eitaa logo
آیات الهی
51 دنبال‌کننده
63 عکس
20 ویدیو
0 فایل
سلام. با نام و یاد خدا. امید است خداوند منان بر ما منت گذارده و ما را در یادگیری و عمل به قرآن یاری فرماید.
مشاهده در ایتا
دانلود
⚫️ منافق ⚫️ ■ 👈 نتیجهء نافرمانی از فرمانده کل قوا در جنگها: ( ۳ ) ■ چه شد که مسلمانان در جنگ احد شکست خوردند؟ 👈 در ماجراى جنگ احد، مسلمانان در آغاز جنگ با اتحاد و شجاعت خاصى جنگیدند، و بزودى پیروز شدند، لشکر دشمن از هم پراکنده شد و موجى از شادى سراسر لشکر اسلام را فرا گرفت. ولى نافرمانى جمعى از تیراندازان که در شکاف کوه عینین به فرماندهی عبداللّه بن جبیر مى جنگیدند و رها کردن آن سنگر حساس، و مشغول شدن بعضی از آنها و دیگران به جمع آورى غنائم، سبب شد که ورق برگردد و شکست سختى به لشکر اسلام وارد شود. هنگامیکه مسلمانان با دادن تلفات و خسارات سنگین به مدینه بازگشتند با یکدیگر مى گفتند مگر خداوند به ما وعدهء فتح و پیروزى نداده بود؟ پس چرا در این جنگ شکست خوردیم؟ 👈 در این هنگام آیهء ۱۵۲ آل عمران نازل شد: 🌹 وَلَقَدْ صَدَقَكُمُ اللَّهُ وَعْدَهُ ... خداوند، وعدهء خود را بشما (دربارهء پیروزى) تحقق بخشید. در آن هنگامکه دشمنان را به فرمان او، به قتل مى رساندید. تا اینکه سست شدید. و در کار (حفظ سنگرها) به نزاع پرداختید. و بعد از آنکه خداوند آنچه را دوست مى داشتید (از غلبه بر دشمن) به شما نشان داد، نافرمانى کردید. بعضى از شما، خواهان دنیا بودند. و بعضى خواهان آخرت. سپس خداوند شما را از غلبه بر آنان بازگرداند. (و پیروزى شما به شکست انجامید) تا شما را بیازماید. و او شما را بخشید (بعد از توبه) و خداوند نسبت به مؤمنان، داراى احسان و بخشش است. ✔✔ وعدهء پیروزى تا زمانیکه دست از استقامت و پیروى از فرمان پیغمبر برنداشته بودند ادامه داشت. شکست از آن زمان شروع شد که سستى و نافرمانى، آنها را فرا گرفت. /یعنى اگر تصور کنیم که وعدهء پیروزى بدون قید و شرط است، سخت در اشتباهیم، تمام وعده هاى پیروزى مشروط به پیروى از فرمان خداست. همیشه نگهدارى پیروزیها از بدست آوردن آن مشکل تر است/ 👈 در آیهء بعد، خداوند صحنهء پایان احد را به مسلمانان یادآورى مى کند و مى فرماید: 🌹 إِذْ تُصْعِدُونَ وَلَا تَلْوُونَ... (بخاطر بیاورید) هنگامى را که از کوه بالا مى رفتید و (یا در بیابان) پراکنده مى شدید، و به هیچکس (از عقب ماندگان) نگاه نمى کردید، در حالیکه پیامبر از پشت سر، شما را صدا مى زد. سپس (خداوند)، اندوهها را یکى پس از دیگرى به شما جزا داد. این بخاطر آن بود که دیگر نه براى از دست رفتن چیزى (مانند غنایم جنگى) غمگین شوید، و نه بخاطر مصیبتهایى که بر شما وارد مى گردد. و خداوند از آنچه انجام مى دهید، آگاه است. ۱۵۳ آل عمران. 👈 👈 پیامبر فریاد مى زد بندگان خدا بسوى من بازگردید بسوى من بازگردید من رسول خدایم (اِلِىَّ عِبادَ اللّهِ اِلَىَّ عِبادَ اللّهِ فَاِنِّى رَسُولُ اللّهِ). ولى هیچیک از آنها به سخنان او توجه نداشتند. در این هنگام غم و اندوه، یکى پس از دیگرى بسویشان رو آورد. اندوه شکست، اندوه از دست دادن جمعى از افسران و سربازان شجاع، اندوه مجروحان، اندوه شایعهء شهادت پیامبر و واقعیت جراحات ایشان..... اینها همه نتیجهء آن مخالفتها بود. 👈 چرا خداوند، لحظات آخر جنگ احد را یادآوری کرده است: چون بعضی از آنها با فریب خود چیزى بر خلاف آنچه در میدان جنگ واقع شده بود، ادعا میکردند و با کتمان اشتباهات، ادعای پیروزی می کردند!! خداوند به این دسته، یادآور شده است که شکست را بپذیرید و به آن اقرار کنید و عبرت بگیرید و هرگز بخاطر از دست رفتن غنائم جنگی و جراحات وارده ناراحت نشوید و احساس سستی، و ضعف و شکست نکنید.
⚫ منافق ⚫ 🌹🌹لَّا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ إِلَّا أَن تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقَاةً ۗ وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ ۗ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ. افراد با ایمان نباید به جاى مؤمنان، کافران را دوست و سرپرست خود انتخاب کنند. و هر که چنین کند، هیچ رابطه اى با خدا ندارد (و پیوند او به کلى از خدا گسسته مى شود). مگر اینکه از آنها تقیه کنید (و بخاطر هدفهاى مهمترى کتمان نمایید). خداوند شما را از (نافرمانى) خود، برحذر مى دارد و بازگشت (شما) بسوى خداست. ۲۸ آل عمران. تفسیر: این آیه در واقع یک درس مهم سیاسى، اجتماعى به مومنان مى دهد که بیگانگان را هرگز بعنوان دوست و حامى و یار و یاور نپذیرند، و فریب سخنان جذاب و اظهار محبتهاى به ظاهر صمیمانهء آنها را نخورند، زیرا ضربه هاى سنگینى که در طول تاریخ بر افراد با ایمان و با هدف واقع شده، در بسیارى از موارد از همین رهگذر بوده است. ■ ■ اصلا واژهء استعمار به معنى اقدام به عمران و آبادى است. آنها با نام عمران و آبادى وارد مى شوند و هنگامیکه جاى پاى خود را محکم کردند، بى رحمانه بر جامعه مى تازند و همه چیز را به یغما مى برند. 👈 جملهء مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِیْنَ، اشاره به این دارد که در زندگى اجتماعى، همه نیاز به دوستان و یاورانى دارند، در این شکی نیست، ولى افراد با ایمان باید اولیاى خود را از میان افراد با ایمان انتخاب کنند، و تأکید بر این موضوع در این آیهء شریفه به این معنی است که این دو، از یکدیگر بیگانه و آشتى ناپذیرند. جملهء فَلَیْسَ مِنَ اللّهِ فِى شَىْء، به معنی نداشتن رابطه با خدا، اشاره به اینست که اگر افرادى با کافران پیوند دوستى و همکارى برقرار سازند، ارتباطشان با خداوند و با مومنین گسسته مى شود. 👈 👈 سپس بعنوان یک استثناء مى فرماید: مگر اینکه از آنها بپرهیزید و تقیه کنید. تقیه اى که براى حفظ نیروها و جلوگیرى از هدر رفتن قوا و امکانات است و سرانجام با پیروزى بر دشمن همراه خواهد بود. ■ که اگر مومنی برای خاطر پیوند و برقراری رابطه با آنان ابراز دوستی کند، دیگر در اینصورت به معنای تقیه نیست بلکه به معنای سازش است. 👈 و در پایان آیه، هشدارى به همهء مومنین داده، مى فرماید: خداوند شما را از (نافرمانى) خود بر حذر مى دارد، و بازگشت (همهء شما) بسوى خداست. این دو جمله، بر مسئلهء تحریم دوستى با دشمنان خدا تأکید مى کند. از یک سو مى گوید از مجازات و خشم و غضب خداوند بپرهیزید، و از سوى دیگر مى فرماید اگر مخالفت کنید بازگشت همهء شما بسوى اوست و نتیجهء اعمال خود را خواهید گرفت.
⚫ منافق ⚫ 🌹🌹 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ... اى کسانیکه ایمان آورده اید! اگر از کسانیکه کافر شده اند اطاعت کنید، شما را به گذشته هایتان باز مى گردانند. ۱۴۹ آل عمران. تفسیر: چه زیانى از این بالاتر که انسان اسلام را با کفر، و سعادت را با شقاوت و حقیقت را با باطل معاوضه کند؟! 👈 👈 کدام انسان عاقل بخصوص اگر ایمانش قوی باشد، پس از پیمودن راه پر افتخار تکامل معنوى و مادى در پرتو تعلیمات اسلام، به نقطه اول که نقطه کفر و فساد است سقوط مى کند؟ آیا این سقوط، در این موقع، بزرگ ترین زیانکارى نیست که دامنگیر انسان خواهد شد؟!! 👈 پس از آن، در آیهء بعد تأکید مى کند که شما بالاترین پشتیبان و بهترین یاور را دارید: 🌹 بَلِ اللَّهُ مَوْلَاكُمْ ۖ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ. (آنها تکیه گاه شما نیستند،) بلکه ولی و پشتیبان شما، خداست. و او بهترین یاوران است. ۱۵۰ آل عمران. 💚 یاورى که هرگز مغلوب نمى شود و هیچ قدرتى با قدرت او برابرى ندارد در حالیکه یاوران دیگر ممکن است گرفتار شکست و نابودى شوند. 👈 آنگاه برای اینکه مومنین اطمینان بیشتری برای مقابله با دشمن پیدا کنند، از امدادهای غیبی می فرماید: 🌹سَنُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَكُوا بِاللَّهِ..... بزودى در دلهاى کافران، به سبب این که، چیزهایى را براى خدا همتا قرار دادند که (خداوند) هیچ گونه دلیلى درباره آن نازل نکرده بود، رعب و وحشت مى افکنیم. و جایگاه آنها، آتش است. و چه بد است جایگاه ستمکاران! ۱۵۱ آل عمران. 🌸 پیامبر بزرگوار اسلام فرموده اند: یکى از امتیازاتى که خداوند به من داده است اینست که مرا به وسیلهء انداختن ترس در دل دشمن پیروزى داده است. مجمع البیان، ذیل آیه مورد بحث. وسائل الشیعه، ج ۳، ص ۳۵٠. 👈 👈 👈 این موضوع اشاره به یکى از عوامل مهم پیروزى در جنگ ها مى کند که مخصوصا امروز بسیار مورد توجه است. زیرا یکى از مهمترین عوامل پیروزى، روحیهء سرباز است و آنقدر که روحیهء عالى سربازان در پیروزى تأثیر دارد کم و کیف آنها و چگونگى سلاح آنها اثر ندارد. اسلام با تقویت روح ایمان، عشق به جهاد و افتخار به شهادت و اتکاى به خداوند قادر منان این روح را در مجاهدان خود به عالى ترین وجهى پرورش داده است. 👈 👈 👈 درست به همین دلیل، هنگامیکه مسلمانان در جنگ احد با دادن تلفات و خسارات سنگین به مدینه بازگشتند، پیامبر بزرگوار به فرمان خداوند سبحان، به لشکر اسلام دستور دادند در پی لشکر پیروز دشمن حرکت کنند تا او خیال نکند می تواند مسلمانان شکست خورده را مغلوب کند و از بین ببرد! و زمانیکه دشمن دید مسلمانان، بدون هیچگونه ناراحتی از شکست و بدون هیچگونه احساس ضعف، بلکه قدرتمندانه در پی آنها حرکت کرده اند، رعب و ترسی در دلش افتاد و ورق برگشت.......بطوریکه احساس ضعف کردند و نه تنها به مدینه و مسلمانان، حمله نکردند بلکه زمانیکه به مکه رسیدند شرایط یک لشکر شکست خورده را داشتند. 🟢 بنابراین اگر شرایط پیروزی از طرف مومنین مبنی بر فرمانبرداری از فرمانده کل قوا و سست نشدن، و نترسیدن از دشمن، فراهم باشد آنگاه امدادهای غیبی به یاری مومنین آمده و آنها را پیروز میدان قرار می دهد. ⚫ اما برعکس: اگر در فرمانبرداری از فرماندهی کل، کوتاهی کنیم، یا در انجام جهاد سست شویم، یا از دشمن بترسیم، آنگاه ترس بر ما غالب میشود و در مقابل دشمن احساس ضعف می کنیم و می‌شود آنچه نباید بشود.
⚫ منافق ⚫ 🌹🌹 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ... اى کسانیکه ایمان آورده اید! آمادگى خود را (در برابر دشمن) حفظ کنید. و در گروه هاى متعدد، یا بصورت یک گروه، (متناسب با شرایط موجود، بسوى دشمن) حرکت نمایید. ۷۱ نساء. تفسیر: خداوند در این آیه برای مقابله با دشمن، دو تذکر مهم به مومنین میدهد. 🍃 اول اینکه با کمال دقت مراقب دشمن باشید. 🍃 و دوم، براى مقابله با دشمن از روشها و تاکتیکهاى مختلف استفاده کنید و در دسته هاى متعدد یا بصورت اجتماع، براى دفع دشمن حرکت کنید، این بستگی به شرایط مقابله با دشمن دارد. ✅ 👈 👈 در حقیقت خداوند به مومنین فرمان داده است که براى حفظ امنیت خود و دفاع از مرزهاى خویش، دائماً مراقب باشید، و یک نوع آماده باش مادی و معنوى بطور دائم بر اجتماع حاکم باشد. 👈 سپس در آیهء بعد حضور منافقان را گوشزد می فرماید که مراقب آنها هم باید باشید: 🌹 وَإِنَّ مِنكُمْ لَمَن لَّيُبَطِّئَنَّ فَإِنْ أَصَابَتْكُم مُّصِيبَةٌ قَالَ قَدْ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيَّ إِذْ لَمْ أَكُن مَّعَهُمْ شَهِيدًا. در میان شما، کسانى هستند، که دیگران را به سستى مى کشانند. اگر مصیبتى به شما برسد، مى گویند: خدا به ما نعمت داد که با آنها شاهد (آن مصیبتها و سختیها) نبودیم. و اگر غنیمتى از جانب خدا به شما برسد، درست مثل اینکه هرگز میان شما و آنها دوستى و مودتى نبوده، مى گویند: ایکاش ما هم با آنها بودیم، و به رستگارى (و پیروزى) بزرگى مى رسیدیم! ۷۲ و ۳ نساء. اگر در حین جهاد (اعم از جهاد نرم و یا با سلاح)، شکست و یا شهادتى نصیب مومنین شده باشد، اینها با خوشحالى مى گویند چه نعمت بزرگى خداوند به ما داد که همراه آنها نبودیم تا شاهد چنان صحنه هاى دلخراشى بشویم. ولى اگر با خبر شوند که مومنین پیروز شده اند، در اینصورت همانند افراد بیگانه اى که گویا هیچ ارتباطى در میان مومنین و آنها برقرار نبوده از روى تأسف و حسرت مى گویند: ایکاش ما هم با مجاهدان بودیم و سهم بزرگى عائد ما مى شد. 👈 نکتهء مهم اینست که خداوند با تعبیر مِنْکُم ( به معنی از شما)، آن منافقان را جزء مؤمنان شمرده است، چون منافقان همیشه در لابلاى مؤمنان حقیقى بوده اند و حتی جزء جمعیت آنها محسوب مى شوند. 👈 سپس در آیهء بعد، وجوب جهاد و پاداش آنرا بیان می فرماید: 🌹 فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالْآخِرَةِ ۚ وَمَن يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا. کسانیکه زندگى دنیا را به آخرت فروخته اند، باید در راه خدا پیکار کنند. و هرکه در راه خدا پیکار کند، و کشته شود یا پیروز گردد، بزودى پاداش بزرگى به او خواهیم داد. ۷۴ نساء.
⚫ منافق ⚫ 🌹🌹 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ... اى کسانیکه ایمان آورده اید! افرادى که آیین شما را به باد استهزا و بازى مى گیرند از اهل کتاب و مشرکان را ولىّ و دوست خود انتخاب نکنید. و تقوا پیشه کنید اگر ایمان دارید. ۵۷ مائده. تفسیر: و باز ممنوعیت مومنان از دوستی با همهء کسانیکه دین و آیین اسلام را مسخره میکنند و به بازی می گیرند اعم از غیر همدینان و بیماردلان و منافقان با ظاهر مسلمان. 👈 و این یعنی هیچ چیز مهمتر از دینمان نیست و باید از همهء کسانیکه اسلام و احکام آنرا مسخره میکنند دوری کنیم، چنانکه خداوند در آیهء ۱۰۴ نساء فرموده است: 🌹 وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلَا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّىٰ يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ ۚ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا. و (خداوند این حکم را) در کتابش بر شما نازل کرده که هرگاه بشنوید افرادى آیات خدا را انکار و استهزا مى کنند، با آنها ننشینید تا به سخن دیگرى بپردازند. وگرنه، شما هم مثل آنان خواهید بود. خداوند، همهء منافقان و کافران را در دوزخ جمع میکند. 👈 ادامهء تفسیر: و در پایان آیه فرموده است تقوا پیشه کنید اگر ایمان دارید. ✅ در اینجا دو نکته برایمان روشن میشود. اول اینکه تقوا مرتبهء بالاتر از ایمان است، و دوم اینکه دوستی با مسخره کنندگان دینمان، سازگاری با تقوا ندارد و با آن مغایر است. 👈 سپس در آیهء بعد، زشتکاری آنانرا بسط داده و می فرماید: 🌹 وَإِذَا نَادَيْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ اتَّخَذُوهَا هُزُوًا وَلَعِبًا ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَّا يَعْقِلُونَ. هنگامیکه (مردم را) به نماز فرا مى خوانید، آنرا به مسخره و بازى مى گیرند. این بخاطر آنست که آنها گروهى نابخردند. ۵۸ مائده. ✨ اذان شعار بزرگ اسلام ✨ چه شعارى از این رساتر که با نام خداى بزرگ آغاز مى گردد، با اعلام وحدانیت و یگانگى آفریدگار جهان و گواهى به رسالت پیامبر او، اوج مى گیرد و با دعوت به رستگارى، فلاح، عمل نیک، نماز و یاد خدا پایان مى پذیرد؟ لذا در روایات اسلامى روى مسئلهء اذان گفتن تأکید زیادى شده است. 🌸 در حدیث معروفى از پیامبر بزرگوار اسلام نقل شده که اذان گویان در روز رستاخیز از دیگران به اندازهء یک سر و گردن بلندترند! 🌸 آقا امام صادق فرموده اند: هنگامیکه جبرئیل اذان را آورد، سر پیامبر بر دامان على علیه السلام بود، جبرئیل اذان و اقامه را به پیامبر تعلیم داد. هنگامیکه پیامبر سر خود را برداشت، از على علیه السلام سؤال کرد: آیا صداى اذان جبرئیل را شنیدى؟ عرض کرد: آرى. پیامبر بار دیگر پرسید: آیا آنرا به خاطر سپردى؟ عرض کرد: آرى. پیامبر فرمود: بلال را (که صداى رسائى داشت) حاضر کن، و اذان و اقامه را به او تعلیم ده، على علیه السلام بلال را حاضر کرد و اذان را به او تعلیم داد. اصول کافی، ج۳، ص۳۰۲. ✔ در پایان آیه، دلیل اینکه آنان اذان و نماز و اصولا دین اسلام را به سخره می گیرند، نابخردی آنها بیان شده که درک حقایق از شعور و فهمشان بدور است.
⚫ منافق ⚫ 🌹🌹 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ. اى کسانیکه ایمان آورده اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید. و وسیله اى براى تقرب به او بجویید. و در راه او جهاد کنید، باشد که رستگار شوید. ۳۵ مائده. تفسیر: در این آیه براى رستگار شدن، به مومنین سه دستور داده شده: 🍃 نخست مى فرماید اى کسانیکه ایمان آورده اید! تقوا و پرهیزگارى پیشه کنید. 🍃 پس از آن دستور مى دهد، وسیله اى براى تقرّب به خدا انتخاب نمائید. 🍃 و سرانجام مى فرماید در راه خدا جهاد نمائید. 🟢 و نتیجهء همهء آنها اینست که، شاید در مسیر رستگارى قرار گیرید. 👈 👈 👈 موضوع مهمى که در این آیه باید مورد توجه قرار گیرد، دستورى است که دربارهء انتخاب وسیله به افراد با ایمان داده شده است. 🌷 حضرت امیر، در خطبهء ۱۱۰ نهج البلاغه، انواع وسیله را برای تقرب جستن به خداوند سبحان بیان فرموده اند: بهترین چیزى که بوسیلهء آن مى توان به خدا نزدیک شد، ایمان به خدا، پیامبر او و جهاد در راه خداست که قلهء کوهسار اسلام است، و همچنین کلمهء اخلاص (لا إِلهَ إِلاَّ اللّه) که همان فطرت توحید است، و بر پا داشتن نماز که آئین اسلام است، و زکات که فریضهء واجب است، و روزهء ماه رمضان که سپرى است در برابر گناه و کیفرهاى الهى، و حج و عمره که فقر و پریشانى را دور مى کند و گناهان را مى شوید، و صلهء رحم که ثروت را زیاد و عمر را طولانى مى کند، انفاقهاى پنهانى که جبران گناهان مى نماید و انفاق آشکار که مرگ هاى ناگوار و بد را دور مى سازد و کارهای نیک که انسان را از سقوط نجات می دهد. (در مورد انفاق آشکار بیان این نکته ضروری است که، انفاق آشکار، فقط برای تشویق دیگران است و آن در صورتی باشد که ریا نشود و آبروی کسی نریزد و همچنین انفاق علم و قدرت که بصورت آشکار صورت می گیرد. و خداوند فرمود، انفاق کنید از آنچه به شما روزی داده ام، یعنی انفاق علم و تواناییهایی که میتوان بوسیلهء آن به دیگران کمک کرد). ✅ 👈 اما وسیله قرار دادن پیامبر و امامان و بندگان صالح خدا که در درگاه او دارای مقام خاص و بلندی هستند، دور از عقل و منطق نیست زیرا دوست داشتن کسانیکه خدا آنها را دوست دارد باعث خشنودی خدا شده و به درخواست کسیکه نام عزیزان خدا را برای او می آورد، قطعا توجه بیشتری خواهد کرد. ✅ 👈 از آیات قرآن نیز بخوبى استفاده مى شود که وسیله قرار دادن مقام انسان صالح در پیشگاه خدا و طلب چیزى از خداوند بخاطر او، به هیچ وجه ممنوع نیست و منافات با توحید ندارد. 🌹 در آیهء ۶۴ سورهء نساء خطاب به پیامبر بزرگوار اسلام مى خوانیم: اگر آنها هنگامیکه به خویشتن ستم کردند (و مرتکب گناهى شدند) به سراغ تو مى آمدند و از خداوند طلب عفو و بخشش مى کردند و تو نیز براى آنها طلب عفو مى کردى، خدا را توبه پذیر و رحیم مى یافتند. 🌹 و نیز در آیهء ۹۷ سورهء یوسف مى خوانیم که: برادران یوسف از پدر تقاضا کردند در پیشگاه خداوند براى آنها استغفار کند و یعقوب نیز این تقاضا را پذیرفت. 🌹 در آیهء ۱۱۴ سورهء توبه نیز موضوع استغفار ابراهیم در مورد پدرش آمده. 🌸 احادیث مهمی هم در همین زمینه به ما رسیده است. از جمله: پیامبر به مردم مى فرمودند: از خداوند براى من وسیله بخواهید ( یعنی از خداوند بخواهید تا مرا وسیله قرار دهید ). بحارالانوار، ج۷، ص۳۲۶. 🌸 و یا آنچه در کافى از حضرت امیر نقل شده: وسیله، بالاترین مقامى است که در بهشت قرار دارد. اصول کافی، ج۸، ص۲۴. 👈 و طبق آنچه در سورهء نجم در بارهء معراج پیامبر می خوانیم، پیامبر در بالاترین مقام بهشت قرار دارد. 👈 👈 👈 اما مهمترین وسیله به درگاه خدا جهاد است که از آن در این آیه نام برده شده. کسیکه در راه خدا با دشمنان دین خدا جهاد میکند امید داشته باشد که دعاهای او به استجابت خواهد رسید. 👈 👈 👈 و نکتهء مهمی که باید در وسیله قرار دادن به درگاه خدا مد نظر داشته باشیم و متاسفانه بسیاری از ما به آن توجه نداریم اینست که منظور از توسل این نیست که کسى حاجت را از پیامبر یا امامان بخواهد، بلکه منظور اینست که به مقام آن عزیز در پیشگاه خدا متوسل شود، و این در حقیقت، توجه به خداست، فقط برای اینکه توجه خدا را به خود بیشتر جلب کنیم، این بزرگان را وسیله قرار میدهیم. زیرا احترام به پیامبر نیز بخاطر اینست که فرستادهء اوست و در راه او گام برداشته و از خودگذشتگیها کرده است. ⚫ اما در این میان هر مسلمانی که ادعای ایمان دارد، اگر در شرایط جهاد، از آن دست بکشد، حالا به هر دلیل: مصلحت، ترس، شک و یا دنیاطلبی، هیچ نامی به جز منافق بر او نمی‌توان گذاشت.
⚫ منافق ⚫ 🌹🌹 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا... اى کسانیکه ایمان آورده اید! کافران را به جاى مؤمنان، ولىّ و تکیه گاه خود انتخاب نکنید. آیا مى خواهید (با این عمل) دلیل آشکارى بر ضد خود در پیشگاه خدا قرار دهید؟! ۱۴۴ نساء. تفسیر: تکیه گاه قرار دادن کافران، یک جرم، قانون شکنى آشکار و شرک به خداوند است و با توجه به قانون عدالت پروردگار، موجب استحقاق مجازات شدیدى است لذا به دنبال آن مى فرماید: آیا مى خواهید دلیل روشنى بر ضد خود در پیشگاه پروردگار درست کنید؟! 👈 در آیهء بعد، این دسته از مسلمانان را منافق معرفی کرده و می فرماید: 🌹 إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَن تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا. منافقان در پایین ترین درکات (و طبقات) دوزخ قرار دارند. و هرگز یاورى براى آنها نخواهى یافت. (بنابراین، از طرح دوستى با دشمنان خدا، که نشانهء نفاق است، بپرهیزید). ۱۴۵ نساء. ■ 👈 از این آیه به خوبى استفاده مى شود از نظر اسلام، نفاق بدترین انواع کفر، و منافقان دورترین مردم از خدا هستند و به همین دلیل، جایگاه آنها بدترین و پست ترین نقطهء دوزخ است. زیرا خطراتى که از ناحیهء منافقان به جوامع انسانى مى رسد، با هیچ خطرى قابل مقایسه نیست. ■ آنان در سایهء اظهار ایمان، مصونیتی برای خود فراهم می کنند که در پناه این مصونیت، امنیت جامعهء اسلامی و مومنین را بر هم میزنند. 👈 سپس خداوند منان، و لطیف و مهربان، می فرماید حتى این افراد فوق العاده آلوده هم، راه بازگشت بسوى خدا و اصلاح موقعیت خویشتن را دارند: 🌹 إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَاعْتَصَمُوا بِاللَّهِ وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَسَوْفَ يُؤْتِ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ أَجْرًا عَظِيمًا. مگر کسانیکه توبه کنند، و اصلاح (و جبران) نمایند و به خدا تمسک جویند، و دین خود را براى خدا خالص کنند. آنها با مؤمنان خواهند بود. و خداوند به افراد با ایمان، پاداش عظیمى خواهد داد. ۱۴۶ نساء. 🍃 اینکه فرموده اینها همراه مؤمنان خواهند بود (فَأُولئِکَ مَعَ الْمُؤْمِنینَ)، یعنی مقام مؤمنان ثابت قدم از آنها برتر و بالاتر است، آنها اصلند و اینها فرع، و از پرتو وجود مؤمنان راستین نور و صفائى مى یابند. 🍃 و مطاب دوم اینکه، سرنوشت منافقان را بطور مشخص بیان کرده و پائین ترین مرحلهء دوزخ شمرده است، در حالیکه دربارهء مؤمنان به اجر عظیم که هیچگونه حد و مرزى در آن نیست و وابسته به عظمت لطف پروردگار است، اکتفا شده. یعنی به آن مقدار که در ذهن بگنجد.
⚫ منافق ⚫ 👈 بعلت طولانی بودن این مبحث، آنرا در ۷ پیغام قرآنی آماده کرده ام. 👈 پیغام اول: 🌹🌹كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً ۖ وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ. هر انسانى طعم مرگ را مى چشد. و شما را با بدیها و خوبیها آزمایش مى کنیم. و بسوى ما بازگردانده مى شوید. ۳۵ انبیاء. تفسیر: قانون مرگ، یک قانون کلی است و برای همه حادث میشود. 👈 اما هدف از این حیات ناپایدار چیست؟ و چه فایده اى دارد؟ ✅ هدف، همان است که در ادامهء آیه فرموده است: ما شما را با بدیها و نیکیها امتحان مى کنیم، و سرانجام بسوى ما باز مى گردید. یعنی جایگاه اصلى ما این جهان نیست، بلکه جاى دیگر است ما تنها براى دادن امتحانى در اینجا مى آئیم و پس از پایان امتحان و کسب تکامل لازم، به جایگاه اصلى خود که سراى آخرت است خواهیم رفت. یعنی هدف از خلقت اینست که به دنیا بیائیم و در معرض امتحانات الهی قرار بگیریم تا رشد کنیم و آماده شویم برای جهانی که به آن تعلق داریم. 🌸 و چه تعبیر زیبایی آقا رسول الله فرمودند: مقایسهء دنیا در برابر آخرت، مانند عالم جنین است در برابر دنیا. 👈 جنین در یک محیط کاملا بسته و محدود و سخت قرار دارد و مراحل رشد را سپری می کند تا آمادهء آمدن به دنیا شود، و در دنیا در معرض آزمایشهای خیر و شر قرار می گیرد تا آمادهء رفتن به عالم بالا شود. یعنی در حقیقت انسانی که خلق میشود، به او لطف شده تا بوجود آید و روی زمین زندگی کند و از اسباب و علل هدایت بهره مند شود و رشد کند و به تعالی برسد تا... 🍃 اولا وجود باعظمتی چون خدای بزرگ را بشناسد... 🍃 و دوما به یک زندگی جاویدان در عالم آخرت دست پیدا کند، که این موهبت نصیب کسیکه به این دنیا نیاید و یا بیاید اما بهرهء کافی را از هدف خلقت نبرد، نخواهد شد. و بهرهء کافی را کسی می برد که از عهدهء امتحانات خیر و شر، بخوبی برآید و کسی از بوته این امتحانات سربلند بیرون می آید که با ایمان به خدا و تکیه بر کلام خدا و کلام معصوم بتواند در مسیر درست قرار بگیرد و امتحانات سخت و آسان الهی را پلکانی کند برای رشد و به تعالی رسیدن. ( إِن شاءالله در پیغامهای بعدی در اینباره بیشتر می خوانیم). 👈 👈 👈 قابل توجه اینکه در آیهء مورد بحث، مواد امتحانىِ شر، مقدم بر خیر ذکر شده. این به این دلیل است که امتحانهای الهی که با سختی همراه است، سختتر و مشکلتر خواهد بود از امتحاناتی که با نعمت همراه است. و البته همین سختی که از آن به شر تعبیر شده، مطلق نیست. یعنی در تمام گرفتاریها جای شکر هم وجود دارد. و نعمتهای فراوانی در کنار گرفتاریها عطا فرموده که اگر خوب دقت کنیم و نعمتهای خدا را هم به همان بزرگی که گرفتاریها را می بینیم، ببینیم، قطعا جای شکر را خواهیم دید و از شدت ناراحتیهای ناشی از سختیها کاسته خواهد شد. /ادامه، فردا إن شاءالله/
⚫ منافق ⚫ 👈 پیغام دوم از هفت پیغام: در پیغام روز گذشته خواندیم همهء انسانها خواهند مُرد و خواندیم هدف از خلقت، رشد و تعالی انسان است تا آماده شود برای حیات جاودان در آخرت و خواندیم این رشد و تعالی بوسیلهء آزمایشات و امتحانهای خیر و شرّ الهی صورت می گیرد. 👈 اما این آزمایشات چیست و چگونه است؟ 🌹🌹وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ. به یقین همهء شما را با امورى همچون ترس، گرسنگى و کاهش در مالها و جانها و میوه ها آزمایش مى کنیم. و بشارت ده به صابران. ۱۵۵ بقره. تفسیر: این آیه به چهره هاى گوناگون آزمایشات الهی اشاره مى کند و بعنوان یک امر قطعى و تخلف ناپذیر مى فرماید: بطور مسلّم ما همهء شما را با امورى همچون ترس، گرسنگى، زیان مالى و جانى و کمبود میوه ها آزمایش مى کنیم (دقت کنیم. این آزمایشات، بی شک برای همهء ما اتفاق می افتد). 🟢 و از آنجا که پیروزى در این امتحانات، جز در سایهء مقاومت و پایدارى ممکن نیست در پایان آیه مى فرماید و بشارت ده صابران و پایداران را. 👈 آیهء بعد صابران را معرفى کرده مى فرماید: 🌹الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ. (همان) کسانیکه هر گاه مصیبتى به ایشان مى رسد، مى گویند: ما از آنِ خداییم. و بسوى او بازمى گردیم. ۱۵۶ بقره. 🍃 توجه به این واقعیت که همه از او هستیم این درس را به ما مى دهد که از زوال نعمتها هرگز ناراحت نشویم، چرا که همهء این مواهب بلکه خود ما تعلق به او داریم، یکروز مى بخشد و روز دیگر مصلحت مى بیند از ما باز مى گیرد و هر دو صلاح ماست. 🍃 و توجه به این واقعیت که ما همه بسوى او باز مى گردیم به ما اعلام مى کند اینجا سراى جاویدان نیست زوال نعمتها، کمبود مواهب و یا کثرت و وفور آنها همه زودگذر است، همهء اینها وسیله ایست براى پیمودن مراحل تکامل، توجه به این دو اصل اساسى اثر عمیقى در ایجاد روح استقامت و صبر دارد. 👈 و در آیهء بعد، الطاف بزرگ الهى را براى صابران و سخت کوشان که از عهدهء این امتحانات بزرگ بر آمده اند، بازگو کرده، مى فرماید: 🌹أُولَٰئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ. آنها کسانى هستند که الطاف و رحمت خدا شامل حالشان شده و آنانند هدایت یافتگان. ۱۵۷ بقره. 🍃 این الطاف و رحمتها آنها را نیرو مى بخشد که در این راه پر خوف و خطر گرفتار اشتباه و انحراف نشوند، لذا در پایان آیه مى فرماید و آنها هستند هدایت یافتگان. / ادامه فرداإن شاءالله/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
با لالایی دشمن، نخوابیم...... درود بر رهبرم. فالله خیر حافظا و هو ارْحم الرّاحمین.
⚫ منافق ⚫ 👈 پیغام سوم از هفت پیغام: 👈 در پیغام قرآنی روز گذشته، انواع امتحانات و آزمایشات الهی را خواندیم و همچنین خواندیم که رمز پیروزی در این امتحانات، صبر است و استقامت. و قرار بر این شد که در بارهء علل آزمایشات و امتحانات الهی و هدف نهایی آنها امروز و روزهای آینده بیشتر بخوانیم. ✔ چرا خدا مردم را آزمایش مى کند؟ در زمینهء مسئلهء آزمایش الهى بحث فراوان است، نخستین سؤالى که به ذهن مى رسد اینست: مگر آزمایش براى این نیست که اشخاص یا چیزهاى مبهم و ناشناخته را بشناسیم، و از میزان جهل و نادانى خود بکاهیم؟ اگر چنین است، خداوندى که علمش به همه چیز احاطه دارد و از اسرار درون و برون همه آگاه است، غیب آسمان و زمین را با علم بى پایانش مى داند، چرا امتحان مى کند؟ مگر چیزى بر او مخفى است که با امتحان آشکار شود؟! 👈 پاسخ: اینکه آزمایش برای برطرف شدن ابهامات است، برای انسانهاست اما آزمایش الهى اینطور نیست. آزمایشات و امتحانات الهی در واقع برای پرورش و تربیت است. ✅ یعنى همان گونه که فولاد را براى استحکام بیشتر در کوره مى گدازند تا به اصطلاح آبدیده شود، آدمى را نیز در کورهء حوادث سخت پرورش مى دهد تا مقاوم گردد. در واقع امتحان خداوند سبحان به کار باغبانى پر از تجربه شبیه است که دانه هاى مستعد را در سرزمینهاى آماده مى پاشد، این دانه ها با استفاده از مواهب طبیعى شروع به نمو و رشد مى کنند. تدریجاً با مشکلات مى جنگند و با حوادث پیکار مى نمایند در برابر طوفانهاى سخت، سرماى کشنده و گرماى سوزان ایستادگى به خرج مى دهند تا شاخه گلى زیبا یا درختى تنومند و پر ثمر بار آید که بتواند به زندگى و حیات خود در برابر حوادث سخت ادامه دهد. 💚 اما امتحانات الهی: در قرآن مجید، بیش از بیست مورد امتحان به خدا نسبت داده شده است. این یک قانون کلى و سنت دائمى پروردگار است که براى شکوفا کردن استعدادهاى نهفته (از قوه به فعل رساندن آنها) و در نتیجه، پرورش دادن بندگان، آنانرا مى آزماید. و اینست رمز آزمایش هاى الهى. 🌷 امیر مؤمنان، تعریف بسیار پر معنى در زمینهء فلسفهء امتحانات الهى داردند. مى فرمایند: گر چه خداوند به روحیات بندگانش از خودشان آگاه تر است ولى آنها را امتحان مى کند تا کارهاى خوب و بد که معیار پاداش و کیفر است از آنها ظاهر گردد. نهج البلاغه، کلمات قصار شمارهء ۹۳. 🌷 و در بخش دیگری از همین حکمت فرموده اند: آنجا که خداوند سبحان در آیهء ۲۸ انفال می فرماید: جز این نیست که اموال و فرزندان شما (برای شما) فتنه هستند، به این منظور است که کسیکه از روزی خداوند ناراضی است و کسیکه به قسمت او خشنود است آشکار گردد. (دقت کنیم). /ادامه فردا إن شاءالله/