حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی نهاوندی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در درس خارج فقه با اشاره به موضوع رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی با نگاهی فقهی حقوقی گفت: از منظر فقه اسلامی، مسئولیت دولتها در مدیریت فضای مجازی باید به گونهای باشد که ضمن توجه به منافع عمومی و حقوق فردی افراد به قواعد مهم فقهی از جمله قاعدههای نفی سبیل، نفی عسر و حرج، لاضرر و حرمت اعانه بر ظلمه را مورد توجه جدی قرار دهد، بنابراین فیلترینگ باید با رعایت این اصول انجام شود.
وی ادامه داد: موضوع شناسی دقیق از فضای سایبری و فهم مساله اجازه دسترسی مستقیم یا غیر مستقیم به پلتفرم های خارجی، یکی از ضروری ترین مسائل قبل از هرگونه سیاستگذاری، تدوین و قانونگذاری است و دولتها به عنوان امانتدار مردم، وظیفه رعایت مصلحت عامه، جلوگیری از مفاسد آن و نیز مدیریت صحیح و عادلانه فضای مجازی را دارند.
متن کامل سخنان دکتر نهاوندی در مورد فیلترینگ با نگاهی فقهی و حقوقی:
https://B2n.ir/m29240
https://B2n.ir/b23485
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
🔹روند میزان استفاده ایرانیان از شبکه ها و پیام رسان های اجتماعی ایرانی و خارجی
▫️ایسپا، شهریور 1403
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
✳️میزان استفاده از تلگرام، اینستاگرام و واتساپ
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
🔹مقایسه تفصیلی میزان استفاده از شبکه ها و پیام رسان های اجتماعی
▫️ایسپا، شهریور 1403
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
حجت الاسلام والمسلمین دکتر نهاوندی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در جمع گروه اقتصاد:
✅طبق اصول و مواد مختلف قانون اساسی(اصول 2، 4، 72، 91، 94 و 96 و 105 و 177 ) و بندهای اول و دوم سیاستهای کلی نظام قانونگذاری ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب، همه قوانین باید از شریعت مقدس و فقه امامیه اشراب شود، از مجموعه 12 هزار قانون موجود تنها قانون مجازات و بانکداری پسوند اسلامی دارند که هنوز در همین دو قانون نیز بحث زیادی است، البته قانون بانکداری اسلامی هنوز در فرایند قانونگذاری است.
✅ اینکه شورای نگهبان در مورد عدم مغایریت قانون با شریعت اسلام اظهارنظر میکند به معنای اسلامی سازی قوانین نیست، برخی قوانین اگر امتداد اجتماعی پیدا کنند معلوم نیست بتوانند نظام اسلامی را تمشیت کنند.
لینک مطلب:
https://B2n.ir/x71003
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
قائم مقام و مدیر مجتمع آموزشی پژوهشی بین الملل حوزه علمیه و مدیر مرکز پژوهشهای بین الملل حوزه با حضور در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با حجت الاسلام والمسلمین دکتر نهاوندی رئیس مرکز دیدار و گفت وگو کردند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در این دیدار با اشاره به اینکه حوزه باید با تعامل خود از وضعیت فکری، فرهنگی، علم و دانش دنیا آگاه باشد، خاطرنشان کرد: در ارتباط با تجمیع داشتههای مراکز و نهادهای مرتبط با حوزه علمیه، ظرفیت چهار دوره کنفرانسهای بین المللی فقه و قانون مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، برشهای بین المللی سلسله مدارس پارلمانی، ترجمه چکیده مقالات مجله دین و قانون، بستر مناسبی در شبکه تبادل علمی و تحقیقاتی حائز اهمیت است.
دکتر شیعی قائم مقام و مدیر مجتمع آموزشی پژوهشی بین الملل حوزه علمیه نیز حمایت از پژوهشگران بین المللی در حوزه قانونگذاری و روئیت پذیر کردن و انعکاس خلاصه گزارشها و مقالات آنها، آموزش زبان و مهارتهای تخصصی، نمایه سازی بین المللی نشریات، رصد کنفرانسهای مرتبط با دین و قانون و نیز حمایت از اعزام پژوهشگران به همایش ها را از برنامه های مشترک میان این مجتمع و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس عنوان کرد.
دکتر ابوالحسن توفیقیان مدیر مرکز پژوهشهای بین الملل حوزه نیز در این جلسه حضور داشت.
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
✅گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با همکاری انجمن اقتصاد اسلامی حوزه برگزار می کند؛
🔸بررسی و نقد لایحه بودجه 1404 همراه با آشنایی با ساختار و ماهیت قوانین بودجه سنواتی
🎙 ارائه دهنده:
👤 دکتر محمد جواد توکلی
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و رئیس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه
🗓زمان: دوشنبه 7 آبان ماه 1403؛ ساعت 15:30 الی 17:30
🏢مکان: قم، بلوار سمیه، خیابان شهید رجایی، بین کوچه ۴ و۶، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، سالن جلسات
📩جهت حضور در جلسه لطفا نام و نام خانوادگی و کد ملی خود را به شماره 30001913 ارسال کنید.
📡 لینک مجازی:
https://www.skyroom.online/ch/m.faghih64/think
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
🔹زمان ثبت نام مدرسه پاییزه زن و خانواده در گستره تقنین و سیاستگذاری تا هشتم آبان ماه تمدید شد.
🔹تاریخ و مکان برگزاری:
هفته اول:14 آبان: قم دانشگاه ادیان و مذاهب
هفته دوم:22آبان: قم دانشگاه باقرالعلوم
هفته سوم:29آبان: قم موسسه آموزش عالی معصومیه خواهران
هفته چهارم:6آذر: قم مرکز تحقیقات اسلامی مجلس
هفته پنجم:13آذر: قم پژوهشکده زن و خانواده
🔹مزایای شرکت در دوره:
1.گواهینامه معتبر از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس
2.اولویت واگذاری پروژههای پژوهشی
3.اهدای جوایز به برگزیدگان دوره
🔹شرایط پذیرش:
1.طلبه یا دانش آموخته سطح3یا4رشته مطالعات اسلامی زنان و فقه خانواده
2.دانشجو یا فارغ التحصیل ارشد یا دکتری -رشته مطالعات زنان،فقه و حقوق،حقوق زن در اسلام و حقوق خانواده
3. پذیرش رزومه پژوهشی
🔹هزینه ثبت نام:250هزار تومان که بعد از تایید نهایی ثبت نام و اعلام به پژوهشگر قابل واریز است.
پس از بررسی سوابق علمی متقاضیان،به منتخبین جهت حضور در دوره، اطلاع رسانی خواهد شد.
ظرفیت محدود 40 نفر
🧷لینک ثبت نام:
https://formafzar.com/form/pfamily
ضرورت تاسیس مدرسه عالی قانونگذاری با هدف تربیت محقق تقنینی مبتنی بر مبانی فقهی و اسلامی / شورای فقهی قلب تپنده مرکز مرکز تحقیقات اسلامی مجلس است
حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد جواد ارسطا عضو هیئت علمی حقوق دانشگاه تهران با حضور در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با حجت الاسلام والمسلمین دکتر نهاوندی رئیس مرکز دیدار و پیرامون جایگاه تاثیرگذار مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در عرصه قانونگذاری و نقش تعیین کننده شورای فقهی در کنار گروههای علمی مرکز گفت وگو کردند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در این دیدار با بیان اینکه حضور اساتید درس خارج حوزه علمیه در شورای فقهی به عنوان قلب تپنده مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، بسیار مغتنم و موثر است، گفت: ترکیب دو دانش فقه و حقوق در متخصصان پژوهشگر با موضوع تقنین نیاز مبرم و قطعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس است.
دکتر نهاوندی، تربیت شدگان این دو تخصص( فقه و حقوق) را مصداق بارز توجه به نظام قانونگذاری دانست.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس همچنین گسترش رشتههای حوزوی و دانشگاهی فقه التقنین با رویکرد مساله محوری امری ضروری دانست و گفت: اکنون به ایده تاسیس مدرسه عالی قانونگذاری با هدف تربیت محقق تقنینی مبتنی بر مبانی فقهی و اسلامی فکر می کنیم که به عنوان مرکز آموزشی وابسته به پارلمان در شهر مقدس قم و در کنار حوزه علمیه ایجاد شود و در آینده نیاز نیروی انسانی آشنا به فرایند قانونگذاری با رویکرد اسلامی را تامین کند.
لینک:
https://B2n.ir/d85171
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
ضوابط شرعی و الزامات قانونی جنسیت و هوش مصنوعی
نشست علمی تخصصی "ضوابط شرعی و الزامات قانونی جنسیت و هوش مصنوعی" با سخنرانی آیت الله محمد قائنی نجفی عضو شورای فقهی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، برگزار شد.
ایشان در این نشست با طرح این سوال که آیا رباتهای دارای هوش مصنوعی، قابلیت ارتباط با انسان در مسائل نکاح و ازدواج را دارند؟ پیرامون این موضوعات جدید در ساحت فتوا، قضاوت و نظرات کارشناسی، مباحثی را ارائه داده است.
آیت الله قائنی یادآور شد: مسئله نکاح و زوجیت در هوش مصنوعی که مثل سایر عقود دوام آن به قصد، اراده و اختیار در مقابل اکراه هست، جایز نیست. افعال هوش مصنوعی، مربوط به یک وسیله بی اختیار هست و هرچه در اختیار او قرار دهید با سرعت بالا انجام خواهد داد.
لینک مطلب:
https://B2n.ir/s10926
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran
نشست تخصصی بررسی و نقد لایحه بودجه 1404 در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس
گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشستی با حضور دکتر محمدجواد توکلی از رئیس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه و عضو هیات علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در قالب یک نشست تخصصی اقدام به بررسی و نقد لایحه بودجه 1404کرد.
دکتر توکلی نسبت به ساختار و ماهیت قوانین بودجه سنواتی و همچنین افزایش بودجه عمومی و کسریهای تراز عملیاتی و سرمایهای اشاره کرد و موضوع منابع، مصارف و کلیت این بودجه را مورد نقد و بررسی قرار داد.
وی همچنین بر تاثیر این بودجه بر ایجاد تورم، تولید، عدالت، محرومیت زدایی و همچنین میزان تحقق برنامه هفتم پیشرفت پرداخت.دکتر توکلی با بیان اینکه این بودجه به شدت تورم زا است، کاهش تخصیص ارز به واردات کالاهای اساسی، افزایش قیمت کالاهای وارداتی و افزایش انتشار اوراق را سه عامل موثر بر افزایش تورم دانست.
کانال رسمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
https://zil.ink/cmir.parliran