بسم الله
🔵ترجمه «یعودون به علیک»
وَ لَا يَثْقُلَنَّ عَلَيْكَ شَيْءٌ خَفَّفْتَ بِهِ الْمَئُونَةَ عَنْهُمْ فَإِنَّهُ ذُخْرٌ يَعُودُونَ بِهِ عَلَيْكَ فِي عِمَارَةِ بِلَادِكَ وَ تَزْيِينِ وِلَايَتِكَ #نامه_53
سید علیخان مدنی در الطراز نوشته است: عاد عليه بمَعرُوفهِ: أَفضَلَ، و الاسم: العائِدَةُ .(الطراز، 6/112 )
بنابراین کلمه «عاد علیه بمعروفه» یعنی بزرگوارانه به او بخشید. با این وصف، تعبیر «یعودون به علیک» معنای بسیار زیبایی دارد اما بسیاری از مترجمان آن را درست ترجمه نکردهاند.
🔻ترجمه متن:
نبايد سبك ساختن سنگينى بار مؤدیان مالیاتی بر تو گران بيايد زيرا تخفيفى كه به آنها میدهی اندوخته اى است كه آنها این ذخیره را در آبادى شهرهایت و آراستن دولتت بزرگوارانه به تو باز مىگردانند.
👈پ ن:
در نگره امیرالمؤمنین علیه السلام، رضایت مردم و مؤدیان مالیاتی اهمیت زیادی دارد. کاش برنامهریزان مالیاتی کشور با این نگره آشنا باشند!
#با_مترجمان_نهج، شماره 75
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
لینک کانال↙️
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🔵معاویه و اهل تسنن
بیش از نیمی از مسلمانان جهان را حنفیهای سنّی تشکیل میدهند که ابوحنیفه را امام خود میدانند. ابوحنیفه بیش از پنجاه سال از عمرش را در عصر حکمرانی بنیامیه سپری کرد و با بنیامیه بویژه شخص معاویه مخالف بود.
🔻او در دوگانه علوی ـ اموی از موضع علی بن ابیطالب دفاع میکرد و معتقد بود هیچ کس با علی نجنگیده مگر آنکه حق با علی بوده است. آروز میکرد که کاش در صفین بودم و به سپاه علی میپیوستم و با معاویه مبارزه میکردم! در پاسخ به سؤالی درباره جنگ صفین گفته است: «خونهای لشکریان معاویه، شمشیرهای ما را تطهیر کرد، پس چرا زبانهایمان را با بازگویی فضاحتها و رسواییهای آنان، تطهیر نکنیم»؟!
او از فرزند معاویه نیز بیزار بود و برای شهادت امام حسین علیه السلام و یارانش اشک میریخت. حنفیان هنوز با تأسّی به او است که برای ابیعبداللهع عزاداری میکنند (کتاب النقض عبدالجلیل قزوینی ص401 و 402.) و یکی از نخستین مقتلهای عاشورایی در زبان فارسی (روضة الشهداء) را عالم سنّی حنفی، ملاحسین کاشفی نوشته است!
🔻از قیامهایی که علیه بنیامیه شکل میگرفت حمایت میکرد. قیام زیدبن علی علیه بنیامیه را به جنگ پیامبر بامشرکان بدر تشبیه میکرد و دههزار درهم به انقلاب زید کمک کرد تا در مبارزه بر علیه دودمان معاویه مورد استفاده قرار بگیرد! آنقدر از دودمان معاویه بیزار بود که تصمیم داشت به قیام زید بپیوندد اما چون امانتهای مردم در نزد او بود و از نظر فقهی معتقد بود هر کس زیر بار امانت مردم بمیرد به مرگ جاهلیت مرده، نتوانست به قیام زید بپیوندد! برای شهادت زید میگریست! در قیام یحیی بن زید بر علیه بنیامیه نیز، آشکارا مردم را به یاری او فرا میخواند.
👈امویان برای جذب او منصب قضا را به او پیشنهاد کردند اما وقتی با امتناع او مواجه شدند، او را زندانی کرده و یکصد تازیانه به او زدند! جلاد آنقدر ابوحنیفه را زده بود که وقتی نزد حاکم رفت، به او گفت ابو حنیفه مرد! (إن الرجل میّت) آثار شکنجه و داغ و شلاق آنچنان بر چهره ابوحنیفه وجود داشته، که احمد حنبل هرگاه به یاد آن فاجعه میافتاد میگریست!
پ ن:
البته دیدگاه ابی حنیفه، از نظر سیاسی و کلامی (امامت و خلافت اسلامی) با دیدگاه زیدیه مطابق است؛ یعنی ضمن پذیرش خلافت خلفای راشد و اعتقاد به افضلیت امام علی ع نسبت به عثمان، پس از ایشان خلافت معاویه را قبول نداشت و به امامت و خلافت امام حسن مجتبی ع معتقد بود و بعد از ان حضرت نیز امامت و خلافت را حق فرزندان فاطمه می دانست.
با این حال نباید غفلت کرد که وی برای خود استقلال در نظریه پردازی قائل بوده است و نمی توان وی را در اندیشه های فقهی و کلامی اش تابع اهل بیت ع دانست.
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
📚مناقب الامام الاعظم ابیحنیفه، مکی
📚ابوحنیفه حیاته و عصره، محمد ابوزهرة
📚جایگاه اهل بیت علیه السلام از دیدگاه ابوحنیفه (پایان نامه)، محمدشفق خواتی.
#مناسبتی، شماره 74
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
لینک کانال↙️
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
13.12M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅رفتار درس آموز حضرت سجاد سلام الله علیه.
❓چرا همایشها و هماهنگیها و جمعبندی ها و ... به جایی نمیرسد؟
🙈دقیقا چه چیزی کم داریم؟
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🔵برشی از گفتگوی معاویه با زنی به نام دارمیه
معاویه: چرا علی را دوست داری و از من بیزاری؟ و فرمان او را گردن مینهادی و با من دشمنی میکنی؟
دارمیه: میشود از جواب این سوال معافم بکنی؟
معاویه: نه باید پاسخ دهی.
دارمیه: حالا که باید پاسخ بدهم، پس بدانکه من علی را به خاطر عدالتورزی در میان رعیت و تقسیم مساوی بیت المال دوست دارم و از تو بیزارم به خاطر آنکه برای جانشینی پیامبر با کسی جنگیدی که شایسته این جایگاه بود و چیزی را دنبال میکردی که شایستهاش نبودی، ولایت علی را پذیرفتم چرا که پیامبر او را به ولایت بر مسلمین گماشته بود، بینوایان را دوست داشت، دینداران را بزرگ میداشت و از تو نافرمانی میکنم چرا که خونریزی بیرحم هستی، در قضاوت ظلم میکنی و در حکمرانی تابع نفست هستی.
در اینجا معاویه دشنام زشتی به دارمیه داد و دارمیه هم دشنام را به مادرش هند برگرداند! بعد معاویه دوباره فضا را تلطیف کرد و از او پرسید: علی را از نزدیک دیده بودی؟
دارمیه: آری به خدا سوگند.
معاویه: علی چگونه مردی بود؟
دارمیه: پادشاهی که تو را فریفته است هرگز او را نفریفته بود و نعمتهای خداوند که تو را از خداپرستی بازداشته او را بازنداشته بود.
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
📚بلاغات النساء ص 72/ العقد الفرید 1/162 الغدیر 10/204
#مناسبتی، شماره75
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
لینک کانال↙️
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
9.94M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نهج البلاغه عینیت گرا است ولی عینیت زده نیست.
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
چرا باید حاکم در دسترس باشد؟
آموزه ای از نامه 53 نهج البلاغه
1) در دسترس نبودن حاکمان نشانهای از تنگنظری و بدخلقی آنها است (احْتِجَابَ الْوُلَاةِ عَنِ الرَّعِيَّةِ شُعْبَةٌ مِنَ الضِّيق)
2) در دسترس بودن حاکم، فرصتی است برای انجام امور بزگوارانه (فَفِيمَ اِحْتِجَابُكَ مِنْ ... أَوْ فِعْلٍ كَرِيمٍ تُسْدِيه)
3) در دسترس نبودن حاکمان موجب ناآگاهی آنان از امور حکمرانی (و تعیین اولویتها و ...) میشود (قِلَّةُ عِلْمٍ بِالْأُمُور)
4) در دسترس نبودن حاکمان موجب میشود اخبار و اطلاعات جامعه به صورت گزینشی به اطلاعشان برسد (يَقْطَعُ عَنْهُمْ عِلْمَ مَا احْتَجَبُوا دُونَه: روند آگاهی حاکمان از امور پنهانی جامعه را قطع میکند)
5) اولویتهای ذهنی آنان با اولویتهای عینی و واقعی مردم نامطابق میشود (فَيَصْغُرُ عِنْدَهُمُ الْكَبِيرُ وَ يَعْظُمُ الصَّغِيرُ وَ يَقْبُحُ الْحَسَنُ وَ يَحْسُنُ الْقَبِيحُ).
6) در محاسبات ذهنی و اقدامات عملیشان، حق با باطل آمیخته میشود (وَ يُشَابُ الْحَقُّ بِالْبَاطِل)
7) حقوق مردم بر گردن حاکم است حاکم چرا باید با نهان کردن خود، از انجام وظیفه در برابر حقوق رعیت استنکاف کند؟ (فَفِيمَ اِحْتِجَابُكَ مِنْ وَاجِبِ حَقٍّ تُعْطِيه)
8) اگر حاکمان در دسترس باشند اکثر مشکلات مرم با کمترین زحمت و هزینه به دست آنان قابل حل است (أَكْثَرَ حَاجَاتِ النَّاسِ إِلَيْكَ مِمَّا لَا مَئُونَةَ فِيهِ عَلَيْك)
#با_معارف_نهج البلاغه 230
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🔵عامل پنهان ریزش آشکار یاران علی علیه السلام
وقتی خبر صفآرایی خوارج در برابر علی علیه السلام و ماجرای جنگ نهروان به گوش معاویه رسید، معاویه با بزرگان سپاه علی علیه السلام، مانند اشعث بن قیس مکاتبه کرد و آنقدر به آنها وعدههای رنگارنگ و اموال هنگفت داد که قلبهایشان به معاویه تمایل یافت و دیگر انگیزهای برای پیوستن به سپاه علی نداشتند.
چنین بود که هرچه علی علیه السلام به آنها گفت در گوششان فرونرفت و هرچه آنها را برای جنگ با معاویه فراخواند، به ندایش پاسخ درخوری ندادند! بدین جهت بود که معاویه همیشه میگفت: بعد از صفین دیگر بدون سپاه و فارغ از دشواریهای جنگی با علی جنگیدم!
📚 أنساب الأشراف، ج2، ص:383 (چاپ زكار، ج3، ص:156)
📖پ ن:
و حدثني هشام بن عمار الدمشقي أبو الوليد، حدثني صدقة بن خالد، عن زيد بن واقد، عن أبيه، عن أشياخهم: ان معاوية لما بويع و بلغه قتال عليّ أهل النهروان، كاتب وجوه من معه مثل الأشعث بن قيس و غيره، و وعدهم و منّاهم و بذل لهم حتى مالوا إليه و تثاقلوا عن المسير مع علي عليه السلام فكان يقول فلا يلتفت إلى قوله و يدعو فلا يسمع لدعوته، فكان معاوية يقول: لقد حاربت عليا بعد صفين بغير جيش و لا عناء أو قال: و لا عتاد.
#با_معارف_نهج البلاغه 231
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🔵تهمت زن بارگی به حسن بن علی
دکتر زکی مبارک اندیشمند معاصر مصری، فارغ التحصیل الجامعة المصریة و دانشآموخته دانشگاه سوربن پاریس، که به اقتضای تحقیق در تاریخ ادبیات عربی و تاریخ تصوف اسلامی، بناچار در تاریخ قرون اولیه اسلامی، پژوهش کرده، درباره اتهامی که بنیامیه به امام مجتبی سلام الله علیه، زدند نوشته است:
✍️عجیب این است که بنیامیه با یک ترفند هوشیارانه بینظیر میخواستند با حسن بن علی بجنگند. میخو استند او را متهم کنند به ضعف اخلاق و علاقهمندی به فسق و فجور. وقتی دیدند این اتهام فسق و فجور به این خاندان نمیچسبد، شایعه کردند که او از طریق حلال، زنبازی میکند! یعنی یک روز یا نیمروزی با زنی ازدواج میکند، از او کامجویی میکند بعد او را طلاق میدهد و به سراغ زنی زیباتر میرود!
من تعجب میکنم که هاشمیها چرا با این تهمت مقابله نکردند؟
بنیامیه با علی بن ابیطالب رفتار بدتری کردند! او را به شکمبارگی (البطنة) و بیتدبیری (ضعف الرأی) متهم کردند و در مقابل درباره معاویه ترویج کردند که سیاستمداری زیرک است!
📚زکی مبارک کتاب المدائح النبویة ص 58 و 59
#مناسبتی، شماره76
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
لینک کانال↙️
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🔵شیخ عباس قمی؛ تفاوت نهج البلاغه با سایر کتابها
🖇در قرن چهارم هجری سبکی از متون مصنوع و مکلف و آگنده از فنون و آرایههای ادبی در ادب عربی رایج شد که «مقامه» نامیده میشد. هر مقامه یک داستان پندآموز و پر از آرایههای ادبی بود و یک کتابِ مقامات، مشتمل بر تعدادی از این مقامهها بود. کتاب مقامات بدیع الزمان را نخستین مقامهی نوشته شده در زبان عربی میدانند. از دیرباز به دانشجویان و طلاب تکلیف میشد که برای تسلط بر ادبیات باید به یادگیری و حفظ کتب مقامات بپردازند.
🔻ابن خلکان نقل کرده است که روزی محمد بن محمد صقلی در جامع بصره، حریری (نویسنده کتاب مقامات حریری) را دید که تشنگان علوم ادبی از او علم اخذ میکردند وقتی از هویت او پرسید، بدو گفتند: او شخصی است که تعدادی داستان دروغین جعل کرده و به مردم املاء میکند! چنین شد که محمد صقلی از حریری اجتناب کرد.
↩️شیخ عباس قمی ره پس از نقل همین ماجرای برخورد محمد صقلی با حریری، نوشته است:
من نیز در عنفوان جوانی شیفته مطالعه کتاب مقامات حریری بودم اما خداوند به برکت مطالعه احادیث اهل بیت علیهم السلام بر من منت نهاد و بر من آشکار شد که خواندن این قبیل کتب موجب سیاهی قلب و از بین رفتن صفای باطن میشود و اگر انسان، طالب فصاحت و بلاغت و حکمت و موعظه باشد باید به کتاب نهج البلاغه بپردازد چرا که تفاوت نهج البلاغه با سایر کتب مانند تفاوت علی علیه السلام با سایر انسانها است؛ چنانکه گفتهاند:
علي الدر والذهب المصفى
وباقي الناس كلهم تراب
📚(الکنی و الالقاب، ج 2 ص 179؛ ذیل عنوان حریری)
#با_شیفتگان_نهج 60
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
لینک کانال↙️
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
در جنگ گرم، وقتی یکی از شهرهایت سقوط میکند و به دست دشمن میافتد، نمیتوانی خودت از دور شهر خودت را به موشک ببندی و بگویی شهری که برای من نباشد و به دست دشمن بیفتد، همان بهتر که ویران شود. بلکه موقتاً عقبنشینیِ تاکتیکی میکنی، آماده میشوی و با برنامهریزی دقیق، عملیات میکنی و شهر خودت را دوباره فتح میکنی. ما در خرمشهر چنین کردیم.
🔸در جنگ نرم هم اگر ذهن تعداد قابل توجهی از جوانان دههی هشتادی تو به وسیله دشمن غارت شد و قوه عاقلهی آنان به تصرف دشمن درآمد، چاره چیست؟ میخواهی بگویی جوانی که مَنِش و کُنِشِ او در تصرف دشمن باشد، نبودنش بهتر از بودنش است یا آنکه بر روی او عملیات شناختی میکنی و سعی میکنی دوباره ذهن او را فتح کنی و از تصرف دشمن خارج بکنی؟ میخواهی او را به دار بکشی یا تلاش میکنی عقربهی قطبنمای ذهنی او را به سوی خودت متمایل بکنی و قضاوت او درباره دولت و ملتش را تغییر بدهی؟
◀️بر این گمانم که تعداد قابل توجهی از جوانان دستگیر شدهی وقایع اخیر، نه مجازات کردنشان به مصلحت است و نه فرستادنشان به کانون اصلاح و تربیت! بلکه میتوان در جایی مانند اردوگاههای دانشآموزی، تحت هدایت و حمایت فکری و فرهنگی مجموعههایی که دانش و تجربه کار با جوانان را دارند، آنها را مدتی با مربیان کارکرده و باتجربه حوزوی دمساز کرد. آنان را مورد احترام و شفقت قرار داد و آتشی را که به جان ذهنشان افتاده خاموش کرد.
حسب اطلاع بنده، مربیان پخته و ظرفیت حوزوی خیلی خوبی برای کار با چنین جوانانی در کشور وجود دارد.
🔹 به برخی دوستان که دستشان به خرمای بلندای نخیل میرسید پیشنهادهایی دادهام. خدا کند این تهدید را به فرصتی اینچنین تبدیل کنند!
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🔵رعایت انصاف و عدالت حتی در اعتراض کردن
وَ أَنَا جَامِعٌ لَكُمْ أَمْرَه إسْتَأْثَرَ فَأَسَاءَ الْأَثَرَةَ وَ جَزِعْتُمْ فَأَسَأْتُمُ الْجَزَعَ وَ لِلَّهِ حُكْمٌ وَاقِعٌ فِي الْمُسْتَأْثِرِ وَ الْجَازِع.
«من واقعه او [عثمان] را با بیانى جامع براى شما توضيح مىدهم؛ عثمان استبداد ورزید و بر مردم ستم کرد و شما نيز بر او اعتراض کردید ولی اعتراض بدی کردید. خداوند درباره [هریک از] حاکم مستبد و معترضان حکمی دارد [که در قيامت جارى میگردد]»
👈 یکی از #حقوق_مردم این است که به حاکمان #اعتراض کنند اما مشکلی که در اغلب اعتراضات وجود دارد این است که معترضان معمولا دچار هیجانزدگی میشوند و نمیتوانند #انصاف و #عدالت را رعایت بکنند.
🔸در #خطبه_30، امام علیه السلام درباره اعتراض مردمی به #عثمان که منجر به قتل عثمان شد، توضیح همهجانبهای دادهاند و از سویی تأیید کردهاند که عثمان به مردم ظلم کرده از سوی دیگر نحوه اعتراض معترضان را نیز نپسندیده اند.
↩️این سخن امام ، نشان میدهد حتی در اعتراض به ستمگران هم نباید جانب انصاف و عدالت را از دست داد. عدالت طلبان باید توجه داشته باشند که #عدالت_طلبی و اعتراض معمولا در زمانی اجرا میشود که معترضان از دست #ظلم به تنگ آمدهاند و در چنین شرایطی پایبندی به انصاف و عدالت بسیار مشکل میشود.
#با_معارف_نهج، شماره 86
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
لینک کانال↙️
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a