✏️📖 #رابطه_علم_و_دین 📖✏️
💥 قسمت اول 💥
✨معرفی اجمالی_۱✨
✅علم و عالمان در هر جامعه و مرکز علمی، تابعیتی از هویت فرهنگی آن جامعه و مرکزند و اصولا مؤسسههای آموزشی و پژوهشی، طبق فرهنگ و ایدئولوژی، اقدام به برنامهریزی و ساماندهی میکنند و این تصور که از طریق نظام آموزشی غربی میتوان به اهداف اسلامی دست یافت، ادعایی فریبکارانه است؛ زیرا نظام مذکور با جهتگیری سکولار تدوین شده است و در نتیجه، با جهتگیری اسلامی در تعارض یا تزاحم خواهد بود.
✅ادعای نوشتار فوق این است که نه تنها عموم مردم، بلکه عالمان علوم تجربی نیز در تخصص و گرایش علمی خود از دین انتظار دارند و در تحقق فرایند علمی، به آموزههای دینی نیازمندند و اگر در بستر متافیزیک دینی نمو نیابند، اسیر متافیزیک سکولار خواهند شد.
✅مسئلهی علم دینی، مقولهای نیست که تنها در جهان اسلام مطرح شده باشد؛ در جهان مسیحیت نیز در دو دههی اخیر، این مسئله با قوّت، مورد بحث قرار گرفته و حتّی در خصوص آن کنفرانسهایی برگزار شده است که آخرین آنها، کنفرانس علم در یک زمینهی خداباورانه بود (Science in theistic content) که در تابستان ۱۳۷۷. هـ. ش/ ۱۹۹۸. م در کانادا برگزار شد.
#علم #دین
@daneshgahevelyat
#انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
👇👇👇
✏️📖 #رابطه_علم_و_دین 📖✏️
💥 قسمت دوم 💥
✨معرفی اجمالی_۲✨
✅علم جدید در دوران شکوفایی پوزیتویستی و روشنگری سکولار مآبانه، پای به سرزمینهای اسلامی نهاد؛ علمی که از متافیزیک خدامحور و دینگرا فاصله گرفت و تفکر بیدینی و گاه ضددینی را با خود یدک میکشید. براین اساس، ایدهی تعارض علم و دین رواج یافت.
✅آیا تاکنون از خود پرسیدهایم که چرا جهان اسلام که قرنها پرچمدار علم و فلسفه بود، در این چند قرن اخیر، دچار انحطاط و عقبماندگی شد؟ مگر مسلمانان برای شش قرن رهبری علمی جهان را در دست نداشتند؟ (۳۵۰ سال رهبری مطلق و ۲۵۰ سال رهبری مشترک با مسیحیان). آیا جوامع اسلامی دانشمندان، ریاضیدانان، طبیعتشناسان پزشکان، شیمیدانان و جغرافیدانان بزرگی چون جابرین حیان، خوارزمی، رازی، مسعودی، بیرونی، ابوالوفا، خیام، ابن سینا، خواجه نصیر الدین طوسی، ابن رشد و ابن طفیل نپرورانده است؟
✅هرمان راندال، در اینباره میگوید: «مسلمین در قرون وسطا نمایندهی همان نوع تفکر علمی و زندگی صنعتی بودند که ما امروزه به مردم آلمان نسبت میدهیم. مسلمین بر خلاف یونانیان از آزمایشگاه و آزمایش کردن با صبر و حوصله بیزار نبودند و در رشتههای طب و مکانیک و در حقیقت در همهی فنون، به نظر میرسد که به حکم طبیعت خود، علوم را به خدمت بلا واسطهی زندگی بشر گماشتهاند؛ نه این که علوم را به عنوان غایتی برای خود (بدون ارتباط با زندگی) در نظر بگیرند».
#علم
#دین
✏️📖 #رابطه_علم_و_دین 📖✏️
✨دلیل سیر قهقرایی✨
✅پارهای علّت عقبماندگی را فاصله گرفتن از دنیای غرب دانستهاند و راه چاره را در پیروی کامل از باورهای مغرب زمین منحصر ساختهاند؛ عدهای منشاء افول تمدن عظیم اسلامی را فقدان سودای سر بالا و نداشتن جسارت اندیشیدن معرفی کردهاند و برخی به فهم نادرست گزارههای دینی و گروهی نیز به استعمار بیرونی یا استبداد درونی تمسک جستهاند؛ و بیشک تمام عوامل مذکور در پیدایش این پدیدهی نامیمون مؤثر بودهاند؛ ولی نباید از نفوذ علم سکولار در جوامع اسلامی و نقش آن در استمرار عقبماندگی مسلمانان غفلت کرد؛ زیرا هم چنان که در مباحث آینده ثابت خواهیم کرد، علمی که خنثی بوده و فارغ از پارادیم و پیش فرضهای معرفتشناختی، هستیشناختی، متافیزیکی و ایدئولوژیکی باشد، نداریم؛ بنا بر این گاهی فرایند علم در زمینهای دینی و متافیزیک خداباورانه نضج میگیرد و گاهی پیش فرضهای غیر دینی و ضد دینی آن را تحقق میبخشند.
✅به نظر میرسد بحران هویت و دوگانگی ذهنی و روحی دانشپژوهان مسلمان و تودهی مردم را باید به همین عامل مهم برگرداند، زیرا جامعهای که به لحاظ فرهنگی و اجتماعی، اسلامی است، آن گاه که با اندیشههای سکولار در دوران تحصیلی دانشگاهی آشنا شود، دچار بحران هویتی و دو شخصیتی میشود.
✅برای توصیف و تبیین دقیق مقولهی علم دینی، باید به توضیح اجمالی محورهایی چون تعریف علم، دین، متافیزیک، انواع رابطهی علم و دین، تعریف علم دینی، انگیزه و اهمیّت طرح علم دینی و انواع تاثیرگذاری دین بر علم پرداخت.
#علم
#دین
✏️📖 #رابطه_علم_و_دین 📖✏️
✨چیستی علم_۱✨
واژهی علم، مشترک لفظی است و در معانی متعددی به کار رفته است:
- کاربرد علم در مقابل جهل که بر همهی دانستنیها اعم از تصورات و تصدیقات، علوم حصولی و علوم حضوری، علوم عقلی، حسی و شهودی و نقلی، تک گزارهها یا رشتههای علمی اطلاق میشود.
- علم به معنای قطع و یقین و متعلق آن، گزارههایی است که مورد یقین آدمی باشد؛ اعم از این که آن گزارهی یقینی، صادق و مطابق با واقع باشد یا کاذب و خلاف واقع بوده باشد. علم در این کاربرد، مقابل شک و ظنّ و وهم قرار دارد.
- علم به معنای نظام و سیستمی از گزارههای حصولی ـ که با روشهای مختلف کسب معرفت به دست آمدهاند ـ است؛ مانند علوم تجربی، فلسفی، تاریخی، عرفانی، ادبی و...
- علم به معنای نظام و سیستمی از گزارههای حصولی ـ نه حضوری ـ است که با روش حسی و تجربی تحصیل شده و به صورت فنی، طبقهبندی شدهاند؛ مانند علوم تجربی، طبیعی و انسانی. در این اطلاق، فقه، اصول، کلام، فلسفه، عرفان و علوم ادبی و تاریخی، علم به شمار نمیآیند.
#علم
#دین
✏️📖 #رابطه_علم_و_دین 📖✏️
✨چیستی علم دینی_۲✨
✅ز:هر گونه علمی که برای جامعهی اسلامی مفید و لازم باشد.
✅ح:قرار دادن دین به منزلهی داور نهایی؛ یعنی عالمان علوم تجربی، نتایج کار خود را به داوری دین بسپارند و در صورت عدم تعارض، با گزارههای دینی آن را پذیرا باشند.
✅ط:دین نه تنها مشوّق فراگیری علوم است بلکه خطوط کلی و قواعد عام علوم را نیز فراهم میکند و مبانی جامع بسیاری از علوم تجربی، صنعتی، نظامی و مانند آن را تعلیم میدهد؛ همان طور که با استمداد از قواعد عقلی و قوانین عقلانی، بعضی از نصوص دینی، مورد بحث علم اصول قرار گرفته تا کلید فهم متون فقهی شود، لازم است با همان ابزار، برخی از نصوص دینی دیگر که به عنوان ابزار شناخت عالم و آدم صادر شدهاند، محور بحث و فحص قرار گرفته و ابزار مناسب شناخت مجتهدانهی علوم دیگر تبیین شود.
✅ی:مجموعهی علوم تجربی است که از طریق گزارهها، باورهها و رفتار دینی شکل میپذیرد و در روش، اهداف، انگیزهی علمی، تئوریسازی و جهتگیری علمی، از آنها تاثیر میپذیرد؛ زیرا تعالیم دینی و متافیزیک غیر دینی، در فرایند تحقیقات علمی و در بستر و زمینهی پژوهشهای تجربی گنجانده میشود.
#علم
#دین
@daneshgahevelyat
#انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
#کلام_ولایت
به مناسبت عید غدیر
غدیر فقط مسئله جانشینی نیست...
💠 سخنی از مقام معظم رهبری
ماجرای غدیر فقط نصب یک جانشین برای پیغمبر نبود. غدیر دو جنبه دارد: یکی جنبه نصب جانشین است.
جنبه دیگر قضیه، توجه دادن به مسئله امامت است؛ امامت با همان معنایی که همه مسلمین از این کلمه و از این عنوان میفهمیدند.
امامت یعنی پیشوائی انسانها، پیشوایی جامعه در امر دین و دنیا؛ این یکی از مسائل اصلی در طول تاریخ طولانی بشر بوده است. مسئله امامت، یک مسئله مخصوص مسلمانها یا مخصوص شیعیان نیست.
امامت یعنی یک فردی، یک گروهی بر یک جامعهای حکمرانی میکنند و جهت حرکت آنها را در امر دنیا و در امر معنویت و آخرت مشخص میکنند.
این یک مسئله همگانی است برای همه جوامع بشری.
4 آذرماه 1389
@daneshgahevelyat
#انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
هدایت شده از Mohamad ialili
✔️❤️فرصت استثنایی❤️✔️
🔴 یک ساعت آموزش رایگان تصویر سازی
همراه با آموزش وزن
⛔️ پر کاربردترین وزن ادبیات را یک ساعته
به خوبی و کاربردی یاد میگیرید
⛔️ وبا شروع کلاسها و ثبت نام تمام مراحل
آموزش بصورت شبانه روز پیگیری میشود
⛔️ با شرکت در این آموزشها اطمینان داشته
باشید که بصورت تضمینی سرودن شعر را
فرا بگیرید ممکنه باورش در گام نخست
سخت باشد اما باید با شرکت در جلسات
رایگان به این مهم دست پیدا کنید
⛔️آرامش حقیقی را بانوشتن شعرتجربه کنیم
⛔️حتی اگر تا کنون هیچ شعری نسروده اید!
⛔️با بهترین و جدیدترین متد روز ادبیات
⛔بسیار ساده، روان و حرفه ای
⛔️لطفا به دوستان و علاقه مندان ادبیات
اطلاع دهید👇👇👇
https://eitaa.com/joinchat/629866555C58e48db76f
.
1️⃣ «فَمالِؤُنَ مِنْهَا الْبُطُونَ»
با اینکه درخت زقوم و علیالقاعده میوهاش مایه عذاب آنهاست؛ انتظار میرود که جهنمیان از آن اصلا نخورند و تنها به زور به حلقومشان بریزند؛ اما این آیه (و نیز آیه «فَإِنَّهُمْ لَآكِلُونَ مِنْها فَمالِؤُنَ مِنْهَا الْبُطُونَ» (صافات/66)) تصریح میکند که خود جهنمیان بقدری از آن میخورند که شکمشان را پر میکنند.
چرا؟
🍃الف. این نشاندهنده شدت گرسنگی آنان در جهنم است؛ که با اینکه میوه آن بشدت نامطبوع و عذابآور است اما دوزخيان به قدرى گرسنه هستند كه از بدترين غذا شكم خود را پر مىكند.
📚(حدیث۱؛ مجمع البيان، ج8، ص697؛ الميزان، ج17، ص141؛ تفسير نور، ج10، ص36؛ مفاتيح الغيب، ج26، ص338)
🍃ب. چهبسا این نشاندهنده شدت عذاب آنهاست؛ یعنی فرشتگان عذاب فقط به اینکه آنان از میوه این درخت بخورند رضایت نمیدهند؛ بلکه آنان را مجبور میکنند که تا جایی که شکمشان جا دارد از این میوه عذاب بخورند.
📚(مفاتيح الغيب، ج26، ص338؛ و ج29، ص415 )
🔹تبصره
اشکال نشود که چون فرموده «میخورند»پس اینان به میل خویش شکمشان را پر میکنند؛ زیرا اولا اگرچه در فارسی، برای اینکه فهم عبارت سادهتر شود کلمه «مالِؤُنَ» را به «میخورند» ترجمه کردیم اما حقیقت این است که این کلمه «اسم فاعل» است نه فعل؛ یعنی نفرمود «میخورند» بلکه فرمود «خورندگان»اند؛ از این رو دلالتی ندارد که این خوردن به میل خودشان انجام شود یا بالاجبار؛ و ثانیا حتی اگر تعبیر «یأکلون: میخورند» هم آورده بود باز لزوما دلالتی بر اختیاری و به میل خویش بودنش نداشت.
🍃ج. این نشاندهنده آن است که انسان به گونهای آفریده شده که نیاز و رغبتش به غذا به هیچ عنوان مرتفع نمیشود؛ یعنی اگر در بدترین شرایط هم قرار بگیرد و بدترین طعام هم جلویش باشد باز برای خوردن آن اقدام میکند. (حدیث۲)
🍃د. شاید این اشاره به تجسم عمل دنیوی آنان است؛ آنان در دنیا شکم خود را از حرام پر میکردند، و تجسم این عملشان در آخرت این است که آنجا نیز از زقوم شکمشان را پر میکنند. (احادیث۳ و ۴)
@daneshgahevelyat
#انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد