⚖ تنها زن سردار ایرانی
سردار مریم بختیاری از زنان مبارز و برجسته ایران در تاریخ معاصر است که نقش فراوانی در دوران مشروطیت و هم در مبارزه با بیگانگان، به ویژه استعمارگران روسی و انگلیسی داشت.
بیبیمریم از پیشگامان مطالبات حقوق زنان و از مدافعان ملّی سرزمین ایران در خلال جنگ جهانی اول بهشمار میآمد.
او از زنان باسواد و روشنفکر عصر خود بود، که همزمان با وقوع انقلاب مشروطه، به طرفداری از حقوق زنان برخاست. وی فنون اردوکشی نظامی و لشکر داری را از پدر و برادرانش آموخت و آموزهها را در زمان نبردهای انقلاب مشروطه؛ در فتح تهران و نیز فتح اصفهان، همچنین در جنگ جهانی اول به کار بست. وی از سرمایه مادی و معنوی خانواده خود برای تشکیل یک هنگ از سواران بختیاری، برای مبارزه با اشغالگران روس و انگلیس، در جنگ جهانی اول استفاده کرد.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖اَمُردادگان هفتمین روز از ماه اَمُرداد
یکی از جشنهای خوب دوازدگانهٔ سالیانه ایرانی در روزهایِ همنامشدنِ روز و ماه است . این جشن ها برای شکر گذاری بوده است.
هریک از فروزههای دوازدهگانه که جشنهای همنامیِ روز و ماه برایِ گرامیداشتِ آنها برگزارمیشود، گلِ ویژهای دارد. گلِ ویژهِ امُرداد، زنبق (/ چمبک) است.
در کتاب ابوریحان و جامی به این جشن اشاره شده است.
در کتاب آثارالباقیه ابوریحان بیرونی چنین آمدهاست که:
«… مرداد ماه که روز هفتم آن مرداد روز است و آن روز را به انگیزهٔ پیش آمدن دو نام با هم، جشن میگرفتند. معنای امرداد آن است که مرگ و نیستی نداشته باشد. امرداد فرشتهای است که به نگهداری جهان و آراستن غذاها و داروها که اصل آن از نباتات است و بر کنار کردن گرسنگی و زیان و بیماریها میباشد، کارگزاری یافتهاست…»
خیام در نوروز نامه مینویسد:
“مرداد ماه یعنی خاک، دادِ خویش بداد از بَرها ومیوهای پخته که در وی به کمال رسد و نیز هوا در وی مانند غبارِ خاک باشد و این ماه میانه تابستان بود و قسمت او از آفتاب، مر برج اسد را باشد.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
📷 آرامگاه سعدی در شیراز
دوره قاجاریه
این شاعر بزرگ، تاثیر انکارناپذیری بر زبان فارسی داشته و شباهت قابلتوجهی بین زبان فارسی امروزی و زبان سعدی به چشم می خورد. آثار او تا مدتها در مدرسهها و مکتبخانهها بهعنوان منبع آموزش زبان و ادبیات فارسی مورد استفاده قرار میگرفت و بسیاری از ضربالمثلهای رایج در زبان فارسی نیز از آثار وی اقتباس شدهاند. یکی از ویژگیهای وی این بود که بر خلاف بسیاری از نویسندگان معاصر یا پیش از خود، به سادهنویسی روی آورد و توانست شهرت زیادی را به دست آورد؛ تا آنجا که اهل ادب به او لقب استادِ سخن، پادشاهِ سخن، شیخِ اجلّ و حتی استاد را دادهاند.
آثار وی در کتاب کلیات سعدی گردآوری و کتاب گلستان، کتاب بوستان و نیز غزلیات وی نیز به صورت مستقل منتشر شده اند.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖در تمام آیین و ادیان جهان، نذری وجود داشته است
در ایران باستان، به نذری «پیشکشی» میگفتند
بهترین شیوهی پیشکشی در بینش زرتشت، انجام کار نیک است و گفته شده هر کس توانایی ویژهای دارد، بر او شایسته است تا بخشی از دارایی خویش مانند هنر، دانش، ثروت و سخن را به نیازمندان نیز برساند...
همچنین در ادیان گذشته برای مثال نذر مادر حضرت مریم .....
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖زنان موفق مسلمان
نانا اسماء
شاهدخت سوکوتویی نیجریه ای، بانوی صوفی قادری، فقیه، نویسنده، شاعر، معلم،و تاجر نیجریایی بود. ابتدا نزد پدرش دانش آموخت، قرآن را همراه خواهرانش حفظ نمود، به زبان عربی و شعر گرایید. در ۱۸۰۷م با جدادو بن لیما ازدواج کرد. نزدیک هفتاد اثر به زبان عربی نگاشت که تاریخ خلافت سوکوتو برجستهترین آنهاست.
او یک معلم موفق در غرب آفریقا در قرن نوزدهم بود که نقش بسزایی در ارتقای آموزش و توانمندسازی #زنان داشت و علاوه بر کار به عنوان یک معلم، تاجری موفق نیز بود. نانا یک تجارت پررونق نساجی را اداره میکرد که پارچههای باکیفیت تولید میکرد و در سراسر آفریقای غربی تقاضای زیادی داشت.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖ ۸ مرداد سالروز بزرگداشت شَهابالدین یحیی سُهرَوَردی معروف به شیخ اِشْراق، از بزرگترین فیلسوفان نامدار جهان اسلام و مؤسس فلسفه اشراق
وی در فلسفه و حکمت اسلامی آثار زیادی دارد که مهمترین آنها، کتاب حکمة الاشراق است.
در نظام فکری وی تبیین هستی بر اساس مراتب نور است که بالاترین مرتبه آن نورالانوار نام دارد
سهروردی منطق و فلسفه و حکمت را با عرفان آشتی داد و از تلفیق آنها حکمت اشراق را پدید آورد.
سهروردی وارث عرفان ایرانیست که تعالیم خود را از بزرگمهر، جاماسب، زرتشت و فرشادشیر میداند. گفته شده سهروردی فلسفه نور و ظلمت را از ایران باستان به فرهنگ اسلامی منتقل نموده است.
سهروردی در دوره سلجوقیان می زیست وبعد از سفرهای بسیار و کسب و نشر علم، عازم حلب شد و آنجا در سال ۵۸۷ق یعنی قرن ششم در زندان وفات یافت.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖ایوان سنگی استهبان بنايی كمنظير از دوره ساسانیان
مسجد سنگی ايج، در شهرستان استهبان از استان فارس، بنايی كمنظير است كه پيشينهاش به دوران ساسانيان باز می گردد.آنچه امروز تحت عنوان مسجد سنگی ايج، شناخته می شود، در واقع آتشگاهی بوده از زمان ساسانيان كه در دوره حاكميت ملوك شبانكاره، به مسجد تبديل شده است.
بعد از اسلام برای حفظ آثار گذشتگان که تخریب نشودو برای پیشرفت فکری مردم خیلی از این آثار به مسجد تبدیل شدند تا برکات مادی و معنوی داشته باشد.
بنای مسجد سنگی ايج، از آثارتاريخی و یکی از جاذبه های شهرستان استهبان، در شرق شيراز، محسوب مي شود،مشتمل بر فضايی با 2 متر عرض، 7 متر طول و 4 متر ارتفاع است.
این اثر تاریخی در تنگهای موسوم به “تنگ بدره” که در اصطلاح محلی “چهل برکه” نیز خوانده میشود، واقع شده و در این تنگه چشمهسار زیبایی در دل باغهای وسیع جاری است.این اثر در دل کوه تراشیده شده و در کنار سرچشمه بدره قراردارد..
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
🕌 📷 عکسی از بازار شاه عبدالعظیم در شهر ری در زمان قاجار
با دیدن عکسای تاریخی روحم زنده میشه کاش می شد به دل عکس ها و فیلم های تاریخی سفر کرد و کل ماجرا رو از نزدیک دید.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖یک بانو مخترع برف پاک کن ماشین
ایدهٔ اختراع برفپاککن زمانی به ذهن مری اندرسن رسید که او در حال سفر از آلاباما به نیویورک بود. در آن زمان برف شدیدی میبارید و رانندگان مجبور بودند برای پاک کردن برف، خودروشان را متوقف کرده و از آن خارج شوند. اندرسن در سال ۱۹۰۴ برای ثبت دسته متحرکی متصل به تیغهای پلاستیکی که از درون ماشین و توسط راننده برای پاک کردن شیشه جلوی خودرو کنترل میشد، اقدام کرد. پیش از آن ابزارهای مشابهی ثبت شده بودند، اما اختراع اندرسن نخستین پرفپاککنی بود که به درستی کار میکرد.
بسیاری طرح اندرسن را مسخره می کردند و معتقد بودند این وسیله موجب پرت شدن حواس راننده میشود، با این وجود، تا سال ۱۹۱۳ برفپاککنها به ابزار متداول و استانداردی در خودروها تبدیل شده بودند.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖نهم مرداد روز اهدای خون
🌡🩸تاریخچه ی اهدای خون
در سال 1881، دکتر ویلیام هالستد برای کمک به خواهرش مینی، که پس از زایمان در حال خونریزی بود، عجله داشت. او به سرعت سوزنی را در بازوی خود وارد کرد، خون خود را کشید و به خواهرش منتقل کرد. پس از چند دقیقه ی نامشخص، خواهرش شروع به بهبودی کرد.
هالستد نمی دانست که چقدر خوش شانس بوده انتقال خونی که انجام داده بود فقط به این دلیل موفقیت آمیز بود كه گروه خون او و خواهرش مشابه بود – چیزی كه حتی در بین خویشاوندان نزدیک هم تضمین نمی شود.
گروه های خونی در زمان هالشتد کشف نشده بود
در سال 1901، کارل لندشتاینر پزشک اتریشی، گروه های خونی را کشف کرد که قدم مهمی در موفقیت انتقال خون انسان به انسان بود.
در سال 1916، دو دانشمند آمریکایی یک ضد انعقاد حتی مؤثرتر به نام هپارین پیدا کردند که با غیرفعال کردن آنزیم هایی که لخته شدن را فعال می کنند، عمل می کند. ما هنوز هم از هپارین استفاده می کنیم.
در همین زمان، محققان آمریکایی و بریتانیایی دستگاه های قابل حمل را تولید کردند که بتواند خون اهدا کننده را به جبهه های جنگ جهانی اول منتقل کند و همراه با هپارین تازه کشف شده، پزشکان با خیال راحت خون را ذخیره و حفظ کرده و آنرا مستقیماً برای میدان نبرد انتقال می دهند تا به سربازان زخمی تزریق کنند.
پس از جنگ، این جعبه قابل حمل، الهام بخش ایجاد بانک خون مدرن، به عنوان بخش اجتناب ناپذیر بیمارستان ها در سراسر جهان شد.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖گنبد جبلیه موزه ی سنگ کرمان
این گنبد در منتهیالیه شرقی کرمان در نزدیکی دو قبرستان صاحب الزمان و سید حسین، با گنبد بزرگ و عجیبی از سنگ و گچ بنا گردیده که در گذر زمان دچار تخریب کمی شده است.
این گنبد هشت ضلعی که به گنبد گبری نیز شهرت دارد .
گنبد جبلیه رازش را درسینه پنهان کرده و سرگذشت واقعی خود را بیان نمیکند و موجب آن شده تا کارشناسان تاریخهای متفاوتی را برای زمان ساخت این بنا عنوان کنند. تاریخ دقیق ساخت بنا مشخص نیست اما از ساختار آن می توان حدس زد که در اوخر دوره ساسانی ساخته و اوایل دوره اسلامی مرمت شده و یا معماران اوایل دوره اسلامی آن را با الهام از معماری دوره ساسانی بنا کرده اند.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh
⚖زنان موفق مسلمان
لوبنا اسپانیایی
این بانو اهل کوردوبا یا قُرطبه شهری در منطقه اَندَلُس در جنوب اسپانیا است. او یکی از مسلمانان برجسته بود که در قرن دهم در اسپانیا زندگی میکرد. او به دلیل هوش، شوخ طبعی و مهارتهای ادبی استثناییاش شناخته شده بود.
لوبنا زندگی حرفهای خود را به عنوان کاتب در دربار عبدالرحمن سوم، خلیفه قرطبه آغاز کرد. وی همچنین مسئول پیشنویس اسناد رسمی، از جمله نامه به مقامات خارجی و معاهدات با پادشاهیهای همسایه بود. پس از چندی او از درجات دربار عبور کرد و در نهایت به صدراعظمی رسید؛ بالاترین مقامی که یک زن میتوانست در دولت داشته باشد.
💎کانال بانوی تاریخ
📚@banoo_tarikh