راهکارهای آموزش مدیریت احساسات به کودکان
شروع زودهنگام
والدین میتوانند در زمان نوزادی فرزندشان درباره هیجانات مختلف صحبت کنند یا وقتی کاراکترهای یک کتاب یا فیلم احساس ناراحتی، خوشحالی، خشم، یا نگرانی دارند، برای کودک توضیح دهند.
برقراری ارتباط
مطالعات نشان میدهد که کودکانی که رابطهای امن و قابل اعتماد با والدین یا مراقبان خود دارند، نسبت به کودکانی که نیازهایشان برآورده نمیشود، تنظیم هیجانی بهتری دارند. وجود ثبات و آرامش باعث ایجاد دلبستگی ایمن با کودک میشوند.
صحبت کردن و آموزش
به فرزندانتان بیاموزید که احساساتشان را بشناسند و آنها را نام ببرند. با این حال، نیازی نیست وقتی ناراحت هستند، با آنها در این مورد حرف بزنید. بهتر است مکالمه در مورد هیجانات زمانی انجام گیرد که اوضاع آرام است و فرصتی برای حرف زدن در مورد احساسات و استراتژی مدیریت آنها وجود دارد. مسلماً کودک نمیتواند همه چیز را در مورد تنظیم هیجانی در یک مکالمه یاد بگیرد، اما این فرصت خوبی برای زمینه چینی است.
الگوی رفتار خوب
آلن کازدین، دکترای روانشناسی دانشگاه ییل و مدیر مرکز والدین ییل که بر روی استراتژیهای فرزندپروری برای کاهش مشکلات رفتاری مطالعه میکند، میگوید: «تحقیقات نشان میدهد که کودکان با الگوبرداری از کاری که والدینشان انجام میدهند، نه حرفهای آنان، رفتار میکنند.
آرام بودن
به ویژه وقتی کودک بدقلق میشود، الگو بودن برای رفتار خوب و آموزش مدیریت احساسات به کودکان دشوارتر از چیزی است که به نظر میرسد. اگر نزدیک است که خونسردی خود را از دست بدهید، قبل از رسیدگی به وضعیت، یک دقیقه نفس عمیق بکشید و آرام شوید. به اتاق دیگری بروید و زمانی که آرامتر شدید برگردید. با این کار از موقعیت اجتناب نمیکنید، اما میتوانید مانع بروز یک واکنش تکانشی شوید.
برنامه ریزی برای گزینهها
هنگامی که کودک آرام است، در مورد روشهای مدیریت موقعیتهای دشوار با او صحبت کنید. تصور کنید همکلاسیاش را به خاطر برداشتن اسباب بازی که میخواست با آن بازی کند، هل داده است. وقتی اوضاع آرام است، در مورد انتخابهای مختلفی که دفعه بعد میتواند انجام دهد با او صحبت کنید: میتواند به معلم بگوید، از همکلاسی اش بخواهد که نوبتی بازی کنند، یا چیز دیگری برای بازی کردن پیدا کند. این فرآیند میتواند به فرزندتان کمک کند که مهارتهای حل مسئله را در خودش توسعه دهد.
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
عبارت های کلیدی برای کمک به رشد عاطفی فرزندتان
«احساسی که الان داری کاملاً طبیعیه»
کودکان و نوجوانان اغلب نگران این هستند که «غیرعادی» باشند و این احساس ناشی از آن است که میخواهند بین دیگران مورد قبول باشند. در ابتدا کودکان سعی دارند خود را با خانواده سازگار کنند و هرچه بزرگتر میشوند نیاز به مطابقت با همسالان در آنها بیشتر میشود.
با گفتن اینکه «احساسی که الان داری کاملاً طبیعیه» احساسات آنها را عادی میکنیم. در واقع با این جمله این پیام را به آنها میرسانیم که هیچ چیز عجیبی در رابطه با آنها وجود ندارد.
«احساسی که الان داری همیشه موندگار نیست»
احساسات دائمی نیستند و کودکان لازم است بدانند که هر احساس آغاز و پایانی دارد. از همه مهمتر اینکه کودکان باید یاد بگیرند که احساسات گذرا هستند و قطعاً از شدت آن کاسته میشود.
با درک این موضوع کودکان میتوانند بهتر با احساسات خود کنار بیایند. این امر بهویژه درباره احساسات منفی بسیار اهمیت دارد، زیرا اگر احساس کنند که قادر نیستند با احساسات خود کنار بیایند ممکن است رفتارهای زیانآور از آنها سر بزند.
«اجازه نده احساساتت تو رو کنترل کنه»
اگرچه قادر نیستیم کاملاً احساسات خود را کنترل کنیم، اما تا حد زیادی میتوانیم روی نحوه بیان آنها تاثیر داشته باشیم. این امر تنظیم عاطفی نام دارد.
موقعیتهایی که با آنها روبهرو هستیم به خودی خود احساسات خاصی را بهوجود نمیآورند. برعکس این احساسات به ارزیابی ما از شرایط بستگی دارد. به عنوان مثال نوجوانی که متقاضی کاری تابستانه است میتواند به مصاحبه کاری به عنوان تجربه شکست/پیروزی یا فرصتی برای یادگیری بنگرد.
«برای احساست اسم بگذار»
کودکان همیشه قادر نیستند احساساتی را که تجربه میکنند نام ببرند. ما باید به کودکان کمک کنیم تا بر احساسات خود اسم بگذارند زیرا با این کار احساس بهتری خواهند داشت. مطالعات تحلیلی درباره فعالیت مغزی بزرگسالان نشان میدهد که با نامگذاری احساساتی مانند خشم و غم، آمیگدال (بخشی از مغز که با احساسات سر و کار دارد) از فعالیت کمتری برخوردار میشود. این به نوبه خود از شدت واکنشهای عاطفی ما میکاهد و احساس بهتری در ما ایجاد میکند.
«چرا اینجوری رفتار میکنی؟ درباره اینکه چه احساسی داری فکر کن»
رفتارهای ما از احساساتمان ناشی میشوند، کودکان باید ارتباط بین این دو را درک کنند. با درک این موضوع، آنها بهتر میتوانند رفتارهای خود و اطرافیان را پیشبینی و تعدیل کنند. به عنوان مثال اگر کودکی بداند که وقتی از برادرش عصبانی است معمولاً او را میزند، دفعه بعد که این اتفاق افتاد، او بهتر میتواند خودش را کنترل کند و از کوره در نرود.
«مهم نیست چه احساسی داری، من کنارتم»
این جمله شاید مهمترین چیزی باشد که میتوانیم به کودکانمان بگوییم تا به کمک آن، توانایی عاطفی خود را رشد دهند. کودکان احساسات مختلفی را تجربه میکنند و برخی از آنها با احساس گناه یا شرم همراه است.
به عنوان مثال هنگامی که پسر نوجوانتان در یک بازی به پسر همسایه آسیب رساند، احتمالا احساس شرمندگی یا گناه میکند. با گفتن این جمله که «مهم نیست چه احساسی داری، ما همیشه کنارتیم» او احساس امنیت کافی خواهد داشت تا درباره احساساتش با شما صحبت کند
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
🔸وقتی اتاق را ترک میکنید، کودکتان طوری گریه میکند که گویی برای همیشه او را ترک گفتهاید.
🔸هنگامی که در خانه مشغول فعالیت های روزمره اید پای شما را میگیرد و میخواهد او را به آغوش بگیرید، گویی برای همیشه
میخواهد به شما بچسبد.
🔹خسته و نگران شدهاید، آیا این روزها تمام می شود؟ نگران نباشید، کودک شما در حال طی کردن فرایند "رشد" است و در این مرحله دچار "اضطراب جدایی" شده است.
🔹با کمی صبر،حوصله و همراهی، این دوران نیز می گذرد و کودکتان با قدم های استوار از شما فاصله میگیرد.
#تربیت_فرزند
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
🚫 دوران نوجوانی چیزی شبیه به گرگومیش صبحگاهی است، زمانی که نه متعلق به شب است و نه روز هنگام تلقی میشود،
فرزند دلبندتان دیگر نه کودک است و نه بهاندازهی کافی بزرگ شده است، اغلب نوجوانان در این دوره از زندگی،
✅ آشفته،
✅ بیثبات،
✅ خجالتی
✅ و تبدیل به فردی حساس میشوند.
😔شخصی که اعتماد به نفس پایین دارد در تیررس مشکلات مختلف خواهد بود.😔
🔹 هر مشکل کوچکی میتواند ضربه بزرگی به این افراد بزند
🔹 همچنین به دلیل نداشتن اعتماد به نفس تصمیماتی میگیرند که از منطق خودشان نبوده و به دلایل دیگری گرفته شده است
♦️ افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند بیش از حد احساسی به موضوعات واکنش نشان میدهند ♦️
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
🍳🍌بین مصرف موز و تخممرغ 1 ساعت باید حداقل فاصله وجود داشته باشد ❗️
👈 زیرا مصرف آنها باهم برای معده و روده کودک مشکلات متعدد ایجاد میکند ، از جمله ورم معده و روده !
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
🔰تربیت فرزند به معنی حرف زدن با او نیست
تربیت یک فرایند است و دامنه ای از گفتگو تا کار میدانی و هدف گذاری برای فرزند را در بر میگیرد.
💞گرم نگه داشتن کانون خانواده وظیفهای از وظایف والدین کنشگردر این دامنه وسیع به حساب می آید.
#خانواده
#تربیت
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
داستان کودکانه:
🐌🌿حرف پرستو🌿🐌
حلزون سرش را پایین انداخته بود. زیر لب غر می زد و یواش یواش راه می رفت. به حلزون گفت: می خواستم یک چیزی بگویم، ولی نمی گویم. تو حرف بزن. بگو چی شده؟
حلزون غُر غُر کرد: 4 فصل است که این خانه سنگین را روی کولم می کشم، دیگر خسته شده ام.
پرستو گفت: فکر کردی برای چی حلزون شدی؟
بعد پر زد و رفت پیش کرگدن. می خواست با کرگدن حرف بزند. دید که کرگدن سرش را پایین انداخته و آه می کشد.
پرستو گفت: می خواستم یک چیزی بگویم، ولی نمی گویم. تو حرف بزن بگو چی شده؟
کرگدن غُر غُر کرد: از این لباس سنگینی که به تنم است خسته شده ام.
پرستو گفت: کرگدن بدون این لباس که کرگدن نیست.
بعد پر زد و رفت پیش شتر. می خواست با شتر حرف بزند. دید که او به اون دورها نگاه می کند. حرص می خورد و آب دهانش را روی زمین پرت می کند.
پرستو گفت: می خواستم یک چیزی بگویم، ولی نمی گویم. تو حرف بزن بگو چی شده؟
شتر گفت: آخر جای تو در بیابان است.
بعد چیزی را که می خواست بگوید، با صدای بلند داد زد: هر کس باید یک جوری که خودش می دونه از زندگی لذت ببرد. زندگی هدیه خدا
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
❗️❗️والدین دلسوز و مهربان
❓❓آیا میدانید...🧐
#آیا_میدانید
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
#سؤال_مخاطب
💫اتفاقا دیدن تصاویر پی در پی و متحرک باعث آسیب به مغز کودکان زیر دو سال میشود.
💫تا میتوانیم با کودک صحبت کنین و با او بازی کنین تا پیوندهای عصبی زیادی در مغز کودک ایجاد شود.😊
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
#سؤال_مخاطب
💫شنیدن صدای روضه و مداحی باعث میشه عشق به اهل بیت از نوزادی در کودک شما شکل بگیره.
💫وقتی گریه زیاد میشه و فضا تاریک میشه، میتونین کودک رو به حیاط یا فضایی آرومتر منتقل کنین، اما جایی باشید که صدا رو بشنوه.
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm
🌀وقتی کودک شما عصبانی است:
🔹سعی کنید به او بفهمانید که حق دارد در این شرایط عصبانی باشد؛
🔸 اگر انقدر بزرگ شده كه حرفهاي شما را ميفهمد بگوييد ميدانم عصباني هستي
🔹 از او بخواهید نفس عمیق بکشد.
🔸 حالا از او بخواهيد درباره احساسش با شما صحبت كند.
🔹 در آخر مرزها را به او بياموزيد.
❗️ مثلا بگوييد: ميدونم ناراحتي و عصباني هستي كه خواهرت مدادتو برداشت اما تو حق نداري گازش بگيری.
#تربیت_فرزند
👧🏻🍡↝•|@bach_mardm