بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
❇️13 ـ تفسير «عالَمين» و كثرت عوالم
〽️عن أميرالمؤمنين (عليه السلام): «ربّ العالمين وهم الجماعات من كل مخلوق من الجمادات والحيوانات...پروردگار عالمین و شامل همه جماعات مخلوقین از جامدها و حیوانات می شود ».
🔅عن أبی جعفر (عليه السلام): «... لعلك تري أن الله إنّما خلق هذا العالم الواحد أو تري أن الله لم يخلق غيركم. بلي والله لقد خلق ألف ألف عالم وألف ألف آدم، أنت في آخر تلك العوالم وأولئك الآدميّين...شاید تو چون همین #عالم را می بینی فکر می کنی خداوند همین عالم واحد را خلق کرده یا فکر می کنی که خداوند غیر از شما را خلق #نکرده. بلکه به خدا قسم که خداوند هزار هزار #عالم و هزار هزار #آدم خلق کرده و تو در آخر آن عوالمی و آن ها نیز آدمی زاد».
💮اشاره: موجود مادي گذشته از #حدوث_ذاتي(بوجود آمدن) محكوم به #حدوث_زماني(در زمانی بوجود آمدن) است و حدوث زماني براي هر موجود طبيعي، ذاتي است؛ زيرا بر اساس حركت جوهري، هيچ موجود مادي #بقا_و_ثبات ندارد، چه رسد به دوام و قِدَم(ازلی و ابدی)؛ ليكن براي فضل و فيض خداي سبحان حدّي نيست و #تكرّر_عوالم و #تعدّد_جهان هاي امكاني كه لازمه دوام فيض خداست، هرگز با حدوث مستفيض منافات ندارد و همان طور كه قبلا ً بيان شد، مراد از كلمه «عالمين» #همه مراحل و اَنحاي وجود و موجود امكاني است، نه خصوص #عوالم_انساني.
🍥 زيرا قرآن كريم «ربّ العالمين» را به پروردگار همه نظام گسترده #كيهاني و #انساني معنا كرده است و به تعبير ديگر هر جا قلمرو رحمت خداست، مشمول «عالمين» است و چون رحمت خدا همه اشيا را در بردارد: (رحمتي وسعت كلّ شيء) ، مراد از عالَمين، #سراسر_نظام_امكاني است.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۳: (اَلْرَّحمن الرَّحیم)
🎯گزيده تفسير
🔘 #رحمتِ_فراگير الهي (رحمت رحمانيه) و #رحمت_خاص او (رحمت رحيميّه) در اين آيه كريمه دو دليل بر انحصار حمد به خداوند است؛ زيرا رحمت فراگير كه مؤمن و كافر را در بر ميگيرد و همچنين رحمت خاص كه ويژه #مؤمن است، در انحصار خداست و چنين رحمتي سبب #استحقاقِ حمد است.
🔊 پس #پرورش_دهنده موجودات، خدايي است كه رحمتي فراگير براي همه و رحمتي #ويژه براي مؤمنان دارد و چنين پرورش و پرورنده اي #سزاوار_ستايش است.
📖تفسير
⌛️از آيه كريمه (الحمد لله ربّ العالمين) #دو_برهان بر اختصاص حمد به خداي سبحان استفاده شد.
💬 آيه كريمه (الرّحمن الرّحيم) نيز حاوي #دو_برهان ديگر بر
محمود بودن ذات اقدس الهي و ربوبيّت مطلق او و حصر حمد در اوست؛ زيرا دو صفت جمالي «الرحمن» و «الرّحيم»، هر يك ميتواند حدّ وسط برهاني بر #اختصاص حمد براي ذات مقدس پروردگار قرار گيرد.
🎙اين دو صفت بيانگر آن است كه:
۱) ربوبيّت(پرورش دهندگی) خداي سبحان، ربوبيّتي شايسته تحميد است و تحميدْ، حق #انحصاري اوست؛ زيرا رحمت رحمانيّه كه همان رحمت مطلق است مخصوص خداست و چنين رحمتي سبب محمود بودن خداي رحمان است .
نيز رحمت رحيميه كه #ويژه مؤمنان است در انحصار خداي سبحان است و چنين رحمت ويژهاي نيز سبب استحقاق #حمد براي خداست.
⌚️ربوبيت #ممدوح و #مذموم
ربّ، گاهي مربوب(پذیرنده رشد) خود را عالمانه، عادلانه و رحيمانه اداره ميكند و گاهي جاهلانه و ظالمانه.
👁🗨قسم اول ربوبيّت محمود و قسم دوم ربوبيّتي مذموم و ناپسند است. براي اثبات اين كه ربوبيّت خداوند از قسم اول است، آيه مورد بحث برخي از صفات جمالي حق را ياد كرده، ميفرمايد: ربّ و پرورشدهنده عوالمِ هستيِ امكاني خدايي است كه رحمتي فراگير و مطلق دارد (رحمت رحمانيّه) و رحمتي مخصوص (رحمت رحيميّه).
📢قرآن كريم گاهي با صفات سلبيه و با #زبان_نفي، نقص و ظلم را از حريم ذات اقدس الهي دور ميكند: (ولا يظلم ربّك أحداً...پروردگار تو به احدی ظلم نمی کند)، (وما ربّك بظلّام للعبيد...و پروردگار تو به بندگانش ستم نمی کند )
💡پاورقی:جمله (وما ربّك بظلاّم... ) به اين معنا نيست كه خداوند «بسيار ظالم» نيست؛ زيرا نفي ظلم كثير منافي اثبات ظلم اندك نيست؛ در حالي كه صدور ستم اندك نيز همانند #ظلم_زياد ازخداي سبحان #محال است. سرّ #مبالغه در «ظلّام» اين است كه ستم اندك ازمدبّر و مربي سراسر جهان، با #ظلم_كثير برابر است؛ زيرا او اگر به ذرّه اي از ذرات عالم ستم كند ، سراسر جهانِ منظم #آسيب مي بيند، زيرا اجزاء جهان آفرينش همانند حلقه هاي يك سلسله و مراتب #اعداد_چينش(1،2،3،4،5،...) شده است؛ به گونه اي كه اگر حلقه اي از اين سلسله جا به جا شود، بي نظمي سراسر عالم را فرا مي گيرد.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۳: (اَلْرحمنِ الرَّحیمِ)
🔘قرآن كريم گاهي با صفات سلبيه و با زبان نفي، نقص و ظلم را از حريم ذات اقدس الهي دور ميكند و گاهي با #لسان_اثبات مي فرمايد: #پرورنده جهان هستي «رحمان» و «رحيم» است و بر اساس رحمت فراگيرِ خود جهان را تدبير ميكند و چون تربيب و تدبير او بر اساس رحمت است و در ربوبيّت او نيز ستم راه ندارد ، پس #ربوبيّتش محمود و ممدوح است.
🎯قرآن كريم #دو_گونه ربوبيّت ترسيم ميكند: ربوبيّت ممدوح و ربوبيّت مذموم. و در مواردي سخن از #ربوبيّت_مذموم دارد؛ مانند سخن فرعون كه خود را ربّ برتر بني اسرائيل معرفي كرد: (فقال أنا ربّكم الأعلي...گفت: من پروردگار برترم) و يا سخن حضرت يوسف (عليهالسلام) به مصاحب خود در زندان: (اذكرني عند ربّك...مرا نزد اربابت یاد کن) و كلام خداي سبحان: (فأنسیه الشيطان ذكر ربّه...پس شیطان یاد کردنِ از یوسف را نزد اربابش، از یاد او برد)كه درباره #ربوبيّت_مذموم عزيز مصر است.
🔊 و يا سخن ديگرِ حضرت يوسف (عليه لسلام) كه ربوبيّت مذموم ارباب متفرق را نفي ميكند: (يا صاحبي السجن أأرباب متفرقون خيرٌ أم الله الواحد القهّار...ای یار زندانی آیا ارباب های گوناگون بهتر اند یا خدای واحد و مقتدر)
📢 امّا ربوبيّت خداي سبحان كه بر اساس #رحمت است محمود و پسنديده است.
💬لطايف و اشارات
1⃣ ـ #رسالت نامهاي خدا در سومين آيه حمد:
🎲چنانكه در بخش لطايف و اشارات آيه كريمه «بسم الله...» گذشت، اسماي حسناي «الرحمن» و «الرحيم» كه سومين آيه سوره حمد را تشكيل ميدهد، #تكرار همان نامها در اولين آيه اين سوره #نيست؛ زيرا اين نامهاي شريف در اين آيه #مقيد بوده، عهده دار اثبات حصر حمد در خداي سبحان و تبيين محمود بودن ربوبيّت آن ذات اقدس است، ولي در آيه اول سوره در #فضايي_باز قرار گرفته، چنين محدوديتي ندارد.
2⃣ ـ #اختلاف نِطاق(مرز) در براهين حصر حمد:
⌚️گرچه همه براهيني كه از اسماي حسناي «الله»، «ربّ»، «الرحمن»، و «الرّحيم» بر #حصر_حمد براي خداي سبحان استفاده ميشود، در پي اثبات محموديّت انحصاري ذات اقدس الهي است، ولي نطاق و مرز هر برهان متناسب با موضوع و حدّ وسط خاص #همان برهان است.
💡مثلاً برهاني كه حدّ وسط آن #ربوبيّت_مطلق خداي سبحان بر عوالم هستي است، انحصار حمد و مدحي را اثبات ميكند كه از ناحيه #ربوبيّت_خداوند است و برهاني كه حد وسط آن #رحمت_رحيميّه و فيض خاص الهي است، حصر ستايش هاي مربوط به چنين #رحمتي (خاص) را اثبات ميكند. پس محدوديت حد وسط هر برهاني، #نطاق و قلمرو برهانِ مزبور را مشخص ميكند.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📘کتاب: #امام_مهدی(عج)موجود_موعود
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📝پيشگفتار
🎯 #امامت_و_نصب در نگاه حضرت رضا(عليهالسلام)
🔘در #ميان مردم مَرو (خراسان)، پيروان اهلبيت بر اين باور بودند كه امام ميبايد از سوي #خداوند والا نصب شود و ولايت را بر عهده گيرد؛ اما ديگران ميگفتند كه امام را نه #نصب_الهي، كه #انتخاب_مردمي معيّن ميكند و او در حقيقت #وكيل_امّت است.
💡امام رضا(عليهالسلام) پس از آمدن به مَرو و آگاهي از اين مسئله فرمودند: #امامت را نشناختند تا #امام را بشناسند.
⌚️همان گونه كه #الله با #الوهيت (مقام خدایی، پرستیدنی) شناخته ميشود، #امام با #امامت؛ آنگاه ويژگيهاي امام را برشمردند: الإمام واحد دهره لا يدانيه أحد...امام #يگانه دوران خويش است.
💬نصب امام تنها براي سامان دادن به جهات #عملي فردي يا #اجتماعي مردم نيست #بلكه تبيين معارف الهي، تشريح احكام فقهي و حقوقي اسلام، قضا و داوري، اجراي حدود، تعزيرات و دفاع از كيان دين، گشايش دشواريهاي علمي و عملي انسانها نيز از #وظايف امام است.
📢از سوي ديگر، همان طور كه #انسانها به امام نيازمندند، #فرشتگان هم به او محتاجاند. زيرا امام، #معلّم #اسماء_الله است و ملائك علوم را از ايشان #مي_گيرند و #مشكلات علمي و عملي خود را در پرتو او مي گشايند.
🔊ذات اقدس حق به آدم(عليهالسلام) فرمود كه تو خليفه من و امام #اين دوراني، پس #ملائكه را از گزارش #اسماي_الهي با خبر كن: (يا آدَمُ اَنبِئهُم بِاَسمائهِم...ای آدم فرشتگان را از اسماء من با خبر کن).
⌛️ #امام انسان كامل معصوم #مظهر اسم اعظم اعظم الاسماء است.
🎲 #اسماي_الهي #هر_اقتضايي (بازتابی) دارند، به بركت اسم اعظم و مظهرش تأمين ميشود. اين #نمودي از مقام والاي امام است.
🎙 همانگونه كه دورترين #ستارگان آسمان را كسي نمي تواند رصد كند چه رسد به اينكه بخواهد به آن دسترسي پيدا كند، #عقل_احدي نيز به فهم #كُنه_امامت هيچ امامي بار نمييابد. *هرگز #عقل_بشر به اوج آسمان امامت راه نيافته و فكرش به بلنداي آن مقام رفيع نميرسد تا شايستگي يابد امامت را جعل و امام را معيّن كند: هو بحيث النجم من #يد_المتناولين و وصف الواصفين؛ فأين الاختيار منهذا و أين #العقول عن هذا و أين #يوجد مثل هذا.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚کتاب: #امام_مهدی(عج)موجود موعود
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i