُم بِالْبَيِّنَاتِ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۚ قَالُوا فَادْعُوا ۗ وَمَا دُعَاءُ الْكَافِرِينَ إِلَّا فِي ضَلَالٍ.
آنها مى گویند: آیا پیامبران شما با دلایل روشن به سراغتان نیامدند؟! مى گویند: آرى (آمدند ولى ما نپذیرفتیم). آنها مى گویند: پس هر چه مى خواهید (خدا را) بخوانید. ولى دعاى کافران (به اجابت نمى رسد و) جز در گمراهى نیست. ۵۰ غافر.
■ شما خود معترفید که پیامبران الهى با دلائل روشن آمدند، اما به آنها اعتنا نکردید و کافر شدید، بنابراین هر چه دعا کنید سودى ندارد، چرا که خدا دعاى کافران را نمى پذیرد.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
⚫ مرگ بر صهیونیست ⚫
✨ طولانی بودن پیغام را به اهمیت آن ببخشید✨
🌹🌹فَأَمَّا عَادٌ فَاسْتَكْبَرُوا فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ.....
اما قوم عاد به ناحق در زمین تکبّر ورزیدند و گفتند: چه کسى از ما نیرومندتر است؟! آیا نمى دانستند خداوندى که آنانرا آفریده از آنها قویتر است؟! و (بخاطر این پندار) پیوسته آیات ما را انکار مى کردند. ۱۵ فصلت.
تفسیر: آنها جمعیتى بودند که در سرزمین احقاف در ناحیهء حضرالموت در جنوب جزیرهء عربستان، زندگى داشتند، و از نظر قدرت جسمانى، و تمکن مالى، کم نظیر بودند، قصرهاى زیبا و قلعه هاى محکم مى ساختند، مخصوصاً بر مکان هاى مرتفع، بناهائى که نشانهء قدرت و وسیلهء خودنمائى بود بر پا مى کردند، مردمانى خشن و جنگجو بودند، و این قدرت ظاهرى، آنها را سخت مغرور کرده بود، چنانکه خود را جمعیتى شکست ناپذیر و برتر از همه، مى پنداشتند، و به همین دلیل در برابر خدا و پیامبرشان هود به طغیان و سرکشى و تکذیب و انکار، برخاستند.
👈 اما قرآن در پاسخ این ادعا فرمود:
آیا آنها نمى دانستند خداوندى که آنانرا آفریده از آنها قویتر است؟! قدرت بى انتهاى پروردگار کجا و ذات ضعیف و زبون آدمیزاد کجا؟!!
■ انسان بى مایه و کم ظرفیت، هنگامیکه مختصر قدرتى در خود احساس کند، سر به طغیان بر مى دارد، و حتى گاه از بى خردى به مبارزه با قدرت پروردگار برمى خیزد!
■ 👈 اما بالاخره این انسانهای متکبر و از خود راضی، آنقدر به این تکبر و غرور ادامه دادند و به دعوت پیامبرشان بسوی حق، پشت کردند تا اینکه نزول عذاب الهی بر آنان قطعی شد و دیگر کسی توان مقابله با آن عذاب را نداشت، و عذاب نازل شد:
🌹 فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِيحًا صَرْصَرًا فِي أَيَّامٍ نَّحِسَاتٍ....
سرانجام تند بادى هول انگیز و سرد در روزهایى شوم و پر غبار بر آنها فرستادیم تا عذاب خوارکننده را در زندگى دنیا به آنها بچشانیم. و به یقین عذاب آخرت خوارکننده تر است، و (از هیچ سو) یارى نمى شوند. ۱۶ فصلت.
✔ این تندباد، هفت شب و هشت روز، می وزید، و تمام زندگى این قوم جبار و خودخواهِ مغرور را در هم کوبید، و جز ویرانه اى از آن قصرهاى پرشکوه و زندگى مرفه و اموال سرشار، باقى نماند.
✔ آنها یک عمر تلاش کردند که خود را بزرگ نشان دهند، خداوند هم به هنگام عذاب، مجازاتى خوارکننده در این دنیا و جهان دیگر، براى آنان قائل شده است، تا بینى این متکبران مغرور را بر خاک بمالد.
👈 اما روز سعد و نحس که در آیه بیان شده چیست؟
بعضی از مردم، بعضى از روزها را روز مسعود و مبارک، و بعضى را روز شوم و نحس مى شمرند.
از نظر عقل محال نیست که، اجزاء زمان با یکدیگر تفاوت داشته باشند، بعضى داراى ویژگیهاى نحس، و بعضى ویژگیهاى ضد آن باشند.
ولی این نظریه هرگز به اثبات نرسیده.
در آیات قرآن، تنها در دو مورد اشاره به نحوست ایام شده. یکى در همین آیه، و دیگرى در آیهء ۱۹ قمر که هر دو آیه در بارهء عذاب قوم عاد است.
در بعضی روایات، از بعضی روزها بعنوان روز نحس یاد شده. مثلا چهارشنبهء آخر هر ماه. در همین روز قابیل، برادرش هابیل را کشت. و خداوند در آخرین چهارشنبهء ماه تندباد را بر قوم عاد فرستاد.
نورالثقلین، ج۵، ص۱۸۲.
یا اینکه روز سوم هر ماه، روز نحسى است، چرا که آدم و حوا در آنروز از بهشت رانده شدند، و لباس بهشتى از تن آنها کنده شد.
همان مدرک، ص۵۸.
و در مقابل، یکى از یاران امام ششم از آن حضرت پرسید: آیا در هیچ روزى از روزهاى مکروه چهارشنبه و غیر آن، سفر کردن مناسب است؟ امام در پاسخ فرمود: سفرت را با صدقه آغاز کن و آیة الکرسى را به هنگامیکه مى خواهى حرکت کنى، تلاوت کن و هر کجا مى خواهى برو.
بحارالانوار، ج۵۹، ص۲۸.
🍃 👈 👈 پس در حقیقت، مقصود اسلام از توجه دادن به این حوادث نحسی که در روزهای خاص اتفاق افتاده، عبرت گرفتن از آنهاست. وگرنه در عالم خلقت، هیچ روزی نحس نیست و اگر کسی بخاطر بی مبالاتی و یا عدم مطالعه و تحقیق کافی، در کاری که انجام می دهد شکست بخورد یا دچار خسارت شود، هرگز نمی تواند بگوید چون روز و ساعت نحسی بود اینطور شد.
ضمن اینکه بدانیم و باور داشته باشیم قدرت خداوند از همهء نیروها برتر است و اصلا همهء نیروها را از شر و خیر، خود خداوند آفریده. پس اگر گفتند فلان روز نحسی دارد، با دادن صدقه و توکل بر خدا و استغاثه از او و طلب یاری از قدرت بی انتهای پروردگار، بر نیروهای شرور غالب شویم و إن شاءالله در رسیدن به اهداف عالی، موفق گردیم.
🍃 👈 👈 حتی اگر ساعت و روز خاص، تأثیرى هم داشته باشد، به فرمان خداست. هرگز نباید براى آنها تأثیر مستقلى قائل شد، و از لطف خداوند خود را بى نیاز دانست، وانگهى، نباید حوادثى را که غالباً جنبهء کفارهء اعمال نادرست انسان دارد، به تأثیر ایام ارتباط داد، و خود را تبرئه کرد.
(دقت کنیم).
🌼 نماز روز اول ماههای قمری:
دو رکعت نماز با این کیفیت:
در رکعت اول، بعد از حمد، ۳۰ مرتبه سورهء توحید.
و در رکعت دوم، بعد از حمد، ۳۰ مرتبه سورهء قدر.
🌼سپس دعای ارزشمندی که مشتمل است بر آیات کلام الله:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ يَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا، كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، وَ إِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلا كَاشِفَ لَهُ إِلّا هُوَ، وَ إِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلا رَادَّ لِفَضْلِهِ، يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ، وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْراً، مَا شَاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ، لا إِلَهَ إِلّا أَنْتَ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ، رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ، رَبِّ لا تَذَرْنِي فَرْداً، وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ.
زادالمعاد، ص ۴۶۲.
⚫ مرگ بر صهیونیست ⚫
🌹🌹 وَيَوْمَ يُحْشَرُ أَعْدَاءُ اللَّهِ إِلَى النَّارِ فَهُمْ يُوزَعُونَ...
و (یاد کن) روزى را که دشمنان خدا بسوى دوزخ گردآورى مى شوند، و آنان نگه داشته مى شوند تا به یکدیگر محلق شوند. ۱۹.
وقتى به آن مى رسند، گوشها و چشمها و پوستهاى تنشان به آنچه انجام مى دادند گواهى مى دهند. ۲۰ فصلت.
تفسیر: چه شاهدانی قوی تر از اعضاء پیکر خود انسان؟!! که شهادتشان به هیچ وجه قابل انکار نیست، چرا که در همهء صحنه ها حاضر و ناظر بوده، و به فرمان الهى به سخن آمده اند!
👈 منظور از جُلُود به معنی پوستها، به معنی پوست هاى قسمت هاى مختلف تن است، پوست دست و پا و صورت و غیر آن.
🍃 چرا از میان اعضاى بدن تنها چشم و گوش و پوست ها گواهان آن دادگاهند؟ آیا گواهان منحصر به اینهاست؟ یا اعضاء دیگر نیز گواهى مى دهند؟
🌹 در آیهء ۶۵ یس، فرموده پاها گواهی می دهند.
🌹 و در آیهء ۲۴ نور، سخن از شهادت زبان و دست و پاهاست.
🍃 پس بهر حال آنروز، روز رسوائى بزرگ است، روزى است که تمام وجود انسان به سخن در مى آید، تمامى اسرار او را فاش مى کنند، که تمام گنهکاران را در وحشت عمیقى فرو مى برد.
👈 اینجاست که رو به پوست هاى تن خود کرده، فریاد مى زنند:
🌹وَقَالُوا لِجُلُودِهِمْ لِمَ شَهِدتُّمْ عَلَيْنَا ۖ قَالُوا أَنطَقَنَا اللَّهُ الَّذِي أَنطَقَ كُلَّ شَيْءٍ وَهُوَ خَلَقَكُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ.
آنها به پوستهاى خود مى گویند: چرا بر ضد ما گواهى دادید؟! جواب مى دهند: همان خدایى که هر موجودى را به سخن در آورده ما را گویا ساخته (تا حقایق را بازگو کنیم). و او شما را نخستین بار آفرید، و بسوى او بازگردانده مى شوید. ۲۱ فصلت.
✔در حقیقت گنهکاران، زبان به اعتراض گشوده و به پوستهای خود می گویند ما که سالیان دراز شما را نوازش دادیم، از سرما و گرما حفظ کردیم، شستشو و نظافت و پذیرائى نمودیم، شما چرا این چنین؟! (اما این انسان خودخواه، از گناهانی که بوسیلهء اعضاء بدنش انجام داده چیزی نمی گوید!!!).
✔پوستهای آنها در پاسخ مى گویند: خداوند مأموریت افشاگرى را در اینروز و این دادگاه بزرگ، بر عهدهء ما گذارده، و ما چاره اى جز اطاعت فرمان او نداریم. چراکه در آنروز بزرگ، حاکم فقط خداست.
💚 خوشابحال کسانیکه در آنروز هولناک، از دوستان خداوند متعال، حاکم روز قیامت هستند.
چرا گنهکاران فقط از پوست تنشان این سؤال را مى کنند نه از سایر گواهان، مانند چشم و گوش؟
احتمالا بخاطر اینست که، گواهى پوست، از همه گسترده تر و وسیع تر است و همهء اعضاء مختلف بدن را فراگرفته.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 در پیغام قرآنی روز گذشته خواندیم گوش و چشم و پوست گنهکار در روز قیامت بر علیه او شهادت می دهند.
خداوند به آنها می فرماید:
🌹🌹 وَمَا كُنتُمْ تَسْتَتِرُونَ أَن يَشْهَدَ عَلَيْكُمْ سَمْعُكُمْ وَلَا أَبْصَارُكُم....
شما اگر گناهانتان را مخفى مى کردید نه بخاطر این بود که از شهادت گوشها و چشمهاو پوستهاى تنتان بیم داشتید (زیرا باور نمى داشتید آنها به سخن درآیند)، بلکه شما گمان مى کردید که خداوند بسیارى از اعمالى را که (پنهانى) انجام مى دهید نمى داند. ۲۲.
این گمانى (ناروا) بود که دربارهء پروردگارتان داشتید و همان موجب هلاکت شما شد، و سرانجام از زیانکاران شدید. ۲۳ فصلت.
تفسیر: آیات فوق، به خوبى گواهى مى دهد که گمان بد دربارهء خداوند، بقدرى خطرناک است که موجب هلاکت و عذاب ابدى انسان مى گردد.
بر عکس، حُسن ظن دربارهء خدا، موجب نجات در دنیا و آخرت است.
👈 و در آیهء بعد جایگاه این غفلت کنندگان از خدا را بیان فرموده:
🌹 فَإِن يَصْبِرُوا فَالنَّارُ مَثْوًى لَّهُمْ ۖ وَإِن يَسْتَعْتِبُوا فَمَا هُم مِّنَ الْمُعْتَبِينَ.
دوزخ جایگاه آنهاست. خواه صبر کنند (یا نکنند) و اگر تقاضاى عفو کنند، مورد عفو قرار نمى گیرند. ۲۴ فصلت.
این آیه در حقیقت شبیه آیهء ۱۶ سورهء طور است که مى فرماید:
🌹 إِصْلَوْها فَاصْبِرُوا أَوْ لاتَصْبِرُوا سَواءٌ عَلَیْکُمْ:
در آتش دوزخ وارد شوید، مى خواهید صبر کنید، یا نکنید تفاوتى براى شما نمى کند.
🍃 سپس براى تأکید این مطلب مى افزاید:
و اگر آنها تقاضاى رضایت و عفو پروردگار کنند، به جائى نمى رسد و مورد عفو قرار نمى گیرند.
👈 سپس، به مجازات دردناک دنیوى آنها اشاره کرده، مى فرماید:
🌹 وَقَيَّضْنَا لَهُمْ قُرَنَاءَ فَزَيَّنُوا لَهُم مَّا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ....
ما براى آنها همنشینانى (زشت سیرت) قرار دادیم که زشتیها را از پیش رو و پشت سر آنها در نظرشان جلوه دادند. و فرمان الهى دربارهء آنان تحقق یافت و به سرنوشت اقوام گمراهى از جن و انس که قبل از آنها بودند گرفتار شدند. به یقین آنها زیانکار بودند. ۲۵ فصلت.
قَیَّضْنا به معنى پوست روى تخم مرغ است، و در مواردى که افرادى کاملاً بر انسان مسلط مى شوند، مانند تسلط پوست بر تخم مرغ، به کار رفته است، اشاره به اینکه این دوستان تبهکار و فاسد، آنها را از هر سو احاطه مى کنند، افکارشان را مى دزدند، و چنان بر آنان چیره مى شوند که، حس تشخیص خود را از دست می دهند، و زشتى ها در نظر آنها زیبا مى گردد.
👈 👈 این قانون خلقت است که وقتی بنده ای از فرامین و آیات خدا رویگردان شود، شیاطین از انس و جن، او را احاطه کرده و به او فرمان می دهند. انسان غافل هم بجای فرمانبرداری از خدا، از آنان تبعیت می کند.
اینست معنی اینکه خداوند برای این غافلان، همنشینان زشت سیرت قرار می دهد (دقت کنیم).
👈 و در پایان، یکی از بزرگترین، شاید هم اصلی ترین گناه آنها را بیان می فرماید:
🌹 وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَٰذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَغْلِبُونَ.
کافران گفتند: به این قرآن گوش فرا ندهید. و به هنگام تلاوت آن جنجال کنید، شاید پیروز شوید. ۲۶ فصلت.
✨ سلام و درود خدا بر زنان و مردان قرآنی که پرچم توحید را برافراشته و عزت اسلام و مسلمین را حفظ می کنند ✨
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
■ بعضیها فقط می زنند:
تهمت....می زنند.
حرف زشت....می زنند.
خسارت....می زنند.
صدمه....می زنند.
ساز مخالف....می زنند.
حرف نادرست....می زنند.
آسیب به طبیعت....می زنند.
زخم زبان....می زنند.
حرف خلاف واقع....می زنند.
از وظیفه....می زنند.
از کیفیت کار....می زنند.
کتک....می زنند.
دست به اموال دیگران....می زنند.
زخم بر قلب دیگران....می زنند.
آتش به کار و زندگی دیگران....می زنند.
خوبی را....می زنند.
خوبها را....می زنند.
صراط مستقیم را....می زنند.
کلام حق را....می زنند.
ضربه به دین....می زنند.
و می زنند و می زنند و می زنند..........
👈 خدا هم برایشان می زند:
مُهر بر قلب و گوش و چشمشان تا حق را درک نکنند، نشنوند و نبینند.
👈 شیطان هم برایشان می زند:
افسار بر گردنشان تا به هر کجا بخواهد آنها را بکشاند.
👈 جهنم هم برایشان می زند:
آنها را بسوی خود صدا می زند.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تُطِيعُوا الَّذِينَ كَفَرُوا يَرُدُّوكُمْ عَلَىٰ أَعْقَابِكُمْ فَتَنقَلِبُوا خَاسِرِينَ.
اى کسانیکه ایمان آورده اید! اگر از کسانیکه کافر شده اند اطاعت کنید، شما را به گذشته هایتان باز مى گردانند. و سرانجام، زیانکار خواهید شد. ۱۴۹ آل عمران.
🌹🌹يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ ۖ لَا يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ ۚ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ.
اى کسانیکه ایمان آورده اید! مراقب خود باشید. اگر شما هدایت یافته باشید، گمراهى کسانیکه گمراه شده اند، به شما زیانى نمى رساند. بازگشت همه شما بسوى خداست. و شما را به آنچه انجام مى دادید، آگاه مى سازد. ۱۰۵ مائده.
✅ ✅ در مسیر الی الله، یک سرند الهی وجود دارد. مؤمنان در مراحل پی در پی در آن قرار می گیرند. بعضی ریزش میکنند و بعضی باقی می مانند. دفعات بعدی منافذ آن سرند، ریزتر از قبل میشود و باز گروهی از مومنان که دفعهء پیش در آن باقی مانده بودند اینبار ریزش می کنند. و دوباره برای آنها که باقی مانده اند سرندی با منافذ ریزتر قرار می دهند.............
و این امتحانات و آزمایشات، و ابتلائات برای مومنان ادامه دارد تا مؤمن ترین، محکمترین و خالص ترین ها باقی بمانند.
👈 به نظرتان آنزمان چه اتفاقی خواهد افتاد؟
زمانیکه خالص ترین مؤمنان، در پیشگاه خداوند سربلند شوند چه خواهد شد؟
💚 عده ای بصورت گروهی به شهادت می رسند مثل شرکت در جهاد.
گروهی بصورت انفرادی بدست دشمن به شهادت می رسند مثل ترور.
گروهی هم یاران خدا خواهند بود برای ظهور......................
حتی اگر ظهور در حیات آنها واقع نشود.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ.
به یقین کسانیکه گفتند: پروردگار ما خداوند یگانه است. سپس استقامت کردند، فرشتگان بر آنان نازل مى شوند که: نترسید و غمگین مباشید، و بشارت باد بر شما به آن بهشتى که بشما وعده داده شده است! ۳۰ فصلت.
تفسیر: بسیارند کسانیکه دم از عشق به الله مى زنند، ولى در عمل استقامت ندارند، افرادى سست و ناتوانند، که وقتى در برابر طوفان گناه، و یا فتنه و بلا قرار مى گیرند، با ایمان وداع کرده، و عملا مشرک مى شوند، و هنگامیکه منافعشان به خطر مى افتد همان ایمان ضعیف و مختصر را نیز از دست مى دهند.
🌷 حضرت امیر در بخشی از خطبهء ۱۷۲ نهج البلاغه، در تفسیر این آیه، بعد از تلاوت آن مى فرمایند:
شما گفتید پروردگار ما الله است. اکنون بر سر این سخن پایمردى کنید، بر انجام دستورهاى کتاب او، و در راهى که فرمان داده، و در طریق پرستش شایستهء او، استقامت به خرج دهید، از دایرهء فرمانش خارج نشوید، در آئین او بدعت مگذارید و هرگز با آن مخالفت نکنید.
🌸 در حدیثی از نبی مکرم اسلام آمده:
ایشان این آیه را تلاوت فرموده، سپس افزودند:
گروهى این سخن را گفتند، سپس اکثر آنها کافر شدند، اما کسیکه این سخن را بگوید و همچنان به آن تداوم دهد تا مرگش فرا رسد، او از کسانى است که بر آن استقامت کرده.
مجمع البیان،ج۹، ص۱۷، ذیل همین آیه.
🌸 و در حدیثى که از امام على بن موسى الرضا نقل شده که در پاسخ سؤال از تفسیر استقامت، فرمودند:
استقامت همان روش ولایتى است که شما دارید.
همان مدرک.
👈 چرا ایشان در تفسیر استقامت بر توحید، آنرا خلاصه در مسئلهء ولایت دانسته اند؟ چون پذیرش رهبرى ائمه اهل بیت، ضامن بقاء خط توحید و روش اصیل اسلام و ادامهء عمل صالح است، لذا استقامت را به این معنى تفسیر فرموده اند.
با توجه به این آیه و تفاسیر اهل بیت، به این نتیجه می رسیم که ارزش انسان، خلاصه میشود در ایمان و عمل صالح، که این در جملهء قالُوا رَبُّنَا اللّهُ ثُمَّ اِسْتَقامُوا، منعکس شده، و لذا.....
🌸 در حدیثى از پیامبر گرامى اسلام آمده که شخصى خدمت ایشان عرض کرد:
دستورى به من ده، که به آن چنگ زنم و در دنیا و آخرت اهل نجات شوم .
پیغمبر فرمودند: قُلْ رَبِّىَ اللّهُ ثُمَّ اسْتَقِمْ: بگو پروردگار من الله است و بر این گفتهء خود بایست.
سپس او می پرسد: خطرناک ترین چیزى که باید از آن بترسم چیست؟ پیامبر زبان خودشان را می گیرند و می فرمایند: این.
روح البیان، ج۸، ص۲۵۴.
👈 اما در ادامهء آیه، فرشتگان در بیان بشارتها به مومنین عرضه می دارند که نه بترسید و نه غمگین شوید.
نه از آینده بترسید و نه غم گذشته را بخورید که خدا با مومنین است. سپس بشارت بعدی، بهشت است که وعدهء خدا به مومنین است.
👈 در ادامه، بشارتهای دیگری را به کسانیکه دو اصل مهم ایمان و عمل صالح را در وجود خود زنده مى کنند، می دهند که إن شاءالله فردا می خوانیم.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
✨ در پیغام قرآنی گذشته، خواندیم مومن حقیقی کسی است که ایمان به الله دارد و با انجام عمل صالح بر این ایمان، استقامت می ورزد و بشارتهایی را خواندیم که فرشتگان به آنان می دهند.
آنان میگویند نترسید و غمگین مباشید که خدا یار مومنین است. سپس بهشت را وعده می دهند ✨
👈 ادامهء بشارتها:
🌹🌹 نَحْنُ أَوْلِيَاؤُكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ ۖ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ.
ما (فرشتگان) یاران و مددکاران شما در زندگى دنیا و آخرت هستیم. و براى شما هرچه دلتان بخواهد در بهشت فراهم است، و هر چه طلب کنید به شما داده مى شود. ۳۱ فصلت.
تفسیر: یک نکتهء بسیار مهمی که از این آیات درک میشود اینست که: بهشتیان به تناسب استقامت بر ایمان و اعمال صالحشان در مراتب مختلف بهشت جای داده میشوند و هر کس در همان مرتبه ای که هست، درخواستهایش اجابت خواهد شد. یعنی مرتبهء پایین تر بهشت نمی تواند نعمتهای مراتب بالاتر را درخواست کند.
💚 حالا خداوند می داند و بهشتیان. آنچه ما درک می کنیم اینست.
💚 👈 اما برترین بندگان، در مراتبی از بهشت قرار دارند که آنچه می خواهند بی قید و شرط برایشان فراهم خواهد شد، بدون هیچ محدودیتی.
👈 و اینکه می گویند آنچه طلب کنید در اختیار شماست، به این معنی است که نه تنها نعمتهاى مادى، بلکه آنچه از مواهب معنوى هم طلب کنید در اختیار شما خواهد بود 👉
👈 سپس در بشارت بعدی روشن میکنند که:
🌹نُزُلًا مِّنْ غَفُورٍ رَّحِيمٍ.
در حالیکه اینها وسیلهء پذیرایى از سوى خداوند آمرزنده و مهربان است. ۳۲ فصلت.
همهء این نعمتها بعنوان پذیرائى یک میزبان از یک میهمان گرامى از سوى پروردگار غفور و رحیم به مومنین ارزانى داشته مى شود.
✨ میهمانی که گفت خدای من الله است، و با انجام اعمال صالح بر این ایمان استقامت ورزید.
✨ فقط ایمان و عمل صالح و استقامت بر آن، ضمانت میهمان شدن در پیشگاه خداست.
👈 سپس در آیهء بعد، چهارمین وصف از اوصاف این میهمانان الهی را بیان فرموده است:
🌹 وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ.
چه کسى خوش گفتارتر است از آن کسیکه دعوت بسوى خدا مى کند و عمل صالح انجام مى دهد و مى گوید: من از مسلمانانم؟! ۳۳ فصلت.
✅ 👈 یک مومن حقیقی، سه صفت اصلی دارد: ایمان، عمل صالح و تسلیم در برابر حق.
اما مومنانی که علاوه بر این سه صفت، متصف به چهارمی هم هستند، خوش گفتارترین انسانها معرفی شده اند و آن دعوت بسوی خداست و افتخار به مسلمان و تسلیم بودن بر اوامر الهی است.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن، دنیاطلب و مغرور نیست.
🌹🌹لَّا يَسْأَمُ الْإِنسَانُ مِن دُعَاءِ الْخَيْرِ وَإِن مَّسَّهُ الشَّرُّ فَيَئُوسٌ قَنُوطٌ.
انسان هرگز از درخواست نیکى (و نعمت) خسته نمى شود. و اگر شر و بدى به او رسد، بسیار مأیوس و نومید مى گردد. ۴۹ فصلت.
تفسیر: منظور، انسانی است که قلبش به نور معرفت الهى و ایمان پروردگار، و احساس مسئولیت در روز جزا روشن نشده. همان انسانهائى که بر اثر جهان بینى هاى غلط در محدودهء عالم ماده گرفتارند، و روح بلندى که ماوراى آنرا ببیند، و ارزش هاى والاى انسانى را بنگرد، ندارند.
آنها به هنگام اقبال دنیا، مسرور و مغرورند، و به هنگام ادبار و گرفتاریهای دنیا مغموم و مأیوس میشوند.
■ یَئُوسْ به معنى وجود نومیدى در درون قلب و قَنُوط به معنى ظاهر ساختن آن در چهره و در عمل انسان است که هر دو مذموم شمرده شده.
روح المعانی، ج۲۵، ص۴.
👈 در آیهء بعد، به یکى دیگر از حالات نامطلوب انسانهاى مغرور و از خود راضى، اشاره فرموده است:
🌹وَلَئِنْ أَذَقْنَاهُ رَحْمَةً مِّنَّا مِن بَعْدِ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ لَيَقُولَنَّ هَٰذَا لِي....
و هرگاه بعد از ناراحتى که به او رسیده رحمتى از سوى خود به او بچشانیم مى گوید: این بخاطر شایستگی و استحقاق من بوده، و گمان نمى کنم قیامت برپا شود. و (بفرض که قیامتى باشد)، هرگاه بسوى پروردگارم بازگردانده شوم، براى من نزد او بهترین پاداش است. ما کافران را از اعمالى که انجام داده اند، آگاه خواهیم کرد و از عذاب شدید به آنها مى چشانیم. ۵۰ فصلت.
■ همچون قارون مستکبر که وقتى و به او گفتند: تو هم نیکى کن آنگونه که خدا بر تو نیکی روا داشته، گفت: نه، من هر چه دارم بر اثر علم و دانش و لیاقت ذاتى خودم دارم. ۷۸ قصص.
👈 در دنبالهء آیه فرمود: این غرور، سرانجام او را به انکار آخرت مى کشاند، و مى گوید: اگر هم قیامتی باشد، خدا که در دنیا مرا اینچنین گرامى داشته، حتماً در آخرت بهتر از این پذیرائى خواهد کرد!
👈 در آیهء بعد، سومین حالت را برای اینگونه انسانها بیان فرموده است:
🌹وَإِذَا أَنْعَمْنَا عَلَى الْإِنسَانِ أَعْرَضَ وَنَأَىٰ بِجَانِبِهِ وَإِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ فَذُو دُعَاءٍ عَرِيضٍ.
و هرگاه به انسان (غافل و بى خبر) نعمت دهیم، روى مى گرداند و با حال تکبر (از حق) دور مى شود. ولى هرگاه بدى (و ناراحتى) به او رسد، تقاضاى فراوان و مستمر (براى برطرف شدن آن) دارد. ۵۱ فصلت.
⚫ انسان فاقد ایمان و تقوا، به هنگام روى آوردن نعمتها، حریص و مغرور، و فراموشکار، و به هنگام پشت کردن نعمتها، مأیوس و ناامید و پر جزع میشود.
🟢 ولى در مقابل، مردان و زنان باایمان و پیروان راستین مکتب انبیاء، آنچنان پرظرفیت و پرمایه اند که نه نعمتها آنها را دگرگون مى سازد، و نه ادبار دنیا ضعیف و ناتوان و مأیوس می گرداند.
آنها مى دانند که گاه تلخى ها زنگ بیدارباش است، و شیرینى ها آزمایش و امتحان الهى.
گاه تلخى ها، مجازات غفلتهاست، و نعمتها، براى برانگیختن حس شکرگزارى.
در حقیقت، یکى از مهمترین آثار ایمان به خدا، همان وسعت روح، و بلندى فکر، و شرح صدر است، و آمادگى مقابله با مشکلات و مصائب و مبارزه با هیجانات نامطلوب نعمتهاست ( مثل شادی بیش از حد).
✅ 👈 پس اگر از داشتن نعمت، بر خود بالیدیم و فراموش کردیم که آنرا خدا داده، و یا زمان از دست دادن آن، مایوس و ناامید شدیم، و رحمت خدا را به فراموشی سپردیم، بدانیم که مغروریم.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن در بارهء دعوت الهی، جدال و ستیزه جویی نمی کند.
🌹🌹وَالَّذِينَ يُحَاجُّونَ فِي اللَّهِ مِن بَعْدِ مَا اسْتُجِيبَ لَهُ حُجَّتُهُمْ دَاحِضَةٌ عِندَ رَبِّهِمْ وَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ.
کسانیکه دربارهء خدا بعد از پذیرفته شدن دعوت الهى (از سوى مردم باایمان)، جدال و ستیزه جویى مى کنند، دلیلشان نزد پروردگارشان باطل و بى پایه است. و غضب (الهى) بر آنهاست و عذابى شدید دارند. ۱۶ شوری.
تفسیر: افراد لجوجى که بعد از آشکار شدن حق، به لجاجت و پافشارى خود ادامه مى دهند، هم در نظر خلق خدا رسوا هستند و هم مشمول غضب خالق در این جهان و جهان دیگر مى باشند.
👈 سپس ادامه می دهد:
🌹اللَّهُ الَّذِي أَنزَلَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ وَالْمِيزَانَ ۗ وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّ السَّاعَةَ قَرِيبٌ.
خداوند کسى است که کتاب را بحق نازل کرد و میزان را. تو چه مى دانى شاید روز رستاخیز نزدیک باشد! ۱۷ شوری.
👈 حق، کلمهء جامعى است که معارف و عقائد حقه، و همچنین اخبار صحیح و برنامه هاى هماهنگ با نیازهاى فطرى و اجتماعى را شامل مى شود.
حق، همان چیزى است که وجود خارجی دارد و تحقق یافته است، و جنبهء ذهنى و پندارى ندارد.
حق، چیزی است که آنرا می بینیم.
👈 و میزان، به هر گونه معیار سنجش، گفته میشود.
طبق این آیه و آیات دیگر کلام الله، مهمترین معیار سنجش اعمال انسان، قوانین الهی است، و پیامبر، و امامان معصوم، و بزرگان و اولیاء الهی.
🍃 بنابراین تکیه به آیات الهی و الگو قرار دادن پیامبر، امامان و اولیاء الهی، بهترین راه است برای ارتقاء و رشد و آماده شدن برای حساب و کتابی آسان در قیامت.
👈 در ادامه می فرموده: قیامت نزدیک است. یعنی سریعتر و بدون فوت وقت، خود را به سنجشهای اعمال نزدیک کنیم و در الگوگیری الهی با سرعت عمل نماییم.
👈 سپس، به موضع گیرى کفار و مؤمنان در برابر آن، پرداخته مى فرماید:
🌹يَسْتَعْجِلُ بِهَا الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِهَا ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا مُشْفِقُونَ مِنْهَا وَيَعْلَمُونَ أَنَّهَا الْحَقُّ ۗ أَلَا إِنَّ الَّذِينَ يُمَارُونَ فِي السَّاعَةِ لَفِي ضَلَالٍ بَعِيدٍ.
کسانیکه به قیامت ایمان ندارند در بارهء آن شتاب مى کنند ( استهزاء می کنند و فرصتها را غنیمت نمی شمارند). ولى آنها که ایمان آورده اند پیوسته از آن هراسانند، و مى دانند آن حق است. آگاه باشید کسانیکه در قیامت، القاى تردید مى کنند، در گمراهى عمیقى هستند. ۱۸ شوری.
👈 👈 لحظهء قیام قیامت، بر همه پوشیده است، حتى بر پیامبران مرسل و فرشتگان مقرب خدا، تا هم وسیلهء تربیت مداوم باشد براى مؤمنان، و هم آزمون و اتمام حجتى براى منکران، ولى در اصلِ وقوع آن جاى تردید نیست.
👈 تعبیر به ضَلال بَعِیْد، اشاره به اینست که، گاه انسان راه را گم مى کند اما چندان فاصله با آن ندارد، با مختصر تلاش و جستجو ممکن است راه را پیدا کند، اما گاه چنان فاصلهء او زیاد است که دیگر، پیدا کردن راه براى او مشکل یا غیرممکن است.
🌸 در پایان، حدیث جالبی از پیامبر بزرگوار اسلام مى خوانیم که بی ارتباط با سنجش در روز قیامت نیست:
مردى به رسول خدا عرض کرد:
مَتَى السّاعَةُ؟ روز قیامت کِى خواهد بود؟
پیامبر فرمودند:
إِنَّها کائِنَةٌ فَما أَعْدَدْتَ لَها؟: قیامت خواهد آمد. براى آن، چه تهیه کرده اى؟
عرض کرد: حُبُّ اللّهِ وَ رَسُولِهِ. سرمایهء من، محبت خدا و پیامبر اوست.
پیامبر فرمودند: أَنْتَ مَعَ مَنْ أَحْبَبْتَ: تو با کسى خواهى بود که او را دوست دارى.
تفسیر مراغی، ج۲۵، ص۳۲.
✅ 👈 بنابراین در انتخاب آن چیز و آن کسیکه به آن علاقه مند میشویم، خوب دقت کنیم که با همان محشور خواهیم شد.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن، توبه کار است.
🌹🌹وَهُوَ الَّذِي يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ وَيَعْفُو عَنِ السَّيِّئَاتِ وَيَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَ.
او کسى است که توبه را از بندگانش مى پذیرد و بدیها را مى بخشد، و آنچه را انجام مى دهید مى داند. ۲۵ شوری.
تفسیر: از آنجا که خداوند، راه بازگشت را همواره به روى بندگان، باز مى گذارد کراراً در آیات قرآن، به مسئلهء گشوده بودن درهاى توبه اشاره فرموده است.
اما اگر تظاهر به توبه کنیم، ولى در خفا کار دیگر انجام دهیم، تصور نکنیم که از دیدهء علم پروردگار، مخفى خواهد ماند. او آنچه را انجام مى دهیم مى داند (وَ یَعْلَمُ ما تَفْعَلُونَ).
👈 در آیهء بعد، پاداش بزرگ مؤمنان و عذاب دردناک کافران را در جمله هائى کوتاه، بیان مى فرماید:
🌹وَيَسْتَجِيبُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَيَزِيدُهُم مِّن فَضْلِهِ ۚ وَالْكَافِرُونَ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ.
و درخواست کسانى را که ایمان آورده و کارهاى نیک انجام داده اند مى پذیرد و از فضل خود بر آنها مى افزاید. اما براى کافران عذاب شدیدى است. ۲۶ شوری.
👈 در اینکه چه درخواستى، از مؤمنان را اجابت مى فرماید، تفسیرهاى گوناگونى شده.
🍃 بعضى گفته اند دعاى مؤمنان را دربارهء یکدیگر مستجاب مى کند.
🍃 بعضى دیگر گفته اند عبادات و طاعاتشان را مى پذیرد.
🍃 و بعضى آنرا مربوط به شفاعت آنها در مورد مومنان مى دانند.
ولى هیچگونه دلیلى بر این محدودیت ها نیست، بلکه خداوند هرگونه درخواستى را که مؤمنان صالح العمل، داشته باشند مى پذیرد، و از آن بالاتر امورى را که شاید به فکر آنها نیامده است، که از خدا درخواست کنند، نیز از فضلش به آنها مى بخشد، و این نهایت لطف و مرحمت خداوند، دربارهء مؤمنان است.
🌸 آقا امام صادق فرموده اند:
پیامبر گرامى اسلام در تفسیر وَ یَزِیْدُهُمْ مِنْ فَضْلِهِ، فرموده اند:
اَلشَّفاعَةُ لِمَنْ وَجَبَتْ لَهُ النّارُ مُمَّنْ أَحْسَنَ إِلَیْهِمْ فِى الدُّنْیا: آنچه را خداوند از فضلش بر آنها مى افزاید، شفاعت براى کسانى است که در دنیا به آنها نیکى کرده اند، اما ( بر اثر سوء اعمالشان) مستحق آتش دوزخ شده اند.
مجمع البیان، ج۹، ص۴۶.
✅ 👈 مقام رفیع شفاعت، مهمترین و برترین مقامی است که به مومنان حقیقی عطا خواهد شد.
به این معنی که فضل خدا منحصر به مقام شفاعت نیست، بلکه این مقام در میان تمام مقامهایی که به مومنان عطا میشود، در مرتبهء بالاتری قرار دارد.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن، عفو می کند و می بخشد.
🌹🌹وَجَزَاءُ سَيِّئَةٍ سَيِّئَةٌ مِّثْلُهَا ۖ فَمَنْ عَفَا وَأَصْلَحَ فَأَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ.
کیفر بدى، مجازاتى است همانند آن. ولى هرکه عفو و اصلاح کند، پاداش او با خداست. به یقین او ستمکاران را دوست ندارد. ۴۰شوری.
تفسیر: نباید ستمدیده، مجازات ستم را از حد بگذراند، و خود مبدل به فرد ظالمى شود. بلکه مجازات بدی، باید همانند آن باشد.
اما ستمدیده که حقی از او ضایع شده، و در مقابل، عفو می کند و چیزى هم بابت عفوی که کرده دریافت نمی کند، اجرش در پیشگاه خدا محفوظ است و بخاطر گذشتى که از خود نشان داده، خداوند بر عهده گرفته که پاداش او را از فضل بى پایانش مرحمت کند.
👈 سپس فرموده، خداوند ظالمان را دوست نمی دارد. به این معنی است که اگر دستور عفو داده شده به معنى دفاع از ظالمان نیست، چرا که خداوند ظالمان را هرگز دوست نمى دارد، بلکه هدف، هدایت گمراهان و استحکام پیوندهاى اجتماعى است.
👈 و البته ظلم، و عفو آن از سوی ستمدیده، حتما لازم نیست در ابعاد گسترده باشد. میتواند در همین امور روزمرهء زندگی اتفاق بیفتد.
👈 و صد البته کسانى شایستهء عفو هستند که از مرکب ظلم پیاده شوند، و از گذشتهء خود نادم گردند، و در مقام اصلاح خویش بر آیند، نه ظالمانى که عفو، آنها را جسورتر و جرى تر مى کند.
🌸 نبی مکرم اسلام فرموده اند:
هنگامیکه روز قیامت مى شود، کسى (از سوى خداوند) ندا مى دهد: هر که اجر او بر خداست، وارد بهشت شود. گفته مى شود: چه کسى اجرش بر خداست؟ در جواب به آنها مى گویند: کسانیکه مردم را عفو کردند. آنها بدون حساب داخل بهشت مى شوند.
مجمع البیان، ج ۹، ص ۵۲.
👈 و در آیهء بعد، از حق ستمدیده فرموده است:
🌹وَلَمَنِ انتَصَرَ بَعْدَ ظُلْمِهِ فَأُولَٰئِكَ مَا عَلَيْهِم مِّن سَبِيلٍ.
و کسیکه چون ستمى بر او واقع شود (از خود دفاع کند و) یارى طلبد، هیچ ایرادى بر او نیست. ۴۱ شوری.
نه کسى حق دارد مانع از این کار شود، و نه او را ملامت و سرزنش و مجازات کند، و نه در یارى کردن چنین مظلومى، تردید به خود راه دهد.
👈 بلکه:
🌹إِنَّمَا السَّبِيلُ عَلَى الَّذِينَ يَظْلِمُونَ النَّاسَ وَيَبْغُونَ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ.
ایراد و مجازات بر کسانى است که به مردم ستم مى کنند و در زمین به ناحق ظلم روا مى دارند. براى آنان عذاب دردناکى است! ۴۲ شوری.
👈 👈 در میان جملهء یَظْلِمُونَ النّاسَ به معنی کسانیکه به مردم ظلم می کنند، و جملهء یَبْغُونَ فِى الْأَرْضِ بِغَیْرِ الْحَقِّ به معنی کسانیکه به ناحق در زمین ظلم میکنند چه تفاوتى است؟
■ ظلم، مفهوم خاص دارد و ستم به فرد یا افراد خاصی را شامل میشود، و بغى، مفهوم عام دارد، و به معنی هر گونه تعدى و تجاوز از حقوق الهى است.
👈 سپس در آخرین آیه، دعوت به صبر و عفو می فرماید:
🌹وَلَمَن صَبَرَ وَغَفَرَ إِنَّ ذَٰلِكَ لَمِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ.
و هر که شکیبایى نموده و عفو کند، این کار، عزم در امور است. ۴۳ شوری.
عَزْم در اصل به معنى تصمیم بر انجام کارى است، و به ارادهء محکم اطلاق مى شود، تعبیر به عَزْمِ الاُمُور ممکن است اشاره به این باشد که، این از کارهائى است که، خداوند به آن فرمان داده و هرگز نسخ نمى شود، و یا از کارهائى است که انسان باید نسبت به آن عزم راسخ داشته باشد، و هر یک از این دو معنى باشد دلیل بر اهمیت این کار است.
👈 مسئلهء صبر، قبل از غفران ذکر شده، چرا که اگر صبر و شکیبائى نباشد، کار به عفو و گذشت منتهى نخواهد شد.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن، به هنگام نعمت، خدا را فراموش نمی کند.
🌹🌹اسْتَجِيبُوا لِرَبِّكُم مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَ يَوْمٌ لَّا مَرَدَّ لَهُ مِنَ اللَّهِ ۚ مَا لَكُم مِّن مَّلْجَإٍ يَوْمَئِذٍ وَمَا لَكُم مِّن نَّكِيرٍ.
اجابت کنید دعوت پروردگار خود را پیش از آنکه روزى فرا رسد که هیچ چیز مانع آن در برابر ارادهء خدا نیست. و در آنروز، نه پناهگاهى دارید و نه مدافعى. ۴۷ شوری.
تفسیر: جملهء یَوْمٌ لامَرَدَّ لَهُ مِنَ اللّهِ، اشاره به روز قیامت است، نه روز مرگ.
و تعبیر مِنَ اللّهِ اشاره به اینست که در برابر اراده و فرمان او، کسى نمى تواند تصمیم دیگرى بگیرد.
به هر حال، براى نجات از عذاب، راه هائى تصور مى شود که تمام آنها در آنروز بسته است.
یکى از این راهها که انسان گنهکار خواهان آنست، بازگشت از آنجا به عالم دنیا و جبران خطاها و گناهان است!
دوم وجود پناهگاهى که انسان در کنار آن مصون بماند.
و سوم وجود کسیکه به دفاع از انسان برخیزد.
اما هیچیک از آنان میسر نیست و او شرایط یاری از سوی خدا و اولیاء خدا را در قیامت ندارد.
👈 در آیهء بعد، روى سخن را به پیامبر کرده، بعنوان دلدارى از آن حضرت مى فرماید:
🌹فَإِنْ أَعْرَضُوا فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا ۖ إِنْ عَلَيْكَ إِلَّا الْبَلَاغُ ۗ وَإِنَّا إِذَا أَذَقْنَا الْإِنسَانَ مِنَّا رَحْمَةً فَرِحَ بِهَا ۖ وَإِن تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ فَإِنَّ الْإِنسَانَ كَفُورٌ.
و اگر (از آیین تو) روى گردان شوند (غمگین مباش)، ما تو را حافظ آنان قرار نداده ایم. وظیفهء تو تنها ابلاغ است. و هنگامیکه ما رحمتى از سوى خود به انسان بچشانیم به آن دلخوش مى شود، و اگر بلایى بخاطر اعمالى که انجام داده اند به آنها رسد (به ناسپاسى مى پردازند، چرا که) انسان بسیار ناسپاس است. ۴۸ شوری.
به پیامبر می فرماید: تو باید رسالت الهى خود را به نحو کامل ابلاغ، و بر آنها اتمام حجت کنى. دلهاى آماده، آنرا مى پذیرد. هر چقدر هم که گروه زیاد بى خبر، اعراض کنند، اما تو مسئولیتى در این زمینه ندارى. بلکه حسابرسی آنها با خداست.
سپس، ترسیمى از حال این جمعیت بى ایمان و اعراض کننده، کرده، و در شناخت آنها مى فرماید: هنگامیکه ما به انسان، رحمتى از ناحیهء خود مى چشانیم حالت غرور و غفلت به او دست مى دهد، و از یاد خدا غافل مى گردد.
و هنگامیکه بلائى بخاطر اعمالى که انجام داده، دامانش را بگیرد، به کفران مى پردازد.
نه نعمتهاى الهى، او را بیدار می کند و به شکرگزارى و معرفت و اطاعت خدا وامى دارد، نه مجازاتهائى که بخاطر گناهان دامنگیرش مى شود، او را از خواب غفلت بیدار مى سازد، و نه دعوت پیامبر در او اثر دارد!!
👈 👈 اسباب هدایت از نظر تشریع، همان دعوت رسولان خداست.....
و از نظر تکوین، گاه نعمت و گاه مصیبت است، اما در این کوردلان بى خبر، هیچیک از این امور مؤثر نمى افتد.
/هرگاه موقع نعمت، مغرور شدیم و موقع گرفتاریها، کفران و ناسپاسی کردیم، بدانیم ایمانمان ضعیف شده و از آیات حق رویگردان شده ایم/
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن به هیچ وجه از یاد خداوند سبحان رویگردان نمیشود.
🌹🌹وَمَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ.
و هر که از یاد خداوند رحمان، روى گردان شود شیطانى را بر او مسلط مى سازیم که همواره همنشین او خواهد بود. ۳۶ زخرف.
تفسیر: آلوده شدن به انواع گناهان، نخستین تأثیرش اینست که پرده بر قلب و چشم و گوش انسان مى افتد، او را از خدا بیگانه مى کند، و شیاطین را بر او مسلط مى سازد، و تا آنجا ادامه مى یابد که گاهى راه بازگشت به روى او بسته مى شود، چرا که شیاطین و افکار شیطانى از هر سو او را احاطه مى کنند، و این نتیجهء عمل خود انسان است.
و اگر در آیهء شریفه، این نسبت به خدا داده شده، به این معنی است که این روند طبیعی، قانون خلقت است و در قانون خدا هیچ تغییر و تبدیلی نیست.
نمیشود که خلاف جهت آب شنا کرد!!
مخالفت با قوانین خلقت، شنا کردن در جهت خلاف است. اگر نابود نشویم که حتما خواهیم شد، حتما درجا می زنیم.
آیا چنین کسانى جز این سرنوشتى مى توانند داشته باشند که، همنشین شیاطین، و محکوم فرمان آنها گردند؟
👈 سپس به دو امر مهم که شیاطین دربارهء این غافلان انجام مى دهند اشاره کرده مى فرماید:
🌹وَإِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَيَحْسَبُونَ أَنَّهُم مُّهْتَدُونَ.
و آن (شیاطین) این گروه را از راه (خدا) باز مى دارند، در حالیکه گمان مى کنند هدایت یافتگان، آنها هستند. ۳۷ زخرف.
👈 این وضعیت ادامه دارد تا وقتیکه انسان غافل که شیاطین از انس و جن، همنشین او شده اند در قیامت در محضر خدا حاضر میشود:
🌹حَتَّىٰ إِذَا جَاءَنَا قَالَ يَا لَيْتَ بَيْنِي وَبَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ.
تا زمانیکه (در قیامت) نزد ما حاضر شود مى گوید: ایکاش میان من و تو فاصلهء مشرق و مغرب بود. چه بد همنشینى بودى! ۳۸ زخرف.
👈 👈 صحنهء قیامت تجسمى است گسترده از صحنه هاى این جهان، و قرین و دوست و همنشین اینجا با آنجا یکى است، حتى به گفتهء بعضى از مفسران هر دو را با یک زنجیر مى بندند!.
👈 اما خداوند پاسخ می دهد:
🌹وَلَن يَنفَعَكُمُ الْيَوْمَ إِذ ظَّلَمْتُمْ أَنَّكُمْ فِي الْعَذَابِ مُشْتَرِكُونَ.
این گفتگوها امروز به حال شما سودى ندارد، چرا که ظلم کردید. و همه در عذاب، مشترکید. ۳۹ زخرف.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ.
دوستان در آن روز دشمن یکدیگرند، مگر پرهیزگاران. ۶۷ زخرف.
تفسیر: روز قیامت، روز از هم گسستن پیوندهاى دوستى است، مگر پیوندهائى که براى خدا و به نام خدا برقرار شده است.
تبدیل شدن دوستیهای غیر خدا به عداوت در آنروز، طبیعى است. چرا که هر کدام از آنها دیگرى را عامل بدبختى و بیچارگى خود مى شمرد: تو بودى که این راه را به من نشان دادى و مرا بسوى آن دعوت کردى! تو بودى که دنیا را در نظر من زینت دادى و مرا به آن تشویق نمودی و .......
🟢 👈 تنها پرهیزکارانند که پیوند دوستى آنها جاودانى است، چرا که بر محور ارزش هاى جاودانى دور مى زند، و نتایج پربارش، در قیامت آشکارتر مى شود.
👈 آیهء بعد، در حقیقت تفسیرى است براى اوصاف و حالات متقین و بیانى است از سرنوشت پرافتخار آنها:
🌹يَا عِبَادِ لَا خَوْفٌ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ وَلَا أَنتُمْ تَحْزَنُونَ.
اى بندگان من! امروز نه ترسى بر شماست و نه اندوهگین مى شوید. ۶۸ زخرف.
منظور، ترس و اندوه بر سختیها و مصیبتهای دنیا نیست، که مومن در دنیا نه از آینده می ترسد و نه غم گذشته را می خورد. بلکه منظور، ترس و نگرانی از آسیبهایی است که مردمان بی ایمان بر دین و امت اسلامی وارد می کنند.
👈 اینان دقیقا چه کسانی هستند؟
🌹الَّذِينَ آمَنُوا بِآيَاتِنَا وَكَانُوا مُسْلِمِينَ.
همان کسانیکه به آیات ما ایمان آوردند و تسلیم بودند. ۶۹ زخرف.
👈 خداوند چه پاداشهایی برای اینان در نظر گرفته؟
🌹ادْخُلُوا الْجَنَّةَ أَنتُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ تُحْبَرُونَ....
شما و همسرانتان در نهایت شادمانى وارد بهشت شوید! ۷۰.
(این در حالى است که براى پذیرایى آنها) ظرفهاى طلایى و جامهاى (شراب طهور) را گرداگرد آنها مى گردانند. و در آنجا هر چه دلها مى خواهد و چشمها از آن لذت مى برد آماده است. و شما جاودانه در آن خواهید ماند. ۷۱.
این بهشتى است که شما وارث آن مى شوید بخاطر اعمالى که انجام مى دادید. ۷۲.
و در آن براى شما میوه هاى فراوان است که از آن مى خورید. ۷۳ زخرف.
در تفسیر پاداشهایی که خداوند برای مومنین حقیقی آماده فرموده، به دو نکته اشاره می کنیم.
🍃 اول اینکه همسرانی که با مومنان حقیقی وارد بهشت میشوند، ممکن است همسران باایمانشان در دنیا باشند که در کنار هم با مهربانی و اخلاق خوب و در آرامش زندگی کرده اند، در آخرت هم با میل و رغبت کنار هم خواهند بود. و یا ممکن است منظور، همسران شایسته ای باشد که در آخرت خداوند برای زنان و مردان باایمان در نظر گرفته است.
🍃 و دوم اینکه اگر خداوند از میان تمام خوردنیهای بهشتی، به میوه اشاره فرموده، بخاطر اینست که میوه اهمیت ویژه ای دارد.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
⚫⚫⚫
🌹🌹 الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ. ۱۵۶ بقره.
و باز مردی دیگر از جنس نور، خاک و خاکیان را تنها گذاشت.
سلام و درود خدا بر آنانکه سالهای عمر خود را برای تحقق وعده های پروردگار عالم، صرف کرده و خالصانه آنچه را که خداوند به آنها عطا فرموده است، در راه خودش تقدیم می کنند.
🍃 از جان و از اموالشان.
سلام خدا بر شهیدان.
سلام خدا بر شهداء مقاومت.
سلام خدا بر شهید السنوار که مردانه جنگید و مردانه شهید شد.
گرچه خاک با رفتن اینان یتیم میشود.....اما درخت تنومند اسلام برای آبیاری به خون مومنین نیاز دارد.
🟢 یحیی إبراهیم حسن السِنوار که با کنیهء ابو ابراهیم شناخته میشد، سیاستمدار فلسطینی بود که ریاست دفتر سیاسی حماس و حکومت حماس در نوار غزه را بر عهده داشت. سنوار، بنیانگذار سرویس امنیتی حماس، با نام «مجد» بود که با پروندههای امنیت داخلی سر و کار دارد.
💚 گویی هم وارث حضرت عباس بود، و هم وارث اباعبدالله الحسین.......
اینچنین شهادت، مبارکت باشد. سلام ما را به آقا برسان.
🍃 تاریخ تولد ۷ آبان ۱۳۴۱
🍃 تاریخ شهادت ۲۵ مهر ۱۴۰۳
💚 با مولایشان امیرالمومنین، پدر خاک محشور شوند.
■■■■■■■
🌹🌹وَقَالَ مُوسَىٰ رَبَّنَا إِنَّكَ آتَيْتَ فِرْعَوْنَ وَمَلَأَهُ زِينَةً وَأَمْوَالًا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا رَبَّنَا لِيُضِلُّوا عَن سَبِيلِكَ ۖ رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَىٰ أَمْوَالِهِمْ وَاشْدُدْ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُوا حَتَّىٰ يَرَوُا الْعَذَابَ الْأَلِيمَ.
موسى گفت: پروردگارا! تو فرعون و اطرافیانش را زینت و اموالى در زندگى دنیا داده اى، پروردگارا! در نتیجه (آنها بندگانت را) از راه تو گمراه مى سازند. پروردگارا! اموالشان را نابود کن. و دلهایشان را سخت و سنگین ساز، که ایمان نیاورند تا عذاب دردناک را ببینند. ۸۸
🌹قَالَ قَدْ أُجِيبَت دَّعْوَتُكُمَا فَاسْتَقِيمَا وَلَا تَتَّبِعَانِّ سَبِيلَ الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ.
فرمود: دعاى شما پذیرفته شد. استقامت به خرج دهید و از راه کسانیکه نمى دانند، تبعیت نکنید. ۸۹ یونس.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي مَقَامٍ أَمِينٍ
پرهیزگاران در جایگاه امنى قرار دارند. ۵۱ دخان.
تفسیر: پاداشهای متقین در هفت قسمت بیان شده:
🍃 اولین نعمت:
هیچگونه ناراحتى و ناامنى به آنها نمى رسد، و در امنیت کامل از آفات و بلاها، از غم و اندوه ها، از شیاطین و طاغوت ها به سر مى برند.
🍃 و دومین نعمت:
🌹فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ.
در میان باغها و چشمه ها. ۵۲ دخان.
جَنّات به معنی باغهاى پر درخت، یا اشاره به تعدد باغهائى دارد که هر یک از بهشتیان در اختیار دارند، و یا اشاره به مقامهاى مختلف آنان دارد، چرا که باغهاى بهشت، همه یکسان نیستند، و به تفاوت درجات بهشتیان متفاوت است.
🍃 سپس در بیان سومین نعمت اشاره به پوشش و لباس آنها فرموده:
🌹يَلْبَسُونَ مِن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ مُّتَقَابِلِينَ.
آنها لباسهایى ازحریر نازک و ضخیم مى پوشند، در حالیکه در مقابل یکدیگر نشسته اند. ۵۳ دخان.
سُندُس، به پارچه هاى ابریشمین نازک و لطیف مى گویند، و بعضى قید زربافت را نیز به آن افزوده اند.
إِسْتَبْرَق، به معنى پارچه هاى ابریشمى ضخیم است، و ریشهء آن در عربى از برق است به معنى تلألؤ، بخاطر درخشندگى خاصى که اینگونه پارچه ها دارند.
البته در بهشت، گرما و سرماى شدیدى وجود ندارد تا بوسیلهء پوشیدن لباس دفع شود، بلکه اینها اشاره به لباس هاى متنوع و گوناگون بهشتى است. بعضی هم تفاوت این لباسها را اشاره به تفاوت مقام قرب بهشتیان دانسته اند.
ضمن اینکه قطعا الفاظ و کلمات ما که در زندگى روزمرهء دنیا آنها را بکار می گیریم، قادر نیست مسائل آن جهان بزرگ را توصیف کند، بلکه تنها مى تواند اشاراتى به آن داشته باشد.
و اینکه بهشتیان مقابل یکدیگر نشسته اند، اشاره اى است به روح انس و اخوتى که بر جلسات آنها حاکم است.
🍃 سپس به چهارمین نعمت اشاره فرموده است:
🌹كَذَٰلِكَ وَزَوَّجْنَاهُم بِحُورٍ عِينٍ.
اینچنین اند بهشتیان. و آنها را با حورالعین تزویج مى کنیم. ۵۴ دخان.
حورالعین یعنی سیاهى چشم او کاملاً مشکى، و سفیدى آن کاملاً شفاف است.
اشاره به اینکه او بسیار زیباست، خواه زن باشد، خواه مَرد. (دقت کنیم. حورالعین فقط مخصوص مردان بهشتی نیست).
🍃 آنگاه با تکرار و تاکید وجود امنیت برای بهشتیان، نعمت پنجم را بیان می فرماید:
🌹يَدْعُونَ فِيهَا بِكُلِّ فَاكِهَةٍ آمِنِينَ.
آنها در آنجا هر نوع میوه اى را بخواهند طلب مى کنند در حالیکه در نهایت امنیت به سر مى برند. ۵۵ دخان.
میوه ها همگى نزدیک و در دسترس اند، بنابراین زحمت و رنج چیدن میوه از درختان بلند در آنجا نیست.
انتخاب هر گونه میوه اى به دست آنهاست.
و باز هم خداوند از میان خوردنیهای بهشتی به میوه اشاره فرموده، و این اهمیت میوه را در رژیم غذایی ما می رساند.
🍃 سپس برای برطرف کردن نگرانی مومنین از اینکه این نعم، روزی تمام شوند، به دو نعمت مهم دیگر اشاره فرموده است:
🌹لَا يَذُوقُونَ فِيهَا الْمَوْتَ إِلَّا الْمَوْتَةَ الْأُولَىٰ ۖ وَوَقَاهُمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ.
هرگز مرگى جز همان مرگ اول (که در دنیا چشیده اند) نخواهند چشید، و خداوند آنها را از عذاب دوزخ حفظ مى کند. ۵۶ دخان.
هرگز با مُردن، این نعمتها تمام نمیشوند و حفظ بهشتیان از دوزخ اشاره به این دارد که اگر پرهیزگاران لغزش هائى هم داشته اند، خدا به لطف و کرمش آنها را بخشیده، و به آنها اطمینان داده است که از این نظر نگرانى به خود راه ندهند.
👈 👈 در اینجا سؤالى مطرح است، و آن اینکه، بعضى از مؤمنان مدت زمانى بخاطر گناهشان در دوزخ مى مانند تا پاک شوند، و سپس به بهشت مى آیند، آیا آیهء فوق شامل حال آنها نمى شود؟
در پاسخ مى توان گفت: آیه از پرهیزگاران بلند پایه اى سخن مى گوید که از همان ابتدا قدم در بهشت مى نهند. آنها کسانی هستند که تمام توان خود را در دوری از هر گناه و خطا و اشتباه و فراموشی، و غفلت بکار می گیرند و همچنانکه با مجاهدت نفس، توان خود را بالا می برند به ارتقاء ایمان و معنویت خود می پردازند. و اگر در این میان ناخواسته گرفتار لغزشهایی شوند، مورد عفو و مغفرت الهی قرار خواهند گرفت.
🍃 و در آخرین آیهء مورد بحث، اشاره به تمام این نعمتهاى هفتگانه کرده، به صورت یک جمع بندى مى فرماید:
🌹فَضْلًا مِّن رَّبِّكَ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ.
این فضل و بخششى است از سوى پروردگارت، این همان رستگارى بزرگ است. ۵۷ دخان.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن، دروغ نمی گوید.
🌹🌹وَيْلٌ لِّكُلِّ أَفَّاكٍ أَثِيمٍ.
واى بر هر دروغگوى گنهکار. ۷ جاثیه.
أَفّاک، به معنى کسى است که بسیار دروغ مى گوید، و گاهی هم به کسیکه دروغ بزرگ مى گوید گفته میشود، هر چند زیاد هم نباشد.
أَثِیم هم به معنى گنهکار است.
👈 در آیهء بعد عملکرد این دروغگویان را بیان فرموده که میتوان به این واسطه آنها را شناخت:
🌹يَسْمَعُ آيَاتِ اللَّهِ تُتْلَىٰ عَلَيْهِ ثُمَّ يُصِرُّ مُسْتَكْبِرًا كَأَن لَّمْ يَسْمَعْهَا ۖ فَبَشِّرْهُ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ.
پیوسته آیات خدا را که بر او تلاوت مى شود مى شنود، اما از روى تکبر، اصرار بر مخالفت دارد. گویى اصلا آنرا نشنیده است. او را به عذابى دردناک بشارت ده! ۸ جاثیه.
به این ترتیب آلودگى به گناه و دروغ، و کبر و خودبینى سبب مى شود که اینهمه آیات را نشنیده بگیرد.
و در پایان آیه، مجرمان را به عذاب بشارت می دهد.
✨ چرا بشارت؟
وعدهء عذاب برای مجرمان بشارت است که با شنیدن آن بسوی پروردگار بازگردند. یعنی در این مرحله هنوز عذاب به آنها حتمی نشده.
و برای مومنین بشارت تا بدانند تفاوت آنها با گنهکاران در پیشگاه خدا از زمین است تا آسمان.
👈 اما در آیهء بعد که همچنان در بارهء همین گنهکاران است، دیگر از بشارت نمی گوید بلکه از حتمی شدن عذابی خوارکننده بر آنان خبر می دهد:
🌹وَإِذَا عَلِمَ مِنْ آيَاتِنَا شَيْئًا اتَّخَذَهَا هُزُوًا ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ.
و هرگاه از بعضى آیات ما آگاه شود، آنرا به باد استهزا مى گیرد. براى آنان عذاب خوارکننده اى است! ۹ جاثیه.
👈 در واقع این آیات برای این گنهکاران دو حالت را بیان فرموده:
✔ حالت اول اینکه غالباً آیات الهى را مى شنوند و نادیده مى گیرند و با بى اعتنائى مى گذرند، گوئى اصلاً نشنیده اند، که وعدهء عذاب الهی برای بیداری آنهاست لذا برایشان بشارت است.
✔ اما حالت دوم اینکه آیات الهی را استهزاء و مسخره می کنند، که برای اینان وعدهء سخت و شدید الهی قطعی شده و حتما اجرا خواهد شد. در دنیا و آخرت.
👈 و در توضیح بیشتر این وعدهء الهی که در بارهء آنان محقق میشود می فرماید:
🌹مِّن وَرَائِهِمْ جَهَنَّمُ ۖ وَلَا يُغْنِي عَنْهُم مَّا كَسَبُوا شَيْئًا وَلَا مَا اتَّخَذُوا مِن دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ.
و پشت سرشان دوزخ است. و هرگز آنچه را بدست آورده اند آنها را رهایى نمى بخشد، و نه اولیایى که غیر از خدا براى خود برگزیدند. و عذاب بزرگى براى آنهاست! ۱۰ جاثیه.
آنها آیات بزرگ الهى را کوچک می شمردند، خداوند هم عذاب آنها را بزرگ مى کند.
گناه عظیم در برابر خداوند عظیم کیفرش عذاب عظیم است.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن، متکبر نیست و استکبار در زمین ندارد.
🌹🌹وَيَوْمَ يُعْرَضُ الَّذِينَ كَفَرُوا عَلَى النَّارِ أَذْهَبْتُمْ طَيِّبَاتِكُمْ فِي حَيَاتِكُمُ الدُّنْيَا وَاسْتَمْتَعْتُم بِهَا فَالْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَبِمَا كُنتُمْ تَفْسُقُونَ.
آنروز که کافران را بر آتش عرضه مى کنند (به آنها گفته مى شود) از نعمتهاى پاکیزه در زندگى دنیاى خود استفاده کردید و از آن بهره گرفتید. اما امروز عذاب ذلت بار بخاطر استکبارى که در زمین به ناحق داشتید و بخاطر گناهانى که انجام مى دادید، جزاى شما خواهد بود. ۲۰ احقاف.
تفسیر: حقیقتِ عرضه داشتن، به معنى رفع موانع میان دو چیز است، تا آنجا که یکى در اختیار دیگرى قرار گیرد. و در مورد کافران و دوزخ، مطلب چنین است که موانع در میان آن دو بر طرف مى شود، و در این صورت، هم مى توان گفت: آنها بر آتش عرضه مى شوند، و هم آتش بر آنها، و هر دو تعبیر صحیح است.
👈 👈 مسلماً تمتع از مواهب الهى، در این جهان کار نکوهیده اى نیست، آنچه نکوهیده است غرق شدن در لذات مادى و فراموش کردن یاد خدا و قیامت، یا بهره گیرى گناه آلود و بى قید و شرط، از این لذات و غصب حقوق دیگران در این رابطه است. (دقت کنیم).
■ در واقع آنان غرق در لذات هستند، و جز تمتع از مواهب مادى این جهان، چیزى نمى فهمند، و بخاطر اینکه آزادى بى قید و شرط داشته باشند معاد را انکار می کنند، تا دستشان کاملاً باز باشد، و هر گونه ظلم و ستم براى بدست آوردن این مواهب بر دیگران روا می دارند.
ولی در قیامت کیفر آنهمه هوسبازى ها، و هواپرستى ها، و استکبار و فسق خود را خواهند دید.
أَذْهَبْتُمْ طَیِّباتِکُمْ فِی حَیاتِکُمُ الدُّنْیا یعنی همین.
■ و عَذابَ الهُونِ به معنی مجازات توهین آمیز و تحقیرکننده است و عکس العملى است در مقابل استکبار آنها در زمین. چرا که مجازات الهى، کاملاً متناسب با نوع گناه است، آنها که بر خدا و انبیاء و خلق خدا، کبر فروختند و در برابر هیچ قانونى خضوع نکردند، باید با ذلت و حقارت تمام، کیفر بینند.
🌸 دو روایت مهم در برخورد پیشوایانمان با نعمتهای پاک دنیا. همانها که در اوج بوده اند:
روزی یکی از اصحاب پیامبر نزد ایشان آمد در حالیکه ایشان بر حصیرى از برگ خرما خوابیده بودند و قسمتى از بدن مبارکشان روى خاک قرار داشت، و متکائى از الیاف درخت خرما زیر سر داشتند. سلام کرد نشست و گفت: تو پیامبر خدا و بهترین خلق او هستى، کسرى و قیصر بر تخت هاى طلا و فرش هاى ابریشمین مى خوابند، ولى شما این چنین!
پیامبر فرمودند: آنها گروهى هستند که طیباتشان در این دنیا به آنها داده شده، و بزودى قطع مى شود، ولى طیبات ما براى قیامت ذخیره شده است.
مجمع البیان، ج۹، ص۲۲۴.
🌸 در حدیث دیگرى از آقا امام باقر مى خوانیم:
روزى مقدارى حلواى مخصوصى خدمت امیرمؤمنان آوردند، حضرت از خوردن آن امتناع فرمود، عرض کردند: آیا آنرا حرام مى دانى؟! فرمودند: نه، ولی من از این مى ترسم که نفسم به آن مشتاق گردد، و پیوسته به دنبال آن باشم، سپس این آیه را تلاوت فرمود: اَذْهَبْتُمْ طَیِّباتِکُمْ فِی حَیاتِکُمُ الدُّنْیا... .
تفسیر برهان، ج۴، ص۱۷۵.
✅ نعمتهای خدا را از راه حلال کسب کنیم و ساده زیست باشیم، رزق خود را با دیگران تقسیم کنیم و دلبسته به انعام الهی نشویم.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُم مِّنْ عَمَلِهِم مِّن شَيْءٍ ۚ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ.
کسانیکه ایمان آوردند و فرزندانشان به پیروى از آنان ایمان اختیار کردند، فرزندانشان را (در بهشت) به آنان ملحق مى کنیم. و از (پاداش) عملشان چیزى نمى کاهیم. و هر کس در گرو اعمال خویش است. ۲۱ طور.
تفسیر: منظور از ذریه، فرزندان بالغى است که در مسیر والدین، گام برمى دارند، در ایمان از آنها پیروى مى کنند، و از نظر مکتبى به آنها ملحق مى شوند.
اینگونه افراد، اگر از نظر عمل، کوتاهى و تقصیراتى داشته باشند، خداوند به احترام والدین صالحشان، آنها را مى بخشد و ترفیع مقام مى دهد، و به درجهء آنان مى رساند، و این موهبتى است بزرگ براى والدین و فرزندان.
✔ ولى جمعى از مفسران، ذُرِّیَّه را در اینجا به معنى اعم تفسیر کرده اند، بطوریکه اطفال خردسال را نیز شامل مى شود.
اما تبعیت در ایمان، دلیل بر رسیدن به مرحلهء بلوغ یا نزدیک به آنست مگر اینکه گفته شود اطفال خردسال در قیامت به مرحلهء بلوغ مى رسند، و آزمایش مى شوند، هر گاه از این آزمایش پیروز درآیند، ملحق به والدین باایمان خود خواهند شد. (الله اعلم).
💚 از آنجا که ارتقاء فرزندان به درجهء والدین، ممکن است این ذهنیت را بوجود آورد که از اعمال والدین برمى دارند و به فرزندان مى دهند، بدنبال آن آمده است، ما چیزى از اعمال آنها نمى کاهیم.
🌸 در حدیثی به نقل از پیامبر بزرگوار اسلام آمده است:
هنگامیکه انسان وارد بهشت مى شود، سراغ پدر و مادر و همسر و فرزندانش را مى گیرد، به او مى گویند: آنها (بهشتی هستند ولی) به درجه و مقام و عمل تو نرسیده اند، عرض مى کند: پروردگارا! من براى خودم و آنها عمل کردم، در اینجا دستور داده مى شود که آنها را به او ملحق کنید.
تفسیر مراغی، ج۲۷، ص۲۶.
👈 جملهء کُلُّ امْرِئ بِما کَسَبَ رَهِینٌ، مفهومش اینست که اعمال هر کسى ملازم و همراه اوست، و هرگز از او جدا نمى شود، خواه عمل نیک باشد یا بد.
👈 سپس در بیان نعمتهای دیگر می فرماید:
🌹وَأَمْدَدْنَاهُم بِفَاكِهَةٍ وَلَحْمٍ مِّمَّا يَشْتَهُونَ.
و همواره از انواع میوه ها و گوشتها از هر گونه که بخواهند، در اختیارشان مى گذاریم. ۲۲ طور.
🍃 أَمْدَدْناهُمْ، یعنى میوه ها و غذاهاى بهشتى آنچنان نیست که با تناول کردن کمبودى پیدا کند بلکه همیشگى، جاودانى و مستمر است.
🍃 مِمّا یَشْتَهُونَ یعنی از آنچه بخواهند، نشان مى دهد که بهشتیان در انتخاب نوع و کمیت و کیفیت این میوه ها و غذاها، کاملاً آزادند.
و مقدم داشتن فاکهه بر لحم، اشاره اى است به برترى میوه ها بر گوشت ها.
👈 آنگاه به شربتهای گواراى بهشتیان اشاره کرده مى فرماید:
🌹يَتَنَازَعُونَ فِيهَا كَأْسًا لَّا لَغْوٌ فِيهَا وَلَا تَأْثِيمٌ.
آنها در بهشت جامهاى لبریز (از شراب طهور) را که نه بیهوده گویى در آنست و نه گناه، از یکدیگر مى گیرند. ۲۳ طور.
شرابى است گوارا و لذت بخش، نشاط آفرین و روح پرور، خالى از هر گونه تخدیر و فساد عقل، که به دنبال آن بیهوده گوئى و گناه هرگز نیست، بلکه سراسر هوشیارى و لذت جسمى و روحانى است.
🍃 تنازع هر گاه در موردى مانند کأس (یعنی جام) به کار مى رود، به معنى گرفتن از یکدیگر است، نه کشمکش. و منظور اینست که آنها از روی سرور و شادمانی، جامهای یکدیگر را از روی مزاح از یکدیگر می گیرند.
/ادامهء این نعمتها فردا إن شاءالله/
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
💚 در ادامهء نعمتهای بهشتی که در پیغام روز گذشته خواندیم، خداوند در آیهء بعد، به نعمت خدمتگزاران بهشتى پرداخته مى فرماید:
🌹وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ غِلْمَانٌ لَّهُمْ كَأَنَّهُمْ لُؤْلُؤٌ مَّكْنُونٌ.
و پیوسته بر گِردشان نوجوانانى براى (خدمت) آنان گردش مى کنند که همچون مرواریدهاى پوشیده در صدفند. ۲۴ طور.
🍃 مروارید درون صدف از نظر شفافیت و درخشندگی با مروارید بیرون از صدف به مراتب تفاوت دارد و زیباتر است.
🍃 یَطُوفُ عَلَیْهِمْ به معنی بر آنها طواف مى کنند اشاره به آمادگى دائمى آنها براى خدمت است.
گرچه، در بهشت نیازى به خدمتکار نیست، و هر چه بخواهند در اختیار آنها قرار مى گیرد، ولى، این خود احترام و اکرام بیشترى براى بهشتیان است.
👈 آخرین نعمت در این سلسله، همان نعمت آرامش کامل و اطمینان خاطر از هر گونه عذاب و کیفر است، چنانکه در آیهء بعد مى فرماید:
🌹وَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ يَتَسَاءَلُونَ.
در این هنگام رو به یکدیگر کرده (از گذشته ها) مى پرسند. ۲۵.
مى گویند: ما در میان خانوادهء خود ترسان بودیم! ۲۶.
اما خداوند بر ما منت نهاد و از عذاب سخت و نافذ (دوزخ) ما را حفظ کرد. ۲۷ طور.
سخنشان اینست که پروردگار مهربان، ما را از زندان دنیا با تمام وحشت هایش نجات بخشید (وحشت از مخالفتهای خانواده یا از گناهان آنان) و ما را در کانون نعمتهایش، یعنى بهشت، جاى داد.
آنها هنگامیکه گذشتهء خود را بخاطر مى آورند، و جزئیات آنرا متذکر مى شوند، و با وضعى که در آن قرار دارند، مقایسه مى کنند، به ارزش نعمتهاى بزرگ الهى و مواهب او بیشتر پى مى برند.
👈 بهشتیان در آخرین سخنى که از آنها در اینجا نقل شده، به این واقعیت اعتراف مى کنند که، نیکوکار و رحیم بودن خدا را در آنجا، از هر زمان دیگر بیشتر احساس مى کنند، مى گویند:
🌹إِنَّا كُنَّا مِن قَبْلُ نَدْعُوهُ ۖ إِنَّهُ هُوَ الْبَرُّ الرَّحِيمُ.
ما از پیش، او را مى خواندیم (و مى پرستیدیم)، که اوست نیکوکار و مهربان. ۲۸ طور.
ولى در اینجا به واقعیت و عمق این صفات بیشتر پى مى بریم، که چگونه در مقابل اعمال ناچیز ما اینهمه نیکى کرده، و در برابر آنهمه لغزشها، ما را مشمول رحمتش ساخته است.
💚 صحنهء قیامت و نعمتهاى بهشت، تجلیگاه اسماء و صفات خداست، و مؤمنان با مشاهدهء این صحنه ها با حقیقت این اسماء و صفات، بیش از هر زمان آشنا مى شوند.
حتى دوزخ نیز بیانگر صفات اوست، چراکه حکمت و عدل و قدرتش را نشان مى دهد.
/ إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/