eitaa logo
بیسیمچی
1.8هزار دنبال‌کننده
12.3هزار عکس
1.9هزار ویدیو
622 فایل
سلام علیکم این کانال بمنظور ارتباط معنوی،فرهنگی ،تبلیغی و مذهبی با فرهیختگان تشکیل شده استbabaii@
مشاهده در ایتا
دانلود
پیامها و نکات برخی از آیات جزء بیست و نهم قرآن کریم : آيه51و 52 قلم وَإِن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُواْ لِيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُواْ الذِّكْرَ وَ يَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ‏ ترجمه و نزدیك بود كسانى كه كفر ورزیدند، چون قرآن را شنیدند، تو را چشم بزنند و مى‏گویند: او دیوانه است. در حالى كه آن قرآن جز مایه بیدارى براى جهانیان نیست. نکته ها در آغاز این سوره به تهمت جنون به رسول اللّه‏صلى الله علیه وآله اشاره شد و در این آیه كه پایان این سوره است به این نسبت تصریح شده است. «و یقولون انّه لمجنون» «لیزلقونك» از ماده «زلق» به معناى لغزیدن و به زمین افتادن و كنایه از هلاكت و نابودى است. آیه 51، بیانگر شدّت غضب كفّار است كه به هنگام شنیدن آیات قرآن مى‏خواهند با چشمانشان تو را نابود كنند و مراد از آن، یا نابود كردن طریق چشم زخم است و یا كنایه است، همان طور كه مى‏گوییم فلانى بانگاهش مى‏خواست مرا بخورد. بغض و كینه انسان را به تضادگویى وادار مى‏كند. از یك سو قرآن را عظیم مى‏داند به نحوى كه حسادتش مى‏خواهد پیامبر را نابود كند و از سویى دیگر او را به پریشان گویى و دیوانگى متّهم مى‏كند. دشمن با دست مى‏جنگد، با زبان تهمت مى‏زند، و با چشم قصد نابودى دارد. آغاز سوره، سخن از قلم و نوشتن بود و پایان سوره، بیدارى تمام جهانیان. شاید اشاره به این باشد كه كلید بیدار شدن جهانیان، ابزار فرهنگى است. چشم زخم‏ پیامبر فرمود: «انّ العین حقّ و انّها تُدخل الجمل والثور التّنور» چشم زخم حق است و به قدرى كارساز است كه شتر و گاو را داخل تنور مى‏كند.(40) چشم زخم لازم نیست از دشمن باشد. گاهى دوست از دوست خودش به خاطر داشتن كمالى تعجب مى‏كند و لذا در حدیث داریم كه اگر از دوست خود چیزى دیدید كه تعجب كردید، خدا را یاد كنید تا بلاى چشم زخم دفع شود و چه بسیارند كسانى كه به وسیله چشم زخم هلاك شده و جان داده‏اند.(41) البتّه حق بودن شورى چشم به این معنا نیست كه ما به بعضى افراد سوءظن داشته باشیم و آنان را متهم به چشم شورى كنیم. و یا كوتاهى‏هاى خودمان را در موارد مختلف به‏حساب چشم زخم بگذاریم. در روایات مى‏خوانیم: صدقه، دعا، خواندن سوره‏هاى ناس و فلق و امثال آن مى‏تواند مانع تأثیر چشم زخم شود.40) بحار الانوار، ج‏63، ص 17. 41) بحارالانوار، ج 95، ص 127. پيام ها 1- كینه دشمن جدى‏ست، باید به هوش بود. «و ان یكاد الّذین كفروا لیزلقونك» 2- قرآن، از توطئه‏هاى دشمن پرده برمى‏دارد. «و ان یكادالّذین كفروا» 3- لبه تیز حمله دشمن رهبرجامعه اسلامى است. «لیزلقونك» 4- چشم زخم یك واقعیّت است. «لیزلقونك بابصارهم» 5 - در برابر تهمت به اولیاى الهى باید دفاع كرد. در برابر «یقولون انه لمجنون» خداوند فرمود: «ما انت بنعمة ربّك بمجنون» 6- قرآن، وسیله غفلت زدایى است. «ان هو الا ذكر» 7- قرآن، محدود به زمین و زمان خاصّى نیست، كتابى است جهانى و جاودانى براى همه ملت‏ها. «ذكر للعالمین»
آيه19 تا 24 سوره الحاقه فَأَمَّا مَنْ أُوتِىَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَيَقُولُ هَآؤُمُ اقْرَءُواْ كِتَابِيَهْ إِنِّى ظَنَنتُ أَنِّى مُلاَقٍ حِسَابِيَهْ فَهُوَ فِى عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ فِى جَنَّةٍ عَالِيَةٍ قُطُوفُهَا دَانِيَةٌ كُلُواْ وَ اشْرَبُواْ هَنِيئاَ بِمَآ أَسْلَفْتُمْ فِى الْأَيَّامِ الْخَالِيَةِ ترجمه پس هر كس كه نامه عملش به دست راستش داده شود، (شادى كنان) مى‏گوید: بیائید كتاب مرا بخوانید. من مى‏دانستم كه با حساب خودم رو به رو خواهم شد. پس او در زندگى رضایت بخشى است. در بهشتى برین. كه میوه‏هایش در دسترس است. به خاطر اعمالى كه در دوران گذشته انجام داده‏اید، بخورید و بیاشامید و گوارایتان باد. نکته ها «هاؤم» اسمى است كه معناى امر دارد، یعنى بیایید. «قُطوف»، جمع «قَطف»، میوه چیده شده یا آماده چیدن است. «ظن» در امور دنیوى، باورى همراه با شك است ولى در امور اخروى به معناى اطمینان است. «اسلفتم» از «اسلاف»، تقدیم چیزى است كه امید مى‏رود بهتر از آن برگردد. هر انسانى در قیامت نامه و پرونده‏اى دارد و نامه خوبان به دست راستشان داده مى‏شود. شاید آنچه در سوره واقعه به نام اصحاب یمین مى‏خوانیم همین گروه باشند. مراد از علوّ در «فى جنّة عالیة» ممكن است علوّ مقامى باشد نه مكانى. در قیامت هم نعمت مادى است و هم روحى، راضى بودن انسان، نعمت روحى و بهشت برین نعمت مادى است. «هنیئاً» از سوى خداوند، كامیابى را افزون‏تر و گواراتر مى‏كند. در قرآن چهار مرتبه كلمه «هینئاً» بكار رفته كه سه بار آن براى نعمت‏هاى بهشتى است.
پيام ها 1- در قیامت، پرونده عمل هر كس را در اختیارش مى‏گذارند. «اوتى كتابه» 2- خداوند در قیامت، بر اساس پرونده مكتوب و مستند، مردم را محاكمه و كیفر و پاداش مى‏دهد. «اوتى كتابه» 3- نه یقین، بلكه حتّى ظنّ و گمان به وقوع قیامت، مى‏تواند انسان را كنترل كند. «انّى ظننت انّى ملاق حسابیه» 4- قیامت، دوره برداشتِ دانه‏هایى است كه در دنیا كاشته شده باشد. «بما اسلفتم فى الایّام الخالیة» 5 - علاقه به كشف كمالات، امرى فطرى است وتا قیامت وجود دارد. «هاؤم اقرؤا كتابیه» 6- اگر ایمان به حساب و كتاب سبب تقوا و پرهیز از لذّت‏هاى حرام دنیوى و محرومیت‏هاى موقّت مى‏شود، در عوض زندگى در بهشت، كاملاً رضایت بخش خواهد بود. «فى عیشة راضیة فى جنّة عالیة» آيه 25 تا 34 حاقه وَأَمَّا مَنْ أُوتِىَ كِتَابَهُ بِشِمَالِهِ فَيَقُولُ يَا لَيْتَنِى لَمْ أُوتَ كِتَابِيَهْ وَلَمْ أَدْرِ مَا حِسَابِيَهْ يَا لَيْتَهَا كَانَتِ الْقَاضِيَةَ مَآ أَغْنَى‏ عِنِّى مَالِيَهْ هَلَكَ عَنِّى سُلْطَانِيَهْ خُذُوهُ فَغُلُّوهُ ثُمَّ الْجَحِيمَ صَلُّوهُ ثُمَّ فِى سِلْسِلَةٍ ذَرْعُهَا سَبْعُونَ ذِرَاعاً فَاسْلُكُوهُ إِنَّهُ كَانَ لَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ وَلَا يَحُضُّ عَلَى‏ طَعَامِ الْمِسْكِينِ‏ ترجمه و امّا كسى كه نامه عملش به دست چپش داده شود، مى‏گوید: اى كاش نامه‏ام به من داده نشده بود. و نمى‏دانستم حسابم چیست؟ اى كاش مرگ پایان كارم بود (و دیگر زنده نمى‏شدم). دارائى من رفع نیازى از من نكرد. قدرتم از دستم برفت. (گفته مى‏شود:) او را بگیرید و در غل بكشید. سپس او را در آتش شعله‏ور وارد بیندازید. سپس در زنجیرى كه هفتاد ذراع باشد درآورید. همانا او به خداى بزرگ ایمان نمى‏آورد. و بر طعام دادن به نیازمندان ترغیب نمى‏كرد. نکته ها «ذِراع» فاصله آرنج تا نوك انگشتان است و در قدیم معیارى براى اندازه‏گیرى بوده است و كلمه «هفتاد» یا به معناى حقیقى است و یا كنایه از زنجیر طولانى مى‏باشد. «جَحیم» از «جحمة»، به آتش شعله ور گویند. امام صادق‏علیه السلام فرمود: اگر یك حلقه از آن زنجیرى كه دوزخیان را با آن به بند مى‏كشند، بر دنیا نهاده شود، دنیا از شدّت حرارت، ذوب مى‏شود.(6) در این آیه، كفر و بخل و بى‏تفاوتى نسبت به محرومان در كنارهم آمده است. «لا یؤمن باللّه... لا یحضّ» گرفتن و بستن و كشاندن و به دوزخ پرتاب كردن، بیانگر نهایت حقارت و ذلت دوزخیان است. «خذوه فغلّوه... صلّوه... فاسلكوه»6) تفسیر نورالثقلین.
درس بیست و نهم از جزء بیست و نهم: «نگاهی به لحظه فراق» کلااذابلغت التراقی وقیل من راق وظن انه الفراق-والتفت الساق بالساق- الی ربک یومئذ المساق. «سوره قیامت، آیه های 26 تا 30» معنی آیه: چنین نیست، او هرگز ایمان نمی آورد تا جان به گلوگاهش رسد و گفته شود: آیا کسی هست که این بیمار را از مرگ نجات دهد؟ و یقین به فراق از دنیا پیدا کند وساق پاها (از شدت جان دادند) بهم می پیچد آری در آن مسیر همه به سوی (دادگاه) پروردگارت خواهند بود. نکات مهم آیات: 1- این آیات سخن از لحظه دردناک مرگ به میان آورده است. 2- تراقی جمع (ترقوه) به معنی استخوانهایی است که گرداگرد گلو را گرفته است و رسیدن جان به گلوگاه، کنایه از آخرین لحظات عمر است. 3- اشاره به لحظه است که اطرافیان بیمار هم دستپاچه به دنبال راه نجاتی می گردند و از اروی عجز و یأس و بیچارگی می گویند کسی هست او را نجات دهد. 4- محتضر نیز در این لحظه مأیوس شده یقین به فراق و جدایی از دنیا پیدا می کند. 5- به خاطر شدت ناراحتی جان دادن، ساق پاها بهم پیچیده می شود. 6- آنگاه خداوند می فرماید مسیر همه حلایق در آن روز به سوی دادگاه پروردگار توست. تعبیرات قرآن در مورد لحظه دردناک مرگ 1- گاه قرآن این لحظه را به «سکره الموت» یعنی مسی و گیجی حال مرگ تشبیه می کند. (19- ق) 2- گاهی قرآن به «غمرات الموت» یعنی شدائد مرگ تعبیر می کند. (آیه 93 سوره انعام) 3- گاهی قرآن این لحظه دردناک را به «رسیدن روح به حلقوم» تعبیر می کند. «فلولا اذا بلغت الحلقوم». (83- واقعه) 4- و گاه تعبیر به رسیدن روح به تراقی «یعنی استخوان های اطراف گلو نموده است». (آیات مورد بحث) از مجموع این تعابیر استفاده می شود که آن لحظه سخت و دردناک است ولی از روایات اسلامی استفاده می شود که این لحظه برای مومن و غیرمومن فرق دارد.
احادیثی در مورد چگونگی حال مومن با کافر در لحظه مرگ 1- امام سجاد (ع) فرمودند: مرگ برای مومن مانند کندن یک لباس چرکین پرحشره و گشودن غل و زنجیرهای سنگین و تبدیل آن به بهترین لباسها و خوشبوترین عطرها و راهوارترین مرکبها و مرفه ترین منزلهاست. و نسبت به کافر مانند کندن یک لباس فاخر و نقل مکان از منزلهای مرفه و تبدیل آن به کثیف ترین و خشن ترین لباسها و وحشتناکترین منزلها و عظیم ترین عذابهاست. 2- امام صادق (ع) فرمودند: مرگ نسبت به مومن همچون عطر بسیار خوشبویی است که آن را می بوید و حالتی شبیه به خواب به او دست می دهد و درد و رنج به کلی از او قطع می شود و نسبتن به کافر مانند گزیدن افعیها و عقربها و یا شدیدتر از آن است. ترسیم گویایی از لحظه مرگ در حدیثی از امام علی (ع) سکرات مرگ توأم با حسرت از دست دادن آنچه که داشتند بر آنها هجوم می آورد، اعضای بدنشان سست می گردد و رنگ از صورتهایشان می پرد. کم کم مرگ در آنها نفوذ کرده میان آنها و زبانشان جدایی می افکند. در حالی که او در میان خانواده خویش است. با چشمش می بیند و با گوشش می شنود و عقل و هوشش سالم است اما نمی تواند سخن بگوید. در این می اندیشد که عمرش را در چه راه فانی کرده؟ و روزگارش را در چه راهی سپری نموده است؟ به یاد ثروتهایی می افتد که در تهیه آن چشم بر هم گذارده و از حلال و حرام و مشکوک، جمع آوری نموده و تبعات و مسئولیت گردآوری آن را بر دوش می کشد در حالی که هنگام جدایی و فراق از آنها رسیده است، آن به دست بازماندگان می افتد. آنها از آن متنعم می شوند و بهره می گیرند اما مسئولیت و حسابش بر اوست. اثرات یاد مرگ از دیدگاه امام صادق (ع) یاد مرگ شهوتهای سرکش را درون آدمی می میراند، و ریشه های غفلت را از دل بر می کند قلب را به وعده های الهی نیرو می بخشد و به طبع آدمی نرمی و لطافت می دهد. نشانه های هواپرستی را در هم می شکند، آتش حرص را خاموش می کند و دنیا را در نظر انسان کوچک می کند و این است سخن پیامبر (ص) که فرمود: یک ساعت فکر کردن بهتر از یک سال عبادت است.
پيام ها 1- مقایسه میان عاقبت خوبان و بدان، شیوه‏اى قرآنى براى شناخت بهتر حقایق است. «اوتى كتابه بیمینه... اوتى كتابه بشماله» 2- در تربیت و هدایت، بشارت و هشدار در كنار هم لازم است. «اوتى كتابه بیمینه... اوتى كتابه بشماله» 3- آگاهى از آینده، گامى براى تصمیم‏گیرى صحیح امروز است. «فیقول یا لیتنى» 4- روزنه امید براى خلافكاران در آخرت بسته مى‏شود. تا قبل از دیدن نامه عمل امیدى داشت ولى بعد از آن فقط حسرت مى‏خورد. «یا لیتنى... یا لیتها» 5 - ثروت و قدرت، در قیامت كارآیى ندارد. «ما اغنى عنّى مالیه هلك عنّى سلطانیة» 6- ثروت‏اندوزى در دنیا، سبب حسرت در قیامت است. «ما اغنى عنّى مالیه» 7- كیفر دستهایى كه در دنیا براى هرگونه فساد و ستم باز بود، غل و زنجیر قیامت است. «فغلّوه» 8 - انسانى كه در قلبش نور معرفت خدا و در عملش، خدمت به مردم نباشد، بهتر كه بسوزد. «لا یؤمن... و لا یحضّ» 9- توجه به گرسنگان، در كنار ایمان به خدا مطرح است. «لا یؤمن... و لایحضّ» 10- بر فرض كه خود، توان كمك نداشته باشیم، باید دیگران را براى كمك به گرسنگان تشویق كنیم. «و لا یحضّ على طعام المسكین» 11- رسیدگى به فقرا شرط ندارد كه فقیر، مؤمن باشد. «و لا یحضّ على طعام المسكین» آيه26 و 27 انسان وَمِنَ الَّيْلِ فَاسْجُدْ لَهُ وَسَبِّحْهُ لَيْلًا طَوِيلاً إِنَّ هَؤُلَا ءِ يُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَ وَ يَذَرُونَ وَرَآءَهُمْ يَوْماً ثَقِيلاً ترجمه و بخشى از شب را براى او سجده كن و در بخشى طولانى از شب به تسبیح او بپرداز. همانا اینان دنیاى زودگذر را دوست دارند و روز گرانبار (قیامت) را پشت سر مى‏نهند. نکته ها فرمان عبادت و تكرار كلمه «لیل» در یك آیه كوتاه، نشانه‏ى اهمیّت و نقش شب در عبادت است. از امام صادق و امام رضاعلیهما السلام پرسیدند: مراد از فرمان «سبحّه لیلاً طویلاً» چیست؟ فرمودند: نماز شب.(233) 233) تفسیر نورالثقلین. پيام ها 1- محبّت و دلبستگى به دنیا، سرچشمه گناه و كفر و از نشانه‏هاى گناه پیشگان است. «لا تطع منهم آثماً او كفوراً... انّ هولاء یحبّون العاجلة» 2- دنیا، زودگذر و ناپایدار است. «العاجلة» 3- دنیاگرایى و آخرت گریزى، زمینه گناه پیشگى است. «آثما... یحبّون العاجلة و یذرون ورائهم یوماً ثقیلاً» 4- قیامت، روزى بسیار سخت و سنگین است. «یوماً ثقیلاً» 5 - توجه به زودگذر بودن دنیا و سختى و سنگینى روز قیامت، از عواملى است كه مى‏تواند محبّت انسان را از دنیا كم كند. «العاجلة... یوماً ثقیلاً»
مروری بر جزء بیست و نهم: 1- خداوند کسی است که مرگ و زندگی را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شما نیکوکارترید. (2- ملک) 2- آیا کسی که به رو افتاده و حرکت می کند به هدایت نزدیکتر است یا کسی که راست قامت است و بر صراط مستقیم گام برمی دارد. (22- ملک) 3- بگو به من خبر دهید اگر آبهای سرزمین شما در زمین فرو رود چه کسی می تواند آب جاری و گوارا در دسترس شما قرار دهد. (30- ملک) 4- ای پیامبر: تو اخلاق عظیم و برجسته ای دارد. (4- قلم) 5- نزدیک است کافران هنگامی که آیات قرآن را می شنوند با چشم زخم خود تو را از بین ببرند. (51- قلم) 6- او را به زنجیری که هفتاد ذراع است ببندید چون او هرگز به خداوند بزرگ ایمان نمی آورد و هرگز مردم را بر اطعام مستمندان تشویق نمی نمود. (33و 34 حاقه) 7- روز قیامت روزی است که مجرمان دوست دارند فرزندان خود را و همسر و برادرش را و همه مردم روی زمین را فدا کنند تا خود نجات یابند. (11 تا 14 معراج) 8- به یقین انسان حریص و کم طاقت آفریده شده است. هنگامی که به او بدی رسد بیتابی می کند و هنگامی که خوبی به او رسد بخل می ورزد، مگر نمازگزاران. (19 تا 21 معراج) 9- (حضرت نوح عرض می کند خدایا) هر زمان که آنها را دعوت کردم که ایمان بیاورید و تو آنها را بیامرزی، انگشتان خویش را در گوشهایشان قرار دادند و لباسهایشان را بر خود پیچیدند. (7-نوح) 10- هر کس در گرو اعمال خویش است. (38- مدثر) 11- بهشتیان از دوزخیان سئوال می کنند چه چیزی شما را به دوزخ وارد ساخت می گویند ما از نمازگزاران نبودیم. (42 و 43 مدثر) 12- وای بر تکذیب کنندگان در آن روز قیامت. (15- مرسلات) 13- اگر آنها به قرآن ایمان نمی آوردند پس به کدام سخن بعد از آن ایمان می آوردند؟