✅ #فلسفه_روزه(3)؛👇👇👇
◀️روزه برای سلامتی جسم(2)
🔸در جلسۀ قبلی روایتی از رسول خدا(ص) عرض شد در مورد فلسفۀ روزه که می فرماید:««صُومُوا تَصِحُّوا»(دعائم الإسلام/ج1ص342)
روزه بگیرید تا سالم شوید.
🔸سؤالی که در اینجا پیش می آید این است که در این روایت قیدی نیامده که روزه موجب سلامت چه چیزی می شود؛سلامت دین،سلامت اخلاق یا سلامت جسم و بدن دنیایی؟! در نتیجه ما حق نداریم از کلام دانشمندان برای سلامتی بدن استفاده کنیم.
🔸در پاسخ دو نکتۀ مهم عرض می شود:
1) وقتی قیدی نیامده دلیل بر مطلق بودن است و شامل سلامت جسمی هم می شود.
2) روایات دیگری وجود دارد که تصریح به سلامت جسم شده است:
♦️پيامبر صلى الله عليه و آله :مَن قَلَّ طُعمُهُ صَحَّ بَدَنُهُ وَصفا قَلبُهُ»(تنبيه الخواطر و نزهة النواظر ، ج ۱ ، ص ۴۶)
كسى كه غذايش كم شود ، #بدنش سالم و دلش با صفا مى شود .
♦️امیرالمؤمنین(ع):«إِنَّ صِحَّةَ الْجِسْمِ مِنْ قِلَّةِ الطَّعَام وَ قِلَّةُ الْمَاء»(تحف العقول/ص172)
همانا سلامتی #جسم از کمی غذا و آب است.
♦️امیرالمؤمنین(ع):«صِحَّةُ الْبَدَنِ فِي الصَّوْمِ»(نثر اللآلئ / ترجمه شيخى، النص، ص: 78)
روزه موجب سلامتی #بدن می شود.
🔸پس #بیان_مصالح_جسمی_روزه از زبان دانشمندان،در راستای تصریحات دینی است.
🔸یکی از اساتید بزرگوار،در یکی از کشورهای غربی با دانشجویان غیر مسلمان جلسه ای داشتند و از او پرسیده بودند که چرا اسلام گوشت خوک را حرام کرده ولی گوشت گاو را حلال می داند؟(با اینکه انگل هایی که در گوش گاو وجود دارد بیشتر از انگل های گوشت خوک است.)
🔸این استاد می گوید من اینجوری جواب دادم که؛
أولاً) در اسلام خوردن گوشت گاو،کراهت شدید دارد.
ثانیاً) در اسلام جایی نیامده که علت حرمتِ گوشت خوک،انگل های درون آن است؛بلکه یکی از عللی که در اسلام برای حرمتِ گوشت خوک،بحث #بی_غیرتی است که به انسان منتقل می شود.
🔸در همین حال بود که یکی از دانشجویان با شوق و فریاد،بلند شد و گفت:"واقعاً در اسلام این قضیۀ #بی_غیرتی گوشت خوک مطرح شده؟!" من گفتم بله؛او گفت:"آخه ما در یک گروه تحقیقاتی به این نتیجه به تازگی رسیدیم و خیلی جالب است که اسلام هم چنین حرفی زده است."
🔸نتیجه اینکه #بیان_مصالح_احکام قواعد خاص خودش را دارد که یکی از آن قواعد،در چهارچوب دین بودن است.»
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(4)؛👇👇👇
◀️روزه برای سلامتی جسم(3)
🔸در جلسۀ قبل به روایت مهمی از امیرالمؤمنین(ع) در مورد اثر روزه رسیدیم که می فرماید:«صِحَّةُ الْبَدَنِ فِي الصَّوْمِ»(نثر اللآلئ / ترجمه شيخى، النص، ص: 78)
روزه موجب سلامتی #بدن می شود.
🔸سؤالی که در اینجا پیش می آید(مخصوصاً برای کسانیکه روزه نمی گیرند)،این است که روزه یعنی نخوردن و نخوردن یعنی ضعفِ بدن و بیماری نه سلامتی؛لذا این روایات اصلاً درست نیستند.
🔸در پاسخ به این سؤال دو مثال بسیار زیبا میزنم که لازم است همه آنرا بلد باشیم؛چرا که استادی می فرمود که قرآن می گوید:"خانواده تان را از آتش جهنم حفظ کنید؛«قُوا أَنْفُسَكُمْ وَ أَهْليكُمْ ناراً»(تحریم/6) و از طرفی در روایات روزه به عنوان سپر آتش معرفی شده است.
نتیجه اینکه ما وظیفه داریم دیگران(خانواده یا برادران دینی) را به روزه گرفتن توصیه کنیم.
🔸 #مثال_اول؛کلام آیت الله جوادی آملی در مورد روزه(عروسی و نخوردن غذا)
[اگر]يك انسان سالم بگويد #روزه مرا مريض ميكند اين راه علمي ندارد؛ يعني انسانِ بانشاط ميتواند به خوبي شانزده ساعت چيز نخورد، به دليل اينكه بيست ساعت چيز نميخورد؛ در اين #عروسي_ها نه مادر نه پدر نه خواهر آنها كه غرق در نشاطاند شانزده ساعت, هفده ساعت, هجده ساعت غذا نميخورند، اصلاً #ميل_به_غذا_ندارند نه اينكه گرسنه هستند و ميگويند وقت نداريم، شما بررسي كنيد ميبينيد اصلاً #اشتها_ندارند روح، اين بدن را تأمين ميكند، نه به عكس.
(95/3/6)درس اخلاق
🔸 #مثال_دوم؛کلام امیرالمؤمنین(ع) (نهج البلاغه/نامۀ 45؛تفاوت درختان بیابان با درختان کنارۀ جویبار)
«كَأَنِّي بِقَائِلِكُمْ يَقُولُ إِذَا كَانَ هَذَا قُوتَ ابْنِ أَبِي طَالِبٍ فَقَدْ قَعَدَ بِهِ الضَّعْفُ عَنْ قِتَالِ الْأَقْرَانِ وَ مُنَازَلَةِ الشُّجْعَانِ أَلَا وَ إِنَّ الشَّجَرَةَ الْبَرِّيَّةَ أَصْلَبُ عُوداً وَ الرَّوَاتِعَ الْخَضِرَةَ أَرَقُّ جُلُوداً وَ النَّابِتَاتِ الْعِذْيَةَ أَقْوَى وَقُوداً وَ أَبْطَأُ خُمُوداً»
انگار گويندهاى از شما مىگويد: اگر خوراك فرزند ابى طالب اين است پس ضعف و سستى او را از جنگ با هماوردان و معارضه با شجاعان مانع مىگردد! بدانيد درختان بيابانى چوبشان سختتر، و درختان سرسبز پوستشان نازكتر، و گياهان صحرايى آتششان قوىتر، و خاموشى آنها ديرتر است.
لذا اگر دقت کنید برای ساخت درب و پنجره از چوب های جنگلی استفاده می شود؛با اینکه نه باغبانی دارند و همچنین اغلب جنگلها بر روی کوه ها و دامنۀ کوه ها و در میان سنگلاخ ها هستند و از آب باران استفاده می کنند و شب و روز در مقابل طوفانها ایستادند.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(5)؛👇👇👇
◀️روزه برای سلامتی جسم(4)
🔸اسلام دینی کاملاً عقلانی است؛لذا همانطور که پرخوری در اسلام نهی شده است،کم خوری افراطی که موجب بی حوصلگی و عصبی شدن و بد اخلاقی می شود،نهی شده است؛به عبارت دیگر ضرری که در کم خوری افراطی هست اگر بشتر از پر خوری نباشد،کمتر نیست.
🔸 #روزه گرفتن،کم خوری افراطی نیست و اگر کسی مشکلی داشت و همین #روزه گرفتن برایش #ضرر داشته باشد،بنا بر فتوای همۀ مراجع عظام، #روزه گرفتن حرام است؛مثلاً کسی که به سن پیری رسیده و به همین خاطر نمی تواند #روزه بگیرد، #روزه گرفتن برایش حرام است و حتی آن #روزه قضا هم ندارد و فقط یک مد طعام(750 گرم) برای هر روز باید بپردازد.
🔸از موارد دیگر #فواید_روزه_گرفتن این است که #روزه خانه تکانی بدن است؛زیرا انسان در طول سال هر چی می خواهد می خورد و این غذاهای زائد در مجاری بدن می ماند و آنجا می شود لانۀ باکتری ها و... این یک ماه که انسان #روزه می گیرد،بدنِ انسان یک خانه تکانی می کند و تصفیه می شود.
🔸 #اثر_روزه_بر_سرطان؛کشورهایی که پرخورتر هستند،سرطان در آنها بیشتر است(فلاند و دانمارک و آمریکا و ما هم همینطور داریم می رویم بالا،از بس که می خوریم!)
و کشورهایی که اصلاً نان ندارند بخورند،کمترین سرطان رو دارند(یمن و آفریقا و ...)
🔸 #روزه_و_هورمون_رشد_و_جوانی؛وقتی انسان،گرسنگی ممتد بکشد(مثلِ #روزه گرفتن) بدن به این نتیجه می رسه که چیزی نیست؛یعنی قشنگ بدن رو گول می زنید.این به این نتیجه میرسه که به این غذا نمیرسه؛لذا در خون هورمون رشد و جوانی تشرحش می رود بالا.(بعضاً تا 10 20 برابر میشه)
یعنی کسانیکه #روزه میگیرند،خوشگل تر و جوان تر و سالم تر میمانند.
افرادی که اهل #روزه گرفتن باشند،غالباً در سن 70 سالگی پیاده روی و کوهنوردی دارند و... الآن طرف 50 سالشه زانوهاش درد میکنه،کمرش درد میکنه،و چند تا پله را نمی تونه بره بالا...
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(6)؛👇👇👇
◀️شکم پرستی؛
🔸از این جلسه به بعد می خواهیم یک قدم جلوتو رفته و در مورد #شکم_پرستی،صحبت کنیم.همۀ ما می دانیم که روزه نماد مبارزه با #شکم_پرستی است؛لذا امیرالمؤمنین(ع) می فرمایند:«بطْنُ الْمَرْءِ عَدُوُّهُ.»(نثر اللآلئ / ترجمه شيخى، النص، ص: 55)
#شكم آدمى دشمن اوست.
🔸اینکه #شکم دشمن انسان است؛به این معنا نیست که خوردن بد است؛بلکه این #شکم_پرستی است که منفی است.از طرفی هم #شکم_پرستی فقط به معنای پرخوری نیست؛بلکه گاهی برخی از افراد بد غذا هستند و هر غذایی را نمی خوردند؛این هم #شکم_پرستی است.
🔸بدن انسان به همۀ مواد و پروتئین ها و... نیاز دارد؛اینکه کسی کم خوراک باشد به اینصورت که هر غذایی را میل نکند و فقط غذاهای خاصی را دوست داشته باشد،او #شکم_پرست است؛مثلاً برخی از شکمبه خوششان نمی آید! و می گوید بو می دهد؛بعداً مشکلات معده که پیدا کرد،می رود دکتر و قرص آنرا می خورد و برای هر دانۀ قرص باید 100 هزار تومان هم پرداخت کند،باز هم خوب نمی شود.
🔸انسان نباید بندۀ #شکم و دنبال غذاهای خاص باشد،او باید ببیند که بدنش به چه چیزهایی نیاز دارد و آنها را مصرف کند؛هر چند که از مزۀ آنها خیلی خوشش نیاید.روزه یعنی مبارزه با این عاداتی که مربوط به #شکم_پرستی است؛وقتی کسی گرسنه بماند،#بد_غذایی فراموشش می شود.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(7)؛👇👇👇
◀️پرخوری و قساوت قلب؛
🔸پیامبر(ص):«مَنْ تَعَوَّدَ كَثْرَةَ الطَّعَامِ وَ الشَّرَابِ قَسَا قَلْبُهُ.»(نهج الفصاحه/ح2776)
هر کس عادت کند به زیاد خوردن و زیاد نوشیدن، #قلبش_قسی می شود.
🔸در روایت هست که "هیچ بدبختی و نِکبتی مانند #قساوت_قلب نیست"؛ #قساوت_قلب و سنگدلی موجب می شود اشکش خشک شود؛اشکی که در این شبهای قدر به آن نیاز داریم و در روضه ها خیلی ها اشک ندارد.
🔸 #قساوت_قلب مانع حال معنوی می شود و موجب بیماریهای معنوی و اخلاقی می گردد؛اینکه در قرآن می گوید «فی قلوبهم مرض» به این مسئله هم بر می گردد.
بعضی ها وقتی غذا دیر آماده بشود،دیگه خودشونو نمی توانند تحمل کنند!این نشانۀ سنگدلی و #قساوت_قلب است؛توصیه به خواندن کتاب قلب سلیم آیت الله دستغیب.
🔸امیرالمؤمنین(ع) می فرماید:«إِيَّاكُمْ وَ الْبِطْنَةَ فَإِنَّهَا مَقْسَاةٌ لِلْقَلْبِ مَكْسَلَةٌ عَنِ الصَّلَاةِ وَ مَفْسَدَةٌ لِلْجَسَد»(تصنیف غررالحکم/ص360)
بپرهیزید از پرخوری زیرا دل را سخت و شخص را در نماز کِسل و تن را به تباهی می کشاند.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(8)؛👇👇👇
◀️پرخوری و نفاق؛
🔸امیرالمؤمنین(ع) می فرماید:«وَ اعْلَمُوا أَنَّكُمْ لَنْ تَعْرِفُوا الرُّشْدَ حَتَّى تَعْرِفُوا الَّذِي تَرَكَهُ وَ لَنْ تَأْخُذُوا بِمِيثَاقِ الْكِتَابِ حَتَّى تَعْرِفُوا الَّذِي نَقَضَهُ وَ لَنْ تَمَسَّكُوا بِهِ حَتَّى تَعْرِفُوا الَّذِي نَبَذَه»(نهج البلاغه/خطبه 147)
بدانيد كه هيچ گاه حق را نخواهيد شناخت جز آن كه ترك كننده آن را بشناسيد! هرگز به پيمان قرآن وفادار نخواهيد بود مگر آن كه پيمان شكنان را بشناسيد، و هرگز به قرآن چنگ نمىزنيد مگر آن كه رها كننده آن را شناسايى كنيد.
🔸عبارت فوق دلیل بر دشمن شناسی است؛یکی از دشمنان اصلی، #منافقان هستند که رسول خدا(ص) فرمودند که من از آنها بر امتم می ترسم نه از کافران. پس لازم است که شخصیت #منافقان را بشناسیم.اکنون می خواهیم در مورد خوردن #منافقین سخن بگوییم.
♦️پیامبر(ص) می فرماید:«المُؤمِنُ یَأکُلُ بِشَهوَهِ أهلِهِ،وَالمُنافِقُ یَأکُلُ أهلُهُ بَشَهوَتِهِ»(کافی/ج4ص12)
مؤمن مطابق میلِ خانواده اش غذا می خورد و #منافق خانواده اش مطابق میل او غذا می خورند.
♦️پیامبر(ص):«الْمُؤْمِنُ يَأْكُلُ فِي مِعَاءٍ وَاحِدَةٍ وَ الْمُنَافِقُ يَأْكُلُ فِي سَبْعَةِ أَمْعَاء»(وسائل الشیعه/ج24 ص241)
مؤمن کم خوراک است و #منافق پرخور(معاء یعنی روده)
♦️پیامبر(ص):«إِنَّ الْمُؤْمِنَ هِمَّتُهُ فِي الصَّلَاةِ وَ الصِّيَامِ وَ الْعِبَادَةِ وَ الْمُنَافِقَ هِمَّتُهُ فِي الطَّعَامِ وَ الشَّرَابِ كَالْبَهِيمَة»(مجموعۀ ورام/ج1 ص99)
همت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همت #منافق در خوردن و نوشیدن،مانند حیوانات.
🔸روایات فوق نشان می دهد که یکی از مهم ترین ویژگی های #منافقین، #پرخوری است؛البته باید توجه داشت که این ویژگی می تواند مقدمۀ #منافق شدن باشد؛لذا ممکن است شخصی #پرخور باشد اما فعلاً منافق نباشد ولی در آینده #منافق می شود.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(9)؛👇👇👇
◀️پرخوری و عدم تشخیص مصالح زندگی؛
🔸روزه در درجۀ اول،توصیه برای عمل است نه برای دل و ذهن؛ آن عمل عبارت است از گرسنگی که موجب تقوا می شود.توصیه برای دل در کلای اخلاق است و توصیه برای ذهن در کتابخانه ها و مطالعه است.
🔸یکی از اثرات مهم دیگر روزه،تصمیم گیری درست و تشخیص مصالح زندگی است.امیرالمؤمنین(ع) می فرمایند:«إِذَا مُلِئَ الْبَطْنُ مِنَ الْمُبَاحِ عَمِيَ الْقَلْبُ عَنِ الصَّلَاح»(غررالحکم/ص291)
وقتی شکم از مباح پر شود،قلب انسان از #مصالحش نابینا می شود.
🔸در سیری تصمیم نگیر؛حتی برای دنیای خود. #تصمیم_گیری درست،یکی از مهم ترین نیازهای هر انسان است؛در امر ازدواج،شغل و ...
🔸پیامبر(ص) می فرمایند:«نُورُ الْحِكْمَةِ الْجُوعُ وَ التَّبَاعُدُ مِنَ اللَّهِ الشِّبَعُ»(بحار/ج63ص331)
نور حکمت در گرسنگی است و دوری از خدا در #پرخوری است.
حکمت یعنی فهم و #تشخیص_درست،که در این روایت در مقابل دوری از خدا،قرار گرفته است.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(10)؛👇👇👇
◀️کوردلی و کورذهنی از پرخوری است؛
🔸امیرالمؤمنین(ع) می فرماید:«مَنْ زَادَ شِبَعُهُ كَظَّتْهُ الْبِطْنَةُ وَ مَنْ كَظَّتْهُ الْبِطْنَةُ حَجَبَتْهُ عَنِ الْفِطْنَة»(غررالحکم/ص617)
هر کس زیاد سیر بشود، #پرخوری آنرا سنگین می کند و هر کس را که #پرخوری او را سنگین کند،حجاب می شود برای خوش فکر و #تیزهوشی اش.
🔸در جلسۀ قبل،در مورد تأثیر #پرخوری بر روی قلب سخن گفتیم؛الآن در مورد تأثیر #پرخوری بر روی ذهن سخن می گوییم؛اگر میخواهیم فرزندانی دانشمند و نخبه داشته باشیم،آنها را به پرخوری عادت ندهیم.
در روایتی خداوند به حضرت داود(ع) می فرماید:«ای داود! من علم را در گرسنگی قرار دادم ولی مردم در سیری دنبالش می گردند.»
♦️امیرالمؤمنین(ع):«لَا فِطْنَةَ مَعَ بِطْنَة»(غررالحکم/ص770)
با پرخوری، #تیزهوشی در کار نیست.
♦️امیرالمؤمنین(ع):«لَا تَجْتَمِعُ الْفِطْنَةُ وَ الْبِطْنَة»(تصنیف غررالحکم/ص360)
پرخوری با #تیزهوشی(فهم) جمع نمی شود.
💥خلاصه اینکه #پرخوری موجب #کوردلی و #کورذهنی می شود و ذهن و دل را از کار می اندازد.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #فلسفه_روزه(11)؛👇👇👇
◀️تأثیر روزه بر نظام اداری کشور؛
🔸پیامبر(ص) می فرماید:«أکثَرُ ما تَلِجُ بِهِ اُمَّتی النّارَ الأجوَفانِ: البَطنُ و الفَرجُ»(کلینی، 1401: ج2: ح5: 79)
بیشتر امت من به سبب دو میان تهی به آتش می روند: شکم و شرمگاه.
🔸بطن در روایت فوق،به معنای شکم پرستی و پرخوری است که ارتباط تنگاتنگی با اشرافیت و رفاه زدگی و تجمل گرایی دارد.
🔸امام خمینی(ره) می فرماید:
«خاصيت #اعيانيت و #اشرافيت به اصطلاح و #رفاه اين است كه چون هميشه خوف اين مطلب كه نبادا از اين #مقام، پايين بيايم و نبادا يك لطمهاى به #اشرافيت من بخورد، اين خوف، اسباب اين مىشد كه نسبت به زير دستها ظالم و نسبت به بالا دستها توسرى خور باشد.»(صحیفیه امام/ج18ص29)
🔸رفاه زدگی،مهم ترین عاملِ انحراف فکری خواص است.ما باید بدانیم که تنها کسانی می توانند ثابت قدم بمانند که طعم فقر و محرومیت را چشیده باشند نه دنبال حقوق نجومی و اسیر منزل و ماشین خودشان باشند.
🔸روزه،نماد مقابله با شکم پرستی و اشرافیت و رفاه زدگی است؛خداوند ما را با روزه داران واقعی اش محشور بگرداند،به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅سؤالات مباحث بین الصلاتین(رمضان 1400) با موضوع فلسفۀ روزه؛👇👇👇
1- کدامیک از آیات زیر دلالت بر آسان گیری خداوند در احکام را دارد؟
الف) ذاریات/3 ب) بقره/185 ج) موارد الف و ب د) شرح/5
2- فواید روزه،طبق نظر الكسى سوفورين را بیان فرمایید؟
الف) درمان کم خونی و مرض قند ب) درمان سل و بیماریهای کلیه و کبد
ج) درمان روماتیسم و نقرس د) همۀ موارد
3- این جمله از کیست؟«تعبد رسالت هدایت دیگران را ندارد و اخذ به قوه نیست.»
الف) علامه طباطبایی ب) مقام معظم رهبری
ج) آیت الله جوادی د) آیت الله مصباح یزدی
4- چگونه با اینکه خوراک امیرالمؤمنین(ع) کم بود،اما در جنگیدن،قوی بود؟(پاسخ خود امیرالمؤمنین کدام است؟)
الف) طبیعی است؛مانند محکم بودن چوب درختان بیابان
ب) طبیعی است؛مانند اینکه شخصی در عروسی دو روز هیچی نمی خورد و احساس ضعف هم ندارد.
ج) به خاطر نیروی ایمان حضرت
د) همۀ موارد
5- کسی که به سن پیری رسیده و نمی تواند روزه بگیرد وظیفه اش چیست؟
الف) می تواند روزه نگیرد و بعداً قضایش را باید به جا آورد.
ب) روزه گرفتن بر او حرام است و حتی قضا هم ندارد.
ج)به جای هر روز باید یک مد طعام بدهد.
د) موارد ب و ج
6- طیق مباحث مطرح شده،چه چیزی موجب قساوت قلب می شود؟
الف) عادت کردن به زیاد خوردن
ب) عادت کردن به زیاد نوشیدن
ج) گزینۀ الف و ب
د) هیچکدام
7- کدامیک از موارد زیر از در مورد آثارِ پرخوری غلط است؟
الف) قساوت قلب ب) نفاق و کسالت در نماز
ج) کورذهنی و تباهی جسم د) فقط موارد الف و ج
8- بنا به فرمایش امام خمینی(ره)،خاصیت اشرافیت و رفاه چیست؟
الف) تنبلی ب) ظلم به زیر دستها
ج) توسری خور بالا دست ها د) موارد ب و ج
💥این مسابقه فقط برای کسانی است که در نماز جماعت مجموعه،به طور دائم شرکت می کنند.
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅حکم ترک عمدی #روزه و #کفاره آن؛👇👇👇
🔸از حضرت صادق علیه السلام در روایتی نقل شده که می فرمایند: مَنْ أَفْطَرَ یَوْماً مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ خَرَجَ رُوحُ الْإِیمَانِ مِنْه ... . هر کس یک روز ماه رمضان را (بدون عذر)، روزه بخورد روح ایمان از او جدا مىشود. (من لا یحضره الفقیه؛ ج2؛ ص: 118)
🔸همانطور که همه می دانیم مسائل شرعی ای را به آن نیاز داریم واجب است یاد بگیریم؛ یکی از واجبات الهی بر مکلفین روزه ماه مبارک است که بر هر کس که معذور نیست باید روزه بگیرد و البته ترک عمدی و بدون عذر حرام و گناه بزرگ است.
امروز تصمیم داریم چند نکته در رابطه با کسانی که بالاخره شاید در ایام جهل روزه ماه مبارک رمضان را عمدا نگرفته اند بیان کنیم:
1️⃣ اگر روزه دار در ماه مبارک رمضان خدایی ناکرده عمدا و بدون داشتن عذر روزه نگیرد و یا اینکه روزه را شروع کند ولی بین روز مثلا غذا بخورد یا آب بیاشامد مرتکب گناه شده و باید توبه کند و علاوه بر وجوب قضای روزه، کفاره عمد هم بر او واجب می شود. (البته اگر کسی از روی فراموشی چیزی بخورد روزه باطل نمی شود – و اگر کسی از روی نداستن مسئله از مبطلات روزه مرتکب شود به نظر بسیاری از مراجع از جمله امام خامنه ای روزه اش باطل است و البته کفاره عمدی ندارد)
2️⃣ این کفاره افطار عمدی روزه که واجب می شود چیست؟
الف: اطعام و سیر نمودن شصت فقیر است و اگر قرار باشد طعام را به آنها بدهد باید به هر نفر یک مد طعام یعنی 750 گرم (1) از غذاهای متعارف مثل نان یا آرد یا گندم و یا برنج ... بپردازد.(2)
ب: گرفتن شصت روز روزه است که باید سی و یک روز آن پشت سر هم باشد.
💥به عبارت دیگر کسی که یک ماه عمداً روزه نگیرد و عذری نداشته باشد،بغیر از 30 روز غذای روزه باید 1800 فقیر را اطعام کند یا 1800 روز(حدود 5 سال) روزه بگیرد.
چقدر خوب است که این احکام را به مردم برسانیم؛چه بسا در آنها تأثیر بگذارد.
🌹🌹🌹
نکات توضیحی و منابع:
(1) شبیری: یک مد طعام 900 گرم است.)
(2) پرداخت پول صحیح نیست مگر اینکه پرداخت کننده مطمئن باشد که فقیر پول دریافتی را به مصرف همان غذای محاسبه شده می رساند. بنابراین اگر فقیر پول ده کیلو نان را گرفته اما با آن مثلا سه کیلو برنج بگیرد کافی نیست.( حضرت امام، تحریر الوسیله، ج۲، کتاب کفارات، مسئلۀ۲۰؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج۳، مسئلۀ۷۷۶؛ صافی، هدایه العباد، ج2، کتاب کفارات، م20؛ مکارم، سایت، استفتائات، صوم، کفاره امام خامنه ای، سایت، احکام روزه، س374)
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ احکام #فطریه؛👇👇👇
در روایت است از حضرت صادق علیه السلام که میفرمایند: ...مَن صامَ و لَم یُؤَدِّ الزَّکاةَ فلا صَومَ لَهُ إذا تَرَکَها مُتَعَمِّدا... . اگر کسى روزه بگیرد و زکات فطره را عمدا ندهد، از ثواب روزه بى بهره است. ( من لایحضر الفقیه ج2، ص183)
چند نکته درباره فطریه:
1️⃣ مقدار فطریه ای که برای هر نفر واجب است سه کیلو از غذای معمول شهر است یا محاسبه قیمت سه کیلو از غذای معمول شهر برای هر نفر است و اگر همه عزیزانی چه آنهایی که بیشتر در طول سال نان مصرف می کنند یا برنج مصرف می کنند، قیمت گندم را پرداخت کنند یا قیمت برنج را حساب کنند، صحیح است و مانعی ندارد و لازم نیست انسان فطریه را بر اساس غذای غالب خودش بدهد. و بهتر این است سه کیلو خرما یا قیمت سه کیلو خرما را به فقیر پرداخت کند. (تحریر، زکات الابدان، جنس زکات مساله 3)
2️⃣کسی که فقیر شرعی است یعنی کسی که خرج سالش را مطابق با شانش ندارد پرداخت زکات فطره بر او واجب نیست. (توضیح المسائل مراجع م 1991)
پرداخت زکاتِ فطره،به هر فقیری جایز نیست آن فقیر باید شیعۀ اثنی عشری باشد و علنی گناه نکند.
4️⃣اگر کسی در نماز عید شرکت کرده و قبل از نماز عید زکات فطره را نپرداخته و یا جدا نکرده یا کسانی که در نماز عید شرکت نکرده اند تا قبل از اذان ظهر فطریه را پرداخت نکرده اند و یا زکات فطره را از اموالشان جدا نکرده اند، بعد از عید فطر به نظر اکثر مراجع باید فطریه را به نیت ما فی الذمه یعنی بدون این که نیّت ادا و قضا، پرداخت کنند. (آیت الله صافی فتوا اما حضرت امام و امام خامنه ای و آیات عظام سیستانی و مکارم بنابر احتیاط بعدا به نیت مافی الذمه بدهد و آیت الله شبیری احتیاط مستحب بدهد هر چند معصیت کرده.) (آیات عظام خوئی، بهجت، زنجانی: واجب نیست ؛ رساله مراجع مساله 2030 ،2031 ،2029 ، 2032 العروه الوثقی، زکات الفطره، وقت وجوبها و العروة الوثقى؛ ج2 فصل فی وقت وجوبها ,م6 ؛ زکات فطره،رساله مراجع , ج2,م 2032)
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
#رمضان1400
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
هدایت شده از KHAMENEI.IR
🌷 عید سعید فطر مبارک
🔺 رؤیت هلال ماه شوال المکرم در غروب چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ برای رهبر انقلاب محرز شده است.
👈 بنابراین پنجشنبه ۲۳ اردیبهشتماه اول شوال و عید سعید فطر خواهد بود.
💻 @Khamenei_ir
کانال فرهنگی بیمارستان امیر کبیر اراک
✅نشریۀ چهل حدیث اخلاص؛👆👆👆 ◀️ماه رمضان 1400 🔹🔹پیامبر(ص) می فرمایند: «هر کس چهل حدیث حفظ کند،خداوند
✅برندگان مسابقه نشریۀ چهل حدیث اخلاص؛👇👇👇
1️⃣خانم عالی نژاد (آزمایشگاه)
2️⃣خانم داوری (بخش NICU)
3️⃣خانم ساریخانی (بخش نوزادان)
4️⃣خانم مرادی (بخش خون)
5️⃣خانم میر عبدالحق (بخش خون)
6️⃣آقای علیرضا آنجفی (دبیرخانه)
💥هر کدام از برندگان در ایام عید سعید فطر،یک کارت هدیۀ 50 هزار تومانی دریافت می کنند.
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
کانال فرهنگی بیمارستان امیر کبیر اراک
✅سؤالات #نشریه_چهل_حدیث_اخلاص(رمضان 1400) 1- رابطۀ اخلاص با روزه چیست؟ الف) روزه موجب تثبیتِ اخلا
✅پاسخ نامه سؤالات #نشریه_چهل_حدیث_اخلاص(رمضان 1400)👇👇👇
🌹🌹🌹
1) د
2) ج
3) ب
4) د
5) ب
6) ج
🌹🌹🌹
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #تابلو_اعلانات(3)؛👆👆👆
♦️♦️ غیبت ممنوع♦️♦️
👌آیت الله مصباح یزدی:
«اگر از #عیب كسى آگاه شدید، آن را براى دیگران بازگو نكنید و دیگران را به وى #بدگمان و از عیوب و اسرارش باخبر نسازید و #آبرویش را در جامعه نریزید.»
📚اخلاق در قرآن؛ج3ص212
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅#زکات_فطره_میهمان؛👇👇👇
🤔فطره مهمانی که در شب عید فطر قبل از زمان وجوب زکات فطره با رضایت صاحبخانه آمده است و نزد وی افطار می کند، بر عهده چه کسی است؟
1. بر عهده میزبان است و انفاق فعلی کافی است (آیات عظام گلپایگانی، اراکی، بهجت، صافی).(1)
2. اگر نان خورِ صاحبخانه به طور مطلق محسوب می شود، نه نان خور شب عید، بر عهده صاحبخانه است (آیت الله زنجانی).(2)
3. اگر نان خور صاحبخانه محسوب می شود بر عهده صاحبخانه است (حضرت امام، رهبر معظم انقلاب، آیات عظام اراکی، خویی، تبریزی، فاضل، سیستانی، وحید، مکارم).(3)
1- گلپایگانی، هدایه العباد، مسئلۀ1581؛ بهجت، استفتائات، ج2، سؤال3327؛ صافی، هدایه العباد، مسئلۀ1580؛ ذیل توضیح المسائل مراجع ، ج2، مسئلۀ1995.
2- ذیل توضیح المسائل مراجع ، ج2، مسئلۀ1995.
3- امام، تحریر الوسیله، زکات فطره، القول فی من تجب علیه، مسئلۀ3؛ خویی، تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، زکات فطره، مسئلۀ1172؛ فاضل، الاحکام الوضحه، مسئلۀ1199؛ توضیح المسائل مراجع ، ج2، مسئلۀ1997؛ وحید، توضیح المسائل، مسئلۀ2012؛ موسوعه فقهی جامعه الزهرا، مجموع احکام3، مبحث روزه، زکات فطره.
🌹🌹🌹
🤔مهمان در چه صورت نان خور میزبان محسوب می شود؟
1. صدق انفاق فعلی کافی است (آیات عظام گلپایگانی، اراکی، بهجت، صافی، نوری).
2. ماندن یک شب برای نان خورشدن کافی است (آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، وحید).
3. ماندن یک شب برای نان خورشدن کافی نیست (رهبر معظم انقلاب،آیات عظام فاضل، مکارم، زنجانی).
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
✅ #احکام_خمس(1)👇👇👇
🔸نتیجه و غایت ماه مبارک رمضان،عبارت است از وجوب زکات فطره و توجه به فقراء و ادای امامت الهی است؛لازم است در مورد ادای امانات مالی از جمله خمس و زکات با هم سخن بگوییم.
🔸شاید بتوان گفت که مظلوم ترین احکام شرعی در بین مسلمین،احکام خمس و زکات است و از طرفی یکی از مهم ترین عوامل بلاها و سختی هایی چون خشکسالی و بیماریها،همین بی توجهی به مسائل خمس و زکات است.
🔸برخی فکر می کنند که خمس و زکات برای افراد خاصی که دنبال اعیانیت و اشرافیت هستند قرار هست برسد اما اینگونه نیست در قرآن موارد مصرف هر کدام بیان شده است.
🔸«وَ اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَىْ ءٍ فَأنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِى الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکِینِ وَ ابْنِ السَّبِیلِ »(انفال/41)؛ «و بدانید که هر چه غنیمت گرفتید، یک پنجم آن براى خدا و رسول و از آن خویشاوندان (او) و یتیمان و بینوایان و در راه ماندگان است.
🔸خمس داراى حکمت ها و اسرار گوناگونى است که به بعضى از آنها اشاره مى شود:
1️⃣ خمس به منظور تأمین هزینه هاى امام(ع) به عنوان رئیس حکومت، براى پیشبرد نظام اسلامى و اداره جامعه، واجب گردیده است.
(ناصر، مکارم شیرازى، یک صد و هشتاد پرسش و پاسخ، ص 423 - 425 و تعلیقات على العروة، کتاب الخمس، ص 392. ؛ از این رو در روایت از خمس به عنوان «وجه الاماره» یاد شده است. ر.ک: وسائل الشیعه، ج 6، کتاب الخمس، باب 2، ح 12.)
2️⃣ خداوند متعال براى حفظ کرامت و عزت پیامبر اسلام، محل تأمین بودجه فقیران بنى هاشم و منسوبان به آن حضرت را از خمس قرار داد و سهم آنان را قرین سهم خود و رسول کرد تا زمینه تحقیر نسبت به آنان از بین برود.
(ر.ک: وسائل الشیعه، ج 6، ابواب قسمة الخمس، باب 1، ح 4 و 8.)
3️⃣ خمس براى تأمین بودجه هر کار خیرى است که امام بخواهد انجام دهد و براى هر موردى که صلاح بداند، مصرف کند. «فَما کانَ لِلَّهِ فَهُوَ لِرَسُولِه یَضَعُهُ حَیْثُ شاءَ» ؛ «آنچه خاص خدا است، براى پیامبر اسلام است، هر جا صلاح بداند قرار مى دهد»:.
(همان، ابواب الانفال، باب 1، ح 12.)
4️⃣ خمس وسیله اى براى رشد و کمال انسان محسوب مى شود که اداى آن، باعث جلب روزى و وسیله آمرزش گناهان مى گردد. در مکاتبه امام رضا(ع) به یکى از یارانش آمده است: «اِنَّ اِخْراجَهُ (خمس ) مِفْتاحُ رِزْقِکُم و تَمْحیصُ ذُنُوبِکُم» ؛ «پرداخت خمس کلید جلب روزى و وسیله آمرزش گناهان است».
(همان، ابواب الانفال، باب 3، ح 2.)
5️⃣ خمس براى احیاى دین خدا و تحقّق حکومت اسلامى واجب گردیده است. در همان مکاتبه آمده است «اِنَّ الْخُمْسَ عَوْنُنا عَلى دینِنا» ؛ «خمس، کمک ما در پیاده کردن دین خداست»(همان، ابواب الانفال، باب 3، ح 2.)
#اهمیت_خمس
#بیان_شده_در_بین_الصلاتین
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅روح سه نفر در بیمارستان ولیعصر اراک در کُما با هم سخن گفتند👆👆👆
🔸این قضیه مال 15 سال پیش بود...
این سه نفر همدیگر را نمی شناختند و بیهوش بودند و همدیگر رو نمی دیدند اما روحشان با هم سخن گفته و آقای گمرکی این قضیه را در برنامۀ "زندگی پس از زندگی" بیان کردند.
🔸اسامی این سه نفر عبارتند از؛
امیر گمرکی(تجربه گر نزدیک به مرگ)
امیر موسوی
علی مروتی
📚اگر میخواهید کل این برنامه را ببنید به صفحۀ زیر مراجعه کنید👇👇👇
https://www.aparat.com/v/x5pV8
از زمانِ 1 ساعت و 18 دقیقه به بعد...
📣کانال فرهنگی بیمارستان امیرکبیر اراک
@bimarestan_AK