⚫ منافق ⚫
🌹🌹وَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لَنْ نُؤْمِنَ بِهَذَا الْقُرْآنِ.....
کافران گفتند: ما هرگز به این قرآن و کتب دیگر که قبل از آن بوده ایمان نخواهیم آورد، اگر ببینی هنگامیکه این ستمگران در پیشگاه پروردگارشان بازداشت شده اند (از وضع آنها تعجب میکنی) در حالیکه هر کدام گناه خود را به گردن دیگری میاندازد، مستضعفان به مستکبران میگویند: اگر شما نبودید ما مومن بودیم! ۳۱ سبأ
تفسیر: در بارهء کسی سخن فرموده است که یا کافر است، یا بعد از ایمان کافر شده و با هیچ دلیلی حاضر به ایمان نمیشود.
واقعا رفتار آنان تعجب آور است. چطور میشود انسانی با وجود اینهمه نعمت، خداوند را نبیند و مطیع پروردگارش نباشد؟!!
👈 بله تعجب آور است و وضعیت آنان در قیامت، تعجب آورتر خواهد بود:
زمانیکه در پیشگاه خداوند، بازداشت شده و آمادهء بازپرسی میشوند......
دیگر از آنهمه تکبر و خودبزرگ بینی خبری نیست. دیگر از هیاهوی دروغ و سخن گزاف و زورگویی خبری نیست. دیگر دغل بازی و نیرنگ به کارش نمی آید. دیگر برای جمع کردن مال دنیا خودش را به هر طرفی نمیزند.....
و دیگر مومنین از آزارهایش در امانند.
حالا او سرش را به زیر انداخته و مورد بازپرسی خدای عالم قرار میگیرد و هیچکس هم از شرق و غرب عالم نیست که او را یاری دهد.....
حالا در قیامت اینان در مقابل کسانی قرار میگیرند که از ناآگاهی و ایمان ضعیف آنان به نفع خود استفاده کرده و فریبشان داده اند 👈 فریب خوردگان در اینجا به مستضعف تعبیر شده اند.
■ ضعیفان به رهبران گمراه کنندهء خود میگویند اگر شما نبودید ما مومن بودیم!!
👈 و پاسخ مستکبران در آیهء بعد آمده:
🌹قَالَ الَّذِینَ اسْتَکْبَرُوا لِلَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا أَنَحْنُ صَدَدْنَاکُمْ عَنِ الْهُدَى بَعْدَ إِذْ جَاءَکُمْ؟ بَلْ کُنْتُمْ مُجْرِمِینَ.
مستکبران به مستضعفان پاسخ میدهند: آیا ما شما را از هدایت بازداشتیم بعد از آنکه بسراغ شما آمد (و آنرا به خوبی در یافتید)؟ بلکه شما خود مجرم بودید! ۳۲ سبأ.
آنها میگويند ما مسئول نیستیم، بلکه خود شما گنهکار بودید که با داشتن آزادى اراده، تسلیم سخنان بى اساس ما شدید، به کفر و الحاد روى آوردید.
■ ■ این نشان میدهد رهبران گمراه کننده بخوبی حقیقت را می شناسند و میدانند که افراد ضعیف الایمان را فریب میدهند.
👈 و این گفتگوی خصمانه و بیهوده در میان آنان ادامه دارد:
🌹وَقَالَ الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا لِلَّذِینَ اسْتَکْبَرُوا بَلْ مَکْرُ اللَّیْلِ وَالنَّهَارِ إِذْ تَأْمُرُونَنا.....
مستضعفان به مستکبران میگویند: وسوسه های فریبکارانهء شما در شب و روز (مایهء گمراهی ما شد) هنگامیکه به ما دستور میدادید که به خداوند کافر شویم و شریکهائی برای او قرار دهیم. آنها هنگامیکه عذاب (الهی) را میبینند، ندامت خود را کتمان میکنند (مبادا بیشتر رسوا شوند) و ما غل و زنجیر در گردن کافران مینهیم آیا جز آنچه عمل میکردند به آنها جزا داده میشود؟! ۳۳ سبأ.
فریب خوردگان میگویند: شما بودید که دست از تبلیغات سوئتان بر نمى داشتید، و هیچ فرصتى را از شب و روز، براى پیشبرد اهداف شومتان از دست نمیدادید، درست است که ما در پذیرش، آزاد بودیم و مقصر و گنهکار هستیم، ولى شما بعنوان عامل فساد مسئولید و گنهکار، بلکه سنگ اول بدست ناپاک شما گذاشته شد، و همواره از موضع قدرت، با ما سخن مى گفتید ( تَأْمُرُونَنا به معنی دستور دادن، یعنی رهبران گمراه کننده به هر دلیلی در موضع قدرت بوده اند).
👈 👈 اما اینها همه توجیه است.
برای هر کسیکه مومن باشد و در مقابل زورگویی قرار بگیرد حتما راه نجاتی هست. شاید در بعضی موارد زمان ببرد اما قطعا مومنین نجات پیدا خواهند کرد.
■ 👈 در اینجا هیچیک از آنان پاسخی برای دیگری ندارد و هر دو نادم و پشیمان هستند.
همهء آنچه بعنوان عذاب برای آنان آماده شده، نتیجهء عملکرد خودشان است نه سرسوزنی بیشتر.
⚫ منافق ⚫
🌹🌹فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ كَذِبًا أَوْ كَذَّبَ بِآيَاتِهِ.....
چه کسى ستمکارتر است از آنها که بر خدا دروغ بستند، یا آیات او را تکذیب کردند؟! آنهانصیبشان را از آنچه مقدّر شده (از نعمتها و مواهب این جهان) مى برند. تا زمانى که فرستادگان ما (و فرشتگان قبض روح) به سراغشان آیند که جانشان را بگیرند. از آنها مى پرسند: کجایند معبودهایى که غیر از خدا مى خواندید؟! مى گویند: آنها از نظر ما پنهان و گم شدند. و به زبان خود گواهى مى دهند که کافر بودند. ۳۷ اعراف.
تفسیر: اینها هم به خود ستم مى کنند، و هم به جامعه اى که به آن تعلق دارند! باعث نفاق و پراکندگى در میان مردم شده و مانع اتحاد و همبستگی آنان میشوند و اینطور به جامعه القاء میکنند که مردم آن دو قطب و دو دسته اند!!
👈 و فرموده است رحمت عمومی خداوند که شامل همهء انسانهای روی زمین است، شامل حال آنها هم شده و در مدتی که خداوند مقرر فرموده است از آنها بهره میبرند اما بالاخره زمان مرگشان فرا میرسد و باید با هرآنچه بخاطرش با آیات الهی و با مومنین جنگیدند، بگذارند و بروند. تنها جیزی که با خود میبرند، اعمالی است که انجام داده اند.
👈 👈 👈 پیش از این در پیغامهای قرآنی خواندیم همهء انسانها در لحظهء مرگ، چشم برزخی پیدا کرده و فرشتگان مرگ و عاقبت خود را قبل از مردن میبینند.
برای این دسته از انسانها، لحظهء مرگ چه ناخوشایند است و حساب و کتابشان هنوز زمانیکه از دنیا نرفته اند آغاز میشود:
معبودهایتان کجایند؟ همانها که بخاطرشان خون به دل مومنین میکردید. صدایشان کنید تا شما را یاری کنند!!
اما او که در حال احتضار است میگوید همه پنهان و گم شدند......
و در این هنگام به کفر خود اعتراف میکند.
واقعا چه زندگی بدی و چه مرگ بدتری و چه آخرت شومی!!!!!
👈 در آیهء بعد، از مجازات آنان در قیامت فرموده است:
🌹قَالَ ادْخُلُوا فِي أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُم مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ فِي النَّارِ.....
(خداوند به آنها) مى گوید: در صف اقوام گمراهى از جنّ و انس که پیش از شما بودند در آتش وارد شوید!
هر زمان که گروهى وارد مى شوند، گروه همسان خود را لعن مى کنند. تا همگى با ذلّت در آن قرار گیرند، در این هنگام، گروه پیروان دربارء پیشوایان خود مى گویند: پروردگارا! اینها بودند که ما را گمراه ساختند. پس کیفر آنها را از آتش دو برابر کن. مى فرماید: براى هر کدام (از شما) دو عذاب است. ولى نمى دانید. ۳۸ اعراف.
🤚 یک نکته: از آنجا که در غالب موارد، خواهران از نظر فکری بسیار به هم نزدیک و هم عقیده هستند، در اینجا رهبران گمراه و پیروان آنها با تعبیر خواهر (أُختُهَا) معرفی فرموده است. یعنی نظیر هم، مثل هم.
👈 تفسیر آیه: باز هم خبر از درگیری رهبران گمراه و پیروان آنان در قیامت میدهد.
همهء گروهها از جن و انسان که خود گمراه شدند بهمراه کسانیکه گمراه کردند، به فرمان خداوند در یکجا قرار میگیرند و یکدیگر را لعنت میکنند.
■ سپس گروه ضعیف الایمان که در دنیا بدنبال هوی و هوس، راه منافقان را پیش گرفته و از آنان پیروی کرده اند، به سخن میآیند که: خداوندا! اینان ما را گمراه کردند، عذابشان را دوبرابر کن..... و اینگونه میخواهند خشم خود را نسبت به آنان خالی کنند.
👈 اماخداوند میفرماید عذاب هر دوی شما دوبرابر است.
■ گروه رهبران گمراه که قطعا عذابشان دوبرابر است چون بخشی از بار گناه کسانی را که گمراه کردند نیز بر دوش آنانست البته این چیزی از سهم بار گناه پیروان آنان کم نمیکند.
■ 👈 اما چرا عذاب پیروان آنان هم دوبرابر است؟
زیرا هیچگاه پیشوایان ظلم و ستم و سرکردگان انحراف و گمراهى، و نفاق به تنهائى نمى توانند برنامه هاى خود را پیاده کنند و این پیروان آنها هستند که به آنها در رسیدن به این هدف، قدرت و توان مى بخشند و به اصطلاح تنور آنها را داغ کرده و پاى پرچمشان سینه مى زنند.
👈 سپس پیشوایان گمراه به پیروان خود چنین پاسخ میدهند:
🌹وَقَالَتْ أُولَاهُمْ لِأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ فَذُوقُوا الْعَذَابَ بِمَا كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
و پیشوایان آنها به پیروان خود مى گویند: شما برترى بر ما نداشتید. پس بچشید عذاب (الهى)را در برابر آنچه انجام میدادید. ۳۹ اعراف.
■ 👈 شما هیچ تفاوتى با ما ندارید، یعنى اگر ما گفتیم، شما تأئید کردید و اگر گام برداشتیم، شما کمک نمودید و اگر ستم نمودیم شما یار و مددکار ما بودید، بنابراین شما هم در مقابل اعمالتان عذاب دردناک الهى را بچشید.
⚫ منافق ⚫
🌹🌹 إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۚ فَالَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ قُلُوبُهُم مُّنكِرَةٌ وَهُم مُّسْتَكْبِرُونَ...
معبود شما معبودى یگانه است. اما کسانیکه به آخرت ایمان نمى آورند، دلهایشان (حق را) انکار مى کند در حالیکه مستکبرند. قطعاً خداوند از آنچه پنهان مى دارند و آنچه آشکار مى سازند با خبر است. او مستکبران را دوست ندارد. ۲۲ و ۳ نحل.
👈 آنگاه به خصوصیات فرد مستکبر اشاره فرموده است:
🌹وَإِذَا قِيلَ لَهُم مَّاذَا أَنزَلَ رَبُّكُمْ ۙ قَالُوا أَسَاطِيرُ الْأَوَّلِينَ.
و هنگامیکه به آنها گفته شود: پروردگار شما چه نازل کرده است؟ مى گویند: اینها افسانه هاى پیشینیان است. ۲۴ نحل.
تفسیر: فرد متکبر، در مقابل حرف حق مقاومت کرده و نمیپذیرد!
👈 در سورهء نوح آیهء ۷ میخوانیم:
🌹وَ إِنِّی کُلَّما دَعَوْتُهُمْ لِتَغْفِرَ لَهُمْ....
و من هر زمان آنها را دعوت کردم که (ایمان بیاورند و) تو آنها را بیامرزى، انگشتان خویش را در گوشهایشان قرار داده و لباسهایشان را بر خود پیچیدند، و در مخالفت اصرار ورزیدند و به شدت استکبار کردند.
👈 همچنین در سورهء منافقین آیه ۵:
🌹 وَ إِذا قِیلَ لَهُمْ تَعالَوْا یَسْتَغْفِرْ لَکُمْ.....
و هنگامیکه به آنها بگوئى بیائید تا رسول خدا براى شما آمرزش بطلبد، سرپیچى مى کنند و آنها را مى بینى که مردم را از راه حق باز مى دارند و استکبار می ورزند.
👈 و نیز در سورهء جاثیه آیهء ۸:
🌹 یَسْمَعُ آیاتِ اللّهِ تُتْلى عَلَیْهِ ثُمَّ یُصِرُّ مُسْتَکْبِراً کَأَنْ لَمْ یَسْمَعْها.
آیات خدا را که بر او خوانده مى شود مى شنود، اما چنان با حالت استکبار اصرار بر کفر دارد که گوئى آن آیات را هرگز نشنیده است!
⚫ در حقیقت، بدترین استکبار، همان تکبر از قبول حق است، چرا که تمام راههاى هدایت را به روى انسان مى بندد.
در آیات فوق به یکی از مهمترین خصوصیات فرد متکبر اشاره شده و آن اینست که فقط به انحراف خود راضی نیست بلکه برای به انحراف کشیدن دیگران هم تلاش میکند.
■ منافقان.
آنان در برابر حرف حق مقاومت میکنند، متکبرند و دیگران را هم به انحراف میکشانند.
👈 سپس به وضعیت آنان در روز قیامت اشاره فرموده است:
🌹لِيَحْمِلُوا أَوْزَارَهُمْ كَامِلَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۙ وَمِنْ أَوْزَارِ الَّذِينَ يُضِلُّونَهُم بِغَيْرِ عِلْمٍ ۗ أَلَا سَاءَ مَا يَزِرُونَ.
آنها باید روز قیامت، بار گناهان خود را بطور کامل بر دوش کشند. و همچنین سهمى از گناهان کسانیکه بخاطر جهل، گمراهشان مى سازند. بدانید آنها بار سنگین بدى بر دوش مى کشند! ۲۵ نحل.
👈 چرا بخشی از گناه کسانی را که منحرف کرده اند بر دوش میکشند؟
👈 به دو دلیل:
اول اینکه پیروان گمراه ممکن است گناهی مرتکب شوند که ربطی به رهبرانشان ندارد و دوم اینکه وقتی مستکبران، آنها را به بیراهه هدایت میکنند، مگر عقل و کتاب آسمانی را از دست داده اند که بدون چون و چرا گام در مسیر غیر حق می گذارند؟!!
یعنی بخشی از گناه گمراهی آنان بر دوش رهبرانشان است و بخشی مسئولیت خودشان که در قبال آن کوتاهی کرده اند!! (دقت کنیم ).
/ ادامه فرداإن شاءالله/
⚫ منافق ⚫
👈 در پیغام قرآنی روز گذشته خواندیم، منافقان در برابر حق، مقاومت میکنند و متکبرند و دیگران را هم از مسیر درست به انحراف میکشانند.
و خواندیم آنها به آنچه خداوند نازل فرموده است میگویند《أَساطِیرُ الأَوَّلِینَ》یعنی افسانه های پیشینیان.
👈 سپس در آیهء بعد فرموده است:
🌹🌹قَدْ مَكَرَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَأَتَى اللَّهُ بُنْيَانَهُم....
کسانیکه قبل از ایشان بودند (نیز) مکر و توطئه کردند. ولى خداوند شالودهء آنها را از اساس ویران کرد. و سقف از بالاى سرشان بر آنها فرو ریخت. و عذاب (الهى) از جایى که نمى دانستند (و انتظار نداشتند) به سراغشان آمد. ۲۶ نحل.
تفسیر: روش منافقان همیشه یک چیز است. رهبران الهی را نقد میکنند. مثلا قائل به این هستند که وقتی امام معصوم ظهور فرماید، او هم قابل نقد است. اینان اگر زمان پیامبر بودند، ایشان را هم نقد میکردند کمااینکه کتابهایی در نقد کاتبان وحی مینویسند و بخشهایی از آیات قرآن را هم زیر سوال میبرند.
👈👈 اما خداوند وعدهء عذاب آنها را در دنیا قطعی فرموده، از جایی که فکرش را نمیکنند عذاب خواهند شد.
👈 و در آیهء بعد به عذاب آنها در قیامت اشاره فرموده است:
🌹ثُمَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يُخْزِيهِمْ وَيَقُولُ أَيْنَ شُرَكَائِيَ....
سپس روز قیامت خدا آنها را رسوا مى سازد. و مى گوید: کجایند همتایان من که بخاطر آنها (با مؤمنان) دشمنى مى کردید؟! (در این هنگام) کسانیکه از علم بهره دارند مى گویند: رسوایى و بدبختى، امروز بر کافران است! ۲۷ نحل.
■ چرا رسوایی برای آنان عذاب بزرگی است؟
● چون با این رسوایی، از دو گروه خجالت زده میشوند:
اول مومنینی که در دنیا مورد آزار و اذیت و دشمنی آنان قرار میگرفتند و همیشه سرشان را در مقابل مومنین بالا گرفته و متکبرانه با آنان ستیز میکردند......
و دوم در برابر کسانی رسوا میشوند که عمری با دروغ و فریب، مسیر صحیح و راست را در برابر آنان کج و معوج نشان دادند و باعث انحراف آنان شدند و امروز در قیامت همگی در دوزخ خواهند بود.
■■ و خداوند آنها را خطاب قرار میدهد که آنانکه بخاطرشان با بنده های مومن و حق گوی من دشمنی میکردید کجایند تا شما را یاری کنند؟
و این یعنی در این لحظه خداوند به دفاع از مومنین در برابر منافقان میپردازد، و رسوایی بزرگی برای منافقان به بار خواهد آمد.
ولی آنان برای سوال پروردگار پاسخی ندارند و ذلیل و حقیر، سرشان را زیر انداخته و هرچه در دنیا بر علیه مومنین تاخت و تاز کردند، آنجا بازخواست میشوند.
و کسانیکه از علم، بهره مند هستند در ادامهء این رسوایی و تحقیر منافقان میگویند: انروز رسوایی و بدبختی برای کافران است.
👈👈 چه کسانی هستند این عالمان که روز قیامت اجازهء سخن گفتن دارند آنهم در محضر خداوند سبحان؟!
اینان همان شاهدان روز قیامت هستند که بزرگترین مصداق آنان، ائمهء اطهار و اولیاء الهی هستند.
👈 سپس در بارهء آن گنهکاران توضیح میفرماید:
🌹الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِي أَنفُسِهِمْ ۖ فَأَلْقَوُا السَّلَمَ مَا كُنَّا نَعْمَلُ مِن سُوءٍ ۚ بَلَىٰ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ.
همان کسانیکه فرشتگان (مرگ) جانشان را مى گیرند در حالیکه به خود ظلم کرده بودند! در این موقع آنها تسلیم مى شوند (ولی مى گویند) ما کار بدى انجام نمى دادیم! (به آنها گفته مى شود) آرى، خداوند به آنچه انجام مى دادید عالم است (و میداند دروغ میگویید). ۲۸ نحل.
👈 و آنگاه، آخرین کلامی که متکبران حق، در قیامت میشنوند اینست:
🌹فَادْخُلُوا أَبْوَابَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۖ فَلَبِئْسَ مَثْوَى الْمُتَكَبِّرِينَ.
اکنون از درهاى جهنم وارد شوید در حالى که جاودانه در آن خواهید بود. چه بد است جایگاه متکبران! ۲۹ نحل
⚫ منافق ⚫
👈 در پیغامهای قرآنی روزهای گذشته، در بارهء تکبر و سرپیچی از حق خواندیم.
نظر حضرت امیر در این باره بسیار قابل توجه است:
🌷 بخشی از خطبهء مهم صد و نود و دوم نهج البلاغه.
👈 اگر بنا بود خداوند به بعضی از بندگانش رخصت بدهد که به او تکبر کنند، قطعا به پيامبران و اولياء خاص خود اجازه می داد ولکن خداوند سبحان، زشتی تکبر و خودپسندی را برای آنان ناپسند دانست و فروتنی را برای آنان پسنديد، پس آنان گونه های خود را بر زمين چسبانيدند و صورتهايشان را به خاک ماليدند. و بالهای خود را برای مومنين از روی تواضع گستردند، آنان مردمانی مستضعف بودند که با گرسنگی و انواع فقر، آنانرا آزمايش کرد و به مشقت و سختی مبتلا فرمود، در رويدادهای وحشتناک امتحان نمود و با ناگواریها تصفیه شان فرمود.
پس مال و فرزندان را ملاک خشم یا رضایت خدا قلمداد مکنید. اینها آزمایش و امتحان است و نشانهء بی نیازی و توانایی خداوند.
و خداوند سبحان و باعظمت چنين فرموده است:
🌹 آيا گمان می کنند اينکه ما بوسيلهء مال و فرزندان، آنانرا کمک می نماييم، (به این معنی است که) آنانرا در وصول به خيرات سرعت می دهيم؟ نه چنين است آنان نمی فهمند. ۵۵ و ۶ مومنون.
و خداوند سبحان بندگان مستکبر خود را که در نزد خويشتن بزرگ و چشمگيرند، بوسيلهء اولیاء خود که در چشمان آنان، مستضعف و بينوايند، امتحان و آزمايش می کند ( دقت کنیم ).
حضرت موسی بن عمران با برادرش هارون به فرعون وارد شدند در حالیکه لباسی از پشم داشتند و عصايی به دست. آن دو بزرگوار به فرعون شرط کردند که اگر اسلام را بپذيرد (و تسلیم در برابر فرمان خدا شود)، مِلک و سلطنتی که در اختيار دارد برای او باقی بماند و عزتش پايدار.
● فرعون مستکبر به قوم خود چنين گفت:
آيا تعجب نمی کنيد از اينکه اين دو نفر با حال فقر و ذلتی که دارند، برای من شرطی پيشنهاد می کنند که اگر آنرا پذيرفتم عزتم پايدار و مِلکم باقی می ماند؟ آيا برای ادعای چنين مقامی شايسته نبود که دستبندهای طلا بر دست داشتند؟ ۵۳ زخرف.
● اين سخن باطل فرعون ناشی از باعظمت دانستن طلا و اندوختن آن و پست شمردن پشم و پوشيدن آن بوده است.
👈 👈 👈 اگر خداوند سبحان می خواست برای آن پيامبرانی که مبعوث فرمود، خزانه های طلا و معادن طلای ناب را باز کند و همچنين به آنان کشتگاه های باغها را عطا فرمايد و پرندگان آسمان و حيوانات وحشی زمينها را با آنان همراه و همدم نمايد، می توانست. اگر خداوند سبحان به انبياء خود، چنين امتيازاتی می داد، آزمايش، ساقط می شد و پاداش، باطل می گشت و اخبار پيامبران از بين می رفت و پاداشها برای کسانیکه دستورات خداوند را پذيرفته بودند و کسانیکه از آزمايشها سربلند بيرون آمده بودند، واجب نمی گشت و مردم باايمان شايستگی پاداش انسانهای احسانگر را نداشتند و الفاظ (زشت و زيبا) معانی حقيقی خود را ارائه نمی دادند. ولکن خداوند سبحان رسولان خود را در تصميمهايی که برای ابلاغ دين خداوند می گرفتند نيرومند ساخته و در پديده های ظاهری که با چشمان حسی ديده می شوند، ناتوان نموده بود، با قناعتی که دلها را پر می کرد و چشمها را بی نياز می ساخت و با فقر و نيازمندی که آزار آن چشمها و گوشها را پر می نمود.
و اگر پيامبران، نيرومندانی بودند که کسی و يا مقامی نمی توانست قصد سوئی به آنان داشته باشد و دارای عزتی بودند که مورد ظلم قرار نمی گرفتند و مِلکی داشتند که گردنهای مردان به آن دراز می گشت و جهاز مرکبها برای حرکت بسوی آن بسته می شد، اين نيرومنديها ايجاب می کرد که مردم از پيامبران به آسانی بپذيرند و در برابر آنان استکبار نورزند. و به آنان به جهت ترس (از قدرت و ثروتشان)، ايمان بياورند، يا از جهت رغبت (به منفعت) به آن پيامبران بگروند. در اين صورت نيتها (و هدف گيريها) در ايمان آوردن به پيامبران، مشترک و مخلوط به دو پديدهء جلب سود و دفع زيان می گشت و اعمال نيکوی آن مردم تجزيه می شد به سودجويی و گريز از ضرر، و اجابت دعوت انبياء.
👈 👈 👈 وليکن خداوند سبحان خواست که پيروی از رسولان او و تصديق کتابهای او و خشوع به مقام ربوبی او و تمکين به امر او و تسليم محض به اطاعت او، اموری خاص و ویژهء آن ذات اقدس باشد و با هيچ چيزی خارج از آن امور، آلوده نگردد. و هراندازه ابتلاء و آزمايش بزرگتر باشد پاداش و جزاء، باعظمت تر خواهد بود.
●/ در نظر دنیاطلبان، هر که ثروت بیشتری دارد عزیزتر است و گرامی تر. حتی ممکن است خودش هم فقیر نباشد.
او در مقابل هرکه دارائیش بیشتر از اوست، دچار نوعی خودحقیربینی میشود که این خودحقیربینی یا باعث حسادت شده و به تخریب آنها می پردازد، و یا خود را پائین تر حس کرده و بندگی آنان را می کند.
و همین دنیاطلب، در مقابل کسانیکه دارایی کمتری دارند، دچار خودبرتربینی شده و فخرفروشی می کند و سر خود را به غرور در مقابل آنان بالا می گیرد!! /●
⚫ منافق ⚫
🌹🌹وَبُرِّزَتِ الْجَحِيمُ لِلْغَاوِينَ
و دوزخ براى گمراهان آشکار مى گردد. ۹۱ شعراء.
تفسیر: پس از بازپرسی و تفهیم اتهام به گنهکاران، آنها را محاکمه کرده و محکوم به مجازات میشوند.
مجازاتشان دوزخ است با تمام عذابهایش.
👈 پس از آنکه حکم صادر شد و دوزخ برایشان نمایان گردید، اولین سخنی که بعنوان سرزنش و عذاب روحی به آنان گفته میشود اینست که:
🌹وَقِيلَ لَهُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ تَعْبُدُونَ؟
کجا هستند معبودانى که آنها را پرستش مى کردید غیر از خدا؟! آیا آنها شما را یارى مى کنند، یا کسى به یارى آنها مى آید؟! ۹۲ و ۳ شعراء.
👈 اما گنهکاران از پاسخ عاجزند. لذا:
🌹فَكُبْكِبُوا فِيهَا هُمْ وَالْغَاوُونَ
پس همهء آن معبودان با عابدانِ گمراه به دوزخ افکنده مى شوند. ۹۴ شعراء.
👈 و همچنین:
🌹وَجُنُودُ إِبْلِيسَ أَجْمَعُونَ.
همهء لشکریان ابلیس. ۹۵ شعراء.
■ 👈 لشکریان ابلیس از انسان و جن. همانها که برای انحراف دیگران از مسیر حق تلاش میکنند. دروغها میگويند، تهمتها میزنند، رابطه با دشمن را عادی سازی میکنند، دعوت به مذاکره با دشمن میکنند، خود را روباه و دشمن را شیر میبينند، حقیر و ذلیل و کوته بین هستند، امروز یک حرف و فردا حرفی دیگر میزنند، سخن از صلح و برادری با کسانی میزنند که اگر از دستشان برآید یکروز هم فرصت زندگی به مردم نمیدهند........ و خلاصه نه بینش صحیحی از کتاب خدا دارند و نه از سخن معصومین.
● فقط یک چیزهایی را حفظ کرده اند و تکرار میکنند.
👈 سپس معبودان گمراه و پیروانشان در دوزخ با هم جدل میکنند:
🌹قَالُوا وَهُمْ فِيهَا يَخْتَصِمُونَ.
آنها در آن جا در حالیکه به مخاصمه برخاسته اند (پیروان گمراه به رهبران گمراه ) مى گویند: ۹۶ شعراء.
🌹تَاللَّهِ إِن كُنَّا لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ.
به خدا سوگند که ما در گمراهى آشکارى بودیم، چون شما را با پروردگار جهانیان برابر مى شمردیم! ۹۷ و ۸ شعراء.
👈 و در اینزمان، رهبران گمراه را مجرم خطاب میکنند:
🌹وَمَا أَضَلَّنَا إِلَّا الْمُجْرِمُونَ.
و کسى جز مجرمان ما را گمراه نکرد. ۹۹ شعراء.
👈 علاوه بر این، حقیقت دیگری هم برایشان روشن میشود و آن اینکه:
🌹فَمَا لَنَا مِن شَافِعِينَ.
( امروز) شفاعت کنندگانى براى ما وجود ندارد، و نه دوست گرم و پر محبّتى. ۱۰۰ و ۱۰۱ شعراء.
👈 و افسوسی به آنها دست میدهد که وقتی در دنیا بودند بدون هییییچ زحمتی میتوانستند به آن دست پیدا کنند:
🌹فَلَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ.
ایکاش بار دیگر باز مى گشتیم تا از مؤمنان باشیم! ۱۰۲ شعراء.
👈 آنگاه خداوند، این ماجرا را برای عموم مردم، یک عبرت معرفی میفرماید:
🌹إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَةً ۖ وَمَا كَانَ أَكْثَرُهُم مُّؤْمِنِينَ
به یقین در این ماجرا، نشانه (و عبرتى) است. ولى بیشتر آنان مؤمن نبودند. ۱۰۳ شعراء.
✅ کاش طوری زندگی کنیم که در همه چیز الگو باشیم نه عبرت.