امام نفياًْ و اثباتاً چيزي نمي گفت و فرموده بود اگر ببينم به جايي وابسته است مي دهم آجرهاي آن را بکنند . امام مي فرمود در حال مبارزه سبب مي شود که يک عده در آن مسير قرار گيرند.
نسبت به انجمن حجتيه هم ، چنين ديدي وجود داشت . نهايت آنکه دارالتبليغ، حوزه را به بخش انقلابي و غير انقلابي تقسيم کرده بود و بين مراجع اختلاف ايجاد کرد، در حالي که قبل از آن چنين نبود . مقام معظم رهبري : امام جداْ مخالف دارالتبليغ بود . اولين کسي که پرچم ضديت را به دوش گرفت شهيد محمد منتظري بود و با مهدي هاشمي اطلاعيه برضد دارالتبليغ پخش کردند .
ص ۳۱
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
در زندان بين آقايان محمد جواد حجتي و رباني شيرازي بر سر اين مسأله اختلاف بود . رباني در برابر دارالتبليغ موضع گرفت .
علامه طباطبايي بين امام و شريعتمداري وساطت کرده بود . امام فرموده بود : اگر ايشان مقصودش چيزي نيست که دستگاه بخواهد اسم دارالتبليغ را عوض کند .
آقاي مطهري که همکاري محتاطانه اي با دارالتبليغ داشت بعدها در نامه اي به شريعتمداري ضمن انتقاداتي نوشته بود لازم بود که آن موقع اقدام نشود .
ص ۳۲
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
سيد هادي خسروشاهي از فعالان و مسئولان دارالتبليغ : اصل شبهه به خاطر مصاحبه عقيقي بخشايشي بود که اعلام کرده بود که دانشگاه اسلامي در قم افتتاح مي شود . اين تعبير شبيه مطلبي بود که رژيم دنبال مي کرد .
وزارت فرهنگ از سال 1334 در پي ايجاد موسسه ي وعظ و تبليغ - در ادامه موسسه ي وعظ و خطابه زمان رضاخان بود . ( ص313 )
در اين باره يک مقاله در آيين اسلام ( 1334 ش )
به چاپ رسيد. استاداني که قرار بود تدريس کنند عبارت بودند از : حبيب الله آموزگار ، جمال اخوي آريان پور ، تقي زاده ، راشد ، صدر الاشراف ، شيخ محمد عبده ، علامه وحيد ، دکتر وحيد ، ميرزا خليل کمره اي ، حاج محقق و محمود نجم آبادي .
ص ۳۳
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
در اين زمينه ساواک مشهد با همکاري آستان قدس رضوي طرحي را در ارتباط با مذهب در فروردين 37 تهيه کرد .
در اين طرح قرار بود تا در دانشکده معقول و منقول دانشگاه مشهد رشته وعظ و تبليغ تأسيس شود . اين حرکت ادامه داشت تا آن که دارالتبليغ آقاي شريعتمداري پيش آمد .
انقلابيون که نسبت به برخورد هاي ايشان با دربار مشکوک بودند نسبت به اين طرح نيز ترديد کردند.
آيه الله سيد علي موسوي بهبهاني به آقاي ميلاني نوشت : آقاي خميني صريحاً اظهار داشتند که امر دارالتبليغ مشکوک است نزد من و مي ترسم دولت در آن تصرفي نمايد و به ضرر روحانيت تمام شود لذا درباره آن ساکتم . ( ص 314 )
ص ۳۴
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
شيخ غروي علياري نيز به ميلاني نوشت آيه الله خميني موافق نيستند ...
امام در سخناني فرمودند : مي خواهند دانشگاه اسلامي درست کنند، اسلام و مسلمين و علماي اسلام را تحت وزارت فرهنگ قرار دهند ...( 26 / 12 /43 صحيفه جلد 1 ص 303 )
گزارش ساواک : تأسيس دانشگاه اسلامي در قم و مشهد با شکست مواجه شد و هيچگاه نتوانست چنين مرکزي را در قم يا مشهد تأسيس کند . ( ص 314 )
ص ۳۵
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
ليله الضرب :
فعاليت طلاب در جلسات برخي مراجع عادي، ولي در مجالس شريعتمداري که با رژيم درگير نبود عواقبي داشت. (کتک خوردن برخي از طلاب انقلابي از سوي وابستگان شريعتمداري که به ليله الضرب شهرت يافت مثل کتک خوردن کروبي . )
شهيد سعيدي به آقاي جمي مي گويد : اين دارالتبليغ خطرناک است .
مفتح که در مراسم افتتاحيه دارالتبليغ بوده گفته بود : بسياري از طلبه ها با چشم قهر آلودي به من نگاه مي کنند که چرا شرکت کرده ؟
جمي مي افزايد آقاي خزعلي هم با دارالتبليغ مخالفت مي کرد . برخي از اين طلاب انقلابي حتي نسبت به آقاي مطهري هم به دليل آن که زماني در دارالتبليغ تدريس داشت سرد برخورد مي کردند . ( خاطرات جمي ص 161-159)(ص 315 )
ص ۳۶
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
🔳 نکته ديگر
رژيم به اجبار بايد مرجعي را انتخاب مي کرد که در بين کانديدها اولويت با شريعتمداري بود و اين امر بد بيني نسبت به شريعتمداري ايجاد مي کرد .
آيه الله گلپايگاني به منتظري مي گويد : طبق اطلاع ، افرادي که از دارالتبليغ کارت دارند مي توانند منبر بروند و افراد ديگر از منبر رفتن محروم خواهند بود . لذا بايد مخالفت کنيم . (ص 315)
وي مي گويد : اگر صلاح اسلام بود خيلي مطالب را بيان مي کردم .(ص 316 )
وقتي مي خواهند بين شريعتمداري و گلپايگاني توافقي ايجاد کنند ايشان منوط مي کند به روشي مشابه خودش در رابطه با دولت .
وقتي اين دو عازم مشهد بودند دستور ساواک اين بود که از شريعتمداري به نحو مقتضي تجليل و غير محسوس از استقبال مردم از گلپايگاني جلوگيري به عمل آيد .( ص 316 )
ص ۳۷
#کانال_دانشگاه_مدافعان_حریم_ولایت #انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
🔳 دارالتبليغ در عرصه عمل
ايجاد مرکز آموزشي آشنا کردن طلاب جوان با آموزه هاي جديد در علوم انساني – ديني ، استفاده از استادان غير روحاني که از تهران مي آمدند ، ايجاد مرکزي براي طلاب خارجي ، ايجاد مرکز آموزشي براي زنان طلبه که پس از مکتب توحيد ، آنجا مرکزيت يافت .
ساواک : مدرسه علوم ديني دختران وابسته به گلپايگاني ، دارالزهرا مربوط به شريعتمداري ، مکتب توحيد نماينده آيه الله خميني (گزارش دي 1356) ايجاد نشريات با عناويني مانند نسل نو ( براي جوانان ) ، پيام شادي براي کودکان(هر دو با مديريت سيد هادي خسرو شاهي ) و چاپ کتاب هاي متنوع ، کارهاي ديگري بود که انجام شد.
مجله پژوهشي – علمي به زبان عربي با نام الهادي ، نشريه مکتب اسلام ( متعلق به دارالتبليغ )که هر ماه چهل هزار نسخه از آن منتشر مي شد و انتشار ده ها عنوان کتاب در سال از جمله برخي از آثار مطهري را مي توان نام برد .(ص 317 )
شماري از فضلا که دور از سياست بودند يا به نوعي فعاليت محدود سياسي داشتند در دارالتبليغ فعاليت مي کردند .
برخي از نويسندگان مجله الهادي دارالتبليغ : هادي خسرو شاهي ، مرتضي مطهري ، سيد رضا صدر ،حسن الامين ، محمد مهدي شمس الدين ، محمد علي تسخيري ، جعفر مرتضي و... ( ص318 )
ص ۳۸
🔳 گزارش ساواک :
آقاي مطهري در جلسه روحانيون تهران 25/10/48 مي گويد : امسال شريعتمداري به مشهد رفته بود ، از او خيلي تجليل شده بود و به قول آيت الله گلپايگاني : سجاده اعلي حضرت را براي نماز وي پهن کرده اند ( استاد شهيد به روايت اسناد .)
در جاي ديگري هم استاد از وضعيت شريعتمداري و تلاشي که براي تصرف مساجد دارد و اين که حتي « مناقبي » روحاني متهم در تهران ، از وي ستايش کرده ، اظهار گلايه کرده است .(مناقبي داماد علامه طباطبايي متهم به همکاري با دولت ، ماشينش را به آتش کشيدند .)
ص ۳۹
دارالتبليغ به رغم مسائل سياسي باب تازه اي بود که به لحاظ فرهنگي در قم گشوده شد . وجود چند مجله در آن خود به خود سبب رونق نويسندگي طلاب و فضلاي جوان مي شد.
به دنبال مسائلي که پس از انقلاب در ارتباط با شريعتمداري و حزب خلق مسلمان در سال 59-58 به وجود آمد، دارالتبليغ تعطيل و محل آن به دفتر تبليغات اسلامي قم واگذار گرديد . ( ص 319 –2/4/87 )
ص ۴۰
۲ - مؤسسه در راه حق و اصول الدين
در 1343 آغاز به کارکرد . اين مرکز صرفاً فرهنگي بود . به آموزش اصول و فروع دين ، فروع مذهب و مسائل مختلف اجتماعي و اقتصادي مي پرداخت . فعالين نخست : آقايان سيد هادي خسرو شاهي و سيد محسن خرازي ، سيد جمال الدين دين پرور ، آقاي رضا استادي و شهيد حقاني بودند . هدفشان اثبات حقانيت اسلام در مقابل فعاليت مسيحيت ( به قول حقاني ) بود . اين گروه کارنامه درخشاني از خود به يادگار گذاشتند . برخي عناوين منتشره : «هرلحظه به خدا نيازمنديم» ،« محمد (ص) پيامبري که از پيش او را مي شناختند» ، «پديد آورنده نظم کيست ؟» ، «رازهاي طبيعت کشف مي شود»، «موسي، نجات بخش توده هاي ستم ديده» ، «خلاصه اي از نامه هاي يک مسلمان و يک مسيحي» و صدها جزوه ديگر . ( ص323)
پس از انقلاب يکي از محورهاي اصلي نشريات اين مؤسسه مبارزه با مارکسيسم بود .
ص ۴۲
مکتب ولي عصر
شيخ حسن نوري ( واعظ برجسته جلسات متعدد مذهبي سياسي ) ، تاسيس 1340 ساواک سال 1355 اين مرکز را تعطيل کرد .( ص 324 )
ص ۴۳