سئوال 5: آيا مخرج بول با غير آب پاك ميشود؟
جواب: خير ـ مخرج بول فقط با آب ميتواند، پاك شود.
سئوال 6: استبراء چيست؟ آيا اين عمل بعد از ادرار واجب است؟ و آيا اين عمل مختصّ مردان است يا زنها هم استبراء مختص به خودشان دارند؟
جواب: استبراء عمل مستحبي است كه مردها بعد از بيرون آمدن بول انجام ميدهند، و آن داراي اقسامي است، و بهترين آنها اين است كه بعد از قطع شدن بول، اگر مخرج غائط نجس شده، اول آن را تطهير كنند، بعد سه دفعه با انگشت ميانهي دست چپ از مخرج غائط تا بيخ آلت بكشند و بعد شست را روي آلت و انگشت پهلوي شست را زير آن بگذارند و سه مرتبه تا ختنهگاه بكشند و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهند. استبراء مختص مردها است و براي زنها استبراء از بول نيست و اگر رطوبتي ببيند و شك كند پاك است يا نه، پاك ميباشد. وضو و غسل را هم باطل نميكند.
سئوال 7: چه فايدهاي براي استبراء در طهارت مترتب است؟
جواب: فائدهاش آن است كه اگر استبراء به شكل صحيحي انجام شود، هر رطوبت مشكوكي كه از انسان خارج شود، محكوم به طهارت است. آبي كه گاهي بعد از ملاعبه و بازي كردن از انسان خارج ميشود و به آن مَذي ميگويند پاك است. و نيز آبي كه گاهي بعد از مني بيرون ميآيد و به آن وَذي ميگويند هم پاك است و آبي كه گاهي بعد از بول بيرون مي آيد و به آن وَدي ميگويند، اگر بول به آن نرسيده باشد پاك است.
سئوال 8: بنده جواني 18 ساله هستم و در سن 15 سالگي مسألهي استبراء و چگونگي آن را به دقت از رساله مطالعه كردم ولي خوب نفهميدم و بالطبع به شكل نادرستي آن را انجام ميدادم، حال در اين چند سال كه رطوبتي از من ممكن بود خارج شده باشد كه طبق مسألهي استبراء آن را پاك فرض كردهام با توجه به اين گفتهها آيا بايد تمام نمازهايي را كه با اين حالت خواندهام قضا كنم؟ (مقلد آيت الله بهجت)
جواب: در فرض مسأله كه در موقع خواندن نمازهاي گذشته يقين به طهارت بدن و لباس داشتهايد، نمازهاي گذشته صحيح است و قضاي آن لازم نيست.
متفرقات طهارت
سئوال 1: ميگويند در موقع شستن لباسهايي كه نجس شده، نبايد دعا يا صلوات ذكر كرد، نظر فقها در اين ارتباط چيست؟ آيا فقط سه بار آب كشيدن و فشار دادن آن پس از رفع نجاست كافي است؟
جواب: بلي ـ سه بار آب كشيدن و فشار دادن، كافي است و ذكر دعا و صلوات در هر حال مستحب است و در موقع شستن لباس نجس هم مانعي ندارد.
سئوال 2: اگر در حالي كه از حمام خارج ميشويم قطرههايي آب از سقف رويمان چكّه كند چه حكمي دارد؟
جواب: اگر يقين به نجاست سقف حمام نداشته باشيد، محكوم به طهارت است.
آداب مجلس قرآن
يكي از علماي اصفهان ميگفت: با عدهاي براي حج به مكه مشرف شديم. در مدينه يك نفر از ما درگذشت. پس از دفن، مجلس ترحيمي تشكيل داده، و يكي از قاريان اهل تسنن را براي خواندن قرآن، به مجلس دعوت كرديم.
قاري آمد و نشست امّا قرآن نميخواند. به او گفتيم بخوان. گفت: شما مشغول حرف زدن هستيد و تا ساكت نشويد قرآن نميخوانم! همه ساكت شديم ولي باز ديديم نميخواند. گفت: طرز نشستن ما متناسب با مجلس قرآن نيست! ما همه دو زانو نشستيم، ديديم باز قرآن را شروع نميكند. گفتيم: بخوان. گفت: هنوز مجلس براي قرائت قرآن مهيا نشده است، زيرا در دست بعضي چاي و سيگار مشاهده ميشود. چاي و سيگار را كه كنار گذاشتيم، وي آيهاي از قرآن را تلاوت كرد و مجلس را ترك گفت. آيهاي را كه تلاوت نمود اين بود:
«وَ إِذا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَ أَنْصِتُوا.»[1]
«هنگامي كه قرآن خوانده ميشود، بدان گوش فرا دهيد و ساكت باشيد.»[2]
شايان تذكر است كه برادران اهل سنّت متأسفانه به جاي توجه به معاني و مقاصد قرآن فقط به آداب ظاهري قرآن توجه كرده و فرع را بر اصل ترجيح دادهاند.[1] . سوره اعراف، آيه 204.
[2] . سيماي فرزانگان، ج 3، ص 279.
هدایت شده از حجه الاسلام شیخ حسن بابایی
مروری بر جزء هیجدهم:
1- مومنان کسانی هستند که در نمازشان خشوع دارند و از لغو بیهودگی روی گردانند و زکات می پردازند و دامان خود را از آلودگی حفظ می کنند. (2 تا 5 مومنون)
2- مومنان امانت ها و عهد خود را رعایت می کنند و بر نمازهایشان مواظبت می نمایند. (9 و 8 مومنون)
3- ما بالای سر شما هفت راه (طبقات هفتگانه آسمان) قـرار دادیم و ما هرگز از خلق خود غافل نبوده ایم. (17- مومنون)
4- قوم نوح گفتند: (نوح) مردی است که به نوعی جنون مبتلاست. پس مدتی درباره او صبر کنید (تا مرگش فرا رسد یا از این بیماری رهایی یابد).
5- ما هیچ کس را جز به اندازه تواناییش تکلیف نمی کنیم. (62- مومنون)
6- بدی را به بهترین روش دفع کن (و پاسخ بدی را به نیکی ده). (96- مومنون)
7- بگو پروردگارا: از وسوسه های شیاطین به تو پناه می برم. (97- مومنون)
8- زمانی که مرگ یکی از آنان فرا رسد، می گوید پروردگار من مرا باز گردانید، شاید در آنچه ترک کردم (و کوتاهی می نمودم) عمل صالحی انجام دهم. (99 و 100 مومنون)
9- آیا گمان کردید شما را بیهوده آفریده ایم و به سوی ما باز نمی گردید. (115- مومنون)
10- مرد زناکار جز با زن زناکار و مشرک ازدواج نمی کند و زن زناکار را جز مرد زناکار یا مشرک به ازدواج خود در نمی آورد و این کار بر مومنان حرام شده است. (2- نور)
11- کسانی که زنان پاکدامن را متهم می کنند سپس چهار شاهد (بر مدعای خود) نمی آورند، آنها را هشتاد ضربه تازیانه بزنید. (4- نور)
12- کسانی که دوست دارند زشتی ها در میان مردم با ایمان شیوع یابد عذاب دردناکی برای آنان در دنیا و آخرت است. (19- نور)
13- زنان پاک از آن مردان پاک و مردان پاک از آن زنان پاک است. (26- نور)
14- به مومنان بگو چشم های خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرند و به زنان با ایمان بگو چشم های خود را (از نگاه هوس آلود) فرو گیرند و زینت خود را جز آن مقدار که نمایان است آشکار ننمایند. (30 و 31 نور)
هدایت شده از حجه الاسلام شیخ حسن بابایی
درس هیجدهم از جزء هیجدهم:
«عفت عمومی از دیدگاه قرآن»
قل للمومنین یغضوا من ابصرهم و .... (30) و قل للمومنت یغضضن من ابصرهن ....
«سوره نور، آیه 30 و 31»
معنی آیه:
به مومنان بگو چشمهای خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرند و ...
و به زنان با ایمان بگو چشم های خود را (از نگاه هوس آلود) فرو گیرند و ....
حفظ عفت و پاکدامنی و مراحل پاکسازی:
سوره مبارکه نور را در حقیقت می توان سوره پاکدامنی و عفت و مبارزه با آلودگی های جنسی دانست و برای این منظور و پاکسازی جامعه شش مرحله ذکر می کند:
مرحله اول: بیان مجازات شدید زن و مرد زناکار است که با قاطعیت تمام مطرح گردیده و سه دستور در این رابطه مطرح می کند.
1- حکم مجازات زنان و مردان آلوده به فحشاء یعنی زدن صد تازیانه به زن و مرد زناکار.
2- تأکید بر اینکه در اجرای حد الهی گرفتار محبت ها و احساسات بی مورد نشوید.
3- دستور حضور جمعی از مومنان در صحنه مجازات است. زیرا هدف آن است که ضمن عبرت گنهکار، مجازات او سبب عبرت دیگران هم شود. این مرحله به ما می آموزد که در یک جامعه سالم باید (تخلف از قانون) با اهمیت تلقی شود، و مجازات باید به گونه ای صورت گیرد که اثر منفی خنثی شود.
هدایت شده از حجه الاسلام شیخ حسن بابایی
درس هیجدهم از جزء هیجدهم:
«عفت عمومی از دیدگاه قرآن»
قل للمومنین یغضوا من ابصرهم و .... (30) و قل للمومنت یغضضن من ابصرهن ....
«سوره نور، آیه 30 و 31»
معنی آیه:
به مومنان بگو چشمهای خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرند و ...
و به زنان با ایمان بگو چشم های خود را (از نگاه هوس آلود) فرو گیرند و ....
حفظ عفت و پاکدامنی و مراحل پاکسازی:
سوره مبارکه نور را در حقیقت می توان سوره پاکدامنی و عفت و مبارزه با آلودگی های جنسی دانست و برای این منظور و پاکسازی جامعه شش مرحله ذکر می کند:
مرحله دوم: برخورد جدی با کسانی که افراد پاکدامن را مورد اتهام قرار می دهند.
در این مرحله خداوند مومنانی را که در مقابل شایعه پراکننان کوتاهی می کنند و جلو تهمت ها را نمی گیرند مور سرزنش قرار می دهد و به سه قسمت از گناهان مومنان در مورد قبول تهمت ها اشاره می کند.
1- پذیرش شایعه: می فرماید به خاطر بیاورید هنگامی که به استقبال این دروغ بزرگ می رفتید و این شایعه را از زبان یکدیگر می گرفتید.
2- نشر شایعه بدون هیچ گونه تحقیق.
3- کوچک شمردن شایعه و به عنوان یک وسیله سرگرمی از آن استفاده کردن.
لذا برای حفظ عفت عمومی در جامعه علاوه بر شدت عمل در برخورد با گنهکار که در مرحله اول به آن اشاره شد باید با کسانی که شخصیت انسان های پاکدامن را با شایعه پراکنی لکه دار می کنند نیز باید به شدت برخورد شود.