✋
درسی از تجربهی اوکراین
🔺آنچه سرانجام نبردها را رقم میزند، قدرت است. قدرت در یک تعریف ساده یعنی "توانایی به دست آوردن نتایجی که شخص خواهان آن است" و یا "توانایی تاثیرگذاری در رفتار دیگران به گونهای که موجب اتفاق افتادنِ آن چیزی که میخواهیم شود." قدرت در چهرههای مختلف ظهور و بروز داشته و دارد؛ از تواناییِ "تهدید" و بهرهگیری از ابزارِ "تطمیع" و "تحریم" تا قدرتِ "جذب و متقاعد کردن" و "اقناع" ِدیگران...
🔹و اما هدف ما از این نوشتار، شرح و بسط مفهوم قدرت نیست؛ بلکه توجه به یک تغییر اساسی در تعریفِ "میدانِ جدیدِ نبرد" است که با توجه به ضعف و استیصال آمریکا در دو جبههی سختِ نظامی و نیمه سختِ اقتصادی رقم خوردهاست.
🔹 آمریکا که روزی بر هیمنهی نظامی خویش مینازید و با جنگ پیش دستانه به عراق و افغانستان و بعد سوریه ابراز قدرت میکرد و برای استقرار به اصطلاح دموکراسی!! در کشورهای هدف، از پیش تاریخِ دقیقِ حمله را مشخص می نمود، با ظهورِ جبههی مقاومت به رهبری ایران اسلامی در هم می شکند و امروز نیز در بحرانِ اوکراین با وجود آنهمه لفاظی قبل از اقدامِ نظامی روسیه، پا پس میکشد و بار دیگر ضعفِ این استکبار پیر بر ملا میشود.
🔹 در میدان نبرد اقتصادی نیز به اذعان کارشناسان و سناتورهای آمریکایی، استفادهی بیش از حد آمریکا از تحریمها به مثابه آنتی بیوتیکی شده که خاصیت خود را از دست داده و شکست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران به اذعان مسئولینِ امروز آمریکا، نمونهی اخیر آن بود و جالب اینجاست که تحریمِ بیش از حد کشورهای مختلف به یک معنا؛ بلوک قدرتمندی از کشورهای تحریم شده را ایجاد کرده که نتیجهی آن تحریم خودِ آمریکا از منابع متنوعِ اقتصادی جهان است.
🔹و در این فضاست که آمریکا با فرار به جلو دست به تغییرِ میدان نبرد زده و با بهرهگیری از بستر سایبری و فضای مجازیِ در اختیار، بعنوان میدان اصلی نبردِ امروز، در کنار بهرهگیری از تهدید و تحریمِ دیروز؛ سعی در جبرانِ شکست خود با راهاندازی جنگ ادارکی و شناختی و نبرد اراده ها دارد( نبردِ هوشمند ).
🔸نکتهی مهم اینکه ارادهای که باید در عرصهی نظامی و اقتصادی از کیانِ کشور دفاع کند، منوط و وابسته به شناختی است که امروزه در عرصهی مجازی رقم میخورد و اگر فضای شناختی یک کشور که غالبا در بستر مجازی رقم میخورد؛ طراحی، تغذیه و تدبیر آن به دست دشمنانِ آن کشور باشد؛ این به معنایِ "هزینه از ما و فایده از آن دشمنانِ ما" ست....
🔸ایجاد شبکهی ملی اطلاعات در چین، تحت عنوان «سپر طلایی» و تلاش اتحادیهی اروپا برای راهاندازی اینترنتِ ماهوارهای با طرحی شش میلیارد یورویی و... نشانگانی از تلاش در مسیر کسبِ استقلال در فضای مجازی است و اینهمه، علاوه بر قوانینِ شدیدی است که این کشورها در حوزهی نظارت بر شبکههای اجتماعی و فضای سایبری اعمال می کنند.
🔻 بنابراین ایجاد "شبکهی ملی اطلاعات" و تدوین قوانینی جهت نظارت بر فضای سایبری و شبکههای اجتماعی؛ ضرورتی ملی، عقلانی و مبتنی بر واقع و منطقِ زیستِ عصریِ ماست و استقلال فکری- فرهنگی که باعث دوام و قوامِ استقلال سیاسی، اقتصادی و نظامی کشور است، منوط به استقلال در بستر ارتباطات و فضای مستقل و بومی در عرصه مجازی است.
✍️ جواد خسروی
✅ کانالجامع خبری، تحلیلی، آموزشی باسواد رسانهای
👇
https://eitaa.com/joinchat/3688300608Cf61f1be155