﷽📜 هر روز یک درس از قرآن کریم ۱۵۳
📖 درس امروز منتخب صفحات ۳۰۵ و ۳۰۶
👌عنوان: نبوت و امامت در کودکی
💎آیه: «يَا يَحْيَى خُذِ الْكِتَابَ بِقُوَّةٍ وَآتَيْنَاهُ الْحُكْمَ صَبِيًّا»؛ (مریم، آیه ۱۲)
ای یحیی! کتاب [خدا] را با قوت بگیر و در کودکی به او حکمت دادیم.
🖋مقدمه
هدف از آفرینش انسانها، عبادت و رسیدن به کمال و سعادت است و انسان برای دستیابی به آن، باید مسیری طولانی و پر پیچ و خم را طی کند؛ لذا نیاز به راهنما و هادی دارد تا راه را از چاه به او نشان دهد.
کسی که هادی انسانها می شود، باید مصون از خطا و لغزش و اشتباه و دارای قوه عصمت و علم لدنّی و الهی باشد و این سیر کمال و سعادت را بپیماید. در میان انسانها برخی از چنان ظرفیت و لیاقتی برخوردارند که در کودکی موفق به دریافت این افتخار شده اند و حضرت یحیی(ع) از جمله آنها است. خداوند متعال در کودکی نبوت و عقل، علم و درایت به او عطا کرده است.
📋واژه ها
حکم: خبری که حق و باطل را جدا می کند، داوری
صبی: کودکی (از آغاز ولادت تا زمانی که از شیر گرفته شود، اطلاق می شود)
📌نکات تفسیری
۱- نبوت و امامت در کودکی
سه نفر از انبیا در کودکی به نبوت رسیده اند: سلیمان، عیسی و یحیی (علیهم السلام) و سه نفر از ائمه نیز در کودکی به امامت رسیده اند: امام جواد، امام هادی و امام مهدی(عج) (تفسیر نور، ج۷،ص۲۵۰)
۲- قاطعیت در ارتباط با کتاب آسمانی و عمل به آن
منظور از گرفتن کتاب با قوت و قدرت آن است که با قاطعیت هرچه تمامتر و تصمیم راسختر و اراده آهنین، کتاب آسمانی تورات و محتوای آن را اجرا و به آن عمل کند و در راه تصمیم و گسترش آن از هر نیروی مادی و معنوی، فردی و اجتماعی بهره گیرد. (تفسیر نمونه، ج۱۳،ص۲۴)
کلمه «قوت» بیانگر این حقیقت است که نگهداری آیین الهی و اسلامی و کتاب آسمانی قرآن، با ضعف و سستی و مسامحه، امکان پذیر نیست؛ بلکه باید در دژ نیرومند قدرت و قاطعیت قرار گیرد. مخاطب گرچه در اینجا یحیی(ع) است، ولی در مواردی این تعبیر در مورد دیگران نیز دیده می شود. (تفسیر نمونه، ج۱۳،ص۲۵و۲۶) در هر صورت این فرمان اختصاصی به حضرت یحیی(ع) نداشته و شامل همه انبیا و اولیا و مومنان میگردد.
۳- پاسخ به یک اشکال
با توجه به این آیه –که می فرماید نبوت را در کودکی به حضرت یحیی دادیم- اشکال پاره ای از افراد (در مورد امامت در کودکی) نادرست است. در روایتی امام جواد(ع) به علی بن اسباط فرمود: خداوند کاری را که در مسأله امامت انجام داده، همانند کاری است که در نبوت کرده است. گاه می فرماید: «آتیناه الحکم صبیا»؛ ما به یحیی در کودکی نبوت و عقل و درایت دادیم. و گاه درباره انسانها می فرماید: «حی اذا بلغ اشده و بلغ اربعین سنه؛ هنگامی که انسان به حدّ بلوغ کامل عقل به چهل سال رسید (احقاف آیه ۱۵). بنابراین همانگونه که ممکن است خداوند حکمت را به انسانی در کودکی بدهد، می توان آن را به شخص چهل ساله بدهد و نیز آیه پاسخ دندان شکنی است برای خرده گیرانی که می گویند: حضرت علی(ع) نخستین کسی نبود که از میان مردان به پیامبر(ص) ایمان آورد چرا که در آن روز، کودکی ده ساله بود و ایمان کودک ده ساله پذیرفتنی نیست. (تفسیر نمونه، ج۱۳،ص۳۷)
📢پیام ها
۱- رهبر باید در تحقق بخشیدن به اهداف کتاب آسمانی و حفظ معارف و شریعت الهی و اجرای احکام آن، صلاحیت و توانمندی داشته باشد. (تفسیر نور، ج۷،ص۲۵۱)
۲- اعطای حکمت و مقام معنوی و اجتماعی از سوی خداوند به انسان، به سنی خاص مشروط نیست. (آتیناه الحکم صبیا)
۳- در مقابل هر نعمتی مسئولیتی داریم؛ خداوند به یحیی(ع) کتاب داد و از او خواست با قوت بگیرد. (یا یحیی خذ الکتاب بقوه)
۴- مومنان به قرآن بایستی قدرت و نیرومندی کتاب الهی را اخذ و آن را پیاده سازند. (یا یحیی خذ الکتاب بقوه)
🗄 منبع: تفسیر همراه
🆔 @balaq_ir|بلاغ| balaq.ir
5.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه 306
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1193
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
﷽ 🖼 #بخوانید :
🔔 سبک زندگی اسلامی ۱۵
💎 عنوان: رمز و راز خوشبختی
👌موضوع: شناخت و عمل به تکلیف
🗄منبع ؛ https://gap.im/bahjat_ir
@balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽📹 #ببینید :
💠 چند کلمه حرف حساب ۶
👌موضوع: بینش سیاسی، اجتماعی
💎عنوان: شاخص امید به زندگی
🗄منبع ؛ @khattehezbollah
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
﷽ 🖼 #بخوانید :
🔔 سبک زندگی اسلامی ۱۶
💎 عنوان:مانع خوشبختی و سعادت
👌موضوع: تشتت فکر و اشتغال بیجا
🗄منبع ؛ https://gap.im/nasery_ir
@balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
5.51M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه 307
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1194
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
﷽📜 هر روز یک درس از قرآن کریم ۱۵۴
📖 درس امروز منتخب صفحات ۳۰۷ و ۳۰۸
👌عنوان: غفلت زمینهساز کفر و بیایمانی
💎آیه: «وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ وَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ»؛ (مریم، آیه ۳۹)
و آنان را از روز حسرت -آن وقت که کار بگذرد- بیم ده در حالی که آنان در غفلت[عمیقی] هستند و ایمان ندارند.
🖋مقدمه
تقریبا یک سوم آیات قرآن کریم، راجع به مسأله معاد و قیامت است و از وظایف مهم پیامبران انذار و هشدار دادن به مردم، در مورد حوادث حسرت آفرین قیامت است؛ چون قیامت زمان پایان فرصت ها و جبران ناپذیری خطاها و انحرافات و روز فیصله امور و تعیین سرنوشت قطعی انسان است، آیه مورد بحث یکی از آیات هشدار دهنده به انسان در مورد قیامت است.
📋واژه ها
أنذر: بترسان، بیم ده (فعل امر از ماده نذر)
الحسره: پشیمانی، حسرت خوردن
📌نکات تفسیری
۱- روز حسرت
یکی از نام های قیامت «یوم الحسره» است؛ در آن روز هم نیکوکاران تأسف می خورند ای کاش بیشتر عمل نیک انجام داده بودند و هم بدکاران؛ چرا که پرده ها کنار می رود و حقایق اعمال و نتایج آن بر همه کس آشکار می شود. (تفسیر نمونه، ج۱۳،ص۷۲)
۲- غفلت منشأ تمام بدبختیها
کلید همه بدبختیها غفلت است. غفلت از خداوند، از معاد، گناه، توطئه ها، محرومان، تاریخ و سنت های آن و غفلت از جوانی و استعدادها و زمینه های رشد.
«غفلت» باعث می شود انسان تا مرز حیوانیت، بلکه بدتر پیش رود (اعراف آیه ۱۷۹). انسانی که می تواند به اعلی علیین برسد و بهای وجود او بهشت شود، در اثر غفلت کارش به جایی می رسد که از حیوان بدتر و پستتر می شود و تا مرز جمادات –که هیچگونه درک و شعوری ندارند- پیش می رود (بقره آیه ۷۴).
۳- روز حسرت یعنی چه؟
روز قیامت بدین جهت، روز حسرت نامیده شده در در آیه ۵۶ سوره زمر می فرماید: «یا حسرتی علی ما فرّطت فی جنب الله»؛ یعنی، در آن روز انسان گنهکار و خطاکار خواهد گفت: واحسرتا بر آن همه تقصیر و کوتاهی که درباره دین و سخنان خدا نمودم و من از افرادی بودم که دین و آیین پرورگار را مورد تمسخر قرار میدادم! ای کاش این طور نبودم تا گرفتار این همه حسرت و غم و اندوه نمیشدم. (تفسیر آسان، ج۱۱،ص۱۳۵)
۴- معنای «قُضِيَ الْأَمْرُ»
از امام صادق(ع) و امام باقر(ع) روایت شده است: هنگامی که اهل بهشت داخل بهشت و اهل جهنم داخل جهنم می شوند، آنان را ندا می کنن. آن گاه مرگ را به صورت گوسفند فربه نشان می دهند و به آنها می گویند: مرگ را می شناسید؟ می گویند: همین مرگ است و همگی آن را می شناسند. آن گاه مرگ را نابود می کنند (ذبح می کنند) و گفته می شود: ای اهل بهشت! دیگر مرگی نیست، شما جاودانه اید و ای اهل آتش! دیگر مرگی نیست، شما جاودانه اید. (تفسیر برهان، ج۳،ص۷۱۳)
«میراندن مرگ» کنایه از این است که دیگر انتقالی در قیامت نیست چنان که ظاهر ابدیت و خلود و دارالقرار بودن این است که دیگر مرگی نیست و اینکه گفته شده مرگ را به صورت قوچی حاضر می کنند و آن را سر می بُرند، از باب تشبیه معقول به محسوس است؛ چون با مرگ، مرگ را از بین بردن به معنای حفظ مرگ و وجود آن است و میراندن مرگ و فرشته آن، یعنی عزرائیل(ع) – که به او نیز دستور داده می شود بمیر- نشان برچیده شدن بساط مرگ و قبض روح و مانند آن است و پیام همه این تعبیرها ظهور خلود، ثبات و استقرار و رخت بر بستن هرگونه انتقال و تحویل است. (تسنیم، ج۸،ص۴۶۶)
📢پیام ها
۱- یکی از وظایف انبیا انذار و هشدار دادن به مردم در مورد حوادث حسرت آفرین قیامت است. (تفسیر راهنما، ج۱۰،ص۶۳۶)
۲- قیامت روز پایان فرصتها و جبران ناپذیری خطاها و انحرافات است؛ لذا هر کاری می توانید در فرصت دنیا انجام دهید. (تفسیر راهنما، ج۱۰،ص۶۳۶)
۳- مرگ همراه با غفلت و بیایمانی موجب حسرت در قیامت است. (همان، ص۶۳۷)
۴- غفلت از قیامت، زمینهساز کفرورزی و بیایمانی است. (همان)
🗄 منبع: تفسیر همراه
🆔 @balaq_ir|بلاغ|balaq.ir
5.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه 308
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1195
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
⚡ جوان مومن پرانگیز؛ کلید حل مشکلات
🔻 رهبرانقلاب، امروز در دیدار فرماندهان نیروی دریایی ارتش:
🌷 تکیه بر نیروی انسانی #جوان، مؤمن و پُر انگیزه #کلید_حل_مشکلات در همه بخشهای کشور است. ۹۷/۹/۷
💻 @Khamenei_ir
📢 شماره جدید #خط_حزبالله منتشر شد: 12 اصل #عدالتخواهی
🔰 #اطلاعنگاشت: نیروهای مؤمن و انقلابی برای مطالبه عدالت، چه موضوعاتی را باید رعایت کنند؟
💢 #سخن_هفته: چگونه میتوان بر جنگ رسانهای دشمن غلبه کرد؟
❇️ #چهل_سالگی_انقلاب: ایدههایی که پس از انقلاب تبدیل به اختراع شد: 213 برابر پهلوی!
✴️ #شرح_حدیث:عالیترین مرتبه اخلاص چیست؟
♨️ #عکس_ویژه: رهبر انقلاب در کنار آیتالله العظمی اراکی
@khattehezbollah