✳اهم موضوعات مطرح شده توسط دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در جمع اعضای هیات علمی موسسه پژوهشی امام خمینی (ره):
✅گام اولی که ما به آن نیازمند هستم داشتن یک نظریه پایه مبنایی در حوزه های موضوعی مختلف مرتبط است.
✅ از منظر سیاست گذاری و قانونگذاری مهمترین مبنایی که اکنون به آن نیاز داریم و تکلیف آن مشخص نیست میزان مداخله دولت در زندگی مردم است، به این معنا که مبانی دینی چه کیفی از دخالت دولت در ابعاد زندگی مردم را لازم می داند.
✅*در حوزه قانونگذاری به یک نظریه روشن به نام عدالت نیاز هست که معیار و ملاک تخصیصها باشد.
✅*امروز در حوزه های مختلف پیشرفت، عدالت، اقتصاد، اجتماع، فرهنگ و ... نیاز به نظریههای مبنایی داریم که دلالتهای اثرگذار خود را در عرصه های زندگی بتواند ارائه دهد.
✅اگر در برنامه هفتم امروز با چالش های مواجه هستیم به دلیل فقر همین نظریه مبنایی است.
✅*نظریه مقدم بر مساله شناسی است و قانونگذاری باید برای حل مساله باشد.
✅در تشخیص مساله، بنیاد و چارچوب نظری مهم است و این چارچوب نظری حتی می تواند مساله شما را به کلی تغییر دهد
✅رسیدن به مسائل واقعی مهم است و باید با کمک مبانی نظری کلان مسائل کشور را شناسایی و به سمت راه حل آنها برویم.
✅آوردن شواهد و مطالعات میدانی مهم است، گاهی یک دستگاه فکری به یک مساله می رسد ولی شواهد کافی برای آن مساله ندارد و این کمکی به راه حل ندارد.
✅*مراکز پژوهشی و تحقیقاتی ما باید به مطالعات میدانی اهمیت دهند.
✅تنها نظریه پردازی و تالیف کتاب و مقاله به راه حل مساله کمک نمی کند، باید در کنار تئوری و مباحث نظری به سمت عملیاتی کردن آن هم پیش برویم.
✅*بسیاری از مسائل و مشکلات ما با مطالعات میدانی قابل حل است.
✅*مطالعات اجتماعی رشتههای علوم انسانی ما امروز نیاز دارند که صحنه و متن زندگی واقعی باشد.
✅*امروزه علوم انسانی و اجتماعی از این نظر که مساله را نمی شناسد و نمی فهمد در بحران است.
✅*مطالعات تجربی و واقعی نظریه پردازان علوم انسانی باید باب شود و مطالعات متناسب با واقعیتهای جامعه و نیازهای نظام سیاستگذاری باشد.
✅* سیاستگذاریها همیشه داده محور هستندو واقعیتها و بازخوردهای واقعی به ما میگویند چه کار کنیم و چه کار نکنیم.
✅کسانی که به مبانی اقتصاد آزاد قائل هستند از هر فرصتی برای اثرگذارکردن این مبنا در راه حلهای خود استفاده می کنند.
✅ما چون مبناگرا هستیم، راه حلها را هم باید از مبانی استخراج کنیم.
✅ نیاز به اثبات تاثیرگذاری اثباتی دین در عرصه زندگی داریم، قانونگذاری باید بر وفق مبانی دینی باشد از این منظر ظرفیت خوبی فراروی مراکز تحقیقاتی و پژوهشی قرار دارد.
✅*فقه مهمترین و تاثیرگذارترین دانش ما در اثرگذاری و اداره کشور است.
✅* فقه به ما حرفهای روشن می دهد و گزارههایی را به ما تحویل می دهد که می توان بر اساس آن تصمیم گیری کرد و بایدها و نبایدهای روشن دارد.
متن کامل سخنان دکتر رفیعی آتانی متعاقبا منتشر خواهد شد.
فرآیندهای مطالعات سیاستگذارانه در مراکز علمی پژوهشی کشور
دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در جمع اعضای هیات علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، داشتن نظریه پایه، مساله شناسی، مطالعات میدانی، شناخت اولویتها و ارائه راهکار را از جمله فرآیندهای پنجگانه مطالعات سیاستگذارانه در مراکز علمی پژوهشی کشور دانست.
لینک کامل گزارش خبری همراه با تصاویر:
B2n.ir/r44033
✅استقبال پژوهشگران و محققان از چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گری در مسائل اساسی معاصر با ارسال مقاله.
✳تاکنون بالغ بر 130 مقاله به دبیرخانه کنفرانس ارسال شد.
✳محققانی که پیامک تایید چکیده و موضوع را دریافت کرده اند تا پایان آبان ماه فرصت دارند، مقالات خود را در زمینه موضوعات ویژه کنفرانس ارسال نمایند.
لینک ثبت نام:
https://cmir.parliran.ir/conf4
جلسه شورای پژوهش مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با حضور رئیس مرکز، جانشینان گروه های علمی و مسئول شورای فقهی.
در این نشست برخی جانشینان گروههای علمی گزارشی از فعالیتهای خود را ارائه دادند.
همچنین دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس از گروه های سیاست و حقوق مرکز خواست نسبت به تحولات غزه، برخی گزارشهای علمی مبتنی بر مبانی فقهی را تهیه و ارائه دهند.
d2e74df0-ea2a-44a5-9868-32da895a614e.pdf
1.8M
گزارش علمی حکمرانی اجتماعی، نقد گذشته، الگوی آینده
🔔نشست علمی بحران غزه
🔻 با رویکرد سیاسی، حقوقی و اخلاقی
🔰 توسط پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه با همکاری مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه، مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی و شبکه اینترنتی عبرات برگزار میشود:
👤 با حضور:
➖ علیرضا آلبویه
(اخلاق جنگ)
➖ محمود_حکمت_نیا
(مساله شناسی حقوقی بحران غزه)
➖ سیدکاظم_سیدباقری
(نبرد غزه و گفتمان انقلاب اسلامی)
➖ علیرضا مقدم
(فلسطین؛ از مذاکرات صلح تا مقاومت مسلحانه)
➖ حسینعلی_بای
(ارتکاب جنایات جنگی توسط رژیم صهیونیستی براساس معاهدات بین المللی)
👤 دبیر علمی:
#محمد_ملک_زاده
📅 دوشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۲
⏰ ساعت ۹ صبح
🏢 قم، سالن فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
📡 حضور مجازی(همراه با پرسش و پاسخ):
🌐 skyroom.online/ch/iict/nezamha
📺 پخش زنده و مستقیم با ترافیک رایگان:
➖ abarat.tv
➖ heyatonline.ir/pasokh.tv
🔍 مشروح خبر👇
🌐 iict.ac.ir/bohrangaza
#نشست I #غزه
#طوفان_الاقصی
هدایت شده از انجمن مطالعات سیاسی حوزه
📌گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با مشارکت مراکز متعدد علمی پژوهشی و حوزوی برگزار میکند:
هماندیشی بین المللی «عصر مقاومت»
با حضور :
🔸حجت الاسلام دکتر نجف لکزایی (رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
🔸حجت الاسلام دکتر منصور میراحمدی (معاونت بین الملل بعثۀ مقام معظم رهبری)
🔸حجت الاسلام دکتر سیدسجاد ایزدهی (رئیس پژوهشکدۀ نظامهای اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشۀ اسلامی)
🔸دکتر محمود حکمت نیا (استاد حقوق)
با حضور میهمانان خارجی :
🔹دکتر عماد حمرونی (استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه پاریس)
🔹دکتر محمد شمص (استاد علوم سیاسی لبنان)
🔹آقای ابراهیم برناط (فعال و تحلیلگر فلسطینی مقیم فرانسه، اسیر آزادشده از زندانهای رژیم صهیونیستی)
🔺دبیر علمی : حجت الاسلام حسن وثوق زاده
⏰زمان : چهارشنبه، 17 آبان 1402 ، ساعت 15
🏢مکان : قم، خ معلم غربی، دفتر تبلیغات اسلامی، طبقۀ چهارم، سالن جلسات
📄به همراه اعطای گواهی حضور برای شرکت کنندگان در هماندیشی
از طریق نشانی زیر میتوانید به گروه اطلاعرسانی هماندیشی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/4186309200C2c10343f5e
****************************
انجمن مطالعات سیاسی حوزه
https://eitaa.com/anjomanesiasi
دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشستی با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم و عضو شورای سیاستگذاری مرکز تحقیقات اسلامی مجلس پیرامون چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، تبادل نظر کردند.
اهم مباحث مطرح شده توسط رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشست با حجت الاسلام والمسلمین مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم:
✳فرآیند تبدیل فقه به قانون کار ساده ای نیست.
✳ با وجود اینکه فقه ظرفیت عظیمی در حوزه مسائل اجتماعی دارد ولی اینکه تصور شود ما بتوانیم تمام دستگاه و احکام فقهی را به قانون تبدیل کنیم، کار ساده ای نیست.
✳یکی از مسائل مهم در این زمینه اثرسنجی قانون برآمده از فقه است که آیا وقتی می خواهیم احکام فقهی را به قانون تبدیل کنیم اثرات آن جامعه چگونه خواهد بود؟ آیا تاثیرگذار است یا به همراه خود تبعات سیاسی، اجتماعی و فقهی دارد؟
✳یکی از مهمترین ابزارها برای سنجش این پیامدها، ابزار علوم اجتماعی است که به ما کمک می کند که اجرای یک قانون در عرصه میدانی و در بین سطوح جامعه چه اثرات و نتایجی به همراه دارد.
✳به عنوان نمونه وقتی ما در مورد مسالهای مانند حجاب و عفاف قانونگذاری میکنیم باید ببینیم که صحنه بعد از عمل به چه صورت خواهد بود، یعنی معیاری برای سنجش آثار قانون داشته باشیم.
✳متاسفانه در بسیاری از حوزه های موضوعی از نظر فقهی تکلیف روشن نیست، در برخی موضوعات نیاز به محتواهای قابل استنتاج و اتکا وجود دارد.
✳در عموم موضوعات اجتماعی مبتلابه نظام، کمترین انتظار این است که از نظر فقهی موضوعات تعیین تکلیف شده باشند.
✳در چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، مساله اصلی ما نحوه مداخله دولت اسلامی در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.
✳دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشستی با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم و عضو شورای سیاستگذاری مرکز تحقیقات اسلامی مجلس پیرامون چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، تبادل نظر کردند.
✳هماندیشی بین المللی «عصر مقاومت» با حضور شخصیتهای ملی و بین المللی به همت گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و برخی دیگر از نهادهای حوزوی برگزار می شود.
✳به گزارش روابط عمومی، در این هم اندیشی حجج اسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی مدیر گروه حکمرانی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، دکتر سیدسجاد ایزدهی مدیر گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و دکتر محمود حکمت نیا مدیر گروه حقوق مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی و دکتر منصور میراحمدی معاونت بین الملل بعثۀ مقام معظم رهبری برگزار میشود.
✳دکتر عماد حمرونی استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه پاریس، دکتر محمد شمص استاد علوم سیاسی لبنان و آقای ابراهیم برناط فعال و تحلیلگر فلسطینی مقیم فرانسه، اسیر آزادشده از زندانهای رژیم صهیونیستی از دیگر سخنرانان این هم اندیشی هستند.
✳این هم اندیشی بین المللی روز چهارشنبه از ساعت 15 در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم واقع در طبقه چهارم برگزار می شود.
لینک خبر:
B2n.ir/g22098
✳هماندیشی بین المللی «عصر مقاومت» با حضور شخصیتهای ملی و بین المللی به همت گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و برخی دیگر از نهادهای حوزوی برگزار می شود.
گزارش خبرگزاری حوزه:
B2n.ir/j57173
هماندیشی بین المللی «عصر مقاومت» با حضور شخصیتهای ملی و بین المللی در قم آغاز به کار کرد
هماندیشی بین المللی «عصر مقاومت» با حضور شخصیتهای ملی و بین المللی به همت گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و برخی دیگر از نهادهای حوزوی در قم آغاز به کار کرد.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی ، در این هم اندیشی حجج اسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی مدیر گروه حکمرانی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، دکتر سیدسجاد ایزدهی مدیر گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و دکتر محمود حکمت نیا مدیر گروه حقوق مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی و دکتر منصور میراحمدی معاونت بین الملل بعثۀ مقام معظم رهبری سخنرانی می کنند.
بر اساس این گزارش، دکتر عماد حمرونی استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه پاریس، دکتر محمد شمص استاد علوم سیاسی لبنان و آقای ابراهیم برناط فعال و تحلیلگر فلسطینی مقیم فرانسه، اسیر آزادشده از زندانهای رژیم صهیونیستی از دیگر سخنرانان این هم اندیشی هستند.
این هم اندیشی بین المللی هم اکنون در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم(پژوهشگاه سابق) واقع در طبقه چهارم در حال برگزاری است.
هم اندیشی عصر مقاومت:
حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لک زایی مدیر گروه حکمرانی مرکز تحقیقات مجلس: اسرائیل یک رژیم اشغالگر، تروریست و جنایتکار است و متاسفانه دولت های غربی خلاف هر گونه اخلاق و عدالت و ادعاهای حقوق بشری از این رژیم سفاک حمایت می کند.
برخی کشورهای اسلامی برخلاف ادعاهای ظاهری و رسانه ای هنوز صادرات نفت و کالاهای خود را به دولت غاصب قطع نکردند.
ما در مقابل اندیشه و ایدئولوژی غربی که مبتنی بر سکولاریسم است نیازمند یک گفتمان و فکر جهانی در مقابل آن هستم و تنها با بسط گفتمان ولایت فقیه است که جهان اسلام در ذیل این ولایت می تواند به اهداف خود برسد.
در هم اندیشی بین المللی عصر مقاومت:
دکتر عماد حمرونی استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه پاریس عملیات طوفان الاقصی را یک پیروزی بزرگ برای مردم فلسطین و جریان مقاومت دکر کرد و گفت: این عملیات نه تنها در جهان اسلام بلکه در سراسر جهان شور و نشاط خاصی برای مقابله با ظالمان ایجاد کرد.
این عملیات همچنین سقوط ارزش های اخلاقی توسط مدعیان حقوق بشر و دولت های غربی را بیشتر نمایان کرد.
باید مراقب جنگ روایت هایی باشیم که رژیم صهیونیستی همراه با ابزارهای تبلیغاتی خود راه انداخته است و قصد دارد واقعیت ها را وارونه جلوه دهد.
هم اندیشی عصر مقاومت:
حجت الاسلام والمسلمین دکترسید سجاد ایزدهی مدیر گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس: امام راحل مطابق یک مبنا، مکتب و منطقی ایجاد کرد که در مقابل امپریالیسم و سلطه غربی حرف های زیادی برای گفتن دارد.
انقلاب اسلامی فرمول مبارزه را تغییر داد و بر این باور است که مقاومت مردم بنیاد است، اسلحه و نظامی گری بنیاد نیست. انقلاب منطق دفاع از مظلومان ایجاد کرد و فرقی ندارد شیعه یا سنی و یا مسلمان یا غیرمسلمان باشد.
هم اندیشی بین المللی عصر مقاومت:
دکتر حکمت نیا مدیر گروه مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی: آنچه امروزه در غزه رخ می دهد تسویه حساب قومی، کشتار دسته جمعی و جنایت علیه بشریت است، این جنایات نیاز به پرونده سازی در محاکم بین المللی دارد. یکی از اقدامات حقوقدانان مسلمان راه اندازی حقوقی قضایی علیه اسرائیل است.
آنها با این استدلال که شاید یک نفر از اعضای حماس در بیمارستان، مدارس و مراکز جمعیت باشد بدون اینکه چیزی اثبات شده باشد کل بیمارستان ، مدارس و اماکن را بمب باران کنند، این قطعا جنایت است.
آنها وقیحانه زنان، کودکان و بیماران سرطانی را آماج حملات خود قرار می دهند، به نظر می رسد نیاز به بحث قضایی دارد.
متاسفانه جنگ قاعده بدی دارد که همه حرف ها را در پایان آن باید زد، آنچه در زمان حاضر از دست حقوق برمی آید فقط خون دل خوردن و آماده سازی پرونده است و نیاز به مدیریت حقوقی این پرونده دارد.
در حوزه حقوق چهار بحث حقوقی، قضایی، فلسفی و جرم شناسی را باید جدا کنیم، مدیریت این پرونده باید انجام دهیم.