﷽📜 هر روز یک درس از قرآن کریم ۲۲۲
📖 درس امروز منتخب صفحات ۴۴۳ و۴۴۴
👌عنوان: عهد الهی
💎آیه: «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ»؛ (سوره یس آیه ۶۰)
آیا باشما – ای فرزندان آدم! عهد نکردم که شیطان را بندگی نکنید؛ زیرا او دشمن آشکاری برای شما است؟
🖋مقدمه
خداوند ، حجت خود را بر انسان تمام کرده است ؛ زیرا هم زمینه های درونی را برای هدایت او فراهم کرده و هم دشمنان بیرونی را به وی معرفی کرده است . این که انسان قادر بر شناخت وجود خداوند و درک توحید است و این که در می یابد از ناحیه ای مورد وسوسه قرار می گیرد و دشمنی این وسوسه های را با خود حس می کند همه به سبب هدایت های خداوند است . این آیه، به گوشه ای از این هدایت ها و آنچه در ضمیر و فطرت انسان به ودیعت نهاده شده است ، اشاره می کند.
📋واژه ها:
لم اعهد: عهد نبستم، توصیه نکردم (فعل مضارع مجزوم به لم)
لاتعبدوا: بندگی نکنید (فعل نهی از ماده « عبد»)
عدو: دشمن
⬇️
⬆️
📌نکات تفسیری
۱-فطرت توحیدی
پیروی از شیطان که در این آیه به عبادت شیطان تعبیر شده است ، نقطه مقابل بندگی خدا است. از آن جهت که پیروی از فرامین الهی عبادت خداوند است ، پیروی از وسوسه های شیطان نیز به عبادت تعبیر شده است. هر قدر انسان، مطیع فرامین الهی باشد، از عبادت و بندگی شیطان دور است . این آیه، نشان می دهد روح خداخواهی و بندگی و عبودیت، در نهاد و فطرت تمام انسان ها نهاده شده و روزی تمام انسان ها که فطرت های پاک آن ها دستخوش وسوسه ها و آلوده به دنیا نشده بود، به این ندای باطنی خویش ، پاسخ مثبت دادند و همگی اعتراف و اقرار کردند که جز خدای واحد را نپرستند و از شیطان پیروی نکنند، ولی آلودگی ها؛ آن ها را به فراموشی دچار کرد و از عهد خویش غافل شدند. در این آیه، آن عهد، یادآوری می شود.
۲-عهد الهی از انسان ها
خداوند، در روز الست و در عمق جان و سرشت آدمی از تمام انسان ها اقرار گرفته بر این که پروردگار شما، خدای متعال است و همگی بر یگانگی و ربوبیت خداوند اعتراف کرده اند؛ چنان که می فرماید: « و اشهدهم علی انفسهم ألست بربکم قالوا بلی» و آن ها را بر خویشتن گواه ساخت (که) آیا « من پروردگار شما نیستم ؟» گفتند: « آری» اکنون نیز بعد از آن اعتراف و اقراری که گرفته است به بنی آدم عهدی را یادآوری می کند که بر عبادت خویش و عدم پیروی از شیطان، آن دشمن آشکار گرفته است. گوئی می گوید: وقتی اقرار به ربوبیت و یگانگی خداوند کرده اید، باید عبودیت او را نیز بپذیرید ، گذشته از این که عدم عبودیت خدا، بندگی شیطان را به دنبال خواهد داشت که دشمن شما است و جز هلاک شما هدف دیگری ندارد؛ بنابراین ، خدا را بندگی کنید و از دشمن آشکار خود برحذر باشید.
۳-شیطان، دشمنی آشکار
با این که وجود شیطان، مخفی است و در دید ظاهری پدیدار نمی شود، قرآن کریم ، از شیطان ، به دشمن آشکار تعبیر کرده است و می فرماید: لاتتبعوا خطوات الشیطان انه لکم عدو مبین ؛ از گام های شیطان ، پیروی نکنید که او دشمن آشکار شما است . شیطان ، جز دشمنی برای انسان کاری ندارد و به طور قطع و یقین، هر دستوری که به بنی آدم می دهد، از روی دشمنی و عناد و برای گمراه کردن و به هلاک انداختن انسان ها است ؛ گرچه در چهره دوست و ناصح وارد شود؛ چنان که بر آدم و همسرش وارد شد و بر دوستی خویش نیز قسم یاد کرد: و قاسمهما انی لکما لمن الناصحین و برای آن ها سوگند اکید خورد که : از خیر خواهان شمایم.
۴-حیله های شیطان
شیطان که در عداوت و کینه توزی اش به بنی آدم، تردیدی نیست؛ برای به ثمر رساندن نقشه های شوم خویش، از راههای مختلف وارد می شود که شناخت این راهها لازم و احتراز از آن ها ضروری است ، برای نمونه یکی از حیله های شیطان این است که ابتدا انسان را از فقر می ترساند و می گوید مبادا ازدواج کنی و فرزند بیاوری که فقیر و تهیدست می شوی از سوی دیگر، انسان دارای غرایز و نیازهای طبیعی است از این رو برای برآورده شدن نیازهایش ، راههای شیطانی دیگر که عبارت از فحشا و منکر باشد را پیش روی او قرار میدهد: الشیطان یعدکم الفقر و یأمرکم بالفحشاء و الله یعدکم مغفره منه و فضلا
شیطان ، شما را وعده فقر دهد و به کارهای زشت وادار کند، و خدا، به شما وعده آمرزش و احسان دهد.
⬇️
⬆️
📢پیام ها
۱-نتیجه پیروی از شیطان ، توبیخ و سرزنش الهی است (ألم اعهد ... أن لا تعبدوا الشیطان)
۲-شیطان، پدر شما را فریب داد و شما فرزندان کسی هستید که اطاعت شیطان کرد (یا بنی آدم ... لا تعبدوا الشیطان)
۳-شیطان، دشمنی آشکار برای انسان است ؛ هوشیار باشید (عدو مبین)
۴-احکام و توصیه های الهی، برخوردار از حکمت و فلسفه و در جهت منافع و مصالح انسان ها است (لا تعبدوا الشیطان انه لکم عدو مبین)
توصیه خداوند به اطاعت نکردن از شیطان و بیان فلسفه چرایی آن (انه لکم عدو مبین ) حاکی از حقیقت یاد شده است .
۵- دشمن شناسی ، شرط موفقیت است (لا تعبدوا ... انه لکم عدو مبین)
🗄 منبع: تفسیر همراه
🆔 @balaq_ir|بلاغ| balaq.ir
5.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۴۴۴
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1336
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
5.32M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۴۴۵
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1337
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
﷽📜 هر روز یک درس از قرآن کریم ۲۲۳
📖 درس امروز منتخب صفحات ۴۴۵ و۴۴۶
👌عنوان: بازخواست
💎آیه: «وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ»؛ (سوره صافات آیه ۲۴)
و نگاهشان دارید که حتما مورد سوال قرار خواهند گرفت.
🖋مقدمه
یکی از مواقف قیامت، موقف حساب است ؛ جایی که همگان در پیشگاه خداوند قرار گرفته و مورد بازخواست و بازجوئی واقع می شوند . یکی از نام های قیامت یوم الحساب یعنی روز حسابرسی است ؛ از این رو هر کس موظف است برای آسان شدن حساب خویش در قیامت، خود اهل محاسبه باشد . در روایات وارد شده است : حاسبوا انفسکم قبل ان تحاسبوا به حساب خود برسید، قبل از این که به حساب شما برسند. هر چه انسان در این دنیا اهل حسابرسی به کارهای خود باشد، در قیامت کارش آسان تر خواهد بود؛ از این رو علمای اخلاق ، محاسبه را یکی از مراحل سیر و سلوک دانسته اند و معتقدند سالک طریق الی الله هر شب باید به حساب اعمال روزانه خود برسد و مانند یک شریک که از شریک خود حساب می کشد، از خود حساب بکشد؛ اگر کار خیر و نیکی دارد ، خدای را سپاسگزار باشد و از خداوند توفیق بیشتر طلب کند و اگر کار زشتی داشته ، توبه کرده ، در صدد جبران برآید:
کنون کرد باید عمل را حساب
نه وقتی که منشور گردد کتاب
📋واژه ها:
قفو: نگه دارید (فعل امر از ماده « وقف»)
مسولون: بازخواست شدگان (اسم مفعول از ماده « سئل»)
⬇️
⬆️
📌نکات تفسیری
۱-از چه چیز سوال می شود؟
در این که انسان ها از چه چیز بازخواست می شوند، کلمات مفسران مختلف است ؛ بعضی گفته اند: از این که آیا از عهده کلمه « لا اله الا الله» برآمده اند یا نه؟ بعضی دیگر گفته اند: از این که آیا شکر آب خنک را به جای آورده اند یا نه؟ و این سوال ، از باب استهزای ایشان است . بعضی دیگر گفته اند: از این که ولایت علی ع را که بدان مأمور بودند، چگونه و تا چه حد رعایت کردند؟ در برخی روایات است که شخص، قدم از قدم بر نمی دارد، مگر این که از او درباره چهارچیز سوال می شود، اول این که : « جوانی ات را چگونه تلف کردی؟» دوم این که : « عمرت را در چه راهی به پایان بردی؟» سوم اینکه: « مالت را از چه راهی بدست آورده و در چه راهی مصرف کردی؟» و چهارم از ولایت اهل بیت ع برخی روایات نیز مورد سوال را خصوص ولایت دانسته است . اهل سنت و شیعه نقل کرده اند که روزی پیامبر ص فرمود: « به عزت و جلال پروردگار قسم! روز قیامت، تمام امت مرا نگاه داشته و از ایشان درباره ولایت امیرالمومنین ع سوال می کنند چنانچه می فرماید: « وقفوهم انهم مسئولون» باید گفت همه این ها از باب مصادیق است و با هم منافات ندارند.
۲-از چه کسانی سوال می شود؟
مسلما همه مورد سوال واقع می شوند و فقط خداوند است که هرگز مورد سوال واقع نمی شود :
لایسئل عما یفعل و هم یسئلون : خداوند از آنچه می کند پرسش نشود و ایشان (= خلایق) پرسش شوند.
فقط انسان های گنهکار و بدکار نیستند که مورد سوال واقع می شوند ؛ بلکه از نیکان و حتی انبیاء نیز سوال می شود و باید پاسخ گوی کارهای خویش باشند؛ چنانچه می فرماید: فلنسئلن الذین ارسل الیهم و لنسئلن المرسلین پس خواهیم پرسید از آنان که (پیامبران) سویشان فرستاده شدند و خواهیم پرسید از فرستاده شدگان بنابراین در قیامت، هم مرسلین و هم امت ها همه بازخواست خواهند شد . گر چه آیه مورد بحث ، درباره پرسش از مشرکان است .
📢پیام ها
۱-انسان ها، در قبال عقاید و رفتار خود ، مسئول بوده و در قیامت بازخواست خواهند شد (مسئوولون)
۲-در قیامت، همه را نگه می دارند (وقفوهم)
۳-با این که پایان راه و سرنوشت منکران معاد ، دوزخ است (فاهدوهم الی صراط الجحیم) ؛ ولی از نعمت ها و تکالیف نیز بازپرسی می شوند (مسئوولون)
۴-حق، به مجرمان نیز باید ثابت شود، تا کیفرشوند (مسؤولون)
🗄 منبع: تفسیر همراه
🆔 @balaq_ir|بلاغ| balaq.ir
﷽ 💎 #بشارت_فاطمی:
📜 #حضرت_زهراء عليهاسلام فرمود:
إذا حُشِرتُ يَومَ القِيامَةِ أشفَعُ عُصاةَ اُمَّةِ النَّبِيِّ صلي الله عليه و آله.
آن گاه كه در روز قيامت برانگيخته شوم ، گناهكاران امّت پيامبر اسلام را شفاعت خواهم كرد.
🗄منبع: إحقاق الحقّ ، ج۱۹ ، ص ۱۲۹
🎁دوستانتان رابه کانال خادمین دعوت نمایید👇
@khademinquran
📸 اولین شب عزاداری ایام شهادت حضرت زهرا سلاماللهعلیها با حضور رهبر انقلاب اسلامی در حسینیه امام خمینی رحمهالله در حال برگزاری است. ۹۷/۱۱/۱۶
💻 @Khamenei_ir
6.23M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۴۴۶
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1338
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
6.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۴۴۷
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1339
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir