⚖تصویری از شهر رشت
۱۱۵ سال پیش
جالبه در حال حاضر رشت فشردهترین شهر ایران بهلحاظ نسبت جمعیت به وسعت است و از لحاظ نسبت جمعیت در روز و شب نیز رتبهٔ نخست کشور را دارد.
در ابتدا رشت بهصورت قصبهای بزرگ میان یک فضای جنگلی بوده و از آبادیهای کهن ایران بهشمار میرفته که نامش در کتاب حدودالعالم در سال ۳۷۲ هجری آمده است. رشت در میان دو رودخانه گوهررود و زرجوب قرار داشت و از این جهت نیز قدمت دیرینه دارد. نام قدیمی رشت «دارالمرز» یا «دارالامان» بوده که قبل از این دو به آن «بیه» میگفتند. بیه در لغتنامهها، رود یا مصب بین دو رودخانه معنی شده است و دلیل این نامگذاری قرار گرفتن آن در میان دو رودخانه است که به مثابه حفاظ و دیوار شهر محسوب میگردید.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖ تاریخچه یخدان یا یخچال در ایران
معمولاً هر یخچال دارای یک استخر و یک دیوار بلند (بنام حصار) و یک مخزن گنبددار بود. حصار طوری ساخته میشد که تمام روز سایه آن بر استخر میافتاد و از گرم شدن آب استخر جلوگیری میکرد. یخی را که در زمستان در استخر یخچال درست میشد میشکستند و در خزانه انبار میکردند و در فصل گرما آن را به کار میبردند
از نظر هنر معماری و نیز دانش مهندسی، یخچال یکی از بهترین مصداقهای دانش «انسان-طبیعت-معماری» و تعامل انسان با رفتارهای طبیعت و عناصر طبیعی در فصول مختلف سال است.
از پیشینه تاریخی یخچالها تا دوره صفوی اطلاعات دقیقی در دست نیست. هر چند در متون تاریخی و داستانها و اشعار قبل از دوره صفوی استفاده از یخ به وفور یافت میشود؛ اما از نحوه تولید آن سخنی به میان نیامده است. قدیمیترین مدارک، مربوط به سفرنامه «شاردن» سیاح فرانسوی دوره صفوی است.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖بانوان دانشمند مسلمان
مریم اسطرلابی
او فنون ستارهشناسی و علم اسطرلاب را از پدر دانشمند خویش آموخت و در این فن از مشاهیر زنان دانشمند شد.
این بانو در سوریه و تحت حاکمیت بازماندگان سیف الدوله حمدانی میزیست ابتکارات علمی بسیاری داشت که از جمله به خاطر تخصصش در علم اسطرلاب او را اسطرلابی لقب دادند. این بانو از معاصران ابن سینا و فاطمه مجریطی بود که در بالا معرفی شد.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖تاریخچه پیاده روی اربعین
نخستین زائر امام حسین علیه السلام در #اربعین سال ۶۱ق جابر بن عبدالله انصاری صحابی پیامبر صل الله علیه و آله بود که از مدینه راهی کربلا شد طبق برخی روایات همزمان با او اسرای کربلا هم از شام به کربلا رسیدند این سنت حسنه در عصر ائمه اطهار علیهم السلام با وجود حکومتهای سفاک و خونریز اموی و عباسی همچنان انجام میشد.
امام صادق علیه السلام شیعیان را تشویق به سفر پیاده حرم سیدالشهدا میکردند. شیعیان عاشقانه خطرات را به جان میخریدند و به پابوسی امام حسین علیه السلام در اربعین آمدند. سنت پیاده روی اربعین همیشه در طول قرنها توسط علمای
شیعه همچون شیخ انصاری محدث نوری و.. احیا و ماندگار شد.
پیاده روی اربعین تا زمان صدام ادامه داشت، اما از زمان ریاست جمهوری او در سال ۱۳۵۸ تا سقوط او در سال ۱۳۸۱ در مراسم عزاداری با شکوه و پیاده روی دسته جمعی وقفه ایجاد شد و پیاده روی شیعیان بصورت مخفیانه صورت میگرفت که گاه منجر به شهادت آنها توسط نیرویهای بعث شد مثل اربعین خونین ۱۳۹۷ق.
با سقوط صدام مردم عراق بار دیگر عشق و علاقه وصف ناپذیر خود به سیدالشهدا(ع) را دوباره در اربعین به نمایش گذاشتند و بتدریج از سال ۱۳۹۰ آوازه این پیاده روی عاشقانه به ایران و برخی نقاط جهان رسید. سفر اربعین نماد اتحاد اسلام و آزادگان جهان با ویژگیهای شگفت آور یک جامعه آرمانی چون بذل تمام دارایی به زائر، عدم نگرانی فرد از کمبود مادیات و آب و نان روز بروز پرشورتر میشود.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖چهاردهم مرداد در سرزمین ایران برای نخستین بار حکومت مشروطه تأسیس شد.
از زمانی که ایران تاریخ خود را به یاد دارد با نظام پادشاهی عجین بود
چه ظلم هایی که این خطه به خود دیده است
چه حق هایی که ناحق شدند و محکمه ای برای رسیدگی به آن نبود و همه ی قانون شاه بود.
گذشت و گذشت تا ایرانیان به دنبال برپایی حق خود قیام کردند تا دارالشورا و محکمه ای برپا کنند.
جاییه که قانون بالاتر از شخص و شاه باشد.
بست نشستند و تحصن کردند....
سرانجام این خون دل ها نتیجه داد و فرمان مشروطیت که در اصل فرمان تشکیل مجلس شورای ملی بود توسط مظفرالدین شاه قاجار در ۱۳ مرداد ۱۲۸۵ خورشیدی امضا و یک روز بعد در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ فرمان مشروطیت صادر شد. مظفرالدّین شاه که دیگر راهی جز پذیرش نداشت با امضای این فرمان، درخواست متحصنین در جنبش مشروطه ایران را پذیرفت و با مشارکت مردم در امر حکومت موافقت کرد .
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
📜29 محرم؛ رسیدن کاروان اسرای کربلا به شام
بیست و نهم #محرم الحرام، کاروان اسرای کربلا به شام میرسد. شهر شام، شهری بود که معاویه با دستگاه حکومتی خود و تبلیغاتش بر آن حکمرانی کرده بود و مردم این شهر غالبا با سنت رسول خدا (ص) و اهل بیت (ع) آن حضرت ناآشنا بودهاند.
در این روز اسرای اهل بیت(ع) به حوالی شهر شام رسیدند. فردی به نام "ابراهیم بن طلحه بن عبدالله" جلو آمد و به امام زینالعابدین (ع) نزدیک شد و به دلیل کینههایی که از جراحت شمشیرهای جنگ جمل در سینه ذخیره کرده بود به آن حضرت گفت: "دیدی غلبه با کیست؟"
حضرت فرمودند:
"اگر میخواهی بدانی غالب کیست صبر کن تا هنگام نماز، اذان و اقامه بگو، آن وقت میدانی آوازه چه کسی تا قیامت باقی است".
#اربعین
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖قدیما وقتی دعوا اوج می گرفت زنها تهدید می کردن الان روسری و یا لباسم رو در میارم ، مردها هم دعوا رو تموم می کردن ، زن حرمت داشت ، عزت داشت ...
انسان ها وقتی خودشون رو شناختن و متمدن شدن کم کم بین خودشون و حیوانات فرق گذاشتن،
محیط زندگیشون رو از غارها دور کردن و برای خودشون مسکن های مطلوب تری فراهم کردن غذاهاشون رو دیگه خام نمی خوردن و غذاهای پخته و لذیذ می خوردن...
برای خودشون لباس فراهم کردن و هر روز به زرق و برق لباساشون اضافه می کردن و هر چه سطح اجتماعی شون بالاتر بود لباساشون هم پوشیده تر بود
هر کس نَدارتر و پایین تر لباس های آزادتر
الان به کجا رسیدیم که در حال تکرار دوران قبل از تمدن هستیم دیگه لخت بودن قُبحش ریخته و با سرعت نور داریم به حیوانیتمون نزدیک میشیم
اگه برهنگی تمدنه به قول شهید مطهری حیوونا از همه متمدن ترند.
غرب حال پریشان بوجود آمده ی امروز ما را نزدیک صد سال است که تجربه کرده
و دست و پا می زند برای بیرون آمدن از بحران شهوت و بربریت ....
نسخه ی باطل را تکرار نکنیم.
✍ فاطمه تیموری مقدم
💎بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖هوسهخوانی از آداب و رسوم عراقیها در مسیر رفتن به کربلا در روز اربعین است؛ هوسه (یزله)به قصاید ویژه قبایل عربی جنوب عراق گفته میشود، این اشعار بیانگر قهرمانی و شجاعت است و برای برانگیختن عزم مردان جهت انجام کارهای سخت و بزرگ استفاده میشود. پس از خواندن شاعر حاضران یک بیت از آن را تکرار کرده و حلقهوار حرکت مینمایند.
آیین عزاداری از پنج روز مانده به #اربعین با ورود کاروان شبیهخوانی و تعزیه گردانان آغاز میشود. پس از آن دستههای سینهزنی و زنجیرزنی وارد شده و مراسم اصلی در روز اربعین دو ساعت گذشته از ظهر آغاز میشود. زائران نزدیک در ورودی حرم #امام_حسین ایستاده و درحالی که بر سینههای خود میزنند، مرثیهای را میخوانند و تکرار میکنند و در پایان سینهزنی دستها را به نشانه سلام و تحیت بالا میبرند.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
🛎اندکی تامل
⚖به مناسبت 15مرداد سالروز درگذشت ماهبانو تاتا (۶ اردیبهشت ۱۳۲۱ – ۱۵ مرداد ۱۴۰۲) عضو هیئت علمی دانشگاه باهنر کرمان، از خیرین دانشگاه و مادر علم آمار ایران بود.
در جمهوری اسلامی ایران یک زن زرتشتی هندی الاصل ملقب به مادر علم آمار و عضو هیئت علمی میشه و هنوز یه عده می گن در ایران به زن و اقلیت ها ظلم میشه😐 این خانم زرتشتی هندی الاصل در ایران به بالاترین مدارج علمی و عنوان دست پیدا کرد و صاحب رتبه ی بالای اجتماعی شد.
ایران بهشت پیشرفت بانوان فرهیخته ست
جایی که اگر اهل علم و دانش باشی می تونی به بالاترین ها برسی.
این بانو دکتراشو در امریکا گرفت و نهایتا از بین آمریکا و کشور خودش ایران رو انتخاب می کنه ....
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
📷عکس قدیمی از راهپیمایی #اربعین
آیت الله خویی
آیت الله مصطفی خمینی
در راهپیمایی اربعین
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
📜تاریخچه ی زیارت اربعین
زیارت امام حسین (علیهالسّلام) بویژه در روز بیستم ماه صفر که اربعین آن حضرت است، فضیلت بسیار دارد.
امام حسن عسکری (علیهالسّلام) در حدیثی علامتهای «مؤمن» را پنج چیز شمرده است: نماز پنجاه و یک رکعت، زیارت اربعین، انگشتر کردن در دست راست، پیشانی بر خاک نهادن و «بسم الله» را در نماز، آشکارا گفتن: «عَلاماتُ المُؤمِنِ خَمسٌ: صَلاةُ اِحدی وَ خَمسین وَزِیارَةُ الا ربَعین...»
زیارت اربعین که در این روز مستحب است، در کتب دعا آمده است و به اینگونه شروع میشود: «السلامُ عَلی وَلِی اللهِ وَ حَبیبِهِ...» که این متن، از طریق صفوان جمال از امام صادق (علیهالسّلام) روایت شده است. زیارت دیگر آن است که جابر بن عبدالله انصاری در این روز خوانده است و متن زیارت بعنوان زیارتنامه آن امام در نیمه ماه رجب نقل شده و با جمله «السلامُ عَلَیکم یا آلَ الله...» شروع میشود.
مورخان نوشتهاند که جابر بن عبدالله انصاری، همراه عطیه عوفی موفق شدند که در همان اولین اربعین پس از عاشورا به زیارت امام حسین (علیهالسّلام) نائل آیند. وی که آن هنگام نابینا شده بود، در فرات غسل کرد و خود را خوشبو ساخت و گامهای کوچک برداشت تا سر قبر حسین بن علی (علیهماالسّلام) آمد و با راهنمایی عطیه، دست روی قبر نهاد و بیهوش شد، وقتی به هوش آمد، سه بار گفت: یا حسین! سپس گفت: «حَبیبٌ لا یجیبُ حَبیبَهُ...» آنگاه زیارتی خواند و روی به سایر شهداء کرد و آنان را هم زیارت نمود.
#اربعین
#امام_حسین
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖بزرگترین گردهمایی جهان
در سالهای اخیر، جمعیت حاضر در مراسم سوگواری اربعین در عراق از بزرگترین اجتماعات مسالمتآمیز جهان بودهاست. به گفته رئیس شورای استان کربلا، تعداد زائران اربعین حسینی در سال ۱۳۹۴ (۲۰۱۵ میلادی، ۱۴۳۷ قمری) به ۲۷ میلیون نفر رسیدهاست. این تعداد زائر در طول ۱۰ روز وارد کربلا شده و پس از زیارت خارج شدهاند.در دسامبر ۲۰۱۴ (۱۴۳۶ هـ. ق) حدود ۲۰ میلیون جمعیت در عراق مجتمع شدند.
میلیونها نفر در روزهای منتهی به اربعین، مسیر نجف_کربلا را در حدود سه روز، پیاده طی میکنند و در موکبها پذیرایی و اسکان داده میشوند.
#اربعین
#امام_حسین
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh