#سخن_بزرگان
چه رنجی است لذتها را تنها بردن،
و چه زشت است، زیباییها را تنها دیدن،
و چه بدبختی آزاردهندهای است، تنها خوشبخت بودن!
در بهشت،تنها بودن، سختتر از کویر است...!
💠دکتر شریعتی
💥قرارگاه بصیرتی شهید مهدی کوچک زاده
➯@Bshmk33
دکتر على شریعتی به سال ۱۳۱۲ در مزينان از توابع سبزوار در خانوادهای مذهبی چشم به جهان گشود پدر او استاد محمد تقی شریعتی مردی پاک و پارسا و عالم به علوم .نقلی و عقلی و استاد دانشگاه مشهد بود علی پس از گذراندن دوران کودکی وارد دبستان شد و پس از شش سال وارد دانشسرای مقدماتی در مشهد شد. علاوه بر خواندن دروس دانشسرا در کلاسهای پدرش به کسب علم می پرداخت. معلم شهید پس از پایان تحصیلات در دانشسرا به آموزگاری پرداخت و کاری را شروع کرد که در تمامی دوران زندگی کوتاهش سخت به آن شوق داشت و با ایمانی خالص با تمامی وجود آنرا دنبال کرد.
شریعتی در سال ۱۳۳۴ به دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه مشهد وارد گشت و رشته ادبیات فارسی را برگزید. در همین سال علی با یکی از همکلاسان خود بنام پوران شریعت رضوی ازدواج میکند. وجود تفکر خلاق باعث شد که معلم شهید در طول دوران تحصیل در دانشکده ادبیات به انتشار آثاری چون: ترجمه ابوذر غفاری ، ترجمه نیایش اثر الکسیس خ .کارل و یک رشته مقالههای تحقیقی در این زمینه همت گمارد.
معلم انقلاب در سال ۱۳۳۷پس از دریافت لیسانس در رشته ادبیات فارسی بعلت شاگرد اول شدنش برای ادامه تحصیل به فرانسه فرستاده شد. وی در آنجا به تحصیل علومی چون جامعه شناسی، مبانی علم تاریخ و تاریخ و فرهنگ اسلامی پرداخت و با اساتید بزرگی چون ماسینیون، گورویچ و ساتر و... آشنا شد و از علم آنان بهرههای بسیار برد.
دوران تحصیل شریعتی همزمان با جریان نهضت ملی ایران به رهبری مصدق بود که او نیز با قلم و بیان خود و نوشتههای محکم و مستدل از این حرکت دفاع مینمود. وی پس از سالها تحصیل با مدرک دکترا در رشتههای .جامعه شناسی و تاریخ ادیان به ایران بازگشت در همان دوران نیز فعالیتهای بسیاری در زمینههای سیاسی و مبارزاتی و اجتماعی داشت که به گوشهای از آن فعالیتها میپردازیم .
در سال ۱۹۵۹ میلادی به سازمان آزادیبخش الجزایر مىپیوندد و سخت به فعالیت مىپردازد. در سال ۱۹۶۰ میلادی مقالهای تحت عنوان "به کجا تکیه کنیم" را در یکی از نشریات فرانسه منتشر میکند. در سال ۱۹۶۱میلادی مقاله "شعر چیست؟" ساتر را ترجمه و در پاریس منتشر مینماید و در همان اول علت فعالیت در سازمان آزادیبخش الجزایر گرفتار میشود و در زندان پاریس با "گیوز" مصاحبهای میکند که در سال ۱۹۶۵ در توگو چاپ میشود.
در سال ۱۹۶۱ نیز مقالهای تحت عنوان "مرگ فرانتس فانون" را در پاریس منتشر میکند، همچنین در طول مبارزات مردم الجزایر برای آزادی دستگیر میشود و مورد ضرب و شتم پلیس فرانسه قرار میگیرد و روانهء بیمارستان میشود و سپس به زندان فرستاده .میشود. همچنین با مبارزان بزرگ ملتهای محروم نیز آشنا میشود وی در سال ۱۳۴۳ به ایران باز میگردد و در مرز ترکیه و ایران توقیف و به زندان قزل قلعه تحویل داده میشود و بعد از چند ماه آزاد و به خراسان زادگاهش میرود. در سال ۱۳۴۴ مدتی پس از بیکاری ، اداره فرهنگ مشهد ، استاد جامعه شناسی و فارغ التحصیل خدانشگاه سوربن را بعنوان دبیر انشاء کلاس چهارم دبستان در یکی از روستاهای مشهد استخدام میکند، و سپس در دبیرستان بتدریس میپردازد و بالاخره به عنوان استادیار تاریخ وارد دانشگاه مشهد میشود
در سال ۱۳۴۸ به حسینیه ارشاد دعوت میشود و بزودی مسئولیت امور فرهنگی حسینیه را بعهده گرفته و به تدریس جامعه شناسی مذهبی، .تاریخ شیعه و معارف اسلامی میپردازد در این محل است که دکتر شریعتی با قدرت و نیروی کم نظیر و با کنجکاوی و تجزیه و تحلیل تاریخ ، چهره های مقدس و شخصیتهای بزرگ اسلام را معرفی نمود. استحکام کلام ، بافت منطقی جملات با اتکاء بهخ پشتوانه فنی و عمیق فکریش هر شنونده ای را در کوتاهترین مدت سرا پا گوش میساخت و در نیم راه گفتار تحت تاثیر قرار میداد و سپس به هیجان می آورد
در سال۱۳۵۲، رژیم، حسینیهء ارشاد که پایگاه هدایت و ارشاد مردم بود را تعطیل نمود، و معلم مبارز را بمدت ۱۸ماه روانه زندان میکند و درخ خلوت و تنها ئی است که علی نگاهی به گذشته خویش میافکند و .استراتژی مبارزه را بار دیگر ورق زده و با خدای خویش خلوت میکند از این به بعد تا سال ۱۳۵۶ و هجرت ، دکتر زندگی سختی را پشت سر گذاشت .
👇👇
ساواک نقشه داشت که دکتر را به هر صورت ممکن از پا در آورد، ولی شریعتی که از این برنامه آگاه میشود ، آنرا لوث میکند. در این زمان استاد محمد تقی شریعتی را دستگیر و تحت فشار و شکنجه قرار داده بودند تا پسرش را تکذیب و محکوم کند. اما این مسلمان راستین سر باز زد، دکتر شریعتی در همان روزها و ساعات خود را در اختیار آنها میگذارد تا اگر خواستند، وی را از بین ببرند و پدر را رها کنند
در مهر ماه سال ۱۳۵۳ ساواک که غافلگیر شده بود و از محبوبیت علی آگاه او را بدست شکنجه روحی و جسمی سپرد، و میخواستند او را وادار به همکاری نموده و برایش شوی تلویزیونی درست کنند و پاسخ او که هیچگاه حقیقتی را به خاطر مصلحت ذبح شرعی نکرده است چنین بود " و اگر ".خفهام کنند سازش نخواهم کرد وحقیقت را قربانی مصلحت خویش نمیکنم دکتر در ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۵۶ تهران را بسوی اروپا ترک گفت تا دورانی جدید را با مطالعه و مبارزه آغاز کند. سر انجام در روز یکشنبه ۲۹ خرداد ماه ۱۳۵۶ با قلبی عاشق ، اندیشه ای پاک ، ایمانی محکم، زبانی قاطع، قلمی توانا، روانی آگاه و سیمایی آرام بسوی آسمانها و آرامشی ابدی عروج کرد و عاشقان و دوستداران خود را در این فقدان .همیشه محسوس تنها گذاشت .
خدایش بیامرزد و راهش پر رهرو باد
💥قرارگاه بصیرتی شهید مهدی کوچک زاده
➯@Bshmk33
در ایران کسی نیست که نام دکتر علی شریعتی را نشنیده باشد. او یکی از بزرگترین نویسندگان و متفکران قرن اخیر و مبارزان و فعالان سیاسی در زمان پهلوی بود. دکتر علی شریعتی در همان سالها از نظریهپردازان اصلی انقلاب اسلامی ایران نیز بود.
یکی از مهمترین مواردی که در مورد دکتر علی شریعتی گفته میشود و بر شهرت وی نیز تأثیر بسزایی داشته است، نقدها و تحلیلهای وی بود که پیرامون اوضاع دوره پهلوی بیان میشد. در مقالهای که پیش رو دارید به معرفی و بررسی برترین آثار و کتابهای دکتر علی شریعتی پرداختهایم؛ پس با ما همراه شوید.
✅ هبوط
بیشک یکی از بهترین و تأثیرگذارترین کتابهای دکتر علی شریعتی هبوط است. هبوط یکی از مهمترین آثار وی است که در آن از موضوعات فلسفی مذهبی مانند خلقت آدم و حوا و در مورد سرنوشت آنها و بازگشت به زمین سخن میگوید. دیدگاه خاصی که دکتر شریعتی در این کتاب دارد در کنار متن ادبی و فلسفی گیرای او در هبوط، این کتاب را به یکی از بهترین کتابهای وی تبدیل کرده است. وی در ورای متون زیبا و جملات دلنشینی که در کتاب هبوط وجود دارد با ارائه تفکری خلاقانه توانسته استقبال مخاطبان را در دهههای اخیر نسبت به این کتاب داشته باشد.
✅ فاطمه فاطمه است
فاطمه فاطمه است، نام کتابی کوچک از دکتر علی شریعتی بوده که در حقیقت متنی است که از روی سخنرانی دکتر علی شریعی در سال ۱۳۴۹ نگارش شده است. کتاب فاطمه فاطمه است یکی از معروفترین آثار شریعتی بوده و میتوان گفت کتاب بینالمللی این نویسنده است. کتاب فاطمه فاطمه است تاکنون به چندین زبان زنده دنیا ترجمه شده است. این کتاب به بیان واقعی به ارائه توضیحات مهمی در مورد یک بانوی مسلمان و ویژگیها و خصوصیات آن میپردازد. وی به مقایسه یک زن سنتی نسبت به زن متجدد و غربگرا میپردازد و این نکته را بیان می کند که بانوان مسلمان و ایرانی همان بانوی فاطمی هستند.
او همچنین در مورد زندگینامه و روحیات و افکار بانو فاطمه و اینکه چگونه وی در اوج سختی پرورش یافت، سخن میگوید. شریعتی در ادامه به مدح این بانوی بزرگ میپردازد که چگونه بانو فاطمه میتواند به معنای واقعی تعریف آزادی را در خود پنهان داشته باشد.
در قسمتهای مختلف کتاب به نکات و جنبههای مختلف زندگی بانو فاطمه به عنوان بانویی که مونس و همراه پدر و همدم و استوار در کنار همسر و مهربان و الگو برای فرزندان خود بوده، اشاره شده است. ممکن است با خود فکر کنید که مواردی را درباره آن بانو میدانیم اما هیچچیز را درک نکردهایم. زنان ایرانی و مسلمان همیشه الگویشان بانو فاطمه بوده است. خواندن این کتاب زیبا را به شما پیشنهاد میکنیم.
در بخش پایانی و مشهورترین بخش این سخنرانی، شریعتی چنین میگوید:
“خواستم بگویم فاطمه دختر خدیجه بزرگ است، دیدم فاطمه نیست.
خواستم بگویم که فاطمه دختر محمد است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که فاطمه همسر علی است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که فاطمه مادر حسنین است، دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم که فاطمه مادر زینب است، باز دیدم که فاطمه نیست.
نه، اینها همه هست و اینهمه فاطمه نیست. فاطمه فاطمه است.
✅ تاریخ تمدن
دکتر علی شریعتی یکی از نویسندگانی است که در زمینههای گوناگون و مختلفی به تألیف آثار پرداخته است. کتاب تاریخ تمدن یکی از کتابهای تاریخی فلسفی است که توسط دکتر علی شریعتی به نگارش درآمده است. کتاب تاریخ تمدن از نظر ادبیات و زیبایی یکی از کم مثالترین آثار دکتر شریعتی است که در زمینه خلقت انسان و رسالتی که بر دوش یک انسان بنا شده، سخن میگوید. در جلد اول این کتاب دکتر علی شریعتی به بیان مسائل مهمی در زمینه پیدایش انسان بر روی کره خاکی و علت آفرینش اما از منظری جدید میپردازد. کتاب تاریخ تمدن در دو جلد موجود است.
در جلد اول این موارد را میخوانیم:
“تاریخ، آفریننده چگونگی انسان است و از این رو تاریخ سرگذشت انسان گشتن، این حیوانی است که بر روی دو پا راه میرود و این سرگذشت که چنین رسالت دقیق و عظیمی را بر عهده دارد و به این دقت انجام داده است و نمیتواند بر عبث و بیهودگی و تصادفی و بی جهت و فاقد علیت و وحدت عینی و حقیقت علمی باشد.”
در جلد دوم دکتر علی شریعتی پا را کمی فراتر نهاده و در مورد روح و زیباییهایی که در خلقت آن وجود دارد، می پردازد. او انسان را نه تنها یک جسم بلکه ماورایی بدون انتها از الطاف و احساسات بیان میکند که با پیوستن به دنیای اطراف خود میتواند تأثیری شگرف بر روی زندگی خود داشته باشد.
در جلد دوم میخوانیم: منطق مادی و اقتصادی حسی، ارزشهای مقدس معنوی، نیازهای برتر و کششهای ظریف و زیبای روح را هم تحلیل کرد و همه این جلوههای متعالی احساس لطیف و روح غیر
👇👇👇
مادی و فوق اقتصادی انسان را همچون گلهای زیبا و معطری در زیر انگشتان تشریح و تجزیه و تحلیل پژمرد و به ابتذال کشید.
کتاب تاریخ تمدن به شما کمک میکند تا هدف از خلقت خود را بیابید و بدانید که زندگی کردن تنها هدفی نیست که برای آن خلق شدهایم و بار مسئولیتهای انسانی بر روی دوشمان سنگینی میکند.
✅ کویر
یکی از مشهورترین کتابهای دکتر علی شریعتی کتاب کویر است. این کتاب شهرتی اسمی در میان فارسی زبانان ایران دارد و خیلیها دکتر علی شریعتی را به دلیل نام این کتاب و مسائلی که در آن مطرح شده، میدانند. ویژگیهایی که کتاب کویر دکتر علی شریعتی دارد باعث شده تا این کتاب یکی از بنامترین آثار وی باشد. همچنین تاکنون بارها توسط ناشران مختلف به چاپ رسیده است.
دکتر شریعتی در مقدمه کویر مینویسد: «وجودم تنها یک حرف است و زیستنم تنها گفتن همان یک حرف، اما بر سهگونه: سخن گفتن، معلمی کردن و نوشتن. آنچه تنها مردم میپسندند: سخن گفتن، آنچه هم من و هم مردم: معلمی کردن و آنچه خودم را راضی میکند و احساس میکنم که با آن نه کار که زندگی میکنم نوشتن».
کتاب کویر دکتر علی شریعتی نوشتاری است که حاصل خلوت و تنهایی ایشان است که با نگاهی ادبی و همچنین به دلیل فاش نمودن روحیات و عواطف خود به نگارش درآمده است. در حقیقت دکتر علی شریعتی این کتاب را نامههایی به هیچکس مینامد و به همین دلیل مخاطب آن میتواند هرکسی باشد. زمانی که مخاطب خاصی برای کتاب تعریف شود، همگان نمیتوانند بهرهمند گردند، اما این کتاب گنجینهای ارزشمند برای تفکرات تنهایی یک انسان در هر گوشه از این کره خاکی است.
همانطور که از نام این کتاب پیداست دکتر شریعتی کویر را با الفاظی خاص و بسیار رازآلود بیان میکند و قصد دارد تا به خواننده این حس را القا کند که در حال بیانی رازی مگو است و میخواهد پرده از آن بردارد. این کتاب میتواند یک عنوان خوب برای همه افراد باشد.
✅ خدا، انسان و عشق
دکتر علی شریعتی به دلیل جملات قصار، متنهای ادبی کوتاه و جملات بسیار زیبا معروف است. بسیاری به دنبال منبعی هستند که بتوانند تمامی جملات و متنهای کوتاه دکتر علی شریعتی را که معتبر است، به صورت یکجا داشته باشند. در کتاب خدا، انسان و عشق، بهترین جملات و متنهای ادبی و قصار که دکتر علی شریعتی بیان نموده، جمعآوری شده و در قالب کتابی در اختیار شما قرار گرفته است. خدا، انسان و عشق در موضوعات زیر دسته بندی شده است:
کتاب بزرگسال ادبیات و داستان مقالات و قطعات ادبی جملات قصار
شما میتوانید جملات اصلی و عرفانی که توسط دکتر علی شریعتی بیان میشود، در این کتاب بخوانید و از آنها بهرهمند گردید.
🌷 سخن آخر
کتاب های دکتر علی شریعتی در ایران و همچنین کشورهای خاورمیانه طرفداران بسیاری دارد. بیشک دکتر علی شریعتی را میتوان یکی از اشخاص تأثیرگذار بر ادبیات فارسی در قرن اخیر دانست.
💥قرارگاه بصیرتی شهید مهدی کوچک زاده
➯@Bshmk33
خاطره ای از دکتر شریعتی
دکتر شریعتی می گوید، کلاس پنجم بودم که یک هم کلاسی داشتیم پدرش پلیس بود و معلم از او حساب می برد.
در امتحان نهایی دیدم ، فرزند آن پاسبان به راحتی کتاب را باز کرده و پاسخ ها را پیدا می کند. از ناعدالتی که بشر بر بشر می کرد و خدا را بالاسر نمی دید، بغض سنگینی گلوی مرا گرفته بود.
دانش آموزی هم کنارم نشسته بود که شب ها با پدرش دست فروشی می کرد و بسیار فقیر بودند. قبل از امتحان از من خواست کمکش کنم گفتم به یک شرط ، که اگر مطمین شدی نمره 10 نمی گیری ، بپرس. چون انصاف نبود به خاطر یک نمره زحمت های یک ساله او به باد رود و مهم تر از همه این که، اهل سواستفاده نبود.
او می خواست بخواند ولی نمی توانست.
جواب یک مسیله را ازمن پرسید، گفتم عدد 39 می شود.
تبسمی کرد و فهمیدم پاسخ را درست نوشته است.
معلم مان دید . نگذاشتم دهان باز کند، و مچ گیری اش کردم .
دستم را بالا گرفتم و گفتم:
آقا اجازه فلانی( پسر پاسبان) تقلب می کند.
معلم گفت ربطی به کسی ندارد و فضولی اش به تو نیامده است ، سرت در برگه خودت باشد.
من نیز آرام کتاب ریاضی را گشودم و پیش چشمانش تقلب کردم.
معلم گفت: کتاب را به من بده.
گفتم : من هم تقلب می کنم و به کسی ربطی ندارد... گر رسم شود که مست گیرند در شهر هر آن چه هست گیرند.
💥قرارگاه بصیرتی شهید مهدی کوچک زاده
➯@Bshmk33
✍💎
کلامی زیبا از دکتر شریعتی
اگـر بـرای بدست آوردن پــول مجبــوری دروغ
بگــوئی و فریبکـاری کنی ، تهیــدسـت بمـان!
اگـر بـرای بدست آوردن جــاه و مقــامی بـایـد چـاپلـوسی کنی و تملّــق بگــوئی ، از آن چشـم بپــوش!
اگـر بـرای آنکه مشهــور شـوی ، مجبــور می شــوی مانند دیگــران خیــانـت کنی ، در گمنــامی زنـدگــی کن!
بگــذار دیگــران پیـش چشــم تـو بـا دروغ و فــریـب ثـروتمنــد شونـد ، بـا تملّــق و چـاپلـوسی شغل های بـزرگـی را به دسـت آورنـد و بـا خیــانـت و نـادرستـی شهــرت پیــدا کننـد ، تـو گمنــام و تهیــدسـت و قـــانـع بــاش! ، زیـرا اگـر چنیــن کنی تـو سـرمـایـه ای را که آنهـا از دسـت داده انـد ، به دسـت آورده ای و آن شـــرافـت است.
🌺🍂🌺
➯@Bshmk33
♻شیعه علی بودن، مسئولیت های سنگینی را بر دوش انسان بار می کند - مسئولیتی که از همه یِ مسئولیت هایی که مکتب های آزادیخواهی، عدالتخواهی و آزادیبخش بر دوش معتقدان و پیروان خود می نهند - سنگین تر است.
"شیعه بودن" تنها به معنای "دوستداری علی" یا "شناخت علی" نیست، چرا که "دوست داشتن"، یک "احساس" است و "شناختن"، یک امر ذهنی. در صورتی که تشیع - به معنای پیروی کردن - در حقیقت، "عمل" است و حرکت.
"پیروی از علی" در خود کلمه ی شیعه و لفظ تشیع نهفته است و البته که لازمه ی "پیروی از علی"، "شناخت علی" است و لازمه ی "شناخت علی"، "عشق ورزیدن به علی".
اما معنای اساسی تشیع و آنچه که معنی تشیع را تحقق خارجی راستین می بخشد "پیروی کردن" از ؛
اندیشه ی علی،
روش زندگی علی،
روش کار علی،
نحوه ی جهاد علی
و تحمل علی است.
🔷دکتر علی شریعتی
📚 مجموعه آثار 26 ، ص 136
💥قرارگاه بصیرتی شهید مهدی کوچک زاده
➯@Bshmk33
دکتر شریعتی میگن: یادمان باشد، شاید شبی آنچنان آرام گرفتیم که دیدارِ صبحِ فردا ممکن نباشد!
پس به امید فردا، محبتهایمان را ذخیره نکنیم..✨
💥قرارگاه بصیرتی شهید مهدی کوچک زاده
➯@Bshmk33