در خرداد سال ۱۲۸۶ شمسی اولين چاه نفت ایران که اولین چاه نفت خاورمیانه به شمار رفت بنام "چاه شماره یک" در مسجد سلیمان حفر شد و پس از آن چاه های دیگر یکی پس از دیگری در این منطقه کشف شدند.
این چاه در منطقهای بنام درهٔ خرسون حفاری شد، عملیات حفاری آن در سال ۱۲۸۶ شمسی توسط کنسرسیوم دارسی آغاز شد و در تاریخ ۵ خرداد ۱۲۸۷ شمسی به مخزن نفتی رسید. چاه شماره یک در حدود ۳۶۰ متر عمق دارد، که از آن روزانه ۳۶ هزار لیتر (معادل ۲۲۸ بشکه در روز) نفت خام سبک تولید میشد. نیروی محرکه ماشینآلات مربوط به دکل حفاری چاه شماره یک از توربین بخار تأمین میشد. این چاه هماکنون در مرکز شهر مسجدسلیمان، در مجاورت منطقهٔ نمره یک، به صورت موزهٔ تحت نظارت شرکت ملی نفت ایران قرار دارد.
┄┅✧✾══✾🔸✾══✾✧┅┄
#مهدی_لطفی | عضوشوید 👇
https://eitaa.com/MahdiLotfi_IR
از ویژگیهای شگفت تیمور لنگ فتوحات او در سنین بالاست. تیمور در جوانی هیچ نقشى در تاریخ نداشت و تنها در حدود ۵۰ سالگی است که ناگاه این چشمه خروشان به جوش می آید و دنیا را به خاک و خون می کشد!
تیمور به خاطر فتوحات بی رحمانه از هند و روسیه و ایران تا دریای مدیترانه و بی رحمی و خشونت بی اندازه در مواجهه با مردمان سرزمین های فتح شده مشهور است.
#تیمور_لنگ
┄┅✧✾══✾🔸✾══✾✧┅┄
#مهدی_لطفی | عضوشوید 👇
https://eitaa.com/MahdiLotfi_IR
🔰مصاحبه خبرگزاری حوزه با سرکار خانم دکتر رقیه جاویدی عضو هئیت علمی و مدیرگروه علوم سیاسی دانشکده اصول الدین
🔸️نخبگان علوم انسانی، شاخصه های مکتب حاج قاسم را برای جامعه تبیین کنند.
🔹️بی شک، ارائه نظریه بر اساس تجربه زیسته قهرمانان مکتب اسلام و انقلاب، راه میانبری برای مباحث نظری و اندیشهای است. نظریه زمانی که وارد الگوسازی و مصداقیابی شود، میتواند کاربرد اجتماعی پیدا کند و در این راه، رسانه و هنر میتواند ابزار بسیار قوی در الگوسازی قهرمانان ملی به عنوان مصادیق نظریه انسان انقلابی باشند.
♻️مطالعه بیشتر👇
https://www.hawzahnews.com/news/1216386/%D9%86%D8%AE%D8%A8%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D9%84%D9%88%D9%85-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B4%D8%A7%D8%AE%D8%B5%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%DA%A9%D8%AA%D8%A8-%D8%AD%D8%A7%D8%AC-%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%87-%D8%AA%D8%A8%DB%8C%DB%8C%D9%86
┅┅┅┅═✧❁••💠••❁✧═┅┅┅┅
فصل حضور؛ بستری برای بیان و نشر دیدگاهها، بیانات و اندیشههای استادان و مدیران مراکز دانشکده اصولالدین (علامه عسگری ره) میباشد.
🔗کانال دفتر هماندیشی استادان دانشکده اصولالدین
https://eitaa.com/osool_aldin
11.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔹کسانی که از #امامت امام #بصیر برخوردارند #امت بینا هستند، آنها که از امام بصیر و روشنگر و هدایتگر برخوردار نیستند، هم در این عالم و هم در آن عالم کورند.
آیت الله اراکی
رئیس دانشکده
┅┅┅┅═✧❁••💠••❁✧═┅┅┅┅
فصل حضور؛ بستری برای بیان و نشر دیدگاه ها، بیانات و اندیشه های استادان و مدیران مراکز دانشکده اصول الدین(علامه عسگری ره) می باشد.
🔗کانال دفتر هم اندیشی استادان دانشکده اصول الدین
https://eitaa.com/osool_aldin
بالاخره غول قدرتمند چینی متولد شد!!
👌بعد از گذشت دو سال از #تولد GPT و یکه تازی شرکت های آمریکایی در تولید و توسعه مدل های #هوش مصنوعی، بالاخره هوش مصنوعی #قدرتمند چینی هم وارد بازی شد.
💢هوش مصنوعی چینی ها، بسیار قدرتمند و رایگان است و در مقام مقایسه در بسیاری از زمینه ها نسبت به GPT و Claude Sonnet برتری دارد. ضمنا برای استفاده ایرانیان هم نه #تحریم است و نه نیازی به #فیلترشکن دارد.
📬 سید مهدی نریمانی زمانآبادی
🔖 استادیار دپارتمان الهیات وعمومی
دفتر هماندیشی اساتید دانشگاه مفید
🆔 https://eitaa.com/joinchat/3558408917C9d54c2058d
••✾•🌿🌺🌿•✾•
فصل حضور
https://eitaa.com/faslehozur
💢 تأیید معصوم بر سنتِ پرسش از فقیهان زن
🔹️مرحوم سید رضا صدر، یکی از فقیهانی است که مرد بودن را شرط مرجع تقلید ندانسته و این فرض که زنی که دارای تحصیلات فقهی بوده و شرایط مرجعیت را دارا است، بتواند فتوا بدهد و افراد از او تقلید بکنند را منتفی نمی داند، زيرا وی بر این باور است که هیچ دلیل شرعی بر اینکه بایستی مرجع تقلید مرد باشد، وجود ندارد بلکه به باور او می توان شواهدی یافت که مشروط بودن مرجعیت به مرد بودن مفتی را نفی می کند.
🔺️در این راستا، صدر از نکته ای تاریخی بهره برده است. آن نکته این که اهل تسنن از مسلمانان، همسران پیامبر از جمله عائشه را به عنوان افرادی که حکم فقهی را بیان می کنند، می دانستند و از آنان مسائل شرعی خود را پرسیده و فتواهای همسران پیامبر را ثبت وضبط می کردند. رجوع مسلمانان به همسران پیامبر و عائشه که به نوعی، سنت و سیره مسلمانان بود در مرأی و مسمع امامان قرار داشت ولی هیچ یک از آنان، نفس مراجعه به یک زن در مسائل شرعی و استفتاء از او را نادرست نشمرده اند، درحالیکه اگر چنین مراجعه ای از نظر امامان نادرست بود، حتما به نادرستی آن اشاره می کردند. از این رو همین که این رفتار مورد اشکال امامان قرار نگرفته، دلیلی است بر اینکه مراجعه به فقیهان زن برای پرسش از احکام فقهی، مورد تایید امامان بوده است.
🏷... ويشهد لعدم اعتبار الرجولة في المفتي اتّفاق أهل السنّة على جواز تقليد المرأة فإنّهم يعدّون عائشة أُمّ المؤمنين من المفتين وهذا الاتّفاق كان بمرأى من الأئمّة الطاهرين جميعاً ولم يصدر عنهم تخطئة له ولو صدر لوصل وذلك يكشف عن إمضائهم له.
📚الاجتهاد والتقلید(بوستان کتاب): 107-108
📬 سید مهدی نریمانی زمانآبادی
🔖 استادیار دپارتمان الهیات وعمومی
•✾•🌿🌺🌿•✾•
دفتر هماندیشی اساتید دانشگاه مفید
🆔 https://eitaa.com/joinchat/3558408917C9d54c2058d
💢 فقیه شیعه زن
🔹️بنابر گزارش افندی، دختر شیخ علی منشار، یکی از عالمانِ اهل جبل عامل، همسر شیخ بهائی است که فقیه و محدّث بود و تدریس می کرد و زنان در درسش شرکت می کردند و از پدرش چهار هزار کتاب به ارث برده است. گفتنی است، حاصل ازدواج شیخ بهائی با دختر منشار، فقط یک دختر بود و بیش از آن، بچه دار نشده اند.
🏷ولم يخلف ولدا ذكرا و كان له بنت... وكانت زوجة البهائي بنت الشيخ علي المنشار و كانت فاضلة عالمة وقد سمعت أنها بقيت بعد البهائي وكانت تقرأ عليها النسوان.
🏷فاضلة عالمة فقيهة محدثة وكانت زوجة شيخنا البهائي وقد قرأت على والدها وقد سمعنا من بعض المعمرين الثقات الذي قد شاهدها في أوان صباه أنها كانت تدرس في الفقه و الحديث و نحوها وکانت النسوان يقرأن عليها وقد ورثت عن أبيها أربعة آلاف مجلد من الكتب وذكر لنا بعض الافاضل أنها وافرة العلم كثيرة الفضل وقد بقيت بعد وفاة الشيخ البهائي أيضا.
📚ریاض العلماء: 5، 94، 407.
🔺️شایسته اشاره است، به دلايل مختلف، از جمله بی توجهی به جنس زن، ظاهرا اسم این زن فقیه و محدث، ثبت و ضبط نشده و فقط با این که دختر منشار بوده یا همسر شیخ بهائی، مشخص شده است.
📬 سید مهدی نریمانی زمانآبادی
🔖 استادیار دپارتمان الهیات وعمومی
•✾•🌿🌺🌿•✾•
دفتر هماندیشی اساتید دانشگاه مفید
🆔 https://eitaa.com/joinchat/3558408917C9d54c2058d
🌕 علوم انسانی اسلامی، بلوف یا واقعیت-قسمت2
🔸نک: قسمت1
🔸خدشههای ادعای وجود گزارههای علمی در اسلام
✍️ جعفر نکونام
🕰 20 دی 1403
🔶1. ادعای وجود گزاره های علمی در اسلام
🔸اسلام طبق تعریفی که اسلامیزهکنندگان علوم انسانی به دست دادهاند، عبارت از آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) است. آنان اظهار داشتهاند که هم در آیات قرآن و هم در احادیث گزارههایی هست که هرگز در جای دیگر پیدا نمیشود و لذاست که ضرورت دارد، ما آیات و احادیث را به عنوان یک منبع برای علوم انسانی مورد بهرهبرداری قرار دهیم.
🔸البته برخی مدعی هستند که نه تنها در حوزۀ علوم انسانی بلکه در حوزۀ سایر علوم بشری نیز گزارههای علمی در آیات قرآن و احادیث معصومین هست. برای مثال، یکی از همکاران مدعی بود که در قرآن، علم صنعت کشتیسازی هم هست.
▪️از او پرسیدم که این علم در کجای قرآن وجود دارد؟
▫️او اظهار داشت: در این آیه که خداوند به حضرت نوح فرمود: «وَ اصْنَعِ الْفُلْک بِأَعْيُنِنا وَ وَحْيِنا (هود، 37)؛ یعنی ای نوح کشتی را در برابر چشمان ما و با وحی ما بساز».
▪️من به او گفتم: این آیه که بیش از این که کشتی را بساز، چیزی ندارد و علم پیچیدۀ صنعت کشتیسازی که در این چند کلمه وجود ندارد.
▫️او پاسخ داد: این علم را از این آیه من و تو نمیفهمیم؛ بلکه کسی که علم صنعت کشتیسازی را آموخته است، میفهمد.
▪️من گفتم: او که علم خود را از جای دیگر آموخته، نه از قرآن و چیزی را که از جای دیگر آموخته است، نمیتوان به قرآن نسبت داد.
🔸 بسیار آشکار است که وقتی ما می توانیم یک نظریۀ علمی را به اسلام نسبت بدهیم که آیاتی از قرآن یا روایاتی از معصومین(ع) با صراحت بر آن دلالت داشته باشد و خود علمای اسلامی قبل از کشفیات جدید به آن نظریات دست یافته باشند؛ نه این که بر سر سفرۀ آمادۀ دستاوردهای علوم مدرن بنشینند و از آنها برای دهان آیات و روایات لقمه بگیرند.
🔸 نیز بسیار واضح است که هر دینی به ما به الامتیازش از دیگر ادیان متمایز میگردد؛ بر این اساس، وقتی میتوانیم یک آموزهای را اسلامی بشماریم که برای اولینبار فقط در آیات و روایات یافت شده باشد؛ اما اگر پیش از آن در منابع دیگر وجود داشته باشد، اسلامی نامیدن آن آموزه بیوجه خواهد بود.
🔶2. خدشههای ادعای وجود گزاره های علمی در اسلام
🔸بر این ادعا که در اسلام یعنی آیات قرآن و احادیث معصومین گزارههای علمی وجود دارد، خدشههای فراوانی وجود دارد که اینک برخی از مهمترین آنها را بر میشمارم.
▪️الف. عدم ارایۀ یک نظریۀ اختصاصی از اسلام: باید از کسانی که مدعی وجود گزارههای علمی در اسلاماند، پرسید: شما چطور حتی یک نظریهای را نتوانستهاید، به عالم عرضه کنید که بتوان آن را اختصاصی اسلام و منبعث از آیات قرآن و احادیث معصومین برشمرد؟
حال آن که برای اثبات این که در اسلام گزارههای علمی وجود دارد، کافی بود، فقط یک گزارۀ علمی با تکیه بر آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) عرضه کنند؛ اما دریغ از عرضۀ حتی یک نظریۀ علمی که به آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) اختصاص داشته باشد.
▪️ب. انتساب نظریات علمی به اسلام بعد از تولید علوم مدرن: مهمترین هنر اسلامیزهکنندگان علوم بشری این بوده است که ابتدا رفتند، علوم بشری را در دانشگاهها فرا گرفتند و بعد به طور لایتچسبکی به آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) چسباندهاند. فقط برای این که بگویند که اسلام از علوم روزگار مدرن عقب نمانده است و حتی هزار و چهارصد سال پیش از این که علوم مدرن بشری تولید شوند، خدا و معصومین آنها در آیات و احادیث بیان کرده بودند.
وقتی از مدعیان وجود گزارههای علمی در اسلام پرسیده میشود که اگر در اسلام این نظریات علمی که امروزه بشر عرضه کرده، وجود داشتهاند، چرا خود علمای اسلامی اعم از مفسران قرآن و شارحان حدیث و نظایر ایشان چنین نظریاتی را پیش از این بیان نکرده بودند و همگی منتظر ماندند تا دانشمندان مدرن آن نظریات را بیان کنند و آنگاه یادشان بیافتد که آری در آیات قرآن و احادیث معصومین نیز این نظریات علمی هم وجود داشته است، آنان پاسخ میدهند که قرآن و حدیث از سنخ طبیعت است؛ لذا اشکالی ندارد، همان طور که افراد بشر نظریات علمی جدید خود را پس از هزاران سال از طبیعت کشف میکنند، ما نیز پس از هزار و چهارصد سال از قرآن و حدیث کشف کنیم. البته اگر آنان نظریات علمی را از قرآن و حدیث کشف میکردند، باز شاید چنین پاسخی قانع کننده بود؛ اما مشکل این است که آنان نظریات علمی را از قرآن و حدیث کشف نمیکنند؛ بلکه از علوم مدرن اخذ میکنند و بعد به آیات قرآن و احادیث معصومین می چسبانند.
بگذریم از این که اساساً قیاس قرآن و حدیث با طبیعت معالفارق و باطل است؛ چون دلالتهای قرآن و حدیث، قراردادی و مبتنی بر قراردادهای اهل زبان است و حال آن که دلالتهای پدیدههای طبیعی، تکوینی است. این را در یادداشتی توضیح دادهام.
https://t.me/dineaqlani
🌕 علوم انسانی اسلامی، بلوف یا واقعیت-قسمت3
🔸نک: قسمت1؛ قسمت2
🔸لوازم وجود گزاره های علمی در اسلام
✍️ جعفر نکونام
🕰 20 دی 1403
🔶1. تعریف گزاره های علمی
🔸گزارههای علمی به گزارههایی انصراف دارد که در علوم مدرن مطرح است و قبل از آن مطرح نبوده است و این گزاره ها به طور عمده بعد از رنسانس علمی در اروپا به میان آمد.
🔸این گزاره ها وقتی تولید شدند که روشهای تحقیق مدرن که جنبه عینی و تجربی داشت و از جنبه ذهنی و خیالی فاصله گرفته بود، به ظهور رسیدند.
🔸معرفت بشری طبق نظر اگوست کنت سه دوره نسبتاً متمایز را سپری کرده است:
▪️الف. دورۀ ربانی؛ یعنی دوره ای که بشر به آنچه در رؤیا یا خلسه به او الهام می شد، تکیه می کرد و بر پایۀ آنها به تفسیر رخدادهای جهان و برنامه ریزی برای زندگی همت می گمارد.
▪️ب. دورۀ فلسفی؛ یعنی دوره ای که بشر دقتهای عقلی خود را در دادههای حسی و خیالی خود به کار گرفت و از رهگذر آن بسیاری از دادههایی را که از منبع وحی دریافت کرده بود، جنبۀ عقلانی بخشید یا آنها را با تیغ عقل و منطق جراحی کرد و کنار نهاد.
▪️ج. دورۀ علمی؛ یعنی دورهای که بشر به آزمایش و تجربه روی آورد و دادههای خود را در محک تجربه آزمود و آنچه را که بوتۀ آزمایش موفق در آمد، پذیرفت و جز آن را کنار نهاد.
🔸گزارههای علمی به این دورۀ سوم انصراف دارد؛ اگرچه قبل از آن نیز بسیاری از گزارههای تجربی وجود داشت؛ اما آن گزارهها بسیار بسیط و اندک بود و هرگز به پیچیدگی و گستردگی گزارههای علمی بعد از رنسانس نبود.
🔶2. لوازم وجود گزاره های علمی در اسلام
🔸ادعای این که در اسلام یعنی در آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) گزارههای علمی وجود دارد، مستلزم لوازم باطلی است که برخی از مهمترین آنها در پی میآید:
▪️الف. متضمن پارادکس بودن ادعا: یکی از لوازم وجود گزارههای علمی در اسلام پارادکس است؛ چون اگر ما مدعی شدیم که در اسلام یعنی در آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) گزارههای علمی هست، چنین ادعایی حاوی یک پارادکس است؛ یعنی به واقع گفتیم که گزارههای علمی که بعد از رنسانس علمی تولید شدند، قبل از آن وجود داشتند. تولید گزارههای علمی یعنی پیش از آن وجود نداشتند و موجود بودن گزاره های علمی پیش از رنسانس یعنی آن گزارهها وجود داشتند و این پارادکس است.
بنابراین ادعای وجود گزارههای علمی در آثار قبل از رنسانس بلوفی بیش نیست؛ چون گزارههای علمی ماهیتاً از سنخ گزارههای قبل از رنسانس نیست. به هیچ وجه نمیتوان گزارههایی که از طریق رؤیا یا خلسه و تخیل و مانند آنها حاصل شده است، علمی نامید؛ حتی گزارههایی که مبتنی بر حس ظاهر یعنی چشم غیرمسلح بوده است، گزارههای علمی دانسته نمیشود. بر این اساس، نمیتوان گردش خورشید به دور زمین را که مبتنی بر نگاه ظاهری و چشم سر است، یک گزاره علمی به شمار آورد.
▪️ب. مبرا بودن اسلام از گزاره های خلاف علم: از دیگر لوازم وجود گزارههای علمی در آیات قرآن و احادیث معصومین(ع) این است که لااقل در آنها گزارههای خلاف علم وجود نداشته باشد؛ اما چگونه میتوان گفت، گزارههایی چون حرکت خورشید از مشرق به مغرب یا حرکت ماه و خورشید در پی همدیگر یا سقف بودن آسمان بر روی زمین یا ستاره بودن شهابها یا سقوط شهابها برای راندن شیاطین از آسمان یا سکنی داشتن فرشتگان در آسمان یا فرود آمدن خدا و فرشتگان در سایههای ابر از آسمان به زمین علمیاند؟
البته مدعیان علمی بودن اسلام برای چنین اشکالاتی پاسخهایی دارند. منتها قانع کننده بودن پاسخهای آنان محل بحث است. آنان دربارۀ گزارههای خلاف علم به تأویل روی میآورند و آنها را طوری معنا میکنند که با دستاوردهای علمی سازگاری داشته باشد. برای مثال میگویند، مراد از حرکت خورشید عبارت از حرکت خورشید در کهکشان راه شیری است. وقتی به آنان گفته میشود، چطور در قرآن از حرکت خورشید چنین چیزی اراده شده است که هرگز مفسران مسلمان طی چهارده قرن گذشته چنین معنایی را نمیفهمیدند و بلکه همان معنای حرکت از مشرق به مغرب را میفهمیدند؟ آنان پاسخ میدهند که تمام مفسران مسلمان طی چهارده قرن، قرآن را اشتباه فهمیدند؛ اما محل سؤال است که چطور قرآنی را که حتی مفسران مسلمان آن را طی چهارده قرن اشتباه فهمیدند، میتوان کتاب هدایت نامید؟
https://t.me/dineaqlani
اتاقهای در بسته.mp3
2.82M
🎙پادپخش
🔹آیت الله حائری شیرازی🔹
♨️ اقتصاد ما نیاز به بتشکنی دارد!
▫️ ننشینید در اتاقهای دربسته و نسخههای اقتصادی بپیچید.
▫️ مردم ذله شدهاند از دست بانکها.
▫️٣٠ سال است دارید با پول رایج کار میکنید؛ به کجا رسیدید؟!
▫️میدانید چرا ما نمیتوانیم یک رباخوار را محاکمه کنیم؟! زیرا "محتسب چون مِی خورَد، معذور دارد مست را" !!!
@haerishirazi
🔹آیت الله حائری شیرازی🔹
🔸معتکفین را با برنامههای متنوع، مشغول نکنید🔸
بعضی از کسانی که در این اعتکافها بودند، سال گذشته و امسال را مقایسه می کردند. میگفتند که سال قبل برایمان از اول برنامه گذاشته بودند!! مرتباً این سخنران میرفت و یک سخنران دیگر میآمد و همین جوری ما را مشغول میکردند با برنامههای مسابقهای و امثال اینها ... امسال که این برنامهها نبود ما توانستیم انسی با خدا بگیریم، توانستیم یک ختم قرآن بخوانیم.
ببینید! همین اعتکاف را هم که برای انس با خداست، با سرگرمیها و مشغولیتها از روح می اندازیم. اما وقتی اینها را کنار میزنیم و میگذاریم اینها در حال خودشان بروند، خودشان با خدای خودشان راز و نیاز کنند، آن وقت، مزۀ اعتکاف را می فهمند.
@haerishirazi
در ماه رجب چه کار کنیم؟.mp3
8.66M
❓در #ماه_رجب چه کار کنیم؟
⛔️ در این ماه که بهار عبادته از نگاه عوامانه فاصله بگیریم...
✅ در خوب بودن اصل اعمال این ماه شکی نیست، ولی کار درست اینه که تو این اعمال متوقف نشیم...
برای استفاده بهتر دوستان و عزیزان تون از #ماه_رجب حتما این صوت رو براشون ارسال کنید.
🎙حاج آقا #محسن_عباسی_ولدی
@abbasivaladi