.
کربلایِ «داد» و «اصلاح»
✍️ حمزه فیضیپور
از شعر شهادتِ نصرالله مردانی برای نوشتنِ عنوان متن مدد گرفته شده است(کربلای داد! در طوفان بیداد زمان / خطبهی غرای جاوید امامت سرخ باد....) واژهی «داد» در این متن به هر دو معنای «عدالت» و «فریاد» است:
عدالتِ قیام اصلاحگرایانهی امام حسین(ع) در مقابل ظلم، فساد، تبعیض و بیدادِ روزگارِ دستگاه قدرتِ اموی و فریادِ این عدالت بهعنوان الگویِ مستمراصلاحگری برای همیشهی روزگاران.
این متن با استفاده از نگاه صاحبنظرانی که شخصیت امام حسین(ع) و نهضتش را تحلیل نمودهاند، بهدنبال آن است تا ضمن اشاره به منشور اساسی این حرکت اصلاحی؛ کارکردهای این حماسه را در امتداد زمان همیشگی بداند و بسیاری از جنبشها و حرکتهای اصلاحی را در شروع کار خود متاثر از آن وصف نماید. با استفاده از اثر مرحوم دکتر شریعتی با عنوان «حسین وارث آدم» که «واقعهی کربلا را چکیده و خلاصهی تمام درگیریهای تاریخ از فرعون تا خود امام حسین(ع) میداند که بر ضد تثلیث فرعون و قارون و بلعم (زر و زور و تزویر) شوریده است» و کتاب سه جلدی حماسهی حسینی شهید مطهری که کلید شخصیت امام سوم شیعیان را در آن؛ «حماسه» در نظر میگیرد:«از نظر من کلید شخصیت حسین حماسه است، شور است، عظمت است، صلابت است، شدت است، ایستادگی است، حقپرستی است» تا دیگر نوشتهها و فرهنگنامههای عاشورایی مانند جامعهشناسی قیام امام حسین(ع) و مردم کوفه که در آن نویسندهی اثر (عمادالدین باقی) رمز جاودانگی قیام امام حسین(ع) را در سه چیز خلاصه کرده است: ۱) سمبلیک بودن ۲) خلوص ۳) الگوجویی و نیز اثر جواد محدثی با عنوان «فرهنگنامهی عاشورا» که در آن به عاشورا، اشخاص و گروهها و نظرات مطرح شده آنان دربارهي شخصیت امام حسین(ع) پرداخته است، میتوان با صراحت تمام و به اصرار اثبات کرد که حسینِ کرب و بلا، حسین محدود و محصور به سال ۶۱ هجری نیست و با شهادتش دفتر قیام بسته نشدهاست و نهضتِ «داد» خواهانهی او که از شرایطِ نابهسامان موجود در بعد از رحلت پیامبر گرامی اسلام (ص) برانگیخته شده بود(از جمله موانع جدی و جنگهای ایجادیِ جمل، نهروان و صفین آنهم به خاطر توقعات اشخاص و جریانات خودخواه در زمان حکومت چهار سال و نه ماههی پدر گرامیش امام علی(ع) و اقدامات مستبدانهی دوران ۲۲ ساله حکومت معاویه در شام و اعلام خود مختاری و تلاش برای موروثی کردن حکومت و تثبیت سلطنت اموی که تجسم آن بر تخت نشاندن فرزندش یزید و قضیهی بیعت گرفتنها است) همواره الگوی مسیر اصلاحگری و نقشه راه مبارزات افراد و گروهها علیه طاغوتهای ظلم و جور بوده است.
مرحوم دکتر شریعتی این الگو را اینگونه ترسیم میکند: «بینالنهرین سمبل تمام زمین و تاریخش نمایشگر تاریخ تمام زمین است. دو نهر دجله و فرات سمبل دو جناح متضاد بشری است که از هم جدا شده و در نزدیکی بغداد بهطور دروغین بههم میپیوندند آنچنانکه در دورهی خلافت اسلامی این وحدت دروغین پیدا شد.» به نقل از نویسندهی فرهنگنامهی عاشورا، جواد محدثی _ «مهاتما گاندی، برای پیروزی هندوستان، پیروی از الگوی امام حسین(ع) را مطرح میکند.» محمدعلی جناح «رهبر پاکستان، از نظر شجاعت هیچ نمونهای بهتر از امام حسین(ع) را از لحاظ فداکاری در عالم نمیبیند، «ادوارد براون» – مستشرقِ انگلیسی– با طرح سوالِ آیا قلبی پیدا میشود که وقتی دربارهی کربلا سخن میشنود، آغشته با حزن و الم نگردد؟ مطرح میکند حتا غیرمسلمانان نیز نمیتوانند پاکی روحی را که در این جنگ اسلامی در تحت لوای آن انجام گرفت انکار کنند، «عباس محمود عقاد»، نویسندهی مصری، نهضت حسین(ع) را یکی از بینظیرترین جنبشهای تاریخی میداند که تا کنون در زمینهی دعوتهای دینی یا نهضتهای سیاسی پدیدار گشته است…» و دفاعیهی حسین گلسرخیِ مارکسیست در دادگاه و در اواخر بهمن ماه ۱۳۵۲ که عیانتر؛ استمرار این الگویِ عدالت علوی در مقابل بیداد و جور سلطنت امویها را امروزیتر فریاد میزند:«زندگی مولا حسین نمودار زندگی اکنونی ماست که جانبرکف، برای خلقهای محروم میهن خود در این دادگاه محاکمه میشویم. او در اقلیت بود؛ و یزید، بارگاه، قشون، حکومت و قدرت داشت. او ایستاد و شهید شد. هرچند یزید گوشهای از تاریخ را اشغال کرد، ولی آنچه در تداوم تاریخ تکرار شد، راه مولا حسین و پایداری او بود، نه حکومت یزید. آنچه را که خلقها تکرار کردند و میکنند، راه مولا حسین است.» آنچه اسبابِ جذابیت این قیام برای الگو شدن همهی نهضتها در گذر زمان شده است شاید همان جملهی خود امام حسین(ع) به تاسی از گفتار پدر – مولا علی(ع) – است که در مراسم حج و در جمع صحابه و در زمان حاکمیت معاویه ایراد نموده است.
🅱 eitaa.com/baloutestan
🏴 اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ وَ عَلَى الاَْرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ عَلَیْکَ مِنّى سَلامُ اللَّهِ اَبَداً ما بَقیتُ وَ بَقِىَ اللَّیْلُ وَ النَّهارُ وَ لاجَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنّى لِزِیارَتِکُمْ
🖤 اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ
🏴 پیامبر اکرم(ص): "برای شهادت حسین علیه السلام، حرارت و گرمایی در دلهای مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمیشود."
⚫ فرا رسیدن عاشورای حسینی و شهادت مظلومانه حضرت امامحسین (ع) و یاران باوفایش تسلیت باد.🥀
🅱 eitaa.com/baloutestan
زیارت عاشورا سماواتی_297669198144867481.mp3
3.75M
⚫️زیارت عاشورا/ سماواتی
«اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج»
🅱 eitaa.com/baloutestan
32.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
.
🎥 آئین گلمالی در روز عاشورای حسینی در کوهدشت_ هیئت متوسلین حضرت زهرا(س)
🅱 eitaa.com/baloutestan
.
📸 هماکنون
عزاداری روز عاشورا در کوهدشت ،
🅱 eitaa.com/baloutestan